- VR topik
- TV antenna és jelerősítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BIOS frissítés
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
Új hozzászólás Aktív témák
-
P.H.
senior tag
Ha nem haragszol meg érte, akkor leírom, hogy VMware alá hogyan telepíthető a FreeBSD 7.0, grafikus felülettel (ami nagyban megkönnyíti a "laikusoknak" is a használatba vételét, és KDE-vel elég barátságos felületet ad - szubjektív vélemény: kényelmesebb, mint a GONME - shame on me
). A telepítés nem volt nagy művészet, viszont »normális sebességű« grafikus környezet alkotása nem egyszerű, a következő eljárást több oldalról vadásztam össze. 64 bites FreeBSD 7.0-et telepítettem és az alábbiaknak működnie kell 32 bitesen is, nem találtam megkülönböztetést.
A telepítés menete érthetően le van írva a handbook-ban, talán csak arra érdemes ügyelni, hogy ports collection felkerüljön a telepítés során, ez szükséges a következő lépésekhez.
A telepítés után az alap X-Window elérhető, de ezt nem nevezném felhasználóbarátnak. FreeBSD-hez rendelkezésre áll a GNOME/KDE/XFce triumvirátus, de telepíteni kell azt, amelyiket kiválasztottuk, root-beljelentkezés után:
pkg_add -r gnome2 parancs a GNOME-hoz
pkg_add -r kde parancs a KDE-hez
pkg_add -r xfce4 parancs az XFce-hez
Mindegyik elég hosszadalmas lehet (a ftp://ftp.freebsd.org 150-200 KB/s sebességet produkált, amikor telepítettem).Ahhoz, hogy a startx után a telepített környezet induljon, szükséges még egy-egy parancs:
echo "/usr/local/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc parancs a GNOME-hoz
echo "exec startkde" > ~/.xinitrc parancs a KDE-hez
echo "/usr/local/bin/startxfce4" > ~/.xinitrc parancs az XFce-hezA fentieket még elmondja nekünk a handbook, viszont pl. elég lassú az egér- és képernyő kezelés, felbontás nem állítható, ezen segít a VMware Tools, amit (guest Windows-tól és Linux-tól eltérően) csak parancssorban lehet telepíteni.
Első parancssorozat:
cd /usr/ports/x11-drivers/xf86-video-vmware
make all install clean
xorgconf
Utóbbi kérdések sorozatát teszi fel, amikre egy kivételével teljesen mindegynek tűnik a válasz (mivel virtuális gépen futtatjuk), ez a kivétel pedig az egér típusa: én PS/2-re állítottam, nem volt több gondom vele.Mivel a 7.0-ás FreeBSD-hez nincs hivatalos VMware-támogatás, ezért a 6-ossal való kompatibilitási csomagra kell támaszkodnunk:
cd /usr/ports/misc/compat6x
make install cleanHiányossága a VMware Tools telepítőjének, hogy csak a /lib alatt hajlandó keresni, ezért kell:
ln -s /usr/local/lib/compat/libc.so.6 /libEkkor még azzal az üzenettel lépne ki, hogy nem virtuális gépre akarjuk telepíteni a csomagot, ezért:
unsetenv REMOTEHOSTEzek után kattinthatunk a VMware VM menüjében az Install VMware Tools... pontra, majd a következő parancsokat kell futtatni:
mount /cdrom
cd /tmp
tar zxf /cdrom/vmware-freebsd-tools.tar.gz
umount /cdrom
cd vmware-tools-distrib
./vmware-install.pl
Utóbbi több kérdést is feltesz, amelyeket hagyhatunk default-on (Enter megnyomásával), legutolsó kérdése az, hogy lefuttassa-e a beállításokat végző programot. Ebben egyetlen fontos dolog, amikor a felbontásra kérdez rá, itt válasszuk a kívántat, mert grafikus felületről nincs lehetőség erre.Miután lefutott, a startx paranccsal indítható a telepített grafikus felületet.
(OFF-ba tettem, mert mint megrögzött Windows-osnak, a parancsok hatása érthető ugyan, de az esetleges felmerülő hibaüzenetek okát nem tudom megmagyarázni. Én egyszerűen kerestem egy olyan modern Unix-alapú OS-t, aminek komplexitása "elég kicsi" ahhoz, hogy manapság bele lehessen fogni a megértésébe.)
A magyar billentyűzet és nyelv támogatásával nem tudtam még mit kezdeni (weblapokon Ő és Ű helyett konzekvensen kocka jelenik meg). Viszont ami még furcsább: késik a virtuális gép órája, kb. a valóság 2/3-a ütemen jár.
Új hozzászólás Aktív témák
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest