-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rickazoid
addikt
válasz
Anakin007 #5356 üzenetére
Amikor először elindítottam az ubuntut, egyből megjelent egy buborék fent, hogy van egy eszköz, a videokártya, amihez zárt-forráskódú a driver. Azt telepítettem. Minden rendben volt, a felbontás, a színmélység, még a 3D is. Egyedül a videók sz@rok. Amúgy amit felrakott annak nem kellene teljesen kompatibilisnek lennie? Ha már egyszer felismerte, hogy mi ez, azonosította a típusát, megtalálta a drivert, telepítette... nem értem
!!
Windows alatt sosem volt ilyen.
Megnéztem a gyártó honlapját, nem találtam a kártyámhoz illő drivert. Pontosabban találtam egyet, de az csak Radeon HD 2400 volt, az enyém meg Mobility Radeon HD 2400 XT. Voltak Mobility Radeon driverek is, de az enyém nem volt köztük. Azért megpróbáltam, felraktam, amit találtam (nem volt readme, csak egyetlen .run fájl). Újraindítás után miután bejelentkeztem csak egy nagy fehér semmi volt a képernyőm, meg az egér volt ott, semmi más. Csökkentett GNOME alatt kellett visszaállítanom az eredetit.
A módosításoktól amiket eddig csináltam egy hozzá értő valószínűleg a fejét fogná, és levegő után kapkodna. Már 14 backupom van a xorg.conf-ból.
Suse alatt nem volt ilyen gond a videokártyával, még a driver telepítése előtt sem, ott csak a felbontást és a színmélységet kellett állítani. De ott nem volt wlan. Itt van.
-
Rickazoid
addikt
válasz
rollins #5342 üzenetére
Ezt írja ki:
"display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 2400 XT
OpenGL version string: 2.1.7412 Release"dr_strange: Köszi, amint megtanultam perfektül angolul talán belenézek. Egyenlőre nem elégséges az angolom ehhez a könyvhöz. Magyarul valami?
-
Rickazoid
addikt
válasz
Anakin007 #5336 üzenetére
xvinfo ezt írja ki:
"X-Video Extension version 2.2
screen #0
no adaptors present"a gmplayer -vo xv a videó megnyitásakor:
"[VO_XV] It seems there is no Xvideo support for your video card available.
[VO_XV] Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read
[VO_XV] DOCS/HTML/en/video.html#xv!
[VO_XV] See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers.
[VO_XV] Try -vo x11.
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device."x11 kimenettel is működik, csak nincs teljesképernyős mód
. xv-nél viszont hibaüzenet.
-
Rickazoid
addikt
Van a neten valahol valami leírás arról, hogy mihez mit kell telepíteni linux alá (úgy értem például a videa.hu oldalon még mindig nem játszik le videókat), illetve hogy melyik csomag micsoda (pl.: mik azok a lib-bel kezdődő dolgok pontosan, melyik program mire jó stb.)? Tehát egy komplett linuxos leírás kellene a legalapvetőbb dolgoktól kezdve egészen a magasszintű felhasználásig és fejlesztésig (persze ezt majd sokkal később, majd már az egyetem mellett). Konkrétan azzal kezdve, hogy mi micsoda, melyik mappa micsoda, mit hogyan kell, mi mire jó, stb, illetve hogy mi húzódik az egész hátterében, mi hogyan működik, a különböző dolgok működésének a megértéséhez mit kell ismerni stb.
Találtam már kisebb dolgokat ugyan, de a többsége vagy konkrétan csak egy-két dologra tér ki, vagy úgy kezdi, hogy rögtön az elején feltételezi, hogy az olvasó ismer legalább 2-3 programozási nyelvet.Bocsi, hogy két külön hsz-ben írtam, de később jutott eszembe.
-
Rickazoid
addikt
válasz
rollins #5331 üzenetére
Megnéztem, kipróbáltam mindet.
gl és gl2 beállításokkal jó a kép, teljes képernyős módban. Ablakban vibrál, nézhetetlen. ggi-nél meglelenik egy második ablak, abban nagyon szép a kép, de meg is bénul a lejátszó. Csak kilépni tudok két escape-pel a terminálban, a kis ablak bezárása után azonban az sem reagál, "Failed to kill (9971,27) (error 3)." üzenetet ír ki minden sorba, folyamatosan, amíg be nem zárom, de a mplayer-t nem tudom ekkor bezárni csak erőltetett kilépéssel. A többi lehetőségnél vagy karakterekből áll a kép, vagy nem jelenik meg semmi (esetleg hang van), és a mplayer megbénul. Volt hogy csak ctrl+alt+backspace használattal tudtam reakcióra bírni a rendszert.Egyébként Synapticon keresztül raktam fel azt a mplayert, amit az kihozott, amikor rákerestem.
Összegezve lényegesen jobb a helyzet így, mint korábban, sokat segítettetek! Köszönöm!
Valami feladatkezelő szerűt elő tudok valahogy hívni? Emlékszem valamelyik linux alatt ctrl+esc hozott egyet elő, de itt nem találtam még semmit. Esetleg azt az erőltetett kilépést valami billentyű-kombinációval el lehet érni?
-
Rickazoid
addikt
válasz
Anakin007 #5329 üzenetére
Megpróbáltam berakni jópár helyre, /usr/lib alá, ugyan ide win32 alá, ugyan így lib32 és lib64 alatt is próbáltam, de ugyan az a hibaüzenet.
A vlc-nek viszont saját codec-jei vannak. Valami ötlet a videó kockásságának megszüntetésére? Megpróbáltam a váltottsorosság megszüntetését (bár nem ez a probléma), meg még egy csomó beállítást átnéztem, hátha... de nem jó.
-
Rickazoid
addikt
válasz
Tuschke #5325 üzenetére
A README szerint ezeket be kell másolni a /usr/local/lib/codecs vagy a /usr/lib/codecs mappába. Mindkettőt kipróbáltam, egyikkel se jó. Egyébként eleve nem volt ilyen mappám egyik helyen se. Máshová kellene berakni? Hová?
Linux alá nincs olyan codec-csomag mint modjuk a win-es K-Lite?
Ja... számít valamit, hogy 64 bites a rendszerem, mármint a probléma megoldásánál? Felraktam windowsból a 32 biteset is, azon se jó a video, ugyan ez a gond.
-
Rickazoid
addikt
válasz
Tuschke #5321 üzenetére
"Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device."
5 lejátszóval próbáltam: GNOME Mplayer (nincs hibaüzenet, de csak hangot játszik), Médialejátszó (ok), VLC (ok), MPlayer Movie Player (a fenti hibaüzenet, utána csak hang) és SMPlayer (csak hang, hibaüzenet nincs).
Amiket találtam codec-eket azok fel voltak telepítve, és mivel a Synaptic nem jelzett ütközést, gondolom nem is lehetett. A gnome mplayert, az mplayert és a smplayert töröltem.
Igazából a vlc elég lenne, de sajnos a video... igazából ez a gond, kocskás az egész. Korábban Suse Linuxom volt, azon csak a színekkel volt gond, az a videokártya miatt volt, de itt az most rendesen telepítve van. Ha akarnám megszámolhatnám a pixeleket lejátszás közben. Egy DVD-t is megnéztem, azon is ez a gond, csak ugye kisebbek a pixelek, ott viszont még az is előjön, hogy gyakran alul elindul egy csík, ami végigfut a képen. Mintha túl lassú lenne a képfrissítés.
Weboldalas videók lejátszásánál (pl.: youtube) is vannak ilyen problémák, néha meg se jelenik a video, csak hang van (pl.: videa). -
Rickazoid
addikt
válasz
szacsee #5318 üzenetére
ATI Mobility Radeon HD 2400 XT.
Semmi gond a 3D-vel, a linux magától felismerte, és felrakta ami neki kell. Az asztali effektek is működnek. Szeritem valami szoftveres gond lesz. Én továbbra is a codec-ekre gyanakszom, de az is lehet, hogy egyszerűen be kell állítanom valahol valamit.
Várjuk a guruk véleményét...
-
Rickazoid
addikt
Sziasztok!
Most ismerkedem a Linux-szal (már rég elkezdtem, de csak most van időm tényleg foglalkozni vele), és egy nagyon zavaró apróság megoldásában kérnék segítséget. Video lejátszásnál a videonak szó-szerint szabad szemmel meg lehet számolni a képkockáit, főleg teljes képernyős módban nézhetetlen a dolog. És néha szaggatott is. Nem hardware hiba, win alatt a lehető legjobb. Próbáltam codec-eket felrakni, hátha valamelyik megoldja, próbáltam több lejátszót is, ráadásul a legutóbbi telepítés után már csak a vlc nyitja meg a videót, a többi hibaüzenetet ír ki.
Van valami tippetek, hogy hol keressem a problémát?Köszi!!
Ja... Ubuntu 8.04-em van.
-
Rickazoid
addikt
Ja... és a webkamera. Az aMSN be tudja kapcsolni, meg is jeleníti, de hogy tudom azt beállítani 64 bites 10.3-as OpenSuSE alatt, hogy bármilyen program és weboldal bekapcsolhassa.
Beépített camról van szó, Acer TM 7720G notebookban.
-
Rickazoid
addikt
Hangkártyát telepítettem. Először voltak gondjai, külön be kellett állítanom egy-két dolgot, de most működik.
Videokártya telepítve!Felraktam a drivert és autoconfiggal be is állítottam 1440*900-as felbontást, ahogy azt illik. 24 bites színmélység is ok
Elvileg a 3D-s gyorsítást is beállítottam, bár a sax2 szerint a videokártya ezt nem támogatja. Még nincs 3D-t igénylő programom, csak az opengl-es képernyőkímélők, amik közül mindegyik hibátlanul elmegy. Pedig az euphoria win-es változata sem megy ott 3D nélkül.WLAN-ra esetleg valami tipp? Felismeri a rendszer, de nem kapcsol be. Megpróbáltam telepíteni egy drivert, de amit találtam, az csak hibaüzeneteket írt ki, amikor megpróbáltam felrakni.
Illetve jól jönne egy program "gyüjtőhely", ahonnan le tudok tölteni linux alá különböző programokat. A google-s keresést már kezdem nagyon unni.
-
Rickazoid
addikt
Ja... most jutott eszembe. Scripteket hogy tudok futtatni? Egyáltalán hogy néz ki a programindítás linuxon? Semmilyen telepítőt nem tudok elindítani. Parancssorban próbáltam ./ után beírni, de az írja ki: premission denied.
-
Rickazoid
addikt
Nos, az etc mappa alatt nem engedett belépni az x11 mappába.
De a tipp valamilyen szinten bejött (Köszi!)... megnéztem a beállításokat yast alatt, és átállítottam 16 bitesre. A 24 bit nem tetszhetett neki.
Nem tud valaki egy ATI Mobility Raedon HD 2400 XT HyperMemory videokártyához és egy hagyományos 802.11/a/b/g/draft-n WLAN kártyához drivert és szoftvert?
A gyártó ehhez a típushoz nem csinált drivert, az Acer oldalán meg csak XP-hez és Vistahoz van.A 16:10 arányú kijelzőmön kissé hülyén fest az 1152*864-es felbontás + nincs 3D-s gyorsítás sem. A WLAN-t meg felismeri, de nem kapcsolja be.
-
Rickazoid
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítségre volna szükségem. Máshol már kérdeztem, de nem kaptam választ. Felraktam a notebookomra Vista mellé az opensuse 10.3-at, a 64 bitest. A telepítés végéig minden rendben volt, de amint elindult a rendszer, csak parancssori mód jött be
. 5-ös futási szinten ment, az xdm-is futott, yast alatt is megnéztem, ki-be kapcsoltam, de nem volt változás. Kikapcsoltam az energiatakarékos módot, hátha, de az sem segített. Újratelepítettem az egészet, de így is ugyan az a helyzet!
Van valami tippetek, mi a baja??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpársportok
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Formula-1
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged