- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HP EliteBook / ZBook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
pushalias #18037 üzenetére
Nem, az gyaníthatóan user error, valami el lett bazirgálva. Te mikor telepítettél Chrome-hoz flasht _külön_? Na ugye...
...és html5-ben sem ment, szal. ott valami nem volt rendben, ha jól emlékszem, de csak futólag olvastam.Egy idős házasbárnál 1,5 éve megy Ubuntu LTS, apróbb fennakadásokkal (pl. nem indult Skype bejelentkezéskor), helyi boltban Ubuntu LTS ~fél éve, kis hibák: nyomtató néha nem nyomtat, a nyomtató restart után igen. Ezt nem tudom linux sara-e, nem is érdekes. Másik, h a kamera is a monitorra van kötve, a switch néha nem vált, gyanítom a gomb "elfáradt", de amúgy no error, pont tegnap kérdeztem, arra jártam. Idős bácsinál régi gép, XP-t kb. 2 havonta takarítottam, Peppermint hibátlan, sajna a régi multifunkciós Sharp nyomtatóhoz nincs driver, de nem sokat nyomtat, arra megmaradt az XP dual bootban, ahhoz van csak driver és W98-hoz
, régi laptop Xubuntuval, egy villámos lapos is Xubuntut kapott, egy másik régi laptop szintén Peppermintel, merevlemez hibás a gép, XP nem is települt, ill. belefagyott...
Nem mondom, h mindenkinek jó a linux, nem is megoldás mindenre, de a fentiek (illetve ennyi jutott eszembe most hirtelen) sztem jelentenek valamit. -
ViZion
félisten
válasz
pushalias #18030 üzenetére
Ha olvasod itt a hsz-eket, akkor nem alap dolgokkal bajlódnak. Régi gépekre én linuxot rakok XP helyett mindenkinek, kevés a probléma utána. Nekem ez a tapasztalatom. Hogy a sajátomat mindig hegeszteni kell? Hááát igaz. De nem átlagos HW és nem átlagos igények vannak
-
ViZion
félisten
bob.zxr: mono-t nem ejtették? Mintha hallottam volna ilyesmit, pedig Pinta-t még fordítottam is
Olvastam valahol -lehet épp PH!-n, hogy a szuperszámítógépek, stb. azért használnak linuxot, mert nyílt. Win serveren ha van egy feladat, akkor milyen mélyen lehet beletúrni windózba? Egy b.szottnagy spéci gépnél (nem webszerver, vagy ilyesmi, hanem pl. kutató intézetek millió mittomén érzékelőkkel, akármikkel, amihez nincs windóz telepítőlemez) nem lenne boldog a tulajdonos, ha hónapokat kellene várni vmi patchre, mire kiadják, linuxon meg a saját embereik fejlesztik akár az alapoktól amire szükségük van.
Sztem értelmetlen így a hasonlítgatás, mert kinek mi... Az biztos, h az otthoni/irodai terjedést leginkább az egyszerű userek hátráltatják, mert a windózt ismerik. Ilyenkor szoktam visszakérdezni, ha ismeri, akkor miért én telepítem a drivereket, szedem le a vírusait, stb...
-
ViZion
félisten
van itt egy régi gép, linuxot raktam rá, minden OK... lenne
Induláskor grub csak csíkok meg foltok, de működik amúgy. Már lejjebb vettem a felbontást, de a sis chipset kifog rajta
Erre vmi nincs, h látható legyen? Text is elég lenne - mivel dualboot, illene látni mi van. -
ViZion
félisten
Egy kis OFF...
PH! tábor a szelidi-tónál. Akit érdekel, vagy lehetősége van az jöjjön! -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17854 üzenetére
NTFS nem pre-allokál, az oda biggyeszti ahol van hely. Tehát ha van 100 GB egyben, akkor is inkább szétkapja a 2 GB-os fájlodat 20 darabra... Amikor ennyi fragment van, akkor a nagyon töredezett, vagy nagy fájlokat érdemes átrakni valahova, majd defrag után vissza. Ajánlom a smart defag progit, háttérben is okosan dolgozik, gyors és jó, van induláskori mentesítés is a rendszerfájloknak.
-
-
ViZion
félisten
Most próbáltam jópár disztrót, Chrome-t letöltve nekem sehol nem kellett manuálisan flasht telepíteni.
Az meg érthetetlen, h nem negedte telepíteni... Ha tudod a root jelszót, akkor mindent lehet, ez nem win
Chrome oldalán megkeresed a hozzádvalót (gondolom 32 bit .deb), amikor letölti akkor a csomagkezelő nyitja automatikusan, csak egy jelszót beírsz, kész. -
ViZion
félisten
A legtöbb linux pendrájvról telepíthető közvetlenül a cél HW-re, ez az ide-oda rakosgatás... hááát rizikó. Uhu az elég retro, szvsz újabbal próbálkoznék.
Bővebben a logout oldalamon pl. a próbáljuk ki a linuxot cikkben, de több lehetőség is van, logouton linux-ra keress rá. -
ViZion
félisten
Linux Deepin-t valaki használta? Mik a vélemények?
-
ViZion
félisten
válasz
St3ven #17657 üzenetére
Nyugodtan töröld, ez a win kukája. Ha vírusos win gépet takarítok, akkor elsőként live linux alatt a recycle, sys vol. info, temp mappákat törlöm... máris a fele "gané" eltűnt
Zorin OS-ről vélemény? bugos még nagyon az ingyenes, vagy azért hegesztik?Próbáltam a Pear OS-t, mert az is Gnome Shell, csak erősen moddolt. Ezzel nem jelentkezik nálam a hiba. Viszont az OS X-es felület -a szépsége ellenére is- nagyon idegen. CentOS-t is kipróbáltam, nézegettem, írják is, h stabil, de régi csomagokkal, ha meg az ember ráhekkel egy frissebb kernelt, akkor pont annyira lesz rizikós, mint a Fedora...
-
ViZion
félisten
válasz
Nobuo365 #17629 üzenetére
Ahogy írta is a kolléga, ott a yumex (nem olyan részletes és látványos, mint az SW center). Logout oldalamon van F17 telepítős cikk, a végén pár progi az ajánlásban, fusd át.
Yumex-hez rpmfusion repokat hozzá kell adni a csomagkezelőhöz, anélkül szerényebb a kínálat.
jah, terminálba -ha megvan az rpmfusion egy guglival-
su
yum update yum
yum install yumex
yum upgrade -
ViZion
félisten
egyiket sem. csomagkezelőből kell telepíteni amit lehet. Amúgy Neked .deb kell, de szoftverközpontba beírod, ha adobe flash, majd Ubuntusok megmondják mi kell. Ha meg Chrome-ot használsz, akkor az tartalmaz mindent.
Jah, a gombok is átpakolhatók teremészetesen, volt rá vmi ilyen Ubuntu "tuning" progi is, de d-conf-ban (ha jól emlékszem) lehetett állítani.Linuxnál telepítések 99%-nál nem kell restart, ahogy beállításoknál is ritkán van alkalmaz vagy ilyesmi, odakattintasz, kész. Flash miatt FF-t újra kell indítani az lehet mondjuk
-
ViZion
félisten
Ha win 7 eldöcögött, akkor szinte bármelyik linux hasítani fog azon!
Itt kezdjed a nézelődést (logout keresés: linux is segít), illetve asztali környezeteket nézd meg youtube-on, mert legjobb linux nincs, Neked kell megtalálni a Neked legmegfelelőbbet. Amiket leírtál arra mind megfelelő, mondjuk a win-ről elérés lehet itt-ott körülményesebb. -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Nova96 #17517 üzenetére
Win alatt is a hangkártyád driverében állítsd be, h ne figyelje a fejhallgató csatlakozást. Így mindkét kimeneten lesz hang. Ezt nem a linux csinálta
Ahogy CPT.Pirk mondta: csináld végig bármelyik telepítést, ha másik linuxot raksz fel az cseréli/frissíti a grub betöltőt is. Nekem is volt már grub+win linux nélkül, mert elhasalt épp amit széthegesztettem. -
ViZion
félisten
válasz
trisztan94 #17430 üzenetére
Amikor cseréled a BT-t és Ubuntut telepíted, akkor Ubuntu újratelepíti a Grub-ot (hacsak ki nem veszed a pipát előle), új grub = újra átnézi mi van és hozzáadja.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17415 üzenetére
Ős windows fan barátom megvette álmai laptopját -sajnos a villámcssapott laptop billentyűzete is feladta.
Új gépen win 8 előtelepítve...
Kb. 3× telefonált már, elsőt rögtön telepítéskor: win8 netet akart, hát bedugta a kanócot. Az nem volt jó. Mondom próbáld wifivel. Az jó lett nekiezután volt még pár "konzultáció" pl. "holazakib.menü?" és hol vannak a telepített programok, miért ilyen ronda, mé'nincs aero...stb. Hosszú lesz a mai este.
-
ViZion
félisten
válasz
Nova96 #17386 üzenetére
Csak ha nagyon tele van a win partíciód. Alapból a hyberfil.sys marha nagy (~mint a ram mennyisége), ha nem hibernálod, akkor kikapcsolható. Win imádja a sok virtuális memóriát, csak minek? Minimumra 3+ GB-ot ad alapból... ott a sok visszaállítási pont, stb... Ccleaner kitakarítja a temp fájlokat is, összesen akár 5-8 GB helyet is visszakapsz.
Mindez akkor fontos, ha kevés üres hely van. -
ViZion
félisten
válasz
Nova96 #17375 üzenetére
Hmmm. Első lépésben win-en töröld ami nem kell, esetleg avirtuális memória minimumát vedd 4-800 MB-re (restart kell), hibernálás kikapcs (+hyberfil.sys törlése). Utána ccleaner-el takaríts, ezzel lesz sok üres hely.
Easeus partition manager ingyenes, ezzel a win partíciót összébb tudod húzni (grafikus felület, jobb szélét beljebb húzod a win partíciónak, hogy mögötte legyen ~8 GB linuxnak legalább) restart kell neki. Azért ezzel a progival, mert gyorsabb, mint a GParted.Sajna nem tudom milyen partícióid vannak most, elvileg 100 MB rendszernek fenntartott + win. Ezután lesz ezek mögött üres hely, ahová mehet a linux.
McSzaby: én nem bízom az automatikus telepítőkben...
-
ViZion
félisten
válasz
Nova96 #17369 üzenetére
Szia! Ha van helyed, akkor legyen dual boot. Így marad win+PS, de filmezni, netezni lesz egy pörgős linuxod. Elvileg Gimp-ben is lehet animációkat készíteni, vannak speckó progik is, amivel állóképekhez lehet effekteket, szöveget, stb. adni, mondjuk ilyesmit ~10 éve win XP alatt használtam... de biztosan van linuxon is ilyesmi.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17365 üzenetére
Legtöbb esetben elég a telepítés.
Letöltöttem a legfrissebb Chakrát!
Megnézem a gépemen, nem vboxon.
Amúgy tényleg nagyon jó a hibatűrés linuxon (lehet ezért nem pártolják a HW gyártók). Most amit Te is írtál, meg a múltkori "villám-laptop"...
Régebben volt nálam is egy bad sectoros laptop, azon is fagyott még a win telepítő is, de linuxal elvitték, azóta nincs hír róla.
Anno win random fagyott, játék BSoD, ilyesmik, linuxal meg semmi. Egy ideig driverekkel szórakoztam, hátha VGA miatt, stb. majd memtest... Egyik modulnál nem győzte sorolni a hibákat... Akkor 2×2 GB-ből egyik bekaksizott, Linuxal fel sem tűnt (pedig akkor sem használtam swapot, és temp is ramdiszkre ment...).
Szal. respect tényleg -
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #17360 üzenetére
"Message menu, sound menu, stb."
Nah, ez IS a különbség, hogy Ubuntuban kapod ami van, és -legalábbis Unity-n- egyre kevesebb lehetőség van az átszabásra. Fedora és a Gnome Shell ezért is tetszett meg nagyon (OK, jön Cpt.Pirk és megmondja, h ez sehol sincs a KDE személyreszabásához képest, de sajnos még tartósan működő KDE-t nem láttam). Vannak a GS extension-ok, amivel eléggé áthegeszthető, ráadásul javascript az egész, kis angol tudással is hegeszthető. Az említett menüket is innen lehet felrakni.
Fallback mód amolyan kényszermegoldás, de már gyengébb HW-n is működik a GS, szal. szvsz felesleges is.
Mir jó dolog is lehet, ha sikerül technikailag és több linux disztró is mögé áll. ITT jókat írnak róla szerintem, egy éven belül elvileg kiderül mi lesz vele, ahogy írják is: "We'll see how Mir for Ubuntu turns out... And whether it gets adopted by anyone else in the Linux world."
Lassan utolérem magam és újra lesznek linux hírek és ajánló is.
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #17358 üzenetére
A legtöbb *buntuval valami elhasalás volt frissítéskor. Ezért is nem erőltetem. Lehet, h lenne rá megoldás, de annyira nem töröm magam, Fedora gyorsabb, kényelmesebb.
Global app menüt nem tudom feldolgozni... ezért is telt be a pohár, Unity egyébként kihegeszthető lenne, használtam én is ~bő fél évig.Netbookra volt Eeebuntu, azt néztem anno, de gyenge vason (2G surf) nem bikaviadal az sem.
"előbb vagy utóbb, de kiváltságos lesz"
Sajnos ez igaz. Lassan Linux = Ubuntu, ami elég nagy probléma, ha marad ez az irány Ubuntun...
Talán egy előnye lenne, hogy a gyártók kiadnának drivereket Linuxhoz.
Felhasználó bázisban szvsz Fedora és openSUSE is nagy, Ubuntu vezet gondolom (nem tudok rá statisztikát, de biztosan ez az első). -
ViZion
félisten
válasz
bmate7 #17344 üzenetére
Csinálj egy printscreent a gparted ablakról, vagy terminálba
sudo fdisk -l
a vége kis Lmondjuk Neked ez a sudo fdisk -l /dev/sda
és a listában mittomén sda3 -nál extended lesz írva
GPartedben swap off után megkeresed az extended partíciót és megnöveled ->kihúzod a szélét a felszabadított területre. Utána ezen belül van a linux partíciód, azt is kihúzod széléig, kész.Nah, a printscreen segített.
sda3 jobb szélét behúzod balra, ahogy tetszik. Utána sda4-et megnöveled az üres helyre kihúzva, majd sda5-öt is utána húzod. Swap off kellene természetesen, ha végzett, akkor swap on, kész.Ha nem megy, akkor sincs gond. Ekkora helyen el kellene férjen a linux, a fájljaidat rakd át a win partícióra, tudsz symlinket is csinálni, vagy fstabbal felcsatolni is akár az egész partíciót, bele a saját mappádba.
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #17341 üzenetére
Nincs túllihegve, közel 2000 disztró van, sztem nem kell mindenkinek az Ubuntu. ööö...nem keresgélek (illetve igen, mint logouton is olvashatod elég sok disztrót kipróbálok, érdekel), Fedora 18 marad, LXDE egyelőre, ha lesz időm mentem a partíciót és feldobom a GS-t rá, ha nem működik, akkor vissza a mentés, kész.
Másrészt jól ajánlgatod az Ubuntut, ha Unity (és a többi új okosság) közelébe sem kerültélbmate7:
Valószínűleg van egy logikai partíciód, azon van a linux. Teszem azt sda1 a rendszernek fenntartott win, sda2 windows, sda3 a logikai, ezen belül van a linux. Elsőnek a logikati méretezd át, utána a másikat. -
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #17337 üzenetére
Ubunturól váltottam. ~2008-tól kb. Ubuntum volt. Anno Gnome Shell nem volt ám Ubuntura... Másrészt szpészmárk lassan windózt csinál belőle, lassan jobban benéznek a gépedbe mint a fészbúk, windóz meg a gúgli.
Lehet ezt a billentyűzet parát megoldaná, ha vennék valami "mezeit", de inkább OS-t telepítek százat, minthogy megváljak a Giga Aivia-tól
...OK, esetleg ha beesne egy Osmium 20k körül, akkor váltanék. Vagy valami Cherry.s, designos darabra, de most nincs rá $$$
Amúgy vhol olvastam, h valamit hegesztenek linuxoknál is, h ne legyen gebasz ezekkel (más gamer billentyűzeteket is csak normál módban tudja a Linux OS használni)."Mindegy, szenvedj csak" jah, szenvedek, de élvezem.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Nah, jó ez így kb. CentOS-t meg még párat letöltök majd cégnél, amúgy is szeretek virtualboxban tesztelgetni.
Ami fura: kmod catalyst még mindig nem adja a nomodeset-et a kernel opciókhoz
Azért ez nem új dolog, fene vigye.
systemd-analyze
Startup finished in 2285ms (kernel) + 6451ms (userspace) = 8736msAzért F17 ennek jócskán alávágott, összesen ~4 sec körüli idővel, amikor farigcsáltam
Blame:
727ms home-ektv-Dokumentumok.mount
616ms plymouth-start.service
373ms systemd-udev-settle.service
363ms systemd-remount-fs.service
332ms iscsid.service
307ms firewalld.service
293ms NetworkManager.service
275ms chronyd.service
243ms polkit.service
212ms systemd-logind.serviceMondjuk a csatolást fstab-ból át lehetne rakni login utánra talán, meg pár egyéb szolgáltatást is. Persze nem tűnne lassúnak, ha autologin lenne...
Arra nem emlékszem, h plymouth-ot mivel kapcsoltam ki, most text-en van, de így is gáz. Van még pár service, amit le lehetne lőni, de összesen nem hoz annyit, mint a plymouth kilövése.
Egyébként így jó nagyon, csak kikapcsoláskor csíkoz a kép, de ez is catalyst óta van. Windows meg kb. 3 perc alatt áll le a legfrissebb driverrel, szal. ez inkább AMD error
-
ViZion
félisten
Már csak egy apró error van: truecrypt telepítve, beesu-val mountolja a partíciót, de fájlkezelő szerint engedély megtagadva... wattafakk.
Mondjuk munka van rajta, ahhoz amúgy is windóz kell, csak pakolni akartam. -
ViZion
félisten
válasz
ViZion #17318 üzenetére
Hátha másnak is hasznos (ok, azért linkelem, h én megtaláljam legközelebb
)
orosz motyók / Grub Customizer Fedora 18
Hasznos okosságok, szintén Fedora. Ide egyébként az acrobat reader miatt keveredtem, de jól összefoglalta a dolgokat. -
ViZion
félisten
start X azt értem, de mivel írom be? Hmm. Beírom h orca, és van onscreen billentyűzet! Már csak az orca-ra kell egy shortcutot hegeszteni, lehetőleg a reset gombra, mert azt érzékeli....
ááh, nem hegesztgettem, újraraktam LXDE-vel, kihegesztem, jó lesz ez
Majd figyelek, h lightDM ne települjön - erre nincs vmi blacklist?Másik: úgy tudtam, h a "központi" tárolók szinkronban vannak, de nem. Grub customizer orosz tárolóból letölthető, ez az egyik progi, amit hiányoltam Ubuntu után anno.
McSzaby: 2011-ben az Ocelot után volt nagy keresgélés, visszatértem a korábban asszony gépén használt Fedora-hoz. Most kevésbé voltam lelkes, mert Fedora nekem való, szerettem meg minden, csak ez a "kis" hiba volt.
De így, h megvan az oka, maradok, ez a legegyszerűbb. Van egy halom Bash scriptem amit összedobtam hozzá, meg a leírások a hegesztéshez, stb.
Bridge linuxot néztem, elég gyorsnak tűnt anno amikor virtualboxban próbáltam. Fedora a legjobb, minden parancs rövid
-
ViZion
félisten
Tudom, h lehet DM-et cserélni, az is volt a baj: Fedora LXDE -> Xfce, de a DM lxdm maradt, majd az autologinhoz gondoltam felrakom a LightDM-et, annál működött, erre előjött a hiba.
LightDM törlése és Lxdm vagy Gdm beállítása SEM fordította vissza a dolgot sajnos. Ahogy neten rákerestem ez a LightDM halom mindenbe beletúr, nekem meg nincs kedvem így kezdeni friss installnál, h konfig fájlokat hegesztek -billentyűzet nélkül, jobbklikk nélkül, középen villogó fényerő ikonnalValaki korábban ajánlotta átváltani runlevel 2-re, itt konzol van, de semmi több. Bejelentkezést sem fogadja el, sem userként, sem root-ként.
-
ViZion
félisten
válasz
Nowhereman #17312 üzenetére
Persze hogy megy minden KDE cucc, csak akkor lehúzza a fél netet hozzá. Ha DE-t választok, akkor igyekszem azokat a progikat használni, egyrészt mobilnet miatt, másrészt értelmét vesztené a könnyű linux, ha minden gtk/kde szolgáltatást elindít, hogy működjenek az épp szükséges cuccok.
Kioskra használtam egy ideig Bodhi-t, alapból van benne Kiosk mód, ez pozitív, de a képnézegetők bugyuták voltak.Fedora Xfce verziót újra megnéztem, természetesen LightDM, szal. meg is van a fagyás oka. OK, gondolom nem tesztelték Gigabyte Aivia-val. Gigát sem értem, bill. világításról miért küld a PC-nek bármit is, ha nem is kapcsolható SW-vel, és még a gyári progijában sincs semmi indikátor vagy mittomén hozzá? Ahogy bekapcsolom a világítást az Xfce (illetve minden ha van telepítve LightDM) meghülyül.
-
ViZion
félisten
válasz
sh4d0w #17309 üzenetére
Ubuntu/debian nem annyira bejövő...
Bodhira van minden, ha letöltöd a fél KDE-t vagy Gnome-ot. Enlightenment-hez kerestem képnézegetőt, ilyesmiket, macera.Megpróbáltam Fedora netinstallt, de sajna "belemerevedett", pedig iso jó, kiírtam több progival, de nem akarja. Most megpróbálom újra Fedora+Xfce, majd ráhegeszteni Gnome Shell-t, LightDM nélkül. Így rákeresve a dologra látom, h másnak is volt gondja vele, nem értem miért kell ez az überbiztonságosság Fedorába, akinek féltenivalója van az titkosítsa a fájlrendszert.
-
ViZion
félisten
válasz
Rimuru #17307 üzenetére
Nem Gnome-hoz, F17-ben váltottak lightDM-re, nem is tűnt fel, h utána szopatott a billentyűzet.
Amúgy kb. első alkalommal használtam, mert autologin volt, szal. ez eszembe sem jutott...
Az a para, h Xfce-ben a telepítése után ismét előjött a hiba, amit a törlése és másik display manager beizzítása sem oldott meg. Valamit elbaszcsizott, nagyon. -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17300 üzenetére
A régi laptop maga a technológiai CSODA, gyakorlatilag egy villámcsapott gép.
Tünetek: LAN, beépített wifi és BT modul halott, touchpad részlegesen halott, stb...
elvileg ram jó, de pl. XP alatt fagyott, így újra akartam húzni az XP-t, egyrészt legál, matricás példányés a tulaj megszokta. Viszont telepítő is fagyott, bill nem működött.
Linuxok nagy része viszont igen
Zyxel wifi stick egy még működő USB portban. Pár percenként dobja a netet, pedig a stick fain. Evvan
Fedora + Xfce műkszik, befejeztem, netezni tud.Manjaro csomagkezelése milyen? Ami kell kb. XBMC, videolejátszásra vmi egyszerű is, Chrome, Skype, Truecrypt, Teamviewer, Sketchup, Clementine, ilyesmik...
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17294 üzenetére
Engedtem hát. Nem volt szép, komolyan. Ablakokban is volt, h rámutatáskor jelent csak meg a szöveg. Fura, de sebaj, ez egy régi laptop, Fedora Xfce műxik rajta, viszont az asztalimra mit rakjak?
Nézzük sorban:
Ubuntu, globál app menü - nem
Peppermint OS, Lubuntu: mittomén, ahányszor szerettem volna vkinek telepíteni elhasalt frissítéskor, biztos lehetne hegeszteni, de ha ennyi disztró van, akkor nem akarom ezzel kezdeni...
Xubuntu, ehh, jah. esetleg.Fedora: bukó sajna, pedig GS tetszett, sokáig használtam is. lightDM miatt még a másik DE-vel hegesztetekből is kiábrándultam...
openSUSE: KDE az alap, próbáltam anno más DE-vel, de azokhoz alig van leírás. Ahogy magamat ismerem, az örökös hegesztéshez nem való...
Arch: nem használtam, para kicsit, ezt a "legfelsőbb szinteken" használják, sok lenne nekem szvsz.
Bodhi: használtam, jó is lehetne, de kb. semmi nincs rá, enlightenment még elég szerény
Zorin OS: a free verzió itt-ott bugos, fizetni nem akarok
Mageia: már telepítéskor feladta, nem tudom miért. Lehet kap még egy esélyt, esetleg elolvasom mi a baja
Pear linux: olyan, mint a zsiráf: szép, de otthonra nem ké'ne. OS X elrendezés sem jön be, de GS van, lehet hegesztek rajta, kész.
Teljes a tanácstalanság
-
ViZion
félisten
Nah, akkor itt véget is ért a Fedora, egyszerűen a LightDM és függőségei leszedése után is marad a hiba, meg jött még pár: pl. bill. világítás bekapcsolására a laptopoknál a fényerő-állítást jelző ikon kb. 10×10 cm méretben villog középen... Szal. Fedora+Gnome Shell kellene, de LightDM nélkül. Mivel mobilnetem van, így a netinstall nem opció, pedig jó lehetne úgy talán. Inkább nézek vmi jóféle disztrót.
Manjaro kiesett, próbáltam laptopon: wifit nem ismerte fel, ikonok hibásan jelentek meg, etc. Chakraaaa! Nincs abból vmi normális DE-vel szerelt?
-
ViZion
félisten
válasz
Rimuru #17284 üzenetére
éééééés MEGVAN!
Mondom a lightDM jó lesz, Gnome Shellből ismerős, van is parancssoros bigyó hozzá, átállítja, kész.
Restart után belépek vele, elkezdenék hegeszteni...BAMM. Bill nincs, menük nem kattinthatók, stb... szal. a korábbi hibát, amit írtam anno, hogy "lefagy" a gép ezek szerint a lightDM okozta/okozza!
Erre nem gondoltam volna -
ViZion
félisten
Xfce-ben nem találom az auto login-t...
guglizva az volt, h adjam a /etc/gdm/custom.conf -hoz, de ilyen fájl nincs. -
ViZion
félisten
Nah, kipróbáltam a Peppermint OS-t telepítve, nem csak Live módban.
Nagyon tetszetős egyébként, mivel gyors, így hónapok óta ezt használom ha gépről kell menteni, vagy vírusírtani (win gépen live indít és ezzel takarítom a gyakran fertőzött helyeket, scumware-t, stb.).telepítve ugyan oda jutottam, mint Lubuntuval anno: nem tud frissíteni, az archive nem elérhető. Fain.
OK, lehetne hegesztgetni, meg keresni megoldást, de ha gugliban 2 perc alatt nincs meg (nem volt, csak talán-lehet verziók, ill. ismeretlen helyekre irányítás...), akkor nem érdekel, ennyi időt nem áldozok egy tesztre most.Manjaro Xfce telepítő készül, kíváncsi lettem rá.
-
ViZion
félisten
válasz
fenergie84 #17258 üzenetére
Ezt olvasd át, meg logouton keresőbe linux, sok leírás lesz.
BIOS nem tudja, h kettőből válassz, csak boot eszközt tudsz választani.
-
ViZion
félisten
válasz
fenergie84 #17251 üzenetére
Töltsd le az angol manual-t
ASUS-nál általában induláskor F8-ra dobja fel a boot menüt. HA telepítesz grub-ot, akkor az megoldja amúgy akkor is, ha más eszközön van a két OS. -
ViZion
félisten
válasz
McSzaby #17239 üzenetére
Ha visszaolvasol F16-F17-el elég jó boot időket értem el, probléma nem volt. Az F17 "vége felé", mikor elkészült az F18, jött vmi frissítéssel, amitől lettek a bejelentkezős-bill. nem érzékelős gondok, és ez sajna maradt is. Amúgy "folyamatába" használtam volna Fedorát, mert Gnome Shell átszabása egy weboldalról kattintgatással telepített kiegekkel kb. 10 perc (mert átolvasom az újdonságokat
). Így viszont a GS bug miatt DE-t kellett váltanom.
Nem egyszerű ám, Gnome 2 és Gnome Shell után jót találni, közben a KDE-t nem szeretem... -
ViZion
félisten
válasz
King Unique #17236 üzenetére
Grub felismeeri a windózokat, megoldja. Ha nem telepítesz grub-ot, akkor windowshoz van vmi progi, csak nem jut eszembe most, dolgozom, de este otthon megnézem, amivel win alatt lehet behegeszteni.
DE a grub a legjobb, legegyszerűbb, bolondbiztos. -
ViZion
félisten
válasz
King Unique #17232 üzenetére
Wubi c-re települ, nem külön partícióra. A "rendes" telepítés jobb, nem piszkálja a win partíciókat. Ha a grub para (pedig nem az), akkor a win bootloaderhez is lehet hozzáadni a linuxot.
Pear Os elég jó, van magyar nyelv természetesen. OpenSUSE ingyenes. Logout cikk, és dobj a keresőbe egy linux-ot, sok cikket találsz, leírásokat, teljes telepítéseket, stb.
Amiket ajánlok kipróbálni: Peppermint OS, Lubuntu, Xubuntu, Zorin OS (ez nálam bugos volt, nem követem egy ideje), Linux Mint, Chakra, Manjaro...
Első sorban a virtualbox, vagy a live pendrájvos teszt ajánlott, amire úgy érzed, h érdemes, azt meg natívan, saját 15-20 GB partícióra telepítsd. Ha linux el is szállna, a grub az nem szokott, ill. helyreállítható, újratelepíthető. Win-t felismeri, de a win bootloader is helyreállítható (csak sz@rik a linuxra, ezért azt kézzel kell "beadni" neki) -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17225 üzenetére
Yah, lehet az a baj, h az én pendrájvom NAGY (ennyi. szerénység elvtársak, szerénység
), és Yumi multiboot van rajta, mittomén 8 disztró, meg halom segéd progi, etc. Lehet adok egy esélyt Lilinek.
Természetes, h Manjaro és a Chakra még Sharp számológépen is 3D
Vladi: háttér, ikonok cseréje, színek cseréje, etc... nem nagy dolgok, de mégsem a fapad alap cucc. Peppermint OS-t nézd meg pl.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #17216 üzenetére
Nem szenvedek, élvezem
...és panaszkodom, csak úgy okulásra.
Fedora Spin természetesen.
Ebben is van minden, csak az a durva, h a Fedora megkapta az Xfce-t, de semmi "Fedorásítás", gyakorlatilag olyan, mintha bármelyik disztro+Xfce lenne. Bosszantó, h az egyik legnagyobb disztrónál ennyire nem futja. Természetesen itt is megvan minden az átalakításhoz (alul is panel van, de átlátszóvá tehető, mint a dock progik, és docknak is néz ki, de panel a neve), a zárt AMD driverrel pedig tényleg szépen néz ki, csak azért nem ezt vártam... legalább a standard gagyiszürke+egérlogó lehetett volna Fedora kék+logó...
Dettó az LXDE változat: tök alapon hagytak mindent. Azért legyen má' Fedora kinézete, hamár Fedora Spin.
Mondjuk Peppermint OS után a Fedora LXDE atom-fapadnak néz ki, pedig ugyan az. De a jó színek, igényes ikonok sokat dobnak rajta.Manjaro Xfce nálam live el sem indult, mondjuk szvsz a progi írta sz@rul pendrájvra. Te mivel írod rá?
-
ViZion
félisten
Nah, a telepített LXDE-re ráhupákoltam az Xfce-t, köszöni jól van, hagyom is így, tudom nézegetni mindkettőt. Azért látszik, h ezek ilyen mostohagyerekek. Valaki foglalkozhatott volna kicsit az ikonokkal, meg a színekkel, ez teljesen az alap "bárgyú-szürke win98" téma, ha vki meglátja el is megy a kedve a linuxtól...
-
ViZion
félisten
válasz
vgyuri #17213 üzenetére
Giga Aivia... USB + Gamer, de átkapcsolva Normal módba linuxal is műXik.
F17-el működött, Fedora topikban írtam, h miket művelt, most XFCE Live is hasonló volt: indítás után nem sokkal a bill "tiltódik", és nincs jobb klikk. Annyiban más volt ez, h Firefoxban volt jobb klikk, de amúgy semmiLXDE Fedora felment, feldobom rá az Xfce asztalt, kész. Érdekes az is, h Peppermint OS-nél sem volt gond és Xubuntunál sem, szal. ez Fedora betegség.
Anacondát meg kár volt bevezetni, egyszerűen túlvariált bugos f@s, de majd kihegesztik.
Jah, PS2 bill-re azt írta a bios, h nincs bill... fain.
-
ViZion
félisten
Uhh... ehh. Avagy bugreport/sírdogálás ide
Az Anaconda egy rakás sz@r. Próbáltam megszeretni, de nem lehet. Irtózatos bugok vannak benne sajnos. Kipróbáltam pár spint. XFCE spin nem ismeri fel a billentyűzetem... fain. -
ViZion
félisten
válasz
vgyuri #17200 üzenetére
torrentes dologra passz, nem használom.
DE-ből a felsoroltak (KDE, Gnome 3, Xfce, LXDE) a leggyakoribb, a másik kettő Linux Mint "sajátja", Fedora-hoz is van természetesen (ahogy a legtöbb népszerű linuxra is telepíthető), csak nem olyan népszerű, hogy a Spin oldalra kerüljön gondolom. Amúgy még Unity is ráhegeszthető, de aki olyan perverz, azt megkeresik, felgyújtják a gépét és elverik a kutyáját.Az a VGA nem tudja magát idle visszafogni, idle fogyasztásban nem lesz jó a géped vele. Ha mittomén' torrent szervert szeretnél, akkor másik gép kellene, vagy egy jó nas.
-
ViZion
félisten
válasz
vgyuri #17198 üzenetére
A disztribúció egy előre elkészített összeállítás, ami megkönnyíti a gépek telepítését, ha nem akarod magad összeválogatni (van ilyen lehetőség is). Több ezer féle van, no para
Ami a lényeg: melyik "táborhoz" csatlakozol: Debian/Ubuntu, Fedora/openSuse, Arch... felhasználóként sok különbség nem lesz, bár Ubuntusok életét sok minden megkönnyíti, általában ha valami van linuxra, akkor 99% van Ubuntura egy klikkes telepítő, a többire meg esetleg...Másik dolog az asztali környezet: ez megint ízlés dolga, és hogy mit bír a gép... Itt azért szembetűnőbb különbségek vannak.
Friss csomagok: háát, ez is olyan, hogy érdekes ez? A nem friss mit jelent időben? Felhasználásban?
XP-t 10 évig imádta mindenkiLeggyorsabban szvsz Fedora frissül.
-
ViZion
félisten
válasz
Nowhereman #17183 üzenetére
Ok, de ha megborul a rendszer és csak konzol van, akkor mihez kezdesz a synaptic-al?
Lehet, h van megoldás, de Fedoránál ez "gyárilag" van, Ubin synaptic meg már nincs is a default telepítőben... -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
fityere #17083 üzenetére
Ne halgass Szabira, KDE fanboy lett...
Parancsolj, minden ami kell a kezdéshez. Ha átolvastad, várunk ide a kérdéseiddel. Illetve logouton keress linux -ra, sok cikket találsz.
-
ViZion
félisten
Peppermint OS, Lubuntu de felturbózva
-
ViZion
félisten
válasz
McSzaby #16987 üzenetére
Lényem materializálódott a hangyászban. Kb. ilyen vagyok valóban is, csak tán' nem ennyire kék.
DVD verzióban több DE közül lehet választani, tetszetős, minden van, ami kell... szal. userként nem mondtam volna meg, h BSD
bár lehet, h PC BSD-t próbáltam... nem emlékszem
-
ViZion
félisten
Érdekes cikk a Distrowatch-on...
-
ViZion
félisten
válasz
gyjani22 #16976 üzenetére
Az Ubuntuban eléggé kötött a pálya. Amit linkeltél képet az Gnome Shell 3 asztali környezet. Van GS-el készített Ubuntu, nemtom' mi a neve, linkelték már régebben, de ha Gnome Shell-t szeretnél, akkor inkább a "gyári" verziókat javaslom, mint pl. Fedora. Ha debian vonalon kezdenél, akkor a Peppermint OS-t javaslom, egyszerű, szép és gyors. Ha KDE, akkor Chakra vagy Kubuntu.
-
ViZion
félisten
válasz
lionhearted #16952 üzenetére
Ubuntu = Unity... sajnos.
Amúgy meg is lepődtem, h már van driver, csak már eladtam a VIA lapom... és soha többet VIA -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #16950 üzenetére
Unity sok lenne annak sztem... esetleg más DE-vel tehet egy próbát, de a via linux portalon meg kellene nézni mihez vannak cuccaik... Nekem újabb integrált cucchoz sem volt fent 10.10-nél frissebb driver, nem volt HW gyorsítás meg ilyesmi, a CPU fullon volt folyamatosan szinte...
-
ViZion
félisten
válasz
Game78 #16938 üzenetére
A Milyen winchestert vegyek topikba olvass bele, keresőbe wdidle.
Lényeg: wdidle progi letölt, dos bootolható pendrájv készít (ehhez kell egy win-es gép, dos alapcsomag, meg a progi ami megcsinálja a pendrájvot). A gépről lehúz mindent, csak a HDD-t nem, bios-ban ide mód, pendrájvról boot, majd wdidle3 /S300 parancs. Kb. ennyi, ez FW-t írja át, OS független. -
ViZion
félisten
válasz
kiskaktusz #16925 üzenetére
Peppermint OS lesz a jó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Filmvilág
- Okos Otthon / Smart Home
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kuponkunyeráló
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elite: Dangerous
- Wise (ex-TransferWise)
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest