- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Üdv!
Az ufw használatával kapcsolatban merült fel bennem pár kérdés.
Szeretném kérni a személyes véleményeteket.
A körülmények:Adott 2db gép. Egy dektop és egy laptop.
A desktop kizárólag otthoni használatra router mögött.
(bár 2éve nincs rá fw update, szóval ...)
A laptop otthoni és nyilvános helyeken is használatban lehet.
Mindkét eszközön wireguard fut és vpn-en keresztül "lóg" a neten.
Mindegyikre felraktam az "ufw" tűzfalat.A felmerült kérdések:
1. Jól tudom, hogy az UFW kizárólag port-alapú tűzfal?
Azaz, ha mondjuk rule-ban "http" értéket adok meg az valójában a default 80-as portot jelenti nála?2. Alap helyzetben úgy hozza létre a rule-t, hogy "incoming/deny, outgoing/allow".
Ez így minden esetben rendben van?
Vagy megfelelőbb volna minden esetben az "in/out=deny" és manuálisan megadni minden portot amit használok?3. Jelent bármi extra beállítást, hogy az internet a wireguard miatt a "wg0" virtuális eszközön keresztül érhető el?
Jelenleg nem állítottam be semmi custom szabályt, kizárólag az "in/deny, out/allow" van érvényben és úgy tűnik minden működik, ami fura.
Működik a böngészés, samba szerver elérése, ssh custom porton, etc.update:
Esetleg erre a beállításra még szükségem lehet, jól gondolom? -
törölt tag
válasz
growler #89908 üzenetére
Nincsen gparted minden telepítőn. (mert pl. esetemben gui sincs)
Az encrypt sem volt gond, mert cryptsetup open-el feloldottam és a /dev/mapper alatt ilyenkor elérhető.
Futtattam a telepítőn forced-ként egy "e2fsck"-t a "clean" státusz ellenére, de nem volt hiba szerencsére. A hdd-n panaszkodott, hogy töröltem a "lost+found" könyvtárat. Hagytam, hogy újra létrehozza üresen.Meg is írtam volna, hogy már meglett a megoldás csak friss regisztrációval nem engedi, amíg nem jön válasz az előzőre. Persze mindezt csak azután közli, hogy megírtam az egészet és küldtem volna hozzászólásként. Remek konstrukció.
-
törölt tag
Sziasztok.
Elment az áram és a desktop gépem kikapcsolt működés közben.
Hogyan lehetne ellenőrizni a fájlrendszert?
Van egy encrypted/ext4 root (ssd) és egy user alá mount-olt ext4 (hdd).Esetleg érdemes volna telepítővel nekiindulni, hogy semmi ne legyen mount-olva?
-
törölt tag
válasz
#22163968 #89867 üzenetére
Nos, mivel amikor aktív volt elméletileg a VP9 HWAccel az NVidia kártyán a Chrome/Opera böngészőkben nem jelent meg a video, ezért a VDPAU (VA-API) megoldást elvetettem.
Feltételezem a régi "libva-vdpau-driver-vp9-git" csomag lehet az oka.
Úgy tűnik a VA-API támogatás esetemben nem lesz jó browser-en belül.
Felraktam az újabb "libva-nvidia-driver" csomaggal és azt a megoldást választottam, hogy inkább az NVDEC-et használom majd.Zárt NV driver mellett a /etc/environment két paramétert kapott:
LIBVA_DRIVER_NAME=nvidia
VDPAU_DRIVER=nvidia
Ezzel az NVDEC lesz használatban.
Ezután felraktam a "play-with-mpv-git" csomagot és a Chrome/Opera böngészőkbe a "play with mpv" extension-t.
Így most egy külön ablakban nyílik meg a VP9 video.Egyelőre itt tartok.
-
törölt tag
Aha, hát felraktam a "libva-vdpau-driver-vp9-git" csomagot is, gond nélkül fordult, de mégsem tűnik gyorsított videonak.
Viszont valami hiányzik a chrome-nak:$ google-chrome-stable --enable-features=VaapiVideoDecoder --disable-features=UseChromeOSDirectVideoDecoder
libva error: vaGetDriverNameByIndex() failed with unknown libva error, driver_name = (null)
-
törölt tag
Most desktop gépen vagyok, amire csak a fentebb említett nvidia csomagok vannak feltéve és a chrome://gpu szerint van video gyorsítás.
Elindítottam egy random YT video-t és megnéztem a Player Properties-t.
Ránéznél kérlek, hogy ilyesmit kellene-e látnom majd a laptopon is?
Itt tényleg van gyorsítás? [kép]A libva-vdpau-driver-vp9-git még itt sincs feltéve, természetesen felrakom, ha tényleg kell, de szeretném lekövetni/megérteni a kapott adatokat, hogy lássam a változást.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #89856 üzenetére
Megnézem, elolvasom, köszönöm a linket.
A fura az egészben az, hogy desktop gépen (gtx1660) ugyanezen az OS-en kizárólag az "nvidia, nvidia-utils, nvidia-settings, opencl-nvidia" csomagok vannak feltéve és elméletileg rendben van a gyorsítás. Ezért azt hittem ez rendben lesz a laptopon is.
De tévedtem.Amúgy firefox esetében van valami olyasmi lista, mint chromium esetében a "chrome://gpu" ?
Találtam egy ilyet: "about:support"
De kicsit sok info van itt ahhoz, hogy megtudjam, aktív-e a gyorsítás. -
törölt tag
Sziasztok.
Szeretnék segítséget kérni, mert elakadtam és nem találom a megoldást a problémára.
A laptopomon a Chrome/Opera browser video gyorsítás nem aktív az nvidia vga használatkor, kizárólag az intel vga esetében.
Ez azért problémás, mert a laptopot külső monitoron használva mindíg az nvidia az aktív, ezért fontos volna, hogy ilyen esetben is renben működjön.(Arch/Gnome/x11, Nvidia zárt driver v530)
Ha az iGPU-val (UHD630) indítom el a böngészőt, akkor rendben működik a video gyorsítás:
Ha a dGPU-val (rtx2060 mobile) indítom el a böngészőt, akkor nincs semilyen gyorsítás.
Hogyan és mit kellene beállítanom, hogy nvidia esetében is legyen a böngészőkben (Chrome/Opera) hardveres gyorsítás?
Köszönöm.
Fura módon a vainfo sem akar működni:
$ vainfo
Trying display: wayland
Trying display: x11
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
Nem tudom, ez számít-e valamit. -
törölt tag
Használ valaki közületek "Wayland"-en OBS-t?
Nekem nem sikerül beállítanom, hogy megjelenjen a screen.Az alábbiakat csináltam:
1. A /etc/environment fájba beírtam a "QT_QPA_PLATFORM=wayland" paramétert
2. Felraktam a "qt6-wayland" csomagot
3. OBS-en belül a PipeWire screen megosztást választottam kiAz első kettő pont azért kell, hogy egyáltalán elinduljon az alkalmazás Wayland-en.
Viszont sajnos csak fekete képernyőm van, miközben megjelenik a ScreenShare ikon a DE felső sávon.
Mi lehet az oka, hogy nem látom a desktopot az OBS-en belül? (x11 alatt rendben megy) -
törölt tag
Sziasztok.
Arch-on Gnome-ot használok GDM-el.
Azt szeretném, ha x11 helyett Wayland lenne használatban.
(x11 alatt van egy kis bug, ami Wayland esetén nem jön elő)Olyan gondom van viszont, hogy a GDM-ben nem minden indításnál jön elő a Wayland session lehetőségként.
Amikor működik, akkor a Gnome session azt indítja és van külön egy "Gnome (xorg)" menüpont is.
Amikor nem elérhető, akkor csak Gnome session van és az x11 indul vele.A /etc/gdm/custom.conf fájlban a kikommentezett sort módosítottam erre:
...
WaylandEnable=true
...
Ezzel sincs igazából változás és kikommentezve sem.
Jelenleg egy laptopon használom (intel+nvidia)
Az nvidia az itt látható módszerrel tiltva van: [link]
Így csak az Intel uhd 630 működik, lspci sem mutatja az nvidia vga-t.Hogyan lehetne elérni, hogy minden alkalommal a gdm wayland session-t indítson?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Nintendo Switch Pro Controller (18000 Ft / db)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest