- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen TV-t vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- 3D nyomtatás
- VR topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Isten88
senior tag
válasz
o.OkrasyO.o #14909 üzenetére
Szia!
Elég szerintem, ha a MOLEX csatlakozóból nyersz ki áramot, nem kell ehhez külön táp. Én próbálnék egy üres MOLEX-et keresni és arra rákötni. Ha a videókártyád is MOLEX-ről veszi fel a 12V-ot, akkor a videókártyád gyári adatok szerint 75W-ot eszik, ami (P=U*I-ből következtetve 75W/12V=6,25A) 6,25A-t vesz fel 12V-on, rá kellene nézned, hogy a táp mennyit tud leadni egy szálon, és (számoljunk LED-ekre és ventire 2A-t), ha 8,25A fölött van ez az érték, akkor mellé kötheted. Ha nem, akkor mindenképp másik szálra kell kötnöd.
A ventinek egyébként szokott lenni az alaplapon külön csatlakozó még, azt esetleg abba is be lehetne dugni.
A MOLEX csatlakozó sárga kábele a +12V, a vörös a +5V, a két fekete pedig a földelés.
Ha a rajz szerint kötöd be, akkor mind a ventit és a LED-et is kapcsolja egyszerre a kapcsoló. Ha csak a LED-eket akarod kapcsolgatni, akkor értelem szerűen az "Y" elágazás utánra kötöd be, a LED mögé.
Az a lényeg, hogy párhuzamosan kösd be, ne sorosan. A polaritásokra ügyelj ("+" a "+"-hoz, "GND" a GND"-hoz). A LED szalagnál meg szokták jelölni, hogy melyik a plusz és melyik a mínusz. A pluszhoz megy a sárga kábel, a mínuszhoz a fekete.
A ventinek lehet, hogy három kábele lesz, ebből az egyik (ha három kábeles) a fordulatszám visszajelző. Ha MOLEX csatlakozóra kötöd, akkor csak a táp részét kell bekötni, a fordulatszám-visszajelzőt hagyd szabadon. -
Isten88
senior tag
(#14741) mr_ricsi:
"Szerintem a gyújtás is erről megy."
Nem, mivel aksi nélkül is képes járni a motor.
Foncsoron belüli takarással (fóliázással, festéssel, fény előtti akadályképzéssel) lehet befolyásolni a vetített képet. Tudom mire gondolsz, nem mások vakítása a célom, hanem a látásom, nem csak a láthatóságom segítése.(#14742) Algol:
120° azért nem egészen szúrófény és nem csak egy egyféleképpen lehet a foncsorba beépíteni.Az tény, hogy nem a gyári vetítési képet fogja pontosan adni, de kísérletezni lehet vele.
Elég egyedi a búra hosszúsága, alulra-felülre (vízszintesen/döntve), hátulra (függőlegesen/döntve) is lehet rakni, kísérletezés kérdése, csak ugye ha beszerelésre kerül sor, akkor a búrát vágni kell a hűtés miatt, ezért és a sok nehézség miatt lehet nem is lesz a tervből semmi.
Inkább az elektronika része ismeretlen, és ezért visszatartó erő számomra a megvalósítás.(#14743) PHM:
Köszönöm az ajánlásokat és az ötletet, van Q5 és T6 (vagy T7, már nem emlékszem) (500 és 1200 lumen elvi szinten) LED-es zseblámpám (18650 aksiról gyárilag), elég szépen is világítanak , első körben a LED elhelyezését a foncsorban velük kísérletezném/kísérleteztem volna. -
Isten88
senior tag
(#14720) Algol & (#14718) mr_ricsi:
Biztos, hogy 12V-os, de stabilnak egyik szál sem mondható. A töltő szálat régebben kimértem, eléggé instabil, pontos értékekre már nem emlékszem, de működik, az aksit jól tölti.
A világítás szál sincs szerintem stabilizálva, mert alacsonyabb fordulatszámnál gyengébb és "vibrál" a fénye (2 ütemű motor, tehát alapjárata általánosságban szabálytalan).
Ezért gondoltam, hogy aksiról kellene üzemeltetnem a LED-et, mert ez stabilnak mondható.
Az akksi egyébként zselés, kinézetre ilyen. 12V 7Ah-s. Nagyon használva sincs, mert önindítózni egyáltalán nem szoktam, csak berugdosni. Egyedül a féklámpa, irányjelzők (nagyritkán légkürt) megy róla, meg utólag beszerelt LED helyzetjelzők.
Ennyit és a 20W-os LED működéséhez szükséges áramot szerintem vissza tudja egyből tölteni, tehát stabilizáltnak is lehetne (szerintem) mondani ezt a forrást. Már ha ez az út járható...
A gyakorlatban hogy kell elképzelnem egy "low-dropout áramgenerátort"? Egyetlen chipként, vagy egy bonyolultabb panelként? Ár miatt érdekelne, meg hogy meg tudom-e valósítani a gyakorlatban házilag, vízállóként.
Köszönöm az eddigi segítségeteket! -
Isten88
senior tag
Igazán köszönöm a levezetésed, ilyen "szájbarágós" leírásra nem is számítottam.
Így már kezdem megérteni, hogy rossz úton indultam el valójában, és egyáltalán nem olyan egyszerű a dolog, mint ahogy Én azt először elképzeltem.
Köszönöm szépen még egyszer a segítséged és az idődet! -
Isten88
senior tag
válasz
mr_ricsi #14710 üzenetére
Nem, egyetlen egy tompított 15W-os van benne, meg egy helyzetjelző, amiket persze csak járó motornál tud működtetni. Nincs távolsági. Gyárilag. PDF-em van csak róla, de abban sincs szó távolságiról.
"Mások szabálytalankodása nem engedélyezi számunkra, hogy hasonlóképpen tegyünk."
Tudom, de akkor is zavaró...mindegy, ezt a részét ne vigyük tovább szerintem, mert fölösleges. -
Isten88
senior tag
válasz
mr_ricsi #14708 üzenetére
Köszi.
"...a szembe jövők szemébe nem juthat 1 luxnál több fény..." - ezt tapasztalataim szerint - sajnos - minden második, harmadik autós tartja csak be, de ebbe ne menjünk bele.
Az eredeti lámpával - sajnos - semmi gond nincs, ahogy a foncsorral sem, egyszerűen csak ennyit tud. Nem 15/15W-os, csak egy szálon tud 15W-ot, és ennél az izzófoglalatán csak 15W-os van.
Köszi, hogy segíteni próbálsz, de ezeket (a hibakereséseket) már végig jártam. Xenonnal is próbálkoztam, hogy akksiról direktbe menjen, de az meg már annyi hőt termel (foncsoron belül), hogy megolvadna 3-4 perc után a műanyag foncsor. -
Isten88
senior tag
(#14704) PHM: Köszönöm a válaszod!
Tehát, ha sorba kötnék vele egy 0,33-0,5 Ohmos 2W-os ellenállást, akkor ki tudnám használni teljes egészében a LED teljesítményét, és nem szisszenne el? Nem értek sajnos hozzá, hogy hogyan is kell pontosan ezt kiszámolni, nem szeretném tönkre tenni, inkább kérdezek, mielőtt elfüstölném. Szóval hogy tudom kiszámolni, hogy mekkora kell neki pontosan? Szabványok miatt gondolom nem fogok kapni bele úgy sem olyat, ami pontosan a meghajtásához kell, ilyenkor melyiket válasszam, a kisebb vagy nagyobb ellenállásút?
Valamint mit jelent az, hogy 2W-os ellenállás? Gondolom nem azt, hogy mennyi áramot enged át, mert akkor feltételezem 10db-ot kellene párhuzamosan kötni a LED elé.(#14705) didyman & (#14706) mr_ricsi: Természetesen foncsorba tenném és kísérleteznék a legjobb fókuszponttal. Vakítani senkit sincs szándékomban, ha nem találok megfelelő fókuszpontot, akkor sajnos nem is tudom majd alkalmazni, viszont a jelenlegi !gyári! 15W-os egyetlen első világítással nem tudok mit kezdeni, egy gyertya is erősebb sajnos nála.
-
Isten88
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy 20W-os LED-et robogóra, az akksijáról hajtva (12V 7Ah) működtetni.
A LED tulajdonságai, amiket tudhatok így megvétel előtt:
"A legújabb termékünk egy 20 chippes power LED. Kiváló energia hatékonyság 100lumen / Watt!
- Fényáram: 2000 - 2200 lm
- Szín: Semleges fehér (6000 - 6500K)
- Max. áram: 1750mA
- Nyitó feszültség: tipikusan 12.0V - 14.0V
- Sugárzási szög: 120°
- LED chipek száma: 20 db (5 x 4db sorosan kötve)
- Külön hűtést igényel
- Felfogató furatok gyárilag kialakítva
- Minimális rendelési mennyiség: 1 db"
A kérdésem az lenne, hogy ha rákötöm akksira, akkor működni fog-e a dolog, vagy valamit még mögé kellene kötnöm, hogy ne szisszenjen/pukkanjon el? Természetesen itt nem a hűtőbordára gondolok.
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Revolut
- Házimozi haladó szinten
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest