Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

válasz PHenis #100744 üzenetére

Én személyes tapasztalatom alapján mertem ajánlani a TP-Link Omada rendszerét.
    Ezt is lehet részletesen konfigolni, állítgatni, modulárisan bővíteni, ahogy az igény és pénztárca engedi.
    Tudom, nem olcsó, de én is havi lépésekben építkeztem és folytatom azóta is a hálózatom bővítését, alakítását, ahogy változnak az igények otthon.
    Omada kotroller szerintem mehet ugyanúgy a meglévő málnára, ha a switch-ed POE képes, akkor az is OK, ha meg nem POE-s, akkor adnak tápot is az AP-okhoz.
    Nálam hiba nélkül működik, király, hogy a hálózat intézi, hogy épp melyik AP-hoz kapcsolódjon adott eszköz, így a butább mobilokkal sincs gondom, amikkel ezelőtt mindig váltani kellett a több wifi hálózat között.
    Van a kertben is fasza sebesség és térerő és lehet videótelefonálás közben is mászkálni ki-be, nincs szakadás.
    Megnéztem megint az alaprajzodat, szerintem két AP-pal tudnál indulni:
    - EAP670 a ház eleje felé elhelyezve, mondjuk plafonon.
    - EAP650 Outdoor a ház hátsó falára, kintre, de a ház hátsó részét is lefedné.
    Ez a kettő szerintem lefedné úgy az ingatlant, hogy mindenütt lenne elég térerő és a sebességre sem lenne gondod.
    Router maradhat a szolgáltatói. Omada kopntrollert szoftveresen intézed saját eszközön.

Alternatíva:
    2x EAP610 bentre és 1x EAP650 Outdoor (610 Outdoor majdnem ugyanabban az árban van...)

A router funkciókat én is egy miniPC-re bíztam, amin pfSense fut, ez router, tűzfal, meg központi reklámblokkoló is egyben. VPN-t szintén tud, azt még nem üzemeltem be, de van rá WireGuard is telepíthető kiegészítő csomagként. :K

• Multibit

nagyúr

válasz PHenis #100744 üzenetére

Itt milyen funkcókra kell gondolni?
    Futtathatsz VPN-t saját eszközön, de használhatod egy szolgáltató VPN-jét is, ha úgy tartja kedved. Ahogy írod, szolgáltatói NAT mögött vagy, így saját VPN helyett jobban járnál külső szolgáltatóval (Tailscale, Cloudflare Zero Trust, stb.). Üzemeltethetsz saját reklámblokkolót, DNS blokkolót, de kiszervezheted ezt is (pl. NextDNS).

Új hozzászólás Aktív témák