Hirdetés
- iPad topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Videós, mozgóképes topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Allien
veterán
Aki kacsintgat a Pentax felé, két darab gép van most eladó. Mind a kettő az Aréna Plaza Elecrto W.-ben. Van egy K100D Super alapkit (egy obis), 99.900-rt, és van egy darab K10D, szintén egy obis 179.900-rt. De, ezek pontos állapotáról nincsen infóm, vitrin mögött vannak.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Rommel #15543 üzenetére
Előre szólok, Pentax K200D-m van, dupla kitben, tehát eleve elfogult vok. AMi a jpg-t illeti, Nekem eddig megfelelt. Ami az alu expó illeti, ez még mindig jobb, mint ennek ellentétje, pl a kompakt gépem minig -0,7-re volt állítva, és volt, amikor -1 -re. A K200D-n nem szoktam állítgatni ezen részt, max kompenzálom kis záridő tologatással. De ez is nézőpont kérdése. Mondhatnám azt is, hogy ennek a gépnek a dinamika tartománya inkább a sötét részek felé esik, ezért abban az irányba többet tud mutatni, ergo, sötétebbenk tűnhet a kép.
4, kérdésre egyszerű a válasz. Ha pixinfórol PONTOSSAN "kimásoltad" ezt: "...NimH-es elemre...", egyből kiderül magas szinvonal, mert az nem elem, ami akksi, igaz? Az árat meg nem nagyon dobálja meg, ha van már töltőd. Itt a ph aprók közt is vannak szuper akksik olcsón, ha kell, küldök legalább kettő tuti linket, ahonnan nem csak én szoktam bevásárolni.
6. Nem biztos, hogy jobb. Ha nem érzed esettleg szükségességét a szigetelt váznak, meg a két gép közti külömbséget elnézve, nem érzed, melyiknek az előnyeire lenne szükséged, akkor majdnem mindegy, szeintem. Akkor lehet, hogy ha kézbe fogod őket, bele nézel, lehet, jobban tudnál dönteni.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz rumos14 #15347 üzenetére
Majdnem jogos a felvetés. De, ahol többen használják, ott tuti lesz olyan, aki lazán megszereti, megtanulja, és lesz, aki vissza sírja a régit. Namármost, mivel (ha) van régi gép, abban az esetben aki azt akarja használni, annak az marad. Mindenki másnak jó lesz a D40, ez tuti, pedig nekem se olyanom van. Nem túl nehéz, nem túl nagy. Csak, mindenben nagyobb, mint a régi. Azért nem is említettem a Pentax K200D-t, mert az már tényleg "gép" méretü, fényképezőgép feeling-je van, míg a D40 egy határeset inkább. Már, szerintem.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #15345 üzenetére
Jaja, egy álvány, akár monopod is.
-
Allien
veterán
Ha a fujival is elboldogultak, ezzel is, szerintem. Sőt! Ha ugyan azok a körülmények lesznek, mint a Fuji-val, akkor meg fognak lepődni a minőség, és sebesség miatt. Már, elvileg.
-
Allien
veterán
válasz öltönyös #15306 üzenetére
Én nem régen vettem meg a K200D-t, dupla kittel (julius). Ráadásul, szerencsémre a 18-50 II-s obival már akkor. Ami azt illeti, nem annyira viselt meg az obicsere. Nem percenként kell, van, amikor nem is cserélem le. Előre tudok készülni, hogy kb mire is számíthatok, mert egy városnézegetésnél a nagylátó alap.
-
Allien
veterán
válasz flash7 #15277 üzenetére
Kezdem a kiegészitőkkel, mert azzal a legegyszerűbb. Ugyan azokat kellene megvenned, mint amit elvileg a bridge kategóriához, csak esettleg drágábbak. Tehát, sok-sok ember bele se gondol bridge/kompakt vásárlásnál, de több memkártya, akksi, táska, ezek alap dolgok. Ezen felül, álvány kérdés ami fontos lehet, de, mint írtam, ez nem kategória kérdése, mert a kis gépekhez is kellene, csak kevesen gondolják át. Pedig az álvány nagyon sokat segíthet még a bridge gépeknek is. Fontos a külső vaku is. Ugyanis, a gép vakuját jobb nem használni, illetve, ha csak az van, akkor meg sajna nem árt néha-néha el-el sütni, nehogy "ellustuljon", és használhatattlan legyen. A külső vaku azért IS fontos, mert külön áramforrásról üzemel. Namármost, az nagyon gáz, ha relative gyorsan akarnál lekapni egy pillanatot, felnyitod a vakut, és ennyi, megfagy a gép amíg fel nem tölti, addig semmire se reagál. Márpedig, ez sokszor megöli a pillanatot. Én amikor a bridge gépemet "választottam", egyik követelményem a vakupapucs megléte volt, annak ellenére, hogy akkor úgy gondoltam, hogy egy jó ideig nem fogok venni hozzá. Aztán, elég hamar, talán 1 éven belül vettem egy olcsó(nak számító, 20E HUF) külső vakut, és bizony, nem bántam meg, mert nagyon sokszor használtam. Most nehezen keresem elő a régebben felrakott képeimet, de egy gyors példa: kacsafarku szender. Mondjuk, itt még nem alkalmaztam a vakut, csak késöbb jöttem rá, hogy annak ellenére, hogy jó fényviszonyok voltak, ehez kevés mégis. Vakuval megtámogatva tuti eredmény lett, késöbbi képeim ugyan ilyen alannyal még jobban sikerültek, mert a záridőt lehetett jelentőssen csökkenteni, és a fény/árnyékok jobban kompenzálva lettek, így a dinamika tartomány is megfelelőbb lett a bridge gépnek. Szten Márs viszont a kéréds többi részével asszem kielégitően foglalkozik.
Az igaz, hogy a 18-50 átfogás behatárol erőssen, elvileg a dupla kitek előnyösebbnek mondhatóak (18-50, 50-200), de ettől függetlenül a 18-50 is magassan több örömöt adhat, mint egy bridge 20x-os átfogása. Már, szerintem, többnyire.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz flash7 #15269 üzenetére
Majdnem igazat adok Neked, de, ott a "majdnem". Átlagossan jo fényviszonyok mellett a normálisabb kompaktok még megfelelően működnek (hogy ne csak a képminőségről beszéljünk, bár ez is össze függ). Nem gyorsak, tehát Talmácsi-t ne akard még talán kanyarban se lefényképezni, várd meg, míg leszáll a mociról, és szögezd oda. Tehát, ha kompaktal tutira akarsz menni, bizony KOMOLY felkészültség kell, nem elég csak megnyomni AZT a gombot (expo). Itt kezd érdekes lenni a dolog. Tehát, képminőség. Közelítsük meg másképpen (bár mások is elmondták másképpen). Tehát, ha azt feltételeznénk, hogy elegendő a bridge/kompakt képminősége. Vegyük lentebb a fényerőt, tehát, olyan szürkület. A bridge már itt meghal, belső térben is hasonloképpen, próbálkozik az automata fókusz, teker jobbra, teker ballra, esettleg még becsapóssan jelzi is, hogy megtalálta (pedig késöbb kiderül, hogy a porszemet az optikán, azt megtalálta). Tehát, készít egy jpg kiterjesztést a memkártyádra, csak éppenséggel mintha semmit se csinált volna, viszont Te tutira bosszankodni fogsz, hogy minek vettem meg ezt a ...talicskát. Ha "kicsit" sokkal jobban bele mélyedsz a fotózásba, ami NEM annyit tesz, hogy profivá válsz, hanem, megismered az alapfogalmakat, és a gépedet maximálissan tudod kezelni, akkor esettleg van rá esélyed, hogy 100-ból egy kép elfogadható lesz, de, az is vélettlenül. Egy alap dslr ezzel szemben teljessen más, és a dslr nem egyenlő a profizmussal. Nem lesz automatán nagy tudásu, aki ilyen gépet vesz (me akkor én is olyan lennék ). Egyszerűen, meguntam, hogy erőssen korlátoz a fénykép elkészítésében, pedig mindenben segítem a gépet, még se képes mondjuk az AF-t rendessen használni. Sőt, az MF is esélytelen, ugyanis a gépemen ezen részt gombok nyomogatásával lehet megoldani. Csak, mégse lehet megoldani, mert nem alkalmas a ténylegessen jó működésre. A dslr-l ezek a dolgok olyan gyorsan lezajlanak, hogy nem frusztrál a fotózás, hanem élmény. EZ nem mindegy. Tehát, a képminőség:
bridge-vel el se készül a kép, dslr-l meg azért megoldható (ergo, el se készült képet akarnál össze hasonlítani egy elkészültel). Persze, ez is sarkallatos, de szélesebb skálában mozog a dslr, és ha azt nézzük, hogy árban alig-alig van eltérés, akkor nem kérdés. Jelenleg szerintem kb a legolcsóbb kompaktok közül talán érdemes választani, de már mondjuk 80E körül nem nagyon látom értelmét bridgere költeni. Még az a nagyon szupi ultramegabrutál zoom átfogás is kamu, az esetek nagy részében. Ugyanis, kis madarakat be tudod hozni "közelre", tehát, rá tudsz zoomolni, csak ennyi. Kivéve, ha ki van tömve, és frankón meg van világítva, esettleg. Tehát, ez kb távcső. Belenézel, szép látvány, de "megörökíteni", az már necces.
szerintem (tapasztalatom szerint, ami szintén erőssen korlátozott)Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz öltönyös #15254 üzenetére
Ha van egy bridge géped, és azt is megtartod, akkor a dslr-l karöltve a nyerő páros lehet. Ha az én ultrakompakt/bridge gépemen a fókuszt manuálissan (pl fókuszgyűrű) tudtam volna állitani, bizony sokkal nyugodtabb lettem volna, és kevésbé éreztem volna szükségét váltani dslr-re. De így utólag is, nagyon nem bántam meg, hogy beszereztem egy dslr-t, mert akkor is jobb, gyorsabb, pontosabb, mint a másik. Ráadásul, a mások által felsorolt "hátrányai" számomra mesterkéltek, illetve, elfogadhatóak voltak, mint a nagyobb súly, és méret, mert nem érdekel. Eddig is vittem a kis gépet, plussz vaku, plussz akksi hegyeket, egy kis táskában. Most 2x akkora a táska, nagyobb a súly, és még se érzem hátrányát, mert tudom, hogy megéri cipelni. Szerintem, ha a kisgépet vittem, akkor már mindegy, hogy fél kilót cipelek, vagy másfelet, mert ezen már nem múlik. Viszont azon igen, hogy a dslr-l eddig nem nagyon voltak fókuszálási (és sebességi) gondjaim, míg a kicsivel rendszeressen.
A képminőségről meg inkább ne is beszéljünk.[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #15241 üzenetére
Fejtegessük tovább. Full "amatőr" kollega kezébe bele rakni egy SX10-t, kész katasztrófa. Már, ha nem konyít egyáltalán hozzá. Megnyomja az expó gombot (nem félig, teljessen lenyomva), és (el)várja a csodát. A gép meg lő egyet bele a napvilág(talanság)ba. Persze, mivel az AF nem talált semmit, de azért "elkésziti" a jpg kiterjesztést (képnek se nevezhető adathalmazt), a "gépkezelő" meg azt hiszi, hogy milyen jól végzi a dolgát. Esettleg, ha még meg is nézi a helyszínen az LCD-n a "művet", nem fog feltünni neki, hogy hibás a végeredmény.
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #15237 üzenetére
Valszeg sebességben is leveri (AF). Nagyon nem mindegy, hogy a bridge mennyit tud szenvedni, hogy a kontraszt alapján megtalálja, mit is akar a gazdi. A nyáron felszakadozott felhős időben (de volt bőven fény) a bridge géppel esélyem se volt az "árnyékos" részt fényképezni, csak, ha trükköztem, és elvittem valami napsütötte rész felé a képkivágást. Míg, a dslr-m meg ennyi idő alatt megoldotta a körpanorámát, ellőttem pár sorozatot, meg ilyenek, és kit obikkal ráadásul.
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
Ezek a kis gépek arra valók, hogy a "megfelelő" helyen elővedd, és úgy tegyél, hogy mindenki láthassa, hogy Neked milyen (szinű, és milyen kicsi) géped van. Természetessen, jó messzire el kell tartani, hogy a mozdulattal is erősítsed azt, hogy rád figyeljenek. Aztán, minnél gyorsabban exponálni (ami mondjuk eltart egy kis ideig tutira), megnézni az eredményt, és elégedetten bólogatni, hogy milyen jól sikerült, majd elrakni, és otthon törölni az egészet, nehogy meglássa bárki is azokat a jpg kiterjesztésü izéket.
Amúgy, nem az akksikkal van a baj, azok megfelelőek, igaz, lehet, csak 100 képet lőhetsz velük, de nem is fogsz többet akarni ezzel.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #14954 üzenetére
Csak részben értek egyet Veled! Ugyanis, a termékcikklus NEM engedi meg, hogy tényleges újitásokat alkalmazzanak. Valszeg, van egy betanitandó mérnöki gárda, akik évről-évre "áttervezik" a gépeket, és ha belegondolsz, hogy van a palettán vagy 50 C gyártmány, akkor azt gyorsan kell, nincsen idő okoskodni, kb, mint egy Lego, adottak a cuccok, ebből építik, és kész! Valszeg, van egy másik brigád, amely viszont komolyabban kutakodik a háttérbe, és ha tényleg okossat sikerűl csinálniuk, akkor az bekerül a Lego készletbe, vagy az is lehet, hogy spúrolnak, és külsősökre bízzák. Marketingesek körbenéznek Made is China-n, és abból pakolnak a legokészletbe.
-
Allien
veterán
válasz MBeatrix #14734 üzenetére
Akkor mégis yo-l mondtam. A kitesurf az mellik féle (sorry a tudatlanságomért)? A drótköteles húzós, vagy az"ejtőernyős" szélfújós?
Az utóbbit én is próbáltam lekapni a Balaton-on, vonyarci strandon van kiépitett drótpálya, de éppen akkor jó szél is volt. Nem volt könnyű még a dslr-l se elkapni a megfelelő pillanatot. Igaz, nem verseny volt, és nem nagyon figuráztak éppen.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz MBeatrix #14724 üzenetére
Mindenképpen megalkuvás kérdése. Nagyon nem mindegy, milyen sportot szerettnél megpróbálni lefotózni. Mondjuk, az esetek nagy részbe szinte kizáró dolog, a kompakt v. sport. Én pl társastánc versenyt próbáltam többször is. Volt, amikor összejöhetett, mert megfelelőek voltak a fényviszonyok, volt, hogy nem. Hiába van még plusszba vakum, maga a gép AF része lassu még ehez a versenyformához is. Kivéve, ha épp szerencsém volt. Abban is biztos vagyok, hogy nem sokára Mo.-n megrendezendő GP futamon Talmácsi-t szintén nem nagyon van esélyem kompaktal lefotóznom, kivéve, ha közel vagyok hozzá, rásüt a nap, és egyhelyben áll pár percig.
A "nagy" gép is relatív fogalom. Bele fér egy táskába? IGEN! Akkor, miért is nagy az a gép? Én nem vettem észre, hogy lasabban tudnám elővenni, mint a bridge gépemet. Súlya nagyobb, de ennek ellenére még nem voltam akkora túrán, hogy azt mondjam, cipelje a riskakuli. Főleg, mert motívált az a tudat is, hogy a megfelelő helyen EZ a gép (dslr) NEM fog cserbenhagyni (legalábbis sokkal kevesebszer), mint megannyiszor a kis bridge gépem hagyott már cserben.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz dabgergo #14683 üzenetére
AZért, az sem igaz, hogy "mindenki meg van elégedve". Az index fórumán páran jelezték, hogy nem mindig kóser a dolog. Nem biztos, hogy a hölgy tehet róla, de a vevőt ez nem vígasztalja. Ha gariztatni kell, egy részére lehet, hogy van megoldás, ha világ garis, és megvannak a megfelelő papírok, és van türelmed lejátszani a focimeccset, mert erre is volt már példa. Asszem vagy 1.5 hónap alatt sikerült is letisztázni a papíros oldalt, és utánna kezdődhetett a garizás. Jó játék, ha mázlid van, és nem hibásodik meg a gari idő alatt. Utánna meg mindegy, ez igaz. Csak, akkor már úgyis Te fizeted.
-
Allien
veterán
válasz toth_janika #14649 üzenetére
Annyit még hozzá tennék, hogy nekem K200D van, igaz, még "friss", meg én is kompaktról váltottam, de az AF csak rittkán bénázik. Pontosabban, van a követő AF, amikor ha a célpont nem esik aránylag egybe az AF pontal, elkezd keresni (ez mindegyik gépnél megvan). Balcsin sirályokat fotózgattam, és mozogtak, de az ott eltöltött mondjuk 20-30 perc alatt ellőtt kb 50-60 fókuszálásnál kb 2x kezdett "szórakázni", ami abból fakadt, hogy nem tudtam rendessen az AF helyén befogni a célpontot a gyors mozgás miatt. Ergo, nem annyira a gép bénasága, mint inkább az én gyakorlattlanságom miatt.
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #14538 üzenetére
Bocs, tudom, hogy tudod, valszeg ugye sok infót kellene közölni, meg ilyenek, csak annyit fűznék hozzá, hogy a kitartás részt egy kicsit lehet még befolyásolni a sorozatfelvétellel. Tehát, elképzelhető, hogy az első egy kicsit bemozdul, és ezt még éppen érzed is, és ugye újra fókuszálni, rákészülni (nagy levegő, bent tart, stb...) nem biztos, hogy praktikus. Ilyenkor érdemes eleve sorozatra nyomni, érzés szerint.
-
Allien
veterán
válasz ottkar #14479 üzenetére
Konkrétan az a gondom, hogy nem tudtam rendessen végtelenre állítani. Elég lenne, ha lehetne egy olyan választási lehetőség, hogy mint a jelenlegi, ami "fokozatmentes"(nek nevezhető), és mondjuk valami metrikus féleség, a végén egy végtelen jellel, ami végtelen is lenne. Ezt pedig nem ördöngősség megcsinálni. szerintem
-
Allien
veterán
válasz sigmoid #14476 üzenetére
100K alatt újjonan is kapsz egész jó dslr-t (pl Nikon D40)! A kompaktoknál sem feltétlen az optika a rossz. Bár, azért 10-12 Mpixelt már elég nehéz kiszolgálni. Az én gépem optikája pl kifejezetten jónak számít(ott), és nincs ezzel egyedül. Nálam főleg ott volt a gond, hogy lassu (shutter lag), az AF rendkívül lassu, és sokszor nem talál "fogást", és manuálissan a gépet fullra lehet állitgatni, de az optikát sajna nem. Ez alatt azt értem, hogy pl a zoomolást elektronikussan oldották meg, és a tárgytávolság beállitását is, de azt se jól. Ha viszont az optikán lenne erre gyűrü, mint némely kis gépen (lásd dslr optikák), sokkal egyszerűbb, és jobb lenne.
-
Allien
veterán
válasz sigmoid #14452 üzenetére
Ilyen igényeket jelenleg nem nagyon lehet kiszolgálni, szerintem. Kicsi legyen, de mindent tudjon, majdnem maximálissan, hát, ki tudja, mit hoz a jövő, talán 20-30 év múlva, bár, az optiaki törvények akkor is korlátozó tényezőek lehettnek, ha ez a technikai alapok maradnak akkor is.
-
Allien
veterán
válasz Echelon #14447 üzenetére
Ha decemberbe lesz aktuális, akkor nehéz előre mondani bármit is, mert mi nem látjuk az akkkciókat. Menj be egy olyan boltba, ahol meg lehet fogdosni, be lehet kapcsolni ezeket a gépeket, és első nekifutásra "érzésre" alapozz, tehát, mennyire kézre állo, meg ilyenek. Pl a dslr se bizti, hogy (nagyon)nehéz, a drága az relatív fogalom, a bonyolult meg téves. Ugyanis, ezeket a belépő szinten eleve úgy készitik, hogy aki eddig egy kicsit is használt kompaktot, az fogja tudni ezt is használni (tele van automata funkciókkal). Max, azzal kezdi, hogy a használatit jópárszor átolvassa.
Másrészt, a képminőség egy dolog, de sebességben, pontosságban (is) sokkal nyerőbb egy dslr.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz rumos14 #14429 üzenetére
Nem feltétlenül! Vannak "tudatos" vevők. Ha van egy csúcs(abb) dslr-je, de kellene egy kisebb második gép, és tudja az előzetesekből, hogy kb mire számíthat (márpedig lehet tudni soxor), akkor igenis, megrendeli, mert NEKI erre szüksége van. Ergo, tuti, hogy ő meg is kapja az első eresztésben, és láttunk már olyat, hogy az első után csúszhat a második. Lehet, hogy akár hosszu heteket is. Akinek van egy több millás rendszere, az "kénytelen" így cselekedni. Másrészt, vásárlásnál kipróbálja, az alap dolgokat így esettleg kiszűrheti. Legalábbis, ha valaki egy cégnél elkölt pár millát, azt azért másképpen kezelik, mintha teljessen új vevő lenne. Persze, elvileg.
-
-
Allien
veterán
válasz TeeJay #14359 üzenetére
Álomálomhimbálom. Megkérdeznek jópár profi fotóst, de a saját kategóriájukról. A kompaktoknál "közvéleményt" kutatnak, meg statisztikákat néznek. Amíg a nagy többség a megapixelt helyezi előtérbe, addig a helyzet nem fog változni, márpedig egy totál tudattlan ember MP alapján fog dönteni (esettleg szín alapján, mert a Nők a következő célpontok)! Habár, elképzelhető az is, hogy mivel nem nekünk gyártanak, arra gondolnak, hogy egy "normális" embernek több gépe (is) van, tehát van egy dslr, és mellé vesz egy kompaktot.
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz Chandler #14355 üzenetére
Én mindenképpen kártyaolvasó mellett szavazok, de nem szükséges, csak kényelmesebbnek érzem. Bizonyos körülmények közt praktikusabb is lehet, akár mint pendrive is müxik.
Ilyenem van.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
Ezt hol olvastad? Az igaz, hogy hivatalossan class 4-s, de rá van írva: 15 Mb/s. Az Extreme pedig 20MB/sec (mellékessen, ez class 6-s). Nem tudom, mekkora lehet a külömbség, ami érezhető is.
Mondjuk, a K200D-nek mindegy, valszeg.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #14350 üzenetére
A 8 gigás Sandisk ultra II-st vettem 6100 huf-rt. Boltban természetessen. Csak nem az edigi-ben.
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #14345 üzenetére
Ja igen. Akkor még roszabb. Bár lehet, a kisebb gépeikbe nem ők csinálták, most nem tudok utánna nézni.
De, akkor is, a Sany monnyon le!Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
Igen, ott vettem, megrendeltem a neten keresztül, kb csütörtök magasságában, és következő kedden, vagy szerdán már mehettem is volna érte. Annyit meg megért, mert másutt drágábban volt/van. Igaz, van ahol kártyaolvasót is kapni hozzá, de ez nem vonz, már van kettő is, igaz, nem ilyen, hanem más féle, de ez mellékes. Szerintem, a méret a kérdés. Van, aki szerint inkább több kicsi. De szerintem meg vegyessen. KELL a nagyobb is, mert nem mindig lehet cserélgettni, még ha elvileg nem nagy idő kicserélni. Csak cserénél meg van rá az esély, hogy kiessen a kezedből, vagy épp lemaradj egy témáról. Mivel a régi gépemhez van bőven kisebb méretben, ehez vettem nagyobb méretüt. Csak, az A-data 8 gigása nem müxik együtt vele tökéletessen.
-
Allien
veterán
Ami pedig a kiegészitőket illeti. Vettem táskát, melybe bele fér a gép (rajta egy obi), és van mellette még 2 (obinak) hely+ az apróságok, akksik, memkártyák, szűrők. Ez került 5000 huf, újjonan. Vettem most egy Sandisk ultra II-s, 8 Gigás memkártyát, boltba, tehát nem kéz alól, 6100 HUF! Kisebb kapacitásu kártya is megteszi, vagy más márka is (mondjuk, az A-data 8 gigása nem vált be, rossz, de ebből a márkából az 1-2 gigás meg tökéletessen müxik).
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz Eyesis #14287 üzenetére
Nekem is van egy KonikaMinolta Z2-m, és egy Pentax K200D. Írtad, mutassunk olyan képet, amit mindkettővel lefotóztunk. Én jobbat mondok ennél. Ugyanis, azt mondod, hogy nem nagy méretbe fogod nézegetni (én se, bár tervezek egy panoráma képet a falamra). Na, nem régen voltam a Balaton-nál. Az asszonynál volt a "kis" gép. Aránylag jó fényviszonyok voltak (annak tűnt, szórt fény, tehát felhős, de nem zárt felhős), mégis, a kis géppel alig-alig lehetett képet készíteni, az AF nagyon makacs volt, nem fogta be a témát (én is kipróbáltam a kompaktal). A dslr-el pedig lazán klikk, és mentem tovább. Tehát, a többiek a képminőséget hozzák fel, én viszont inkább a működés biztonságát. Tehát, a rosszul elkészített képnél csak az roszabb, ha el se készül a kép.
-
Allien
veterán
válasz frizso #14255 üzenetére
Alapban mindegyik gyártó ad ki olcsóbb árfekvésü obikat. Ezen felül, vannak a jobb minőségü (pl fényerősebb, stb...), ezek viszont már 100E körültől kezdődnek, már kb. Van pár kivétel, de ez most külön téma. Kb a 18-300 mm-t (szorozva a márkákra jellemző számmal) le lehet fedni "gazdaságossan" IS.
-
Allien
veterán
Pedig ez alternatíva, a kompakt tulajoknak. Valszeg (tuti) lesz olyan obi is, melynek elég nagy az átfogása (mondjuk 10-20x-s), olyan utazó zoom, ami a kisebb érzékelő méret miatt minőségileg jobb lehet, mint a jelenlegi ultra zoomos kompaktok, de valszeg a dslr utazó zoomjainál is. Hiszen, a kompaktnál az érzékelő miatt hiába javítanák az optikát (remélem jól okoskodok), a nagytesó dslr-nél meg fizikai (optikai minőségi, és fizikai?) korlátai vannak már (meg anyagi) az utazó zoomoknak (legalábbis még nem láttam 18-300-s 2,8-s optikát). Ez pont egy köztes, tehát az érzékelő megfelelő (legalábbis jobb, mint a kompakt gépekben, optikailag meg a méret miatt kellemesebb lehet. Hiszen a jelenlegi 4/3-shoz is már vannak remek fényerős obik, fényerőben legalábbis (ha jól látom) előnyösebb ez. Az ár most egy dolog.
-
Allien
veterán
A megapixelt azért emeltek rajta (12-re). Mondjuk úgy, hogy régen volt 3 kategória, kompakt, bridge, dslr. Ma már sokkal több részre kell osztani. Szerintem ez egy bridge2 kategória.
-
Allien
veterán
válasz ottkar #14169 üzenetére
Pedig, ez a "jövő". Már, a 4/3-s rendszereknél, és valszeg, nagyot is szakítanak majd. Akik eddig ódzkodtak a dslr-től, mert pl nehéz, túl nagy, már esettleg elcsábulnak, és ez pont elég. Elhagyták a tükröt, prizmát, marad a kompaktoktól áthozott élőkép, és hozzá raktak pár nagyon jó dolgot. Ilyen pl az lcd kihajtható, forgattható. Amúgy, a legfontosabb kép:
Made in ..., Fabriqué...
Mégis csak jobb, mint a made in vietnam, asszem. Vagy, csak elfogult vagyok?Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz ottkar #14155 üzenetére
Mondtam, kár ezen "vitatkozni". Hidd el, Neked alapvető. Nekem meg NEM. Meg sok-sok usernek logikussan elvárná, hogy ne kelljen má ilyenekkel is szórakozni. Főleg, mert ehez is "érteni" kell, mihez viszonyítva, merre állítsam? Az ok., hogy az EV-vel (is) szoktam változtattni. De a szineket már nem annyira. Még a kontrasztot se, és számomra ez nem alapvető beállitási lehetőség, mert eddig nem alkalmaztam (a kisgépemen soha, max utólag pc-n próbálkoztam). Ez van.
-
Allien
veterán
válasz rumos14 #14146 üzenetére
Először Ottkar részére mondanám, hogy belépő szinten, talán nem kellene elvárni az userektől, hogy ilyeneket IS állítgassanak! Ezt kár is ragozni (szerintem).
Ami a Pentax K200D jpg-it illeti. Az index fórumán (a piximfó tesztjeit is alapul véve) arra jutottak, hogy a külömbségek a C/N márkákhoz képest kevésbé szűr zajt, azaz, több zaj, de több részlet. Azt találták leszűrni ebből, hogy utólag ugye lehet zajt szűrni, de részletet hozzá rakni már NEM! Azaz, inkább előny, minthogy hátrány lenne ez a golog. Persze, ez is csak egy vélemény a sok közül (de megfontolandó).
Másrészt, az itteni Pentax fanok is ismerik a problémákat, pl a relative szűkös (új) obi parkot, meg ilyen dolgokat. Több, már régen beharangozott obi még mindig "csúszik", a Pentax DA 16-50/F2.8 ED AL IF SDM objektív pl nagyon rossz tud lenni, ami igaz, elvileg megoldható szervízben, de árához képest, meg amúgy se, nehogymá azzal kelljen kezdeni, hogy irány a szervíz, és mondjuk 1-2-3 hónapig (vagy meddig) még "nyaral" az obi. Igaz, utánna jó lesz, de ennek épp fordítva kellene működnie, tehát, no szervíz. Viszont, ettől függetlenül, I love Pentax (még).Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz neduddki #14116 üzenetére
Ezt inkább ne feszegessed. Vedd meg, amit most gondolsz (majd), és a következő géped már lehet, ilyesmi lesz, hidd el! Rá kényszerítik az embereket, mert nagyon lerontják a minőséget az alsóbb szegmensben. Másrészt, egy jobb kompaktra is bőven lehet költeni, plussz akksik (me ugye nem megy minden AA SAFT-al, ugye?), memkártyák, kistáska, ha jobbat veszel, és van rajta külső vaku papucs, akkor KELL rá egy vaku is, esettleg egy olcsó álvány, és ha lehet rá tenni, akkor előtét lencsék, szűrők. Pl makró előtétet nagyon-nagyon szeretik, de lehet a tele tartományt, vagy a széleslátót is növelni, ha alkalmas erre a gép.
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #14113 üzenetére
Szerintem, akkor már Micro FourThirds, az Oly-tól. Igaz, hogy zajosabb lenne, de mondjuk ISO100-on nem lesz olyan oltári nagy külömbség. Ráadásul, az obik is bizonyos szempontból jobbak lehetnek, fényerő tekintetében is (másban nem bizti). De ezek még messze vannak.
-
Allien
veterán
válasz gerlaip #14086 üzenetére
Sajnos, éppen az ilyen dolgokat kellene személyessen ellenőrizned (Pentax gombjai pl). Persze, megértem, ha a közelben nincsen lehetőség fogdosni. Én speciel megfogdostam jópárat, és végül a Pentax mellett döntöttem. Eddig valahogy nem volt tul sok bajom a gombokkal. Már-már vakon kezelem, főleg, mivel van felső státusz kijelzője is. Bár, a Nikon-nal sem lőhetsz nagyon mellé.
-
Allien
veterán
válasz gerlaip #14069 üzenetére
Én nem vagyok mérvadó. De, jelenleg a D40X verzió szerintem felejtős. Vagy a sima D40, vagy akkor már inkább a D60. A D80 lenne az igazi, persze. De ez csak a Nikon vonal.
Az Oly-k közül mindenképp az 5xx sorozatot venném. Sokat töprengtem én is az Oly mellett. De mivel a jelenlegi anyegin forrásaim szerint, esélytelen vagyok fényerős obikra költeni (már az újabbakra tuti nem), ezért azt választottam, ahol az obik minnél nagyobb kompatibilitást mutatnak visszafele, így nekem a Pentax maradt.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz gerlaip #14063 üzenetére
Ezt hol olvastad? Ilyet nem nagyon találok. Azt igen, hogy ISO területén:
"a szenzorméretből adódó különbség miatt nagyjából kétszer nagyobb képzajjal találkozhatunk itt", a többihez képest (pl EOS-400D, Nikon D80 hozza példának, de a többihez képest is, ez a helyzet). Természetessen, ha csak megfelelő fényviszonyok mellett fotózol, akkor tuti ez nem lesz külömbség, fix ISO100-on, valszeg. Roszabb fényviszonyok közt meg lehet rá vakut rakni, csak az se 100% megoldás mindig, mindenre. Nem azt mondom, hogy rossz lenne az Oly 5x0 sorozat (a 4xx én tuti elkerülném, még falidísznek is vicc számomra, olyan a fogása), csak végig kell gondolni, milyen körülmények közt fotóztál eddig, és akarod-e késöbb tovább fejleszteni a "rendszeredet", mert az Oly-hoz talán a legdrágábbak a fényerős obik. Most a minőség mellékes, mert az ár a döntő, a többi rendszerben is drágák a jobb obik, persze.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Chapel #14053 üzenetére
Nekem is Pentax K200D-m van. Makrós obim nincsen, de a dupla kitben lévő 55-200-ra ráraktam egy Raynox DRC-250-t (makró előtétlencse). Minőségre nem olyan, mint a makró obik, de a célnak megfelelt. Másrészt, ugyan ezt tapasztalhatod a többi gyártónál is, a gyári kit obikkal nem "szokás" makrózni. Tehát, ez alapján egyik gyártó gépét sem vehetnéd meg.
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #13977 üzenetére
Húha, lehet, mint Csernobil-nál?
-Mi az a gomb ott, Szerjózsa?
-Mittomén, Jurríj, de, szééép piros.
-Akkor megnyomom.
Bumm shaka-laka.
Hare Krsna Hare Krsna
Krsna Krsna Hare Hare
...(Sorry, ha valakit megbántottam volna, sem vallásilag, sem érzelmileg nem volt szándékomban)
-
Allien
veterán
válasz adnoctum18 #13978 üzenetére
Na, ezért kifizetődőbb mondjuk kutyát fényképezni. Az akkor is képen nyal, ha totál elszúrtad a róla készült képet!
-
Allien
veterán
? Akkor se vagyok erőművész, és a gépet nem azért vettem, hogy gyúrjak. De, majd megpróbálom, igaz, nem LV-s a gépem, de tuti, hogy talál valami fókuszt magának automatán. Tehát, majd kb úgy "fotózok" pár képet, ahogyan másokat látok kb kompaktal, és akkor se leszek meggyőzve róla, hogy ha lenne LV-m, így használnám bármikor is. Persze, nem elképzelhetettlen, végül is, soha se mondom, hogy soha, most is csak kivételessen írtam le.
Az LV használata meg ezek szerint egyén függő, mert max akkor használtam a kis gépemen, amikor nem tudtam közelebb menni a témához, de a gépet közelebb lehetett rakni a cél érdekében. Tipikussan makrózásnál, pl, meg álványon néha.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
Aha. Ja. Persze. Me én erőművész vagyok, meg a többi, aki esettleg oly-t vesz. Esettleg, rövid időre meg lehet tartani, ha megfelelő fényviszonyok vannak, még sikerülhet is a kép. De, mondjuk ezt relative gyorsan megismételni 50x, már tuti, hogy nem fog sikerülni, ha egy kicsit is rosszak a fényviszonyok pláne. Az LV-nek pont álványon látom értelmét, ha van idő "szórakozni". De mindegy, nekem tuti nem hiányzik az LV ebben a formában.
-
Allien
veterán
Ugyebár, a kis kompaktokat a hátsó LCD-n komponálva a testtől eltartva, majdhogynem nyújtott kézzel használják. Ezt meg lehet tenni egy Oly 4x0/5x0-al is, de kérdés, mennyi kép lesz éles.
-
Allien
veterán
Mé, a Nikon D80-ban sincsen. A felsorolt 3 közül az Oly-nak van csak. Kérdés, érdemes-e, végtére is, hagyományossan NEM lehet használni, mint a kompaktoknál, jó messzire eltartom magamtól, hogy lássák, milyen gépem van.
Persze, ha kihalythatós lenne, még megérteném. Külömben szinte csak állványról lehetne használni.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Fryskitt #13828 üzenetére
Azt nem tudom, mennyivel gyorsabb, de elvileg írási sebesség 9MB/sec v. 4MB/sec (a class 4 elvileg ennyit tud), ha jól tudom. Ez meg azért bőven jobb (az ultra javára). De, a kis bridge gépem is érezhetően jobban szerette a gyorsabb kártyát, még ha nem is használhatta ki teljes mértékig, mert eleve csak SD (tehát nem sdhc) kártyákat támogatja.
-
Allien
veterán
válasz Fryskitt #13823 üzenetére
Szvsz, azért az Extreme III-s kártyák feleslegessek ilyen gépbe. Bőven elegendő akkor már az ultra II-s is. Legalábbis, a kis gépek nem használják ki közvettlenül a kártya extrém sebességét.
-
Allien
veterán
válasz Badb0y #13805 üzenetére
Válassz egy olyan dslr-t, ami a legkönyebb, és arra egy ilyen obit, oszt csá. A Nikon D40 aránylag könnyű (475g), és kicsi is, az Oly 410/420 is szintén kicsinek mondható (eleve úgy hírdették, hogy a legkönyebb dslr a piacon, 380g körüli a váz), bár szerintem annak rossz a fogása is. Az Oly 520 meg 475g, és a Canon 450 is szintén ennyi, de érdekes, a C 1000 meg több, mint fél kiló!
Bár, engem eddig nem zavart a gépem súlya, valszeg nem voltam olyan körülmények közt, hogy zavart volna nagyon.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Motion_Blur #13757 üzenetére
Vegyél egy olcsóbbat, valami alapot, ha nem jön össze a drágábbra a lé. Valszeg, úgyis napfénybe versenyeznek, ha meg szakad az eső, nem valószinű, hogy ott fogsz görnyedezni a gép mögött. Legalábbis, kezdettnek megteszi, és ha használtan veszed, nem bukhatsz akkorát, ha majd mégis eladod.
-
Allien
veterán
válasz Motion_Blur #13731 üzenetére
Akkor a köv. probléma a tele lesz! Sportra sajna az fog kelleni, ~50mm-n nem nagyon fogsz auto-motor versenyt fotózni, kivéve, ha pont az út mellett álsz. Az meg nem életbiztosítás. Arborétumba se olyan jó, bár ott azért frankón lehet szórakozni már vele. Most voltam a keszthelyi kastély kertjében, és ott speciel kellemessen lehetett használni, jó fényviszonyok mellett, ráadásul, van egy kis tavacska, halacskákkal. Illetve, Taploca-n is nagyon jó volt, főleg a polárszűrővel. Ott is, a malomkeréknél a víz tele van halakkal (meg pár tás is van), díszponty, vagy mi. Polárral nagyon kellemessen el lehet szintén játszani, hogy tükröződjön-e a víz, vagy láthatóvá váljanak a halacskák. Veszprém-ben meg pont valami rendezvény előkészület volt, és még szűkebb volt a tér a várban (szinpad volt felállítva). Ezért még a 18mm is majdnem kevés volt. De, a kompaktom után, ami 38mm-ről (35mm-sre értve) indul, egy teljessen új érzést ad. Panorámát is sokkal könyebb így. Kb ilyen vok, amikor tudok menni fényképezni:
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz Motion_Blur #13708 üzenetére
Természetessen, megértem, hogy IS-re "hajtasz". De kérdés, eddig milyen körülmények közt fotóztál? Ha felkeltél hajnalok hajnalán, vagy naplemente idején próbálkoztál, és kézből fotóztál sokat, aránylag rossz fényviszonyok mellett, akkor van alapja az IS-nek. De, ha főleg nappal, jó fényviszonyok mellett, akkor viszont már elveszik az IS előnye (most a képminőséget leszámítottam a régi obihoz képest).
Nem régen jöttem vissza nyaralásból. A nagylátót főleg városi sétáknál használtam, aránylag jó viszonyok mellet. Igaz, nekem CCD mozgatásos stabim van, de igaziból ezt soxor feleslegesnek is éreztem (már a nagylátóhoz, jó fényviszonyok mellett). Amúgy, a 18mm viszont éppen kapóra jött, ez viszont nagyon kellemes volt a kompaktom után.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz riszter #13657 üzenetére
Nekem is megfelelő helyen van az FN gomb. A bridge gépemen is kb hasonlóképp volt, csak ott a menüvel volt egyben, itt meg külön gomb a menü, az Fn pedig a fontosabb beállitásokra van, mint iso, sorozat, vaku, meg ilyenek.
Pilács, persze, nem vagyunk egyformák. Nekem pl most eddig mindegy volt, hogy nagyobb, mint a bridge gépem, más meg a D40-t is nagynak találja. Én viszem magammal, pár kilóméteres séta miatt nem fogom otthon hagyni. Eszembe se jut, hogy inkább a bridgét vigyem magammal, mert tudom, hogy ezzel akarok fotózni. Akkora a külömbség, hogy csak na. Ugyanis, sokszor esélyem sincs a bridgével bizonyos témákra, és már nem is veszem elő. Csak akkor használtam már, ha relative jók voltak a fényviszonyok, volt időm a beállitásokkal játszani, ha az AF sikeressen befogta, meg ilyenek. Nagyon bosszantó tudott sokszor lenni, hogy egy látszólag egyszerű, jó körülmények közt lévő feladatot szinte esélytelen vele megoldani.
Valszeg, az új géppel is lesznek (és vannak is) problémáim. De, legalább van kedvem vele próbálkozni, mert sokkal megbízhatóbban működik. Élvezet vele a fotózás.[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz fradigy #13636 üzenetére
Én is kézbe fogtam, természetessen, fogásra a K200D a nyerő. De, vannak egyébb szempontok is, és előfordulhat(na), hogy mégis a D40 lenne (valakinek) a nyerő. Pl a súly, és méret. Ami előny Neked, nekem, és sokunknak, hátrány lehet másnak. Hiszen, sokan azért nem vesznek dslr-t, mert túl nagy, túl nehéz. Nekik bizony erős alternatíva lehet a D40, mert aránylag kicsi, és az egyik legkönyebb ebben a szegmensben. Minden más szempont most mellékes.
-
Allien
veterán
válasz fradigy #13629 üzenetére
Nem feltétlenül! Annak ellenére, hogy a K200D mellett döntöttem, valszeg a D40-l is jól elboldogulnék. Főleg azért nem azt vettem, mert csóró vagyok, és jelenleg úgy gondolom, hogy hiába nagyon jók a Nikon optikái ( a Pentax-ok is jók persze, csak a választék, meg a használt piac nem ugyan az). Nem nagyon lenne pénzem VR-s obikra, de még fényerősekre se nagyon. Akkor meg MINEK nekem Nikon (Canon-ról nem is beszélve, az még húzósabbnak tűnik számomra, lehúzósabbnak )? Maradt a Pentax, ráadásul találtam itthon egy Zenith-et, rajta egy kitobival. Vettem egy M42-s átalakítót, és lazán tudom használni. Amennyire féltem az M42 átalakitótol, annyira egyszerűen lehet használni.
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #13622 üzenetére
100E környéke, azaz akár a Pentax K200D is lehetne, már kapható 109E körül is. Kérdés, mekkora "ráhagyással" lehet ajánlani. Ebben az esetben viszont Nikon D40 v. Pentax K200D a kérdés. A válasz meg marad a kérdezőre.
-
Allien
veterán
Az a baj, hogy mindenképp megalkuvás van a dologban. Persze, ez egyenessen arányos a bérekkel. Ami a dslr mellett szólna, még akár a D40-is, vagy BÁRMELY belépőszintü dslr mellett, hogy ugyan úgy van rajtuk automata funkció! NEM kötelező manuálissan használni! Ráadásul, precízebb, gyorsabb, stb... Viszont, az optikával meg van fogva a dolog, mert átfogásba már kisebb, mint egy bridge (már egy átlagos, és egy alap kites dslr viszonyában). A kérdés, milyen rendezvényekre lenne használva, és ha voltak már ilyen rendezvények, milyenek voltak a fényviszonyok. Egyáltalán nem mindegy, hogy csak egy kis lámpácska világít az előadó papirjára (ráadásul jó nagy teremben), és van még egy kivetitő esettleg.Másik eset, ha egy aránylag jól megvilágított szobáról van szó. Tehát, alapban a dslr nyerőbb lehetne elvileg, csak ugye, ilyenkor bejátszik az egyébb faktorok, mint kollegák hanyagsága, mert ha netán több optika lenne hozzá, abban már benne van az elhagyás eshetősége (lehet egy nagyobb átfogásut is venni, de az drágább is). Míg, egy bridgéről optikát elég nehéz lenne elhagyni. Esettleg, egy olyan bridge gépet kellene keresni, melyre lehet külső vakut is rakni, az sokat segíthet minden gépnek. Roszabb fényviszonyok mellett a bridge/kompakt sokkal pontattlanabb, ezért nem mindegy, milyenek lehetnek a körülmények.
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #13597 üzenetére
Most már mindegy, amúgy is, az még meszebb lett volna, napkeltéhez nem annyira nyerő számomra. De, akkor már Szigliget. Már, nekem. Most először voltam ott fent..
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #13593 üzenetére
Ezen lehetne vitatkozni, de felesleges. Mondjuk, Kenesén nem nagyon jártam, és mivel azért mentem, megyek a Balaton-hoz, hogy a víz felé nézzek, ezért Nekem speciel arra történjenek a dolgok, ne a hátam megett, ahol "semmi" érdekes nincsen (legalábbis pl vitorlást a vizen szeretem látni). Persze, ez is hülyeség, de ez most mellékes. Mindenütt meg lehet(ne) találni a megfelelő helyeket. Pl Vonyarcvashegy-n voltunk az utolsó héten. Elvileg, fel lehetett volna menni a kilátóba napfelkeltére, vagy le a partra. Csak a part messze volt, a kilátó meg nem épp bizalomgerjesztő megközelitési lehetőséggel (a korai kelésről meg nem is beszélve).
Persze, egy profinak ez nem kérdés, én viszont ámátőr vagyok.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #13591 üzenetére
Szinte egyszer se! Csak hírtelen beszürkült, és szép lassan besötétedett. Bezzeg, a déli oldalon ilyen sose volt! OTT tényleg naplemente van.
-
Allien
veterán
válasz riszter #13541 üzenetére
Ezt már másutt is láttam, már, hogy a lithium elemeket eszmélettlen drágán adják. Tudod mi a vicc? Menj be egy nagyobb közértbe, és láss csodát! Én speciel a interspar-ban láttam, egy 4-s garnitúra 1300 huf. Persze, a tölthető akksik jobban megérik, csak arra kell figyelni, hogy a lassu önkisülésüeket szereti (bár ez most külön téma, van olyan akksim, mely nem olyan, mégis megy vele). Ezeket viszont nem nagyon lehet akármivel tölteni, mint pl eneloop (már állitólag), mert nem szeretik a csepptöltést. Én speciel a hozzá kapott elemeket elraktam nagyon-nagyon, tartalékba. Ha minden kötél szakad, még ott vannak, addig meg használom az akksikat.
Lassan minden nagyobb gyártó kihozza/kihozta a saját ilyen akksijaikat, Eneloop-ot említették, de Varta Ready 2 is ilyen, a Panasonic, Annsman is kihozott ilyeneket, csak körbe kell jól nézni.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz riszter #13564 üzenetére
Gratt a géphez! Amúgy, ne bánkódj, nem lehet akkora nagy külömbség a két obi közt (szvsz). Kezdetben, ha éppen van időd, meg kedved, vedd kézbe a gépet, lapozgassad a menüt, meg ilyenek. Jól nézd meg az "Fn" gomb funkcióit, mit merre találsz benne (ezt fogod a legtöbbet használni). Ha nem vagy biztos a beállitásokban, használd az automata progikat, végtére is, azért van a gép. Inkább automatán, mint bepánikolj, kapkodj. Ha már aránylag kezdesz biztossan mozogni a dolgokban, gépkezelésben, akkor meg amúgy is, manuálisra fogsz váltani, valszeg.
Kérdés, mire akarod majd használni. Most voltam 2 hétig a Balaton mellett, és szinte nem éreztem annyira a korlátait az alap obiknak. Persze, néha-néha igen, de szerencsére (vagy éppen pechre) az északi parton nem olyan jók a naplementék, mert amikor a déli oldalon voltam (tavaly), minden nap a naplementét néztük, vártuk. Ilyen a másik oldalon szine nincsen. Ergo, normális, napsüti időben jól el lehet boldogulni a kit obikkal.
Az asszony próbálta használni a régi gépet (bridge), és néha-néha kölcsön kérte a K200D-t, annak ellenére, hogy nehéz kűzdés volt megvenni, azért megemlítette, hogy megérte a "csere"! Sokkal magabiztosabban müxik, mint az eddig használt bridge, nem is beszélve, az elkészült képek közti látható minőségi külömbségekről.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
Nem feltétlenül, CSAK a gép miatt, hanem, mert mellé kapsz egy alapfelszerelést. Majdnem mindegy, milyen táska, ha bele fér a cuccos, indulásnak jó, nem kell most külön költeni rá (késöbb meg majd meglátod, mire lesz igényed). Én is hitelből vettem a dupla kites K200D-t, de kellett vennem táskát is. Az álvány kérdés is, elvileg nekem is van, de inkább a kisebb bridge géphez elégséges. Igaz, elvan a dslr-l is, de nem erre tervezték, mégha névlegessen 1,5 kg-t bír. De, ha amit kapsz, bír ennyit, jó lesz az is, kezdettben. A 50-200 nem rossz, bár speciel engem párszor be-be csapott. Viszont, legtöbbször mégis ezt használom. A 18-50 persze szükséges, főleg 18 felé, az nagyon tetszik. Ráadásul, sokkal jobban elrejti az esettleges hibáit, ha jól nézem a mostanában készített képeket. Igaz, nekem éppenséggel a II-s van, de nem lehet olyan nagy a külömbség (szvsz). A váz pedig mindenképp jobb, mint a K200D, már szerintem. Kényelmi funkcióban lehet eltérés, de pl a prizma/tükör igenis számíthat. Ettől függetlenül, vedd meg, amely jobban tetszik, egyik variációval se jársz rosszul, ez az egy tuti.
-
Allien
veterán
válasz petra88 #13373 üzenetére
Csatlakozom az elöttem szólóhoz (SeatZola). Mellékessen, EGY féle SD kártya van. Az SDHC más féle. Méretben persze megegyezik, de úgy képzeld, mint a wincsiknél, ott is van FAT, FAT32, NTSC rendszer. Na, itt is így kell felfogni. Másrészt, "ultra II, elite pro, extreme III, Premium", ezek inkább az adott rendszeren belül a sebességre utalnak. A Class 2-4-6 pedig az SDHC-nél a minimum olvasás, vagy írásra (most nemtom, de mindegy is a Te esetedben). Ugyanis, a géped nem fogja kihasználni a nagyobb sebességet. Ott éri meg, amikor kártyaolvasón keresztül használod, ott gyorsabban megy át a pc-re a cuccod.
Én is használok A-data 150x-s kártyákat (1-2 gigásakat), aránylag olcsók, és megfelelőek, gyorsak is ráadásul. Ha nincs bizadalmad, akkor vegyél Kingston-t, de jó az alap SanDisk modellek is.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz fradigy #13317 üzenetére
Mielött választottam, én is elmentem "tapizni", be is kapcsolgattam a gépeket. De "csak" a K100D volt kint akkor. Ennek ellenére, az Oly-Sony fölé raktam azonnal. A Nikon D40 érdekes alternatíva lett volna, ha most kellene döntenem, még mindig ez a gép lenne max az, amire elcsábulnék a K200D-től, a többi felejtős lett számomra. A N D40 is NEM a fogása miatt, mert nincs nagy kezem, de kicsinek éreztem. Most elkezdtem aktívan használni a gépet ("a Balaton Nekem a Riviéra...") két hétig. Az átfogás egy kicsit kevés tud lenni, 18-50-200 (27-300), de ez most mellékes. Szerencsére, nem ez a jellemző, elképzelhető, hogy még a 70-300-s átfogás is (már a tele rész) kevés lenne. Mivel dupla kit-ben vettem (arra nem lett volna keretem, hogy alap kit+70-300), így ha kiszámolom, a 50-200 20E pénz volt, annyit meg bőven megért.
-
Allien
veterán
válasz SeatZola #13306 üzenetére
Szvsz, ez az egy dolog miatt még nem annyira rugalmas a belső vaku. Ráadásul, kompaktokról volt szó! De, dslr-nél is ugyan ez a helyzet, sőt, talán még jobban, mert ugye ehez a kategóriákhoz fejlesztik a vakukat, NEM a kompakt kategóriához.
-
Allien
veterán
válasz ottkar #13302 üzenetére
De legyen bármilyen "belső" vakud, egy külső mindenképp nyerőbb. Ha másért nem, mert külön akkuról müxik, és így a feltötlési időt nem a gép müködésének rovására teszi.
(amíg tölti gép a vakut, addig használhatattlan)Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
"A K200D ellen szól még a semmitérő -tesztek alapján- szenzortisztítás,míg az Oly-nak elismerten a legjobb."
őőőő, ezzel (részben) vitába szálnék. Az TÉNY, hogy ez a CCD rázogatás harmatos, semmitseér kategória. De a tesztelők egy NEM apróságot valahogy nem vettek figyelembe. A K200D-nél van olyan funkció (menüben), mely "megmutatja" a port. Persze, ez sem biztos, hogy teljessen 100%-os valóságos dolog, de eddig nálam bejött. Végül is, a gép készít egy fotót, ha megfelelő felületre fordítod a gépet, akkor valszeg a valóságot is mutatja, ergo, látod, hol kell fujkálnod. Ráadásul, ebben is segít, felcsapja a tükröt, hogy hozzá féjr a CCD-hez. Persze, ez csak olyan kezdő usereknek segítő eljárás, mert hasonlóan csinálják a fotósok a többi géppel, de itt ugye már eleve a gép segít ebben. De végtére is, pont kezdő usereknek készült a gép (mint pl én).Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
Ez is olyan dolog, hogy van egy ismerősöm ismerőse, aki fotós, pénzt keres vele. Namármost, volt D200-a, lecserélte D300-ra, mert sz*r volt (Neki) a D200, back fókusz, meg mittomén. A D300-ra is berágott, me (Neki) sz*r, ZAJOS (!!!). Most fontolgatja, hogy vált FF-re D3. Nem akarom minősíteni az illetőt, me nem ismerem. Ha Neki ilyen gondjai vannak, attól még más lehet, nagyon jól elvan a D40-l is, én is bőven el lennék azzal is. Mások az igényeink, lehetőségeink, stb...
-
Allien
veterán
válasz Hydra SR #13190 üzenetére
Természetessen, a Panorama Factory a progi neve. De, trial verziós, fizetős. Viszont, tud magyarul, sok-sok okos funkcióval is, és ha nagyon eltolta az ember, azért kézzel még be lehet segíteni neki. Bár, az már nagyon macera, inkább használjon az ember álványt, akár egy lapátnyelet is, ha az van kéznél. Képes hordotorzitást, meg egyebeket is kezelni, kör panorámát is akár. Érdemes egy próbát tenni a triallal akár.
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #13185 üzenetére
Anno, amikor én vettem a saját bridge gépemet, még csak 36-38-ról indulók voltak. Természetessen, mivel relative sok tájképpel próbálkoztam, megbarátkoztam ezzel a "hátránnyal", amit igaziból nem sűrün éreztem. Néha-néha távolabb kellett, hogy menjek egy kicsit. De, ha nagyon hiányzott a nagyobb látószög, akkor megoldottam, több képet készítettem, és összefűztem panorámának. Persze, ezt is külön ki kell okoskodni, de lazán meg lehet oldani, szerintem (főleg jó fényviszonyok mellet, csak sorozatra raktam M módban, és egy kicsit arrébb húztam, ügyelve a vizszintre, és az átlapoltságra). A tele most az új géppel, lehet, jobban fog hiányozni. Hiszen a bridge átfogása 38-380 volt, a mostani meg 27-300 (ez is ugye két obival, ami mondjuk szintén nem zavar, már hogy két obis). Inkább majd a fényerő külömbségre leszek kíváncsi, mert a bridge indulója mégis csak 2.8, és 3.7 a tele állása, igaz, képstabi nélkül. Valszeg, mivel mind a két gépet használni fogom, majd észre veszem a külömbségeket. Más kérdés a minőségbeli külömbségek, és egyébb huncuttságok (mivel éppen ezért is váltottam dslr-re, mint az MF-AF, sebesség, stb...).
-
Allien
veterán
válasz Szten Márs #13159 üzenetére
Jaja, a kézbefogás alap dolog. Sokat filóztam az Oly-k felé, me azok se rosszak, nem hinném, hogy ISO 100-on nagy külömbségek lennének, csak, optikákkal meg lennék lőve (de ez mellékes, mert inkább anyagilag nem bírnám). A lényeg, hogy kézbefogtam, és bele néztem, majd szépen kikapcsoltam, vissza raktam, és "anyáztam" magamban. A 4xx váza borzalom. Olyan orrnehéz, hogy csak na, az obi előre húzza, már-már csavarja ki a kezemből. Az 5xx sorozat fogása jobb lenne, ha nem néz bele az ember abba likba.
-
Allien
veterán
válasz philoxenia #13083 üzenetére
Az outtó csak ZSÁKMÁNY! A szöcsi cipelte, de valaki szembe vakuzta, és majdnem elejtette az outtót.
[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
Azért VAN fejlődés a Nikon részéről is, a kicsikbe már raknak magyarszkíjt is. Nem olyan régen (kb fél éve) kollegám vett egyet (eredetileg mást akart venni), és amikor a boltba nézelődött, az egyik dobozon külön matrica hívta fel a figyelmet a magyar menüre (valszeg frisebb szállítmány volt). Meg is vette, igaz, nem ezért, de örült neki, hogy magyarmenüs. Eleinte ragaszkodott ehez, de sikerült meggyőzni arról, hogy kisebb megapixelest vegyen, tehát inkább a képminőség, mint a magyar menü, úgyis kap mellé használatit, meg amúgy is, automatice használja.
-
Allien
veterán
válasz BiriBum #12990 üzenetére
Látod, nem vagyunk egyformák. Pl én kék szinüt szerettem volna, vagy egyettleg sivatagi mintás gépházat. Me az a divat, de, valahogy még nem találtam ilyet.
-
Allien
veterán
Ha csak ez a választási lehetőség, én speciel a Nikon-ra szavaznék, az első két verzió tetszene is. Ha ilyen ajánlatom lett volna, valszeg én is elcsábulok a Pentax K200D-től, bár, valszeg mégse. Viszont, ne vedd teljessen komolyan a hozzászólásomat, elfogult vagyok a canonnal ellentétben. Persze, nem teljessen, tehát ha most pl a Nikon helyett Olympus-t írtál volna, akkor azért a Canon-ra szavaztam volna inkább. De, volt a kezemben Canon 400D, és Nikon D80, az utóbbi feelingben is kb 1000x jobb volt,
NEKEM.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
A piximfo-t szoktam én is nézni, de azért az se igazán teljes. Pl a K200D-nél is vannak nem teljessen helyes kijelentések, a tesztelőnek nincsen elég ideje, vagy csak éppen nem jön rá, mi, hogyan működik a gépben, ezt nem tudom. Azért, nagyrészt elfogadható, amit ír, már a K200D-nél. Mivel angolul (se) értek, a többi oldal számomra csak nehézkessen értelmezhető.
-
Allien
veterán
-
Allien
veterán
Fogd kézbe, és rájössz. Nekem majdnem "kicsavarta" a gépet a kezemből az optika súlya. A fogása számomra szornyuuu. Ha ingyé adnák oda (persze úgy, hogy most van már dslr-m) valszeg porosodna a fiók mélyén, vagy azonnal eladnám. Inkább valahogy megpróbálnék egy D40 duplát össze hozni, akár.
-
Allien
veterán
Kösz, hogy szoltál, be is linkelem, hogy másoknak is könyebb legyen megtalálni, akár egy év múlva is.
piximfo Pentax K200D TESZTBattlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Dorka73 #12862 üzenetére
Tudom, hülyén hangzik, de nézd meg a Canon D1000-t. Méretre már szinte kompakt (meg súlyra is, az alap obikkal tutira). Képminőségben, még akár egy nagyobb átfogásu, egy obival is jobb (18-250), és gyorsabb, mint kompaktok nagy része (nem merem azt írni, hogy mindnél jobb, hátha mégse).
-
Allien
veterán
válasz Pilács #12833 üzenetére
Jájjj, de kicsi. Ez már akkora, mint egy bridge gép, csak az obikat lehet rajta cserélni (legalábbis, így fotók alapján). Az a kérdés, hogy a cikk írója mennyire "tud", vagy csak irogat, esettleg valakinek a valakije, de ez mindegy, szerintem árban is látszik, hogy ez a D4xx alá kerül tudásban IS. Pl sorozatfelvétel. De mivel én (sem) értek hozzá, speciel nekem mindegy, hova sorolják, még ma is a pentax-ot választanám, főleg e-helyett a kompakt dslr helyett. Persze, ez is erőssen szubjektív vélemény.
-
Allien
veterán
válasz fradigy #12811 üzenetére
Ja, ámátőőőr banda, mert csak EGY darab dslr-t sóznak RÁD! Pedig ugye, lehettne mondjuk az asszonynak IS venni egyet, meg a gyerkőcöknek IS! Ha tovább gondoljuk, ugye két kezed van?
-
Allien
veterán
válasz ottkar #12780 üzenetére
Viszont az ezüst jobban visszaveri a napsütit, és hamarabb észre veszik az állatok. Namármost, nem mindegy, hogy 20 méter előnyöd van az oroszlánnyal szembe, vagy 200 (főleg ha AK-t szegez rád).
Nem is beszélve a madarakról, me azok még el is reppennek a csillogásra, vagy, ha van a közelbe szarka, hát..., rossz rágondolni is.
De, a legjobb, ha árusítanának sárga-fekete csíkossat, hogy jelezze a veszélyt (vagy, megtévessze a darazsakat).[ Szerkesztve ]
-
Allien
veterán
válasz rumos14 #12765 üzenetére
Ha felrakod a vakut, a gép érzékeli, és nem fogja a saját, beépitettet pl felnyitni. A vaku kommunikál a vázzal, és a megfelelő pillanatban fogja ellőni. Azért vannak az érintkezők a vaku alján. Ez alól a slave vakuk a kivételek, amelyek nincsenek közvettlen kapcsolatban a vázzal, hanem a gép saját vakuját, amikor használod, annak az elsütésekor aktiválódnak.
-
Allien
veterán
válasz rumos14 #12764 üzenetére
Akkoriban nem nagyon volt olyan kategória, hogy "ultrazoom". Volt pár komolyabb bridge, de ez is annak számított anno. A képminősége kb átlagos volt, az akkori gépek közt, egy kicsit felülexpós volt, de ezt könnyű volt kompenzálni.
A formáról meg lehet a véleményed, csak ez is olyan, hogy ettől még csak ránézésre itélkezel. Ergo, nem lehet valós itélet, amíg kézbe nem fogod. Persze, lehet, utánna se fog megváltozni a véleményed, mert pl a nikon D40-nél is, van, akinek kézre áll, van, akinek meg túl kicsi. Sok pénzt adtam ki érte, de, a külső volt az egyik utolsó dolog, és nem is szólhatott bele a döntésembe, mert sokkal fontosabbak voltak egyébb dolgok. Anno, amikor ezt választottam, kb 3 gép jöhetett szóba számomra, a felállitott követelmény rendszerben. Ilyenek, hogy SD kártyás legyen, AA-s táplálással, akkor még érdemes volt a 4Mp-re hajtani (3MP volt az átlag), zoom átfogás, és a végén ami döntött a bentmaradt kettő közt a vakupapucs megléte. A külsőt még vélettlenül se erőltettem, fényképezni akartam, nem a szobában nézegetni, vagy mutogatni, hogy milyen szép gépem van. Természetessen, ma már majdnem mindegy, mert rossz, és roszabb közt már döntő lehet a kinézet, hiszen lassan másra nem is jók a mai gépek.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
válasz Szoles #12758 üzenetére
Van megoldás erre is. Bár, nem vagyok vaku szakértő (sem), de úgynevezett slave vaku a megoldás, mint amit linkeltél. Lehet aránylag régi, mert úgyis manuálissan fogod állitani. Van külön vakus totyik, ott lehet, tudnak valami olcsó, de jó megoldást.
-
Allien
veterán
válasz rumos14 #12751 üzenetére
Ottkar NEm a képminőségről beszél (főleg), hanem az optikai minőségről, amit tudvalevőleg Minolta a legjobb(ak egyike). Persze, a leica se lenne rossz, ha nem pana lenne mögötte, de ezt most hagyjuk, mert ez erőssen szubjektív. A lényeg, forma alapján elitélni a Z-t balgaság, de erőssen. Ha kézbe vennéd, tuti dobnád a panákat, ha CSAK ezen múlna, elhiheted. Mennyivel jobb egy vékony téglát fogdosni, mint egy aránylag ergonómikus tárgyat?
Ami a képminőséget illeti:
nem az én képem
de, én is sokat dobáltam régebben a digitális fényképeim, és a makró totyikba. Másrészt, nyomtattam A4-ben is, és mellékessen, küldtem képeket a panasonic fotó pályázatára, ahol az egyik képet el is vitték a kiállitásukra (mondjuk ez nem kaland, asszem 250 képet raktak ki). Te szerinted, ha olyan sz*r lett volna (kép)minőségileg, kirakják? Tehát, NE külső alapján ítélj, ha emléxel:
ronda, de fíínom!
(és nem mellékessen full manuál, plussz vaku papucs, ami szintén soxor hiányzik a komolyabbnak tekinthető pana gépekről)Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest