- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen notebookot vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós kamerák
- TCL LCD és LED TV-k
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
Új hozzászólás Aktív témák
-
keIdor
titán
válasz
KAMELOT #8297 üzenetére
Nem az ár volt a szempont, hanem, hogy mi volt raktáron.
Most volt kedvem meg időm szerelgetni, mert amúgy nem szeretek.Ugyanannyi ám a gép fogyasztása, mint az i7-11700K és 3080-al volt, +/- néhány watt. Ott a CPU evett többet, most a VGA. 2 évet majdnem az a setup volt, ha nem járna le a gari lassan a régiről, le se cseréltem volna.
-
fatal`
titán
válasz
#15779328 #8286 üzenetére
És mit nézzek rajta? A hwinfod szerint a GPU meg a CPU együtt eszik 800W-t, plusz fesszel a GPU-n ha jól látom, maxon járatva mindent. Nem egy reális használat ez.
Halkan megjegyzem, hogy a Founders 4090-hez pl. 850-es az ajánlott táp.
Na mindegy, engedjük el, egyetértek, hogy határeset (de nem mindenki használ 13. gen Intelt, ami 150W-tal többet zabál), de a te méréseid alapján meg 1,5 kw-os táp lenne a sweet spot, ami szintén nem jó irány szerintem. Egyébként rövidebb kilengő tüskéket egy kisebb táp is kezel.
#8288 Bocs, keldort akartam írni.
-
DarkByte
addikt
Megjött a kártyám végre (Zotac 4090 AMP Airo Extreme). Most fejeztem be a beépítést.
Frankón elfér a Silent Base 600-ban, az alsó HDD keretet se kellett kiszedni, sőt, annak a tetejére tudtam a kis állványt rakni ami tartja a hátulsó élét. Nemtudtam hogy ennek mágneses a talpa, remélem a HDD-t nem fogja zavarni mellette.
Másik oldalról is épp befért, nem nagyon kellett hajtani a kábelen hogy az oldallap felmenjen.
Ellenben az X370-P-men a chipset hűtőt azt totál lefedi. Egyelőre nem tűnik vészesnek a hőmérséklet adat. (Na meg úgy sem ez marad, majd jövő hónapban azt is cserélem.)HDMI kábellel jót elszórakoztam mire az 48CX-emet fel tudtam pakolni 4K120Hz 10bit GSync módba, de végül sikerült találnom itthon egyet amin rendesen átmegy a HDMI 2.1 jel. (Érdekes hogy amúgy nem HDMI 2.1 kábel, csak High Speed HDMI with Ethernet). Persze nem mondaná sehol egyik eszköz sem hogy azért nem megy abba a módba fel mert kevés a kábel. Látja hogy tudná a 120Hz-et, de egyből visszavált előző videómódba.
Nos, venti zaja az tényleg van, ez a morajlás ami a múltkor linkelt videóban van. Mivel a gépem amúgy relatíve halk azért kihallatszik. Ami kár hogy nem lehet sajna a bekapcsolási kezdő hőmérskéletet feljebb venni, mindig fix 45 foknál teszi, ami kicsit kevés, desktop-on is el-el indul. Ha 0%-ra veszem 60 fok alatt a Firestorm-ban, akkor is megy fixen 30%-on amint eléri a 45 fokot, szóval tippre ez BIOS limitáció.
Coil whine ellenben nincs.Meglátjuk mennyire tudom megszokni, valamennyire a többi ventim is csinálja ezt a pulzáló indulás/leállást a gépben. Játék közben alapvetően nem érdekel mert füles a fejemen. Inkább desktop használatnám majd mennyire fog zavarni.
-
-
pidzse4
aktív tag
válasz
#15779328 #8288 üzenetére
Bocs hogy beleszolok. Nagyon nem mindegy milyen a CPU. Nekem 12600K van 4900 Mhz megy fel a cpu a vga power limit 100 on van a Gpu 3000 a memoria 12000. És soha nem ment még 612 wattnál feljebb. Persze 850 wattos gold tápom van. És 4090 van a gépben. Persze ha 12900K vagy 13700k,13900K van a gépbe és 5,5 ghz huzva az összes mag akkor már persze hogy nem elég a 850 wattos táp.
-
keIdor
titán
válasz
#15779328 #8291 üzenetére
190W nekem y-cruncher alatt a CPU, ez sokkal durvább teszt, mint az AIDA.
Erre írtad ezt: "ha pl hirtelen bekér a cpu 350w-ot, azt a kártya nem tudja lereagálni, na és ott lesz a pukk."
Az értetlenkedés sem rád vall. Számolj már. 450+190+100=740, de nem futtatok egyszerre CPU stressz tesztet meg VGA stressz tesztet, ennek mi értelme? Tudom te ezt csinálod, a fórum 99.9%-a viszont nem.
i7-em van még mindig, nem i9 6GHz-en. Nézz már adatlapot, nem egyforma CPU-nk van, nem egyforma órajelen.Engedjük el, mert úgy jár ez a topik is, mint az Alder...
-
keIdor
titán
válasz
#15779328 #8288 üzenetére
Azt még mond már el hogy lesz 190W-ból 350W, mert ezt ignoráltad.
Emberek ezrei használnak 850W meg 4090-et. Nézz redditet.
Én is azt mondom zárjuk. Szólok, ha egyszer elérem egyáltalán a 700W-ot csak a gépből, neked szólok elsőnek.
TDP limit van eleve a kártyán, a tiéden is ott van. Gondolom vágod mit jelent… nem a fogyasztás fog megugrani, hanem az órajelet fogja visszavenni. -
keIdor
titán
válasz
#15779328 #8284 üzenetére
De ez nem napi használat. Ráadásul az i9, 16 E-maggal és vízzel, taposva az egész, mert a vized elbírja és maximalista is vagy.
Nem fogok egyszerre játszani, meg CPU stressz tesztet csinálni. De nekem ott a CPU ugyanúgy 190W lenne.Én 1 hónapja nem voltam a BIOS-ban, beállítottam egyszer azt használom. Te meg én nem egyforma felhasználók vagyunk. Én csak játszom, fps számláló nélkül, évek óta.
Élvezem a 4K 120Hz-et, nekem ennyire kell a gép.
Mindegy, hogy marad benne 5%. -
keIdor
titán
Rápattintottál a lényegre, mindent be lehet úgy állítani és moddolni, hogy kevés legyen. Akár 1200W is.
Az i7-11700K-t meg RTX-3080 Strixet is beállíthattam volna úgy, hogy kevés legyen a 860.
De nincs kitaposva se az, se a mostani.Ha nincs egy hatalmas radiátor meg FC blokk a kártyán, akkor a közelébe nem érdemes menni 587W-hoz.
Úgy felfűtené a gépet, hogy a DDR5 is egyből instabil lenne, mert amúgy az is passzívan megy, ahhoz is van beállítva, rá van hagyva.Én ez alapján állítok be mindent. Perf/W. 100%-on is elég a táp. Hiába engedsz neki 600W-ot akár, alig gyorsul egy pont után, egyszerűen felesleges. 24/7-re.
-
törölt tag
Rosszul értelmezed, a kábelben nincsen chip, túlképzeled az egészet, mintha a kártya lenne a gép agya és az utolsó ventilátorral is kommunikál, ha pl hirtelen bekér a cpu 350w-ot, azt a kártya nem tudja lereagálni, na és ott lesz a pukk.
Tudom, írtad hogy figyelsz rá, de meg van a lehetősége a hibának, mint bármelyik tápnál, csak nálad ez most több. -
gaben22
senior tag
Legjobb tudomásom szerint az új 12VHPWR csatlakozó csak rövidre zár egy áramkört, amivel tudatja a táp fele, hogy mennyi a max. "dzsúz", amit ki lehet "rántani" (450W/600W), azt nem közli vele, hogy épp 120W vagy 555.7W-ot húz le róla. Javítsatok ki a tévedek. Nyilván minél jobb a táp, annál jobb az overcurrent protection..., de azoknak van felfutási ideje, mielőtt "levágják a biztosítékot", addig meg esetleg elpukkanhat valami.
-
keIdor
titán
válasz
#15779328 #8271 üzenetére
Ha egy 700W-osat vennék, az se pukkanna el, mert kommunikál a kártya a táppal, erre van fent a 4 kis pin. Ilyentől én nem félek. De 10 éve se a Codegen meg Chieftec érában jártunk már. Ha nincs elég kraft, fel se veszi a kártya, mert tudja mennyi a keret, ez a 12 (16) pines csatlakozó lényege, újítása.
Elég jól teszteltem már a régi táppal, hogy elég lesz ekkora.
Ez volt raktáron, nagyobbra várni kellett volna, csak ezért lett ez. Mindegy, hogy 50 vagy 70%-on jár napi 1-2 órát, egyiktől sem lesz baja. A hatásfok jobb 50-en, pár százalékkal, ennyi a különbség.Mondom nincs behegesztve a házba, ha egyszer látok 700W felvételt a monitor nélkül, akkor jelzek, hogy igazad volt és rendelem a nagyobbat. De nem lesz ilyen, nem lesz +50W, mert erre van a TDP limit. Meg a táp “beszél” a kártyával.
No para.
-
gaben22
senior tag
válasz
#15779328 #8271 üzenetére
Szerintem sem szerencsés csúcs közelében járatni a tápokat, minden power komponens adott terhelésre/hőmérsékletre van specifikálva, csúcs közelében jobban égeted a gyertyát + lehetnek vicces tranziensek, peakek, ripple. Egy példa, egy cap, amit használnak a tápomban (Corsair AX1600i) az 105 fokon 3000 órára van "hitelesítve", addig tudja a "lovakat" a megadott specifikáción belül tartani (nyilván statisztikai konfidencia intervallumon belül, nem feltétlen murdel meg 3000 óra + 1 perc után
) . Itt egy kis infó, ami egy cap élettartamát mutatja a hőmérséklet függvényében, látszik, hogy csúcson egyre jobban égeted a gyertyát. És ez csak a capacitor volt, power komponenseknél nem rossz dolog (jó nagy) tartalékot hagyni a rendszerben. Ezért köznyelv része manapság már az alaplapoknál és videókártyáknál a power stage leírása (MOSFET hány amperres, milyen, mennyi van rajta)...
Videókártyáknál csavar a történetben, hogy minél jobb a power stage annál nagyobb a valószínűsége, hogy elkezd virnyákolni (coil whine).
-
törölt tag
Oda kell figyelni, mert felraksz egy új optimalizálatlan játékot, és elég 1mp-nyi +50w többlet, és pukkan a tápod, ez az amivel nem szabad spórolni, ha 1000et ír, akkor rakjál be egy kicsivel nagyobbat, hogy a gyári pufferen felül is min. legyen 10% többleted, ha valami lesz a kártyával, garinál is elhajtanak, mondván hogy mi az ajánlott.
-
UDPSendToF
tag
Sziasztok!
Nemrég hozzám is megérkezett a 4090 egy MSI Suprim X személyében, lenne is egy kérdésem.
Egyelőre nincs hozzá 12VHPWR kábel, így a táphoz kapott 3 PCIe kábelt használtam a 4 ágú átalakítóval. 2 csatlakozó közvetlenül szétosztás nélkül megy, a maradék 2 viszont egy kábelről osztozik. Mennyire biztonságos ez így, használható ideiglenes megoldásként, amíg megjön a Corsair kábel?
Tesztelgettem, pár óra Warzone után 2-400W fogyasztással sem melegszik egyáltalán maga a csatlakozó / kábel, a borda jóval forróbb. Betoltam neki rendesen, meghajlítva nincs, inkább nem raktam fel addig a ház oldalát.
Az egyetlen dolog, ami kicsit aggaszt, az a coil whine, elég hangosan csinálja magas FPS mellett. Maga a hang nem érdekel, csak az, hogy ne legyen gond ebből az átalakítós témából. Ezek alapból ilyenek, vagy okozhat coil whine-t az átalakító is?
Köszi a segítséget!
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Találtgyerek #8267 üzenetére
Jo hat ez kb mindenkinek egyertelmu rajta kivul, hogy nem az adott SKU volt "elcseszve", hanem a szarabb Samsung 8N node miatt volt problemasabb a 3000 szeria.
Gyarilag meg kellett huzni a kartyakat mert az RDNA2 azert jol sikerult, csak ez a szarabb node miatt tobbletfogyasztassal jart, a perf/watt pedig az utolso 5-10% nem skalazodik jol. Emiatt fordult elo, hogy buktal 5% teljesitmenyt de sporoltal 80-100W-ot. -
Találtgyerek
veterán
válasz
hadogabi1 #8251 üzenetére
A 3080ti? Szerintem az még rosszabb volt, mint a 3080.
Nálam még 850mV-nál is többet tudott, mint gyárilag és több, 100W-al kevesebbet evett.
Miről olvasnál egyébként a topikban szívesen, ha ennyire zavar az UV és fogyasztás, táp téma?
Dobj fel egy érdekes témát légy szíves! -
kevike576
senior tag
válasz
kevike576 #8264 üzenetére
Megint van sima tuf asus eshopban 1856 euroért..ez még mindig jobb deal..de gari tekintetében már meggondolandó. Kár, hogy ilyen sz*r a forint..
-
Puma K
nagyúr
válasz
Az UV-nak sosem az a lényege hogy a villanyszámlán fogj pénzt.
UV-zni azért jó egy kártyát mert
kevesebb feszültségből >>> kisebb fogyasztás mellett >>> halkabban működik
és adja le ugyan azt vagy nem ritkán akár picivel több teljesítményt alacsonyabb fordulatú ventilátorok mellett. Emiatt a GPU egyenletesebben tartja az órajelet és nem dobálja vissza mert melegedik. Ez egy finomhangolás. Van akit nem érdekel van aki meg foglalkozik ezzel is.
-
kevike576
senior tag
Gratula, használd egészséggel, így még kellemesebb a végeredmény !
ASUS Tuf 4090 800k alá kúszott ! Így launch után 5 hónappal nem számítottam erre a fejleményre.
-
Jacek
veterán
válasz
Találtgyerek #8257 üzenetére
Én most lehuztam a TDP 60%-ra probából, volt alap, tunning ugyan az maradt 24k-s memo, teljesen jó 320w-nál nem eszik többet és 3.0 fölé boostolgat.
A 60% a HOF biosból értendő
Ez csak WOW volt de az is eszi a cuccost 4k@138mhz full max. -
pidzse4
aktív tag
Ez nem hangzik rosszul de nincs erről képed, hogy hogyan állítottad be ? Vagy egy rövid 1 perces video hogy lássuk előtte és utána? Biztos sok ember örülne ha láthatná hogyan kell. Sokan nem értenek hozzá.
Köszi az jó volna . Mert látni még is csak jobb. Persze az alulfeszelés mindenkinél más és más mert nem minden lap és gpu bir pont ugyan annyit vannak jobbak rosszabbak. De azért egy általános értéknek megfelel majd. Köszi.
-
keIdor
titán
válasz
Majd ha kevés lesz egy másik kártyánál, lecserélem.
Majd ha kevés lesz egy másik CPU-val, lecserélem.Én aminek vettem volna 1000-est az a 3090Ti, mert az tényleg evett 500W felett. De az egy gyárilag széthajtott kártya volt. Vagy valami régebbi SLI alá.
Eddig is 860-as volt alatta és semmi baja nem volt, még a tápból is hideg levegő jön egy óra játék után is. Ebből is meg a régiből is. Amíg azt látom, hogy 600W körül a vége, addig mindegy, még rá is van hagyva.
Nincs behegesztve a táp a házba. Ez amúgy sem fog levágni semmit, kommunikál a kártya a táppal, erre van az új csatlakozó, csak egyesek ennek nem néztek utána. -
válasz
Találtgyerek #8257 üzenetére
Ugyan nem 4090 hanem csak 70Ti, de nálam 60-70W mínusz és legalább 8 fok csökkenés out of boxhoz képest.
-
-
DarkByte
addikt
válasz
pidzse4 #8254 üzenetére
Én mondjuk úgy vettem most 1000W-os tápot hogy megint több konfig alatt ez lesz a jövőben várhatólag, kicsit felülméreteztem, meg amúgy sem árt ha nem a peak közelében megy idejének nagy részében. Az előző 480W-os be quiet! 11 évet szolgált ha jól számolom, három konfigot elhajtott.
Az utód is ez a márka lett, Pure Power 12M (BN345) natív 12VHPWR dugóval. Már csak a kártyának kellene ideérnie..
Max akkor tudom elképzelni hogy hamarabb cserélek megint, ha esetleg az ATX12VO standard jobban terjedni indul, de egyelőre nem úgy tűnik hogy erőltetnék. -
pidzse4
aktív tag
válasz
Akinek van pénze 4090 venni annak nem számít az a havi 239 ft villanyszámla többlet
Nekem 850-es tápom van egy 4090-hez és teljesen elég. Az egész gépem eszik max terhelésen játék közben 600 wattot és ennyi. Van benne egy 4090, 12600K 4900 mhz ig megy fel, 1 Tb m.2 gen 3 , 2 Tb m.2 gen 4 van benne. Szóval a 850-es táp elég a 4090 hez. Csak le kell mérni a fogyasztás ahogy én letudtam bárki képes rá. Még akkor is elég ha tuningolom a 4090 et. 3000/12000 re. Persze azt mondják hogy a táp hatásfoka 50-60% on a legjobb. Vagyis 1000- 1200 wattos táp lenne az ideális hozzá mivel 500-600 eszik összesen mindennel együtt. Persze ha 13700k,13900K veszel bele lehet akkor már karcos de ha lesz pénzem kipróbálom azzal is hogy a 850 elég e neki vagy nem. Szóval akinek 850 tápja van nem kell félni mert elég az is ha nem húzza agyon a cput meg a gput.
-
hadogabi1
senior tag
Jók ezek az új témák mostanában. Undervoltolni egy 4090 et, nem 3080 rol van szo, es ott sem azért hozott sokat mert jó dolog a beállítás, hanem nvidia egyszeruen elbaszta kb azt a szeriat. Jött is gyorsan a 3080ti ott nar nem volt annyira jelentosege. 850 es tapot egy 4090 hez elbirja e. Mondjuk asusnal amugy letezik abbol a szeriabol 1000 es 1200 is. En sajnaltam hogy a bee quiet dark power 13 as szeriajabol a max tap az 1000 res es nincs felette mert akkor nagyobbat vettem volna. Eszembe nem jutna 850 est venni ilyen kartyahoz. De biztos ki lehet szamolni hogy eleg hozza a 850 es is. Ahogy azt is szamoljak egyesek hogy undervolttal nyersz 2.1336 fokot meg havi 239ft ot a villanyszamlan egy majdnem 1 millas kartyan...
Akinek 4090 van amugy nem hiszem hogy evekig megtartja max a kövi szériáig ahova meg lehet kevés lesz a 850 es táp.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen notebookot vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Átcímkézett TCL modellekkel nyit az Alcatel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 GAMING OC 8G
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 BTF 24GB GDDR6X Graphics Card
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- FÓLIÁS! Inno3D RTX 4080 SUPER 16GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest