Hirdetés
- OLED TV topic
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
BitRider
senior tag
válasz
Dr.NX #102348 üzenetére
Köszönöm az első értelmes választ. De ASUS-ra sem kaptam ajánlatot egyelőre, miközben rendelném a cuccot. Leírtam a feltételeket, ezeket az ASUS-okat pedig le fogom cserélni.
kezo0: Megengeded, hogy költsem az ügyfél pénzét, megválva a frissítetlen, problémás routerektől? Köszi, igazán kedves.
-
tasiadam
veterán
válasz
Dr.NX #102229 üzenetére
2 kérdésem lenne még:
1: Mi az oka egyébként, hogy a linksys routerek abszolúte nincsennek az ajánlottak között? Nem jó ár/érték arány?
2: Mikor éri meg az AC-t AX-re cserélni? Gigabites netünk van, de csak telefonok, 2 laptop és a TV okosító megy 5GHz-n, semmi más. De egyik sem aktív letöltő. -
Spec
őstag
válasz
Dr.NX #102073 üzenetére
Nagyon nem zavar, de mondjuk ha lenne az se lenne baj. Amúgy ha lenne USB port, és rádugok egy külső merevlemezt, akkor kvázi tudna úgy működni a dolog, mintha egy NAS lenne? Tehát elérhető lenne rajta keresztül a hálózati eszközök számára a HDD tartalma? Tudnék mondjuk videót streamelni is akár? Egy sima külső táp nélküli 2,5"-es HDD-t el tud látni a porton keresztül árammal? Bocs az amatőr kérdésekért, csak ilyet még nem próbáltam eddig
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Dr.NX #101710 üzenetére
Jogos, nem olvastam végig az összefoglalót, csak azt néztem, hogy elérhető egy ideje a router, vehető is, specifikáció is van róla, de még sincs említve sehol.
Ami a másikat illeti, ASUS-t és a TP-Linket nem feltétlen hasonlítanám össze, a TP-Link a hálózati szegmensben kezdett, 0-ról felhúzva magát, az ASUS pedig már nagyon rég a piacon van mint alaplap, illetve periféria gyártó (kezdetben a bővítőkártyákra gondolok), jóval jelentősebb és gyorsabban fejlődő, több eladást és ezzel nagyobb bevételt produkáló piacról indult, mint a TP-Link (ASUS alaplapok már akkor is voltak, mikor még betárcsázós net volt csak, az sem mindenhol), ráadásul a kezdeti sikerek után nagyobb hátszéllel, mondjuk valahogy meg is érdemelték.
Az ASUS hálózati részét meg azért nem fényezném annyira, voltak, illetve vannak is bőven hibáik, sokan vagy nem veszik észre, vagy nem foglalkoznak vele, de volt egy csomó eléggé alultervezett, de ennek ellenére túlárazott, hibás Mediatek SoC-al rendelkező routerük, amivel elég sok probléma volt és szoftveresen elég sokáig voltak tákolgatva, a szoftveres környezetről meg nem is beszélek, ami nagyon sokáig elég pitiáner hibáktól szenvedett, elég ha az alap protokollok működését nézzük, a többiről már nem is beszélek és most is vannak elég érdekes routereik az olcsó Intel Atom 3 magos konstrukcióval, ezzel szemben a TP-Link hasonló kategóriában stabil, normális 2-4 magos Qualcomm SoC-t használ és ennek ellenére pár router 3-4 ezer forinttal olcsóbb is, mint az ASUS-os vetélytársa.
Az USB port megfelelő integrációja egyébként régóta probléma a TP-Link-nél, ezt lekopogom, de mint fentebb írtam, nincs annyi tapasztalatuk vele annyi féle platform és chipset esetén, mint pl. egy alaplap gyártónak, plusz párszor leginkább szoftveres hibájuk volt csak, de az felróható megint az előbbinek, viszont én nem használok a routereken USB-t általában ilyen célra, ahol ennyire számít a nagy sebesség, mert amúgy sem arra való, maximum egy-két kivételes esetben, ha nem lehet máshogy, vagy úgy kényelmesebb ideiglenesen.
Ja egyébként az ASUS-nál sincs teljsen ingyen pár szoftveres funkció, el kell fogadni hozzá pár feltételt és szolgáltat is cserébe nem kevés adatot a router a vállalat felé (ha közben visszavonod, a funkciók is inaktiválódnak), a mai IT világban meg ez azért egy eléggé kritikus dolog szerintem és mérlegelendő, hogy hova milyen adatot szolgáltatunk ki, különösen az első védvonalunkról.
Más hogy a TP-Link fizetős konstrukciója sem éri meg, de azért amit az ASUS művel a hálózati szegmensen, az azért pofátlanság javarészt. Tudom, csilivili dizájnos routereik vannak egy elég jól hangzó márkanév alatt, de aki józan ésszel dönt, az nem eszerint fog routert vásárolni és az esetek nagy %-ban nem ASUS-t fog venni, főleg ha hardverben olcsóbban jobbat kap és egyébként is custom fw-t fog használni, vagy az illető kinövi az ilyen játékszereket mint jó pár éve én is és vált valami komolyabb márkára, mint pl. Mikrotik és ilyen routert max. AP módban használ, ha a Mikrotik téren nincs megfelelő alternatíva, akkor meg viszont tényleg mindegy, ha az ember az olcsóbb TP-Linket veszi. Na de ez az én véleményem. -
Katicza
tag
válasz
Dr.NX #100798 üzenetére
Két kábellel használom. Nappaliban van egy szekrényen, nem messze a tv-től. Benne a sim kártya, kapja a tápot és szórja a wifit. Kábellel van bekötve a tv és egy mini pc, ami pedig hdmi-vel szintén a tv-be, így az a monitor is neki. A tv-t alkalmazásokból nézem. Köszi azért az infót.
Gondolom ha nagy lenne a különbség akkor más lenne a csomag is vagy a szolgáltatás ára.
-
-
woodworm
veterán
válasz
Dr.NX #100431 üzenetére
Ez csak régen volt igaz. A tplink egyre több készüléknél ad meg easymesh kompatibilitást, akár visszamenőleg is. Easymesh esetén pedig előfordulhat kábeles backhaul lehetőség, van router-router kapcsolat és más gyártó easymesh routerével is kapcsolódnia kellene. Mondjuk amíg nincs széleskörű tapasztalat, addig a felhasználóra marad a kísérletezés.
A webes terméklapon ugyan nincs feltüntetve, de az archer c20v3 pl. easymesh kompatibilis. -
tvamos
nagyúr
válasz
Dr.NX #100431 üzenetére
Ilyen eladogatos megoldas nem jatszik. Akkor vegyek AX53U-t? Vegulis lehet az is. Mondjuk az Asus-t nem vagyon csipazom, de ha legalabb olcso lenne...
Ez nem jo nekem? [link] Vagy ezeket nem drottal kell osszekotni? Vagy mire jok ezek?
Megjegyzem, eredetileg is ez lett volna a cel, amikor az elso AX20-at megvettem, nem tudom, hol ment el a dolog...
-
zojjektum
őstag
válasz
Dr.NX #100299 üzenetére
A modemen elvileg minden beállítva/letesztelve már cseréltettem is a szolgáltatónál (nem örültek) emiatt. Nem gondoltam, hogy így mindent le kell írnom az eredeti kérdésemnél. A hiba azóta is fennáll. Az ezelőtti modem jóval régebbi volt. Úgyhogy igen, bátorkodtam úgy gondolni, hogy a routeren b@szódott el valami, főleg, hogy vélemények között is olvastam tp-linkekkel kapcsolatban a szakadozást. Viszont örülök, hogy segítő választ kaptam tőled az eredeti kérdésemre.
De, ha így jobban esik. Keresnék egy megbízható, nem túl drága, stabil routert mindennapi használatra ami kiszolgál egy 90m2-es házat 8-10 eszközzel! -
cs.zs.
veterán
válasz
Dr.NX #100134 üzenetére
Sziasztok, nem írtam el semmit, nem kevertem össze semmit.
Annak idején keresgéltem a neten, hogy melyik a leggyorsabb 2TB HDD, amit itthon háttértárnak, mentéseknek bevethetünk. A Seagate-től az ST2000DM008-ra esett a választás, az adatlapja szerint (3.oldal, második oszlop) 7200rpm, 256MB cache, 220MB/sec sebesség, és nem is drága, egy próbát megér. És tudja.
Mai, friss képek, csak ezért a sorokért.
Direktben a laptopba dugva, másolás laptopról HDD-re (írás), [kép]
aztán HDD-ről laptop SSD másik particiójára (olvasás). [kép]Ez a laptopbadugós felhasználási mód a gyakoribb nálunk, az hogy a routerbe legyen bedugva, az a ritkább. [kép] Megnéztem most azt is, lehangoló eredmény született, nem erre emlékeztem:
33-35 MB/sec olvasás, és 22-25MB/sec írás. [kép] [kép] [kép]
Ugyanez a lassú eredmény születik akkor is, ha nem direktben van a laptopba dugva, hanem közte van egy USB-HUB [kép] [kép]Viccen kívűl gigabites emlékeim voltak, aztán rájöttem, hogy az másképp született:
nem a routerhez, hanem laptophoz volt csatolva, és azonos hálózaton lógva volt megosztva az adott mappa, és villámgyorsan ment az adat a másik laptopra. Ezt most nem tudom kipróbálni, mert a gyermekem (Legion 5 gép van csak itthon) most játszik...Ennyi,
üdv
Zs -
eldoble
aktív tag
Köszi mind kettőtöknek.
Igen, az enyém tényleg csak OneMesht támogat, akkor marad a másik router (asus_RT-AC57U) cseréje és marad a több hálózat.
Egyébként most újra indítottam az Aasus_RT-AC57U routert és van wifi, tudnak rá kapcsolódni telefonnal, a telókon van net, de a telón felkiáltójeles ez a hálózat, ez miért lehet?
-
-
huskydog17
addikt
Így van, semmi speckó vagy extra nem kell, csak és kizárólag Wifi menjen és kész, egyszer be lesz kapcsolva és aztán ott lesz hagyva.
Köszi a megerősítést, akkor valószínűleg az Archer C64 lesz, a különböző boltok és árukeresők oldalain is igencsak pozitívak a visszajelzések róla.
# 99764 dippe: Sajnos nem tudom mit értesz csatorna alatt, nem tudom konkrétan az mit jelent Wifi esetén, de egy csendes környékről van szó, ahol nem hemzsegnek a hálózatok, a házban pedig semmi más nem használ Wifi-t, se TV, se háztartási eszközök, se semmi, csak és kizárólag két okos telónak lesz lightos internetezéshez.
A jelenlegi ASUS routernél ha kicsit fölbe áll a sebesség, akkor csak újra kell indítani és utána megjavul, mindössze át akarom lépni a 80-90 Mbit/s sebességét, ha már adott pénzért megtriplázták a sávszélességet az előfizuban. Mivel a felhasználási célhoz még az AC is picit overkill lesz, így az AX minden szempontból értelmetlen pénzkidobás lenne számunkra. Majd teszek egy próbát az Archer C64-el szerintem. Neked is köszi az információkat! -
Doner
aktív tag
Köszi, akkor mit vegyek ha 2 egységből álló rendszert szeretnék, és az emeleten lévőbe pedig továbbra is kábellel szeretnék bedugni 2 eszközt? Úgy értem hogy a mostani tp linket azt nem használnám már tovább.
Ha veszek valamit akkor ezt a routert már nem szeretném használni és bonyolítani vele hanem csak a modem maradna. Ez esetben mit kell vennem? Direkt nem írok akkor árat. -
lordmynher
csendes tag
köszönöm a válaszotokat
Dr.NX és cs.zsTulajdonképpen nem szeretnék költeni rá egyetlen fillért se, mivel eddig meg voltam elégedve a Vodafonos connect box-szal wifin is hozta az 500 mega letöltést, de az utóbbi időben egy honlap betöltése 30-50 mp volt. Ügyfélszolgálat először frissített majd cserélte a boxot.
Egy másik topicban már kaptam tanácsot, hogy kapcsoltassam ki az IPv6-ot, nézzünk jelszintet, csatlakozókat húzzam meg ez mind megtörtént, de nem lett jó, ezért döntöttem, hogy kipróbálok egy wifi routert és a CB-t modem módba kapcsolom.
Most jó, így vagy az van, hogy jelzem a Vodafone felé, hogy cseréljék ki az eszközük addig amíg nem lesz megfelelő vagy veszek egy routert. Nem szeretnék ha már fizetek egy szolgáltatásért akkor elvárom hogy ne kelljen tízen-húszon ezret még nekem kifizetni. Mondjuk valaki felhívta rá a figyelmem, hogy firmware frissítés volt, most már kikapcsolhatom a ledeket, de cserébe nem megy a net.
Javasoltátok az AX-es routereket és az összefoglalóban ajánlanak 3 félét (2 Asust és egy Xiaomit) Ha a Xiaomi vásárlása mellett döntök kapcsoltassam vissza az IPv6-ot?
Van előnye a Xiaomi AX1800-nak a TP-Link AC1200-al szemben? -
user112
senior tag
Köszönöm.
Azért nem írtam árat, mert fogalmam sincs hogy milyen ár felel meg erre a célra. Nyilván nem szeretnék 100 ezreket rákölteni, ár-érték arányban keresném a legjobb vételt. Csak sejtem, hogy egy középkategóriás, 20-30k körüli gép megfelelő lehet. Egy ASUS RT-AX55 megfelelő lenne erre a célra (port forward, rendes tűzfalat, VPN)? -
mauimagic
senior tag
Ezt fogom tenni.
A mesh-t amiatt nem erőltetném, mert a mostani xiaomi mi router 3 is lefedi a ház 90%-át, csak megbízhatatlan a működése mostanában, vagyis ha minimum ezt a szintet hozná jelerősségben az AX5400, az már jó. Max az elhelyezéssel, antennákkal játszok egy kicsit.Az AX86S meg az ára miatt esik ki, az AX5400-t is túlzásnak érzem, nem vagyunk power userek: 2 laptop, 2 teló, 1 okostévé és nagyon max 6-8 okosezköz kis adatforgalommal, amit ki kéne szolgálni.
-
Nem barátom a sok éjszakázás.
Router gondok topik nekem viszont új.
Viszont akkor ajánlás is kellene, hogy ON is legyek.Dedikáltan csak Sonoff okos cuccoknak kellene nekem minél erősebb 2,4-es router.
Szolgáltatói cucc után lenne kötve. Egyszerű de nagyszerű érdekelne.cs.zs.
Már nem használom, nem emlékszem rá volt e hasonló. -
Essejó
veterán
Az 50-es vályog minden wifit megeszik, amelyik helységbe wifit akar oda egy wifi AP kell kábeles backhaullal a routertől. De már az a 1043 se egy nagy durranás.
Én azon borulok meg, amikor valaki leírja hogy csak 200-as nete van, és? Attól még a belső hálója simán lehet gigabites, főleg ha nem akar megőszülni a gépe mellett míg valamit hálózaton keresztül másol.
Sőt akár még az udvarra is egy outdoor Ap. -
Mankó
veterán
Kicsit utánakerestem, hogy mivel problémáztak a vevők. 80%-ban az USB használatával volt gondjuk. Na én azt pont nem fogom használni, torrentezni cél eszközzel kell szerintem.
A szolgáltatói router mellé akarom tenni a falra (központi helyen van), miután azt bridge-be kapcsoltatom.
A cél az, hogy a Gaming Lan-jára akasztok egy Gigabites switch-et és a tv környékén osztom el a vezetékes eszközökre a netet. (Most is így van a digis routerrel.)
Ez a felállás jó ötlet és mindegyik eszközön hasít majd a net vagy inkább egy másik megoldást használjak? Minden eszközt a routerre kötni már sok macerával járna. -
Till@
aktív tag
Így van, switch nem jó. Tehát így nézne ki : szolgáltató eszköze (bridge módban), - router , -innét menne egy vezeték az asztali gépbe egy pedig a meglévő, távolabbi wifis routerbe, ennyi. Végső soron nem gond ha wifis router lenne az új szerzemény.Csak gondoltam adott pénzből esetleg jobbat lehet venni ha nincs benne wifi.
-
TOZ
addikt
Vagy esetleg ez:
https://euronics.hu/routerek/asus-rt-ax53u-router-wi-fi-6-p259621Lenyégében ugyan az az Asus, csak ha így hívják, akkor olcsóbb (most éppen).
-
checkmafunky
lelkes újonc
A másik esetben meg ha nem akarnám visszaküldeni a TP-Link routert, akkor vehetek egy olcsóbb AP-t, csak akkor nem lenne Mesh, tehát ha fenn vagyok épp, és kapcsolódok az AP-hez, majd lemegyek a földszintre, akkor nem kapcsolódik automatikusan át az erősebb jelű routerhez, csak akkor, ha a fentivel megszakad a kapcsolat, ha jól gondolom.
Sose küldtem még vissza terméket, de lehet ebben az esetben érdemesebb. -
checkmafunky
lelkes újonc
Köszi! És ha jól értem, akkor ebben az esetben nem elég csak egy AP-t vennem, hanem vissza kell küldenem a TP-Link routert, hogy a mesh is működjön, így mindenből a legjobb lesz:
- fő router lefedi a földszintet
- AP router az emeletet
- AiMesh miatt észrevehetetlen a váltás a két router között, kábeles kapcsolat miatt pedig szupergyors wifi az emeleten is -
Hát akkor wifin a jelenlegi router az biztos nem megoldás. Lehet akkor csak csatornázok inkább, max lefestem falszínűre. A mostani routerem 10/100/1000 lanon, vagy az is csak elméleti sebesség lesz? Mert ha úgy jobban ki lehet használni a netet, akkor az lenne az ésszerűbb döntés, meg talán a legolcsóbb is.
-
Hedon
tag
Az ax55 professzora High Performance CPU, míg az ax50 Dual-Core CPU. Gondolom az előbbi jobb (olcsóbb is). Azt vegyem?
Compare Product: Archer AX55 (1-pack) vs Archer AX50 (tp-link.com)
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Építő/felújító topik
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Futás, futópályák
- Synology NAS
- OLED TV topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Formula-1
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- LG 50NANO803PA 126 cm / 50 4K UHD NanoCell Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- Xbox One S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Új Hydrofast W100 RO víztisztító + 2 szűrő
- Új Annke FCD800 8MP UHD PoE 180 biztonsági IP kamera IP67
- Új Douxlife GC-RC03 masszírozós gamer irodai forgó szék masszázsszék
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 3Dconnexion SpaceMouse Enterprise egér garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9500 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 Super 8GB AeroCool 800 DeepCool 500W
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest