- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #55714 üzenetére
Igen, Arch-nál vannak a stabil repo-k, meg a testing repo-k. És működik nálam a stabil évek óta, erre varrjál gombot.
Biztos sokat tanultál Debian-on a különböző repo-k kutyulásával ami általános linuxos tudás, van aki már azt is komoly munkának veszi hogy látta hogy függőségek is léteznek
-
BoB
veterán
Be lehet állítani ugyanazon jelszó használata esetén hogy automatikusan feloldódjon a kwallet, így titkosítva lesznek tárolva a jelszavak és mégsem ugrik fel a kwallet ablaka. (ahelyett hogy olvasható formában laptop ellopása esetén azonnal hozzáférnek).
Eltart vagy 30 másodpercig is
-
BoB
veterán
válasz
Apollyon #54963 üzenetére
Ez nem jó érv, egyik alma másik körte. Az emberek 99%-a nem tudja hogy vannak alternatív operációs rendszerek. Többek között ezért nyilvánvaló a Windows előnye. Ugye ezt hozod fel hogy attól hogy valami elterjedt nem feltétlenül jó.
Azonban a Linux disztrók készítői, fejlesztői pontosan ismerik milyen init, hang, és egyéb lehetőségek vannak. És így választják a systemd-t a pulseaudio-val együtt.
-
BoB
veterán
Egyet tudok, ALSA-val nem lehet megoldani a különböző csatornák összekapcsolását.
Például ha videót készítesz és fel akarod venni a desktop hangját (vagyis azt akarod hogy a videón rajta legyen a játék hangja), nem tudod megtenni vele.
Pulseaudio-val át lehet irányítani bemenetnek azt a kimenetet ami a hangszóró felé megy (de a hangszórón is lesz hang attól).
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #54425 üzenetére
Már látom mi okozza a fennakadást.
"Winx-re vannak optimalizálva kizárólag," helyett ezt kellett volna írni:
A régi windows-okat már nem optikalizálják az új processzorokhoz.A végeredmény ugyanaz ugyan de nem mindegy miért. Ti most a miért-en pörögtök de a lényegen nem változtat.
CPT.Pirk: egyébként meg nem célszerű hanem kénytelen vagy, ha nem azért vettél 16 szálas processzort hogy 1 szálon menjen. Vagyis nem csak elhanyagolható apróságok vannak.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #54325 üzenetére
"AMD mindkettőt tudja használni (vaapi és vdpau), de képtelen voltam rájönni melyik jobb a gépnek. "
Elindítod a VLC-t, ki lehet választani melyiket használja a beállításokban. Megnyitsz egy filmet és HTOP-al megnézed melyikkel mekkora a CPU használat. Amelyikkel levesebb, az a nyerő
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #54009 üzenetére
A clamav két módon tud keresni:
1. stand-alone programként, aclamscan
paranccsal
2. a clamd daemon-on keresztül, aclamdscan
paranccsalAz első csak egy szálon tud futni, míg a második a -m kapcsolóval több szálon is, kihasználva a többmagos, többszálas processzorokat, és jóval előbb végez a kereséssel. Az --fdpass kapcsoló ahoz kell hogy a clamd user nevén futó daemon hozzáférést kapjon a user fájljaihoz.
-
BoB
veterán
válasz
herdsman12 #53388 üzenetére
Blogot írtam róla, Live Cd-vel tesztelheted.
-
BoB
veterán
válasz
God Vazzeg #53127 üzenetére
Még egy cikket sem olvastál róla ami itt is megjelent?
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #52843 üzenetére
Nekem a gparted-es megoldás azért tűnik bonyolultnak mert fogalmam sincs a háttérben mit csinál
Persze gondolom azért működik mert az UUID-t is másolta, úgy nyilván nem kell szerkeszteni, ha ugyanaz. Mindenesetre én nem favorizálom.
Persze én csak azt írtam le én hogyan csinálom, az hogy más mit csinál nem érdekel
-
BoB
veterán
Nagyon nem kell izgulnod mert az eredeti adataid megmaradnak mert csak másoltál róla. Akármi történik az ott lesz ugyanúgy.
Az UUID-t a /boot -os grub.cfg-ben ne felejtsd el átírni mert különben nem fog boot-olni. (vagy fog, csak a régi rendszert indítja majd ha bennehagytad a régi 64-es SSD-t).
Arra figyelj mindig hogy az új konfig fájlok amiket szerkesztened kell a
/run/media/sonja/blablabla/
(vagy ahova csatoltva lett az új SSD)
alatt kell majd keresned.Ha viszont simán
vim /boot/grub/grub.cfg
-t írsz akkor hazavághatod az éppen futó rendszered boot-ját. -
BoB
veterán
rsync ide vonatkozó paraméterei:
# rsync -aAXv --exclude={"/dev/*","/proc/*","/sys/*","/tmp/*","/run/*","/mnt/*","/media/*","/lost+found"} / /path/to/backup/folder
[link]grub-ot meg ugyanúgy tudsz telepíteni a meglévő rendszerről, grub-install nem csak Live lemezeken van.
Azaz:
grub-install --target=i386-pc /dev/sdx
(vagy grub2-install, ahogy hívják a disztródon)
colomb2: igazad van, elbasztam
-
BoB
veterán
- berakod az új SSD-t, meglévő rendszerről mehet a boot
- partícionálod
- becsatolod
- rsync-el (a megfelelő paraméterekkel!) másolod a /-t új SSD-re
- dettó a home-odat
- feltelepíted a grub-ot rá
- átírod az UUID-t grubban, fstabbanKész. Ezek közül semmihez sem kell Live lemez vagy chroot, mindent meg tudsz csinálni a meglévő rendszeredről.
-
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #52796 üzenetére
Nem igazán értem hogy mit nem értesz
Ha terminálba beírod: spectacle -> ez indítaná a képlopót de nincs feltelepítve. Ezt tudod felrakni a kde-spectacle csomaggal.
(mert amit felraktál csomagot, ismét írom és te is látod, egy nem indítható program, RPM készítő)
Ne haragudj de ez már fájÉs egyébként ennek meg az égvilágon semmi köze sincs a KDE-hez vagy Cinnamonhoz mert az hogy melyik csomag hogy van elnevezve a disztróhoz kötődik nem az asztali felülethez
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #52792 üzenetére
Szerintem te is keversz valamit mert mindkettő API (va-api, vdpau), csak egyiket Intel készítette (eredetileg), a másikat az nvidia.
És egyébként pl az Intel GPU-k nem is támogatják a vdpau-t, az csak OpenGL/VAAPI backend-el működik egyáltalán velük (szerintem te itt keversz valamit). Nvidia-hoz meg jobb a vdpau.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #52785 üzenetére
apt show spectacle
[...]
Description: RPM Spec file generator and management tool
[...]Azért van így mert az Ubuntu-sok így döntöttek hogy ez a nevű csomag ezt az RPm generátort fogja tartalmazni. Ilyen egyszerű.
Nem hiszem hogy azért nem működött volna nálad, hiszen telepítéskor ha hiányozna valami neki az feltelepül. Ubuntu meg variánsain még az opcionális függőségek is mind alapból telepünek ha kell ha nem.
Ezzel szemetelve a rendszertMost kipróbáltam 16.04-en és működik rendesen.
-
BoB
veterán
Kdenlive-ben most csináltam egyet, pofonegyszerű.
Külön lehet állítani mennyi ideig legyen egy kép, zenét is könnyen alá lehet rakni, rendezni, stb.
Ha x kép ugyanannyi idővel megy, egyszerre többet is hozzá lehet adni, vagy külön külön is.
2 perc alatt csináltam egyet úgy hogy előtte életemben nem használtam még ezt a programot
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51485 üzenetére
Ennyi? Ezután kellene hogy jöjjön az a rész amire kíváncsiak vagyunk. Ha csak ez jelenik meg akkor nem látja a fájlt valamiért. Na mind1 ez érdekes.
Megpróbálhatod az
ffmpeg -i fajlnev
-et is, ez is ki fogja írni. -
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51481 üzenetére
Akkor hagyd le a
| grep
audio részt, és tedd fel valahova amit kiír (pl pastebin). -
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51478 üzenetére
De elindult és mivel paraméter nélkül indítottad rövid idő alatt be is fejeződött a futása, és az egészből nem is láthattál semmit, mivel nincsen grafikus felülete.
Indítasz egy terminált:
ffprobe videonev | grep audio
Ez kiírja milyen formátumban van a videó mellé kódolva a hangsáv.
ffmpeg -i videonev -vn -acodec copy ez_legyen_a_hangfajl_neve.***
A csillagok helyére pedig beírod a megfelelő betűket (tehát ha az első parancs azt mondja mp3, akkor mp3 lesz a kiterjesztés)
Ez egy az egyben visszaadja azt a hangot ami videó alatt van. Nem kódolja át, stb.
-
BoB
veterán
válasz
teleahocipöm #51444 üzenetére
A lényeg hogy az alapértelmezett kulcscsomónak a jelszava ugyanaz legyen, mint a bejelentkezési jelszavad. Ha nem oldódik fel automatikusan, töröld és csináld újra.
Ha ugyanaz lesz, bejelentkezéskor a rendszer magától feloldja, nem fog előjönni az ablak, de az adatok titkosítva lesznek tárolva.
-
BoB
veterán
Megjelent a Plasma 5.9
Érdekes újdonság: bekapcsolható globális menü (mint pl. Unity, GNOME -nál).
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50616 üzenetére
Vállalkozó szelleműek kipróbálhatják a KaOS-s is: https://kaosx.us/
Ez egy csak KDE, független disztró.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest