Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- IFA 2025: SSD-vel kombinált mini portreplikátor a Sharge-tól
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
aragorn1000 #9928 üzenetére
Nem mobil neten át próbálod? A Telenor pl. tiltja a GRE-t.
-
törölt tag
válasz
lanszlo #9783 üzenetére
Once PowerOutput is enabled in RouterOS, the Ethernet LED adds red color to it (green means Ethernet link is made, redmeans power but no link, red and green both means there is link and power)
A leírása szerint a zöld+piros=van link és van power, tehát ez a teljesen természetes jelenség.
-
törölt tag
válasz
stickermajom #9739 üzenetére
Igen, bár a legfrissebb verziónál lehetnek eltérések a screenshot-okhoz képest. A Mikrotik oldalán is találsz infót.
-
törölt tag
Alapvetően a névadást elhibázták szerintem!
A CPU felé az összes portnak van 1Gbps, ha ezt a bottleneck-et figyelembevéve ellátja a router funkciókat ám legyen. Én max. DHCP-t tennék rá, semmilyen CPU-t igénylő szolgáltatást nem. Ezt az eszközt (3-as sorozat) nem SOHO igényekre gyártják, minden szerepre van a portfolioban megfelelő eszköz. Pont ezért támadják őket a legtöbbet mert nem gyártanak "all in" cuccokat.
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #9681 üzenetére
A professzinoális gyártók, akik nem a SOHO-t célozzák mosolyognának egy ilyen "garizáson"
Ehhez az eszközhöz szakértelem kell, akinek nincs annak a kezébe nem való.
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #9677 üzenetére
A ROS a jövő SWOS felesleges, minden beállítható ROS-ból ami SWOS-ből. Illik észnél lenni, mit bízol rá.
-
törölt tag
válasz
bambano #9655 üzenetére
én például mindenkinek szívesen segítek, aki veszi a fáradtságot, hogy rendesen megfogalmazza a kérdését és látszik rajta, hogy szeretné megoldani
Egyetértek! Azzal egészíteném ki, hogy van amikor a feltett kérdésből lejön, hogy nem tudok rajta segíteni mert olyan messze van attól, hogy egyáltalán megértse a választ. Ha ezt megírom megsértődik, inkább szimplán csak hagyom. -
törölt tag
válasz
Marcelldzso #9218 üzenetére
Az érdekes. Ha a konzolra gépet dugsz a port működik?
-
törölt tag
Kint van a v6.46 stable!
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #9187 üzenetére
Nem portnál állítod hanem a bridge->vlan beállításainál adod meg, majd bekapcsolod a filtering-et.
-
törölt tag
válasz
Alteran-IT #9185 üzenetére
Olvasd el ezt: LINK
Ha ebből megy akkor érted a VLAN-t és csak azt kellett megnézned hogyan kell beállítani MikroTik-nél. Ha nem megy ebből akkor a weboldalukon kell megnézned a VLAN-os mintapéldákat. -
törölt tag
Egy külön hullámhosszon optikán áttolják a teljes TV sávot kb. 800MHz-et és csak egy D/A átalakítást csinálnak majd kizúzzák egy erősítőre és az F-csatlakozóra. Ha akad akkor vagy a házi koax hálózatodban van a zűr vagy valamelyik eszközöd tol zavart be. A központi hiba esetén meg az egész szegmens rossz nem csak a Tied. Mostanában hasonlítgattam a szolgáltatásokat, szerintem a Digi-nek van a legnormálisabb képminősége.
-
törölt tag
válasz
thesitu #9121 üzenetére
Azt hiszem alapvető infókkal sem rendelkezel a hálózatok működéséről és sok hozzászólás alatt sem írsz le lényeges információkat. így nehéz segíteni! Nem ismerem a UPC csodacuccát, keress hozzá leírást és állítsd be úgy, hogy a megfelelő csomagok eljussanak a mikrotik-hez. Onnan ha nem rontottad el a mikrotik config-ját menni fog.
-
törölt tag
válasz
thesitu #9119 üzenetére
A szolgáltató routerén a megfelelő portokat továbbítod a mikrotikre?
Nekem ez az egész egy katyvasz! Ha a UPC nincs bridge-ben akkor nem láthatod a Mikrotik WAN portján a publikus IP címet így a tűzfalszabályokkal nem sokra mész ha a szolgáltatói routeren nem csinálsz port forwardot. Ezeket az infókat picit hamarabb is leírhattad volna!
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #9107 üzenetére
Az itt leírtak szerint (LINK) jó a kábeled?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
stickermajom #9039 üzenetére
Milyen router? Van rajta soros port?
-
törölt tag
Akkor félreérthetően fogalmaztál. 50 klienst egy CAP AC elvisz gond nélkül, de mivel osztoznak a sávszélességen nem lesz sokmindenre használható a kapcsolat. CAPSMAN 2db. AP-vel amik külön frekin vannak jobb megoldás, ott a load balancing is kezelhető. AP.ként pedig elgondolkodnék egy Audence-en a 3 sáv amit tud egy időben megoldja a gondod 1 eszközzel. Amúgy pont ilyen helyzetekre találták ki.
-
-
törölt tag
válasz
stickermajom #8961 üzenetére
Már nem gyártják a 256MB-s változatot, az egy szériát ért meg alkatrész beszerzési gondok miatt.
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8959 üzenetére
A wireless boltban az ügyintézés annyi volt, hogy bevittem, azonnal bevizsgálták és már jöttem is el a csereeszközzel, volt raktáron.
-
törölt tag
válasz
lordjancso #8943 üzenetére
Igen, működni fog.
-
törölt tag
válasz
bambano #8937 üzenetére
Simán át tudod vinni, én is POE Switch-ről használom. 1 SFP+ illesztővel a fogyasztás 24V-os POE feszültségnél:
Ehhez még hozzá jön ha a 10-es porton POE eszközt ráakasztasz és/vagy megkergeted ->60% CPU-nál:
Így kb reális a 23W 100% terhelésnél (18W a vezetékesnél) de azt azért otthon nehéz összehozni.
Ezt simán elviszi bármi. Elvileg a POE bemenete 57V-ig bírja de nekem csak 24V-ra kapcsolva a switch-et indult el.
-
törölt tag
válasz
lordjancso #8932 üzenetére
Itt találsz minfent poet es dugasztápot is ami kell a poe feladonak
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8921 üzenetére
A Fasttrack elé(!) tedd be a szabályokat!
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8911 üzenetére
Én személy szerint jobban szeretem az L2TP/IPSEC-et de szinte az összes cégnél tiltják a tűzfalon, a PPTP/L2TP pedig mobil szolgáltatóknál is gyakran necces. az SSTP 443-as TCP-t használ azt a HTTPS miatt min denhol nyitva tartják, proxy-zni is nehéz a HTTPS forgalmat így azt többnyire nem bántják kifelé.
Nekem az FTTH Telekom neten semmilyen tiltás, szűrés nem tapasztalható.
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8907 üzenetére
Milyen eszközről akarsz kapcsolódni?
-
törölt tag
válasz
szabi_zoli82 #8883 üzenetére
Nekem eddig nem volt DOA eszközöm. Amúgy sokféle SFP cuccal megy hibátlanul nem csak a Mikrotik saját (átcimkézett) cuccaival.
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8879 üzenetére
Nézd meg a blokkvázlatot, igen akkor is így érdemes.
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8877 üzenetére
Ha akarod akkor nincs min gondolkodni :-)
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8874 üzenetére
Ennél a cuccnál nemigen látom értelmét az SFP-nek, simán használnám az egyik LAN portot a PPPoE-nek (Ether2!) és nem használnám az Ether4-et, a cuccokat meg felakasztanám az Ether 1,3,5-re.
-
törölt tag
válasz
szabi_zoli82 #8869 üzenetére
Az RB3011-ben "véletlenül" normális switch chip van így egész rendes hálózatot ki lehet vele alakítani. Az RB4011-ben gyászos a switch, mondjuk tuadtosan csinálják, hogy a kis portszámú switcheik alól ne rúgják ki a lábat, nehogy egy eszközzel megold.
Az FTTH Magyarországon csak ONT-tal működik, nem tudod a szolgáltatói eszközt kihagyni.
Ha SFP-n érkezteted az ONT-ot akkor a másik swich chipet használd HW offload-dal, ne tegyél eszközt abba amelyik osztozik a sávszélességen az SFP-vel, vagy max nagyon kis sávszélesség igényű cuccokat.
-
törölt tag
válasz
szabi_zoli82 #8867 üzenetére
Én is használtam réz modult, de nagyon melegedett ezért áttértem az optikára és DAC-ot használtam a rack-en belül. Ha az SFP-ben modul van figyelj rá, hogy az egyik switch chip sebessége feleződik a CPU felé, ezért ilyenkor azt ne használd, tegyél át mindent a másikba. A block diagram a Mikrotik oldalán segít!
-
törölt tag
válasz
szabi_zoli82 #8864 üzenetére
Az RB3011 tudja a gigabitet de nem mindegy milyen internet kapcsolatod van. Ha csak rout-ol, pl. Bridge módban van a HGW simán tudja, ha FTTH és PPPoE kapcsolatot kell építenie akkor nem tudja, akkor kellenek a Fasttrack és társai, de akkor is nyöszörög.
Az RB4011/HAP AC2 ami izomból kitolja akkor is ha PPPoE kapcsolatot kell felépítenie.
-
törölt tag
válasz
adam900331 #8853 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 5
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- IFA 2025: NXTPaper kijelzős Ultra telefon és gyerekóra a TCL-nél
- Amazon Kindle
- Linux Mint
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- IFA 2025: Ott üti az S25 Edge-et a Tecno Slim, ahol fáj neki
- További aktív témák...
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G3 - AMD A10 I 8GB I 256SSD I Radeon I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell 5400 14 FHD Laptop i5-8365 8 GB RAM 256GB SSD 6 hónap garanciával, Dobozos
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest