- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Home server / házi szerver építése
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77134 üzenetére
"multiplatformos teljesítmény igényes játékkal"
Az esetek többségében eleve különbség lesz, mert Linux-ra kevésbé optimalizáltak. Az, hogy multiplatformnak nevezik, csak annyit jelent, hogy működik. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77118 üzenetére
Az Oibaf elég gyakran frissül (akár naponta többször is), ami a bug-ok megjelenése szempontjából sem túl előnyös.
-
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77114 üzenetére
Ismétlem, 256 a minimum. Akkor fogod látni, hogy többet használ, ha erre specializált programmal (pl. MangoHUD) figyeled videó memória igényes művelet közben.
A kolléga (CPT.Pirk) tanácsai hasznosak, bár a firmware dolog felesleges, a te helyzeteden semmit nem változtat. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77111 üzenetére
Írtam, mit lehet csinálni.
A videómemória mérete pedig valószínűleg automatikusan van szabályozva (256 a minimum, ami bőven elég a rendszer sima használata esetén, játéknál majd feljebb megy). A 3D az megy jelenleg is, viszont ilyen géppel én nem virtualizálnék. Ezt nem arra találták ki.
Megj.: Ami hiányzik, az neked lényegtelen. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77109 üzenetére
Azzal érdemes kezdeni, hogy a Vega10 nem csak ebben az energiatakarékos (U jelű) CPU-ban található meg. A videókártyák tesztjében szó nincs róla, milyen CPU-ba volt beépítve, de biztos vagyok benne, a legjobb teljesítményűvel végezték a tesztet. Ez már önmagában indokol különbséget, valószínűleg nem is keveset.
Ettől persze még lehet javítani rajta, frissebb kernellel és Mesa-val, de nem fogod elérni azt az értéket, amire pályázol. Windows-on se. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77106 üzenetére
Nem a reakcióidőd a baj, hanem a válaszok (azok hiánya). Pontosan ott tartunk, mint délután, amikor elkezdtük a diskurzust.
-
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77102 üzenetére
A kérdésekre, javaslatokra továbbra sem reagálsz.
Egyébként nem, ott sem olyan egyszerű. Windows frissítések vagy AMD driver bug-ok is lassíthatják. Szóval a "legújabb" nem feltétlenül a legjobb. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77099 üzenetére
Azért az ilyen teszteknél nagyon lényeges a kernel, Mesa, ... komponensek. Nem mellesleg a Windows-os driverek verziói is.
-
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77092 üzenetére
Először is állj meg.
De igen, a nyílttal is van 3D. Nézd meg, a glxgears fut-e.
A videómemória vagy állítható a BIOS-ban, vagy a felhasználástól függően állítja az operációs rendszer, menet közben.
Az eddigiek alapján Debian-on még kevésbé boldogulnál. -
lev258
veterán
válasz
st3v3np3t3r #77085 üzenetére
Ahhoz is inkább frissebb Mesa kellene, nem a gyári. Milyen videókártya?
-
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #76578 üzenetére
Remmina is tud RDP-t.
-
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #76338 üzenetére
Akkor nincs mese, el kell vinni valakihez, aki ért hozzá. Ha másért nem, hogy a fontos adatok visszanyerésére legyen esély. Addig viszont kerülném a bekapcsolást is.
-
lev258
veterán
válasz
neophyte79 #76336 üzenetére
Fájlrendszer és/vagy lemezhiba. Előbbi esetén Live alól fsck, utóbbi esetén az adatok gyors mentése, aztán kuka.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #76080 üzenetére
Nem tudom, milyen rendszert használsz és hogy sikerült így, de nálad több gond van, mint amennyivel évtizedek alatt szerencsétlen esetben találkozik az ember.
Ilyenkor elég sok kérdés merül fel. Kezdve azzal, hogy a szegény ISO fájl, valamint a kiírt telepítő volt-e ellenőrizve. Aztán lehetne tovább menni ppa-k, frissítések, egyebek irányba. -
lev258
veterán
válasz
#26097408 #76076 üzenetére
Ez pontosan milyen hardver (gép) is? Most melyik kernelen vagy?
Bár nálad biztosan nem ez a gond, de épp a múltkor olvastam, hogy valakinek rosszalkodott a billentyűzet, aztán amikor kitakarította, látta, hogy az egyik billentyű alatt sok trutyi gyűlt össze. Miután rendbe hozta, gond nélkül működött tovább. Csak azért írtam le, mert néha meglepő, milyen "hardver" gondok lehetnek. -
lev258
veterán
válasz
onkelz #76062 üzenetére
Ezt neked kell kinyomoznod. Nálam a T-home modem/router csinált ilyet, amikor vezetékesen valami torrentet töltöttem. Megoldása nem lett, azon a hálózaton kerülöm a torrenteket (illetve néha talán segít, ha erősen limitálom a letöltési sebességet, legalábbis úgy tűnik).
-
-
lev258
veterán
válasz
#26097408 #76033 üzenetére
A hibernálás olyan leállítás, ami után hamarabb magához tér a rendszer, mivel nincs rendes inicializálás, hanem az előzőleg lementett állapotot tölti vissza. A felfüggesztés az meg inkább egyfajta takarék mód, áram alatt van minden, csak magához kell térnie.
Megjegyzés: A Windows 10 alapbeállítás szerint egy félhibernált állapotba küldi a rendszert leállításkor, csak ez sok felhasználó figyelmét elkerüli. -
lev258
veterán
-
-
lev258
veterán
A háttérben az van, hogy bár az informatika 2-es számrendszert használ, nem 10-est, viszont a gyártók (és a gyártás) szempontjából az utóbbi kényelmesebb. Windows-on is van olyan program, ami így vagy éppen úgy írja ki. Azt hiszem, Linuxon is. De utóbbin a 2-es alapú kiírás a gyakoribb.
Ui.: pendrive-oknál ugyanez a helyzet -
lev258
veterán
Nincs különbség. Így inkább részleteiben kellene megnézni, mi foglalhat helyet.
Ext4 esetén jobb meghagyni valamennyit, mert különben használhatatlanná válhat a rendszer, ha kifutsz a szabad helyből. Nem mellesleg a szabad hely hiánya ext4 esetén durva töredezést okoz.
Azt a 3.6-ot és 3.8-at Linux rendszer alól nézted, igaz? Mert Windows alól más értékeket látsz általában a tera és tebi különbségek miatt. -
lev258
veterán
válasz
#63718632 #75581 üzenetére
Én továbbra sem keverek semmit. És ha megnézed, a grub mappa a /boot-ban található, nem a /boot/efi-ben.
A finom részleteket figyelmen kívül hagyhatjuk (mely szektorokra mi kerül), a lényeg, hogy az efi partícióra nem a Grub kerül, hanem csak egy része, egy kapcsolódó bejegyzés. Ez is az oka annak, hogy tudunk grub módosításokat végezni és az update-grub is gond nélkül tudja tenni a dolgát. Mert nem kell az efi partícióhoz nyúlnia.
Azzal viszont egyetértek, hogy a telepítés során szofisztikáltabb műveletek zajlanak, mint amit elsőre gondolna az ember a látható opciókból. Én mindössze azt akartam egyértelműsíteni, melyik opció a helyes (a tevékenységétől függetlenül). -
lev258
veterán
válasz
growler #75576 üzenetére
A 3. opció nem értem, hogy kerül ide. Az első kettőhöz meg nincs kommentem. Mint írtam, a Mint-esek kavartak ezzel korábban és én nem követem, most épp mi az aktuális kényük-kedvük.
Én a megszokott, a disztribúciók jelentős többsége által használt, szabványos megoldásról beszélek. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
#63718632 #75563 üzenetére
A Grub-ot EFI esetén is a lemezre telepíted, csak lesz majd vonatkozó bejegyzése az EFI partíción is.
Egyedül a Mint-nél volt valami ortopéd megoldás pár éve, ahol az EFI partícióra kellett telepíteni, különben nem indult el a rendszer. Néztem is nagyot, amikor először láttam. Azt nem tudom, azóta hogy csinálják, visszatértek-e a "normál" megoldásokhoz. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #75353 üzenetére
Mivel elég speciális igény, így szerintem mi sem csinálnánk mást, mint keresgélnénk a neten.
winehq + activex címszavakkal -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #75351 üzenetére
Tedd fel a kérdést, aztán kiderül, van-e rá bármi megoldás. Viszont a tört játékos kérdéseket kerüld.
-
lev258
veterán
válasz
Sanyi.mTs #75154 üzenetére
A saját mappádban találod a rejtett .bash_history fájlt. A többit már kitalálod.
Az unset HISTFILE parancs kiadása után pedig az aktuális Terminálban nem rögzülnek a további parancsok.
A sudo-ból nem kell kilépned, ha nem is zárod be a Terminált, x perc után magától inaktiválódik (újra jelszóra lesz szükség). -
lev258
veterán
válasz
hódmaci #74984 üzenetére
Live alól kellene fsck-t futtatni a kérdéses partíción. És érdemes lenne a S.M.A.R.T. adatokat is megnézni, mert könnyen lehet hardveres eredetű a gond.
Az elég komoly problémát jelez, hogy az ext3-at is vissza kellett minősítenie ext2-re, mert a naplózás használhatatlan lett.
Hova lett? -
-
lev258
veterán
válasz
#63718632 #74931 üzenetére
Nem akarok beleállni a témába, az meg végképp nem izgat, hogy ki melyiket használja. Viszont az se jó, ha egyesek válasznak tekintik a "használj MBR-t, ne UEFI-t".
Az egyik ok, ami miatt foglalkozni kell ezzel, hogy hamarosan a legacy meg fog szűnni az új gépeknél, alaplapoknál. Tehát csak UEFI lesz, nem lesz választási lehetőség. Így a jövő szempontjából valódi válaszokat kell keresni/találni.
Másik ok, ami kissé szélsőséges. Egyes gyártóknál előfordul, hogy a legacy implementáció hibákat tartalmaz, hardvergondok léphetnek fel. Persze ez UEFI esetén is megtörténhet, csak utóbbi esetén nagyobb valószínűséggel lesz javítva. -
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #74793 üzenetére
Ez így nem korrekt.
Egy ideje már a Debian háza táján is napirenden van, hogy dobják a 32 bitet. Csak náluk a dolgok jellemzően lassabban haladnak.
A 32 bit + UEFI meg egy érdekes állatfaj. Bár működő, létező megoldás, de sok telepítő egyszerűen nem tartalmazza (mert minek). Nem tudom, Debian-nál mi a jelenlegi álláspont. -
lev258
veterán
válasz
gelbelex #74613 üzenetére
Mi a helyzet a szabad területtel? Látod az alapján a két image fájl jelenlétét (még ha egyébként nem is látod)?
Amikor Knoppix alatt először csatoltad a mentésre szánt tárolót, jelzett valamit? Mert általában a Linux rendszerek szólnak, ha a gyorsindítás miatt nem ideális a tároló és nem engedik írni, csak olvasni. -
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #74354 üzenetére
Amiről azt írták, hogy szinte biztosan visszadobják majd. Gyakorlatilag ömlesztve rakta ki a Paragon, senkinek nem lesz kedve a kernelfejlesztők közül átnyálazni azt a több ezer (talán több tízezer) sort.
Egyébként az NTFS jogosultsági problémákat is tud okozni, ami megint csak érintheti a játékokat (vagy épp a kreatív munkát). Szóval az a biztos, hogy ha a partíció valóban adattárolást szolgál és nem többet. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Cirbolya_sen #74301 üzenetére
"a frissítés után engedélyeztem megint"
Csak épp bionic-on hagytad. Mindent csak ésszel szabad csinálni. -
lev258
veterán
válasz
Cirbolya_sen #74296 üzenetére
Ott valami nagy gubanc van, az llvmpipe egy tartalékmegoldás, amikor nem tud valamit kezelni. Az oibaf ppa meg megmaradt, a 18.04-esé. Frissítés előtt le kellett volna tiltani és visszaállítani az eredeti állapotot. Egyébként egy 20.04 Live alól kiderül, kezeli-e a rendesen. Sajnos volt már rá példa a múltban, hogy az Intel-t nem érdekelte a NUC-ok Linux támogatása.
-
lev258
veterán
válasz
bhonti #74174 üzenetére
Próbáltad is? És vállalsz támogatást a felmerülő problémákra? Csak azért kérdem, mert a Wubi-ról pont azért beszéltünk le mindenkit egy idő után, mert különféle nem szokványos gondokat generált (adatvesztést is). És abban az időben a Windows 10 frissítések hol voltak még.
-
lev258
veterán
A másik topikban jelezte a kolléga, hogy a legújabb GRUB frissítések indítási problémát okozhatnak. Javasolt egy darabig (pár hétig) nem erőltetni a dolgot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest