Hirdetés
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- A kézikonzolok teljesítménytrónjára pályázik az AYANEO és a GPD
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A NEX üzletágat is leválasztaná az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
betyarr
veterán
megérkezett a spyderco sharpmaker.nagyon jó időt futott,mert múlt hét szerdán már megkaptam az értesítőt (nem volt rajta a tracking,szóval nem is tudtam,hogy mi jött.illetve a neten a nyomkövetésnél csak annyi van,hogy 4-én feladták és 6-án pedig bekerült valami gyűjtőközpontba.onnan semmi).szóval a rendelést követő 8. napon már itt volt,ami nem gyenge az usából.
maga a készlet nem rossz,de alighanem még van mit gyakorolnomelőször egy elég kőbalta,olcsó konyhakéssel próbálkoztam,de ahhoz már köszörű kellene,annyira el van tompulva.ott nem hozott eredményt.aztán egy kicsivel élesebb gagyi általános kés jött.az eredmény ott is nulla volt,akárhogy próbálkoztam.ezt követett egy hámozó kés.ennek azért még volt éle.a papírt csak nehezen vágta.végigjátszottam vele mind a négy lépést és ezt követően egy viszonylag jó élt kaptam.vitte a papírt,bár lenne még mit javítani rajta.
egyelőre röviden ennyi.még van mit tanulni/gyakorolni.remélem jó barátok leszünk az élezővel
még annyi,hogy nem kellett tréfát fizetni rá,simán megjött.
-
Digitalpimp
senior tag
-
gyapo11
Topikgazda
A fákon vígan tenyészik a gomba, tudom az nem baktérium, de azért nem szeretném a vágódeszkámon. Én műanyagot használok, sokkal kevésbé fogy, 18 éve gyakorlatilag semmit. Előtte fát használtam, az már olyan huplis lett, hogy nem lehet használni, mert nem vágja el teljesen a kés a cuccokat, a gödör fenekére nem ér le a penge. Le kellene maratni síkra.
A biológiát meg elég könnyen távol lehet tartani szárazsággal. Ha úgy teszem el, hogy szárazra van törölve, akkor semmi nem tud tenyészni rajta, mert minden élőnek kell a víz. A fa be tudja szívni, ezért a sima törlés kevés lehet, a műanyag nem szívja be. -
peestike
senior tag
nekem most a bambusz a kedvenc vágódeszkám, előtte sima tölgyfából készült volt.
a pár napja emlegetett kínai pengémet ma alakítgattam. sima kétfilléres V alakú volfrám élezőn húzgáltam meg, majd fenőacélon fejeztem be. nem gondoltam volna, de simán eljutottam addig, hogy a karomon a szőrt leszedje. papír teszt is simán ment.
más: van egy ilyen klarsetein készlet, 3cr13 acélból van leírás szerint. csak angolul volt barátom a gugli, de jól gondolom, hogy erősen túlárazott a cucc?
annyira nem nagy szám az acél?
tavaly volt egy elárazás, akkor sikerült szerezni, tized áron...más nem ajándéknak jó lehet... -
betyarr
veterán
válasz
jookomak #1588 üzenetére
igen,teljesen fedi a leírásod a felhasználást.legalábbis nálam: rendeltetésszerűen használom a késeket,tehát húsfélék,zöldségfélék,pékáruk szeletelésére,aprítására.csonthoz van bárdom,fagyott dolgokat meg nem szoktam akkora darabban lefagyasztani,hogy vagdosni kelljen.
kizárólag fa vágódeszkán dolgozom (a műanyag szerintem kevésbé higiénikus) a késeimmel,illetve ehhez a készlethez vettem egy fa tároló blokkot és abban vannak elhelyezve.a mosogatógépbe eddig simán betettem a késeket is,de mióta olvasom a topikot,azóta megfogadtam ezt a tanácsot (is). -
jookomak
őstag
válasz
betyarr #1587 üzenetére
Nem sokszor merült fel a topikban maga a késhasználat, de azért leírom. Csak fa, vagy bambusz vágódeszkán használjuk, esetleg műanyagon, bár én személy szerint nem szívlelem őket. Ne vágjunk vele csontot, kemény részeket, fagyasztott húst. Ne kalapáljunk vele, mint egy bárddal, használat után kézzel mossuk el, töröljük szárazra. Mosogatógépbe semmiképp se rakjuk a késeket, és ne dobjuk a fiókba a többi közé. Ha van fenőacélunk, akkor pár használatonként húzzuk meg rajta.
Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor egy gyengébb kés is határozottan tovább fog tartani. -
betyarr
veterán
válasz
MittuDomain_ #1585 üzenetére
na,hát majd elválik.mindenesetre nálam nem ipari felhasználásra lesznek.lényegében heti pár alkalommal fogom csak használni.
-
válasz
MittuDomain_ #1585 üzenetére
Lehet, hogy csak nekem nem volt szerencsém vele.
-
betyarr
veterán
megérkeztek az ikeás kések.vettem egy 365+ 20cm-es konyhakést,egy zöldségvágót,egy kenyérvágót és egy vörda filézőkést,mert az nincsen a 365+ készlet között.
fantasztikusan jófélék és valóban borotvaélesek.simán átment mindegyik a papírteszten.mindent papírvékonyra lehet szeletelni minden erőfeszítés nélkül.
kíváncsi leszek mennyire éltartóak.már alig várom,hogy megérkezzen a spyderco élező és azzal is tegyek néhány próbát,hogy mire képes a gyakorlatban. -
Digitalpimp
senior tag
Szia! Elvileg ezt használják a Victorinoxal együtt: x55CrMo14 "Ez az acélt szinte kizárólag a Victorinox használja a svájci bicskák pengéjének alapanyagaként. Ez már keményebb, erősebb, kopásállóbb és nehezebben korrodálódik, mint a 420/420J2. A maximális krómtartalma 15% ennek köszönhetően tükörsimává polírozható a felülete. 0.15% vanádiumot tartalmaz, ami valamivel jobb éltartást eredményez."
[link] -
basaja
senior tag
Hali!
Srácok, tudja valaki hogy a Wenger bicskáknak általában milyen acél az anyaga? -
discrate
aktív tag
Komolyan mondom, h szívesen járok ide olvasgatni a hozzászólásokat! Teljesen pozív a hozzáállás az emberek részéről, hasznosak a tanácsok, házi tesztek.
Nincs sarazás, a másik fikázása, kötözködés, kioktatás mint más topicokban akár itt a fórumon belül.
Szóval köszi és így tovább uraim (és hölgyeim, ha akad 😀)! -
peestike
senior tag
válasz
Digitalpimp #1572 üzenetére
Nekem tavaly márciustól van meg. Acél nem rossz, a vg10 dolgot nem tudom.
Eddig csak fenőacélon fentem. Nem festett, látni lehet, hogy a penge a markolatnál van hegesztve. -
gyapo11
Topikgazda
Arra gondoltam, hogy ez valóban kovácsolt, nem csak festve vannak rá a rétegek. Emiatt vannak rajta a rücskök is, amik miatt talán kevésbe tapad föl rá pl. a krumpliszelet. A keménység az pro és kontra is, mert ha puha, akkor hamar tompul de könnyű fenni, ha kemény, akkor fordítva. És ha egy fenés a kemény anyaggal 5 perc, akkor inkább húzza-halasztja az ember, míg a puhával húz egy párat valamin és borotva. Tetszik is ez a rusztikus felület.
Másrészt azért kérdeztem, hogy hátha van olcsóbb hasonló valahol, vagy pont hogy ennyiért jó vétel, ti jobban képben vagytok az árakkal. -
válasz
gyapo11 #1570 üzenetére
A penge anyagát nem találom. Tulajdonképpen szinte mindent fel lehet keményíteni 60 HRC-re, csak kérdés, hogy akarom-e. De ha nagyon akarja valaki, akkor egy VG-10 kést is le lehet gyártani ennyiért, és akkor az pont az acél optimális tartománya. Szóval bármi lehet, és annak az ellenkezője is. Mindenestre az azért gyanús, hogy nem írták ki, miből van.
-
gyapo11
Topikgazda
Erről a késről tudtok valamit? Megéri, nem éri, kamu, jó?
-
jookomak
őstag
S30v és Zdp-189 porkohászati acélokat használtam, végül egyiket sem volt halálos élezni. Sharpmaker simán vitte őket, igaz nem is hagytam nagyon eltompulni őket.
Ennél jobbakat sosem próbáltam, javarészt vg10 pengéket használok a konyhában és bicskában is. Ez még a megfizethető kategória, borotvára lehet fenni őket, élüket is jól tartják, de szerencsére nem túl kényes acélok.
Viszont mai fejjel lehet, hogy nem egy 17 centis santokut vennék, hanem inkább egy európai alakú séf kést. -
Zolás
addikt
Erre gondolom már jön rendesen a vám meg az áfa. Nagyjából mennyibe áll meg egy ilyen kés anyagilag? Eddig csak olcsó dolgokat rendeltem kintről, nem szeretnék ráfázni.
Na gyorsan rákerestem, áfa van rá 27%, 42k körülre jön ki a kés, akármilyen jó áron van, nekem ennyit nem ér. -
válasz
jookomak #1564 üzenetére
Nyilván nem legegyszerűbb, de azért olyan nagy gondot nem okozhat. Az SG2-ket szokták akár 64-re keménységűre is csinálni, a 62 ebből a középkeménység. Porkohászati eljárással készült, nagyon magas széntartalmú, rendkívül homogén acél, sokkal könnyebb élezni, mintha egy hagyományos (mondjuk 440C, vagy VG10, arról nem is beszélve, ha egy D2) acél lenne így kikeményítve.
-
jookomak
őstag
válasz
balazs1956 #1563 üzenetére
Érdekes az a japán, deeeee semmiképp nem venném, mielőtt akár hasonló formát is kipróbálnék. Kicsit azt érzem náluk, hogy nincs új a nap alatt, ezért mi megpróbálkozunk valami extrémmel. A penge valószínűleg zseniális, ahhoz nem fér kétség, bár valószínűleg a 62 hrc miatt nem egyszerű élezni.
-
balazs1956
senior tag
válasz
Digitalpimp #1561 üzenetére
Digitalpimp
lugosiKöszönöm szépen a válaszokat, én is elővettem az átkosból maradt katonai bőrövemet.
Szeretek borotvaéles késekkel dolgozni a konyhában, és élvezem, ha meg is tudom fenni őket
A japán késre alszom egyet,de ahogyan ismerem magamat nem sokáig tudok ellenállni a kísértésnek. -
válasz
balazs1956 #1556 üzenetére
Én borotvakést használok és azt fenem bőrön, más normál késemet bevallom nem. Van külön borotvához gyártott fenőszíjam is, az egyik oldala textilfonat, a másik oldala a bőr, de ezt nem érzem olyan jónak. Egy széles nadrágszíj vált be nekem a legjobban, a fényes oldalát (külső) és a belső oldalát is lehet használni. Próbáltam itthon kaphatő fenőpasztával is, de nem látom szükségét. Lehet, hogy rendes késhez jobban beválna.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
-
válasz
balazs1956 #1559 üzenetére
Valójában nem kell hozzá semmi, de valaki bepasztázza krómoxiddal. De ha fenővasad van, az késhez amúgyis jobb. Bőrt inkább borotvához használnék (ahogy nem is használok).
-
balazs1956
senior tag
Persze, van egy garnitúra (6 féle) Haidu kövem, egy Zwilling fenővasam, bőröm az nincs!
Anno Nagyapán élesítette bőrön a beretváját, aminek a végén mindig kellett adjak egy hajszálat, amit az egyik oldalon tartva elvágott.
Ekkor volt éles. Arra nem emlékszem, hogy bekente-e előtte valamilyen anyaggal, vagy sem. -
válasz
Azt ugye tudod, hogy mire való a bőr? Mert az nem helyettesíti a követ. Az csak a jól élezett kés használatból keletkezett kisebb élezési hibáinak kiegyenesítésére szolgál, egy tompa késből sosem csinál éleset.
-
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
A bőrön való fenést, csak nagyapámtól láttam.
Kérdéseim nennének:
milyen bőr "fenőkövet" , és hol érdemes venni?
Ha elég csak egy régi bőröv, arra kell -e rakni valamilyen anyagot?
Esetleg pár hasznos link is segítene!Előre is köszönöm szépen a segítséget!
-
-
betyarr
veterán
válasz
discrate #1551 üzenetére
igen,így van.bár én reménykedem benne,hogy át fog csúszni és holmi műanyag-,fém- és kődarabot nem fognak meg.főleg az elektronikai cuccok azok,amiket erőteljesen figyelik.de majd kiderül,ha itt lesz a kezemben
igen,free shippinges.sőt,ahogy azt említettem is ki sem dobta a kereső ezt a terméket keresésnél.úgy találtam rá teljesen véletlenül.nem is értem...
-
-
válasz
jookomak #1545 üzenetére
A kenyérvágó késnek hullámosak a fogai, meg az azért egy "hadd vesszen" kategória, ha az ember elrontja.
Ebben a videóban nem csak azt mondják, hogy csak ilyen módon élesítsd a fogazott élű pengét, hanem azt is, hogy csak egy irányba mozgasd rajta, és csak akkora élezővel, ami nem nagyobb mint a fogazás, hogy ne sértse meg a fogazás szélét. Én ezt komolyan venném, mégis csak egy késkészítő cég tanácsai. Egy kenyérvágó késsel én se vacakolnék a fogazás hullámmintája, a kés mérete és értéke miatt sem, de egyik normálisabb fogazott késemet se élezném végighúzva az élezőn. -
betyarr
veterán
-
basaja
senior tag
válasz
betyarr #1541 üzenetére
Ahogy írta jookomak, simán a háromszögű kő csúcsán kell végighúzni a szerát pengét. A kiskönyv szerint három húzás után egyet kell ellenkező oldalon lehúzni, hogy levigye a sorját. A Leatherman szerát pengéjét húztam meg, ma ki is próbáltam műanyag rögzítő szalagokat vágtam vele.Mondanom se kell, vitte, mint Floki a lábtörlőt...
Jookomak: köszönöm
-
jookomak
őstag
Sharpmakerrel egy átlagos kenyérvágó kést nem kell foganként. Sűrűbben fogazottat még nem próbáltam, de oda amúgy sem férne be a kő éle.
A lényeg, hogy a háromszög profilú rúd élét használod, nem a lapját. És csak egy oldalon többször, a másik oldalát csak a sorja lehúzására használod. Kötelező videó a témában: [link]basaja: Tisztítás mosogatószeres vízzel, szivaccsal elmosod. Nem kell minden használat után, bőven ráér nagyobb időközönként.
-
basaja
senior tag
válasz
jookomak #1534 üzenetére
Hali!
Átraktam a köveket és voilá: jobb lett mint új korában...köszönöm az ötletet, úgy látszik a Leatherman-nek ez kell az üdvösséghez.Még egy kérdés : hogy szoktad tisztítani a köveket?
Betyarr: engem is a videókkal vett meg, de így személyesen tényleg minőségi és pompás darab...élvezet vele a munka
-
betyarr
veterán
kicsit több mint 16k.pontosan még nem tudom,csak ha lekönyvelik a banknál.ha megúszom a tréfát,akkor jó biznisz volt.tekintve,hogy itthon egy ~10-essel drágább.ha a német amazont nézem,ott is 24k-ba fájna,ha jól rémlik.
szerintem eredeti,mert jó páran vettek ettől az eladótól és elégedettek a cuccal.illetve,az értékelése is igen jónak mondható.
na meg abban is bízom,hogy sérülésmentesen fog megérkezni.
egyébként ez lenne az (amikor vettem,akkor egy picit kevesebbre jött ki): [link]ha minden a tervek szerint megy,akkor a jövő héten hozzák meg az ikeás 365+ késeket.elsősorban azokhoz vettem.de van még 1-2 pengém,amikre tudom használni.nyilván nem fog elkopni a sok használattól,de ha azt nézem,hogy egy mezei köszörűs is elkér 4-500 forintot az élezésért és nem kíméli a kést,akkor már megérte.
amúgy néztem még hozzá ultra fine követ az ebayen 5k környékén.bár,konyhakésekhez sztem totál felesleges.no,meg így is túllőttem már a célon a témában,mert a turn box ~6k-s árát is soknak tartottam.de ez a spyderco valahogy megbabonázott a videókat elnézve
a többit meg majd meglátom akkor,amikor megjött és kipróbáltam néhány késen (szigorúan a gagyikkal kezdve
) ha nagyon nem leszek esetleg megelégedve vele,akkor továbbpasszolom.
mod.: az amazonon ~26-ért van. [link]
-
jookomak
őstag
Biztos, hogy ez a gond, valószínűleg nem 20/40 fokos az élszög, hanem nagyobb a Leatherman esetében, lévén elsősorban nem a kés a fő funkciója, így gondolom inkább nagyobb élszöggel dolgoznak a jobb éltartás érdekében.
Nekem is volt olyan késem, ami szinte csak rosszabb lett a spy sharpmakertől. Elég sokat kell csiszatolni, hogy a durvább rúddal profilozni tudj.
Közben utánaolvastam, kedvenc multiszerszám gyártónk 16/32 fokot használ a fórumok szerint.basaja: tedd át a rudakat a másik lyukba. (
)
-
Örülök hogy jól sikerült a vásárlás.
Nekem is van leatherman-em, annak olyan furcsa élszöge van szerintem. Próbáld esetleg úgy, hogy nem az élező előre beállított élszögével élezed, hanem csak az egyik háromszöggel, ráfektetve, úgy hogy kézzel megpróbálod eltalálni az élszöget. Vagy nem az a gond? -
basaja
senior tag
Megérkezett a Spyderco Triangle. Úgy bontottam ki, mint egy kisgyerek karácsonykor...Egy óra alatt(ebben benne volt az ismertető könyvecske átnézése)6 kést is lehúztam vele. Egy santokut, egy séfkést,egy Wenger bicskát,egy Mikov bicskát,a Laetherman Sidekick egyenes és szerát pengéjét is, valamint a Dieter Duane-omat.
Ez az utolsó egy félszerát penge154CM acélból. Eddig nem volt itthon semmi,amivel normálisan megélezhettem volna, de most...a pók pár perc alatt borotvált csinált a késből...az egyenes és a szerát pengék is pillanatok alatt brutálisan megéleződtek, egyszerűen félelmetes. Viszont a Leathermant egyszerűen nem tudtam annnyira lefenni, mint a többit. Éles, de mégsem az igazi, legalábbis a többihez képest. Elvileg 420 HC acél,nem kellene, hogy probléma legyen a fenése, de mégis hagy kívánni valót maga után. Meg persze nekem is gyakorolnom kell,az is lehet-mivel az volt az első-én bénáztam el.
Eddig nagyon pozitív a barátság a Spyderco-val, remélem még mélyülni fog... -
válasz
betyarr #1521 üzenetére
Nagyon könnyű használni. Leteszem az asztalra, megfogom bal kézzel a dobozt, és függőlegesen tartott késsel lefelé vágó-húzó mozdulatot csinálok, gyakorlatilag erő nélkül.
Így ahogy írod, a gyémántos rudat alig használom. Ha egyszer éles egy kés, csak a fehér kerámia rudat szoktam elővenni.
Kétféle élszöget tud, késhez csak az egyiket használom.Basaja: nincs a spyderco hasonló élezőjével tapasztalatom. Az jobbnak tűnik képek és tesztek alapján, azzal szerintem lehet fogazottat is élezni. De nekem az nagyon drága volt.
-
válasz
betyarr #1511 üzenetére
Én az amazonról rendeltem. Kétféle van, az egyikben egy “gyémántbevonatú” (nem tudom a valóságban mennyire az) rúd és egy finom kerámia van, a másikban egy durvább kerámia és egy finomabb kerámia. Nekem a gyémántos van, az nagyon viszi a fémet.
Illetve, van még egy harmadik verzió is, abban csak egy pár rúd van.
-
Zolás
addikt
-
jookomak
őstag
Kis túlzással a nyél mindegy, próbáld meg használni a pinch grip-et, hatékonyabb leszel tőle.
Valamint célszerűbb a nagyobbat venni, a kicsi némely esetben rövid lehet, a nagy viszont mindig használható, akár kisebb dolgok aprítására is.betyarr: jó az hosszabb késre is, max többször kell huzogatni. (nem félreérteni!)
-
gyapo11
Topikgazda
Igen, az az élező sem a penge hegyét sem a tövét nem tudja normálisan élezni, a tövét sehogy, mert általában a markolat akadályozza, hogy hozzáérjen a korongokhoz. Egy sima kő vagy kerámia az mindent élez, és csak kézügyesség kérdése, hogy mennyire tartja az élszöget, ami a penge anyaga/edzése után a második legfontosabb.
-
betyarr
veterán
válasz
jookomak #1501 üzenetére
ja,akkor félreértettelek.azt hittem neked is van.
erre az élezőre gondoltam.mindenütt elvannak ájulva tőle,hogy az árához képest milyen hasznos és egész jó élt csinál.
-
jookomak
őstag
válasz
betyarr #1500 üzenetére
Nekem nincs, de mindenhol jó véleménnyel vannak róla. Képek alapján ránézésre a forma jó, nem konzervdobozból van, normálisan használva sokáig nem kell élezni.
Nem tudom milyen 1.5k-s élezőre gondolsz, de elképzelhető, hogy egy sima fenőacéllal helyre lehetne állítani az élt.
Ezek a kerámia rudak olyanok, mint egy lapos kő, csak az alakja miatt talán könnyebb elsőre használni. Ugyanakkor nem tudod a finomságát, csak egyféle van belőle. Ha nincs fenőacélod, inkább azt vegyél előbb.
Új hozzászólás Aktív témák
- A NEX üzletágat is leválasztaná az Intel
- Mikrotik routerek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Energiaital topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU! 17,3Col! I7 9750H / GTX 1660Ti / 16GB DDR4
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest