- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
blg
senior tag
Sziasztok,
segítségre lenne szükségem, (0.1-es user vagyok, eredetileg csak egy omv-s NAS-t szerettem volna)Egy új hardverre omv-t akartam telepíteni. Az omv telepítő nem ismerte föl a az integrált hálókártyát (Intel I219), nem fogadta el egyik drivert sem. Kipróbáltam egy Debian 9.8 live rendszert, azzal is ugyanaz volt a gond, nem volt hálózat.
Előbb csak kipróbáltam live rendszerrel, majd ténylegesen telepítettem egy Ubuntu 18.10-et, a hálózat működött, tudtam netezni. (Az Ubuntu-t azért telepítettem, mert valaki azt javasolta, hogy az Ubuntut rakjam föl, majd arra telepítsem az OMV-t. Utólag olvastam más fórumokon, hogy ez nem támogatott).Így aztán letöltöttem egy Debian 10 Buster Alpha 5 verziót, és azt telepítettem. A telepítés rendben zajlott, a hálókártya működött, telepítés közben tudott csomagokat letölteni, a korábbi partíciókat töröltettem a telepítővel, tehát egy látszólag üres SSD-re telepítettem. A telepítés rendben lefutott, újraindítás után viszont nem töltődött be a rendszer, csak egy üres grub> képernyő fogad.
Mit csináltam rosszul, és hogy javítsam?
-
blg
senior tag
válasz lev258 #66367 üzenetére
UEFI-s a gép. Asrock B360m-HDV az alaplap.
Az iso-bol Rufussal csináltam telepítő pendriveot. A rufusban UEFI opciót választottam. Bootoláskor az eszközöknél a pendrive két eszközként látszódott, az UEFI-s verziót választottam. A hova telepítés résznél töröltem a korábbi partíciókat, és utána engedtem neki, hogy megcsinálja az új partíciókat. 3-at csinált rendszer, swap, és még volt egy harmadik.Bocs, nem tudom, hogy ez egyáltalán válasz-e a kérdésedre...
A telepítő netinst verziós volt, gondolom ezért kellett csomagokat letöltenie telepítés közben.
-
blg
senior tag
válasz ubyegon2 #66375 üzenetére
ezt a hozzászólást már a debian alól írom :-)
A Rufus dd módban való kiírása sem hozott változást. A telepítés után újból egy grub> épernyő fogadott.
DE: a következő újratelepítéskor feltűnt, hogy amikor újraindítok és előhozom az alaplap boot menüjét (F11), hogy kiválasszam a pendrive-ot, a listában van két Debian és egy Ubuntu sor. A legfelső Debian sort kiválasztva el is indult a Debian :-)
blg@omv:~$ inxi -Fxxx
bash: inxi: parancs nem található -
blg
senior tag
válasz ubyegon2 #66377 üzenetére
root@omv:/home/blg# inxi -Fxxx
System: Host: omv Kernel: 4.19.0-2-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.2.0
Desktop: Gnome 3.30.1 wm: gnome-shell dm: GDM3 3.30.1 Distro: Debian GNU/Linux buster/sid
Machine: Type: Desktop Mobo: ASRock model: B360M-HDV serial: N/A UEFI: American Megatrends
v: P3.20 date: 10/23/2018
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Celeron G4920 bits: 64 type: MCP arch: Kaby Lake rev: B
L1 cache: 128 KiB L2 cache: 2048 KiB L3 cache: 2048 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 12768
Speed: 800 MHz min/max: 800/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
Graphics: Device-1: Intel vendor: ASRock driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3e93
Display: wayland server: X.org 1.20.3 driver: i915 compositor: gnome-shell tty: 104x24
Audio: Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: ASRock driver: snd_hda_intel v: kernel
bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a348
Sound Server: ALSA v: k4.19.0-2-amd64
Network: Device-1: Intel Ethernet I219-V vendor: ASRock driver: e1000e v: 3.2.6-k port: efa0
bus ID: 00:1f.6 chip ID: 8086:15bc
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 70:85:c2:8a:31:f3
Drives: Local Storage: total: 111.79 GiB used: 4.54 GiB (4.1%)
ID-1: /dev/sda vendor: Crucial model: CT120BX500SSD1 size: 111.79 GiB speed: 6.0 Gb/s
serial: 1851E16801BD rev: R013 temp: 35 C scheme: GPT
Partition: ID-1: / size: 101.50 GiB used: 4.53 GiB (4.5%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
ID-2: swap-1 size: 7.66 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda3
Sensors: System Temperatures: cpu: 28.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info: Processes: 173 Uptime: 36m Memory: 7.46 GiB used: 2.20 GiB (29.5%) Init: systemd v: 240
runlevel: 5 Compilers: gcc: N/A Shell: bash (su) v: 5.0.2 running in: gnome-terminal
inxi: 3.0.32amúgy az omv nem akart települni:
[ Szerkesztve ]
-
blg
senior tag
válasz ubyegon2 #66382 üzenetére
de van olyan rész (az omv telepítésekor is van), próbáltam is, de azt írta, hogy vagy a média nem olvasható, vagy nem jó hozzá a driver, ami rajta van.
Próbáltam úgy is, hogy külön pendrivera másoltam, próbáltam úgy is, hogy a telepítő pendrivera másoltam rá a fájlokat.
Az se biztos, hogy jó fájlokat másoltam rá. Az intel oldaláról le lehet tölteni egy teljes driver pakkot [link]. Ebből a PRO1000\LINUX mappában lévő három darab gz kiterjesztésű fájlt másoltam a pendrive-ra.
e1000e-3.4.2.3.tar.gz
igb-5.3.5.22.tar.gz
igbvf-2.3.9.6.tar.gzJól csináltam?
-
blg
senior tag
válasz ubyegon2 #66389 üzenetére
nem tudom, mi az a nonfree, vagy miben különbözik a másiktól. Én ezt szedtem le: debian-9.8.0-amd64-xfce-CD-1.iso. Meg ezt is próbáltam: debian-live-9.8.0-amd64-gnome.iso
de például azt sem tudtam, hogy a gz az még egy tömörített formátum, és ki kell még tömöríteni. ezért csak simán a gz fájlt másoltam a penre.
-
blg
senior tag
válasz ubyegon2 #66400 üzenetére
beírtam a debian fórumba.
debian 10-re nem tudtam a scripttel föltelepíteni az omv-t, de valószinűleg az alphasága miatt. Az elsődleges cél úgyis az lenne, hogy debiant se kelljen telepíteni, csak közvetlenül az omv-t.szerzek egy külön hálókártyát, és majd azzal próbálkozom. Csak aztán olyat szerezzek, amit fölismer a telepítő, mert különben lesz.
köszi a segítségedet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest