- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- E-book olvasók
- Fujifilm X
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
greenmaur #13219 üzenetére
Logout blogomon van F17 telepítős cikk, olvasd át. Kernelbe pakolják a firmwareokat, már sok wifit támogat, ha mégsem, akkor húzd rá a fusion-t, ez egy kibővített Fedora tulajdonképpen.
DE! Ha tetszett a Pear OS, akkor használd nyugodtan. Ubuntu az alapja (12.04, tehát friss a kernel is, van trim, meg minden jóság), csalódni nem fogsz benne, szerintem nagyon jól újragondolták a Gnome Shell-t is (ezt is átnevezték persze...). -
-
ViZion
félisten
válasz
mokiber #13203 üzenetére
Mindegy milyent veszel, Kingston DT R500 jó gyors, de másik is megteszi. Ha elolvasod a belinkelt dolgokat, akkor sok mindet elmagyaráz, de ha elakadsz, itt van vki. Nem tudom hol laksz, miért nem kérsz tapasztaltabb usertől segítséget a telepítéshez, kezdeti beállításokhoz. Nem bántásból írom, csak akkor nem kellene idegeskedned. Amúgy tönkretenni nem tudod, max. rámegy pár órád. Viszont ha valami nem működik elsőre (pl. wifi), akkor azért nem egyszerű, de pl. Teamspeak-en is tudunk segíteni.
-
-
ViZion
félisten
válasz
mokiber #13189 üzenetére
szvsz ne szívasd magad külső vinyóval, tedd rá a gépre, ha nem tetszik max másikat telepítesz. PDF olvasó van (nálam Evince, Chakran nem tudom mi), de lehet Acrobat reader-t is telepíteni. Office-ra Libre Office, vagy a Calligra is jó (kicsit fura elrendezés, de jó) bár ezeket én csak ritkán használom, nem tudom Neked megfelel-e. Képnézegető van alapból, Gnome környezetben én a gThumb-ot szeretem, ez nézegető, de egy klikkre nyílik az alap szerkesztő panel (levágás, méretezés, korrkciók), komolyabb dolgokra Gimp (rétegek, szűrők, stb. vannak már). Videóvágásban megint csak amolyan kezdő-kibic vagyok, ami kell arra nekem elég az Avidemux, + felraktam a VLC video Creatort is, de nem mélyedtem el egyikben sem (majd jönnek tapasztaltabb videósok
).
ITT linuxos ez-az, itt pedig a Fedora 17 teljes telepítése van, Chakra sem bonyolultabb, ezt átolvashatod, hasznos infók vannak benne (remélem).
-
ViZion
félisten
válasz
mokiber #13182 üzenetére
HP-nak jó a támogatottsága, ha nem régi, akkor fog működni a legtöbb disztrón out-of-the-box. A "mielőbb működni" linux esetében kb. 2,5 órat jelent: ezalatt letöltöd az iso-t, kiírod pendrájvra, elindítod a telepítést, megcsinálod a frissítést, kicsit testreszabod. A fentmaradó 80-100 percben csinálhatsz vacsorát és megkajálsz
Mit dolgozol rajta? (a programok érdekelnek, nem a beosztásod) Mert ez nem Windows, sok proginak van alternatívája, de soknak nincs.Fontos! Elsőre (első tízre?) lehet, hogy nem megy minden símán. Lehet, hogy csak az ötödikre kipróbált asztali környezetre fogod azt mondani, hogy jó. Esetleg másik disztró lesz, amit majd megkedvelsz. A lényeg, hogy nem szabad egy-egy félresikerült próbálkozás után feladni, hogy a linux sz@r... sokféle van, meg kell találni a hozzád legjobban illőt. Pl. a KDE és én gyűlöljük egymást, de Cpt.Pirk és sokan itt a fórumon is gondtalanul használják.
-
ViZion
félisten
válasz
mokiber #13170 üzenetére
A könnyű megoldás: Hazaviszed, és keresel valakit, aki telepíti, megmutat dolgokat.
Amúgy Win-en van virtualbox, ott lehet gyakorolni, számtalan leírás a telepítésről, stb.
Mivel ez nem Win vagy OS X, itt rengeteg lehetőség van, elsőre ezekkel kellene kicsit tisztába kerülni: asztali környezetek, disztribúciók, stb.Kezdésnek Ubuntu is megteszi, ehhez sok infó van magyarul is, bár Win után elég fura lehet az Unity, ezért esetleg Lubuntu-t nézd meg. Ebben a hsz-ben van pár link, amin elindulhatsz.
-
ViZion
félisten
LiveUSB Ubuntunál egy +lehetőség csak, hogy elmented a változtatásokat USB-re.
Telepítsd a virtualboxot, és tölts le pár disztrót amit kipróbálhatsz, korábban klinkeltem pár logout cikket, azokat és azokból nyíló linkeket el kellene olvasni, mert így ez sokáig fog tartani... -
ViZion
félisten
Ubuntu és *buntu disztróknál van lehetőség a pendrájvon egy virtuális fájlrendszert létrehozni, amibe menti a változásokat. Amúgy ez is egy "mezei" Live disztribúció. Telepíteni minden live USB-t vagy Live CD-t lehet. Olvasd el, amiket linkeltem, és próbálj ki párat. Virtualboxot telepítsd, ott csinálsz "játszóteret" és gyakorolj azon, ha bizonytalan vagy.
Most milyen OS-t használsz?
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Fedora 17-ben /run/media/usernév/akármi eleinte fura volt, /media-ban kerestem.
-
ViZion
félisten
Elég a 4GB, de napi használatra hamar kinövöd sztem. Azon kb. 1,5 GB persisten-t létrehozható.
Bleachbit takarító progi, pl. nyelvi fájlokat törli (magyart és angolt hagyd meg azért...), ezzel sok helyet szabadít fel. Mondjuk LiveUSB-n még nem próbáltam, gyanús, h csak az utólag letöltötteknél tudna csak takarítani.
-
ViZion
félisten
uhh...ehh.
SSD az Solid State Drive, leegyszerűsítve egy halom pendrájv egy spéci vezérlőre kötve. Ha bővebben érdekel, akkor [link], érdemes elolvasni, még pár évig ez jelenti a csúcssebeséget, gyakorlatilag a régebbi i-RAM sebességét hozza.
Jó, hogy több linuxot próbálsz, de ha lehet egy javaslatom, akkor a legfrissebbeket használd: szélesebb HW támogatás, kiforrottabb felület, stb. Ubuntu 10.04-10.10 még OK, ha Unity-t nem akarsz, de Mint-ből inkább a 13, mint a mint 9 ("mint a mint" Yeee, ez de jó).
Teljesen szerénytelenül ajánlok pár cikket, azokat átolvasod, YT videókon nézel pár asztali környezetet, és jobban képben leszel. [link], [link], [link].Másik, hogy ez a LiveUSB jó dolog, kell egy gyors pendrájv, inkább 8 mint 4 GB a persistent miatt, ahová a változásokat menti. Ajánlott USB 2-ben a DT R500, vagy jobb, esetleg a jövőt is figyelembe véve az USB 3-as tesója.
Azért engem már ért meglepi, hogy nem indult más gépén, miután az enyémen volt pár frissítés, meg alakítás... Mezei LiveUSB meg elindult. Gondolom vmi ütközés miatt, de pl. céges delleken sem indul, ha frissítem itthon. Ha Ubuntu alapú disztrót raksz LiveUSB-re, akkor a változások mentésére szolgáló terület (persistence-nek írják a progik, ezt állítgatod) méretét tudod megadni, más disztrónál azt sem. Ne várj augusztusig, ez nem akkora dolog, h ha vmit elrontasz, max formázod a pöckötHDD-re telepítve a rendszernek bőőőven elég 5-8 GB, ha nagy dolgokat nem raksz /home-ba. Ez nem windóz, nem hízik a frissítésekkel, bár párszor Bleachbit-et futtatni nem árthat.
-
ViZion
félisten
válasz
rybank #13129 üzenetére
De marha jó Nektek
Nekem az adatlapon a cucc, igaz a merevlemez több, mint felén a gyerekrajzfilmjei vannak-nem, nem nCore tékából, csak nincs DVD lejátszónk, így felraktam gépre, átkódoltam, a TV meg pendrájvról lejátsza. Gyors mérés: ~280 GB cucc, zenével együtt (mondjuk ez is pótolható), ezekről van mentés is, ami igazán fontos az még DVD-n is van a külső HDD mellett. ~10 évnyi munka (korábban itthon is melóztam) és családi fotók nehezen pótolható.
-
ViZion
félisten
Csak / partíció kell. Ez nem Windows, a Home-t akár Live alól is mentheted, ha kell. Cserhely sem kell, ha van elég ramod.
Én egybe rakom, csak / van:
1. van 8 GB ram, nem kell swap (már 4-nél sem swappolt)
2. SSD-re rakom, nem akarok öszze-vissza partíciókat, ami kell még azt symlinkel becsatolom ahova kell.
3. Ha SSD elszáll, akkor sz.r van, de ha csak az OS, akkor a home live alól símán menthető.
4. biztonsági mentés külső HDD-n, van ami DVD-n is, meg ugye a Home egy része amúgy is HDD-n van (doksik, képek, filmek, stb, aminek nem SSD-n a helye)DE! Kinek mi. Nem egyformák a gépek és a szokások.
-
ViZion
félisten
válasz
gabo89 #13048 üzenetére
Ne várj tőle csodát, a VIA-hoz már ment petíció is, amiért híresen sz@r a linux támogatottsága. A VIA linux portalon keresd meg melyik OS-el tudod használni, amúgy a HW gyorsítás nem fog menni, csak CPU terhelve SW-esen.
Nekem is volt VIA cuccom, leveleztem velük, stb. Neten körülnéztem és eldöntöttem: soha semmit nem veszek, amihez közük van. Alaplapból is olyant kerestem, amin nem VIA HD audió van (amúgy realtekhez képest az is egy f@os). -
ViZion
félisten
válasz
Jester01 #13043 üzenetére
Az már újabb kari, a 4xxx széria már régi... Ami a vicces, hogy most (már vagy 2-3 hónapja) keresek utódot a HD4770-nak, mert bár teljesítménye és fogyasztása is megfelelő, de nincs jó driver... 25-28k-ért megkapom kb. ezt a teljesítményt és fogyasztást egy újabb kártyában (HD7750 vagy GTX 550 Ti), csak még fel kell dolgoznom, h cserélni kell a semmiért
Ha valaki használ HD7750 / 7770 vagy nV GTX 550 Ti kártyát linuxal, kérem mondja el tapasztalatait (virtualbox, játékok: UrT, pár FPS még)
-
ViZion
félisten
válasz
Lacces #13041 üzenetére
Az a baj, h AMD nem nagyon foglalkozik a normális linux driverekkel. Ha nem feltétlenül kell az Unity, akkor szerezz be egy 10.10 Ubuntut: ott jó volt a driver, lehet proci sebesség állítgatásra is progit felrakni, volt Compiz, meg minden jóság...
Pear OS-t nézd meg, nekem nagyon tetszik! -
ViZion
félisten
válasz
Lacces #13039 üzenetére
LiveUSB + persistent csak Ubuntunál és más, Ubi alapú disztrónál van. ATI driver sz@r (HD4770), nálam mindenhol beteg volt Ubuntu 10.10 óta... Fedora nyíltal jó - asztali gépen.
Ubuntu font telepítés egy pillanat minden OS-re, letöltés berakni a saját font mappádba, vagy minden felhasználónak az /usr/share/fonts -ba.
Gnome Shell jól átszabható, nekem Bolt menüvel jó. Inkognitót itt sem lehet jobb klikkre, de a chrome / chromium okosítható, csinálj új parancsikont, amihez hozzáadod az -incognito parancsot (kötőjel incognito), ahogy a cache-t is át lehet helyezni, méretét megadni, stb...
Nem akarlak meggyőzni, ki kell próbálni egy halom disztrót, és meglesz az igazi.
Ubuntu alapokon Pear OS, Zorin OS, Linux Mint mindenképpen érdemes megnézni, akár virtuális gépben vagy Live ként. És van még openSUSE, Fedora, Chakra, ha váltanál .deb vonalról. Sok jelentősége nincs, talán a szoftverközpont ami hiányozhat. Olvasnivaló. -
ViZion
félisten
válasz
Lacces #13037 üzenetére
Minden műveletet megjegyez, szal ha terminálig eljutsz, akkor jó.
Először azért próbálj meg még egy apt-get update, apt-get upgrade parancsot (sudo-val).
Hátha frissíti és megoldja.
A telepítések a /var/log/dpkg.log fájlban vannak. megnézed mik történtek.
Sajnos Ubuntunál nem olyan egyszerű visszavonni, mint Fedorával, most hogy így rákerestem... de ha megvan a log fájl, akkor okosabbak leszünk...
Esetleg telepíts Fedorát -
ViZion
félisten
válasz
balpeter04 #13029 üzenetére
írtam. Mivel azt a progit kb. 1× használtam, sokat nem tudok mondani. Super grub disk, vagy más live disztró nekem egyszerűbb.
-
ViZion
félisten
válasz
balpeter04 #13027 üzenetére
1. W7-et nem nagyon kell újrahúzni, szépen ki lehet takarítani...
2. Linux telepítőd van. Milliónyi a neten, nem kell Ncore tékába menni érte
3. W7 bootloaderhez adod a linuxot: Easy BCDEdit
4. super grub disk: betölt, elindítod a linuxot -mer' megtalálja- majd újratelepíted linux alól a grub-ot.4.-et javaslom. Kb. ennyi. nem ördöngősség, ha elakadsz segítünk.
-
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #13020 üzenetére
Három? A linkelt oldalon tucatnyi lehetőség van... csak a teljes káosz kedvéért.
Win alól én az Universal USB Installer-t ajánlanám, Linuxból Unetbootin, Ubuntunál Multiboot... de amúgy jön vki mindjárt a dd -vel -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
HW tekintetben Ubuntu, openSUSE, Fedora, LinuxMint és a nagy disztrók általában jól állnak. Ami fejtörést okozhat: régebbi / noname webcam, régebbi
Canonnyomtató, meg pár ilyen multifunkciós nyomtató, de keresgéléssel megoldható. Múltkor Epson scan+printer kb. fél óra alatt beüzemelve, guglizással telepítéssel, újraindítással együtt. Persze van macerásabb is, vannak azért akiknél pl. webcam szívós, nekem eddig szerencsém volt... -
ViZion
félisten
Logout oldalamon van a Próbáld ki a linuxot cikk, segíthet a döntésben. Sok disztró (kb. 8 jelentősebb) és sok asztali környezet van, így lehet, hogy elsőre (2., 3., vagy akár 4.-re) nem a megfelelőt találod meg, ami Neked is tetszik. Ezen nem kell kiborulni, hogy a linux sz@r, csak tudni kell feldolgozni, hogy ami másnak jó vagy megfelelő az Neked nem az.
Pl. a KDE és én örök "ellenségek" vagyunk, még egyik sem működött nálam hibátlanul, vagy úgy ahogy akartam. Ettől még nem szar, csak "nem hozzám való"
Kezdésnek mindenképpen Ubuntut, vagy vmi "variációját" javaslom, akkor is, ha esetleg lassúbb lesz a gépeden. Miért? Mert itt is pörög a fóruma, sokan használják, tudnak segíteni, kevesebbet kell guglizni és fordítani -mivel a legtöbb segítség angolul van.
Amit még érdemes lehet megnézni az a Zorin OS, az ingyenes változata természetesen. Ubuntu alapokon Windows "skin", tehát akár ismerős is lehet anyukádnak, lehet könnyebben elfogadja. Remélem tudtam segíteni.
Fedora telepítésről itt egy friss cikk, segíthet, bár Ubuntu telepítő kicsit más (egyszerűbb szerintem), de alapfogalmaknak nézz utána, és legyen mentésed! -
ViZion
félisten
válasz
wetomi #12938 üzenetére
Valamit írhatnál, pl. merevlemezek gondolom AHCI módban vannak és a BIOS beállításaid is rendben... HD sentinel vagy vmi tesztprogi nem donott rá hibát?
Próbáld ki Fedora LiveUSB-val egyik HDD-ről a másikra másolni, ha akkor is előjön, az 99% HW hiba. Debian stable nem feltétlenül a legfrissebb, ha ez nem gond, akkor bátran tegyél próbát, bár én Fedorát javaslom... -
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #12886 üzenetére
Amúgy a "gyári" jobb klikk menüt hol lehet szerkeszteni? Meg a bal oldali panelon az ikon méretre nem találtam megoldást, csak régi leírások vannak, amik már nem műXenek. Jó lenne ha Dolphin szintre fejlesztenék legalább...
Hnlapjukat nézegetve elég durva, hogy ~1 éves bejegyzések vannak. Mivan ezzel? nem fejlesztik? Gnome helyében má' rég GTK-ra áthegesztettem volna a Dolphint
-
ViZion
félisten
Köszönjük!
Ké'ne egy bejegyzés, azt jobb linkelni, mint egy hsz-t.
Kipróbáltam, Chrome-val is települ, MTV megy, de PH!TV nem
Annyi még, hogy itt egyszerre két helyen is feljön vmi telepítés a kodekeknél, az egyik még tart, amíg a másik már refresht ír, megvártam a másikat is, brózer restart, ööm, bódottá...
PH!TV-n jön a pufferelős karika, de semmi. -
ViZion
félisten
válasz
Melorin #12876 üzenetére
Ehh. LiveUbuntu vagy vmid nincs? Windóz lemezkezelő miként látja a partíciót?
Meg ideírhatnád, hogy milyen HDD és partíciók voltak/vannak. Lehet, h a linux konvertálta a primary-t logikaira, hogy legyen helye és ezért nem látja a win...
Ubuntu topikban Kendek-et keresd meg, Ő nagy pro.Ha nem sok az adat, akkor mentés, formázás visszatöltés a partícióra, kész. De azért chkdsk vagy ilyesmi is lehet elég lenne.
-
ViZion
félisten
válasz
Melorin #12874 üzenetére
Jajj. Jók ezek az inteligáncsos eszközök, de én a manuális telepítést preferálom...
Logouton nem olvastad a telepítős leírást? Ehh.
Milyen linux disztrót raktál fel?
GParted programmal nézd meg milyen eszközök és milyen partíciók vannak...
Vagy windóz lemezkezelő mit ír róla? chkdsk volt-e? -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Azért jelent meg később az írás, mert végig is csináltam, hogy ha vmi van, akkor még javítsam, kisebb az esélye hogy vmi durva hiba marad benne. Persze minden gép más, de az alap kb. ua. ahol más beállítások kellenek ott felhívtam rá a figyelmet. Én universal USB installerrel írtam ki pendrájvra, jó volt, most linux alatt unetbootin-t használok.
Ha nem akar összejönni, akkor írd ki CD-re, jól jön ha van. -
ViZion
félisten
Fedora már nem MD5-öt használ. Az oldalon volt az ellenőrzés jobbra lent, oda kattintva lehet megnézni az ellenőrző összeget. Itt van mi kell win alatt az ellenőrzéshez.
De mielőtt nekiesel, formázd fat32-re a pent, töltsd le újra (NE IE-vel) és újra küldjed rá, vagy próbáld ki a Fedora saját USB telepítő progiját. -
ViZion
félisten
Mielőtt nekilátnál, javaslom a Próbáld ki a linuxot című cikket, hogy kicsit a disztrókról és az asztali környezetekről képbe legyél. Nézz videókat, melyik milyen. Még pár disztró, és a linuxos topikok itt.
Azért fontos ez, mert sok féle van, nehogy az legyen, h kipróbálsz valamit, ami nem tetszik, majd elhajítod a CD-t, hogy ez de sz@r... Sok lehetőség van, nem biztos, hogy az első lesz az "igazi". Várjuk a jelentést, ha elakadsz segítünk. ...azért mentésed legyen -
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #12843 üzenetére
Bizony. Mindent (jó esetben) felismer, beállít, telepít... egy 10 éves korong meg még nem hallott sok olyan jóságról ami ma már természetes, nem tudom pl. SATA II, vagy egy nagy HDD mennyire volt akkor támogatva... Azt tudom, hogy pl. XP SP nélkül a nagyobb merevlemezeket úgy összekócolja, hogy formázni kell az egészet, na ez is kb. olyan lehet.
-
ViZion
félisten
Linkeltem a videót... cachre kb. minimális a hatása - főleg 8 GB ram mellett. A ram még az SSD-nél is sokkal gyorsabb, szal. ennyi rammal az SSD szinte semmit nem hoz, max. program indulás (vagy az se, jó prefetch-el), OS indulás lesz jobb valamivel. Azoknak jó, akik nem tudják vmiért újrarakni vagy klónozni a wint. Nálam programokkal (grafikai motyók) szépen az SSD-n a w7, játékok természetesen HDD-re telepítve. Akinek megéri a gyorsabb pálya betöltésért és pár FPS-ért játékra is SSD-t venni az tegye, nekem erre nincs lóvé. W7 mellett van a Fedora, ahogy a linkelt cikkben is. Ööm, bódottá. 99%-ban Fedorát használom, mert nincs itthon meló, játékra nincs időm, ha van arra meg jó a Fedora alatt az UFO: AI
FSTAB beállítások érvényesek más linuxra is, meg a többi írás is nagyrészt, szal. kiindulásra jó. Ha partícionálás, régi win klónozása meg ilyesmi nem megy, akkor segítünk. -
ViZion
félisten
Én már abba bele tudnék kötni, hogy cachelésre SSD... alig gyorsít valamit, ahogy láthatod.
De mindenki azt csinál amit akar. Azért ha tudnál SSD-n 10 GB helyet adni neki, akkor mást mutatna "kicsit":
uname -r: 3.4.0-1.fc17.x86_64
systemd-analyze: Startup finished in 2345ms (kernel) + 2354ms (initramfs) + 3363ms (userspace) = 8062ms
Ez a Fedora 17 startup idő, Grub2 menüből... persze ha külső vinyó, pendrive is van rádugva akkor felkúszik ~9-12 secre is akár
Ajánlom a Fedora 17 telepítés SSD-re, W7 64 bit mellé, HDD-n megosztva elérhető adatokkal. Persze Ubuntura is alkalmazható, csak pár parancs más (su helyett sudo mindenhez, ilyesmik) -
ViZion
félisten
válasz
tomesto #12823 üzenetére
miket próbáltál, és milyen kernellel?
Hirtelen guglizással az jött ki, h 3.4 kernel (meg a többi csomag ehhez) má' használja.
Fedora 17 mindenféle testing repó nélkül jelenleg ezzel üzemel, csak Live nem ezzel jön, szal. telepítve tudod kipróbálni.
Elvileg Ubuntuval is kellene működnie, YT videó van róla. -
ViZion
félisten
Ahogy netezek az van, hogy talán 10.10-ig működött, utána sokaknál nem, elvileg Broadcom, és telepített hozzá zárt drivert, ha jól emléXem, de nem látja a hálózatok között... wattafak.
-
ViZion
félisten
Nah, Dell D620-ra felment a Xubuntu 12.04, minden OK, de Wifit nem lát...
Most nincs előttem a gép, a lényeg, hogy elvileg Broadcom van, de írnak 3 félét is amivel szerlték...
Intel® 3945 WiFi 802.11a/g
Dell Wireless 1390 802.11g
Dell Wireless 1490 802.11a/g Dual-Band Mini-CardsNah, hogy tudom meg, hogy melyik, és hogyan telepíthetem?
lspci, lsusb... de ezzel megtudom a gyártót ha ismeretlen a HW akkor is?
Köszönöm! -
ViZion
félisten
válasz
rokefeller #12816 üzenetére
Ennyit nem variálnék. Nálam a Fedora riccenés nélkül felment, kis optimalizálással most 7,6 sec az indulás Grub2 menüből, ha XBMC-t is belerakom akkor lenne kb. 10-12 sec, ennél sokkal jobb egy minimál sem lesz, viszont a hiányzó szolgáltatások miatt esetleg többet kell szívni. Helyigénye sem nagy, de pontosat nem tudok, mert sok játékot meg egyéb cuccokat (Libre Office, Wine, etc.) felraktam, de alap Fedora 5 GB körül elvan.
-
ViZion
félisten
válasz
Zirowe #12814 üzenetére
A Xubuntu nem igényel sem helyben, sem kraftban sokat. a Live XBMC ráadásul 11.10-en fut, ami nem friss. Az újabb kernelben sok dolgot javítottak, továbbra is a Xubuntu telepítését, mejd arra az XBMC felrakását javaslom. De ha most felraktál egy disztrót, amit ismersz, akor miért nem nézed meg azzal az XBMC-t?
-
ViZion
félisten
válasz
Zirowe #12812 üzenetére
Nah. Tisztázzuk: az XBMC egy program, nem kell túlbonyolítani. Nagyon jó progi, sok funkció, pluginek. Live változata azért van, mert pl. médiacenteren, vagy kis HTPC-n ahol esetleg csak távirányító van, ott marha praktikus, pendrájvról futkorászik, kész.
Ha Neked -akárcsak nekem- asztali PC-n fog futni, akkor minek a butított OS-el telepíteni? Lehet Windows alá is, vagy egy teljes értékű linuxra telepíteni, kész. Induljon automatikusan? OK. hozzá kell adni az induló progikhoz, meg bekapcsolni az automatikus bejelentkezést, kb. ennyi.
Tehát olyan nincs, hogy XBMC töltődik be, ha kilépsz, akkor az Ubuntu... Olyan van, hogy egy minimál Ubuntu töltődik be és elindítja az XBMC-t, vagy olyan, hogy egy teljes Ubuntu/Fedora/OpenSUSE, akármi indul és indítja az XBMC-t.
Próbáltam Fedorán, Ubuntun és most Xubuntun, gyenge régi laptoppal. Xubuntu+XBMC jobban lejátszotta a videókat minden buherálás nélkül, mint a VLC.
Ha kis rendszert akarsz .deb vonalon akkor Xubuntu 12.04+XBMC, kész. -
ViZion
félisten
válasz
Zirowe #12791 üzenetére
Teljesítményen nem dobna, esetleg ha USB 3 bár abban sem vok biztos. Annyival lenne jobb, hogy a HDD-t le tudja kapcsolni pl. netezéskor, mást nem hiszem, h jelentene plusszban.
Tönkretenni így, hát nem tudom, nekem ami eddig tönkrement az fizikai hiba okozta, a gagyi konstrukció miatt -
ViZion
félisten
válasz
Zirowe #12783 üzenetére
Másik linux sem csatolta. Megjelenítette a fájlkezelőben, és amikor rákattintottál akkor csatolta(d).
Külső eszközökkel nem lesz gond biztosan. Linux tűzfal meg a jogosultság beállításokat nézd meg, amúgy én is inkább Linuxról lépek be windózba, azterpesztenged mindent...Partícionálásra Gparted egy LiveCD-vel vagy LiveUSB-vel, GParted futtat, kész. NTFS-hez van alapból ntfs-3g csomag. Szerintem ne variálj, növeld meg az ntfs partíciót, igaz ez sok idő ha sok a cucc. Rendszernek ~5-10 GB-ot hagyj, hátha mást raknál rá - pl. "mezei" Fedora + XBMC, kész.
-
ViZion
félisten
Van a gyereknek pár játéka, NTFS HDD-n. Wine, QT4Wine, Playonlinux telepítve.
Ezek a játékok nem telepítősek, egy mappában minden, kész. Viszont nem futnak...
Hogyan lehet életre kelteni ezeket? -
ViZion
félisten
Megjelent a Fedora 17 telepítős-belakós írás, aki gondolja nézzen be.
-
ViZion
félisten
válasz
rlazol #12718 üzenetére
Reklám on: Logout blogomon jövő héten lesz egy teljes Fedora 17 (a legújabb) telepítős cikk: dual boot, SSD, beállítások, stb... Ha aktuális lesz majd nézz be.
Most újabb rövid hírek vannak fent, ha valakit érdekel.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #12705 üzenetére
hozzá lehet adni ahhoz is más oprendszert, csak kézzel kell beírni a dolgokat, mert nem képes magától megoldani. Van erre egy aranyos progi, anno W7 volt MBR-ben, és minden linux a saját partíciójára rakta a grubot. Ennek az előnye, h amikor az X linux frissült, be tudta írni a boot opciókat a grubba, és rendesen indult.
Amikor MBR-be raktam a Grubot, akkor csak az a rendszer írta át a boot cuccait, amivel feltelepítettem. Így történt, h Fedora nem akart zárt meghajtókat használni. Újraraktam vele a Grubot, zárt meghajtók fel, restart, ööm, bódottá. -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #12696 üzenetére
Háát, lehet, h egyszerűbb, persze ha van kiírva vmi Grub2-es disztró.
ballington: Amúgy 2 db Win7 telepítés meg minek? Nem kötekedésként kérdezem, mindenki azt csinál a gépén ami tetszik... de miért nem elég egy új felhasználó? Lehet jelszóval is védeni, már megkerülni sem lehet oly egyszerűen, mint XP időkben. Hacsak nem vmi spéci HW az oka, akkor szvsz felesleges még egy telepítés. Azért +1 win7 az -30-50 GB hely.
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12694 üzenetére
DE. Sőt, ha MBR-be volt telepítve, akkor törli is. De sebaj. Vagy a win7 bootloaderébe írod be a Chakrát -ezt nem javaslom. Vagy bootolsz egy SuperGrub diskről, ami elindítja a Chakrát, és onnan újratelepíted a Grub2-t. Szvsz én ezt tenném.
-
ViZion
félisten
válasz
Zenebohoc #12686 üzenetére
Az újabb Ubuntuk (meg a többi linux is) már 32 bitesnél is a PAE kernelt telepíti alapból. Ez jó akkor, ha sok a ram, de nem akarsz 64 bit rendszert, vagy egyszerűen frissítesz és használja a több ramot is. Viszont régebbi gépeken nem lehet telepíteni, fagyásokat, stb. okozhat, ki kellene próbálni vmi 32 bites nem PAE kernelt. Ha jól emlékszem a netinstall és minimál változatok ilyenek talán, de adott disztró oldalán biztos írják.
NEM biztos, h ez a baj, de egy próbát megér sztem.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Tibi86 #12648 üzenetére
Annyit tennék hozzá, h Magyarra állítva telepítéskor ez lesz az alap, de a teljes telepítéshez: rendszerbeállítások, nyelvek menü, és itt a magyart húzd felülre, angol a második -ezt NE töröld, mert a nem magyarított progiknál kell- majd apply system wide, restart után él.
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12640 üzenetére
MINDEN disztribúción (összeállításon) van előretelepített alkalmazás-csomag. Hogy mik, az a disztrótól, az asztali környezettől függ. Chakra röviden itt, de a korábbi cikkekben is van pár disztró, meg hasznos tudnivalók.
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12629 üzenetére
Ubuntu topikban is kérdezd meg, ott nagy a forgalom, Kubuntu, Lubuntu, Linux Mint userek ott vannak sokan. Esetleg másik KDE disztrót próbálj ki (openSUSE, Chakra, stb.)
-
ViZion
félisten
válasz
ballington #12627 üzenetére
Hm. rendszergazda jelszót csak megadtál, rakd be magad a sudoers-be, majd KDE guruk megmondják itt hogy lehet, vagy keress Kubuntu add user to sudoers -re...
(elnézést, de dolgozom is, nem tudok alaposabban segíteni most) -
ViZion
félisten
válasz
ballington #12625 üzenetére
Helló!
1. miért nem? nincs meg a gombvagy semmit nem csinál? kicsit konkrétabban kérlek.
2. Egyik telepítő sem tartalmaz minden nyelvet. Beállítások, nyelvek. Itt felajánlja, h frissíti, mert nincs feltelepítve. Húzd a magyart felülre, angol a második (NE töröld), apply system wide (bár ez Gnome, de szvsz KDE is ilyesmi) Letölti és restart után jó.
3.restricted extras-t telepítsd
4 zárt meghajtókat nézd meg, bár alapból nyíltal is kellene mennie.
5. Chrome-ban alap, de van rá installer csomag a csomagkezelőben
+1 passz -
ViZion
félisten
válasz
kovaax #12555 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad példával - mondjuk ez az eset kevesekkel fordul elő, de Fedora alatt root jog kiosztás, vagy su annál inkább, Ubinál meg mindegy
. Mondjuk ex-ubuntu, ill. jelenlegi Fedora userként (...és számtalan disztróval volt "alkalmi" kapcsolatom) tudom a különbséget, ha nem akartam is utána kellett járnom. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, h az nem elég infomatív hsz. hogy "barátom, ezt Te rosszul tudod." abból aztán lehet tanulni
-
ViZion
félisten
Azt nem szeretem, h pl. most van 40 komment a sudo vs. su témában, de nincs egy k!... kifejezett link. OK, hirtelen angolultaláltam, sorry.
De a kezdő linux topikban nem elég félmondatokkal dobálózni -
ViZion
félisten
Valamin elgondolkoztam: Windóz milyen FS-t tud írni/olvasni? Amennyire tudom ETX3-ig van megoldás, de pl. Win serverek is NTFS-el üzemelnek?
Van egy kis helyem, lehet rászánom magam egy FS összehasonlításra kicsiben, Fedora alól mivel lehet megbízhatóan tesztelni az írás/olvasást? -
ViZion
félisten
válasz
OddMan #12465 üzenetére
Block count: 3013912
Reserved block count: 30127
Free blocks: 1260091
First block: 0
Block size: 4096
Reserved GDT blocks: 255
Blocks per group: 32768
Inode blocks per group: 512
Flex block group size: 16
Reserved blocks uid: 0 (user root)
Reserved blocks gid: 0 (group root)
Journal backup: inode blocks
Nálam a reserved nem lett kikapcsolva...
Mondjuk azt nem tudom mivel jár, ha leveszem felére, vagy 0-ra... -
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Nem tudom, sőt, kérdeztem mik a tapasztalatok.
NTFS kell, mert ez az adat HDD, és így -bár Fedora a fő rendszerem- ha Windóz kell (Photoshop a munkám miatt, vagy játékok, vagy asszonynak munkához valami win alatt) akkor adatokat látja az is. Egyszerűbb NTFS-t felcsatolni, mint elérni, h a win olvasson valami más fájlrendszert (attól hogy írja is, végképp nem nyugodnék meg).
-
ViZion
félisten
Ext4-ről találtam egy ilyen igazi "bemelegítő" olvasmányt
[link] Hátha vkinek hasznos ennyire részletesen.
A NILFS (nem Milf) lesz érdekes még SSD-n, illetve a ReiserFS-t érdekelt, azt mondták gyors. Igazán nem mertem soha kísérletezni, az ext3-ext4 bevált, de ha vki próbált mást, leírhatná a tapasztalatokat, mint fentebb tette OddMan
OddMan: és ha asztali gépeden formázva rakod bele a HDD-t, azt nem szeretné?
-
ViZion
félisten
válasz
OddMan #12446 üzenetére
És ezen nagy fájlokat fogsz mozgatni? Azért 11 GB elég extrém otthoni körülmények között, bár ha .mkv Blu-ray-t nézel, akkor valós...
Ahogy olvasom, ext4 a meghajtó 5%-át fenntartja root-nak, de ez a tune2fs -el változtatható:
sudo tune2fs -m 0 /dev/sdb1
a 0 a százalékot jelenti, utána az eszköz, gondolom nem kell magyarázni.
Megcsináltam nálam is, nyertem egy kis helyet -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Igen, Cpt.Pirk is azt írta, h HD5000 series nem támogatott, a Phoronixon meg a 7000-ről írnak, h már belehegesztik, igaz egyelőre a zártat ajánlják:
"This new Gallium3D driver for the latest HD 7000 generation of AMD GPUs, is still far from being complete or close to on-par with the earlier Radeon Gallium3D drivers"
"For now any Linux desktop users with an AMD Radeon HD 7000 series graphics card are better off using the Catalyst Linux driver until the RadeonSI support matures."
Ebből gondoltam, h a 5000-6000 series már támogatott... vagy nem jól gondolom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest