Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • csixy

    addikt

    válasz Intruder2k5 #3593 üzenetére

    Huncutsággal csináltam egy dell precision 5520-as vason 32 giga RAM (2x16 dualchannel) Core i7, 4mag 8szál. De a RAM-ba volt feltöltve az egész oprendszer. Csúcsra járás közben kb 14 Giga RAM volt használatban , de úgy, hogy közben a simplescreenrecorder felvette az egészet 1216x684-es felbontással 30fps MKV-be (kb 500megabájt az MKV). A technologia mindösszesen annyi, hogy egy régifajta USB-SATA csatolós HDD-re telepítettem egy Debiant (Spiral linux cinnamon), majd egy [Linux Live Kit 2.9] segítségével csináltam belőle egy Live Linuxot (egy darab squashfs akarmi.sb fájl a hozzávalóival), ezt az iso file-t kibontottam egy Legacy HDD (az amit az előbb használtam), első Ext4-es partíciójára, ez egy linux nevű mappa, benne a boot, changes, modules mappák és mellettük a core.sb (suashfs file). Futtathatóvá tettem és lefuttattam a boot mappában lévő bootinst.sh fájlt. most már bootolható a live linux, de még az alábbi kép alapján kicsórtam a fenti kitből a Thomas Mateicek féle 8darab scriptet és azokból a dir2sb script segítségével csináltam egy slaxosito.sb modult (sb=slax boundle) és ezt betettem a modules mappába. Így tulajdonképpen egy bazi nagy debian11-es alapú Slax Linux lett belőle.

    A syslinux.cfg fájlt átszerkesztettem egy Slax linux hasonló fájljából vett minta alapján és az eredetileg benne lévő két menűponthoz még 3 csatlakozott emigyen:

    UI /boot/vesamenu.c32

    TIMEOUT 140
    MENU ROWS 4

    MENU CLEAR
    MENU BACKGROUND /boot/bootlogo.png

    LABEL default
    MENU LABEL Run Linux
    KERNEL /boot/vmlinuz
    APPEND vga=769 initrd=/boot/initrfs.img load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0

    LABEL default
    MENU LABEL Run Linux debug
    KERNEL /boot/vmlinuz
    APPEND vga=769 initrd=/boot/initrfs.img load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 debug

    LABEL default
    MENU LABEL Run Linux (Persistent changes)
    KERNEL /boot/vmlinuz
    APPEND vga=769 initrd=/boot/initrfs.img load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount

    LABEL perch
    MENU LABEL Run Linux (Fresh start)
    KERNEL /boot/vmlinuz
    APPEND vga=769 initrd=/boot/initrfs.img load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 automount

    LABEL toram
    MENU LABEL Run Linux (Copy to RAM)
    KERNEL /boot/vmlinuz
    APPEND vga=769 initrd=/boot/initrfs.img load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 toram

    Most a Persistent changes menüponttal indítva minden változást elment a changes mappába.

    Az élő rendszerben ha elnavigálok a /run/initramfs/memory/data/modules mappába és ott rootként kiadom a savechanges akarmi.sb parancsot akkor egy újabb modult csináltam a changes mappa tartalmából , majd átbootolva egy másik linuxba ki kell üríteni a changes mappát.

    Ezután gitteltem a Stepan repót , megcsináltam vele amit korábban leírtál, majd csináltam ebből a változásból is egy modult.

    Mostmár a Copy to RAM opcióval bootoltam és átírtam a MI-R3G config fájlt , jött a toolchain, majd a buildelés .... mindez a RAM-ban. A végén a kész FW-t át kell másolni egy fizikai meghajtóra és le lehet állítani,. Az utólagos könyvtár takarítás nem kell , mert csak a RAM-ban éltek az utóbbi változások és ezek a leállítás után elvesznek.

    Nekem tetszik. Jó játék.

    Ne próbálkozzatok ubuntuval, vagy linux minttel, csdak debiánnal, mert egyébként hibás, döglött lesz benne az egér, csak fel-le fog járni a mutatója keresztbe-kasba nem.

    Jó szórakozást, ha valaki megpróbálja. !

    Újabb fajta USB-s HDD adapterrel nem fog menni, csak régi ócska fajtával.

    Ha csinálunk egy fat32-es partíciót másodiknak az első Ext4-es partíció mögé és ebbe átrakjuk a Linux mappából az EFI mappát és a benne lévő boot mappába másoljuk a javított syslinux.cfg fájlt és még pár kiegészítőt a Linux mappa boot mappájából , akkor secure boot nélküli uefi gépen is be lehet bootolni.

    [ Szerkesztve ]

    Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

Új hozzászólás Aktív témák