Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Busterftw #30 üzenetére
"De azt hittem ez egyertelmu a 20+ ev utan, ahogy egyertelmu miert nem a Linux terjedt el otthon es cegeknel."
Talán egyfelől azért, mert a Windowst pénzért árulták, addig a Linuxot ingyen letölthetted. Az előbbiben több pénz forgott, jobban tudott fejlődni az általános felhasználói piacra. DE ettől még a Linux teljesen használható és ahhoz képest, hogy részben önkéntesek fejlesztik, teljesen meglepő teljesítményt képes nyújtani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #427 üzenetére
Nope, ő Arch-ot rakott fel, azt maximum a haladó topikban. Az Arch olyan, mintha Windows alatt powershellben akarnál mindent is megcsinálni. Régebben még az Arch telepítése is külön szakértelmet igényelt, ami egyfajta beugró volt a mélyvízibe.
Tulajdonképpen hétköznapi használat számára annyira távol van a témaadó Linux Mint-től az Arch, mint Makótól Jeruzsálem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #399 üzenetére
Pedig nem ritka, hogy cserélünk disztrót. Ha valami nem úgy van ahogy azt mi szeretnénk, akkor keresünk egy olyat, ahol igen. Nem biztos, hogy elsőre olyat választunk amit tényleg akartunk és az is előfordulhat, hogy időközben a disztrónál változott valamin nekünk nem tetsző irányba.
A lényeg az, hogy itt van alternatíva. -
KAMI911
aktív tag
válasz
Busterftw #384 üzenetére
Kíváncsi lennék itthon hány ChromeOs felhasználó van itthon, neked van erről valami szamod, forrásod? Ha Windows-ról vált nagyjából a Windows 7 felületet kapja, a többi sallangtól mentesen.
Egyébként baromi szórakoztató, hogy ha Linux-ról van szó az a Win fórumozók egy része szerint hirdetés, de a Win hírek megjelenése alap, pedig az ugyanúgy hirdetés.
Van több FPS játéktól függően, kártyától függően, vannak róla tesztek is a neten. Ha megnézed a hírt a Linux Mint újdonságairól is szól, de a váltás az utána megfogalmazott elvek miatt könnyűek. Persze az egészhez tanulni kell, de sok helyen könnyebb az átállás, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Még a Steam téren is. -
bambano
titán
válasz
Busterftw #316 üzenetére
megtennéd, hogy egyrészt elolvasod, hogy mit írtak neked, másrészt nem költesz hozzászólásokat, hanem arra válaszolsz, amit ténylegesen írtak?
senki nem mondta, hogy a linuxnak nem volt érdeke versenyezni."Az MS belenyomta a lovet es az eroforrast, hogy n.1 legyen desktopon es szerveren.": így van, csak nem termékfejlesztésbe ölte a pénzt, hanem lopott, csalt, hazudott, hogy másoknak rosszabb legyen.
tájékozatlanok kedvéért: van központi linux vízió. a linuxban az van, amit Linus mond.
-
csendes
addikt
válasz
Busterftw #333 üzenetére
Nem tudom ti kik vagytok, de nem létezik már külön mobil, szerver és asztali operációs rendszer, ezek mind a felhő részei. Ha mégis megpróbáljuk szétválasztani, akkor is az Android/ChromeOS, illetve az iOS/maxOS/iPadOS jelenleg a domináns fejlődési irány. Ha 2025. októberben ténylegesen megszűnik a Windows 10 támogatás [link], a Windows 11-et pedig a hardverelőírások miatt vagy telepíteni sem lehet, vagy nem lesz frissíthető a jelenlegi asztali gépek többségén, akkor a mobil eszközöket fogják a korábbi asztali értelemben is használni. Ez már most is lehetséges, de még nincs kényszer.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #322 üzenetére
az az egyetlen igazán bosszantó dolog a linuxos megnyilvánulásaiddal kapcsolatban hogy olyan dolgokról teszel kategorikusnak szánt kijelentéseket amikről nagyjából elsőre nyilvánvalóvá válik hogy a tájékozottságod nem sokkal mutat túl azon amit az ugyancsak windows-only júzerek összehordanak.
ezzel önmagában semmi gond nincs, csak ugye ezt meggyőzőbb lenne ha nem kategorikus butaságokként írnád hanem hogy te úgy tudod hogy, illetve hogy neked ez a meglátásod.
ez főleg annak fényében vicces hogy ha valaki leírja az ezzel teljesen egyenértékű gondolatait a windows megfigyelt használhatatlanságáról, arra rögtön elkezdesz sivalkodni hogy de hát piaci részesedés meg mittudomén. mintha nem két tök különböző témakör lenne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #322 üzenetére
MintKDE alatt két monitoron dolgoztam az előző előtti cégemnél. Még olyan terméket is fejlesztettünk Mint Cinnamonnal, ami két érintőképernyőt használt egy PC-n, megvalósítva egy raktáros bevétel-kiadó rendszert. Szóval szerintem megy az.
Itthon jellemzően 1 nagy monitorom van, most már 2k felbontásban, de régebben nem volt ilyen fasza cuccom, se több monitorom így nagy előny volt egy mozdulattal váltani egy másik munkaterületre. Nem is beszélve arról, ha laptopon kellet csinálni valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #316 üzenetére
Tegyünk helyre dolgokat. Magát a kernelt hívják Linuxnak, nem az egész disztribúciót. A Google meg csak fogta a kernelt ami amúgy is elérhető kb. minden létező architektúrára és rakott rá egy saját GUI-t a saját megoldásaival. Szóval nem magába a "Linuxba" tolt bele iszonyat sok pénzt, hanem az Android népszerűsítésével érte el amit elért.
Talán meglepődsz, de éveken át a Microsoft volt az egyik legnagyobb Linux kernel fejlesztő, iszonyat sok dolgot toltak be a kernelbe. Ebből az lett, hogy mostanra saját Linux disztribúciójuk lett, ez a CBL-Mariner, ez van az Azure alatt és ez van akkor, ha WSL2-ben GUI-s cuccot indítasz... Nekem meglepő, hogy van szerver Windows, de mégis Linuxot raktak a saját felhőjük alá, igaz én nem is vagyok otthon szerver témában...
Az a baj, hogy a Windowshoz hasonlítod az egész világot. Nem tőled hallom először, hogy minek ennyi disztró, mind más, meg hasonló érveket. Na most Windowson van egy GUI, amit rászabtak a titkárnő Mancikára és kész. Ha neked nem jó, nem nyújt eleget, akkor tegyél fel xy fizetős progit, hogy az igényeidnek megfeleljen és talán nem rontja el a következő nagyobb update...
Pl. hány év kellett, mire lett több asztalos munkakörnyezet Windows alatt, miközben ez egy alap dolog volt mindig is a Linux disztrókban? Vagy pl. most azt hiszem végre bevezetik a dupla ablakos módot Explorerben, de csak W11-ben... és akkor ez még nem is tud semmi extrát de már ennek is örülni kell annyi év után. Persze tudom, velem van a baj, hogy ilyen "extra" igényeim vannak.Mindeközben ha leülök egy KDE-s disztró elé, akkor kapok egy megszokott Windows-like GUI-t ami olyan szinten tele van lehetőségekkel, amiről nem is álmodtál Windows téren, öröm benne dolgozni.
-
csendes
addikt
válasz
Busterftw #316 üzenetére
Nincs olyan, hogy "a Linux": nem egy vállalat, szigorúan nézve nem is operációs rendszer, csak egy kernel. Pont az az erőssége, hogy nem csupán egy mammut megoldás épül rá, hanem rugalmasan szabható az igényekhez, ennek köszönhetően több területen nagyon sikeres. A felhő terjedésével otthoni felhasználásra is meg fog jelenni óriásvállalatok által kiadott asztali Linux kliens, ennek előképe a Chrome OS, de nem lepődnék meg, ha az Amazon is fontolgatná a Fire OS bevetését is erre a célra.
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #307 üzenetére
tájékozatlanok kedvéért: az sco-t vásárolta fel, hogy szabadalmi perekkel kinyírja a linuxot.
tehát ha azt nézzük, amit én írtam, akkor volt.
ha azt nézzük, amit te beleképzeltél, akkor valóban nem volt."a Windows-t az MS fejlesztette": már ha fejlesztésnek lehet tekinteni, hogy gyakorlatilag mindent loptak, ami a windowsban van. fun fact: ami a 8-as windowsban különösen nem tetszett az átlag usernek, azt mind az ubuntuból lopták. lol.
-
csendes
addikt
válasz
Busterftw #307 üzenetére
A desktop operációs rendszerek jelentősége egyre csökken, a verseny a mobil eszközöknél és a felhő alapú szolgáltatásoknál érdekes. A desktop Windows jelenleg is egy fapados, elsősorban vállalati igényeket gazdaságosan kiszolgáló rendszer és a jövőben tovább kell egyszerűsíteni, hogy megfeleljen felhő kliens célokra: legyen olcsó, biztonságos és kis hardverigényű.
Fölösleges azt bizonygatni, hogy valami ami neked nem vált be, másoknak sem működik, mivel nekik mások az igényeik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #306 üzenetére
Az ilyen ostoba levédetési kísérletek az ottani szabadalmi szabályok meg az ottani precedensjog miatt vannak, ezeket kár idekeverni.
Ezek a cégek se veled, se nélküled viszonyban vannak. Röviden: Anno az Apple a Xeroxnál látta a GUI-t és látták ez jó lesz nekik is... Az MS meg az almánál látta, hogy ez jó és nekik is jó lesz... De közben az alma meg látta, hogy nekik viszont nem lesz jó MS office nélkül... Aztán ez utóbbi kettő kibékült egymással, MS oldaláról jelentős alma részvényvásárlással meg keresztlicencelési szerződésekkel. [link]
A nagy tech cégek azóta is másolnak egymás megoldásaiból. Ez mindig is így volt és így is lesz.
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #288 üzenetére
egész pontosan az ms úgy nyert népszerűséget, hogy először összeállt az apple-lel és cserben hagyta, utána összeállt az ibm-mel és cserben hagyta. utána ellopta az excel ősét (ja bocs, a dos-t is lopta), majd fűt-fát perelt a hülyeségeivel, perelt, felvásárolt, lopott, átírt, szabványtalanított, szabványhivatalt vett meg kilóra, stb.
az bill zsenialitása, hogy mindezért részvényopciót kapott, nem sittet.szerk: "A tobb eroforras miatt lett jobb a Windows vs Linux es ezaltal nepszerubb.". egyrészt nem volt jobb, ma sem az, másrészt a linux mögött mindig több erőforrás volt. ugyanis opensource. az ms mögé nem lehet beállni, mert titkos.
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #276 üzenetére
értem, tehát a 0.000001% market share solarisra kell autocad, a 2% linuxra nem.
"Az osszkep pedig az, hogy nagyon sok, sokak altal es nepszeru szoftver nincs Linuxon.": az öszkép pedig az, hogy nagyon sok szoftverről hisszük, hogy népszerű és helyettesíthetetlen, miközben nem az.
"Csak a Linux szart versenyezni.": jaja, a linux tényleg nem versenyzett, hanem tolatott a futópályán, mégis leverte a porba az ms-t a desktopot leszámítva minden más fronton. ezt hívod nem versenyzésnek? mi lett volna, ha versenyezni is akar?
nem, nem volt valós piaci verseny és most sincs. az nem valós piaci verseny, hogy cégeket vásárolunk fel azért, hogy bíróságon előzzük meg a piaci ellenfelet.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #288 üzenetére
"nem nekem az az allaspontom, hogy a Windows azert terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkan, pedig a Linux sokkal jobb volt."
hát ez nem is az enyém
nekem az álláspontom, hogy a Windows azért terjedt el, mert az MS lenyomta mindenki torkán. pont. nincs de, ebben a kérdésben sehol nem jön elő az hogy mi volt ténylegesen a jobb. amiket te írtál mint okok az elterjedtségére, valójában nem okok hanem szükségszerű következmények. a MS nem azzal kezdett hogy csinált egy tényleg jó támogatási infrastruktúrát. ez azután (vagy leginkább azzal párhuzamosan, de semmiképp nem előtte) jött lényegében hogy mindenhova betoltás a saját cuccukat mert ott már muszéj volt.
így már érthető a kölönbség? -
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #283 üzenetére
Jah, engem tökre hidegen hagy hogy milyen piaci részesedés van.
Működik minden amire szükségem van? Igen. Gyorsabban működik mint Windows alatt? Igen. Lesz még támogatás az általam használt gépekre 2025 után? Igen.
Innentől nálam nem sok kérdés maradt. A piaci részesedés meg áll ahogy áll, váljék egészségére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #284 üzenetére
Pénzbe kerülne a váltás 2021-re, így majd akkor lép meg a cég, ha muszáj. Ezzel kb. minden cég így van a világban, szóval továbbra is valid amit írtam...
*Lehet, hogy mi egyedi esetekből indulunk ki, de te meg elfelejted, hogy a Microsoft nem jótékonysági intézmény, keményen pénzből élnek.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #284 üzenetére
szerintem elég erős kijelentés főleg részedről az hogy ne néznénk az összképet... no offense. arra gondoltál esetleg hogy te vagy az aki ha nem is szándékosan de konzekvensen figyelmen kívül hagyja hol az egyik hol a másik oldalát a kérdésnek, illetve rendszeresen összekutyulja a technikai alkalmasságot a mögöttes szervezet érdekérvényesítő kapacitásával?
-
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #279 üzenetére
Már ne haragudj de ez hol releváns így 2022 végén?
Ingyen szépen a csomagkezelő lehúzgálja az új verziót, észre se veszem, szépen frissül a háttérben magától. Hivatalos ügyintézést meg tudtam vele csinálni? Igen.Innentől nem értem hogy jön ide bármiféle piaci részesedés vagy 11 évvel ezelőtti állapot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #277 üzenetére
Miért lenne... Viszont az MSO 2019 jövő októberig még aktívan fejlesztett és 2025-ig kiterjesztett támogatást kapó program amit jelenleg is árulnak a boltokban. Szóval amit írtam az teljesen fair.
Olyan ez, mintha kizárnád a W10-et a köztudatból, mert már van 11-is miközben még a gépek kb. 70%-án az fut...
#279: 2012-től használom az LO-t, akkor már a komplett szakdogámat abban írtam meg. Sőt, anno OpenOffice-hez adott az iskola how-to -t, nem MS Office-hoz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #273 üzenetére
Ezt cáfolom. Mind LO-t, mind MSO 2019 prof. plus-t használom a cégnél. Ez utóbbi bizony lassabban nyit meg doksikat (üreset is) és maga a program is kicsit több idő alatt tölt be. Mondjuk az lenne a csoda ha nem így lenne, már csak a telepítője is több GB méretű, szemben egy LO 252MB-os telepítőjével.
Egyébként nagy újdonsága a modern kornak, hogy az Excel animálja a cellákba bemásolást, mert csak... Egyszer szép, másodjára már csak lassítja a munkát... Ha ki akarod kapcsolni ezt a funkciót akkor azt nem tudod megtenni, csak magában az oprendszerben, oprendszer szinten, minden programra érvényesen.
Az már csak hab a tortán, hogy a legfontosabb dolog, egy copy - paste az Excelben úgy van megoldva, mint a szemműtét a végbélen át, állandóan elfelejti a kijelölt tartalmat... Ezt még az egyébként MSO-n felnőtt kollégák is elismerik, hogy egyszerűen rosszul csinálták meg. LO Calc-ban amin egyszer copy-t nyomtam, az bizony végig ott marad a memóriában és mehet a paste bármikor.
És igen, az MS lenyomta a cuccát mindenki torkán. Lásd pl. docx formátumok megvett szabványosítását meg a szándékos elcseszésést az odf kompatibiltásnak, amit írtam tegnap.
-
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #273 üzenetére
Az Office szinten, ne vicceljunk mar, a LibreOffice es tarsaira en is emlekszem korabbrol, egy doglassu kaosz volt mindenfele kompatibilitasi marhasagokkal es gyer funkcionalitassal.
Szintén saját példa: Mostanában baromi sok hivatalos ügyintézés volt nálunk (2 gyerekkel kapcsolatban ezer dolog, támogatások, napelem, légkodni, kiskutyafüle), mindegyik LO-val volt töltve és mindegyik szépen át is ment probléma nélkül, ügyfélkapu is lazán felnyalta az összes doksit hiba nélkül.#269: 2 és fél éves kicsi fiam simán kinyitja a laptopot, megtalálja a rajzolóprogramot és a játékokat. A gyerek úgy működik hogy játszik és közbe tanul, a környezet akármi lehet, amin van játék azt meg fogja találni
-
csendes
addikt
válasz
Busterftw #251 üzenetére
Mi az, hogy Office? MS Office365? Gyakorlatilag a Word-öt az MS saját maga váltotta le a Onenote-tal és az Outlook-kal, miután agyonbonyolította, persze könyvet és szakdolgozatot írni még lehet (és egyetemtől függően kell is) benne. Az Excel mellett, sőt inkább helyett a Power BI (és a Tableau, Qlik, stb.) a jövő, bár abból a Power Query, Power Pivot már Excel-be is visszakerült, az Excel VBA saját korábbi verzióival sem kompatibilis és elég nehézkes, persze a PyXLL Add-In-nel valamit javítható a helyzet, egyszerűbb a python alapú kódolás és sokkal jobban hordozható. A Powerpoint mára elég érdekes helyzetbe került, az interaktív adatvizualizáció és az üzleti intelligencia várhatóan kiszorítja. Az MS Access alapvetően relációs adatbázisokat tud kezelni SQL-lel, a BigData követelményeknek ez nem felel meg, még MS is az Azure Cosmos DB-ben látja a jövőt, arról nem is beszélve, hogy a felhőhöz egyszerűen túl sok a korlát (táblázat méret, felhasználók száma, stb): [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #250 üzenetére
A sigh arra vonatkozott, hogy ne itt beszéljük meg, mert nem ennek a topicnak a témája. Ezért volt a sigh. Nem értek ahhoz amit csinál, de ami nálam megy annak szerintem nála a nagyobb tudású hardveren is kellene, talán csak egy klikkre van tőle.
Amúgy ne legyünk álszentek, Windows alatt is hányszor volt már, hogy mondjuk ipconfig /all meg sfc /scannow dolgokkat kellett operálni, vagy beletúrni a regeditbe... Csak ott már az ilyesmi fel sem tűnik, mert megszoktuk és része a Windows experiencenek.
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #251 üzenetére
tényleg, miért az autocad for windows az industry standard? mikor volt autocad for solaris is, minden további nélkül vihették volna linuxra?
másrészt meg ugye nem akarod azt mondani, hogy például a magyar felhasználók 90%-a azért nem váltott linuxra, mert autocadre van kielégíthetetlen szüksége?
továbbra is erőltetem azt a véleményemet, hogy a felhasználók elsöprő többsége webezik (már nem ms böngészővel, mert arról letettek), levelezik, meg office jellegű programokat használ. ezeket mind végezhetné linuxon is, ha valós piaci verseny lett volna, nem pedig szemét fud meg megvesztegetés. azok meg, akiknek valóban kell a fényképhazudozó vagy komolyabb videovágó meg autocad, tegyenek fel windowst. senki nem fog sírni miattuk.
egyébként az industry standardokról még annyit, hogy a gyakoribb fontosabb rendszerek, mint oracle, sap, ms sql server, stb. vagy mind futnak linuxon, vagy a linux az elsődleges platformjuk. az adobe-t meg lehet, hamarabb kötném ios-hez, mint windowshoz...
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #249 üzenetére
azért nem linux van a pc-k többségén, mert a linuxos társadalomnak sosem volt pénze lobbizásra.
"Azert kell docx-et kuldeni allambacsinak, mert amikor az Office mar kesz, jol mukodo csomag volt, akkor az alternativak kanyarban sem voltak.": hát ja, az office olyan jó csomag volt, hogy nem is kellett lobbipénzekkel meg pénzmosással meg szabadalomsértéssel megtámogatni, és nem is bukott le a közelmúltban se egy ország ms leányvállalata se, és nem is neveztek ki megbukott lobbistát állami pozícióba utána...
szeretnélek megkérni, hogy tegyél valami jelet a hsz-edbe, amikor ilyen vicceseket írsz, hogy az ms office bármikor is jól működő csomag, mert praktikusabb lenyelni, amit iszom vagy eszem éppen, mint ráhányni a monitoromra. kösz.
gondolom abban megegyezhetünk, hogy az mso meg az lo különbözik. vita max. abból keletkezhet, hogy melyik a de facto standard, és melyik különbözik tőle. miután van rá rendelet, hogy a de facto standard az lo, így az mso az, amelyik nem jó. hogy ennek ellenére miért a deviáns office-t várja el az állam, arra a fenti pár mondat adhat magyarázatot.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #249 üzenetére
okés, látom nem jött át de ha nem bánod harmadszorra nem szeretném leírni.
lehet úgy csinálni mintha szubjektív megítélés dolga lenne hogy hogyan alakult ki a jelenlegi status quo, ettől még nem válik azzá.
ugyancsak lehet terelni mintha itt ténylegesen minőségi különbség lenne, de ettől még ez sem válik igazzá. #230-asban a válasz, csak hogy ne magam idézzem.
tudod amit írsz abban egyedül az az eléggé taszító hogy úgy csinálsz mintha a tényleges termékek meritokráciájáról lenne szó olyan helyzetben ahol ez egy minimális objektivitással belátható hogy egyértelműen nem igaz.
vedd észre egy szóval nem írtam olyat mondjuk hogy a docx rosszabb lenne mint az odt. annyit írtam hogy a docx NEM azért van pozícióban, mert jobb lenne az odt-nél, csak hogy az utolsó példádnál maradjunk, hanem azért mert azok a megoldások amik mögött volt egy céges (azaz egy nagytőkés) érdek, azok nyilvánvalóan mindent megtettek hogy a sok hasonló közül az ő ugyanúgy érdemtelenjük kerüljön pozícióba. ezt hívja a köznyelv lobbinak illetve egymás között kartelezésnek, amit viszont konkrétan nap mint nap látunk. ez egyáltalán nem a minőségről szól.
ugyanolyan gyerekmese ezt erőltetni mint azt hogy egy közbeszerzést majd a szakmailag legkompetensebb pályázó fogja nyerni. egyszerűen nem kéne ezt a két dolgot összemosni
ezt a működést meg nem belátni azt kell mondjam hogy a naivitásnak olyan szintje ami már a valóságtól való teljes elrugaszkodást közelíti. -
csendes
addikt
válasz
Busterftw #224 üzenetére
KIjelenthetitek, hogy nektek jobban megfelel. Én meg kijelenthetem, hogy számomra sokkal rugalmasabb, gyorsabb, érdekesebb, átláthatóbb, minden igényemre megfelelő, könnyebben naprakészen tartható a FreeBSD meg a Linux. Ennél érdekesebb azt megnézni, hogy mire jó az egyik és mire jó a másik.
A felhasználó egy abstract class, cannot be instantiated. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #224 üzenetére
nem, nem jelethetjük ki. minden tisztelettel egyszerűen nem jövök rá milyen mental gymnastics kellett ahhoz hogy levond ezt a következtetést egy olyan kiindulásból ami tök egyértelműen erre mutat hogy az érvényesülésben NEM a használhatóság ésvagy a felhasználóbarátság volt az ami meghatározó.
-
Toltotollkin
junior tag
válasz
Busterftw #224 üzenetére
Mert nincs olyan, hogy a "Linux". Az egy kernel, ami köszöni szépen nagyon is elterjedt. A disztrók mögött pedig hol vállalatok állnak (Ubuntu), hol meg közösségek (Mint). Azt lehet látni, hogy ahol for profit mozgott a dolog (RH), ott egész szép kis eredményeket lehetett elérni. De az teljesen irreális volt már 20 éve is, hogy majd jön valaki aki a MS-al felveszi a versenyt a desktop piacon.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #212 üzenetére
sajnos nem az. te magad is írtad, öngerjesztő körről van szó. amiket írsz jórészt pont azért van mert a microsoft jó dőben jött rá arra az üzleti gyakorlatra hogy ha eleget lobbizol azért hogy a közoktatásban a te szoftvered legyen mutogatva, kiharcolod hogy az OEM eszközökre kötelező legyen valamilyen oprendszert telepíteni majd a gyártóknak kényelmes megoldásként nagy kedvezménnyel értékesíted a sajátod, állami szférában kibulizod hogy olyan pályázati kiírások legyenek a beszerzésekre amit lényegében csak a te cuccod tud teljesíteni, akkor onnantól kezdve gyakorlatilag tökmindegy hogy amúgy technikailag mi mire lenne optimális, elindítasz vele egy olyan öngerjesztő folyamatot hogy mivel a legtöbb helyre már beerőltetted a saját platformodat, a független szoftverfejlesztésnek az lesz a legkisebb ellenállású iránya, a nagy célszoftver-gyártó cégekkel meg amúgy is megéri kartelezni.
innentől meg totálisan értelmetlen a pillanatnyi statisztikákkal dobálózni ugyanis az arányok egyáltalán nem maguktól alakultak ki és még csak véletlenül sem tükröznek tényleges technikai szempontokat.
szerk: mindkettőtöknek válasz 220, 221.
-
hunluki
senior tag
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Tudok közeli ellenpéldát is. Régi nyomtató/scanner ami csak xp alatt volt hajlandó működni egy friss minten annyi hogy bedugod és már nyomtathatsz/scannelhetsz. Aztán egy időben nagyon menők voltak ezek a digitalizáló USB cuccok, ami nekem van XP-vel hibátlanul ment, 7-en csak 32 bites rendszeren, egyébként se kép se hang. Minten VLC-vel megnyitom mint eszköz és már tudom is menteni a videót, de OBS is működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Ez megint olyan erősen relatív helyzet, hogy mivel van tapasztalatod... Mi most vettünk USB-UART átalakítókat cégnél, a málna boltból.
W10 nem ismeri, neten sem talál hozzá drivert. Le kell tölteni a gyártó oldaláról zip formában, de ez nem elég, mert a driver az .inf fájlok halmaza, nincs hozzá telepítő .exe fájl. Be kell mászni az eszközkezelőbe, és ott kézzel megmutatni neki a mappát, ahová kicsomagoltad a drivert...
Ráadásul kellett telepítési útmutatót írnom ehhez, mert ki kellett küldeni a vevőnek a világ túloldalára és már nem volt idő olyat venni, amit egyből ismer a Windows. Ugyanez a hardver meg bedugom és megy Linux alatt. Ráadásul ez az USB-UART átalakító olyan dolog, ami nem kötődik egyik oprendszerhez sem, így azt sem lehet mondani, hogy valami Linuxos geek dolog lenne és azért nincs rá alapból driver Windows alá.Meg szoktam emlegetni, hogy olyan szkennert használok, ami utoljára XP alatt működött. Bedugom és megy Linux alatt.
De mondhatnám a játékokat is. Én masszívan játszok Linux alatt, olyan AAA címekkel is gond nélkül mint a Cyberpunk meg hasonlók. Ebből leszűrhetném, hogy fasza a játék Linux alatt de ugyanakkor ezt nem lehetne kijelenteni, mert a fiatalabbaknál divatos online lövöldék többnyire olyan anticheat megoldást használnak, ami nem Linux kompatibilis jelenleg. Szóval érted, relatív.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #202 üzenetére
öngerjesztő folyamattal egy dolgot tudsz csinálni, effortot raksz bele hogy csökkentsd a visszacsatolást.
ez hogy mi plug and play és mi nem erről meg vitatkozhatnánk, valószínűleg mást értünk alatta. te példának hozod fel a plug and play hiányának azt hogy valamit be kell állítani. én ezt nehezen tudom így értelmezni, ugyanis azt konkrétan hibás működésnek tartom hogy egy windowsos gép mellett bekapcsolsz egy bluetooth eszközt és akkor ez a kettő automatikusan csatlakozna mindenfajta felhasználói beállítás nélkül. ha meg nem így van akkor megint ugyanott vagyunk hogy azért csak be kell állítani dolgokat winen is. azt meg hadd ne vegyem már komolyan hogy ez windowson egy hozzá nem értő ember számára ez így magától fog jönni. mert ez tényszerűen nem tud igaz lenni, ha nincs valamilyen szintű előismereted a rendszer működését illetően akkor nem fogod tudni használni. nézz meg egy átlag nyuggert aki nem használt életében számítógépet, neki mennyire fog magától menni egy bluetooth egér belövése akármilyen rendszeren? ugyanúgy nem fog tudni mit kezdeni egy winnel mint egy linux alapúval.
viszont mondjuk ha már ezen a plug and play dolgot felhoztad, windowst használó ismerőseim időnként mondják pl hogy vettek új videokártyát és hogy milyen macera a régi drivereket letörölni (???) és az újhoz a hozzá valókat megkeresni és felrakni. na most ez az amivel én Linuxon kb soha nem találkoztam, általános célú felhasználásra meg főleg: bebököm a gépbe a régi quadro helyére az új firepro-t, és már megy is ahol abbahagytam. ez valóban nem így volt mondjuk 15 évvel ezelőtt de ezen a téren pont hogy sikerült gyönyörűen lehagyni a wint.amihez van driver az sokkal inkább plug and play mint windowson. amihez meg nincs annál a gyártónál lehet és kell is verni az asztalt a supportért, legyen az megfelelően részletes dokumentáció de leginkább a contribution a kernelbe.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Busterftw #202 üzenetére
Alapvetően igazad van, aztán mégsem. Eddig nálam minden plug & play működött, most akkor kinek van igaza?
Nálam is volt, hogy a zsírúj alaplapnál win10-en nem ment az ethernet, driver híján, wifi dongle-m meg nem volt. A driver meg cd lemezen volt, optikait meg már tizenéve nem használunk. Na ilyenkor mi van?Szerintem nem kell mindenkinek az ízlésére formálni a linuxot. Rengeteg disztró van már amiből lehet választani, aki ennek ellenére sem találja meg a neki megfelelőt, és/vagy nem akar kilépni a komfortzónájából, az maradjon csak windowson, vagy ott van a mac, az legalább valahol unix alapú – de annak használatához is hozzá kell szokni.
A "linux éve" gúnyolódás – hacsak nem történik valami tech. forradalom – meg már örökre csak gúnyolódás marad, mivel az olcsó és jó Androidos okostelefonok eljövetelével mégjobban csökkent az aktív pc felhasználók száma, az ilyen böngészés jellegű felhasználásra meg sokkal egyszerűbb egy kézben tartható kütyün netezni csetelni. Így az a réteg is aki talán linuxozott volna, már soha nem fog valószínűleg.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #55 üzenetére
"A felhasználói élmény jobb Windowson."
...azoknak akik a windows működését szokták meg. bá igazából ez így en bloc érvényes a teljes hozzászólásodra. ezzel a kiegészítéssel teljesen OK, csak ne csináljunk úgy mintha ez valami objektív mérce szerint lenne mérhető.
mondjuk egy feldriverezett Linux Mint OEM installt egyszerűen nem vagyok hajlandó elhinni hogy komolyabb nehézséget okozna egy amúgy tech-illiterate júzernek mint egy teljesen hasonló paraméterekkel előretelepített win. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #54 üzenetére
ebben szerintem nincs köztünk egyet nem értés. ugyanitt én egy teljesen téves iránynak tartom a "windows-alternatíva" próbálkozásokat, illetve bocsánat egyet nem, a ReactOS-t de annak meg semmi köze semmilyen UNIX jellegű rendszerhez. ez a windows-replacement szöveg azt a retorikát erősíti mintha a windows valami annyira szuperjó képességű remek valami lenne amit target standardnak kéne tekinteni, ami meg szerintem józan ésszel objektíve belátható hogy nem így van, főleg nem technikai szinten. almát körtével, egy UNIX-like rendszer soha nem lesz "olyan" mint egy NT alapú oprendszer, ezek alapvetően különbözőek. van erre az a szakállas mondás a régi fórumokról, miszerint a kezdő kérdésére hogy a linux olyan-e mint a windows az a válasz hogy nem, a linux egyáltalán nem olyan mint a windows, pont ezért használjuk.
az nyers desktop share kérdésére vissza, azt viszont nem tartom rendben lévőnek hogy így alakult, akkor se ha ez az "általános" trend.amúgy amit a végére írtál, részben értek csak egyet. windowsra minden sz*rra van célszoftver. linuxon meg alapból a kompetens felhasználói mindset része az hogy azzal az eszköztárral oldd meg a problémát ami adott. nyilván ez összetettebb problémamegoldó képességet igényel, valamint nem válasz a célszoftverek iránti igényre, ami egyébként megint csak egy olyan kérdés amiről lehetne teljesen értelmetlenül vitatkozni. nagyon sokmindenre VAN célszoftver, ami meg win-only az meg mint te is írtad, nem a platform hiányossága hanem a szoftveré. és igen, ez hiányosság, akárhogy próbáljuk szépíteni.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Busterftw #111 üzenetére
Például? Mert alap dolgok benne vannak friss linuxban is. Parancssórból se kell már sokat mókolni.
Igen sok programnál, drivernél nincs vagy hiányos a linux ez kétségtelen. Igaz ez a játékokra is.
Nyilván az emberek felfogása a gond. Amig fizetnek ezért nem is keveset, némi tanulás helyett addig ez van.
De nézd meg a cégeket. 7-10-11 váltáskor mikor már céges gépen nem ment az új is. A köpködés a sirás ment. Tenni viszont nem tettek semmit magukért.Ja és használok 7-10-11-2016-2019-t.
-
anulu
félisten
válasz
Busterftw #111 üzenetére
nekem nem annyira a működésével, mint a csodálatos community-vel van a bajom. a linux felhasználók jelentős része attól, hogy képes egy új HDD-t megformázni, és megfelelő mountpoint alá berakni már istencsászárnak képzeli magát, és magas lóról beszél mindenkivel, aki bármilyen okból Windows-on van.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Busterftw #78 üzenetére
Aha oké. Nem sok mezei userrel találkoztál. Javaslom nézz szét egy munkahelyen, irodában. A 10-11 frissitését hagyjuk. Mert képes bármikor összehányni magát. Friss driverekbe meg olyan jó, hogy nem volt még olyan, hogy a ccleaner ne találjon 10-20 frissebbet (akár évekkel).
A win arra nem képes, hogy adott gépre már a megfelelö drivereket húzza le (ha már letölt az ember).
De arra se képes a win, hogy nagy/sok frissités esetén hiba nélkül lefusson és tudja melyik frissités melyik up-ra épül, melyiket kell hamarabb felrakni. Ez általános ha régebbi buildot upgradelsz. 20-50 frissités. Aztán töltés, telepités újrainditás és 1-2 vacak miatt nem települ. Akkor sakkozd ki, hogy mivan. Aki ért hozzá tudja miröl beszélek. Aki nem a szerint meg ez a legjobb.
Ahogy elöttem irták már. Itt már nem az osröl szól a dolog. Ms nem is töri össze magát, hogy rendben legyen. Az a lényeg hogy 1000 ficsör legyen rajta, fusson feleslegesen és lehetöleg fizetösek legyenek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #79 üzenetére
Igen. Gondolj csak pl. a DirectX verziókra ami miatt kénytelen vagy átmenni az újabb Windows kiadásokra még a támogatási időn belül is, ha érdemben játszani szeretnél.
Én egyébként aktívan játszom Linux alatt, Manjaron. Ez azért érdekes, mert a Steam egyébként az Ubuntu vonalra készül, mégis minden ami ott megy, az megy nálam is - ahogy a többi disztrón is. Azt hiszem ez válasz a kérdésedre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Busterftw #73 üzenetére
De ezek nem egymástól gyökeresen eltérő rendszerek.
Kernel, libc, mesa, X11 mindegyikben ugyanúgy ott van és ezek számítanak egy alkalmazás futtatásánál. A csomagkezelés és asztali környezet persze eltér, de azoknál is csak pár elterjedt megoldás oszlik le arra a sok disztróra.
hunluki: így vagyok én is. Ismerősöm már lassan 10 éve Debian felhasználó, netezik, skypeol, most meg már nyomtat is és minden megy magától, frissítések is. Most nem rég telepítettem át egy modern laptopra szintén Debiant neki, mert az ajándékba kapott N4200 procis 8GB ramos ssd-s laptopon darabos volt a Win11, érezhetően nem futott simán. Ugyanitt a Debian az LXDE-vel meg hasít. -
-
bambano
titán
válasz
Busterftw #30 üzenetére
A windows sem nem használható, sem nem általános célú oprendszer. A windows kizárólag desktopon terjedt el, mindenhol máshol elsősorban linux van, másodsorban freebsd. A világon létező összes számítógép 80%-án linux fut.
Egyébként azért a windows terjedt el desktopon, mert az ms-nek volt pénze kilobbizni, hogy mindenki windowszal találkozzon, a linuxosoknak meg nem. Mindkét oprendszerbe bele kell fektetni valamennyi energiát, csak a windowsosok ezt nem akarják bevallani, és nem akarják mégegyszer belefektetni a linuxba.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #30 üzenetére
ne menjünk bele mert szerintem te is érezted hogy ebben volt egy kevés trollkodás is amit írtam
csak egy tükröt szerettem volna tartani annak hogy ez a sablon szöveg amit a legtöbb windowshoz szokott és tényleges szándék nélkül linuxszal próbálkozó emberkék szoktak hangoztatni ez mennyire nem az oprendszerekről szól hanem a szokásokról és a mentalitásról.
"A Windows a hasznalhato altalanos celu oprendszer, hiszen ezt hasznalja out of box a tobbseg."
ez viszont egy hatalmas logikai bukfenc. egyikből nem következik a másik. főleg hogy ezt az általános célú oprendszert érdekes módon desktopon kívül túl sok helyen nem látni. -
fatpingvin
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
ph Megjelent a kezdők és haladók számára legkezesebb, asztali és laptop gépekhez szánt Linux kiadás legújabb verziója, a Linux Mint 21.1 „Vera” Cinnamon, MATE és XFCE kiadása.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest