- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz MrChris #5650 üzenetére
Még nem volt időm a képminőséget megvizsgálni, mert a hétvégén nem tudtam vele foglalkozni, de a napokban ezt is összevetem.
Azt már sokan mondták, hogy az e-500 színei szépek, de azt - összahasonlítási alap hiányában - sosem tudtam, hogy ez mitől van; az érzékelő szénmélysége jobb, vagy más miatt?
Az E500-zal is RAW-ban lőttem szinte mindig, és a legtöbb esetben alakítottam is a színeken, legalább egy kicsit. A dinamikától és a színmélységtől jobban félek.Nekem elsősorban a gép nagyobb mérete, vakuszinkron csatija és általában nagyobb tudása volt az indíték a vásárlásra.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
lugosi
MODERÁTOR
Köszi, ez a B terv egyébként. Vagy relatíve olcsón szerzek valami obit az E-330 mellé, vagy eladom. Azért sajnálnám, mert mind a két gyári zoomobija megvan hozzá, és ezek még a jobb fényerejű (na nem sokkal, csak 5.6 helyett 4.5 a végén), jobban megépített obik. Amúgy meg magát a gépet szeretem.
-
Studi
veterán
A 40-150/3.5-4.5 az tényleg nagyon szép képű obi, szerettem én is.
Sajnos fillérekért mennek manapság el ezek a készletek. De a 14-54 tényleg relatíve olcsó már, és nagyon szép képe van, az a 14-45-ös kitobihoz képest elég jó előrelépés. Vagy egy 25/2.8-at láttam mostanában hirdetésben, talán itt a hardveraprón. -
MrChris
nagyúr
A Kodak érzékelős Olyknak kedvelt, tetszetős a színvilága, nehéz elmondani elsősorban a kék ég mélysége, de más színeknél is jellegzetesek. Innen ered az "Olympus meleg színei" ami sokaknál fogalommá vált, bár sajnos már azt sem tudják hogy az E-10 és leginkább az E1-től ered. Meg az első néhány 4/3 gép (E300, E500, E400), meg több kompakt is. És ezeknek voltak "Olympus meleg színei", a többi már nem ilyen.
Minden gyártó más nyersanyagból dolgozik. szerintem a bayer-rács színszűrő színanyaga lehet mögötte, de ez puszta laikus spekuláció. A Kodak azért színanyagok terén a legfejlettebb cég volt. -
félisten
Sziasztok!
Egy Panasonic/Leica lencse optikai stabilizátorának kellene működnie E-500 gépen?
Nálam egyelőre nem műxik. Tolok firmware frissítést mindkettőre, ha lehetséges, de kicsit félek, hogy hasztalan.
Van bármilyen tipp, vagy infó, hogy miként kellene működnie?Kössz!
MrChris: Értem. Én anniyt látok a képeken, hogy minimáls a különbség, de az E-500 képein mintha fel lenne húzva a szaturáció az E-30-hoz képest.
Azonos expozíció mellett az E-30 kevesebb színt produkál, de Lightroom-ban feljebb lehet venni beégés nélkül, mint az E-500 esetén. Vagyis simán hozható az E-500 képi világa.[ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
Sziasztok! Most találtam erre a fórumra, azt hittem már rég kihaltak a 4/3 használók
Én egy E620-at nyúzok már jó pár éve és komolyan aggódok, mi lesz, ha cserélnem kell valami miatt a vázat. A micro vázak tudják kezelni, a régebbi 4/3 obikat? Jelenleg mindenre van objektívem, ami nagyon szükséges, nem szeretnék teljes rendszert cserélni. Szóval ezeket tudnám valahogy használni OM-D, vagy egyéb vázakon:
Sigma 105, Oly 9-18, Sigma 50-500. -
Studi
veterán
Szia!
Azért vagyunk még egy páran!
Szép obi gyűjtemény ez, az 50-500-as igen ritka darab. A helyzet az, hogy a két rendszer eltérő élességállítást használ. A 4/3-os vázakon fázis-érzékelés alapú élességállítás van, míg a m4/3-os vázak legtöbbjén kontraszt alapú. Ez más motorizált mozgásokat is igényel az objektívektől. Van átalakító, megy is fele az élességállítás, de sajnos a 4/3-os obik elég lassan fókuszálnak a mikrós vázak legtöbbjén.És hogy miért a legtöbbjén? Mert van egy kivétel, az Olympus E-M1 szenzorán vannak fázis-érzékelést tudó területek, így ez az egy mikrós váz a saját sebességükön kezeli a 4/3-os objektíveket is. Sajnos ez jelenleg az Olympus egyetlen valóban profiknak szánt váza, és ez az árán is megmutatkozik.
-
Lassú Víz
addikt
Kell egy próba. Amikor a Sigma makródat felraktam rá, nagyon lassan fókuszált az E-M1. Gyakorlatilag használhatatlanul. Viszont a Zuiko objektívekkel nem tapasztaltam ilyet.
5381:
Szintén a korábbi objektívek támogatása volt a fő érv ami miatt E-M1-et vettem. Nem bántam meg. A markolattal elég nagy és stabil egy 50-200-ashoz is, ugyanakkor kicsi és könnyű is tud lenni egy 17-es fix objektívvel.A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
5381
aktív tag
Természetjáró vagyok, ezzel a csomaggal már nem korlátoz a technika, közelről - távolra mindent rögzíteni tudok, amatőr szinten, bőven jó minőségben. Nem is szivesen válnék meg tőlük. Szerintem az utolsó 50-500-at én vettem meg, azok közül, amiket a boltok árultak(szerintem már aggódtak is, hogy rajtuk marad). Akkor már egy ideje nem jöttek 4/3 vázak, talán még az E5 jött ki utána.
Tényleg komolyan van árazva az M1. Borítja a hagyományt, miszerint az objektívek drágábbak, mint a váz. Az a baj, hogy pont az 50-500-hoz kellene AF, mert nem esik kézre az élességállítás, ha stabilan akarom tartani az objektívet. A Sigma 105 az eleve manuálban van használva, a 9-18 meg nagy élesség tartomány ad, az is jó manuál fókusszal. Lehet betámadom valamelyik mintaboltot, ahol lehet próbálgatni, hogy mennyire is működik az AF a bigmaval. Köszi a választ! -
Studi
veterán
Nem tudom ismered-e az Olympus Mintabolt teddpróbára akcióját? Egy korrekt kaució mellett ingyen ki lehet próbálni az aktuális gépeiket egy hétig. A korlátozás mindössze annyi, hogy egyszerre egy objektívet és egy vázat tudsz elhozni. Érdemes előre egyeztetni velük, hogy mit, mikor szeretnél kipróbálni. (nem tudom, hogy 4/3-mikro4/3 konvertert tudnak-e adni mellé, de ha szépen mosolyogsz és elmondod milyen obit szeretnél próbára tenni tán még örülnek is a tapasztalataid megosztásának... )
Neked mindenképp a keresős vázak között érdemes válogatni, az E-M1 a top, az kezeli teljes értékűen az objektívjeid. Ami még van, az az E-M5, E-M10, ezekkel a fókusz biztos lassabb lesz, de olcsóbb, korrekt vázak. Az E-M5 már használtan is szokott lenni.Egy másik tipp: ha veszel bármi Olympus apróságot a Mintaboltban (ez sajnos csak Budapesten él), akkor 8e Ft-ért vehetsz egy Prémium Klub tagsági kártyát, amivel viszont minden későbbi vásárlásodra kapsz 15% kedvezményt. Ez egy váz vásárlásánál azért elég szép megtakarítás tud lenni.
-
5381
aktív tag
Köszi az infókat! Egyelőre még minden rendben a vázammal, ha majd tönkremegy, akkor akarok valamit helyette és még csak az irányt keresem. Lehet felkeresem olyékat egy tesztelésre. A vásárlásnál úgy is venni kell majd egy adaptert a váz előtt, akkor veszek egy tagsági kártyát, a vázat pedig majd kedvezménnyel veszem. Ez jó módszer Meg egyébként is, tök szimpatikus az egész olympus, ilyen egy hetes teszteket szerintem más cég nem nagyon osztogat. Csak kár, hogy kitagadták a 4/3-ot. Próbálni kell az M1-et, hogy tényleg ugyan úgy viszi-e az obit, mint a 620 és tesztelni kell az M5-öt, hogy mennyivel lassabb. Bár a Bigma egyébként sem egy TGV, nem lenne jó tovább lassítani.
-
5381
aktív tag
No meg kíváncsi lennék, hogy az Oly90-250-el, 250mm-en, f2.8-on milyen képet adnak?
-
félisten
Sziasztok!
Van egy 14-54 2.8-3.5 II lencsém.
Az a problémám vele, hogy az AF kevés fény esetén szaggatottan állít élességet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy állít valamit, majd korrigál, és ezt eljátssza vagy 3-4-szer, mire valóban éles lesz a téma.
Ez ismert jelenség, vagy hiba?
A gépen (E-30) és a lencsén is a legutolsó szoftver van.Kössz!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Köszi!
Ez megnyugtató. Csak az a furcsa, hogy a gyári kitobi is kb. ezt a sebességet hozta sötétben, csak nem szaggatottan, hanem folyamatosan. A Leica 14-50 f3.8/5.6 pedig kb. harmad-, néha negyedannyi idő alatt állít élességet sötétben.
Mindegy. Ha nem hiba, akkor örülök neki.Kössz!: R
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Viszont az furcsa, hogy ugyanazokon a vázakon a Pana/Leica lencse sokkal hamarabb állít fkuszt kevés fénynél.
Ez mitől van?
A lencsétől miért függ a fókuszálás sebessége? Nem a váz fókuszál, és a lencse csak megcsinálja azt, amit a váz mond?
Miért állít félre többször a Zuiko lencse, mnt a Pana?Bocs az akadékoskodásért, csak szeretném érteni.
-
Studi
veterán
Nagyon rövid ideig volt csak Pana 14-50-esem, de ilyesmit én nem tapasztaltam, vagy legalábbis nem volt feltűnő. Az biztos, hogy az összehasonlításoknál a 14-54-em képe még nyitott blendénél is élesebb volt, mint a Panáé, hát még azonos blendén.
Félreállítást sem tapasztaltam a Zuikotól, de ha ez van, és következetesen mindig azonos irányba téved (hasonló gyújtótáv/tárgytávolság esetén például mindig front vagy backfókuszos) akkor az E-30-al lehet finomhangolni is az autófókuszt. Nekem szerencsére nem volt ilyen gondom egyik obival sem, mert elég hosszadalmas, macerás a procedúra.
-
félisten
Azt tapasztalom, hogy a pana lassabban tekeri a motort, de célirányosan egy irányba, a Zuiko lencse tized mp-ek alatt beáll egy helyzetbe, majd kis szünet után egy másikba, majd megint szünet és harmadik-ba, stb. Vagyis, mintha a Pana tudná, hogy hol a fókusz és egyból oda tekerné a lencsét, a Zuiko ide-oda állítgatja a motort, mire a végén megtalálja a helyes fókuszt.
Meg fogom mutatni a szervízben, hátha van valami baja, amúgy is furcsán, kissé sercegve jár a fókuszgyűrű, lehet, hogy pucolásra szorul.Más téma: Szeretnék nagylátót és/vagy halszemet.
Nem komoly munkára kell, inkább csak bohóckodni. Szerintetek egy ilyen mit tudna mondjuk a 14-54 II-re tekerve?
Sejtem, hogy nem tökéletes, de nagyon gáz, vagy azért használható?[ Szerkesztve ]
-
nesa
veterán
En nikon bajonettesrol beszeltem ezeken a nagylatokon nemnehez a manual fokusz, es ha egyszer valtasz rendszert vagy eladni akarod lehet egyszerubb, azert nikon mert azon a blende mechanikus es az adapterbe van olyan amin lehet alitani.
De en kulonossen a 8mm es halszemre gondoltam, nalam most egy samyang van.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Kössz,
nikonos 10-20-at 100 körül láttam, ami kicsit sok érte nekem.
A samyang ára meg pláne sok.A manuál fókusz nem lenne baj egyáltalán. Kár, hogy nincs 10mm-es m42-es lencse.
Őszintén szólva, csak próbálkozásnak, ismerkedésnek kellene. Eddig sosem hiányzott a nagylátó, csak kiváncsi vagyok, hogy mit tudnék belőle kihozni.
Ezért nézegettem a Vivitar előtét lencsét.
Ha nagyon gagyi, akkor nem erőltetem.Ja, még valami: mi a különbség a nagyon széles látószögű lencse és a halszem között?
KÖssz!
[ Szerkesztve ]
-
bubba33
újonc
sziasztok!
nekem lenne itt egy zuiko 14-54-es obim eladó. sajana a gép zàrhibàs és egy vagyont kérnének a javitàsért. lenne itt esetleg vki akit érdekel??
köcce.valami mittoménmi... ;0)
-
Szab02
aktív tag
Sziasztok!
Van valaki Komárom (környékén), akinek BLM-1 típusú akksija van?
Sajnos azt produkálj a a gép, hogy két kép után villog a piros led visszajelző, mintha lemerült volna. Ha kikapcsolom és vissza, akkor 2 kép erejéig ismét oké.Sw-t szerettem volna frissíteni, hátha, de a kábelt meg nem találom.
Valakinek volt már hasonló gondja? (Szervizben még nem járt.)
Üdv.: Szab
http://www.panoramio.com/user/szab02
-
félisten
Sziasztok!
Tegnap csináltam délután és este egy csomó képet az E-30 gépemmel, és eddig sosem tapasztalt problémába futottam bele.
ISO200-on hatalmas zaj jelent meg a képen, és a második esetben pedig még wignettálás is megjelent, ami nem a lencsétől származik, mert más fénynél készült képeken nem látható, valamit hollámzás szerű sötétebb foltok.
egyik - másikEz mitől lehet? Mondjuk, eddig RAW.ben fotóztam, most pedig jog-re állítottam, de ez akkor is aggasztó.
-
-
félisten
Még valami; most csináltam raw-ban képet: [link]
Vagy eddig nem figyeltem a zajra, mert általában alapból tolom rá az előre belőtt szűrőimet, vagy valami tényleg maghalt a gépemben.
Mindenesetre ISO200-nál ezt a zajt nagyon erősnek érzem.
[ Szerkesztve ]
-
5381
aktív tag
Esetleg még az árnyék korrigálás is okozhat ilyesmit. (kicsúsztam a szerkesztési időből)
-
félisten
Jó kérdés.
Pont az előbb nyomtam egy reset-et, mert én is valami ilyesmi beállítási gondra gyanakodtam. Most Normal-on van a gradation. Talán pont AUTO-n volt... Nem biztos.
Az árnyék kompenzálást hol találom?Csinálok holnap még pár képet normal gradation-nel, hátha megjavul.
Szerk: A "shading comp." OFF állásban van, bár lehet, hogy csak a reset óta.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Noss a másik topikban kapott RAW-ok alapján kiderült, hogy nincs baj a gépemmel, csak nem szereti a hosszú záridőt ez a szenzor típus.
1/100 körül már nincs zaj, sőt, 1/500-on ISO800 esetén van kb akkora zaj, mint ISO200-on 1/2 mp esetén.Eddig ezt az infót elrejtette előlem az, hogy Lightroom-ban alapból nyomtam rá a rég beállított szűrőmet, de most hogy áttértem linuxra és RAWTherapy-ra a munka gépemen is, újra szembesültem a kérdéssel.
[ Szerkesztve ]
-
-Shadow-
aktív tag
Tudom topicban nem hirdetünk, de érdekelne esetleg valakit E-3, HLD-4 markolattal + 14-54 I. obival? Meg egyéb apróságok mellé.
-
Viper26
nagyúr
Remélhetőleg nemsoká egy E-PL5-ös kit tulajdonosa leszek..eddig csak kompakt gép volt, szóval nagy váltás lesz.
A kérdésem az lenne, hogy a kit-ben lévő obik mennyire jó minőségűek?Értem ezt a külsőre, és a képminőségre is.
iPhone 15 Pro | Garmin epix™ Pro
-
Tin_Shield
őstag
válasz Viper26 #5699 üzenetére
Az árukhoz képest abszolút rendben vannak. Persze vannak sokkal jobb objektívek is az mft rendszerben, sokkal drágábban. A külső alatt mire gondolsz? Úgy néznek ki ahogy a fényképen látod. Az építési minőségük hasonló az összes gyártó olcsó kitobjektívjéhez: plasztikfantasztik
De ez a 4/3 topikja, inkább ide gyere a kérdéseiddel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest