- Milyen processzort vegyek?
- OLED monitor topik
- Milyen videókártyát?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Steam Deck
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Aktív témák
-
guest
veterán
Minek ez gyerekek?
Aki nem akar linuxot használni az ne használjon. Nem kell itt filozófia meg ilyesmi. Kit érdekel, hogy egy vadidegen mit használ? De még a haverjaimat sem térítem, bár van aki az én hatásomra állt át és qvára nem volt ám programozó (mint ahogy én sem). Ennyi a történet.
A topichoz:
Én kb 6 éve kezdtem linuxozni. 2 év Redhat után a Debian van fent és senki kedvéért nem váltanék. Sok szívás volt nem is tagadom, de aki nem játszik annak ugye van ideje ilyesmire. Amit nem sikerült belőni az a TV-Out a vadi új videókártyám alatt. Köszönhetően annak, hogy nem adják ki hozzá a tech infót és drivert sem ír hozzá a matrox, vmi jogi akármire hivatkozva. Amúgy minden meg van oldva.
Guest akinek nem megy az X:
Nem lehet, hogy vmi olyasmi gondod van, hogy az xf86config (meg lehet, hogy az Xconfigurator is, bár én debianos vagyok) a 3-as X-hez való? Mert ahhoz való. Hogy a Red6 hogyan konfigurálja a 4-est, nem tudom, de ha áttérnél debianra akkor szólj és már írom is. :-) -
guest
veterán
Többször telepítettem már a RedHat 7.2-t custom-ba és workstation-ként is, szöveges módban minden Oké, de én nagyon szeretném a grafikus felületet alá, - lévén kezdő.
Indítottam Xconfiguratort, xf86configot, de soha nem indul el az X, hibás az X configom, azt üzeni.
Most frissítettem az Xfree86 4.2-es verziójára.
De még mindig nem indul az X.
Szerintem nem tudja kezelni a videókártyámat:
ATI Radeon 7500 TV out
Gyári driver nincs hozzá.
Ezzel a kártyával hogyan lesz nekem graf. felületem 7.2 alatt? (7.3 tudja már kezelni?)
Linux guruk, minden ötletet szívesen vennék!
Köszi: Sztrovacsek -
guest
veterán
Udv mindenkinek!
Anno 6 evesen kezdtem szamitastechnikaval foglalkozni, akkor meg DOS alatt jatszottam, kesobb lett egy Commodore gepem, de azon soha nem programozta csak jatszottam. Aztan lett egy PC-m, persze DOS volt rajta, kesobb Wirus95, majd Suse 5.3. Ekkor kezdtem Linux hivo lenni. A mai napig is Quake fanatikus vagyok, es e jatek miatt is probaltam ki a Linux-ot. (meg egy jobaratom is eppen ekkor kezdett kacsingatni a Linux fele)
Megtudtam, hogy a Linuxot olyan konnyen kezre lehet ''igazitani'', mint a Quake-et a scriptekkel es mivel mar untam a kekhalalt, bootltam a Suse 5.3-as CD-rol. Hetekig szenvedtem mire belottem a Quake-et Linux ala, hang nulkul, de haloval! Majd hetekig bongesztem a netet magyar doksik utan, es igy vegul belottem a hangot egy kernel forgatas utan. Kesobb atalltam Debian-ra, amit a mai napig is hasznalok.
A tapasztalataim azt mutatjak, hogy az emberek csak feluletesen foglalkoznak a Linux-al es nem mejednek bele a filozfiajaba. Mindenki csak azt hajtogatja, hogy a Wirust egyszerubb kezelni, meghogy a Linux halozatban nyero, es nem is ingyen van. (netkolcseg, CD iras, egyeb terjesztesek, stb..) Teny, hogy a Wirust egyszerubb kezelni, es teny hogy az M$ a Wirus 95-el eljutatta a szamitastechnikat a hozza nem erto emberekhez is. De milyen aron!!?? Manapsag valaki feltelepit egy Wirus 98-at, megszerkeszt egy korlevelet Word-ben es maris informatikusnak hiszi magat. Hameg mar ki is tudja nyomtatni meg szamtech tanarnak is elmegy, hogy o milyen ugyes csavo! Nemnehez elkepzleni egy ilyen ''informatikust'' aki viszi a gepet a szervizbe, mert fagy a gep es uj winyot kell bele venni...
Az a baj, hogy az embereket nem erdekli a szamitastechnika, csak hasznalni akarjak, konnyen es egyszeruen. Ebbol kovetkezik, hogy egy oprendszer csak akkor lehet jo ha 128Mb ram kell hozza es legalabb egy 500-as P3. Ha a dragalatos Wirus 95 meg olyan okadek, 32M rammal a swap fileba cache-eli a vinyot, akkor az ''informatikus'' nemazt mondja, hogy de lassu ez Wirus, hanem azt, hogy kene egy jobb gep. Vegulis a vasarlas viszi elobbre ezt a civilizaciot, de ez csak ugy megy ha mindenkit hulyenek nezunk es azza nevelunk? (oktatas + M$-Wirus = Office Pro Secund Edition 2000 Gold Ultra-fasza 3500.0 + szerviz pek 4000 -bol evi 500 millio eladott peldany)
Erre kinal megoldast a GNU! www.gnu.hu
Amelybol kinott a Linux is (meg jonehany egyeb probram).
Szerintem nem a szoftverekben van a hiba, meg az m$-ben hanem bennunk emberekben. Mi hadjuk, hogy a TV-ben ne hangozhasson el, hogy szamitogep csak az hogy komputer. Mi vagyunk azok akik a hackert bunozonek hisszuk, pedig ok alkottak meg az Internetet es sok egyeb dolgot.
http://debian.szintezis.hu/old/hacker/hacker-howto.html
Mi vagyunk akik nezzuk ahogy egy mai diak a suliban programozast tanul Dbase-ben es informatika szakon memoriazabalo Pascal dolgozatokra kap 5-ost, de fingja nincs arrol miaza Unix, mert csak a vak-ablako(ko)n lat ki. Mi hadjuk, hogy Star-menu Hacker-eket kepezzenek rendszerprogramozoi szakon. Szerintem nemcsak azzal kene foglalkozni, hogy mi a jo a Linux-ban hanem azzal is ami mogotte van. Miert csak ugy lehet felhasznalobarat oprendszert irni, hogy az hulyenek nezze a felhasznalot? Koztes ut miert nincsen? (Szerintem a Linux lesz az jo par ev mulva)
Szerintem egy rendes oprenszernek rugalmasnak kene lennie, stabilnak, gyorsnak. A rugalmassag alatt a kovetkezoket ertem:
- Ket kattintassal megoszthassam a netet tobb gep kozott ha ugy tartja kedvem, de ha akarom komoly tuzfal rendszert is epithessek.
- Amit csak lehet megoldhassak konzolrol is. (Minek csitti-fitti grafikus GUI ha tomoritek egy filet?)
- Ha valamit megakarok csinalni/oldani akkor egy tobbnyelvu adatbazisban par-perc kereses utan megtalalhassam a szukseges dokumentaciot. (ami hasznalhato is)
- Egy gepet hasznalhassak egyszerre tobb mindenre is. (bongeszes + ftp szerver + mozi + jatek + munka) Az en rekordom QuakeWorld szerver + kliens + Quake 2 + netscape egy 250Mhz-es P1-esen 32Mb rammal!!!
Es ne legyen:
- Pofatlan (a Wirus install miert irja felul kerdezes nelkul boot manageremet?)
- Kocsog (Nekem ne irogassa egy oprendszer, hogy a program szabalytalan muveletet hajtott vegre es kilepett a rendszerbol, mert ez hulyeseg!)
- Draga (legyen ingyen)
- Lassu (900-as Duron-on 384Mb rammal ne kelljen varnom a vezerlopult megnyitasara mikor semmi mas nemfut)
- Buta (Wirusban hogy nevezel at 4000 .htm filet .html-re?)
Ja es egy erdekes hir ami a www.linux.hu-n jelent meg meg regen:
''Idézet a Gazdasági Versenyhivatal A Microsoft Magyarország Kft ellen indított eljárás megszüntetése: Vj-165/2000'' című határozatából:
''Az operációs rendszerek három típusa ismert: a Microsoft, a Linux és az IBM. A Linux operációs rendszer elsősorban a programozók körében elterjedt, míg az IBM és a Microsoft programozói ismereteket nem igényel, működtetésükhöz programozói tevékenység nem is szükséges, miután a hozzájuk illő programok CD lemezeken, CD-romokon fizikailag rögzítettek, s a hozzájuk illő operációs rendszerrel ellátott gépeken lejátszhatók.''''
No comment......
Megneztem a GVH honlapjat meg regen ott volt a hatarozat teljes egeszeben, ma neztem, de nemtalaltam a Vj-165/2000-es hatarozatott (164 utan a 168-as jott es a keresoje se dobott ki semmi hasznosat)
Idaig jutottunk...
Elnezest kerek mindenkitol ha neha eltertem a forum temajatol, de ez valahogy nagyon kikivankozott belolem.
-Orgi-
Ui.: A Forraskod legyen veletek!! :-) -
guest
veterán
Szomorúan olvasom a 'topikot'...
Mert azt látom, hogy a többség véleménye, hogy jó az a linux, de nem ért
hozzá, nem akar vele bíbelődni, stb. De mi ennek az oka: hogy amikor
először számítógépet adtak a keze alá akkor M$ volt rajta.... Amikor az
iskolába számítástechnikát ''tanítanak'' akkor is csak az M$ -ről
beszélnek, hogy miért az megint több részre oszlik:
1. az iskolákat bekebelezi a Microsoft olyan szerződésekkel, amik eleve
kizárják, hogy mást is tanítsanak :)
Játékok: Mivel a fent részletezett okok miatt a M$ uralja a piacot,
ezért játékot nem éri meg másra fejleszteni (Lásd a Loki is becsődölt :(((
Szóval ez az egy ok amiért még nekem is van windózóm....
zrubi -
guest
veterán
Ja, meg megegy.
Olvasgattam az longhorn-rol, vagy mirol, hogy milyen vas kell neki. 1GByte memoria, 2Ghz proci, 128Mbyte-os videokartya.
Konyorgom. Egy OS-nek? Ez mar nevetseges. Minek ennyi csicsa? En mar az XP-t sem birom, mert tul csicsas, es X-et is csak akkor inditok Linuxon, ha bongeszni szeretnek...
Szoval a mostani vasam nagyon sokaig boven sok lesz a Linuxnak. Jatszani mar nem jatszom, igy ki tudok szallni ebbol a hw fejlesztesnek hivott mokuskerekbol, amibe az m$, es a jatekok kenyszeritik bele az embert.
Linuxot hasznalva megerti az ember, hogy mi-miert van, es hogyan mukodik. Nem lustit el, nem ad mankokat, amihez az embernek ragaszkodnia kell, mert mar hozzaszokott, es nem tud nelkule letezni. Szal Linux rulz! :) -
guest
veterán
Miert ne lenne valo desktop rendszernek? Tobbet is meg lehet vele csinalni, de erre is boven jo. En nagyon orulok neki, hogy elkezdtem Linuxozni, igy jobban atlatni a windows hibait, es az egesz m$ rendszer gyermekbetegsegeit. Es jot lehet rohogni, vagy epp atkozodni rajtuk. :)
Egy atlag user, aki meg a win-re sem tud feltelepiteni semmit, az tuti nem fog kezdeni a linux-al semmit. Viszont ha vki megcsinalja neki, beallitja, es nem ad neki jogot semmire, akkor soha nem fogja tudni szetbarmolni, es nagyon meg lesz elegedve vele. KDE, vagy explorer, tok mind1, grafikus felulet mindketto, csak ikonokra kell kattingatnia. :)
leslie
Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest