Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• phosphero

csendes tag

válasz phosphero #456 üzenetére

ja, ez akksira vonatkozik, kijelző más tészta. de gyanítom "megfolyhat" mint lcd kijelző és visszaáll ha lehűl,mint írták.

a linkelt akksi 1530mAh, alatta nominal capacity-nek 920mAh-ír, bár 2 hetes üzemidő mellett tökmindegy,csak érdekesség...

• phosphero

csendes tag

válasz Degeczi #455 üzenetére

Sajna én nem találtam akkor ennyiért akksit,ez járhatóbb út lett volna!
    Elvileg nst-ben LICO gyártmányú lipo akksi van, lithium-ion polymer-ként van ráírva,ez ne tévesszen meg senkit!
    (Li-ion akksi 4,1 V, LiPo akksi 4,2 V a töltési végfeszültsége! (asszem újabbakban más gyártó )
    maga a cella ezüst fóliába van becsomagolva,vége rejti az elektronikát,ami külön kis fóliaragasztóval van rácsomagolva! Szerintem nem a melegtől ment tönkre (mert akkor csak cella durrant volna el ), mert a csatlakozókon sem a rendes értékeket mértem. gyanítom,hogy többi sorstársnál is rosszak lennének ezek!
    50 fokot simán el kell viselnie... (modellezni is szoktam,van multitöltőm, nagy áram leadás és felvételnél is melegedhet,de semmi gondja,ott nincs védőelektronika cellán)

Persze,semmi gondja ha kicseréled újra.
    ha 100% van töltöttség és még mindig sárgán világít szerintem ok, Li-X akkut teljesen máshogy kell tölteni. (töltés vége felé az áram csökken,feszültség meg eléri a végfeszültséget ill szoftveres "probléma" is lehet,szerintem itt is van log file v. ilyesmi,lehet csak törölni kell és újrakalibrálja magának)
    Védőelektronika,ami rajta van minden mobil (pna,pda,laptop,e-book,stb) napjainkban ha jól működik megakadályozza a túltöltést és a túlmerítést is, persze ez gyártó,típus,gyártási szórás függvénye,de ezek minimálisak. +van elektronikának egy ntc-je is (hőmérséklet hatására változik az ellenállása) ami alapján a gép méri a hőfokát is, ez is plussz védelem és van rajta egy hőbiztosíték is (matrica) ami (kb)70-80 C között leold és visszafordíthatatlanul megszakítja az áramkört,úgyhogy szerintem elég biztonságos így melegben is használni. (ezeket én akksimra is feltettem,biztos ami biztos alapon)

üdv

• phosphero

csendes tag

válasz McAdam6 #419 üzenetére

igen,nézegettem. 4200ft+szállítás. (ami kétszer annyi)
    16e volt követve míg ideért, 14000 ftos eszköznél több mint nyomasztó még 5-6 egy akksiért.
    persze,ha cseréli és olcsóbb akkor azt kell választani.
    ez akkor jó,ha van eszközöd és némi rutinod.
    Sok sikert,remélem korrekt lesz az eladó!!! meg a Magyar Posta!

üdv!

• phosphero

csendes tag

válasz Oldman2 #414 üzenetére

Szia!

Alkoholszag- lipo akkuban az elektrolit alkoholos oldat!

Én is ugyanígy jártam. UK-ból rendelve,elvileg ugye garis,de küldés költsége nem tudom kit terhel és hogy tudom behajtani utána. Én szétszedtem... ha te is ezt választod akkor tudok segíteni,de persze nem biztos,hogy ez a baj nálad is. külön akksit nem kaptam,hiába nyomoztam utána ott ahol hivatalosan forgalmazzák m.o.-on. ők is küldik szervízbe-ők a beszállítok mo.-on. hát ők sem foglalkoznak vele.

maradt a házi barkács.... :D

hátlapon bekapcs gomb kipattint, csavar kiszed, függőleges irányba eltolni, óvatosan akksi kábelt kihúzni a főpanelről. multiméter elő, a csatlakozó 6 kábeles, kettő-kettő piros és fekete. piros +, fekete - (föld). ezek közösített vezetékek. a sárga egy 10k thermistor, ntc, ez méri a hőmérsékletet. a zöld kábel 30k ellenállás,ez az akksi ID,ezzel azonosítja a gép,hogy csatlakoztatva van hozzá akku. enélkül sajnos nem látja usb-n keresztül sem,nem bootol,stb,ezért látja omap 360-nak a gép, (ez jó hír,mert valszeg akkor ugyanaz a baja!!!! )
    ( tehát ha multiméter bekapcs, 200k méréshatárra állítod, egyik csúcs a fekete kábelre,másik csúcs a sárga vezetékre, ezt a akksi-csatlakozó egyik oldalán hozzá tudod szúrni,így 10k kell mérned. zöld-fekete esetén 30k kell mérni, na nekem ez volt 100k ), feszültséget meg értelemszerűen piros és fekete közt kell mérni, ez 3,4V-4,2V között kell lenni, ha 3 alatt van akkor akku-cella is kuka,nem éleszthető újra,mivel nem pillanatnyi alámerülésról van szó)

ha értékek jók (nem hiszem,mert akkor gép bebootolt volna usb-n) akkor cella cserével lehet próbálkozni-kb 2000-3000 ft között. akku-elektronika levág a celláról és másikat forrasztod rá ( forrfülest)

Ha egy lipo cellára a +-hoz hozzákötöd a akksi-kábel csatlakozójáról a pirosat,
    a negatív pólushoz 3 vezetéket:
    ELSŐ: rákötni a a csatlakozó fekete vezetékére.
    MÁSODIK: 10k ellenálláson keresztül a csatlakozó sárga vezetékéhez
    HARMADIK: 30k ellenálláson keresztül a csatlakozó zöld kábelére.

igy elveleg bekapcsol,ha töltve a cella. tölteni így nem szabad,sem usb-re dugni,mert nincs rajta a védőelektronika az akksin, csak pillanatra rádugni,hogy működik e!!!!!!!! ez fontos!!!!! ki is gyulladhat ill tönkre is mehet a cella!

ha idáig eljutottál akkor tuti sikerül élet lehelni bele.

-tehát kell egy új cella! ez kb 2000-3000ft
    -védőelektronika: ez arra kell,hogy cellát védje a túltöltéstől ill. az alámerítéstől... ez szintén 2-3 e huf újonnan,de le lehet szedni egy régi lipo telefon akksiról is,akkor ingyen van,tudok is adni ha kell. ( jellemzően 3 kivezetés van rajta, nekünk csak kettő kell, általában két szélső a + és - . középső nem kell.
    - 30k ellenállás : 3X10k sorba kötve (pár forint,legyen 30 forint)
    - 10k ntc ( kb 50-100ft)

ami még nem árt: 70fokos hőbiztositék, ez kiold ha túlmelegszik (kb 100 ft) biztonság miatt.

igy kb 3000ft ból meg lehet úszni az egészet. nekem igy is 20k alatt maradt az ára,nem 30 ezer ft....

ha kell vmi ill. nem tiszta írj nyugodtan,ha pesti vagy óbudán össze is tudunk futni,szívesen segítek!

András

• phosphero

csendes tag

Sziasztok!

Ha valakinek esetleg nem kapcsol be a gépe töltés után sem, ill. töltés közben zölden világít és usbn is max omap360-nak látja akkor lehet hw hiba is, mégpedig akku rossz ill a rajta levő elektronika.

én is így jártam, ebayen vettem uj dobozos st-t. töltőre rádugva semmi, led zölden világít és "nincs elég energia,hogy bekapcsoljon" szöveg. visszaküldeni ugyanannyi vagy nem is lehet.
    első körben szokásos gombvariációk-semmi
    hátlap levesz- akksi lehúz, nyomógomb benyom (ezt vmi főlap kisütésének nevezték xda-n) semmi.

akksit kivettem a fólia alól és oldalt fel volt szakadva a lipo tokozása, szokásos alkoholos illat,stb...
    az akksi 6 polusú, 2X közösitve a + és -. a zöld és sárga elvileg 30K és 10K ellenálás földre.
    a 30K az ID , ez azonosítja a cellát, 10K elvileg egy ntc.

enyém sajnos 100K-t mutatott, tehát az akku elektronikája is hibás volt.
    vettem hasonló 1500mAh lipo cellát, ellenállásokat megfelelően a csatira forrasztva bebootolt a gép. :)
    mivel az akku elektronikája is hibás volt ezért másikat kellett néznem. (így csak próbaképpen használd,szemmel tartva.)
    ( ez azért kell, mert lipo kényes a túltöltésre il. az alámerítésre, tulajdonképpen nem a gépet,hanem az akkucellát védi,mert 4,2V felett elektrolit felforr,ki is gyulladhat. )
    én egy régi telefon akkuból szereltem ki ezt, az ellenállás 3X10K sorban, 10k ntc, régi telefon lipo elektronika, 72 fokos hőbiztosíték biztos ami biztos alapon! azóta tökéletesen működik.

ha vmi nem megy,csak szóljatok! üdv, phosphero

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés