- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Androidos tablet topic
- Annyira azért nem egyedi tervezésűek a Steam Machine fő komponensei
- E-book olvasók
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Gigantikus fordulatot vett a GeForce RTX 50 Super sorozat törlése
Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Az MTA-t szokták így nagybetűvel Akadémiának írni.
Bevallom, a "felfutási idő"-vel így ebben a formában eddig két helyen találkoztam (mindkettővel napi rendszerességgel): négyszögjelek felfutó élének felfutási ideje és az LCD-k egyes szubpixeleinek full off-> full (ill. 95%) on kapcsolási ideje.
Igen, már említettem, hogy a LED-nél ez éppen fordítva lehet. (Illetve, így is - úgy is, ha a meghajtást is érinti a dolog, pl. annak végletesen olcsó kivitelezése miatt.)
Az LCD monitorokban nem sima melegkatódos fénycső van, hanem hidegkatódos (CCFL = Cold Cathode Fluorescent Lamp). Ezt találtam róla (CFL = Compact Fluorescent Lamp):
"The Cold Cathode Fluorescent Lamp (CCFL) is one of the newest forms of CFL. CCFLs use electrodes without a filament. The voltage of CCFLs is about 5 times higher than CFLs, and the current is about 10 times lower. CCFLs have a diameter of about 3 millimeters. CCFLs were initially used for document scanners and also for backlighting LCD displays, but they are now also manufactured for use as lamps. The efficacy (lumens per watt) is about half that of CFLs. Their advantages are that they are instant-on, like incandescents, they are compatible with timers, photocells and dimmers, and they have a long life of approximately 50,000 hours. CCFLs are a convenient transition technology for those who are not comfortable with the short lag time associated with the initial lighting of CFLs. They are also an effective and efficient replacement for lighting that is turned on and off frequently with little extended use (e.g. a bathroom or closet)."
Szóval, a CCFL-re jóval kevésbé jellemző fénycsövek lassú "bemelegedése". (Persze nyilván ebből is van gagyibb -- és az olcsó monitoroknál a vezérlés is lehet elég silány ahhoz, hogy időbe kerüljön neki, mire "beáll".)
A héten majd lemérem neked az Eizo fényerejének bekapcsolás utáni változását (korábban volt az Eizo honlapján erre vonatkozó grafikon, de most nem találom). Mondjuk az U2410-esnél is csak minimális változást látok.
TOPLED-ből a méretek széles választéka elérhető, csak annyit jelent a név, hogy SMD és felfelé világít. Én speciel egy 3x4mm-esről beszéltem.
Nem tudom, mennyi egy fénycső (illetve mondjunk inkább CCFL-t) az Eizo-ba (mondjuk itt is külön kell választani az [relatíve] olcsóbb és drágább monitortípusokat).
Az hogy "egy átlagos kompakt fénycsövet nem lehet dimmelni" annyit jelent, hogy a 230V-ot nem lehet megszakítgatni, mivel a belső meghajtása nincs erre felkészítve. De attól még magát a fénycsöveket lehet dimmelni, tehát ha elég kis méretben meg lehetne valósítani, akkor akár be lehetne építeni egy potis szabályzást.
ps. amúgy talán szólni lehetne, hogy az ide vonatkozó hsz-eket pakolják át mondjuk az U2410-es topikjába.
-
janos666
nagyúr
Azon, amelyiken némely dolgozóknak annyi eszük van, hogy képesek úgy elcsúfítani a szép kis üvegfalas bejáratot azzal, hogy kiragasztják a füstüvegre egy vastag piros betűkkel nyomtatott A3-as papírra, hogy "Tilos belépni rövidnadrágban, papucsban [...]" (és még folytatják, van vagy 6-7 soros mese). Mikor elsétálok mellette, mindig felbolydítja a "lelkem", és szívesen sétálnék be (egyébként a kiírásnak többé kevésbé eleget tevő öltözetben - ahogy csak úgy egyébként járok arra), és tépném le azt a "kis fecnit", sóhajtanék egyet, és távoznék, mielőtt kiérnek a rendőrök.

-> MTA (és bár ez a kis mese nem a központi épületükről szól, arra rég jártam, de lehet, hogy ott is kint van már, mert a hülyeség fertőző...).
Egyébként pedig én vagyok a bűnös, én használtam először a "bemelegszik" kifejezést, miközben a kibocsátott fény jellemzőinek időbeni karakterisztikájáról kezdtünk beszélni.

Leírom én is egyszer: Arról volt szó, hogy a rendeltetésszerű használathoz megcélzott fényerőértéket mennyi idő után éri el a monitor, a bekapcsolástól számítva. Az az érték lehet a teljes fényerő kis része is, sőt, az a jellemző, mert eleve nincs csúcsra járatva a fénycső, és az elérhető maximális fényerőnek is ~50%-át használják a végfelhasználók, a maradék mozgástér használható fel a szenzoros vezérlés révén arra, hogy minél hamarabb elérje a monitor a megcélzott értéket (ha úgy tetszik, bekapcsoláskor felcsavarja 100%-ra -a menüben beállítható 100%-ra, vagy akár kicsit többre-, és veszi vissza 50-ig aszerint, ahogy egyre több fényt bocsájt ki).
Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Androidos tablet topic
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Annyira azért nem egyedi tervezésűek a Steam Machine fő komponensei
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Dupla Óriás Konferencia Monitor Szett - 2 x 70" -Cisco MX800 (2xCisco Imola-70FPX)
- 12" Monitor akár Microsoft Teams / Zoom beszélgetésekhez - HP Center of Room Control TPC-I032-CRC -
- Samsung SyncMaster 930BF 19" 1280 x 1024 DVI!
- LG 27GS60QX-B - 27" Ívelt VA - 2560x1440 2K QHD - 180Hz 1ms - AMD FreeSync Premium
- HP E24m G4 Monitor FHD IPS webkamerával, Windows Hello-támogatással
- iKing.Hu - Google Pixel 10 Tensor G5, 120 Hz OLED, tripla kamera-128 GB Használt, karcmentes Gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3847, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Mi 10T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- NVIDIA Quadro P5000 GPU 16GB GDDR5X memóriával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő