Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Michell

tag

Üdv!

Úti zsebfényképezőgépeket nézegettem ajándéknak a "design" kategóriából, full automata használatra, 40eft körül, max.: 45eft.

A Canon Ixus 115HS mellett tudtok alternatív javaslatokat ?
    Például a Sony DSC-W510,610 ... gépekről mi a vélemény ?

Egyébként anno kb. 3 éve itteni tanácsra Canon A570IS kompaktot vettem gyereknek fotózásba belekóstolni. Aztán a másik csemetének már csak egy Canon A460 -at.
    Az a tapasztalat, hogy legnagyobbrészt automatán használva ezeket az 570 képei közül minden 3.-4. egyszerűen életlen, míg a 460 esetén ez csak minden 7.-8.
    (Elsősorban természet fotózás.)

A másik, hogy ezek "ceruzaelemes" gépek, és a fórumon olvasott összes javaslat ellenére (akkukezelés, frissítés, Sanyo Eneloop, Voltcraft IPC töltő ...) a Canon Powershot A570IS töltött akku esetén már 10-15 kép után elkezd figyelmeztetni (az A460 is kb. 40-50 kép után).

• Michell

tag

válasz Szten Márs #6292 üzenetére

Köszönöm !

"Természetfotós" : Iskolai foto szakkör, ahol legalább felerészt kirándulásokkal egybekötve fényképeznek.

Nem én, hanem egy fotózást most kezdő gyerek fogja használni a gépet!
    A manuális beállítások szükségességét ehhez kéne mérni (Én elméletben ennek és a nagyobb zoom-nak a szükségességét beláttam az olvasottakból ).

Ezért úgy is feltehetem a kérdést, hogy egyáltalán érdemes-e egy A570IS -t venni. Mondjuk az A460 helyett, ezen a szinten. Nem növeli-e a rontott képek valószínűségét, pl. a nagyobb zoom ? (A tanuljunk topiknak majd este nekiállok.)

Egyébként a fenti kettőn kívül én még a Panasonic LZ6, LZ7 -re gondoltam a nagyobb zoom miatt. A Kodak-ot még nem néztem.

• Michell

tag

válasz Michell #6288 üzenetére

Elnézést a hosszú felvezetés miatt, de persze a fentiekhez néztem gépeket (mivel ajándék: nem használtat).

Ami nekem belefér :
    (és itt is előfordult) Canon A550, A560, A570IS,
    Esetleg Fuji S5700 (kapható S5600-at nemigen láttam.)

(Meg persze jópár itt nemigen szereplőt Panasonic LZ6, LZ7, LS75, FX10
    Fuji A700, Nikon C. L5, L6, L12, Kodak E. M873 ...)

De a paraméterek alapján nem tudtam választani
    - nem tudom összerendelni őket a fenti igényekkel
    (mennyire érdemes nagyobb zoom-ot választanom ?? melyik manuális opciót preferáljam)

- tényleg közel hasonló paraméterek
    (jellemzően 6-7 Mp, zoom : 35,39 - 108,140 ...)

Kiegészítőkkel max 55 eft-ig mennék el.

Van érdemi választásom ?

[ Szerkesztve ]

• Michell

tag

Üdv!

A család első digitális fényképezőgépének kiválasztása előtt állok, hozzá nem értőként
    (nem fotózom, nem tervezem, de legalább az alapfogalmakat fizikából stb. ismerem).
    És kérdésekkel tele annak ellenére, hogy 5000-től felfelé elolvastam ezt a topikot, meg
    pár másikat, linkeket.

Összességében mégis tanácstalanul, mert a tervezett 35-45 eft - max. 50 kategóriában az
    alap válasz - "amit tetszik, mind egyforma" - azért szeretném pontosítani.

Elsőre az igényt:

Egyrészt alap automata kattintgatásra (út,családi események), másrészt a fiamnak fotózás tanulásra - egyfajta természetfotós szakkörben.
    Én úgy gondolom, hogy az elsőre pl. egy Canon A460 elég lenne, de az utóbbira már nem
    ártana némi manuális állítási lehetőség.

Ámbár szerintem a "családi esemény" sem annyira egyszerű (sokszor kevés fény, téma a
    beépített vaku határán , meg ezeket az így vakuzott képeket minden plaszticitás
    nélkülinek látom).
    A másodiknál pedig bőven adódik olyan téma (a zuzmó- tól a távoli madárig), amihez jóval
    komolyabb gép (és persze tudás) sem ártana.

Vagy rosszul látom ?

Mindenesetre ez utóbbinál is az elsődleges (pedagógiai) cél a fotózás megszerettetése
    lenne, nem az elriasztás. Ami gyereknél leginkább sikerélményekkel érhető el.
    Tehát melyik a szerintetek a javasolt út (a kevesebb várható kudarccal): a kattogtatás
    automatán és aztán válogatni, vagy próbálkozni manuálisan is ?

És még a fentiekhez gép javaslatot is kérnék.

Új hozzászólás Aktív témák