Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- LG LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- Autós kamerák
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
voriae
tag
Én biztos nem egy 11 éves DSLR irányába mennék (a D90 meg a D200 meg még ennél is öregebb).
De inkább objektív alapján válassz rendszert. Kismadarak fotózása? Ahhoz erős tele kell, ami ráadásul nagy is lesz. Nincs előttem, hogy a D300-at és mondjuk egy Tamron 150-600-at csak úgy megsétáltatsz családilag a Balaton-partonTőlem egy szavazat az M43 rendszerre. Valami használt váz, pl. Oly EM10 vagy Pana G5/GH2/ilyesmi + 75/100-300 meg egy kitobi, ha belefér, akkor a Panáé. Ez kijön 200-ból az apróról kb. és nem olyan batár szet.
-
voriae
tag
Én összevadásznék az apróról egy Olympus EM10 mkII-t, hozzá pedig Pana kitobit, és valamelyik gyártó tele kitobiját.
Az erdőben tud sötét lenni, ott a szenzorstabi nagyon jól jön. A 12-32-es obi éles és nagyon kicsi. A telére lehet spórolni kell majd egy kicsit, a 150-es keretből elsőre lehet, csak a vázra és egy obira futja.
Én évek óta tekerek stabis vázakkal, nem volt velük gondom. DSLR-t viszont nyírt ki a rázkódás anno - legalább megszabadultam tőle[ Szerkesztve ]
-
voriae
tag
-
voriae
tag
Szia! Én csak annyit szeretnék mondani, hogy anno 15 évvel ezelőtt, amikor még egy fotópályázatra küldtem be képet Máté Bencével, és ő persze nyert, de én is kaptam különdíjat , na mindegy... szóval 16-17 évesen is bőven látszott a különbség a kettőnk képei között Úgyhogy nyugodtan vegyél rendes gépet, tanuld a funkciókat, a látásmódot... főleg, hogy a befektetés nem egy, hanem sok évre szól. Én valami Pana vázat ajánlanék, az M43 rendszerben viszonylag olcsón lehet egész jó objektívekkel építkezni, a videójuk pedig szép minőségű. Meg ott a Sony is az A6000-rel, amiről ha bármit írok, kitör itt a háború
A lényeg, hogy tudd: ez egy örök pénznyelő lesz, hacsak nem tudod valahogy eladni a képeket, videókat
-
voriae
tag
válasz hibavissza #43683 üzenetére
Az a6300-ban nincs tükör!
-
voriae
tag
válasz MineFox54 #43660 üzenetére
6. Mire használom a rendszerem?
Utolsó kérdés, de inkább ezzel kezdem. Két rendszerem van, az egyik egy Canon FF, a másik egy M43 felszerelés.
Canon: rendezvény, portré, sötétben fotózás.
M43: hát, szóval én nagyon szeretem a vonatokat és egy olyan kiadónál van szerencsém dolgozni, ahol ezt el tudom sütni. Sokszor gyorsan mozgó szerelvényeket fotózom szép tájban, ilyesmi. Persze mindenféle határterületekkel, dokumentarizmus, sport, táj, néha riport... Sokat mozgok, jövök-megyek, gyalog, biciklivel, autóval, néha fára mászom a cuccal, lógok a hegyoldalban, meg ilyenek. A jó hordozhatóságot, kis méretet, strapabíróságot optimalizáltam a legjobb képminőséggel az M43 rendszerben (szerintem).
1. Milyen rendszerem (váz, objektív, stb) van most?
M43: EM10(1) és GX80 váz, Pana 12-32, Oly kit tele, Pana 25/1,7, Sigma 60/2,8, Oly 9-18, Samyang 7,5 hal, 5-6 manuál.
Canon: 6D, 35/2, 17-40/4, Tamron 70-200/2,8, a többi kacattól megszabadultam.
(+bizbaszok, vakuk, ilyesmi)2. Hogyan jutottam ide?
M43: pár éve azt hittem, szeretnék videózni, és néztem valami gépet. Az Oly EM10-be beleszerettem, azóta sem videózom Mindig akartam egy Olympust, kb 25 éve (mjuII, IS200 és társai <3 ).
Canon: gyerekkorom óta fotózom, akkor még főleg természetet, rovarokat. 4.-es gimis voltam, amikor megjelent a 300D, megkaptam ballagásra. A Tamron 90/2,8-as makróval használtam, imádtam. Utána volt 40D, 7D, 70D; és az objektívek is eléggé fluktuáltak. Volt, ami menthetetlenül tönkrement, volt, amit elloptak.
3. Mit szeretek?
M43: méret és súly, ez elsődleges. Amúgy meg ügyes kis gépek, millió funkcióval. Olcsó objektívpark megfelelő minőséggel. Szenzorstabi, főleg a GX80-é nagyon jó és hasznos, szeretek telézni.
Canon: tudom, hogy őskövület a 6D, de a szenzora nekem még mindig szimpatikus. Jól összeszoktunk az obikkal is az évek alatt.
4. Mit nem szeretek?
M43: trivialitás, de leírom: ha fogy a fény, hamarabb kell elrakni, mint a nagyobb szenzoros gépeket.
Canon: nagy, nehéz, böszme, otromba, bumfordi, hangos, elavult.
5. Hová lépek tovább és miért?
Nézegetem a Sony FF-et és a Fujit is. Még nem látom, hogy tudna párosulni a kétféle felhasználásom egy rendszerben. Addig is bízom az M43 fejlődésében. Az Oly 40-150/2,8-at is mindig megnézegetem, de túl nagy és nehéz. A Sony-ra hasonló obi meg már pont olyan böszme, mint a 6D-re, ráadásul nem egy vagyon, hanem kettő.
-
voriae
tag
válasz bigsee #43647 üzenetére
Javaslat: szerintem fontos lenne megemlíteni, hogy mire használja a gépét, aki ezekre válaszol. Sport, videó, makró, rendezvény, művészi beállítások... nagyon különböző műfajok vannak, és te hiába találtad meg a tökéletes gépet az egyik területre, ha a kérdező mást fényképezne.
-
voriae
tag
Egy picit ha hozzáteszel a keretedhez, akkor nem tízéves őskövülettel kell bajlódnod. Ha ven erre lehetőséged, akkor olvass tovább
Nézd meg itt pl.:
https://hardverapro.hu/aprok/foto_video/digitalis_gepek
Első találatok közt van egy Sony A5000 kit és Oly EM10 amik bátor szívvel ajánlhatók.
CaNikon vonalon teljesen elavult böszmékbe fogsz ennyiért belefutni. Da ha mégis, akkor ott egy Canon550D II-es kitobival - hamar kinőhető, de addig elmegy. -
voriae
tag
válasz jjeahh #42925 üzenetére
Akkor várom a tipped a megfelelő optikára. De előre mondom, hogy az Oly PRO vonalra most nem futja
Mondom, mik vannak kilőve, amikkel próbáltam és nem győztek meg:
Pana 12-32, 25/1,7
Oly 14-42IIR, 40-150/4-5,6, 9-18, 45/1,8
Sigma 30/2,8, 60/2,8
Samyang 7,5 (a dupla-tripla-n Hold külön könnyfakasztó)
Köszi.
(Még mielőtt: tudom, hogy ez jön éjjel, tudom, mi az a napellenző és használom is, tudom, hogy lehet rekeszelni/nyitni, stb, ebbe nem bonyolódnék bele. Csak egy észrevétel: ugyanott a Canon DSLR-em jóval kevesebb ilyen hibát rögzít, mint az m43, és nem, most nincs erről tesztkép. Mivel a kérdező külön kitért erre, azért hoztam szóba, mint saját tapsztalat a budget-m43-cuccal.) -
voriae
tag
válasz MittuDomain_ #42588 üzenetére
Engem főleg az riasztana el, hogy nincsenek rajta fizikai gombok. De ha ilyet veszel, egy napra kölcsönkérem játszani, tesztelni mondjuk kétezeré', és ha még lesznek így többen a fórumról, még vissza is jöhet az ára Használt EM10 mkI-nél szerintem nem fogsz tudni jobbat találni olcsón, szép darabok vannak belőle az aprón, én nem adnám az alá.
A Samyang halszem viszont szerintem remek választás, nagyon szeretem!
-
voriae
tag
válasz tvamos #41886 üzenetére
Amúgy a fele MFT-s kolléga itt Fuji-ra vágyik, vagy Sony A7-re.
Ami miatt még mindig m43-am van az az, hogy amennyi pénzből egy szimpatikus felszerelést itt összeraktam, kis túlzással a szomszédban csak egy vázat kapok valami alap obival.
Ha meg tudom, hogy sötét lesz, elővakarom a 6D-t a mosógép mögül. -
voriae
tag
válasz hemaka #41821 üzenetére
És ez?
PC-E1 védőkendő
A PC-E1 védőkendő egy egyszerűen és kényelmesen használható bélelt védőkendő, amellyel útközben és a szabadban biztonságban és gyors használatra készen tarthatunk minden belépő szintű EOS fényképezőgépet vagy objektívet. A bélelt védőkendő használata egyszerű és könnyen a fényképezőgép szíjához erősíthető, hogy mindig kéznél legyen. A PC-E1 védőkendő ideális tartozéka a fényképészek úti csomagjának, egyszerű védelmet nyújt, az elasztikus szíjjal pedig könnyedén teljesen be lehet vele borítani a fényképezőgépet.
-
voriae
tag
válasz Throme #41395 üzenetére
Nálam a lötyögés-kotyogás nem befolyásolja a képminőséget, együtt tudok vele élni. A 30-as Sigmából azért jönnek fura, néha rémisztő hangok, azt aláírom. Jó tudni, hogy ez nem bug, hanem feature.
A MILC-obijaim viszont kisebbek-könnyebbek, amik szintén nem befolyásolják a képminőséget, de a jókedvemet igen, nekem ez is szempont. A kitobik listaára szerintem nem releváns, még egy nullkilométeres Pana kitzúmot sem láttam elmenni 100-ért, inkább 50-ért az aprón. -
voriae
tag
válasz Ricardo128 #39990 üzenetére
Természetesen a 7D-t. Jobb AF, jobb kereső, jobban bírja a megpróbáltatásokat (állítólag, az enyém annyira nem bírta, ezért kicsit megutáltam), gyorsabb, joystick - cserébe nem kihajtható a kijelzője. Képminőségre kb egykutya.
De szvsz indokolatlanul drágán adják, mintha nem egy nyolcéves technika lenne. Ha nemcsak Canon játszik, az ilyen korú gépekben a Nikon szvsz jobbat alkotott. (Esetleg ennyi pénzért fejlettebb MILC vázat is lehet kapni.) -
voriae
tag
-
voriae
tag
válasz pethob #38578 üzenetére
Hát főleg akkor kapcsolom be a szenzorstabit, amikor teleobival valami járművet (vonat) fotózom. Bár a sebessége, mozgásiránya alapján elég lenne 1/80 is, de épp ekv. 220mm-en van az objektívem, ami ott ráadásul már elég sötét is és amúgy is érdemes legalább egyet rekeszelnem, hogy szebb képet adjon. Ha nincs annyi fény, akkor inkább ibis+iso800 mint elég záridő és iso csilliárd. Tudom jobb lenne az Oly kit tele helyett a 2,8-as pro, de iszonyú drága. Vagy az em10 helyett egy A7rII, stb...
A másik, amikor nagylátóval sötétben akarok valamit. Utálok állványt cipelni, a stabi meg nagyon sokat fog.
Szóval nekem kényelmi és gazdasági szempontból is tök jó a szenzorstabi, a minőségrontását pedig nem vettem még észre. Plusz így minden obid, az 50 éves manuálok is tudnak stabisok lenni, sőt mivel nem kell stabis obi, némiképp könnyebb tud lenni a cipelt cucc, ami nekem sokat számít. -
voriae
tag
válasz Tin_Shield #35917 üzenetére
+1 a DSLR-re, AF-ben is valszeg jobb az Oly-nál. Én az Oly szet mellett főleg ilyesmi munkák miatt tartottam meg a DSLR felszerelés egy részét.
Plusz a nagyon hülye érv, de attól még valós: a pöcsköszörűvel kevésbé vesz komolyan a publikum
-
voriae
tag
válasz jjeahh #35592 üzenetére
Ezen én is fennakadtam:
"Note: the depth of optical element is about 7mm, may block the sensor of some cameras such as G1, OM-D.
Blue spot will occur if lens is pointed to light sources." - írja az Ebay-en a leírásban a Camdiox M42-43-nál.Nem értem, hogy lehet, hogy az egyik MFT-vázra jó, a másikra nem. A bajonett meg az érzékelő közti táv nem midnegyiknél ugyanaz? Én EM10-re tervezem amúgy.
-
voriae
tag
válasz frankstork #33534 üzenetére
A 60-as kifejezetten jó, a 30-as is remek, a 19-es talán kevésbé telitalálat - bár azt én még nem használtam, csak a tesztek és a vélemények alapján mondom.
-
voriae
tag
válasz frankstork #33532 üzenetére
Igen, 120. Kinek hogy, azt te tudod, hogy neked sok-e. Nagyon sokan szeretik ezt a tartományt is portréra.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Hardcore café
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Villanyszerelés
- ASUS routerek
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Hoya Protector szűrő új, bontatlan állapotban! (utolsó darab)
- Hoya UV szűrő új, bontatlan állapotban! (utolsó darab)
- Atomos monitortartó új, bontatlan állapotban! (utolsó darab)
- Meyer Optic Görlitz TRIOPLAN 2.9/50 mm Bokeh Monster
- Sony A6000 2 éves 10k expo dobozos 16-50 OSS objektív fényképező Alpha 6000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest