Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
persze
ha amúgy jó minőségű cucc (márpedig vakuból aztán tényleg csak Nikont érdemes venni, így ez adott), akkor viszonylag kicsi az esély rá, h meghibásodjonmindenesetre ha amatőrtől veszed, akkor az nem lesz szoros összefüggésben a használat mértékével - hiszen jó eséllyel csak pár százat, esetleg 1-2 ezret villantott vele
a külsőről pedig úgyis látszik, mennyire vigyázott rá
-
Degeczi
nagyúr
-
t_a_m_a_s
addikt
Szvsz lassan vegyél gépet, és kezdj el fotózni, a többi meg majd "rádragad", olyan mélységig, amennyire érdekel. Pl Degeczi, Rumos és Szten Márs kollégák tárgyi tudásától elég sokan még fényévekre vagyunk, és azt 1-2-5 fotóskönyv elolvasásával nem is lehet megszerezni...
Holnap majd jól beletépünk...
-
Degeczi
nagyúr
a gyűrűs AF motor halkabb (hiszen nincsenek fogaskerekek, közvetlenül hajtja), és bármikor helyesbíthető kézzel, MF-ra átkapcsolás nélkül is,
de nem szükségszerűen gyorsabb (bár többnyire az, de nem feltétlenül nagy különbséggel)kompakthoz képest elvi különbség van!
a DSLR-ek rendszere azonnal tudja, merre és kb mennyit kell állítania, kis túlzással szinte csak az AF motor sebességétől függ a beállás időigényea kompaktok ezt sosem tudják, hanem mindig csak próbálgatják valamelyik irányban az állítgatást, és visszalépnek, ha már romlást tapasztalnak
ebből adódóan ott az ismételt fókuszálás időigénye mindig ugyanannyi, ami különösen a mozgó célpont követését teszi szinte lehetetlenné
egy tükrös váz azonban ha egyszer már beállt, onnan kezdve egy újabb AF folyamat egy szemvillanás alatt megvan (így lehetséges a jól használható követő AF is)
az első beállás időigénye ezért teljesen semmitmondó ilyen viszonylatban!
-
Degeczi
nagyúr
még kicsit drága mivel új váz, de egyébként nagyon szimpatikus, különösen kezdőnek
a 70-300 VR valóban gyorsabb lehet ("valódi AF-S" gyűrűmotorja van, míg a kisebbeknek fogaskerékáttáteles, mikromotoros) - de nem száguldozik az sem, inkább egy tisztességes átlagot üt meg
nem rossz, de inkább használtan éri meg -
DJ Reinhardt
tag
Letöltöttem a kezelési útmutatót, mert ez a nem kikapcsolható zajszűrés nekem furának tűnt.
134.oldal : kikapcsolható a hosszú záridős (>8s), de ekkor is megmarad a magas érzékenység melletti szűrés, ami azonban nem annyira időigényes. Feltételezem, hogy magasnak ISO 3200 fölött minősül (71.oldal).
Szóval ha pl. csillagjárást fotóznál, az én értelmezésem szerint nem maradna ki minden második B-időnyi hossz.
Valamint a szűrés független a JPEG v. RAW formátumtól, de amíg kapcsolható, addig ez teljesen OK. -
Degeczi
nagyúr
pontosan, ahogy már írták: a hotpixelszűrés "nem veszélyes" a csillagokra, pusztán csak annyiból kellemetlen, h pl. egy 20 mp-es kép után mindenképpen újabb 20 mp-et kell várj, mielőtt a következő képet készíthetnéd (miközben a CMOS érzékelőn alapérzékenységen valszeg nem sok hotpixel lenne ilyen időnél, legalábbis a 12 Mp-es CMOS-sal szerelt vázakon nem fontos bekapcsolni),
az expósorozat pedig ma már valóban csak HDR-hez hasznos igazán, ahhoz azonban a középszintű Nikonokon is elég behatárolt (ott is csak 3 kép készíthető, ami sokak szerint elég kevés egy jó HDR-hez)a 15 MB/s-es Sandisk a nyerő ár/érték arányban, mert még ha ki is tudna használni a váz gyorsabbat (ami nem feltétlenül igaz, kb. max. 20 MB/s tipikus még a középkategóriás Nikonoknál is), még azt is csak hosszú RAW sorozatokban lehetne észrevenni, egyébként nem: mert a kamera a saját pufferjába már tud készíteni további képeket, miközben még az előző mentése zajlik
[ Szerkesztve ]
-
DJ Reinhardt
tag
A korábbi Nikonoknál a hosszú záridős zajszűrés azt jelentette, hogy a tényleges felvétel után a gép készít egy fekete képet azonos záridővel és a kettőből matekozza ki, mi a zaj és mi a csillag - a D3100-nál is ez a legvalószínűbb eljárás.
A halvány, de állandó helyű pontok, mint a csillag megmaradnak, a zizi meg elég jó hatásfokkal eltűnik. -
Szten Márs
nagyúr
RAW-ban nincs hotpixel szűrés - legalábbis nagyon remélem Manapság már semmi sem biztos mondjuk Viszont sok RAW konverter - pl az Adobe termékei - alapból hotpixel szűrést végeznek, ha RAW-ból hívsz elő, kérdezés nélkül. Amúgy nem, a csllagokat nem fogja annak venni
Az MLU nem egy rossz dolog, ha állványos bulikat tervezel a géppel, de talán lehet élni nélküle. Az expo sorozatot én még életemben nem használtam, valószínűleg nem is fogom, szóval anélkül is lehet élni azt hiszem Talán a megszállott HDR-ezők hiányolhatják.
Memória írás-olvasás sebességekben nem vagyok otthon, de a tesztekben gyakorta mérik azt is - talán még a pixinfósok is. (Igen, egy ideje leszoktam a tesztek olvasgatásáról, ennek is megvan a maga oka)
-
rumos14
nagyúr
kis késéssel, de egy javaslat: Sony A500-at is felveheted a listádba: a többi géppel összemérhető szenzor és AF, előnye az élőképpel is gyors AF és a dönthető kijelző, valamint a vázba épített stabilizátor. hátránya a videó hiánya.
valami fényerős fixet még biztosan vennék a géphez. -
-
Degeczi
nagyúr
ha stimmel a dpreview teszje, a K-x pont kivétel!
(ott éppen azt említik, h gyakran volt hajlamos kiégetni a csúcsfények környékét)de ez csak odafigyelés kérdése, minden kamerát ki lehet ismerni idővel
(a leghírhedtebb ilyen szempontból a Nikon D80, de még azt is sokan használják elégedetten, miután kiismerték. És persze a kiértékelő mérés helyett mindig ott van az átlagoló/középre súlyozott, ami kellően biztonságos) -
Szten Márs
nagyúr
Nekem Pentax K10D-m van De nem, nem okoz gondot az alulexponálás. Nem is alulexponálásról van igazán szó, hanem a csúcsfények agresszív védelméről. Egyébként van expókorrekció lehetőség a gépeken, néha érdemes használni. Plusz utólag egy képet könnyebb kivilágosítani, mint a kiégett részeket visszahozni - ez utóbbi gyakran, főleg jpg esetében nem lehetséges.
-
Szten Márs
nagyúr
UV szűrő teljesen felesleges, a szenzor előtt van UV szűrő, szóval úgy igazán digitális gépeknél nem sok mindent csinál. Ellenben kisebb, vagy nagyobb mértékben beleszól a képminőségbe. A lencsét védi, de nem olyan sérülékeny egy lencse - ha nem kocsmai verekedésre használod, akkor nem kell félteni, ha meg arra, akkor az UV szűrő sem védi meg.
Egy olyan külső vaku, ami megéri a pénzét, meg bizony pénzbe kerül. És tipikusan azért 40 felett, a legolcsóbb külső vakuk általában nem érik meg a beléjük fektetett pénzt. -
Szten Márs
nagyúr
Hogy melyiknek van a leggyorsabb fókusza, passzolom. Ha fegyvert fognának a fejemhez, hogy tippeljek, talán a Nikont mondanám, de, ahogy írtam, ez egy tipp, szóval inkább felejtsd is el
Viszont mit jelent az számodra, hogy ne legyen elmosódva? Mert a nagyobb szenzor miatt a hátteret jobban mossák a tükörreflexes gépek, de ha a a kompaktoknál szokásos zajszűrés ocsmány részletelmosó hatására gondoltál, akkor értem a dolgot - ez esetben a tükrösök jóval jobbak, nagyságrendekkel és ilyen értelemben nem lesznek mosottak a képeid.Ha a túlexpótól félsz, a Pentax fénymérését szeretni fogod - igencsak védi a csúcsfényeket.
-
Lon
csendes tag
Meg irtó jó lenne ha nem mosódnának el a képek mint kompaknál, mert ez idegesített mindíg a legjobban - bár gondolom a nagyobb lencse nagyobb szenzor, tükör ezt mind megoldja.
Ilyet szeretnék én - könnyű (akár használt) obi beszerzési lehetőségek
- sok és világos beállítási lehetőség
- semmi mosódás, gyors AF a pillanatok elcsípéséhez, sorozatkép
- semmi túlexpo, jól látható kijelző amin rögtön láthatom a kész képet
- a lot of fun
és szerintem az előbb említett 3 gép esélyes.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
A pixinfo tesztet?
Az akkuszint kijelzés azért volt gyenge mert még a firmware frissítés előtti verziót tesztelték, ráadásul finoman szólva nincsenek otthon Pentaxban - és elfogultak csöppet
Alexpó relatív, döntsd el mi a jobb, az elkészült kép adott részeit világosítani és láthatóvá tenni ami rajta van, vagy a kiégett részeket nézegetni, ahonnan már semmit nem tudsz viszahozni?
A kategóriatársak (jellemzően egytárcsás szabályzás) esetén is lassú bizonyos dolgok beállítása.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Throme
veterán
D5000 esetén nem fogsz annyira gyönyörködni az elkészült képek visszanézésében, mert kisebb az lcd felbontása a többinél.
Sportfotóhoz zoomlencsét, elég zsebbenyúlós lesz (f/2.8 obik). Kb 200k felett indul, de pl a nikon f2.8 70-200 VR már kb 500k-600k.
Nagyobb üzletekben (bevásárló központok...stb) több gép is ki van rakva próbálgatni. Márkakereskedésekben mesélnek róla.
Markolatot esetleg nézd meg pl ebay-en.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
Szerintem várd meg a nikon d3100 kitet. Igaz a 18-55 nem túl nagy átfogást biztosít, de a legtöbb témához kiválóan megfelel. A kis vázzal is jó balanszt ad és kényelmesebben hordozhatod magaddal. Később megtoldod egy 50k-s 35 f1.8-as fixel, amit valamiért a nikon az értékének a feléért biztosít a hobbisták számára.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
nesa
veterán
Az 1000D es az 500D nempont 1 kategoria ,amugy szerintem mind 2 gep jo de Canonosan bovli hatasu mind2, plane az 1000D inkabb hasonlit kinai gyerekjatekra de ettol meg a gep persze jo, nalam is ezvolt anno egy a lehetseges vazak kozul.
Lumixba talan most jon uj vaz ,ezek videoba nagyon jok.
Nikonba is most jonnek uj vazak ,lehet erdemes lenne varni par hetet, meg ki kene probalnod melyik al igazan kezre.
Nekem PL a Nikon D3100 eleg jokepunek tunik PL 18-105-os obival jol ellehet lenni
De ez is jo cucc ha olcsobban megbirod szerezni.
De ami fontos ne csak vazban+kitobiban gondolkozz hanem teljes rendszerbe nezd meg hogy amire neked szukseged van obipark rendszerenkent mibe kerul es milyen minosegu uvegek vannak.
PL a 4/3 os rendszer Ekv: 28-600mm es lefedesbe szerintem verhetetlen.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Okos Otthon / Smart Home
- TP-Link WR1043ND router
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Autós topik
- Milyen nyomtatót vegyek?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya