- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen videókártyát?
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- HP notebook topic
- Home server / házi szerver építése
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pakmara
őstag
válasz
fudi2002 #61762 üzenetére
Igen, az megvolt. Kapott.. Olyan 45 fok körül voltak a modulok. A bordás minimálisan volt csak hűvösebb. Azt is inkább azért mert az volt A2-ben és a ház ventitől kapott minimális légáramlatot, a másikat viszont kitakarta. Megcsináltam felcserélt modulokkal is. Úgy kb a borda kompenzálta a pozicióból adódó különbségeket.
-
sittes79
addikt
-
PeL
addikt
válasz
fudi2002 #61737 üzenetére
Mi lehet még akkor? Ezek szerint szórakozni kellene a beállításokkal? Közben egy modullal már a Pass 2-ben tart 50%-nál, eddig nincs hiba. Két modullal már Pass 1-ben is volt több 100. Gyanítom hogy a másik is jó lesz így akkor...
tasiadamŐszintén szólva kicsit megbántam már hogy 3600-as memóriát vettem, és nem 3200-est. Nem gondoltam hogy szívás lehet vele, vagy nem fog működni úgy ahogy kéne alap XMP-vel...
-
válasz
fudi2002 #61728 üzenetére
Köszi, mivel csak játékra van használva a gép, azzal teszteltem, nem futottam bele semmi anomáliába...eddig.
Most nézem a csomagolást, ezek tényleg teljesen egyformák.
Nyilván teljesen felesleges a 48GB, az egyedüli dolog, ami miatt gondolkodom a megtartásán, a vizuális megjelenése, sokkal jobban néz ki 4 modul, mint 2....de ez már nem ide tartozik.
-
spleenszuru
őstag
válasz
fudi2002 #61626 üzenetére
Amúgy, most hogy kiderült, végülis a gyári XMP beállításon kívül másra nem képes a RAM-om, mi miatt lehet?
A RAM "rossz", az alaplap, vagy mindkettő?Mi történne, ha cserélném pl. Trident Z-re, ami elvileg jobb minőség?
Akkor sem garantált, hogy egy szimpla GDM OFF-ot követően menni fog a masina?Teljesen lottó ez a téma?
-
aleister
veterán
válasz
fudi2002 #61702 üzenetére
Értem. Köszi!
Akkor kb az a helyzet, mint a GDDR5-ös vga ramok esetén. Erősen gyártófüggő a tuning.
Esetleg azt lehet tudni, hogy a Beast vagy a Renegade-ek esetében van nagyobb esély Hynix ramra, vagy ez teljesen lutri?Érteni anno értettem a témához, viszont manapság újra utána kell majd olvasnom a dolgoknak. Egyrészt platformot váltok Intelről AMD-re, másrészt -ahogy nézem- ezeknek a Zen4-es cpu-knak a lelkivilága érzékeny a ramokat illetően. Szóval pár tutorial-on át kell majd rágnom magam.
Magukra az alapokra voltam kíváncsi, hogy hardveresen mire képesek a DDR5-ök, s erre meg is kaptam a választ. -
krono.
tag
válasz
fudi2002 #61671 üzenetére
Én mondjuk eleve nem értem azonos cikkszám alatt hogyan mehetnek különböző chipek, mikor ekkora eltérések vannak teljesítményben.
Mindenesetre fennállhat az a szituáció, hogy ha csak az 1-3 helyre van téve ram, akkor nem engedi 3200on bootolni (mindkét chippel), ha mindben, akkor pedig probléma nélkül? Vagy gyanakodjak alaplapra? A Gigabyte még megvan, végső esetben össze tudom rakni a gépet azzal is, csak mivel az alatt halt meg a videókártya, félek tőle.
-
taKZo
csendes tag
válasz
fudi2002 #61636 üzenetére
hat igazabol tulsagosan nem vagyok a ramban otthon..
de.. ugyan ugy probaltam mint a regi ramomat..
tehat xmp profilt betoltom, 3200mhz
es ennyi
es az elozo ment igy
ez ugye nemaz elozovel annyit kellett jatszani hogy az egyik bios update utan 1.35 helyett 1.30 fesszel indult csak el..
ehez mit tanacsolsz?
-
ricsip
addikt
válasz
fudi2002 #61626 üzenetére
fagyás és hibázás nélkül ezt hogyan lehet túlélni egy futó rendszeren menet közben? Vagy csakis bekapcsoláskor fut le ez a teszt villámgyorsan, és ha hibázás van fixen belövi a lassabb értéket, csak utána indul el az oprendszer boot, így a következő reboot-ig már nem változtat rajta menet közben?
-
spleenszuru
őstag
válasz
fudi2002 #61616 üzenetére
Nos, be sem töltött a windows GDM off-al. Folyamatos restart, próbálta magát megjavítani, de nem sikerült neki.
Ez a BSOD:
SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
ntoskrnl.exeMit tud amúgy ez a GDM, hogy ennyire érzékeny erre a rendszer?
Teszem azt, megvenném az eredeti tervem, G Skill Ripjaws V, az is így reagálna, mert csak a Kingston sz*r, vagy ez teljesen lottó?
-
zolee1984
senior tag
-
Lacpac
őstag
válasz
fudi2002 #61512 üzenetére
Ok, köszi.
Ránézek pár setup-ra, de szerintem nem foglak megközelíteni sem, a második kit nem megy azzal a beállítással amivel az első igen.
E die mindkettő, elvileg ua. a bin is, de az egyik 2021-es USA gyártás, a másik 2020-as Maláj.
A 20-as a rosszabb.4x8 sr = 2x16 dr ???
Vagy csak elvileg, és a gyakorlat meg megmutatja majd?
-
Lacpac
őstag
válasz
fudi2002 #61510 üzenetére
Cad 60-al már hibázik, 120-al lement egy teszt.
Igen, ha sikerül stabilizálni elkezdem reszelni.
A cél 3800 lesz gdm off-al, reméljük menni fog.Ha hagyni kell a clkdrvstr-t 120-on hogy stabil legyen, akkor az nem gond?
Jelenleg nekem az tűnik vállalhatatlanul magasnak, és nem is biztos hogy megy lejjebb.... -
GAbre
veterán
válasz
fudi2002 #61505 üzenetére
Új alap,biosz frissítések utánról beszélünk.Tehát alapból biosz alapon indul.
Nem beszélve arról,hogy minek turkálnék benne?Szerintem alap szerelési dolog,hogy nem nyúlkál az ember,utána ha működik,állítgathatna az ember...
Mivel először úgy kérdeztem be,hogy biosz frissítés után se ment.
Bár lehet az én hibám,hogy nem emeltem ki,hogy a biosz frissítés nem bioszból történt,hanem ram,cpu nélküli módban. -
GAbre
veterán
válasz
fudi2002 #61499 üzenetére
Segítségért jöttem.
De aztán, írtam?
#61490 "Megoldva":Nem tudom milyen badarságokat.Mikor ott a képen is ott van,hogy socket support 1 és 2.és a szélén is ott van.
De biztos,hogy hülyeségeket beszélek most is.
És csakis 1edül ott mehet,ahol manual írja.Legyen így.De akkor is a képen látható van oldalon,ami nem ezt mutatja. -
GAbre
veterán
válasz
fudi2002 #61495 üzenetére
Még 1x mondom,aztán elengedem:
Nézd a képet amit küldtem:
"Socket support:1-2" jobb felül.
Tehát dim 1-ekben és 2őkben is jónak kéne lennie.Akár 2 modullal,akár 1el,nem csak úgy,ahogy te mutatod képben.De úgyse jó.
Csak dim 1ek jók!
Röviden: 2 memóriából felét tudom használni.
És azzal is csak a slotok felét. -
szabeska
addikt
válasz
fudi2002 #61447 üzenetére
Megérzésemre hagyatkozva kicseréltettem a ramokat a boltban, láss csodát, sokkal jobban működik az új kit. Jelenleg itt tartok - a végső stabilitást a tRC 56->58 váltás adta meg (anta 3 órás lefutott, p95 large egy órája megy, most is fut, várok még pár órát hogy menjen)
A feszeket magasabbra toltam hogy legyen elég kakaó, az a kérdésem, mivel kezdjem a lefelé lépkedést ha megvan a stabilitás, mi az ami feleslegesen sok? ProcOdt, ClkDrv és társaival, vagy a feszültségekkel?
DRAM: 1.4v
VDDG CCD: 1.05v
VDDG IOD: 1.05v
cLDO VDDP: 1.05v -
Benhill
senior tag
válasz
fudi2002 #61413 üzenetére
Korábban már kérdeztem hasonlót, csak akkor Z390 extreme 4 volt az alaplap, de ebben a maximus x hero-ban ugyanúgy mennek.
A gskill dual rankos valo igaz, kérdésem azért is volt részben, mert itt forumon láttam hozzászólásokat, akiknek 4000-4200-at is ment ugyanez a memória.
Van itthon 2x16giga ballistixem, azt nem próbáltam ki az alaplapban, de az lehet hogy akkor jobban menne.
-
zolee1984
senior tag
-
RVR400
veterán
válasz
fudi2002 #61381 üzenetére
Ennek mi köze az 5600-hoz? Azon kívül, hogy ez is legalább 2.5-szer annyiba kerül, és ezáltal jobb is...
Másrészt lenyomja az X3D-t, ha nem csak játszol vele, pl Cinebench vagy Geekbench alatt agyon is veri.
Egyébként köszi a felhomályosítást, 5600-am van, mértem 10 és 11 alatt is, a különbségeket is...
-
FingR86
őstag
válasz
fudi2002 #61358 üzenetére
kicsit neki kezdtem a dolognak, de csak apró lépésekben
a feszültségekhez nem babrálva ez eddig stabilnak tűnik
a tCL-hez nem is próbáltam nyúlni
a tRCDRD 19-re csökkentése egyáltalán nem tetszett neki
mihez és mennyire kellene nyúlnom első körben a subok közül amit a legnagyobb valószínűséggel elbírna? Vagy előbb próbáljam azt a 3-at még lentebb vinni amit jó szemmel nézett? -
FingR86
őstag
-
FingR86
őstag
-
FingR86
őstag
válasz
fudi2002 #61322 üzenetére
nálam is ugyan ez a ram van 15 napja
és mivel egyetlen crash sem volt eddig én nem is futtattam teszteket eddig
de most hogy olvastam a kolléga posztját és is lefuttattam "volna" a tm5-öt meg a large fft-t is, de mindkettő szinte azonnal hibára fut.nálam 5800x3D és b550 toma
másik topicban tanácsoltak 1.25V vsoc-ot próbára: semmi változás -
Czimby
addikt
válasz
fudi2002 #61320 üzenetére
A lap egy ASUS TUF B550 PRO
A processzor egy Ryzen 5 5600
Sajnos nem találtam itthon olyan memória modult ami a QVL-ben szerepel és kapható is...
A 3600Mhz-es DOCP-t próbáltam, lehet megnézem majd a 3000-est hátha. -
spleenszuru
őstag
válasz
fudi2002 #61313 üzenetére
Köszönöm.
Volt egy korábbi esetem, ami azóta ugyan nem történt meg, de tesztelnék egyet, biztos ami biztos.
Közben a kollégák már kiképeztek, az XMP is OC esetemben.Van valami konkrét javaslatod, mit válasszak majd ki az appban, mielőtt elindítom?
Gondolom itt is lehet választani teszt típusokat, cycle hosszok, stb. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fudi2002 #61304 üzenetére
Igen, a hőmérséklet végett kérdezem én is a feszt
Az a "baj", hogy ECC RAM, ami a Ryzen alatt működik is, így mikor kevés hibázásba viszem az értékeit ECC=OFF módban, majd rákapcsolom, hibátlanra javít mindent. Ha tovább feszítem a húrt, behibázik már ECC-vel is, de ez normális is.Jó, akkor lehet ECC OFF mellett tesztelgetem kicsit, azért a Ryzen-hez a 3200-t jó lenne elérni (1600-as alap FCLK-hoz).
Egyébként az M391A2K43BB1-CRC modellek. Nem akarnám túlfűteni őket így pucéron. (Gyári default 2400 mellé 1.2).
Na picit megpiszkálom, köszönöm az infót.
Nincs lézeres hőmérőm, lehet megtapogatom.
-
-
nebulo
tag
válasz
fudi2002 #61183 üzenetére
Köszönöm, valóban, félreértettem a kézikönyvet.
Sajnos a probléma A2/B2 esetben is fennál: elvégeztem a BIOS restore részt és az XMP is ki van kapcsolva (pontosabban "Auto"-n van, mivel az egyetlen másik opció az "XMP 2.0").
Így a gép bekapcsol, de olyan 10 perc után rendre jön egy ilyen:
Utána újraindul és már a bejelentkezési képernyőkön elhasal, hasonló üzenetekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Sapphire Radeon RX 9070 XT Pulse - út a harmadik AMD korszakig.
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- Nyaralás topik
- PlayStation 5
- IFA 2025: Ott üti az S25 Edge-et a Tecno Slim, ahol fáj neki
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3327, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G3 - AMD A10 I 8GB I 256SSD I Radeon I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3127
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest