-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dißnäëß #104763 üzenetére
Nyilván akkor van backupod, ha vissza is tudod állítani.
Az egy szem külső HDD-s backup nem csodaszer, hanem egy szükséges és elfogadható minimum. (Otthoni környezetben.) Ha nincs semmid, az sokkal nagyobb veszély, mint ha van egy külső winyón egy mentésed. Azért egy olyan winya, amit alig használsz, kisebb eséllyel durran el.
Raid5 -ben nekem nem volt olyan, hogy winyócsere közben megállt volna még egy; mondjuk nem is ugyanolyan diszkekből kell összerakni
-
válasz
Dißnäëß #104761 üzenetére
Miért kéne kettő? Backup, nem éles.
Zpool clear eltünteti a következő rebootig, ez meg nem megy folyamatosan. A scrub nem tud vele mit kezdeni, mert ugyanaz a hiba van a két eszközön.
root@a8host:~# zpool status -v
pool: naspool
state: DEGRADED
status: One or more devices has experienced an error resulting in data
corruption. Applications may be affected.
action: Restore the file in question if possible. Otherwise restore the
entire pool from backup.
see: https://openzfs.github.io/openzfs-docs/msg/ZFS-8000-8A
scan: scrub repaired 0B in 05:16:36 with 23 errors on Mon Jun 23 01:34:10 2025
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
naspool DEGRADED 0 0 0
mirror-0 DEGRADED 0 0 0
wwn-0x5000c500c5973297 DEGRADED 0 0 36 too many errors
wwn-0x50014ee213e9cd11 ONLINE 0 0 36
errors: Permanent errors have been detected in the following files:
naspool/store:<0x289f82>
naspool/store:<0x289f85>
naspool/store:<0x289ebe>
naspool/store:<0x289eca>
naspool/store:<0x289dd6>
naspool/store:<0x289ee5>
naspool/store:<0x289ee8>
naspool/store:<0x289deb>
naspool/store:<0x289dee>
root@a8host:~#
-
válasz
Dißnäëß #104759 üzenetére
"Egyszerűen semmi értelme egy több lemezes ZFS exportált poolt kitenni a polcra,"
Nincs hát. Elég az adatokat lementeni egy darab külső USB-re, vagy ha van másik géped, akkor arraAnnak már nem kell redundásnak lennie.
Nekem itt a ZFS nem egészen úszta meg, hogy egyszerre esett le a két winyó alól a táp. Azóta van 36 adathibám, amivel nem tud mit kezdeni. Törölt file-ok, de mindig degraded-ként jön fel a pool.
A villámban meg nem kell hinni ahhoz, hogy adatot vessz (az adatvesztésben sem)
És más miatt is elmehetnek az adataid. Nem véletlenül alakult ki az, hogy a redundáns tárolás nem backup.
-
-
válasz
Dißnäëß #104755 üzenetére
S ha nem VB alól, hanem Vmware Player vagy Hyper-V?
Meg hát backup. Amúgy is kell lennie backupodnak, ha értékes adat"FreeBSD régóta mocorogtat. Filózok, miben adna többet a Debilnél. "
Nem feltétlen ad többet, viszont ha van olyan HW, ami azzal jobban működik, akkor igencsak opció. Nekem több olyan gépem is van, amin Alpine döcög úgy-ahogy, azokra megváltás lenne, ha jól működik rajta. -
válasz
Dißnäëß #104752 üzenetére
Ért
Virtuális Linux, annak odaadni azt a 4 diszket, az már fel tudja csatolniDe előtte csinálnék backupot
Kell szívás -> én inkább akkor szoktam ilyeneket, ha az valamire jó lesz
Most kezdtem gondolkodni FreeBSD-n mint Alpine alternatíva, ha a tabletemen kezeli a touch-ot, akkor jó lehet.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #104743 üzenetére
Secure boot kompatibilis a Mint is, meg minden is, van signed bootloader, az nem gáz. Maga a SB az érdekes, hogy lehet-e vele több OS-t bootolni?
Ugye az egész lényege, hogy a teljes betöltési lánc, BIOS-szal kezdve a kernelig, legyen aláírt. Ezeket a kulcsokat fel kell venni a SB-ba, így tudja, hogy azt bootolja, ami már hitelesítve lett, és nem ül be senki a boot folyamatba. -
válasz
tordaitibi #104741 üzenetére
Linuxon feloldható, azt tudom, az Ubuntu látja a BL partíciókat. Amúgy partíciót is lehet vele titkosítani
Viszont a kulcsot bemásolgatni minden mount esetén, az macera lesz -
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Eszerint megy, de nekem ez meredek. Secure boot nyomogatása elég könnyen Windows újratelepítéshez szokott vezetni.
-
-
-
válasz
tordaitibi #104724 üzenetére
Így van. Ez volt az, ami miatt kell neki a 8. genes proci meg a TPM2.0.
Sajnos ezt nem lehet a userre bízni :S@Bici : A Steam OS nem Wine-n futtatja, ha minden igaz, a Valve-nak van saját platformja
-
-
válasz
urandom0 #104715 üzenetére
Ez nálunk gyakori volt, tetézve azza, hogy a signage rendszer szállítója FAT32-t gondolt egy olyan eszközre Linux alá, amin nincs power gomb, de kezelőszervek
Rendszeres volt, hogy akár csak a SD-t kellett újraírni, vagy olvasható maradt, de nem bootolt róla a Pi, és nem is lehetett már rá írni, mert azonnal dobta el magát
-
-
válasz
IstvánLászló #104702 üzenetére
A kérdés inkább az, hogy az i686 dolgokat le lehet-e majd futtatni valahogyan? Mert csomó mindenből nincs 64 bites szerintem.
-
-
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
"Megpróbáltam recovery módban indítani, de ugyanúgy xserver unable hibát írt és"
Akkor ott valami nem jó, a recovery nem indít X-et...@urandom0 : SD halál gyakori. Gyakoribb, mint a Pi-é. (Üzemeltettünk rakás Pi-t előző melóhelyen, és 40 fokban is simán mentek, a SD viszont pár hetente adta meg magát random valamelyikben. Pár tíz darab volt.)
-
-
válasz
CPT.Pirk #104669 üzenetére
Ért. Én úgy emlékszem, hogy leszedett valamit leállás közben is. De ha lehet menet közben, akkor szerintem úgy jobb. Sokan nem indítják újra a gépet, ha nem muszáj.
@ubyegon2 : Hát most az aktuális Testingnek nem csináltak külön Grub hátteret
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
deb http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmwareMég a régi formátumban
-
válasz
tordaitibi #104634 üzenetére
Igen. És ha pl. laptop, akkor nem tudod elrakni amíg updatel. Vagy ha lejárt a policyben meghatározott idő, akkor mindenképpen úgy áll le, hogy updatel.
"Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül."
Nem tudom, nekem az Unattended leállítás ÉS indítás közben, de az se jó, ha bármelyik közben, mert mindig akkor fog, amikor sietsz. Egyedül a KDE-ben van normális updater, amiszépen futás közben feltesz mindent. (Vagy ha van ilyen Gnome, XFCE-re, akkor jöhet. Anyámnak pl. írtam update scriptet, az indulás után 5 perccel a háttérben lefut.@Dißnäëß :
"Mert a VM-eket, vagy egyéb "játszós" Debianokat csak minimálba felteszem gyorsba, aztán annyi. "
Azt én is. Nyilván a célnak megfelelően beállítom.
" Nem akarom őket bántani, de vagy fiatalabb dzsenzík, vagy elfáradt veteránok, stimm ? "
Így van, és pl. IT szakemberek isAzaz, IT-ban dolgozó szakmunkások, inkább.
@Sh4d0w : WTF, ez melyik és min? Mert Debianon nem nyögi.
@Cpt. Pirk : Erről mesélj, mert nekem soha nem csinálta a háttérben, csak indulás/leállás közben.
@ubyegon2 : Akkor lesz stable, amikor "megfagyasztják" a csomagállapotot. Meg különben minden Linuxon a verzió egy bizonyos csomagállapot
@fekete.puma: Redhat alapú a Fedora desktopon. Meg én pár munkahellyel ezelőtt használtam rendes Redhat desktopot is. Egész jó volt.
-
válasz
Dißnäëß #104613 üzenetére
és @sh4d0w : Amik Ubiban alapból vannak, azt Debilen kézzel kell felhackelni. Az összes ACPI cucc, videodriverek, firmwarek, minden. Sok-sok kézi konfig. Nincs autoupdate. Fapad. Persze sokkal kevesebb erőforrást kér, és nem bloat, de egy kezdőnek nem adnám oda.
És pl. pont egy videodriverezés kapcsán szokott előjönni, hogy fúj szar a Linux, mert azt hiszi, hogy le kell tölteni, Ubuntuban meg ott van a szoftverkezelőben, és felmegy.
Bedugsz egy nyomtatót, Ubuntun feljön egy ablak, hogy akkor itt egy nyomi, telepítsük? És működik.BTW hardverigény; azonos hardveren Ubuntun FullHD videó böngészőben : szaggat. Debianon elmegy, de 100% CPU használat, Alpine meg 60-70% procival...
A Mintet kevésbé ismerem, mert Ubuntut azért 23 végéig használtam, de a Mint is hasonlóan jónak tűnik. Ami még durván jól összerakott, az a KDE Neon, de amikor próbáltam, hát borzalom bugos volt.
@Cigam : Ubuntu, és ami abból van, az mind Testing
LMDE-t nem tudom.
@Pöttön : /etc/samba/smb.conf a barátod
Abban van a Samba konfig, abba kellenek ezek.
Nekem kb. ennyi van benne (végére odarakva) :[cuccokz]
comment = cuccokz
path = /store
browseable = yes
read only = no
guest ok = no
És így a saját useremmel (aminek van joga a /store-ra) bejutok, más meg nem jut be.
Pedig létezik szerintem GUI-s Samba konfigoló is, de nem találok :S -
-
válasz
Dißnäëß #104605 üzenetére
Ami minden disztrón ugyanolyan, ahhoz ja, mindegy, min fut.
"A VM-ek erre valók.
"
JajaBTW bármilyen is legyen a kezdő, érdeklődés nélkül nem sokra fog jutni, az biztos. ÉS semmi mással sem.
@tordaitibi : "Hány 100millió teljesen tudatlan használ okostelefont?
ami egy linux-származék."'
És tegyük hozzá azt is, hogy milyen szinten. Ugyanolyan borzalmasan, mint Windowst."Ha viszont ez nem megy akkor zárjon be a bolt,
R.I.P linux-desktop, élt x évet, béke poraira. "
De megy, ha nem valami cryptic disztrót akar az ember elsőnek... -
válasz
fekete.puma #104603 üzenetére
"ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni
Érdekes Winsosw-on mégis jól elvannak.."
Aha, mert ha 10 éve Windowst használ, akkor benne van 10 év tanulás, csak az nem tűnik fel. Meg azt hiszik, hogy értenek hozzá, aztán elég könnyen meg lehet fogni a legtöbbeket, szakembereket is. (Ott kezdve, hogy hibakeresés.)A világon nincs olyan OS, amit tanulás, megértés nélkül lehetne használni. Meg más dolgok se.
-
válasz
Dißnäëß #104595 üzenetére
A legtöbben nem tanulni akarnak, hanem csak használni. Arra meg jobbak a nagyobb disztrók.
Meg a hopperkedés is olyan, hogy okos ember más kárán tanul. Nem azon a gépen kell próbálgatni, amit napi használatban tartasz, oda már olyat kell feltenni, amit tudsz, hogy jó. Szóval bármi egyéb fizikain vagy virtuálison kell megnézni, hogy megfelel-e valami.Nekem is sok év Ubuntu után lett Debian az élesen, de addigra már töb más gépen is volt, ismertem.
-
-
-
válasz
Rowon #104575 üzenetére
Nem is _kell_ frissíteni. Ubuntu KDE-n lehet állítani a gyakoriságot. Itt a Debianokon nincs beállítva semmi, amikor eszembe jut, nyomok egy updatet.
Nekem azért Debian Testing van, mert bugosabb, de nem verziós, tehát nem kell vele foglalkozni, hogy mikor jár le, meg van-e elég hely. Bármikor elnyomsz egy updatet, jön a legfrissebb. -
-
-
-
-
-
-
válasz
.-..-. #104545 üzenetére
Nem GPU, a Chrome ezzel az izével. FF meg pöcc-röff ment.
@Rowon : Amit az előbb írtam
Ezt lehet regisztrálós normál felhőként is, nem csak otthon futtatva.@104550 : Aztán indítasz valamilyen feldolgozóprogit, vagy csak egy Chrome-t, és...
A RAM meg a proci azért van, hogy az a cucc használja, amivel értelmes dolgot csinálsz. Az OS azért van, hogy valami működtesse az előbbit... -
válasz
tordaitibi #104536 üzenetére
Az Egde Chrome
Annyira, hogy ugyanazok a kiegészítők jók hozzá.
Nekem Chromium lenne, de mivel az nem volt hajlandó GPU-n lejátszani videót, mentem FF-ra. És hát ja, adatvédelem azért itt valamennyire van, legalábbis alapszinten nem szolgáltatok a Google-nek"Vagyis lehet a kínai meg Redmond is ugyanannyit monitoroz és kémkedik mint a Firefox vagy bármelyik társa."
Nem. Meg hát uBlock, Ghostery erre való.@Petya XT : Nextcloud pl., jól integrált Linuxon, és akár otthon is futtathatod a szervert, ha van min.
-
válasz
csixy #104529 üzenetére
Ez is egy módszer
Én letöltöm az ISO-t a home szerverre, és már lehet is bebootolni. Kézzel, vagy menüből.
Itthonon kívül meg nem szokott kelleni telepíteni, de vihetek akár iPXE-s cuccot (mert hát pl. egy Debian vagy Ubuntu simán települ mezei netről is, az itthoni is ezt csinálja, ha PXE-ről települ, és akkor mindig a latest jön le), vagy pendrive, ha kell. Nyilván van, csak egy átlagos telepítéshez nem kell semmi.
" Nem kell PXE, sem virtual gép, csak egy bootolható gép torzó."
Ezek nem függnek össze. PXE-ről a legtöbb dolog tud bootolni.BTW nem tudom, a Ventoy hogy működik, de USB-s Debiant (tehát nem live, hanem USB-ről futó) meg lehet oldani úgy, hogy MBR és UEFI is megy ugyanarról a cuccról. Mondjuk macera, de utána akármin megy
"Feltalálhatnák már a 2in1 USB meghatót ami egybeépített USB hub és két pendráv"
Sztem multi kártyaolvasó lesz azLegalábbis mintha külön eszköznek látszana
(De szerverekben láttam már dual SD kártyás OS tárhelyet, az is megfelelne neked. Viszont az IDSDM PCIe-s...)
-
válasz
fekete.puma #104526 üzenetére
Sztem simán, de én pont nem
@ubyegon2 :
Persze, mindenkinek más az egyszerűbb.
Amúgy ja, itt is vannak USB-s dolgok, de azok máshoz (gépet tesztelni, stb). Ahol lehet, nem pendrive-ról telepítek, hanem PXE-ről. A pendrive mindig eltűnik, nem az van rajta, ami éppen kéne, stb. Ugyanez igaz, hogy plusz háttértár is vagy van, vagy nincs (most éppen van, de azon se az lenne soha, aminek kéne
)
-
-
-
válasz
fekete.puma #104514 üzenetére
Aszongy'a virsh list --all
Azonosító Név Állapot
----------------------------------------------
- aixtest leállt
- android_studio leállt
- archlinux-arm leállt
- debian_test leállt
- debiantesting_client leállt
- fedora36 leállt
- freebsd14.0 leállt
- KDE_video_editor leállt
- macOS leállt
- openvms leállt
- reactos leállt
- retrogép leállt
- rhel9.5 leállt
- special_debian leállt
- UEFI_PXE_TEST leállt
- UEFI_SECBOOT_PXE_TEST leállt
- win10 leállt
- win11 leállt
- win11-2 leállt
- winxp leálltBeszédes nevek
30 régebben volt. Asszony 28-as Fedoráját szerencsére már le lehetett törölni.
Dobok majd egy Redox-ot is mellé, ilyesmi.
Ki kéne szórni a WIn10-et is, de az is jó még rázós dolgok próbálgatására, pl. ami vírusgyanús, ilyesmi.
A KDE video editor pl. egy KDE-s Debian, amin KDEenlive-el lehet videovágni, mert nem akartam a Gnome-os lapost összeszemetelni a KDE libjeivel, ott meg elfér.
Néha szokott lenni pár Alpine és/vagy Android-x86 gép is, amíg kiderítem, hogy utóbbi még mindig használhatatlanA VMS meg az AIX elég nehezen lenne pl. futtatható fizikai x86-on, meg az ARM-os Arch is
"Vagy a másik munkaterületen ott fut a windows ha kell és nem kell ki-be jelentkezni, csak váltani."
Akár, de én inkább csak akkor kapcsolom be, ha kell. Annyira nem erős az a gép, pár VM elfuthat egymás mellett, de jellemzőbb, hogy minden oda van neki adva, és egyszerre egy megy. Mondjuk a két tesztelős Debian van, hogy egyszerre fut. -
-
-
-
Határeset, de valaki tudja esetleg, hogy Android x86 alatt mitől tud eltűnni az OS partíció?
Illetve hogyan lehet GRUB-ot újrarakni? Mert grub-install nincs, efibootmgr nem működik, mert nem lehet felhúzni az EFI változókat filerendszerként.
Kajak feltelepíted, elteszed az eszközt, majd pár nap múlva bekapcsolva nem indul. Telepítőről bootolni a telepített rendszert, és jé, csak egy EFI partíció van.
Live Linux, testdisk, az vissza tudta állítani az OS partíciót, de az EFI entry nem nő visszaÉs ebből kiadtak már több verziót
-
-
-
válasz
Balerik #104441 üzenetére
Nem baj, csak fura volt, hogy miért kérdezed
@sh4d0w : Hm, köszi.Changelogot is követi?
6.12.33 kernel van most a tesztdarabon, ezen a 3.19-es és 3.20-as Alpine nem fagyott, a 3.21-es viszont igen.
Semmi látható para. Se dmesg-ben, se sehol semmi, egyszer csak megáll. Random időközönként. -
-
válasz
Warton #104432 üzenetére
Mivel több fogyasztó lesz, persze. Kérdés, mennyivel, meg mennyire áll le a winyó, ha nem használod.
Én azért nem szerettem a winyós gépeket, mert érzékeny, és nem szerettem vinni.ON
6.6-6.12 kernel között valahol történt valami. Két SBC-m van, az Alpine Edge és 3.22 (az az aktuális kiadás) mind a kettőn össze-vissza fagy, a 3.19 nem.
A hasonló, de nem pont ugyanolyan procis tabletemen meg vígan elvan az Edge.
Tud valaki valami változásról a kernelben, ami ilyet okozott?@Balerik : Talán itt vagy itt
Esetleg Hiren's Bootcd, Partition Find and mount, de nem tudom, az ismeri-e az Ext4. -
-
-
-
-
Akkor nekem pedig kéne egy olyan disztró, ami van olyan könnyű, mint az Alpine, és rendesen telepíthető
Az x86 SBC-imen valami bugzik Alpine-al egy ideje, és random megáll. Ubuntuval, Debiannal elmegy akármeddig, de az sok arra az Atom procira.
-
-
-
válasz
fekete.puma #104395 üzenetére
A virtuális gép milyen alapokon van? EFI vagy BIOS?
-
válasz
fekete.puma #104381 üzenetére
Miért lenne ebből Cinnamon csinálva? Konvencionális elrendezés van csinálva. Tök nem úgy működik,mint egy Cinnamon.
A tabletemen az XFCE is hasonlóra van megoldva.
-
-
válasz
fekete.puma #104370 üzenetére
Gnome. Szétkiegészítőzve, így normális OS-ként működik
-
-
válasz
tordaitibi #104363 üzenetére
Nagyon. 4TB-os SSD 40k körül van...
@fekete.puma : Ez egy 8.generációs cucc, nem mostanában tervezem cserélni
Ez m.2 SSD. Az eddig használt T430-ban a 4 magos i7 mellett SATA SSD volt
Amúgy nem, ez laptop, van ugyan rajta KVM, lehetne rajta gép is, de minek? Amin a videovágós VM is van, az egy KVM host (az a NAS-om is), az is 8. genes i5-8500, 32GB RAM-mal, 2x4TB winyó ZFS tükörben, meg egy 32GB SATA SSD-ről fut. Mind a kettőn Debian Testing van
(Ami fizikai gép itthon van, az vagy Testing, vagy Alpine)
-
válasz
fekete.puma #104355 üzenetére
Így van. Szóval csomót spóroltam, a drágább SSD-val se lenne gyorsabb... és egy Debian így is megy mint állat.
-
válasz
tordaitibi #104350 üzenetére
Nézd meg, nem-e állítja le az energiagazdálkodás
@fekete.puma : Én is cache-s m.2-es 1TB-t akartam az új gépbe, de végülis rájöttem, hogy elég az olcsóbb is egy PCIe 3.0-s gépbe (Lenovo T480), szóval... tök elég.
-
válasz
csixy #104342 üzenetére
Ez jó, tesztelni pont megfelel
Pl. a tabletre, bár nem hinném, hogy kevesebbet kér, mint egy Alpine. -
-
-
-
-
-
válasz
tordaitibi #104298 üzenetére
Az egy másik dimenzió
-
válasz
tordaitibi #104294 üzenetére
Olvasd el a korábbi linkem, nagyon könnyen beazonosítható vagy, ha bárki be akar
Az Edge pedig egy Chrome
-
válasz
Vasti74 #104288 üzenetére
Hát, jó az pár dologra.
Amit valaki közösségi oldalon megoszt magáról, az az ő dolga. Amit kéretlenül szed össze rólad, az meg egy más dolog.@Warton : A repülőjegy ára már most is változik attól függően, hogy honnan foglalsz
Sok éve olvastam ilyeneket.
-
válasz
Vasti74 #104282 üzenetére
Én egyáltalán válaszokat se nagyon szoktam kapni sehol már. De ha ez megnyugtat, Windowsos kérdésekre se
BTW pont itt nem azt szokták mondani, hogy user error.Hogy szétesett? Mindig is rengeteg kis disztró volt. Azok meg tele lesznek problémával, azon nem kell meglepődni. Olyan disztrókat kell használni élesnek, ami rendesen karbantartott, van user bázis, van tudás róla. Ubuntu, Debian, Mint, Fedora...
Meg valamit valamiért. Egy Alpine tök jól fut egy olyan tableten, ami egy szomorúság volt új korában is, cserébe neked kell összerakni.
-
válasz
mcwolf79 #104280 üzenetére
Nem, pl. azt szokás ezen érteni, hogy pl. drivereket letöltünk és kézzel telepítjük, ilyesmi. Meg hogy általában nincs next-next-finish, nem fog megcsinálni semmit helyetted.
"Amire én használom (játék, tartalom-fogyasztás, néha office cuccok) azokkal a világon semmi bajom nincs."
Nekem se LinuxonÉs nekem is akadtak ilyen bajaim, amikor Windowson kellett napokig túrni valamit.
-
válasz
tordaitibi #104276 üzenetére
@mcwolf79 : Ez meredek, de mondjuk ilyen gamer cuccokra nem is nagyon várnék mást.
-
válasz
fekete.puma #104263 üzenetére
Videója válogatja. Én szoktam ilyet. (Csillagjárós kép összefűzés, timelapse vágás, stb)
Pont az ilyen, amihez csak proci kell, nem sokkal lassabb egy KVM-en pl.De pl. telefonflashelés is sokat megy VM-ről. Főleg ha valami olyan progi kell hozzá, amit amúgy se futtatnál olyan gépen, ami a hálózatodra van kötve.
-
válasz
tordaitibi #104260 üzenetére
Tehát akkor az nem normál használat volt
-
-
válasz
tordaitibi #104252 üzenetére
"És ez pont linuxos feature., pardon inkább enyhe bug."
Feature, mert milyen jól jön, amikor meg kell találni valamit.
Azért a Linux inkább egy "ezt akartad, hát nesze" gyökerű OS, nem fog magától csinálni semmit.@fekete.puma : Itt meg továbbra is van egy asztali, tele virtuálgéppel. Az fut rajta, ami éppen kell. Linuxok, XP, 11, 98+DOS,BSD, VMS, OSX...
Btw. miért kéne fabrikálni? Illetve, a Windowst is kell, ha valaki nem csak netezni használja (de akkor meg egy Linuxot se kell, ha csak arra).@Dhampir : Hőmérsékleteket néztél? Amúgy persze simán lehet bug.
-
válasz
sh4d0w #104243 üzenetére
Elég meredek. De az egész GPU passthrough egy katyvasz. Más kártya egy normálisabb brand gépben, amiben van VT-d, IOMMU, simán átadható, csak vieokártya nem.
@Cpt. Pirk : Meg később is nem egy
Én az utóbbi 5-6 évből emlékszek, hogy már nem túr össze mindent, de azért néha még a saját loaderét sikerül neki... meg néha Bitlockert is
@fekete.puma : Nem véletlenül mondom, hogy a dualboot szívás. De bármivel is az. Linuxra van pl. konténerezés is, nemrég volt a Logouton egy nagyon jó kis írás, (meg egy másik)hogy milyen szinten integrálhatóak már konténerek a futó rendszerhez, szóval teljesen felesleges a bootot összetúrni, ha kell valami egy másik disztróból. Szóval a módszerek változnak.
-
válasz
tordaitibi #104228 üzenetére
"az angolom sajnos még mindig gyér.
Nem jegyeztem meg a pontos definíciót, azt kiokoskodtam hogy ezek valamiért eléggé fixen ott ragadtak."
Swap lesz az, Windowsból. Bár az is csak akkor nem áthelyezhető, ha éppen fut.
A cucc mindenképpen megmondta, mi az -
válasz
tordaitibi #104225 üzenetére
Ja, azért a NTFS támogatás nem ennyire kifinomult. A Microsoft cuccai meg ezt a szintet tudják a saját filerendszerükön
-
válasz
tordaitibi #104212 üzenetére
Szerintem is ootolj be egy Hiren's bootot, azon van rendes partíciókezelő.
-
válasz
tordaitibi #104209 üzenetére
Nem az eszközt kell megadni, hanem a mount pointját.
-
válasz
sicc_innen #104202 üzenetére
Lehet, nem is nehéz. Kb. átírod az APT source-jait.
Én mér ezért használok inkább Testing-et, az bugos mint a franc, de legalább nem kell verziókkal foglalkozni
Ugyanezért az Alpine-ból is Egde, az is rolling, és az nem is bugos.
@SBC : Megjavult.
De mitől?
Párszor feltoltam rá a gyári Ubuntus imaget, meg a Securebootot ki-be kapcsoltam (előtte is ki volt, most is ki van) és most megy. Ment rá egy Alpine, és az is bootol. Szóval nem derült ki, hogy mitől. -
válasz
Rowon #104196 üzenetére
Kártyaként. Ilyen compute module van Pi-ből is.
Az az N100 meg, a fogyasztás nagy része a monitor
Ez az x5 itt kevéssé alkalmas használósnak, nagyon lassú az eMMC. Nem is arra való. Most pl. akkutesztet futtattam volna rajta. (Az meg jelenleg a Pi-n megy.)
-
válasz
Rowon #104192 üzenetére
Ja, én bagóért jutottam hozzá, ismerőstől
Nem pont ilyen, csak ez az architektúra, azonos proci, azonos eMMC. Mint @tordaitibié.
@tordaitibi : Itt pont az a bajom, hogy akármit csinálok, az EFI sem látja, és a Grub se látja az eMMC-n levő partíciókat. Azaz : magukat a partíciókat látja, de hogy filerendszer lenne rajtuk, azt nem. (A két boot* cucc nem látszik, csak az mmcblk0p1..p3.)
A működő-döglődő darabon meg bootol ahogy kell.
(Közben megnéztem a Linx1010 tabletet is, azon sincs a két boot* eszközön semmi, az is ugyanez a cucc, csak még gagyibb BIOS-szal, az legalább viszi a 32 bites EFI-t. Illetve olyat olvastam, hogy a boot* partíciókat lehet használni, de nem kötelező bootoláshoz.)Az EFI shell lehet a két boot* partíción, nem lepne meg. Mondjuk az lehetne updatelni
Mondjuk az a bajom, hogy kipróbáltam régebbi Linux telepítővel is, az az által kreált partíciókat se látja az EFI. De az igazi baj az, hogy a Grub se. Az ugye tök független mindentől. -
válasz
csixy #104187 üzenetére
Most éppen nincs miről bebootolni, de amúgy látta, GPT is volt rajta (néztem MBR-el is), az EFi partíció Fat32, de ha a telepítő jól hozza létre, akkor gondolom a típust is belövi EFI system-re.
Az Alpine telepítője pl. zúzza a diszket, és beparticionálja, az valószínűleg jól hozza létre.A Linx1010 tabletemen volt ez, hogy a 32 bites loaderrel az Alpine nem bootolt, de ha egy Ubuntu telepítőről elindítottam, és bebootoltam az eMMC-n levő Alpine-t, akkor annak a Grub installja szépen összerakta magának. (De ott látszottak az eMMC partíciók...)
-
-
Hello,
Van egy x86-os SBC-m (azaz kettő). Mivel nagyon kínai, az EFI-je is érdekes : csak EFI-ben tud bootolni. eMMC tárhelyes, és itt jönnek a gondok. Van egy mmcblk0boot0, mmcblk0boot1 partíció, PRMB is van, és persze a mmcblk0, ami a tulajdonképpeni háttértár. Az egyiken van egy működő Alpine, a másikra akarnám klónozni, mert az egyes döglődik.
Simán átklónoztam, nem bootol.
De más se.
USB-ről Linux telepítőt bootolva simán indul a telepítő, és fel is tudom mountolni a MMC-t, ott van rajta minden. EFI partíció, stb. De az EFI-ben nem látszik :S És akkor se, ha bármi mást telepítek rá.
És ami a még furcsább, hogy a Grub se látja a mmcblk0 partícióit, nem csak a boot-okat, hanem a normál partíciókat se. Látja, hogy ott van mondjuk 3 valami (swap, EFI, /) , de nem lehet listázni, a méretét látja, és unknown filesystem.Az EFI shell is csak blk* dolgokat lát, arról nem lehet bootolni.
Ezt mi okozhatja? Az egész netet feltúrtam már mmcblk0boot* dolgok után, meg az után, hogy a Grub szerint valami unknown filesystem, de semmi értelmes nincs.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti játékok OFF topik
- Windows 11
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elalmásodik a Xiaomi: 100 wattos töltéssel érkezik a 16 Pro Max
- BestBuy topik
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- TCL LCD és LED TV-k
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Androidos tablet topic
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3367, 91% Akkumulátor
- 3 db érhető el (130/131/132) - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3234
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest