Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thomasrc

    tag

    Sziasztok!

    Az utóbbi években egyre többször érzem úgy, hogy a kompakt fényképezőgépem (Panasonic DMC-LZ7) bekorlátoz és emiatt szeretnék továbblépni, mondjuk egy DSLR-re. Igazából MILC is szóba jöhetne, de nem tudom mennyire kiforrott technológia és kevés hirdetést is látok belőlük.

    Szóval, az egyik amivel problémám van és úgy érzem, hogy falba ütközök az a fókusz. Sokszor valamilyen háló vagy kerítés mögül fotózok (kényszerből, lásd pl. állatkert) és 10-ből 8 esetben a hálóra/kerítésre fókuszál a kamera, ergo a kép nem sikerül jól. Aztán szeretnék olyat is, hogy előtérben/háttérben lévő tárgy között fókuszt váltani, amit csak macerásan tudok megtenni ezzel a kompakttal, mert legtöbb esetben nem oda fókuszál, ahova szeretném. Jól gondolom, hogy ehhez manuális fókuszállításra lenne szükségem? Esetleg létezik olyan, hogy félautomata mód (automatikusan ráfókuszál egy tárgyra, de kézzel tovább tudom finomítani vagy akár teljesen eltekerni máshova, ha nem találta el)?

    Aztán a másik, hogy nekem hiányzik a kereső a fényképezőgépről. Ez a kis LCD panel, ami rajta van sokszor megtéveszt és csak akkor látom, hogy nem pont olyan állásból sikerült a kép, amikor a számítógépen nagyban visszanézem a fotókat.

    A harmadik dolog, hogy sokszor jól jönne nekem nagy és kis zársebesség is. Például vízesésnél kimerevíteni a lezúduló vizet vagy rosszul kivilágított barlangokban fotózni. Amit ezen a kis Panasonicon tudok állítani, az nekem nem elég. Sajnos csak 1 - 1/8-ig lehet állítani 1/2-es lépésekben.

    És akkor így a végére röviden, hogy mit is szeretnék:

    Gépre szánt összeg?
    160 000 Ft. a plafon, de csak akkor ha nagyon megéri érte kiadni annyit. Egyébként inkább 130k alatt lenne az elfogadható ársáv nekem.

    Felhasználás?
    Épületek, helyszínek (pl. város főtere, vízesés), szobrok, állatok (nem vadonban, állatkertben) és a későbbiekben még barlangok fotózása.

    Méret számít?
    Nem számít, bár egy hatalmas monstrumot azért nem szeretnék túrákra cipelni. :D

    Videó kell?
    Nem kell, de ha tud videót is felvenni, akkor egy 1080p-s felbontást azért tudjon, lehetőleg időkorlát nélkül.

    Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
    Elsősorban használtban gondolkodok az ára miatt.

    Egyéb kívánság, speciális igények?
    Nem ártana, ha apróbb kézremegést tudna kompenzálni, mert van amikor nem tudok állványt vinni.

    Egyébként kigyűjtöttem pár eladó gépet:

    Canon:

    Nikon:

    Ezek közül melyikeket tudnátok javasolni, figyelembe véve a hozzáadott objektívet is? Esetleg vegyek csak vázat (piros sorok) és mellé egy objektívet (ha igen, milyen objektívet javasoltok mellé?)?

Új hozzászólás Aktív témák