Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Grampy #100826 üzenetére
Ha arra gondolsz hogy kiváltanád a home boxot egy jobb routerrel, összekötve öket mondjuk egy méteres kábellel, akkor az nem lesz elég valószínüleg. A probléma az hogy az újabb és újabb .n, .ac, .ax,.be nem igazán arra ad megoldást, hogy legyen jobb a net a fal másik oldalán is. A nagyobb frekvenciás 5-6GHz-es jelek nem szeretik a falakat, illetve ha van egy jobb mondjuk ax-es routered az egyik szobában, a másik szobába nem árt egy szintén hasonló ax-es kliens. Persze van rá esély hogy valamennyire jobb lesz, de nincs rá semmilyen garancia, akármilyen drága wifi 6, 6e, 7 routert vesszel is. A legjobb megoldás átkábelezni abba a szobába és oda tenni egy másik wifis routert/ap-t, vagy egy powerline megoldás ha nem akarsz kábelezni, de abban is lehetnek buktatók. Ha kell a gigabites netkapcsolat oda is, akkor csak a rendes fizikai gigabites kábel felel meg, rendesen megszerelve.
-
Tigerclaw
nagyúr
Melyiket választanátok ezekböl és miért?
tp-link AX72 Pro
tp-link AX80 (ez a külsö antennás verzió, nem az aminek ugyanez a neve, de belsö antennás álló)
asus TUF-AX6000Esetleg más 70k huf-ig?
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
tvamos #100816 üzenetére
SZVSZ a Wifi 7 egyrészt még extrém drága és kvázi nincs hozzá kliens, ami kihasználná az otthonok 99.999%-ban. Még talán a Wifi 6E is meggondolandó, mert lehet hogy egy Wifi 6-os adna más feature-t olcsóbban ami hasznosabb most mint amit nyernél majd sok év múlva a 6E-vel a 6-hoz képest. Lehet hogy a router egész élettartama alatt nem nyernél semmit hasznosat egy Wifi 7 vagy 6E routerrel.
Nálam képben jelenleg a Archer AX72 Pro, Archer AX80 és a TUF-AX6000 van, és épp próbálok eligazodni azon hogy melyik feature számít nekem, vagy fog számítani és melyik nem, nem beszélve a megbízhatóságról. Nem lesz könnyű menet.
-
Tigerclaw
nagyúr
Az AX72 Pro -ról mi a vélemény. Szeretnék egy viszonylag időtálló sweet spot alapot egy otthoni kis mesh hálózatnak. Esetleg még pár extra tizesért van jobb is TP-link márkán belül?
Ami fontos, az gondolom a minőségi 2.4GHz, mivel van jópár fal/vasbeton födém a házban és az emeleten lenne a router. Jó lenne 2.5GB-s ethernet, illetve a VPN szerver feature is tetszik benne. A One mesh/Easy mesh feature is jól hangzik.
Esetleg jobb lenne powerline adapterrel megoldani a házon belüli mesh építést ahelyett hogy a 2.4GHz-el szenvedjek? Nincsenek illúzióim, hogy valaki végre meg tudta kerülni a fizikát.
A 6GHz, Wifi 7 abszolút nem igény, meg eleve 100k alatt akarok maradni, lehetőleg minél távolabb is a 100k-tól.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
PcForCe #61462 üzenetére
Én most vettem Black Friday során. Eredetileg egy TPLINK C7 volt betervezve, de ez volt jó áron, így ez lett. Egy DIR-655 -öt váltott nálam, ami betonstabil volt beüzemelése óta, szóval eddig is elégedett DLINK használó voltam. A vásárlás célja az volt, hogy egy routerrel beteríthessem stabilan a házat és ha már veszek, legyen AC-s (minimum 1200-es) lehetőleg. Tegnap este épp csak egy kis időm volt, hogy beüzemeljen, de röviden csak annyi, hogy nagyon bevált. Ott ahol az elődje már csak ingadozva volt elérhető, ez nagyon stabil jelet ad régi 1 antennás 2.4GHz-es eszközökön is, illetve a szolgáltatói router 5GHz-es hálózatát oda-vissza veri.
Nincs se gigabites netem, se nem torrentezek, szóval nincs extrém használatban. A setup-ja mintha kevésbé lenne experteknek való, de még nem volt időm elmélyedni benne.
Szóval röviden: kellemesen nagy hatósugár vasbeton födémen, padlófűtés rácson, több falon keresztül is. Egy nemzetközi tesztben olvastam, hogy a mind 4 antennája 2 sávos, de közülük 1 csak vételre van használva. Bár jó lenne ha kikapcsolhatnám azt az egy fehér LED-et ami rajta van, de egyrészt nem is túl erős, másrészt nem villog, harmadrészt teszek rá fekete szigszalagot. (amúgy sem dísztárgy, nincs látható helyen)
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
ricsik #58442 üzenetére
Olyan kellene neki amiben gyors többmagos CPU, sok memória van és a NAT tábla mérete elég nagy lehet. Sajnos az utóbbi paramétert nem szokták reklámozni a routereknél. A szolgáltatói routerekben gyakran nem elég nagy a NAT tábla, így nagy sávszélesség és intenzív torrentezés esetén betelik túl hamar. Persze ilyenkor be kell állítani, hogy a szolgáltatói router helyett a saját végezze csak a NAT-olást.
Típust sajna nem tudok ajánlani, de biztos lesznek tippek.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ideje AC-s routert vennem, mert a jelenlegi DIR-655 már gyengélkedik.
Nézegettem, olvastam és az Archer C7 környékén nézelődök, szigorúan 30k alatt...bár ha rajtam múlna csak 20k alatt még jobb lenne.
Az árukeresőn belefutottam egy szintén TPLINK RE580D jelismétlőbe. Ez miben másabb, kevesebb mint egy "sima" router. Úgy látom, hogy nincs rajta WAN csatlakozó...akkor ezek szerint router sincs benne, csak egy Layer 2-es switch és AP?
-
Tigerclaw
nagyúr
Viszonylag olcsó AC-s beamforming-os legalább 2-3 antennás routert tudtok ajánlani. Elég egy 1200-as minősítésű is. Gyakorlatilag kellene egy jó erős két sávos router ami viszonylag jól tolerálja a falakat, vasbeton gerendákat.
A távolabbi ponton nem kell igazán nagy sebesség és amúgy is csak 60Mbps net van.
Stabil bugmentes működés, jó lefedettség átlagos családi házban, két sáv támogatása, kábelen gigabites, hardveres NAT, QoS, de gondolom ez már alap ma. USB-re, meg "hiper" sebességre nincs igazán szükség.
Most egy D-Link DIR-655 van, amit agyon se lehet ütni...de sajnos csak 2,4GHz-es.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Tigerclaw #44619 üzenetére
A választ megtaláltam a saját kérdésemre:
http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/netis-routers-leave-wide-open-backdoor/
Szóval a Kínai Netcore/Netis cég beépített hátsó ajtóval adta/adja el a routereit. Olcsónak és jól felszereltnek tűnik az az AC-s router, meg gondolom a többi Netis hálózati eszköz is, de úgy néz ki hogy nagy árat fizethet, aki megbízik bennük. Ilyen starttal felőlem mosakodhatnak, meg adhatnak ki firmware updatet, aki tolvaj volt az az is marad, csak megpróbálja jobban csinálni. Azt sem értem, hogy az EU miért nem hajította ki az egész céget a piacáról az első alkalommal.
-
Tigerclaw
nagyúr
A Netis WF-2780 -ról van valakinek tapasztalata, meg úgy a Netis márkáról?
Ahogy látom egy feltörekvő kínai cég.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
vargalex #31651 üzenetére
Nem hiszem, de amiatt lehet szidni a céget vagy a terméket, a barkácsolt firmware miatt meg nem ők a hibásak. Én is ezért döntöttem, hogy maradok a jelenlegi 300-as routeremnél. Betonstabil (még sosem kellett újraindítanom fagyás vagy hiba miatt pedig évek óta működik) és az egész házat lefedi. Ráadásul a net is csak 10Mbites (pontosabban 7,5 hála a T-home csúcstechnológiás hálózatának) szóval a 150-300Mbit jelenleg megteszi.
Csak azért lenne jó az 5GHz-es router mert az Apple nem engedélyezi a mobil eszközein 2,4GHz-en a 40MHz-es módot, így csak a 150-en érem el a 300-as routerem.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #31611 üzenetére
Ettől tartottam. A 15-20k-s ársáv már túl sok egy 600-as kétsávos routerért, főleg hogy egy tényleg betonstabil 300-as routerem van ami lefedi az egész házat. Akkor várok még, hátha az AC ára esik még és az letolja a nem AC-s routerek árát is. Jobb egy stabil lassabb router, mint egy gyorsabb zsákbamacska, amiért még elég sok pénzt is elkérnek.
-
Tigerclaw
nagyúr
Sziasztok. Gondolkodok egy router cserében, de nem minden áron, mert most is 300-as N-es van és beton stabil (Dlink DIR-655). Ami miatt váltanék, hogy jól jönne 5GHz-en is legalább 300Mbit, viszont nem szeretnék kiadni rá sok pénzt. Az AC ahogy látom, még túl drága.
Szóval kellene egy megbízható minimum dual bandos router, aminek az 5GHz-es része legalább 300Mbites, lehetőleg gigabites lan résszel és lehetőleg olcsón. Azt se bánnám, ha gyárilag lenne mód arra, hogy ne világítson karácsonyfa módra, vagyis hogy ki lehessen kapcsolni a ledeket rajta, vagy legalább letompítani és a fogyasztása se legyen sok, hiszen napi 24 órában menne.
Persze könnyen lehet, hogy nem találom meg a megfelelőt, de nem kerget a tatár.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Szólánc.
- Politika
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Tőzsde és gazdaság
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- További aktív témák...
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Makulátlan! HP EliteBook x360 830 G8 Érintős Fémházas "Kis Gamer" Laptop 13,3" -50% i7-1185G7 16/512
- UHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas "Kis Gamer" Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD HUN
- Akció! Dell Latitude 7410 Üzleti Strapabíró Profi Fémházas Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 4K
- AOC Gaming monitor 165Hz 1ms!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS dokkoló 210-AZBV + DELL 180W AC töltő
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest