- Apple asztali gépek
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Cooler Master topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Aktív témák
-
karib
addikt
Ha DTP, akkor nézzen nagyfelbontású kijelzőt, pl. 15'' SXGA+ (1400x1050, több, mint egy 17'' desktop, de teljesen jól használható). Mondjuk 300e szoros keret erre - egy Asus M6800N kb. nettó 300e körül indul.
Ennyi pénzből értelmes IBM nehezen hozható ki - köztudott, hogy a T és X szériát érdemes csak venni, a többi felejtős. Toshiba ma már nem igazán van az élvonalban sajnos.
Szerintem nézzen egy gépet nagyfelbontású kijelzővel és sok RAM-mal és jó lesz neki.
Mennyit akarja cipelni amúgy? Ha sokat, akkor talán jobban jár, ha most kicsit többet rászán és vesz egy masszív, de nem túl nehéz gépet. -
karib
addikt
Hallgassatok a kereskedő guru (d900t) szavaira
Tényleg jó árak ezek, és végre nem csak vacak asztali alkatrészekből összetákolt cuccokat lehet kapni olcsóért. Persze csodát nem szabad várni, hisz a notesz gyártók jobban tudják, hol lehet úgy spórolni, hogy az elsőre ne látszódjon, de a régi Swift tényleg jó hasonlat. 20 éves technológia, de még ma is tökéletesen szolgál sokaknak, egy adott szinten. Szeretem fikázni az olcsó gépeket, de ezekbe az áruk miatt már nem lehet belekötni, és a felszereltségben sem próbálnak 10 gigás HDD-vel, CD-ROM olvasóval vagy 128 MB RAM-mal átvágni. Vegyünk olcsó Celeron M-es notikat
-
karib
addikt
Igen, a szavatosság és a jótállás két külön dolog, külön is szabályozzák, mindkettőt kavargatták az elmúlt időben.
Nem hiszem, hogy bárki kétségbe vonta volna a tanárnő képességeit. A te állításod azonban nem állja meg a helyét, bárki lehet tájékozottabb egy konkrét témát illetően mint pl. egy végzett jogász, aki ezer más dologgal foglalkozik és nem az elmúlt héten túrta át a vonatkozó jogszabályokat (avagy bárki jobban érthet egy konkrét hibajelenség elhárításához, aki már ötödször fut bele, mint egy képzett autószerelő, aki hónapokkal korábban látott valami hasonlót). Pár hónapja nekem is bele kellett mélyedjek egy kicsit a garancia körüli témákba - nem állítom, hogy értek hozzá, sőt komolyan becsülöm a jogászokat, hogy képesek átlátni az egész jogrendszertA másodszorra pénzvissza nekem egyfajta, adott esetben vitatható jogszabály értelmezésnek tűnik, de ha ki lehet verekedni, hajrá
-
karib
addikt
Amennyit kavartak az elmúlt 1-3 évben a szavatosság és jótállás körül, könnyen lehet, hogy nincs 100% képben, hacsak nem ezzel foglalkozik minden nap. Másrészt pedig iszonyatosan ingoványos és hulladék módon van megfogalmazva az egész jogszabály, innentől kezdve meg kicsit értelmezési kérdés is lesz.
-
karib
addikt
válasz
emitter #2051 üzenetére
Ilyen nincs
Ha az árat figyelmen kívül hagyjuk, akkor keress valami Pentium M vagy Celeron M processzoros alapgépet.
Ha az árat tartjuk, akkor nézz valami használt masinát, célszerűen mobil Pentium III processzorral. Pl. IBM T23 gépeket lehet kapni 100e körül, ahhoz raksz egy WLAN kártyát, és nagyon vígan elleszel. -
karib
addikt
válasz
gravity.. #2037 üzenetére
Hol vetted a gépet (melyik boltban/cégnél)? Milyen nyelvű billentyűzete van?
Szerintem te egy HP (Compaq) Renew gépet vettél, az a gyári ''rehabilitációs'' programból. Ide javított, felújított, vagy egyszerűen elkallódott gépek kerülnek. Elvileg nincs velük semmi gond, van rájuk garancia is, de talán eltér a rendes, új HP-k garanciájától. Főleg azért, mert a Renew programba olyan típusok is bekerülnek, amiket itthon nem forgalmaztak. Tehát valszeg igazat mond a HP.
(Ha tényleg Renew a gép, de neked teljesen újként lett eladva, akkor fejbekólinthatod az értékesítőt, hogy finoman szólva átvert. Ettől a legtöbb Renew gép még tök jó, és olcsó is, de ami Renew, arra disznóság azt mondani, hogy új...) -
-
karib
addikt
válasz
Blackmate #1901 üzenetére
Ezek Aopen barebone gépekből készülnek, jó középszintű gépek.
Az összeszerelés úgy néz ki, hogy végy egy barebone notebookot, tegyél bele procit, RAM-ot, HDD-t, optikai meghajtót, esetleg WLAN-t, oszt kész. Nem kell hozzá óriási tudás, ha csak a csavarozás részét nézzük. Nem ettől lesz jobb egy márkás notesz, hanem a tervezési-kivitelezési minőségétől és a supportjától. Ha jól megépített barebone gépekből tisztességes supporttal építenek itthon gépet, akkor bőven lehet jó.
A gond inkább az, hogy a legmagasabb igényeknek (amik valójában apró nüanszok) csak nagyon kevés, jellemzően high-end business class notesz tud megfelelni.
A cégről még nem hallottam, de ez önmagában még nem sokat jelent. -
karib
addikt
Memória témára:
Két fontos tényező van: az átviteli sebesség és a késleltetés.
Célszerűen az átviteli sebességet érdemes egyezteteni a rendszer igényével (főleg CPU, illetve integrált grafika a nagy felhasználók). A késleltetés pedig legyen a lehető legkisebb
A Pentium 4 és a Pentium M (illetve Celeron társaik) sávszélesség igénye FSB szerint (valós órajel, Intel QPB négyszeres sebességű FSB, maximális jelátiviteli sebesség):
100 MHz _ 400 MHz _ 1,60 GB/sec
133 MHz _ 533 MHz _ 2,13 GB/sec
166 MHz _ 667 MHz _ 2,67 GB/sec
200 MHz _ 800 MHz _ 3,20 GB/sec
266 MHz _ 1066 MHz _ 4,27 GB/sec
Ehhez képest 1 db DDR modul átviteli sebessége kategóriánként:
100 MHz _ DDR 200 _ 0,80 GB/sec
133 MHz _ DDR 266 _ 1,07 GB/sec
166 MHz _ DDR 333 _ 1,34 GB/sec
200 MHz _ DDR 400 _ 1,60 GB/sec
266 MHz _ DDR 533 _ 2,14 GB/sec
DDR II memóriák átviteli sebességei, 1 modul esetén:
100 MHz - DDR II 400 - 3,20 GB/sec
133 MHz - DDR II 533 - 4,27 GB/sec
Amint látható, azonos valós órajel mellett pont két DDR memória modul tudja kiszolgálni az Intel QPB rendszerbuszát, innen jött a kétcsatornás DDR memóriavezérlő ötlete, pont passzol. Ha nincs két csatornád, akkor egy gyorsabbat kell alakalmazni, hogy minél kevésbé fojtsd a rendszert: lásd korábban 400-as, 533-as P4 procik mellé DDR400 RAM-ok használata (lásd sávszélességek összehasonlítása fent). A proci igényelt sávszélességénél feljebb nincs igazán értelme menni, mert ott már nem a RAM lesz a szűk keresztmetszet - egy komoly kivétel az integrált grafika, mert az is a központi memóriát használja. A grafikus magok sávszél igényére pontos számokat fejből nem tudok, de biztos, hogy az összes rendelkezésre állónál is többet fel tudnának kajálni, így nyugodtan mondhatjuk, hogy integrált grafika esetén minél gyorsabb a RAM, annál jobb.
A DDR II a duplájára növeli az azonos alapórajelen elérhető sávszélességet. Hátrányként nagyobb késleltetésekkel dolgozik, ezért néhol még kimondott hátrányba is kerül, de ne feledjük, hogy még nagyon a DDR II korszak elején járunk. Anno a DDR-ből a szakemberek sem nézték ki, hogy akár DDR266 fölé fogunk valaha menni, oszt hol járunk ma már...
Az Anandtech egyik tesztje szerint az i855 chipset + Dothan páros erősen RAM sávszélesség limitált (még az integrált grafika terhe nélkül is), így az i915 chipset ilyen tekintetben komoly előrelépés. Korábban a maximum DDR333-at használhattunk, ami ippeghogy kiszolgálta a 400 MHz-es procikat, plusz hagyott egy kis pluszt a grafikának. Az i915 esetén akár kétcsatornás DDR II 533-ig elmehetünk, ami egészen pontosan duplán túllő az 533-as Dothan proci igényén, szóval van tartalék. A DDR II további előnye, hogy kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos DDR. Ellenben nem csereszabatosak, ami notebook esetében azt fogja jelenteni, hogy vagy az egyikre, vagy a másikra lövik be a rendszert, mert nem fér el annyi felesleges foglalat egy notebookban.
Röviden: az 533-as Dothan procikat elvi síkon akár egy kétcsatornás DDR333 is teljesen kellemesen ki tudná szolgálni, ha az integrált grafikát nem nézzük. A kétcsatornás DDR sem sokkal bonyolultabb, valszeg minimális az alaplapi vezetékezésben a differencia az egycsatornáshoz képest, az új chipset meg úgyis tudja, tehát nem nagy gond. A kétcsatornás DDR II 533 akkor lesz tuti, ha sikerül kellően leszorítani az időzítéseit, és akkor nem csak kevesebbet fog fogyasztani, de kellően pattogós is lesz.
Összegezve: a Sonoma platformtól nem kell semmi radikálisat várni, igazából egy értelmes továbbfejlesztése a korábbiaknak. Irdatlan felárat nem érdemes érte fizetni, hasonló konfig esetén max. 10e forint szerintem, egyéb iránt inkább várni kell egy kicsit, mert a kínálat jó része szerintem gyorsan át fog állni (lásd korábban Banias-Dothan váltás alig 1-2 hónap alatt). Persze sokkalta zavarosabb lesz a kínálat: Celeron M, Pentium M, melyik chipset, milyen RAM, hány csatornás, milyen WiFi... viszont a hozzáértő úgyis tud majd tájékozódni, az egyszeri felhasználónak meg mindegyik kellően jó lesz igazából, hiszen nagyságrendnyi differencia nem lesz.
Ha valakinek most kell noteszt vennie, ne tépelődjön és húzza a vásárlást, nem lesz azonnal elavult egy mai Centrino alapú gép. Pár hónap múlva persze némileg korszerűbb lesz az átlag, de nem lesz minőségi különbség, mint anno a mobil P4 után a Pentium M. -
karib
addikt
Igen, ez sajnos igaz. Lehangoló, hogy szinte mindegyik márkánál előfordulnak ilyen elhúzódó garanciális zűrök. Illetve az, hogy itthon nem (lehetnek?) elég nagyvonalúak a forgalmazók, hogy a picinél nagyobb gond esetén kicseréljék a géped. Sokszor persze nem az itteni akarat vagy akár finanszírozhatóság a korlát, hanem ha az van nekik kiadva utasításként a központból, hogy márpedig ti akkor sem fogtok semmit kicserélni, ha lehetne, akkor ez van
Igazából nem törvényileg kellene ezt annyira tökösen szabályozni - a piacnak kellene kikényszerítenie, hogy jó szolgáltatást kapjunk és ne akarjanak kibújni a kereskedők-forgalmazók. Sajnos ez még messze van itthon - részben mert a júzerek egy része is trükkös (lesokkolom a gar lejárta előtt és társaik), de ez egy más tészta... -
karib
addikt
válasz
joco1114 #1445 üzenetére
A low-end itt a kialakítás igényességére, anyagfelhasználásra, termékpozicionálásra vonatkozik. Az Aspire pedig az Acer legalulra belőtt notebook vonala - ettől még lehet benne bika proci meg minden, a tényen nem változtat, hogy ezt a költséghatékonyság nevében tervezték, ami egy hordozható PC estében nem mindig vezet jóra.
Ettől függetlenül, több ezret-milliót eladnak ilyen gépekből is, és a felhasználók elégedettek, vagy később rájönnek, hogy miben múlta alul az igényeiket egy entry level gép, és legközelebb körültekintőbben választanak.
Igazából csak annyit akartunk mondani, hogy notebook vásárlás előtt érdemes tájékozódni, mert nagyon nagy különbségek vannak, nem feltétlen minőségben, hanem ezer más dologban is. Ha meg már kiszórtál 200-400-800k-t, utána késő okosnak lenni
De úgy látom, te nagyon jól értesz a témához, így kár is bármit mondjunk -
karib
addikt
Félreértesz - azt akartam mondani, hogy a gyártó egy felújított darabra is vállalhat az újjal megegyező, vagy akár annál jobb garanciát is.
Igen, a gyártó vállalja a jogszabályban előírt jótállást. De hogy egy notebook alaplap az új-e vagy sem, pláne ha csak beépítve ''látod'', laikusként nehéz megomondani. És mellesleg túl sok jelentősége sincs, ha megkapod rá a megfelelő garanciát.
Számtech eszközöknél ha javítható, akkor tuti nem tartják be ezt az előírást, legalábbis modul szinten nem. Természetesen ha egy kondenzártort kell cserélni az alaplapon, akkor valszeg nem egy másik döglött lapról fognak egyet lecsippenteni a recycling érdekébenTehát általánosan jó irányelv a jogszabályban meghatározott, de bizonyos esetekben felesleges terhet róna a gyártóra.
Nem vagyok jogász, ezen biztos sokáig el lehetne rágódniAzaz hogy akkor most mi a fődarab (jelentős rész), azt lehet-e javítani vagy cserélni kell-e... azaz most az alaplap hibásodott meg, vagy csak rajta egy chip? Természetesen a chipet újra cserélik javításkor, de ettől az alaplap nem lesz új, viszont meg lesz javítva...
-
karib
addikt
válasz
AMD Power #1421 üzenetére
Ebben az árkategóriában nincs differencia, sőt előfordulhat, hogy a Clevo gépe jobban meg van építve, netalán jobban fel van szerelve. A low-end HP-kről pl. szinte mindent lespórolnak, szinte csak USB port van rajta (néha VGA kimenet sincs!). Érdemes alaposan megnézni, mielőtt megveszed.
A más nyelvű billentyűzet meg Windows meg onnan ered, hogy a Renew gépeket mindenhonnan hozzák, nem ide szánták őket eredetileg, hanem központilag visszavett-felújított gépek (vagy új vagy stb, sokféle renew van). Cserébe olcsók -
karib
addikt
válasz
AMD Power #1419 üzenetére
Szerintem az ATI némileg erősebb, de igazából egyikkel sem mész sokra, max. nagyon-nagyon alap 3D.
Windows: változó. Jobb helyeken egy recovery CD-t adnak, tehát az összes driver be van lőve, szinte csak felmásolja magát a Windows. Sőt, egyes gépekhez (pl. IBM) nem is kapsz CD-t, a HDD-n van egy rejtett recovery partíció, amin az összes telepítő van, és gombnyomásra vissza tudod állítani a nullás rendszert.
Egyszerűbb esetben csak kapsz egy mezei Windows OEM CD-t, amit magandak is megvehetsz bárhol, pl. PC-hez is. -
karib
addikt
válasz
kapcs-ford #1363 üzenetére
Ennél azért elkeserítőbb a helyzet néha, pl. kinyitod az LCD-t és a fele a kezedben marad. Persze extrém példa, de egyáltalán nem elrugaszkodott. Bár engem személy szerint ugyanennyire bosszant, ha bárhol eltörik-megreped a burkolat, sőt már csak az is, ha megkopik. Miért kell festett műanyagokat használni, miért nem lehet anyagában színezni egy nyavalyás burkolatot?
486 időkben még azért átlagosan jobban megépítették a noteszeket, mert kevésbé volt kommersz termék.
Nah, de nem ijesztgetni akarunk senkit sem. Csupán nem árt elővigyázatosnak lenni. Egyáltalán az, hogy az egyik notebookkal több gond van, mint a másikkal, annyit tesz, hogy százból 1 v. 3 db-bal van gond. Ilyesmiért mindenki sikít, hogy nehogy olyat vegyen, ami megbízhatatlan - nekem pl. az is szempont, hogy fél év alatt ne legyen teljesen leharcolt egy gép a napi használattól, bírja a gyűrődést. -
karib
addikt
válasz
AMD Power #1349 üzenetére
Milyen? Ezek a Renew Pavilion 4000-esek leginkább olcsóak. Működnek, ennyi. Többet nem is szabad elvárni. Integrált ATI VGA az Intel megoldásokat lekörözi, de így sem sokra elég.
Óvatos irodai pötyörészésre valók.
Komoly hurcolásra, játékra nem igazán alkalmasak.
Most sajnos elfogytak a decemberben özönlő, szemtelenül olcsó Celeron M-es gépek, amik jóval korszerűbbnek mondhatók (voltak). Az Intel rájött, hogy túl jó és túl olcsó a Celeron M, ezért most hatásszünetet tart, majd áttér a Dothan alapú Celeron M-re (ami még jobb lesz, mint az előző...) utána meg asszem áremelést -
karib
addikt
válasz
joco1114 #1350 üzenetére
Hát, nem tudom. Acerből a Travelmate széria elmegy, az Aspire nagyon az alján van. 3,6 kg elég sok, bár én elsőre többet tippeltem volna. Biztos egy féltéglányi töltő is jár hozzá, mindezért 2 órát fut akkuról (valszeg jó esetben).
Én nem ajánlanám senkinek ezt a modellt igazán. A speckókba nem lehet konkrétan belekötni, de nekem nem tetszik.
Tényleg, mintha AMD-s Travelmate nem is lenne... Netán az Acer lepaktált az Intellel, hogy csak low-end gépbe raknak AMD procit? -
karib
addikt
válasz
joco1114 #1347 üzenetére
Notebook fronton jobban áll az ATI. Driverekkel nem tudom, hogy gond lenne, a chipek viszont elterjedtebbek és jóval kevesebbet fogyasztanak, mint az NV mobil megoldásai.
A mobil A64 nem rossz chip, a P4-eknél fényévekkel jobb. Ha viszont az akkuidő is számít, akkor mégis a Pentium M a nyerő (Centrino). -
karib
addikt
Rendben, te több noteszt láttál. Akkor maradjunk annyiban, hogy a gyengébb noteszeknek gyakrabban törik a burkolata, előszeretettel a zsanér környékén
Ha adott esetben ez egyszerűen javítható, akkor mázli - amit eddig én láttam, ott valami nagyobb burkolati elemet kellett (volna) cserélni.
A koszolódáson és user hibán túl állítólag az sem jó, ha sokáig áll egy notesz és beáll a zsanér (vagy legalábbis nehezebben mozog) - ilyenkor előszeretettel reped a műanyag körülötte. -
karib
addikt
Igazad van - ha pontosak vagyunk, akkor a zsanér törik ki a burkolatból
A felhasználó szemszögéből édesmindegy, drága móka és bosszantó.
Biztos nem könnyű eltalálni a megfelelő kialakítást, hogy az LCD ne lötyögjön, de azért meg lehessen mozdítani. Mindenesetre az ősrégi Toshiba Portégé 7200-am elég használtan is úgy áll, mint a cövek és egyúttal esze ágában sincs letörni. Ezzel szemben állnak a már újként is 1-2 centis amplitúdóval lengő megoldások, ilyen volt az anno PH által tesztelt Gigabyte N601 tesztdarab. Abszolút ellenpélda pedig az előbb említett Portocom Freestar, ami nem is csak a zsanérnál porlik, hanem a többi csavarhelynél is kiszakadt a fém betét a műanyagból.
Szóval vegyünk masszív noteszt, ártani nem árthatA Clevóról nem tudok nyilatkozni, az IBM T és X meg van csinálva. Az Acerek állítólag eléggé nyekli-nyaklik, de szintén nincs sok személyes tapasztalatom.
Abszolút paranoiásoknak: Panasonic Toughbook és egyéb ipari notebookok -
karib
addikt
A zsanér, burkolat valóban fontos, és sokszor elhanyagolt tényező - a kijelző mellett ezen lehet a legtöbbet spórolni egy gépen (gyártáskor). Kérdés, hogy megéri-e. Számtalan szervizestől hallottam már, hogy anyáznak a felhasználok, amikor mondjuk egy HP-Compaq low-end gépen eltörik a zsanér, de azt csak teljes kijelzővel vagy a fél burkolattal együtt lehet cserélni, cirka 100k fölötti összegért. Most van nálam egy régi Portocom gép, hát a papírzsebkendő tartósabb anyagból van - kopik, törik, szétmállik. Pedig jól fut a gép, a rakás desktop alkatrésze ellenére is. Csak hát esik szét...
Szóval aki meg tudja fizetni, vegyen business class gépet, azok rendesen meg vannak építve. Clevókat nem tudom, hol állnak ma anyagminőségre, azért nem egy IBM, szerintem jó középkategória - mindenesetre kedvező áruk van, gond esetén meg Zsozsót elő lehet szedni
Az ismerősödnek ajánlok egy T szériás IBM-et, nem lesz gondja vele. Ha sokat videózik, akkor érdemes egy második HDD-t rakni a gépbe, mert akkor egyikről a másikra sokkal gyorsabban lehet dolgozni. Lehet az belső vagy külső HDD is, utóbbi célszerűen Firewire. Az ASUS M2000 és M6000 szériákba biztosan rakható második HDD, szerintem az IBM T-be is és néhány más típusba is.
A Sonoma tesztet meg én is várom már. -
karib
addikt
Mindenképp nézd meg a kijelzőt, hogy tetszik-e. A DSTN-nek kevésbé éles a képe, és nagyon lassú a reakcióideje. Ettől még el lehet vele bogarászni. A 800x600 is elég szűkös ma már.
A ''jó akkut'' pedig azért bemondásra ne fogadd el, ha fontos része az üzletnek - és notebooknál mindig az. Könnyen meglehet, hogy Windows alatt 100%-ot mutat meg több órás készenlétet, aztán 5 perc múlva már le is merült. Az egyetlen biztos módszer a teljes merítési teszt, pl. akár BatteryEater Pro tesztprogrammal. Persze ha megbízható személytől veszed, akin később leverhető, ha valótlant állított, akkor kevésbé zűrös a dolog. -
karib
addikt
-
karib
addikt
Gyorsabb? Ebben biztos vagy? Úgy tudom, hogy 54 Mbit/sec az is, mint a g. Plusz kisebb is a hatósugara.
A forgalmazókra azért rákoppinthatnak a hivatalos szervek, ha illegális frekit használó cuccokat árulnak.
Amúgy tök mindegy, nemsokára úgyis jön valami teljesen más802.11n és társai.
-
karib
addikt
válasz
kapcs-ford #1111 üzenetére
Pont fordítva
A jótállás a gép ún. jelentős részeire pláne szigorúan vett - ezek általában az olyan elemek, amik termékspecifikusak, notebooknál mondjuk alaplap és kijelző (RAM, HDD más hasonlóra is cserélhető).
Ha a gép jelentős részét cserélik, akkor arra a garancia újraindul, azaz min. 1 év. Akkura max 1 évet szoktak adni, de inkább 6 hónap. -
karib
addikt
Nem ismerem a Compalt. Nagyon vacak nem lehet, a Centrino platform magában elég jó. Valszeg a ház minősége stb. az, ahol spóroltak rajta, de mondom, sajnos nem ismerem személyesen. Ha viszont választani kellene valami ismertebb P4/Celeron D vagy egy ismeretlenebb Centrino modell között, akkor valszeg az utóbbit választanám.
-
karib
addikt
Ha nem tudod, próbáld ki
Amúgy pedig pont ez az, hogy nem ugyanakkora billentyűk vannak minden noteszen, és nem ugyanolyan anyagból készülnek. Persze ezt papíron nézve a speckókat és fotón a gépet, úgy nem látszik.
Az ilyen apróságokból adódnak össze a különbségek, amire egy idő után, ha kellően sokat használod a notebookod, akkor jó eséllyel azt mondod, hogy egye fene, kiadok rá 100-200 ezerrel többet.
Az IBM-ek billentyűzete és mutatóeszközei a legjobbak között vannak. Pl. azért is, mert jópár éve ugyanazt kapod. Nem kell újratanulnod a billentyűzetet, ha gépet cserélsz. Apróság, de számít. Még a legkisebb X40-en is majdnem ugyanaz a billentyűzet van, mint a nagyobb gépeken. Pikk-pakk átállhatsz. Sok embernek, pl. az üzleti felhasználóknak nem játékszer vagy szeretett számítógép a notebook, hanem a szükséges rossz, munkaeszköz. Őt nem érdekli, milyen proci van benne stb. Neki az kell, hogy ha már lassú, megveszi az újabbat, egy pöccel áttolja az adatait, és dolgozik tovább, mindenféle fennakadás nélkül. Sőt, az IBM már piacra dobta PC-khez is a notebook billentyűzetét, külön is megvásárolható. Belegondolva teljesen értelmes - ha az időd nagyobb részében a notebookodon dolgozol, akkor miért pont a PC-den kelljen átszokni a másik billentyűzethez? Legyen azonos!
A konzervatív kinézetnek előnye is van: nagyon méltóságteljesen idősödnek az IBM noteszek. A feketén nem látszik a kosz, alig látszik rajta a kopás (már amennyiben kopik egyáltalán) stb. Vesd össze egy akármilyen csodamasina festett burkolatával, ami pár hónap alatt lekopik és botrányosan néz ki. Megint, apróság igazából
Nem muszáj IBM-et venni, ahogy Lexust vagy más prémium autót sem. Nem is minden célra a legjobbak és léteznek számos szempontból jobb noteszek, de ha klasszikus notebook felhasználásra (mobilitás, munka) nézel gépet, akkor a T és X szériák nagyon ütősek. -
karib
addikt
válasz
zfarkas #1024 üzenetére
A D600 is jó gép, de a T41 szerintem jobb anyagokból van összerakva és ergonomikusabb. Múltkorában megnézegettem futólag egy D600-at, kicsit elszomorított, jobbat vártam. Illetve azt vártam, hogy olyan lesz, mint a T, de az említett kategóriákban elmarad. Ettől függetlenül minőségre és teljesítményre egy nagyon jó gép.
Ha nem kell a CDRW és a MR9000, akkor az IBM-et vedd, persze alapos átnézés után. -
-
karib
addikt
válasz
Danubius L #1013 üzenetére
Igen.
Ennyi, pont, nincs miről beszélni. A T és X igazi IBM-ek.
A többi csak IBM-nek látszó tárgy, elmennek, ha netán a support miatt választod, de pusztán a notebook minősége max. középszintű, sok más legalább ilyen jó ajánlat van a piacon.
IBM = T és X -
karib
addikt
Igen, érdemes megnézni a Banias-Dothan átmenetet. Elég pikk-pakk ment, az Intel most így nyomja. Nem tudom, hogy teljesen elhal-e a korábbi i855 platform, de valszeg gyors lesz a tranzíció. A notebookoknál nem annyira szempont, hogy bővítgethető legyen (mondjuk brand PC-knél sem), így ha van elég alkatrész, készek a tervek és be van állítva a gyártás, akkor csak döntés kérdése, hogy holnaptól új platformos gépeket szerelünk össze és nem régieket. Itt nem aggódnak azon, hogy jaj, hogy dugok az AGP slotba PCI Express kártyát
-
karib
addikt
válasz
Atlantis #811 üzenetére
A legtöbbet pl. a váz kialakításán és anyagain lehet spórolni. Röviden szólva, a notebook több, mint a kivonatos speckóinak összessége. Anyaghasználat, ergonómia, speciális szolgáltatások és szoftverek. Ettől még bőven lehet ''elég jó'' egy középkategóriás notesz, csak ha az ember már hozzászokott egy színvonalhoz, akkor nem akarja alábbadni.
-
karib
addikt
Ez a három kb. egy szinten van, bár az új Asus gépek nagyon ígéretesek, mintha kicsit felfelé indulna a márka.
A Clevót csak itthon nyomja egyedi márkaként a Notebook.hu - máshol a világon csak OEM kiszerelésben árul a Clevo, azaz az értékesítők saját márkanéva alatt árulják.
Nem lehet csak a márkákat összevetni - egy jobb szériás Asus simán jobb, mint egy low-end, kicsontozott IBM. Kizárólag konkrét modelleket vagy termékvonalakat lehet összevetni, azt is a felhasználói igények fényében. -
karib
addikt
Erre nem lehet 1-2 sorban válaszolni. Ha lusta vagy, vedd meg az első, kezedbe kerülő noteszt - legfeljebb majd lecseréled, ha megtaláltad, hogy miben nem jó neked.
Ha tutira akarsz menni, akkor nyugodtan vehetsz mondjuk egy IBM T szériás gépet. Pl. ajánlom a most bejelentett T43p-t
Javasolom a téma átolvasását, tanulságos. -
karib
addikt
válasz
majestic75 #476 üzenetére
Az ''ugyanolyan alkatrészek'' és ''csicsás logó'' viszonyát már párszor kitárgyaltuk - ismételten megjegyzem, hogy ne általánosítsunk
Amúgy részben igazad van, de általánosan nem.
-
karib
addikt
Miből gondolod, hogy a Gericom csak javulhatott? És még ha igen, a többiek nyugodtan javulhattak még többet... Én nem vagyok Gericom párti - bár talán a centrinós modelljeik még elmennek. De az egész márka elég rozoga lábakon áll mostanában - én magam mindenesetre nagy ívben elkerülöm.
-
karib
addikt
-
karib
addikt
Igen, ez egy business class gép - tehát egy szűk(ebb) rétegnek szól. Részben azért, mert a vásárlók nem értik meg, hogy mit ér egy jobb notesz, ezért muszáj olcsóbbat is csinálni, tonnaszámra. Ettől függetlenül akinek lehet, igyekszünk minél jobb notebookot ajánlani.
A T40 szériát már elég rég mutatták be. Most épp a T42p a csúcs, 1,8 GHz Dothan, 128 MB ATI FireGL, 15'' UXGA kijelző, IBM minőség. Oké, ez nem 400e, hanem a duplája - de IBM-ben is akad erős gép. Akinek viszont nem kell, ugyanúgy kapható ''fapados'' T is.
Plusz ott van egy csomó minden, amit az átlag user (elsőre) nem is használ ki, pl. a support és az egész szoftverkörítés. Meg olyan apróságok, hogy az IBM pl. tart olyan gépeket, amik másfél évig garantáltan megvásárolhatók. Ha többszáz-többezer gépet kell adminisztrálnod, netán egy hibásat kicserélni, ez az ''apróság'' nagyon sokat számíthat. Meg tucatnyi hasonló érdekességet lehet felhozni még.
De igazából az építési minőség (nem kopik-törik-öregszik) és az ergonómia a döntő érv az IBM (főleg a T és X) mellett. -
karib
addikt
Szerintem IBM T tulajoknak ne próbáld meg megmagyarázni, hogy miért vacak az a gép
Nagyon kevés ponton lehet belekötni, tényleg minden idők egyik legjobban megcsinált notebookja. Ha nem tudod, hogy sokan miért vannak oda pl. az IBM T-ért, akkor olvass vissza egy kicsit akár ebben a témában, sokat boncolgattuk már.
Mint már korábban mondtam, egy notebook sokkat több, mint a speckói összessége. -
karib
addikt
Az ATI oldala sajnos nem túl informatív, hogy az IGP chipset elemeinek mik a kódnevei, így elsőre passz. Nézni kell pár cikket, ahol részletesen írnak az IGP-ről, hátha elkottyantják a chipset kódokat.
Amúgy vinni kell egy Everestet és megnézni
De ha ide beírod, hogy mit ír ki VGA-ra vagy chipsetre a Windows, abból már el lehet indulni... -
karib
addikt
Igen, ez az. RAM mindenképp kell bele még egy kicsi.
Az M sorozat egy business class gép, tehát kicsit igényesebben van megépítve. Ellenben még régebbi formatervezésű. Nekem azért tetszik, mert van benne valami használható 3D, emellett 2,2 kg és kellően kompakt. Ráadásul most már az ára is jó. Magamnak tuti ezt venném az A3 helyett.
Amúgy ha nem kell neked 3D gyorsítás, akkor az M2400N integrált Intel grafikával olcsóbb. Bár most asszem csak Celeron M-mel és combo drive-val kapható, cirka 220 + áfa. -
karib
addikt
Az R-től én sem vagyok elájulva. Az ''igazi'' IBM a T és az X. Minden más csak utánzat.
Ettől függetlenül, az IBM-nek is kell kínálnia olcsó(bb) gépet. Értelem szerűen ők sem tudnak varázsolni, az olcsóbb gép itt-ott szerényebb is. A billentyűzete azért IBM
Szerintem R-t akkor éri meg venni, ha veszel/kapsz hozzá rendes IBM garanciakiterjesztést és/vagy olyan környezetben használod, ahol számítanak a pluszfunkciók, amiket a tekintélyes szoftverkörítés lehetővé tesz (már ha van hozzá oprendszer). Amúgy érdemes alaposan körülnézni, mert nem feltétlen rosszabb minőségben akár jobb speckójú gépet is kínálhat más, mint az IBM R. -
karib
addikt
válasz
Hurvinyek #391 üzenetére
Igazából én sem vagyok oda a HP-kért. Teljes áron senkinek sem ajánlom, ezek a HP Renew gépek viszont egész baráti áron vannak, ami feledteti a gyengeségeit. A Pavilion és Presario sorozat nem épp a legjobban megépített noteszek, de nem is feltétlenül rosszabbak, mint egy átlagos Clevo vagy Acer, netán Asus vagy egyéb középkategóriás gép.
Az Acereket is érdemes megnézni talán.
Ha esetleg kisebb gép is megteszi, akkor jó lehet pl. az Asus M2400C. Pentium M 1,6 GHz, 256 MB RAM, 40 GB HDD, DVD író, Mobility Radeon 9000 32 MB. 14'' XGA kijelző, 2,2 kg. Nagyon pofás - nem egy erőgép, de kellemes teljesítményű és nagyon hordozható. Játékra azért a Radeon 9600-9700 sokkal jobb. Ez kb. br. 300-320e körül lehet. -
karib
addikt
válasz
Hurvinyek #389 üzenetére
Hát, a kettő közül én az utóbbit venném: nagyobb HDD, DVD író, és főleg nagyobb felbontású kijelző - szerintem értékarányos a többlet. Ha viszont 300e a keret, akkor mindkettő túllő - esetleg érdemes valami mást nézni.
Felfelé kacsingatva egy zúzós lehetőség: Bővebben: link
Lefelé: Bővebben: link
De érdemes alaposan körülnézni, fejből nem tudok most tutit mondani. -
karib
addikt
A HDD méret természetesen felhasználásfüggő. Legyen gyors és halk, ez az igazán fontos. 5400 rpm és 8 MB cache a minimum.
Szerintem egyszer próbálj ki egy jobb noteszt is - lehet, hogy megváltozik a véleményed, hogy inkább megtartod kétszer annyi ideig, minthogy két gyengébben keresztülmenjél idő közben. Az IBM-ek tényleg addiktíven jó gépek - ne felejtsük el hozzátenni, hogy az igazi IBM-ek a T és az X széria... -
karib
addikt
Az IBM T4x a legjobb notebookok között van, jó választás. A garanciája az IBM weboldalán is ellenőrizhető, a lopottságot legbiztosabban úgy tudod ellenőrizni, hogy felhívsz egy IBM szervizt és megkérdezed, hogy ők mit javasolnak, esetleg nem látják-e ők valamilyen belső nyilvántartásban (szerintem van, ha be lett jelentve lopottként).
310e reális lehet egy használt T40-ért, de ahhoz 1.) tiptip állapotban kell legyen és 2.) jól felszereltnek. Itt-ott néha feltűnnek már olcsóbban is, 250e környékén, bár most hirtelen nem látok egyet sem.
Főleg az akkura kell odafigyelni, hogy ne legyen szétmenve, mert az drága móka (listaár 60e + áfa). Ezt igazán tesztelni csak lemerítéssel lehet, ami viszont hosszadalmas. -
karib
addikt
Az IBM T4x a legjobb notebookok között van, jó választás. A garanciája az IBM weboldalán is ellenőrizhető, a lopottságot legbiztosabban úgy tudod ellenőrizni, hogy felhívsz egy IBM szervizt és megkérdezed, hogy ők mit javasolnak, esetleg nem látják-e ők valamilyen belső nyilvántartásban (szerintem van, ha be lett jelentve lopottként).
310e reális lehet egy használt T40-ért, de ahhoz 1.) tiptip állapotban kell legyen és 2.) jól felszereltnek. Itt-ott néha feltűnnek már olcsóbban is, 250e környékén, bár most hirtelen nem látok egyet sem.
Főleg az akkura kell odafigyelni, hogy ne legyen szétmenve, mert az drága móka (listaár 60e + áfa). Ezt igazán tesztelni csak lemerítéssel lehet, ami viszont hosszadalmas. -
karib
addikt
Az az Acer elég zúzós annyi pénzért. Hátránya, hogy 3D grafikára (játék) alig alkalmas a chipsetbe integrált videovezérlő miatt. A 3,6 kg sem túl könnyű, de ebben az árkategóriában nem nagyon fogsz könnyebbet találni. Garancia: 1 év.
Az ECS márkailag kicsit gyengébb, mint az Acer, de ez a típus nekem tetszett, amikor kijött, mert olcsó volt és mégis van benne egy Radeon 9000. Elvileg az ECS-re 2 év garancia jár itthon.
HP Renew gépek: sokféle van, olcsók, általában rendben vannak. Garancia min. 3 hónap, de lehet több is. Általában low-end gépek, tehát nehezek, és esetleg lespórolnak dolgokat róla (pl. printer port, videokimenet). Az chipsetbe integrált ATI VGA azért az Acer ProSavave-énél jobb, de csodát nem kell tőle várni.
Hirtelen nézelődve ezek jutnának még eszembe:
Bővebben: link szintén gyenge 3D grafika, gyengébb procival, de ha nem játszol, bőven elég - cserébe könnyebb, csendesebb, kevésbé melegszik
Bővebben: link asztali Celeron nem épp a legjobb cucc, a Radeon IGP integráltban még a legjobb, szintén nehézke
Bővebben: link esetleg, egy IBM, még ha low-end is - tehát jó billentyűzet, viszont csak pöcökegér van ezen; Mobile Celeron és Radeon IGP kiegyensúlyozott páros (ennyi pénzért)
A felsoroltak közül munkára az általam linkelt Acert ajánlom, játékra meg a grafikája miatt az ECS a legnyerőbb. Ezeken kívül persze akadhat még ezer jó ajánlat. -
karib
addikt
Jobb videokártyára csak akkor érdemes kiadni, ha játszani akarsz, vagy netalán valami speciális, 3D gyorsítást igénylő munkát végzel. Windowshoz egyelőre nem kell, arra bőven elég az integrált grafika. Egyetlen kivétel, ha esetleg egy nagyfelbontású külső kijelzőt akarnál meghajtani a noteszről, akkor érdemes valami ATI kártya után nézni, de inkább múlik a notebook gyártó lelkiismeretességén, mint a videochipen.
Ha nem kell 3D gyorsítás, akkor nyugodtan előtérbe kerülhet az energiatakarékosság és a könnűség. -
karib
addikt
Hát igen, a FuSi Lifebook S7010 14,1'' kijelzőt pakol 1,75 kilóba (optikai meghajtó nélkül, de belerakható, cserélhető, ez gyakori trükk, és azzal együtt sem lehet 1,9-nél több)! Nem vagyok oda a FuSiért, de ez egy nagyon szimpatikus megoldás. Bővebben: link
12''-osban a Toshiba Portégé R100 a nyerő, 1,1 kgBővebben: link
Ultradurva kategória, 10,4'': Sony X505, 0,85 kgBővebben: link
-
karib
addikt
Mondjuk azért súlyra lenne mit hegeszteni ezeken az Apple gépeken... iBook 12'' 2,2 kg, 14'' 2,7kg. Powerbook 12'' 2,1 kg, 15'' 2,6 kg, 17'' 3,1 kg.
Ezek közül még a 15'' Powerbook a legelfogadhatóbb. Azért az IBM T42p nagyobbat üt 2,7 kilóban. -
karib
addikt
''Igazi'' notebookok nem járnak 3 GHz felett, azok csak notebooknak látszó tárgyak. Jelenleg a legerősebb mobilproci az Intel Pentium M 755 (2.0 GHz), de a 1,5 GHz körüliek a jellemzőek. Az említett csúcsproci pedig igen tisztességesen megszorongat egy 3+ GHz-es P4-et is a legtöbb alkalmazásban, mert teljesen más a felépítésük.
Szóval nem kell félni, sokmindenre elég az az iBook. Legyen benne sok RAM és nem csak nagy, hanem _gyors_ HDD is: minimum 5400 ford./perc és 8 MB cache.
Nem tudom, mikor érkezik a OS X 10.4 (Panther?), de nagyon jónak ígérkezik...
Aktív témák
- Macbook Pro 16" - 2020 gyártás, 8 mag i9 / 6 mag i7, 32/512GB, 4GB Radeon - garancia ( 4442)
- Macbook Pro 15" - 2017 gyártás, 4 mag i7, 16/512, 4GB Radeon - garancia ( 97)
- Macbook Pro 13" - 2018, 16GB RAM, i7/i5, 512/256GB SSD, touchbar - garancia
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i7, 32/512GB, touchbar - garancia ( 901)
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i5, 16/512GB, touchbar - garancia ( 37)
- Fujitsu E449 - i3-8130U (2C/4Tx2.2GHz)16GB DDR4/256GB M.2/14" FullHD/HUN/Win11/6 HÓ GARI!
- HP 2013 Ultraslim Docking Station dokkoló 65W-os táppal ÚJ vagy használt AKCIÓ
- DELL Latitude 7420 Intel Core I7-1185G7, 16 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓS BILLENTYŰZET!
- Macbook Pro M1 16 / 10 cpu és 16 gpu mag / eladó
- HP Elitebook 840 G8, I7-1185G7, 32 GB RAM, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓ BILLENTYŰZET
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 40000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Részletfizetés elérhető -noblechairs ICON Series Real Leather Gaming Chair - Midnight Blue/Graphite
- Álomsebesség elérhető áron - Fedezd fel a jövőt!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest