-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
válasz Maddoxtomi #5174 üzenetére
Szia,
nem egyszerűbb egy splittert használni? Vagy az erősítőből menni tovább a vetítőbe. Mert olyan 2 HDMI-s gépről én nem is tudok, aminél az egyik kimenet lenne.
Tűrhető (szerintem baromi jó már, valaki szerint hányadék) pl Samu SP-A600, Optoma HD600x. Aztán Acer H5360, Mitsubishi HC-4000.
A tökéletes meg..inkább ami sokkal jobb, valami komolyabb Runco, Sim2 sok-sok millióért.
Vagy CRT vetítő.De szvsz itt a videó forrásnak kellene fejlődnie igazán, mert amíg egy alap DPD chip válaszideje pár mikrosecundum, a videó pedig 24 kép és elmosódik, addig nincs miről beszélni.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
törölt tag
válasz Maddoxtomi #5174 üzenetére
előttem szóló gyakorlatilag leírta, h lenne inkább érdemes kezelni a hdmi kérdést.
én meg annyit fűznék hozzá, h milyen sötétítési lehetőségeid vannak, szoba fala, 3d-t akarsz, metált bírod?
mert az alapján is be lehet lőni egy irányvonalat. teljesen felesleges egy olyan környezetbe venni sokmillás gépet, ahol sok a szórt fény, illetve vászon esetében is lehet ezen valamennyit javítani.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Maddoxtomi #5179 üzenetére
ez természetesen csak az én véleményem, amit pár tucat ismerős, meg bemutatótermi és egyéb gépeken keresztül szűrtem le az elmúlt évek során, de az 500-600k az a kategória, amit több okból sem vennék, szimpla, nem moziszobának kialakított átlagos, fehér falú nappaliba már felesleges, a többlettudása (gondolok itt a kontrasztra, feketére) szerintem egyáltalán nem, vagy csak alig jön ki a belépőhöz képest, illetve szintén csak szerintem, messze nem hozza a 250-300k körüli belépő gépek dupla árával szemben sem azt a minőséget, amiért monnyuk nekem megérné. használtban viszont lehet ki tudsz fogni jó darabokat. ha gépet kellene választani, én vagy 300-350k alatt maradnék, vagy 800 alá nem mennék. utóbbihoz viszont moziszoba dukál.
illetve ehhez a kültéri vetítéshez jól jönne azért legalább 2000 valós lumen, amit eco módban monnyuk 1200-ig max le lehetne csökkenteni.
de természetesen a te pénzed, a te döntésed. illetve, ha félmillát kiadsz egy gépért, mindenképp nézd meg. ha dlp, akkor azért, ha lcd, akkor azért.
belépő szinten nincs nagy zsákbamacska.[ Szerkesztve ]
-
user137
őstag
válasz Maddoxtomi #5819 üzenetére
a HDMI routing fordítva kén', ha jól vágom, a laptopból megy az erőlködőbe, és az erőlködő csak a képet adja tovább...
-
user137
őstag
válasz Maddoxtomi #5821 üzenetére
sztm az fordítva van, 3x HDMI in, és 1x HDMI out...
Visszatérve a kérdésemhez (#5818): minden ide mutat: Acer H5360BD
Van ennek bármilyen alternatívája?[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
válasz Maddoxtomi #5825 üzenetére
Ha a 3d nem annyira fontos, akkor nekem speciel van most egy elado 7530D ami egy egesz nezheto mindenes 1080p DLP projektor. 170k az ara fel ev garival, van benne 250 ora kb. A projektor hirdetesek kozt van (nem akartam ide beirkalni, nem szokasom, de most beirtam )
1080p latvanyosan jobb de csak ha ha van 1080p forrasod. Pl HDTV adas (fociEB, Olimpia, F1 mar mind HDbe foghato iddhon), vagy ha bluray vagy bluray ripeket nezel rajta, akkor a 1080p jobb lesz felbontasban.
-
yodamastah
őstag
válasz Maddoxtomi #5832 üzenetére
4 meter kepatlonal valoban nem sok kulonbseg van a 720p es a 1080p kozott. Legalabbis ha ugy 7-8 meterrol vagy meg messzebbrol nezed
[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
válasz Maddoxtomi #5835 üzenetére
A 3 meteres kepatlo 1080p felbontassal kb 5-5.5 meterrol van szem felbontason. Azaz a 720p itt meg lathatoan rossszabb. Ez nem jelenti azt hogy nem lesz jo a 720p, de jobb a 1080p.
A 720p felbontas kb 6.5-7 meterrol lenne szem felbontason a 3m kepatloval. Ennel a nezesi tavolsagnal lehetne elmondani, hogy tokmindegy hogy 720p vagy 1080p a projektor.
[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
válasz Maddoxtomi #5837 üzenetére
Ebben az arkategoriaban semmit nem tudok ajanlani jo szivvel, mert nem utik meg a minimum szintet. Kep mindegyiken lesz az biztos. A kis acer jobb kepet tud valamivel. Viszont mag a projektor kivitelezese kicsit gagyib az acer eseteben. Hosszu tavon nem tudom melyik a jobb, csak ilyen 10-20 uzemoranyit tesztelek 1-1 modellt.
[ Szerkesztve ]
-
yodamastah
őstag
válasz Maddoxtomi #5839 üzenetére
Itt leirtam: [link]
Vaszon az szinten komplex tema. A legolcsobb es meg jo minoseg az egy fix keretes feszitett vaszon. Kb 80-100e ft-ert mar megoldhato. Hasznaltan neha el lehet kapni ilyen 50e korul...Marka ami mar jo pl Projecta. A kezi rolos kinai vackok szerintem felejtos. Kiveve ha szereted a hullamos kepet Hazilag ami jo aron megoldhato: gipszkarton + matt feher falfestek. Ami fontos hogy jo sik legyen, es a festek egyenletes legyen, es matt felulet.
-
szaszlaci
addikt
válasz Maddoxtomi #5881 üzenetére
5360: HDMI-n veszi a BluRay 3D-jét is.
W700 ezt már nem támogatja."30ezerrel olcsóbb, plusz a lámpa hozzá 35el olcsóbb"
Ha boltból akarod készen venni, akkor ez nem mindegy. Akárcsak, hogy ehhez normál módban 4500 órás lámpát ígérnek, az 5360-é pedig 2000 órás.A PC-d ki tudja adni az 1920x2205@24 jelet? Ez jön ki a BluRay-ről is, ha FHD-s sztereó képet akarsz. Ha nem tudja, akkor lehet 1920/2=860x1080-as képet, de ha nem ilyen a film, akkor a PC-vel kell leskálázni. Előbbit csak az 5360 tudja fogadni.
-
szaszlaci
addikt
válasz Maddoxtomi #5883 üzenetére
Az 1.4-es HDMI ki kell adjon mindent, ami ma BluRay szinten elérhető, tehát az egymás fölötti két FullHD képet is, ami nézéskor a szemüveggel is teljes FullHD lesz.
Az Acer-el így elvileg minden menni fog, mert tudja fogadni a 'top and bottom' jelet is, ami a csúcsot képviseli itt.
Az BenQ W700 úgy látom, PC-ről max WXGA frame sequental jelet tud fogadni (tehát 120 Hz, egymás után a két oldal, HD minőségben).
(Meg tud SXGA egymás alatti és melletti képet is, de akkor ott feleződni fog a felbontás.)
Hogy ezeket szoftveresen hogyan lehet belőni, azt neked kell tudni. Bizonyára van rá valami lejátszó program.
Szemüveg, W700: nVidia 3D vision, vagy DLP link, utóbbinak a vezérlőjelét a vetítő tolja magából, szóval nem kell adót venni hozzá.Ui: ellenőrizd le, amit mondok, mert én is csak netről halászom össze, melyik épp mit tudhat.
[ Szerkesztve ]
-
marciart11
aktív tag
válasz Maddoxtomi #5886 üzenetére
Látszana, tömörítési hiba akkor is van! Igen DLP link mindennel kompatibilis márkától függetlenül tudtommal!
-
szaszlaci
addikt
válasz Maddoxtomi #5886 üzenetére
1080p SBS-nél lesz a végeredmény közel olyan széles, mint a HD. De azért 960 pixel nem 1280. Meg mint jelezték, a 2D-s mkv nem BluRay minőség, gondolom igaz ez a 3D-re is.
JEEMBO: 2D->3D: tévénél láttam, meg van PC-re is program, ami képes rá. Hülyeség. A nem mozgó dolgokat (szereplő pl.) kiemeli egy kivágott papírlapként a háttér elé, ami szintén egy papírlapnak néz ki, és ennyi.
Ftp-s link jelszót kér.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz Maddoxtomi #6442 üzenetére
A sötét szoba elengedhetetlen, ehhez relatíve kisebb fény kell. 5 méterről általában nagyobb képet lehet kapni, olyan 2.5 méter széles körül, de ez függ az adott vetítőtől. Ilyen képmérethez nem árt úgy névleges megközelíteni a 2000 Lument.
3D-hez jóval több illene.
Kinti vetítés megint más kérdés, ha vissza kell venni valamennyit a képből, de ha sötét van, akkor látható lesz. De itt nem késő délutánról beszélek, mert úgy semmit nem fogsz látni, hanem estéről, lámpáktól távol eső részen.
LED: ez nem fog menni. Ilyen áron (és nagyon feljebb se) nincs ekkora fényerő. Gyakorlatilag 500 Lumen körül lehet most, ami elérhető a keretből.
Ami fontos számodra: megbékélni a lámpás darabokkal, és kiszámolni, valóban elkoptatsz-e egy év alatt 2000 órát. Csere megoldható 25 – 30 ezer körül. De tisztítani gyakrabban kellhet, főleg, ha udvarra viszed.
Eldönteni, hol feleljen meg inkább: az udvaron minél nagyobb fénnyel, vagy a sötétben jobb képpel.
Meggondolni használt gép beszerzését.
Ilyen áron DLP-t kellene nézni. Valamint 16:9 körülit.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz Maddoxtomi #6444 üzenetére
Nem, nem másik árkategória. Másik felhasználási kör. Kültérre pl. valami olcsó prezis vetítő jó lehet. Elég fényes, igaz alacsony felbontású, 4:3. A képe se egy tökély.
A K330-nak kevés a fénye, max egy olyan másfél méter széles, fehér vászonra lehet elég. Viszont ami a nagyobb baja, hogy ennyi pénzért sokkal szebb képű, de lámpás gépet lehet kapni.
Mint például a W700, ami nem rossz. (3D-re is jó lesz.)
Az az 500 Lumen inkább olyan 300 körül van. A 2200 sincs annyi, de biztosan több, mint 1000. Legalábbis az élete első felében.
Ez a kettő az, amit én is tudtam volna mondani, ha újat szeretnél.
A H5360 színei állítólag jobban hasonlítanak az eredetire, de ez nem azt jelenti, hogy a W700 rossz.Használtan pedig hát ami éppen van. Sejthető, hogy ott magasabb kategóriájú gépet kaphatsz a pénzedért.
Megemlítem, bár nem szívesen, hogy létezik szürke vászon. Azért nem szívesen, mert elsőként fehéret kell vegyen az ember, hogy kiismerje a vetítőjét. Ezután tudni fogja, hogy érdemes-e szürkére váltani, és hogy pontosan milyenre. Négyzetméterre számolt relatíve magasabb fényerőnél csodákat tehet egy ilyen vászon. De ha csak úgy durr bele választ ilyet az ember, akkor csodálatosan tönkre is teheti a képet.
-
Plutor
aktív tag
LG PA70G
Ez ledes,árban 200 alatt. 100"-nál nagyobb képet is képes vetíteni. -
M@trixfan
addikt
Szia!
Nem érdemes ledes vetítőkkel foglalkozni jelenleg, a RED 4K felbontású lézeres vetítője lesz talán az első kimagaslóan jó ár/érték arányú ilyen projektor: 10 000 USD áron. Az a vicc, hogy nem viccből írtam ezt Az a gond ezekkel a nagyon olcsó ledes LG projektorokkal a gyenge fényerejük és optikájuk mellett, hogy nem lehet kijavítani a fals színeket. Nincs CMS (Color Management System) és amit lehet állítani az sem rendesen működik sokszor. Meg úgy általában véve nem sok értelme lenne legalább 100 000 Forintot műszerre és szoftverre költeni a beméréshez egy ilyen cucchoz. Forrás oldalról lehetne hozni ezeken egyébként.
Az 1080p nagyon sokat számít nagyobb képméretnél, de a 720p is nézhető, a nagyképernyős élmény meglesz. Újonnan az Acer DLP-k szoktak viszonylag jó színvilággal rendelkezni. Ami nagyon jó a DLP-nél még ezen az árszinten is az az egyidejű kontraszt, képi dinamika és az egy chip miatt tökéletes definíció; nincs konvergencia. Ráaddásul a 3D megjelítés és mozgásfelbontás is fekszik a technológiának. A hátrány a fekete szín teljes hiánya, helyette jobb esetben sötétszürke, rosszabb esetben kékes-szürke tartomány felé tolódik el a fekete. A sötét árnyékok részletessége sem mindig a legjobb. Sajnos itt ellentmondás van mert pont egy átlagos szobában kéne a minél jobb feketeszint, a visszaverődő fény miatt a nagy fényintenzitású jelenetek úgyis rontani fogják a kontrasztot. Ami akár elviselhetetlen lehet DLP-nél az a szivárványozás. Engem pl. annyira zavar, hogy úgy általában kiesik az egy chipes DLP emiatt még magasabb árszinten is, de olyan is van aki észre sem veszi ezt a hibajelenséget. Ennek az az alapja, hogy a kép színkomponensei jelennek meg nagyon gyors egymásutánban a vásznon a szemet és az agyat becsapva, a teljes kép sosem. Akinek nagyon gyors reflexei, vizuális képessége, gyors idegrendszere van azt nagyobb valószínűséggel fogja zavarni. Katonai alkalmazásban kb. 30x színkerék sebességet állapítottak meg tökéletesen transzparensnek, ezekben pedig általában 3x-4x színkerék van.
A jó hír az, hogy ebben a kategóriában újonnan semmi nincs LCD/LCOS fronton ami jó lenne, borzalmas prezentációs förmedvények kaphatók. Még az is pozitív, hogy belépő szinten is jó a DLP 3D képessége és mozgásfelbontása.
Ha pedig már a használt piac is szóba jöhet akor ott indul a buli!
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic