- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- ZIDOO médialejátszók
- Intel Twin Lake platformra építkező, NAS-ként bevethető mini PC a CWWK-tól
- OLED TV topic
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Varázslóó
senior tag
Ez új trend lesz hogy olyan ócska lesz az alaplap hogy csak 2 év gari lesz rà? 😂 Ez a X870-E selejtesebb mint a X670E
Drága és nem tudd semmivel se többet kb mint elődje. -
Dragon3000
nagyúr
Miből gondolod ezt? Használtam win10-et intel/amd/intel/amd váltással újra telepítés nélkül, semmi gondom nem volt vele, utána is akkor telepítettem újra, amikor sata helyett nvme ssd lett a fő meghajtó, majd amikor azt cseréltem nagyobbra, akkor ment fel a win11. Egyikkel se volt stabilitási gondom.
-
Szerintem még ez is k_rva sok, pláne ha közben minden ventilátor nyélen pörög, mint volt nálam például. Eszem megáll, hogy egy viszonylag friss platformon ilyen gondok vannak, ennyivel a megjelenés után is... Mondjuk ASUS eleve kényes a RAM-ra, gigabyte-ba meg kábé toast kenyeret is rakhatsz, azzal is elbootol.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Probléma azzal van, hogy az Amd direkt szivatja a népet azzal, hogy a kisebb chipsetek kevesebb SATA, M2, USB portot tudnak.
Ha sok port kell, akkor vedd meg a méregdrága X670/X870-et, ha kevesebb is elég, akkor ott van fél/harmadáron a B650, ami szinte ugyanazt tudja.90k-ért MSI MAG B650 Tomahawk WiFit tettem a 9700X alá, annak ez a hátulja:
MPG X870E-hez képest a különbség:
- csak 2.5Gbites a LAN
- csak WiFi 6E, nem 7
- csak PCI-E 4.0
- csak 3 M2De minek fizessek sokkal többet, ha nekem ez is bőven sok?
-
OldAkita
aktív tag
Tudom hogy off topic, de mostanában ritkán olvasgatok itt és fél éve gondom egy Asus X670E lappal, amit a fiamnak vettem, hogy 1 perc 6 mp alatt bootol egy egy AMD 7800X3D-vel 6000-es Kingston RAM-okkal. Olvasom hogy te processzort cseréltél. Amit javasolsz, az egy baromi drága processzor, tehát nálunk az nem fog menni. Jó lenne kideríteni mi okozza a problémát. A furcsaság az, hogy külső BIOS frissítés után kb 30-40 mp alatt boot-ol. Viszont ha frissítés után belépek a BIOS-ba, bármit állítok, utána már 1 perc 6mp-re van szüksége a rendszernek. Mivel alapból 4800-at állít be a RAM-oknak, ahhoz be kell lépnem hogy 6000-re felvigyem. De jelzem hogy a nem azért van gond mert 6000 lett beállítva a RAM-nak. Ha egyszer méltóztat beindulni, utána hibátlanul megy. De nonszensz hogy ez megtörténhet egy elvileg megbízható gyártó alaplapjával. Mindenesetre szeretném kijavítani a hibámat és új alapalpot venni a fiamnak, hogy ne szenvedjen a boot-al, akár ezt az MSI lapot is, vagy szinte bármelyiket, csak ne kelljen gyomorgörcsölni, hogy vajon milyen hibája lesz. Azzal is tisztában vagyok hogy mint mezei átlagfelhasználó, nem fogjuk kihasználni azokat a képességeket amelyekkel egy drága x870 alaplap rendelkezik, de ha egy b650-es lapot vennék, végig bennem lenne, hogy olyat vettem amelyen túllépett az idő. Visszatérve az x670-re. Mielőtt megvettem olvastam panaszt róla hogy lassan boot-ol, de nem hittem el. Azoknak hittem akik azt állították, az első indulás hosszú idő, de utána pár másodperc csak. Ebből arra következtetek, talán az a része működik betegesen némely x670-nek amely részegységnek feladata a BIOS konfigurálásának elmentése és utána annak alkalmazása, ehelyett minden indulást első indulásnak tekint. De persze ez csak eszmefutattás. Viszont illene a gyártóknak olyan BIOS frissítést kiadni amely orvosolja a problémát. Ezért jogos a kérdés, vajon mi a helyzet az X870 lapokkal? Vajon azoknál már orvosolták a boot problémákat?
-
Hát, a poén az, hogy direkt AMD alá ajánlott (lap által is támogatott) G.SKILL Trident Z NEO kiteket vettem, és ezekkel szívtam. Amint 4 modul volt a rendszerben, borult minden, másfél perces POST-ok, stb. Két modullal nem volt gond. Közben megjártam a 3600X >> 3800X >> 5800X >> 5900X utat. Végül vettem Fury-t, azóta pöccröff. Alaplap végig ASUS B450-F Gaming volt, frissítve. Anno 1600X mellé MSI B350 PC MATE volt Corsair ramokkal, az se volt egy POST bajnok, de ennyire nem volt kritikus.
[ Szerkesztve ]
-
raus
aktív tag
Szép és jó meg minden. De sajna ez is csak AMD a maga minden nyűgével és rejtett bajával. Nekem a legstabilabb és legtartósabb rendszereim mindig intel platformok voltak. A jelenlegi z170 és i7-7700k platformon már 8 éve fut egy win 10 első telepítés. Ez nem működne AMD-n.
[ Szerkesztve ]
-
-
omfgk
veterán
Mindenre elég.
Csak a PCIe 4.0 x16 lap az fele ennyibe se kerül.Tehát ilyen formában, ahogy ezt a Carbon teszi, így nincs értelme az 5.0-nak.
Asus B650E-F 100k alatt van.
PCIe 5.0 x16 és 3db M2.
Pont mint a Carbon-nál valós felhasználás mellett.Ha meg kell a 4db M2, akkor már csak 4.0 a vga sín.
Ilyen lap szintén van 100 alatt.Olyan mintha egy autót úgy reklámoznának ,hogy 5 személyes és 1,5m3 hely van hátul a csomagtartóban.
Mármint akkor ha lehajtja az ember a hátsó üléssort.
Tehát 2 személyes, 1,5m3 hely, vagy 5 személyes, de csak 500 literes.Na ezt csinálja a Carbon, amikor úgy reklámozzák ,hogy 4db M2 (abból 2db 5.0) és 5.0 x16.
[ Szerkesztve ]
-
Meridian
senior tag
Így kellene az össze, mondom: AZ ÖSSZES! - alaplap hátsó paneljának kinéznie.. nem két USB port, 'oszt oszd be, csókolom. Semmivel sem drágítja meg ez egy alaplap árát, főleg a mai árak mellett. Nem csak a 200ezres alaplapokra kellene ennyi csatlakozó port. Az olcsóbbakra is.
-
fatal`
titán
-
Zotya84
őstag
Hát, én kerestem elég sokat X870E-eset, de pont az ilyen baromságok miatt választottam mégis az Asrock X670E Pro RS-t. Mert azon nem igazán osztozik semmi semmivel, így minden kihasználható, amit ráraktak. Ja, és fele ennyibe kerül. És még SATA is van rajta majdnem elég. Így elég lesz 1 m.2-be SATA kártyát rakni... Jó lesz az majd az X3D alá...
Számomra ez így egy vállalható kompromisszum.[ Szerkesztve ]
-
omfgk
veterán
válasz
KismarciAA #6 üzenetére
Lehet több USB, csak pont ezekkel kell ,hogy inkább ütközzön az M2, mint a fő vga sínnel.
Tehát nem a sok USB-C a probléma hátul. Csak ,hogy úgy tervezték meg a lane-eket ahogy.
Godlike-on 5db M2 is elfér, úgy ,hogy azok nem zavarnak be a vga-nak. Pedig hátul tele van USB-C-vel.
Alapvetően a túl sok 5.0-ás M2 a gond. 3db már a legtöbb lapon problémás.
[ Szerkesztve ]
-
monguz82
tag
Egy további érdekes kérdés (számomra): egyik itthon kapható gyártónál sincs mATX X870 lap, csak ATX vagy ITX, B850-ből viszont igen
Bezzeg intel procikhoz van szarásig...
-
TeeBee73
veterán
Szutyok.
Nincs rajta PS/2. -
omfgk
veterán
viszont megosztva működik a PCI_E2 sínnel, így érdemes a kézikönyvből tájékozódni, hogy ne veszítsünk sávszélességet
Ennél nagyobb a gond.
PCI_E1, PCI_E2 and M2_2 share the bandwidth.
Ha a második M2 slot-ba bármi kerül, a fősín kapásból feleződik.
Sajnos ez a lap is beáll a szarul megálmodott AM5 lapok sorába.Mert akkor innentől úgy áll a dolog ,hogy PCIe 5.0 x16 és 1db 5.0-ás M2, valamint 2db 4.0-ás M2, vagy 2db 5.0-ás M2, 2db 4.0-és és csak PCIe 5.0 x8, vagyis sebességben 4.0 x16.
Mindezt 200 rugóért.
Ez vacak ajánlat.Rengeteg ilyen és ehhez hasonló AM5 lap van. Tessék olyat választani ahol ilyen baromság nincs.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph A felsőkategóriás MPG széria tagja csúcskategóriás lapkakészlettel és számos extrával érkezik.
- Autós topik
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Nők, nőügyek (18+)
- Milyen NAS-t vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Hálózati / IP kamera
- GTA VI
- Intel Twin Lake platformra építkező, NAS-ként bevethető mini PC a CWWK-tól
- További aktív témák...