Új hozzászólás Aktív témák
-
ent
őstag
szasztok
Vettem egy Sapphire x1950xt-t. Kicsi hangos. Arra gondoltam, veszek egy Thermalright HR-03 at és hozzá egy halk 12dB-es ventit. Elég? Vagy elég lenne csak maga a passzív hűtőborda? -
törölt tag
Hi. Nekem is van home made hűtésem. Bár ez inkább félig passzív, mert 3D-nél azért bekapcsolom a ventit.[link]
Passzívan 40-50 fok között megy, 3D esetén max 70 fok.(ezért is van 3D-nél venti is) -
Sz.Miki
őstag
válasz
Winner_hun #2 üzenetére
Helló
neked milyen chipset hűtőd van?? Ez ilyen sufnyituningos dolog??? vagy vetted?? -
didyman
őstag
Akkor anyomaték kedvéért én is zárjam?
(nyitva hagytad)
...Hopp, elnézést! -
parandroid
félisten
Kicsit utánanéztem, hogy milyen passzív VGA-hűtős témák mennek a Ph!-n, és ezzel együtt hármat találtam. A másik kettőt
- Melyik a legjobb passzív VGA hűtő? ([link])
- VGA + passzív hűtés? ([link])
zártam, mert egyrészt ez a legújabb, másrészt szakmailag talán a legjobban alátámasztott. Viszont azokat is érdemes végigolvasni, egy-két jó ötletet, gondolatot lehet bennük találni.
Ezt a témát pedig áthelyeztem a Hűtés/Házak/Modding szekcióba, mert hiába kapcsolódik elsősorban a VGA-hoz, alapvetően ott a helye.
További szép hűvös napokat kívánok mindenki VGA-jának,
p -
Rive
veterán
válasz
Komplikato #32 üzenetére
Ezt csak Te tudod megnézni, az adott helyen, az adott környezetben. A kártya mennyire meleg a hűtés alatt? Ha süt, akkor gázos.
-
Komplikato
veterán
GigaByte gyári csöves Silent Pipe II hűtése mennyire gázos ilyen melegben?
-
Rive
veterán
Jóóóó meleg az idő, a topik témája most különösen aktuális
-
Dufresne
addikt
Bizony passzív hűtést is hűteni kell valhogy, szóval kell egy minimális légáram, főleg a mai alkatrészeknek...amúgy énis mostmár a passzív hűtést a hangtalannal társítom. Szóval ha szó szerint akarjuk nézni, akkor passzív hűtésrendszerben ventinek helye nincs, de ha csak a hangtalanságot figyeljük, akkor a passzív hűtés megoldható pár 12cm-es lefolytott ventivel.
-
dome911
tag
válasz
Winner_hun #26 üzenetére
Hát, igen. Hiába hűtesz bármit - mindegy hogy aktívan, vagy passzívan - ha a hűtőközeg felforrósodik, nem fog hűteni. Ezért muszáj valahol hideg levegőt beáramoltatni.
(levegős hűtésnél) -
LALA_kiraly
őstag
válasz
Winner_hun #25 üzenetére
Bocs, nem cm, csak mm
-
Winner_hun
félisten
válasz
LALA_kiraly #24 üzenetére
turbina?
-
LALA_kiraly
őstag
Én most raktam alaplapra egy passzív zalmit. Mit szólsz hozzá? Van mellette egy 144 cm átmérőjű prochűtő. Ugye nem lesz baja?
-
dome911
tag
válasz
Winner_hun #21 üzenetére
Szerintem a passzív hűtés inább a zajtalanságra asszociál...!
Ezt nevezném tutira passzív hűtésű háznak:
[link]
És még egy ellentmondás:
Zalman passzív hűtést kiegészítő OP1-es ventillátor.
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
válasz
Szten Márs #20 üzenetére
Na akkor passzív gépem van és kész
fogjuk rá
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Winner_hun #19 üzenetére
A gépedre nem mondhatod, a gépedben lévő alkatrészekre igen
-
(Bundás)
addikt
válasz
Winner_hun #12 üzenetére
hmm és ha hugi véletlen ráfirkál a gépház oldalára, akkor már modding?
-
Rive
veterán
válasz
[HUN]Tyson #14 üzenetére
A témaindító hsz-on elgondolkodva azért lehetséges, hogy beteszek majd egy 5v-os 12-est, hátha növel az élettartamán.
Azt ellenőrizd, hogy izzasztás alatt a kártya más részei mennyire melegek. Különös tekintettel a kondikra. Ha sütnek, akkor kell valami légáram. -
Rive
veterán
válasz
Winner_hun #15 üzenetére
A szőrszálhasogatás
-
[HUN]Tyson
senior tag
válasz
Winner_hun #12 üzenetére
Szerintem definiálható úgy a passzív hűtés, hogy a hőátadó felületre közvetlenül, szándékosan ráirányított levegőáram nincs, viszont ha jól szellőzik a ház, akkor áramlik körülötte a levegő.
Én a 6600GT-mre raktam egy Aerocool VM-102-őt, teljesen passzívan (tehát semmi kiegészítő venti), könnyedén megbírkózik vele, 63 foknál többet semmiféle izzasztással nem sikerült kicsikarnom belőle. A memóriákon barkács bordák vannak.
A témaindító hsz-on elgondolkodva azért lehetséges, hogy beteszek majd egy 5v-os 12-est, hátha növel az élettartamán. -
Rive
veterán
válasz
Winner_hun #12 üzenetére
...és ha véletlen odataláló légáramok vannak?
Akko rjön a kérdés: elegendő-e, vagy sem?
Ha megérinted az adott alkatrészt - kondit, FETet - akkor nem szabad sütnie. Ha süt, akkor kevés neki a hűtés: borda és/vagy légáram kell neki. -
(Bundás)
addikt
válasz
Winner_hun #9 üzenetére
Passzív maga az alkatrész hűtése, ha közvetlenül nincs rajta ventillátor és közvetlen ráirányuló légáram se... sztem
mod: amúgy az első hsz. jogos, tényleg szükséges légáram a kis kütyüknek is, nem csak a magokat kell hűteni...
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
válasz
Szten Márs #7 üzenetére
Na egy vélemény már van
Amúgy szerintem is
Kíváncsi vok a többi hozzászólóra is, mert tényleg nem tom, hogy mi van
-
paleinho
senior tag
ebből a szempontból a silencer is ''passzív'', mivel teljesen zárt az egész szerkezet ezért a vga-t nem éri a légáram
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Winner_hun #6 üzenetére
szvsz amire nincs RÁillesztve ventillátor...
de ez a kérdés mehet kidolgozandónak a bölcsészkarra -
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #4 üzenetére
Most akkor mi is számít pontosan passzívnak?
-
Rive
veterán
Most is látok a szekcióban néhány olyan kártyát, aminek gyanúsan efféle a baja
-
Winner_hun
félisten
Az Fx5600-as VGA-t fújtam egy 5 volton járó ventivel, ez kimaradt
7800 GT-nél a chipsetet fújom egy 5 volton járó 8 centis ventive, szóval elvileg ott nem igen reked meg a hőmérséklet.
Amúgy a passzív hűtés az mit jelent pontosan? Mármint azt tom, hgoy mit jelent, de ezek, amiket csináltam, ez passzívnak minősül vagy sem? Mert igaz, hogy közvetlen a bordán nincs ventillátor, de fújom őket. A 7800 GT például a ház oldalába szerelt ventillátortól kap friss levegőt igen, az is 5 volton -
Rive
veterán
válasz
Winner_hun #2 üzenetére
No. Pl. FX5600, felső kép: a balra, felfele hajlított lemez közel megy a GPU-táp kondijaihoz, és megszoríthatja mellettük a levegőt. A hátoldalon, ugyanazen a területen eleve van két FET, ami hőforrás lehet. Az első képen továbbá jobbra lent a memóriák hűtőbordája kis híján hozzáér négy elkóhoz.
Mindkét terület (terhelés alatti) üzemi hőfokát ellenőrizni kellene, és ha meleg, sütős, akkor bizony hiába 'passzív', kellene valami szellő, esetleg a FETekre is egy hűtés.
A 7800GT esetében a kártya kondijait a chipset hűtőbordája fűti. Ez is problémás lehet.
[Szerkesztve] -
Rive
veterán
Jobb helye lesz ennek itt, mint a hűtés-topikok között. A _már_ átalakítot videokártyákat is érinti a dolog, ugyanis. Esetleg később mehetne át, ha már képben van a probléma.
Az alaplapokkal kapcsolatban már régóta ismert, hogy amennyiben átalakítják passzív vagy vizes hűtésűre, akkor az alaplapi kondenzátorok hőterhelése megnő, és ez kiegészítő hűtés illetve légáramlás nélkül hosszabb távon meghibásodásokat okozhat.
Nos, ugyanez működik a nayg fogyasztású videokártyáknál is.
Most járt a kezemben egy VGA, amit passzív hűtésűre alakítottak. Az elsődleges hibajelenség egy forrasztáshiba volt: ez már önmagában is lehet az extrém hőtermelés következménye. A másodlagos hibajelenség egy klasszikus kondi-probléma, egyértelműen a melegedésre visszavezethető: a kártya hidegen nem hajlandó elsőre elindulni, csak másodikra, egy reset után. Ha egyszer bemelegedett, akkor már indul.
A probléma okai egyértelműen a VGA légáramlás nélkül maradt, túlmelegedő feszültségszabályzói/tápegységei, illetve a túlmelegedő tápegységek által károsított kondenzátorok.
A várható végkimenetel a fokozatosan mind nehezebb indulás, illetve nagyobb terheléseknél ujraindulás, szemetelés, a kép szétesése.
Megoldás, illetve a hiba kialakulásának késleltetése:
- teljesen passzív vagy vizes hűtésnél is gondoskodni kell a folyamatos légcseréről, még ha csak egy lassított ventilátorral is.
- A különösen melegedő alkatrészekre külön hűtőborda dukál, ha megoldható.
A nálam járt ATI kártya esetén pl. elkelt volna egy extra borda a hátoldalon arra a kis fémlemezre ami a GPU tápjának hátoldalát védi. Ez egy kis légáramlás segítségével már elég hőt tudott volna elvonni arról a környékről ahhoz, hogy 50-60 fok alatt tartsa a hőmérsékletet.
Szóval: vigyázat a passzív hűtéssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Samsung Galaxy S23 / 8/128 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest