- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kijelzőre és tartozékokra gyúr a Huawei MatePad Pro 12.2
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Monitor hiba topik
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
Nem csinálom így, mert ez nem egy CPU vagy VGA teszt volt, hanem a felskálázók képminőséget megmutató teszt, aminél teljesen irreleváns, például hogy hány MHz-en megy a GPU
MSzerencsére te olyan tesztet csinálhatsz, amilyet te akarsz, tehát ha ilyet szeretnél látni, akkor hajrá, csináld meg magadnak.
-
PuMbA
titán
Például egy fa modell megalkotásakor miért gondolkoznának a fejlesztők azon, hogy DLSS felskálázás lesz-e alatta vagy natív vagy AA nélkül? Miben befolyásolja őket? Nem tudom elképzelni, mert ezért választhatsz te magad felbontást és hogy felskálázást akarsz-e használni. Ők a legjobb kinézetű fa modellt akarják megalkotni, ami belefér a motor render budget-jébe.
-
PuMbA
titán
válasz
huskydog17 #90 üzenetére
Igazából nagyban megkönnyítette a dolgot az, hogy ahogy a Ratchet & Clank-ben, a Forbidden West esetén is ki lehet kapcsolni az AA-t. Össze kell hasonlítani a kikapcsolt AA-hoz képest, hogy a DLSS vagy az FSR van-e közelebb hozzá
Ratchet esetén a DLSS és az XeSS van jóval közelebb a kikapcsolt AA képéhez, szóval itt is elég nagy az esélye rá, hogy ez a helyzet.
-
PuMbA
titán
Olvasd el jobban! Leírtam, hogy 1440p és 67%-os felbontásról felskálázás (FSR-nél ez Quality-t, XeSS-nél Ultra Quality-t jelent) és természetesen azonos grafikai beállítások, mert amúgy nem lenne érvényes teszt. De a képek nevében is látod a 84-es hozzászólásoknál
Azokon a miniatűr képeken nem látszik a különbség, szóval mi értelme lenne úgy linkelnem?
Gondolkozz...ahogy linkeltem az úgy a legjobb, hiszen a teljes minőségű 5MB-os tömörítetlen képeket csak úgy látod.
-
PuMbA
titán
A képek: [link]. Jobb alul még látszik, hogy a fűvel milyen borzalmat művel mindkettő.
-
PuMbA
titán
Na megvettem a Ratchet & Clank-et
Első benyomás. A legjobb hír, hogy ki lehet kapcsolni teljesen az AA-t (ebben az esetben a TAA-t), így meg lehet nézni, hogy mi a ténylegesen helyes kép és mi a nem. A TAA-t kikapcsolva millió konfetti száll az égen, aminek a számát egyébként maga a TAA is csökkenti körülbelül FSR 3 szintre, tehát biztosan a DLSS sűrű konfetti esője a helyes kép. Következő lépés megnézni az esőt.
1440p Quality FSR esetén nem ájulok el a képminőségtől, de a natív TAA se jobb nála összességében, valamiben egyik, valamiben másik jobb. Kár, hogy a DLSS-t nem tudom megnézni most, viszont tudjuk a netes videók alapján, hogy képminősége ugye mindent üt, tehát a gyári TAA-t is.
-
PuMbA
titán
"és figyelmen kívül hagyják, hogy AMD-n jobb minőséget tud az FSR3.1."
Erről kép vagy valami bizonyíték? Tudtommal csak a TechPowerUp hasonlította össze eddig és náluk nem ad jobb minőséget AMD-n az FSR 3.1, mint NVIDIA-n.
" valószínűleg sokat számít az implementáció minősége."
Igen és ez a másik baj az FSR-rel. Manapság a DLSS minősége közel sem hullámzik ennyire játékonként, sokkal konzisztensebb. FSR 3.1-gyel Forbidden West alatt stabil a kép, míg Spider-Man alatt egyáltalán nem stabil és van villódzás.
-
PuMbA
titán
Ha igaz lenne (olvass tovább huskydog17 hozzászólásáig, hogy a TechPowerUp megnézte és NVIDIA-n is ugyanúgy néz ki az FSR) az se lenne gond, mert Ancient Gameplays például AMD kártyán tesztelt és úgy is jobb a DLSS
Van már annyi anyag, hogy ha valaki rászán 1 órát és végig nézi őket, akkor látszik tisztán a helyzet.
paprobert: A videó pont ekkor jött ki
-
PuMbA
titán
válasz
paprobert #67 üzenetére
DigitalFoundry új videó....ennyit arról, hogy az FSR 3.1 frame generation ugyanolyan jó, mint a DLSS-é
Nem, az AMD-é gyengébb.
Kansas: TAA is tud jó lenni, manapság már egyre jobban lövik be a játékfejlesztők. Ratchet-ben és Forbidden West-ben is nagyon király. Azért, mert kíváncsi voltam, hogy milyen az AMD
-
PuMbA
titán
Értelek, de én nem láttam artifact-ot, smearing-et, ghosting-ot és shimmering-et se DLSS-sel vagy annyira minimálisat, hogy nem bökte ki a szemem, mint FSR estén
Engem már meggyőzött a DLSS képminősége 1-1,5 éve a 2.5.1-es verzió megjelenése óta, akkor volt NVIDIA kártya a gépembe, most a 3.7.0-ával pedig még jobb lett a tesztek alapján.
Másrészt többször a natív TAA képe mosott és ghostingolt jobban, mint a DLSS-é, szóval számomra kevés a kérdőjel ezzel kapcsolatban. Az Unreal Engine 5 TSR-je még nagyon jó minőségű.
-
PuMbA
titán
Sajnos az XeSS azért nem tetszik AMD-n, mert kevesebb fps-t kapunk vele, mint FSR-rel, tehát amiért bekapcsolnám, hogy sebességet nyerjek, az lesz bizonyos mértékben felrúgva.
"De őszintén szólva, ha már basztatnánk bármelyik gyártót, akkor miért nem azért tesszük, hogy az RT fps-költségét szorítsák lejjebb, hogy ne legyen feltétlenül szükség felskálázásra meg kamu frame-ekre...?"
RT nélkül is szeretném használni a felskálázást. Számomra megéri, hiszen anno DLSS-eztem, amikor NVIDIA-m volt. Nekem kell az a +20-30% sebesség úgy, hogy képminőségben szinte ugyanazt kapom, mint natívban. Várom, hogy mit gurítanak a gyártók, különösen az Intel az év végén, illetve az RDNA4-re kifixálják-e a ghostingot egy FSR 3.2.-ben.
-
PuMbA
titán
A felhőkarcoló ablakoknál 21:11-ra gondolok a linkelt videóban
FSR 3.1 1440p Performance mód. Nem stabil a kép, míg XeSS-sel az általános DP4a megoldással stabil. Emellett még ha tovább nézed a videót van 3 példa, amikor teljesen instabillá válik az FSR és villogó elemek tűnnek fel a járdán, miközben az XeSS stabil.
-
PuMbA
titán
Látom, csak ez megint az az egyetlen egy példa. Mellette van sok példa, ahol meg egyáltalán nem stabil az FSR. Például Spider-Man esetén még mindig úgy vibrálnak az oldalról nézett felhőkarcoló ablakai körül élek, mint a karácsonyfa. Vagy a rácsok: [link].
Itt jól látszik, hogy az XeSS általános módja stabilabb.Hogy lehetséges ez? Nem értem.
-
PuMbA
titán
Az még egy érdekes kérdés, hogy az AMD vajon csinált-e közvélemény kutatást. Azt látom, hogy a nagyobb YouTube tesztelők és kommentelők közül a legtöbbnek a DLSS tetszik legjobban. Ancient Gameplays-nek például az XeSS.
Ez egyszerűen onnan jöhet, hogy a ghostingolás egyértelműen képhiba, míg az egy kicsit lágyabb kép nem az, hiszen ha FullHD filmet nézünk a 4K képernyőnkön se mondjuk, hogy hát, ez bizony képhibás. Ki nézne meg egy ghostingolós filmet?
-
PuMbA
titán
Értelek, viszont megint ott tartunk, hogy AMD kártyával nincs választási lehetőségem, ha én a DLSS képét preferálom, míg NVIDIA kártyával használhatom a DLSS-t vagy FSR-t is, amelyik nekem tetszik. Nekem ez a legfájóbb, hogy az AMD döntött, hogy neki ilyen a felskálázója és nekem muszáj ezt használni, ha AMD kártyám van
Szívesen maradnék az AMD-nél, ha legalább adnának választási lehetőséget.
Szerk: Na ezt nem tudtam. Akkor hasonló lett, mint az FSR Frame Generation, az is AMD-vel a legjobb.
-
PuMbA
titán
Igen, ezt elfogadom, hogy egyik se tökéletes, hiszen tudom, hogy a TAA-t is paraméterezik a fejlesztők, hogy az adott játékhoz mit akarnak éppen. Ugye DLSS esetén is ott vannak a profilok, ami közül választhat a játékfejlesztő és a legújabb, pár hónapos 3.7.0-ás verzióban megjelent E profil már tudja azt, hogy részletesebb képet mutat az eddigieknél, de továbbra sincs ghosting, shimmering.
Viszont tökre örülnék neki, hogy ha a felskálázóknál is lenne két mód, ami közül lehetne választani. Élesebb képet akarok, de ghostingosabbat vagy kicsit lágyabb képet, de ghosting nélkül.
-
PuMbA
titán
Ez oké, csakhogy ennek az lett az ára, hogy a ghosting lett rosszabb
Forbidden West-ben a szálló porszemek és levelek még nagyobb csíkot húznak maguk után, mint FSR 2 esetén. A natív TAA esetén egyáltalán nincs ghosting. Nézd meg a nemrég általam belinkelt Ancient Gameplays tesztet, ahol jól látszik. Az, hogy kiemelünk egy dolgot, ami sokkal jobb lett még nem jelenti azt, hogy a többi problémára becsukjuk a szemünket. Összességében mind a DLSS, mind az XeSS kevesebb képhibát csinál a felskálázásban, ha összeszámolod őket egyenként.
-
PuMbA
titán
válasz
SindaNarmo #31 üzenetére
Igen, ebben különbözünk
Én a DLSS picit homályosabb képét (tényleg nem sokkal a natívhoz képest, mert az FSR 2.1 sokszor még homályosabb volt a távoli objektumok esetén) azonnal elfogadom a ghosting és a fizzling helyett, mert nem dob ki az illúzióból. Ugyanúgy, ahogy filmnézéskor se látok mindig tűéles képet, játéknál is bőven elfogadható nekem.
-
PuMbA
titán
Igazad van, de a DLSS-sel nem lenne mosott, csak neked is AMD kártyád van
Sajnos ez van, én is most újra az NVIDIA felé húzok most emiatt, pedig maradnék az AMD-nél.
Laca333: Valószínűleg emberfüggő. Engem nagyon zavarnak ezek. Videók nézése nélkül észreveszem, ha megállok egy játékban és például nézem a távoli tájat és valami ott vibrál. Engem teljesen kidob az illúzióból és az "ott vagyok" érzés helyett azt kelti bennem, hogy "igen, egy képhibás játékkal" játszok.
-
PuMbA
titán
Kicsit elkéstek, de a 7xxx szériába ott az AI accelerator
Arra megírhatnák.
SindaNarmo: Pedig nem az. Tekerj 16 perc 7 másodperchez a videóban. Az FSR 3.1 képe zizeg, mint a kocsonya és ez nagyon jól látszik nagyítás nélkül is. Erre nagyon érzékeny a szemünk, én is egyből észrevettem már FSR 2 esetén is. Ghosting szintén azonnal szembeötlő. Így rossz játszani játékokkal. Amikor NVIDIA kártyám volt, akkor DLSS-sel felüdülés volt játszani, mert tudtam, hogy sose fogok ilyen zavaró tényezőket látni.
-
PuMbA
titán
FSR 2.2 vs FSR 3.1 vs XeSS 1.3 vs DLSS 3.7 - Which one is BETTER and WHY?
Újabb nagyszerű összehasonlítás és Forbidden Wesst eső esetén természetesen mondják, hogy "huge issue with ghosting"
Ratchet & Clank konfettik esetén is ott a ghosting. XeSS 1.3 mérföldekkel jobb.
Én annak a gyártónak a kártyáját fogom venni legközelebb, akiknek a felskálázása jó minőségű, ilyen egyszerű a döntési kritériumom. Ezért vagyok mérges az AMD-re, mert nekik fontosabb az open szósz meg a hasonló dolgok, mint a játékosok, például az én elégedettségem.
Duck663: Igen.
-
PuMbA
titán
Az AMD-nek is az XeSS-hez hasonlóan kellett volna írnia egy AI-os és egy nem AI-os verziót
Csak valamiért az AMD-nél a minőség másodlagos, jó lesz a felhasználónak a legrosszabb minőségű felskálázás. Ilyen hozzáállással nem csoda, hogy az NVIDIA laposra veri őket eladásban, de remélem most már az Intel is kifingatja őket az alsó kategóriában pár év múlva.
-
PuMbA
titán
"De akár azt is el lehetne fogadni, hogy az AI nem létszükséglet a felskálázáshoz ha amúgy az algoritmus megfelelő."
Én elfogadnám, de ennyi idő alatt, ha nem tudta megcsinálni az AMD, akkor valószínűleg nem lehet ilyen algoritmust írni. Nagyon vártam az FSR 3.1-et, hogy pariban lesz a DLSS-sel és az XMX-es XeSS-sel, de így csalódás. Az AI megoldásokat tartalmazó felskálázók egyértelműen jobb minőségűek, nem véletlen szerintem, hogy az Intel is ebbe az irányba ment. Ott látjuk, hogy az XeSS AI-os és nem AI-os verziója között ott a különbség.
-
PuMbA
titán
A Forbidden West-es videót újra megnézve én is úgy látom, hogy az FSR eltünteti az esőt, ugyanis az esőcseppek után keletkezik egy halvány csík, míg DLSS és natív esetén az esőcseppek nem húznak semmiféle "csiganyálat" maguk után. FSR esetén az eső miatt az egész kép függőlegesen csíkos lesz, ami jól látszik minden objektumon: a talajon, a növényzeten és a sziklákon. Az egész kép instabillá vált az eső miatt.
-
PuMbA
titán
Hmm...itt viszont az az érdekesség akkor, hogy hogy lehet, hogy a Forbidden West esetén a natív több esőt mutat, mint az FSR? A natív esetén a TAA is elmossa? Nagyon érdekes időszak következik, ha a natív, azaz a TAA lesz most már a rosszabb képminőséget adó mód, ami ráadásul ugye lassabban is fut. Nekem mondjuk ez tetszetős, én szeretem a felskálázókat, szerintem no brainer, hogy nyerünk 20-30% sebességet és képminőségben minimálisat veszítünk.
Ugyanígy a Ratchet-nél is egyébként kevesebb esőt jelenít meg egyes esetekben az FSR 3.1, viszont ott még nem láttam a natívot. Hamarosan megveszem a gémet, mert le van árazva, aztán magam is megnézem.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Építő/felújító topik
- Synology NAS
- Kijelzőre és tartozékokra gyúr a Huawei MatePad Pro 12.2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- További aktív témák...
- FÓLIÁS! Inno3D RTX 4080 SUPER 16GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK!
- Quadro FX 570 eladó
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 AORUS MASTER - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ASUS RTX 5080 16GB GDDR7 TUF GAMING OC - Új, 3 év garancia - Eladó!
- 27% Számla, Fóliás! RTX 4090 XTREME WATERFORCE 24GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest