Hirdetés
Aktív témák
-
yossarian
aktív tag
értem, van is pöcök meg minden. nem tudtam erről a funkcióról, köszönöm, hogy elmondtátok ezt is.
de nekem amikor a nagy tekerővel tekerem, akkor nem állt rá a stereo-ra. nem a beprogramozottaknál. legalábbis mintha így lett volna. de még figyelem, hogyan működik.
pl tekertem ide-oda, és ráálltam pl a petőfire, de nem gyulladt ki a setereo, aztán kapcsolgattam a beprogramozottak között, utána vissza az off-ra, és akkor beállt a stereo. nem tudom érthető voltam-e.ez az afc kihatással van a nagy tekerőre is? vagy csak a programozottakra?
antenna téren pedig már minden érthető.kivéve, ha felmegyek a padlásra, és egy teljesen vad dolgot találok
hmmm... érdekes
szóval most mintha jobb lenne, hogy azt az afc-t ki-be kapcsoltam és beállítottam az adókat. a nagy tekerőbél jobban bejön a stereo. vagy csak bebeszélem magamnak?viszont azt egyik adónál, ami valószínű, hogy annak a ''seggében'' vagyok, FM local kikapcsolásákor nem jön be a stereo, a signal maxon van. ha bekapcsolom az FM localt, akkor a signal ugye lemegy felére, és akkor újbóli tekergetéssel már bejön a stereo is.
[Szerkesztve] -
aromo
tag
Hi!
Ha a csatlakozó 300 ohmos szalagkábel csatlakozó, akkor a két szélső pontra kell kössed. A közepe marad üresen.
Sztereó jel kérdése:
A rádión az AFC (Automatic Frequency Control) a memóriagombok utolsóján van. Gondolom kaptál hozzá egy kis műanyag hengert (kb. 1 cm átmérő, 2-3 cm hosszú). Ha az ajtót lehajtod, ezt ráilleszted az utolsó programgombra (ami nem memória, az kapcsolja be a nagy gombos állomáskeresőt), és eltekered jobbra vagy balra, akkor a gomb alatti csíkból eltűnik a piros jelölés, ekkor az AFC ki van kapcsolva. Ilyenkor állítod be az adókat a maximum jelszintre (a többi gombra egyenként rátéve ez a bigyó és tekerve), majd ha végeztél, az AFC-t visszakapcsolod (piros legyen a gomb alatta lévő csík). Erre azért van szükség, mert az FM adók frekvenciája illetve a vevő frekije mászkálhat 1 kicsit, és ezt követi az AFC bizonyos határokon belül. Ha az AFC be volt kapcsolva, és úgy hangoltad, lehet, hogy a tartomány szélére lőtted be, ahol az adott időpontban még jó volt, de az elektronika már nem tud utánaállítani, ha ezen az értéken kívülre mászik a jel. -
yossarian
aktív tag
nem hagylak ám békén titeket
szóval a 300 ohmos csatival eddig minden világos, már csak (de nem biztos hogy az utolsó) egy kérdésem lenne, a középső csatlakozóra mit kell kötni? földet esetleg?
a másik kérdésem pedig a tuner stereo-jához kapcsolódik. miért van az, hogy bizonyos alkalmakkor nem gyullad ki a stereo jel, azaz csak mono-ban veszem az adást, de ha pl átkapcsolok az fm memória valamelyikére és vissza off-ba, akkor utána meg beáll szépen. de ha nem kapcsolgatok, akkor marad monoban. -
WillChi
őstag
válasz
yossarian #40 üzenetére
Nos, az antennákat a venni kívánt frekvenciasávhoz méretezik. Minden mérete (a dipól, a direktorok, és a reflektorok mérete is) frekvenciafüggő.
Ha semmiféle illesztő nincs rajta, akkor az 300 ohmos kimenetű antenna. Csak a dipól két kivezetésére kell kötnöd a szalagkábelt, és rákötni a rádió megfelelő bemenetére. -
yossarian
aktív tag
tyíha
nem is hallottam még erről a CCIR meg OIRT-ről... ideje lesz utánaolvasnom a dolgoknak.
nos szerintem az az antenna ami a padláson van az csak egy bazi nagy alu cucc. fogggalmam sincs hogy az mit tud. mintha apukám azt mondta volna, hogy az a régi időkben a tévé vételéhez volt, méghozzá az akkori ketteshez, amit pestről adtak. én esztergomi vagyok. de nem hinném, hogy ezen van bármiféle kimenet is, halvány emlékeim csak két rajta lógó vezetékről mesélnekde ezt majd akkor tudom biztosan, ha majd magnézem.
szóval elvileg van ehhez valami kapcsolás, ami alapján meg lehetne csinálni a hozzá tartozó dolgot? vagy maga az ''antennavas'' felépítése, formája, anyaga is számít?
bocs, ha olyanokat kérdezek, ami nektek triviális. eddig nem foglalkoztam rádiózással.
mod:
elképzelhető, hogy ha a mi antennánknak nincs semmiféle illesztője, akkor a két vezeték jó lesz a 300 ohmos bemenetre?
fel kéne mennem a padlásra
[Szerkesztve] -
WillChi
őstag
válasz
yossarian #36 üzenetére
Mivel Aromo már szinte mindent leírt az illesztéssel kapcsolatban, nem is erőltetem tovább a dolgot. Az antennáról annyit, hogy van speciálisan CCIR sávhoz. Régebben volt az OIRT-hez is, de tudomásom szerint az a sáv mára kihalt teljesen. Van (volt) olyan antenna is, amelyik mindkét sávot tudta (a Te rádiód is ez utóbbi). Végül is arra akarok kilyukadni, hogy nem egyszerűen egy akármilyen antenna kell, hanem egy olyan, ami a CCIR sávot (kb. 88-108 MHz) tudja. Nekem anno a szélessávú változatból volt, az sacc per köbgyök olyan 1 méter x 1 méter méretű volt. Nem egy kis darab. Olyan kimenete volt, hogy ha a dipól két kivezetésére tetted a szalagkábel két szálát, akkor a 300 ohmos bemenetre kellett kötnöd az antennát, és volt egy illesztője is, amiből a 75 ohmosba hozhattad koax-szal. Volt is olyan vétele, hogy a 80-100 km-re levő adóknál is be lehetett nyomni a 'helyi vétel'-t, mőg úgy is tökéletes volt. Sajna egy ideje nem foglalkoztam ilyen jellegú dolgokkal, így sajna nem tudom, hogy hozzá lehet-e jutni ilyen antenna gyári verziójához, vagy már csak házilag lehet csinálni. Nekem is jól jönne egy újra, mert nemrég vettem egy rádióerősítőt (SONY STR-VX2L), ahhoz jól jönne.
-
aromo
tag
Hi!
Akkor sorjában: FM Local: benyomva, ha az adó ''seggében'' vagy, mint előttem hozzászólót idézzem. Magyarul bemeneti érzékenység állítás, hogy közeli adó esetén ne vezérlődjön túl. Wide band: a sztereó színpadképet jobban széthúzza az oldalak felé. Stereo blend: ''Stereo Blend Circuit:
For distant or weak station signals, where a true stereo lock is not always possible, the stereo blend circuit provides a combination of low- and mid-frequency stereo with high frequency mono for surprisingly enjoyable listening.''
Antenna: az antenna mellé felteszel egy balun trafót (antennaszaküzlet) amivel a 300 ohmos szalagkábelimpedanciát 75 ohmra illeszted (a 75 ohm a koax kábel). Koaxon lehozod a jelet, és a rádiónak van 75 ohmon bemenete, amire ezt be tudod kötni. Azért jobb, ha koaxon hozod a jelet a tetőről, mert így sokkal kevesebb zavart szed össze, mintha a 300 ohmos szalagon vinnéd a rádióhoz. Amúgy a 300 ohmos kábelhez is 2 szál kell, régen ezek voltak a ''T'' antennák, és mindkét vezetékét illendő volt bekötni. -
yossarian
aktív tag
elvileg van a tetőn egy bazi nagy antenna még, de asszem már nincs bekötve, de megnézem. van ugye ennek a tuernek egy 75 ohmos koax csatlakozója is. ez a 300 ohmos csatlakozó meg ilyen villásdugó-szerű, amiből egy drót jön ki. szóval azt mondod, ha a nagy antennát simán egy kábellel összekötötm a 300 ohmos villásdugó csatlakozóra akkor jobb vételem lesz. bár ez teljsen logikus is így. ettől függetlenül lenne az a kérdésem, hoyg felépítésben, működésben, kialakításban mi különbség van a 300 és a 75 ohmos csatlakozó között? (elvileg a 75-höz két kábel kell mert ugye koax(jó, nem két hanem jel+árnyék), a másikhoz meg csak egy, mert csak annyi van rajta)...
-
yossarian
aktív tag
szia, megvettem a tunert, és meg vagyok elégedve vele, nagyon. le tudnád nekem írni, hogy a különböző gombok mire valók, mi a funkciójuk? pl.: FM Local, Wide Band, Stereo Blend (ez valami zajszűrés lesz,nem?). én antennának most egy darab drótot használok, ennek a hossza számít? szóval 300 ohm van fölé írva, fontos, hogy ez a madzag ekkora ellenállású legyen? most is jól szól, csak ki tudja.
minden jót, előre is köszi a válaszokat -
aromo
tag
A bekötést itt megtalálod:
Bővebben: link
Sok sikert! -
WillChi
őstag
Mármint a 700-as volt a legrosszabb hangú? Lehet, sajna csak az 500-as sorozatot hallottam szólni (abból voltak egész jó darabok
), a 700-asról csak képet láttam. (Sem kinézetre, ezek szerint hangra sem egy Infinity Kappa 9-es...
- na az sztem gyönyörű - az ára is az lehet ).
A 280-ast és a 282-est volt szerencsém eleget hallani. Nekem nem kifejezetten tetszett a hangja. A 288-as szerintem egy hangyányival jobban szólt (bár, ízlések és pofonok...).
[Szerkesztve] -
yossarian
aktív tag
igen, tudom, hogy nincs fejhallgató kimenet, ezért írtam, hogy az erősítő fejhallgató csatlakozót használnám, mert az ugye a régi fajta 5 pólusú, és most is egy ilyen csatlakozón keresztül van a fejhallgatóm az erősítőre kötve én csináltam átalakítót 3,5 jackról
. de! mivel én sem akarom tönkretenni, gondoltam arra is, hogy elviszem az erősítőmet, és azzal lesz kipróbálva, csak ugye macerásabb egy erősítőt elvinni, mint egy fejhallgatót
viszont akko rögtön kérdezek is egy másikat: hogyan kell a tunert és az erősítőt összekötni? a tunernek is csatlakozója van(kimenet)?
ilyen csatlakozóm van, meg tudom csinálni.
és a kötést hogyan kell megcsinálni? azonos lábszám az azonos lábszámra?
előre is köszi
[Szerkesztve] -
aromo
tag
A 6303-nak NEM volt fejhallgató kimenete, csak fix, szabályzott vonal- és magnókimenete. Ha ezekre mégis rá akarnál tenni fejhallgatót, nagy valószínűséggel tönkremegy a kimenete (leég). A fejhallgatód csatlakozója vagy 3,5mm-es vagy 6,3mm-es jack, a régebbi típusokon volt ''dominó 5-ös'' is. Ilyen csatlakozó az előbbiekben írtak miatt nem található a rádión (csak tuner-es verzió). Legjobb, ha próbaképp valamilyen erősítőre kötitek rá. Azt is csak az 5 pólusú DIN csatlakozóval lehet.
-
yossarian
aktív tag
ez nem up, csak azért írom, hogy holnap mennék, és jó lenne ha megbizonyosodhatnék
-
yossarian
aktív tag
hello, a tunerhez kérek kis segítséget. most tervezek venni egy tunert (EA6303), de ki akarom próbálni a megvétel előtt. a kédésem az lenne, hogy ami a EA6383-as erősítőhöz tartozó fejhallgató csatlakozó van, azzal meg tudom-e hallgatni a tuner hangját. vagyis a tuner kimenete ugyanaz a típusú csatlakozó-e és fejlhallgatóval le tudom-e tesztelni, hogy jól működik-e?
-
aromo
tag
ELVITTÉK!
[Szerkesztve] -
aromo
tag
rendben
-
aromo
tag
várja új gazdáját!
-
aromo
tag
'gelt UP!
Ok, akkor SALE, AKCIÓ, stb...
11.990.- -
aromo
tag
Videoton rádió elkelt , már csak a hangfalpár eladó.
[Szerkesztve] -
aromo
tag
Hi DDL!
Igaz, a legjobb hangú a sorozat eleje, a HS-280-as volt, de abból is a 8 ohmos. Utána a 288-ast végére a 282-est sorolnám.
Érzékeny rá, miként és hová helyezed. Földön nem szereti, és falhoz sem szabad közel rakni, mert akkor elkezd ''brummogni''. De ez amúgy az összes hangfalra igaz.
Hali: Aromo
[Szerkesztve] -
aromo
tag
ups!
-
aromo
tag
Még mindíg eladó!
-
aromo
tag
Igy van! A hangfalaktól sajnos helyhiány miatt kell megváljak.
-
aromo
tag
jó reggelt up!
-
aromo
tag
hopppssszz
-
aromo
tag
somé
Mail ment. A mély 20 cm-es. Pesti vagyok.
magasság: 50 cm
szélesség: 28 cm
mélység: 21 cm
Amúgy a két hangfal ''asszimetrikus'', a hangszórók elhelyezése a függőleges oldalhoz képest egymás tükörképei.
A hangszórók eredetiek benne, nem volt cserélve. Nem zörög, stb. Egyedül a kábelcsatlakozást alakítottam át, gyárilag fix kábel jött ki belőle, ehelyett csipeszes csatlakozót tettem rá.
[Szerkesztve] -
somé
őstag
Merre laksz aromo?Nekem volt egy pár HS700-as,nagyon szépen szólt.Ez elég ''kistestvér'',de érdekelne...
szerk:a méreteit ha leírnád,mély hányas?Ha lehet mindegyikről kellene kép,akár mail-ben..
[Szerkesztve] -
aromo
tag
Semmi baja, csak lehet, hogy a szaki kissé másnapos volt anno az Orionban, amikor a takarókeretet feltette.
[Szerkesztve] -
TheReMiXeR
senior tag
A hangfal mélynyomója kissé deformálódva látszik a képen... Én vagyok vak?
-
aromo
tag
A képek:
HS-288
Rádió
[Szerkesztve] -
aromo
tag
Uppp!
-
aromo
tag
Orion HS 288 hangfal 8 ohm, 40/80 W ( 3 utas + bassreflex nyílás) és Videoton RT- 6303S rádió (csak tuner) eladó. Hangfalak: 12. 000Ft, rádió: 4. 000Ft, együtt 14. 000FT.
Képek du.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Mesterséges intelligencia topik
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Formula-1
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Riasztó topik
- További aktív témák...
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest