- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házi hangfal építés
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
válasz
borisz1994 #259 üzenetére
Multiméterem van, hozzáértésem már nincs sajnos!
De egy hozzáértőnek odaadnám, akár élben egy jón és egy félig jón elég gyorsan ki lehet deríteni, hogy mi az eltérés...
Persze ha valaki elmondja, melyik két pontra tegyem a multimétert, meg hova tekerjem, megoldom, de mivel úgyis van az egyikkel valami, mindenképp olyan ember kezébe kell adjam, aki a hiba megállapítása után ki is tudja a rossz alkatrészt cserélni. -
Rick4
félisten
válasz
borisz1994 #257 üzenetére
Van egy ilyen lapom ami hibátlan, és van még egy, ami biost beállítva megy akár évekig, viszont amint leállítom, és a tápot kihúzom a konnektoból, vagy lehúzom az alaplapról, elfelejt mindent, és csak a cmos clear jumper átrakás után indul, onna viszont bios resettel, tehát mindent be kell újra állítani.
Azaz nálam a második chip lehet rossz, mert amúgy minden oké, amíg áram alatt van, 1000x ki-be lehet kapcsolni.
Mennyire vágod ezt a témát, ki lehet mérni, tapasztalmi bármit? A mási lappal is el tudnám vinni bárkihez, hogy a chipeket áttéve gyorsan kiderüljön, a chip viszi-e a hibát. -
Rick4
félisten
válasz
borisz1994 #255 üzenetére
Mivel tudtad újraírni, illetve milyen hibát produkált? Azt ugye tudod, hogy két bios chip van rajta?
-
Rick4
félisten
válasz
borisz1994 #253 üzenetére
Ez jó lesz? [link]
-
Rick4
félisten
Na legalább a borda kész, reggel leflexeztem a széléből, mert a memslotra lógott, utána fél óráig pucoltam az elnyalt alu darabkákat a végéről, egész pofás lett, annyi helyet csináltam, amennyi épp kellett, de legközelebb nem fognék már neki.
Flex után félbehajtott csiszpapír oda- vissza, utána tapétavágóval meg a csiszpapírral toltam ki a sorját a bordák közül, majd vágtam meg csiszoltam le... Nem is az idő, a tökölés nem tetszett, de ekkora magasság fér be, mert ugye keresi magának az ember a bajt..Azért ehhez képest viszonylag elfogadható lett..
-
Rick4
félisten
Mit rontok el, ha ismerten jó, pár napja tesztelt 1070-es vga-ból kettő, 1660-asból kettő, 1050-esből 1 volt egymás után betéve a lapba, és minden esetben egy kis win boot utáni befagyást eredményezett a dolog, egyedül egy msi rx470-essel volt kedve betölteni a winnek, most megy fel a vga driver.
Előtte prime 95 teszt, minden istennyila volt már, a rendszer teljesen stabil, két vga között alaplapival bootolva (tehát kártya kivéve) megy rendben, és az asztalon van az egész kóceráj egy chieftec 400W-os táppal, kábelek értelemszerűen vga-ra dugdosva, minden oké, csak megakad a boot...
Lehet állítani kellene valamit?
Ezzel meg 270W fogyasztással megy a furmark gond nélkül...
-
Rick4
félisten
Na kész is van, ügyesbe' - okosba' meglett, kis átalakítás kellett, de megy szépen már a prime95-tel rongyra terhelve...
Annyi lett, hogy az eredeti hűtő alsó merevítőjébe az eredeti hűtő csavarjai mentek vissza, csak épp az új hűtő lefogató karjait nyomják le. Szépen fogják a hűtőt, nem feszül, nem lötyög, áll ahogy kell.
A becsavaráshoz kellett egy kis hely a csavarhúzónak, ami miatt nem egyszéges az összkép, ezzel a szépséghibával talán 1-2%-ot romlik a hatékonyság, de a rápakolt hűtő miatt nem is látszik, plusz ugye úgyis gépházba (Node202) kerül.
Ha nagyon akarnám, vissza lehetne hajtogatni, de attól még dolgozik az, hogy nem egyenes..
-
Rick4
félisten
Na, sínen is van a dolog, azt nem tudom csak, hogy oldjam meg a hűtő rögzítést, egy id cooling is40-es lett az áldozat, eddig egy i7-6700-ason volt, ezzel is el kell bánjon, a rugós rész nincs előttem, hogy legyen megoldva... Jelenleg a 1151-1155-ös foglalatnál a proci+ kupak, miegymás jóval magasabban van, mint a kontron beforrasztott cpu-ja.
-
Rick4
félisten
Sziasztok, nagy a csend, mindenki elégedett a saját gépével!
De én nem, megint variálnék, szembejött egy node202-es ház, az viszont csak max 56mm-es cpu hűtőt fogad, az enyém meg ennél magasabb, azaz tényleg kell valamit találnom. Melyik lehet az a típus, amivel a legkevesebb bajom lesz a beépítés során, és nem kell rá vagyonokat költeni, valamint befér az említett 56mm-be? 13 ezerért tudok venni zsírúj, és komoly vízhűtést is 120-as radival, ami egy i7-10700-as is könnyedén 50°C alatt tart prime95 alatt, az se lenne gond, de a felfogatás, meg az a kitétel, hogy a hűtő magasabban legyen, mint a cpu blokk, itt kicsit nyűgös, szóval valahol az is ugyanúgy problémás... -
Rick4
félisten
felora: Végül sikerült egy pár 8GB-os DDR3-1600-as ecc unbuffered crucial ramot venni 65000/db- ért, hibátlanul megy a lap velük.
Na végre felkerült egy arctic F8 PWM PST venti a tölcsérkémre, az asztalon kipakolt lapot prime95-tel tesztelve a CPU hőmérséklet 20 perc alatt elszaladt szép lassan egész 70°C-ig, persze csúcsra járatva nem kell csodálkozni ezen, viszont sima használat közben 1000-es fordulattal is könnyedén 37-38°C alatt tartható, és ami jó, hogy mindez 500+ 1500ft-os megoldás, felrakni pár perc, visszaalakítani a gyárira is pár perc, és még teljes gázzal is alig- alig hallható ház nélkül 1 méterről.
Szerintem a ráfordított összeg fényében elégedett lehetek, marad egyelőre így.Másnál a cserélt hűtő egy 20-25 perces prime 95-tel mennyire melegíti fel a procit? Van ennél tutibb, vagy hagyjam?
-
-
Rick4
félisten
Ígértem, hogy visszajelzek, fent van a hűtő, hangja semmi, és jobb, mint a gyári. Az egész költsége 500ft+ egy hűtőventi, valami normális is kb 1000ft lehet, és akinek fent van a gyári borda még, nem kell kockáztatnia a cpu lesarkazást, nem kell másik borda többszörös áron, nameg elég gyorsan meg lehet oldani a dolgot, 4 csavar ki, 4 csavar be, kész.
Ugyan van annyi szépséghiba, hogy semilyen csavar se akar a gyári borda "meneteibe" menni, mert az nem is menet, csak egy szétcseszett szélű lyuk, de azért van megoldás, akár 4 pici kötegelő is tökéletes, kell egy normális 4 vezetées pwm-es venti, és mehet fel a helyére.
ez egy sima 1500ft -os aerocool venti, biztosan van gyorsabb, nagyobb légszállítású, nem rgb-s pwm-es is, ez volt kéznél..Én azt mondom, a procinak tökéletesen elég ez a hűtés, és se indításkor, se ment közben (prime 95 alatt sem) lehet hallani, 20 cm-ről sem, hogy süvít, sőt, inkább néma..
-
Rick4
félisten
válasz
anthony19920 #239 üzenetére
Hmm, az ára meggyőző csak, más okot nem látok én sem.
Holnap este mér a kezemben lesznek a tölcsérek, lehet hét vénén teszek egy próbát vele...A többihez sajnos nem tudok mit szólni, nekem van egy frankó samsung 19-es monitorom, amit itt ph-n vettem kemény 3K-ért, ha itt kell, itt dugom be, ha máshova, odaviszem 5 percre, és megcsinálom amit kell... Ennél jobb megoldást még nem sikerült senkinek se kitalálni.
-
Rick4
félisten
Srácok, ki hogy tudja, miféle szerver ramokat lehet a lapba rakni? Meg persze van-e értelme a sima asztali ddr3-hoz képest ilyesmiben gondolkodni?
-
Rick4
félisten
Sziasztok!
Elkészült az 50mm-es ventiméretről 80-asra alakító tölcsérkém, hét végén fel is fog kerülni, kíváncsi leszek, mit tud, gyanítom ugyanazt a hűtési teljesítményt töredéke hanggal megoldja majd...
-
Rick4
félisten
Nálam elvi kérdés, hogy amit kigondoltam, azt ki is próbálom, szerintem a végére ugyanolyan jó megoldás lehet ez is, nekem nyűgösebb a bordát tartó lemezhez hozzájutni, vagy azt megcsinálni, egy ilyen venti átalakító annak ellenére egyszerűbbnek tűnik, hogy még az sincs meg, kitől, honnan, mennyiért lenne ilyenem!
Mivel két lapból kettő a szekrényben pihen, egyelőre néha előveszem fejben a kérdést, hogy ezzel is kellene valamit kezdeni. -
Rick4
félisten
A leszedés elég egyszerű művelet volt, azzal nincs is gond, de az elmélet az, hogy a gyári venti 4-5000-es fordulaton már minden körülmények között frankón hűt, hiszen ez egy mobil proci, tehát akkor akár minden mag lehet 100%-ra terhelve, nem melegszik tovább, csak akkor már hangos, tehát ha ugyanazt a légmennyiséget keresztülnyomom a bordán, ugyanolyan hűtési eredményt kapok, viszont ugyanazt a légmennyiséget egy nagyobb ventivel kisebb fordulattal is megkapom, azaz halkabb lesz. A cél mindössze ennyi, és ezt egy akármiféle hűtő felszerelése előtt viszonylag kevés pénzből ki lehet deríteni.
Az ötlet onnan fakad, hogy amiről most írok, az egy ryzen7-5700G procis gép egy chieftec fi03-as 90mm magas (vastag) házban, nem különösebben melegedős, de mivel 8 magról beszélünk, kell neki valami, ha épp valami tesztprogrammal nézem, hogy állunk, a hűtője egy id cooling is60-as, ahol a gyári venti egy 120x10mm-es darab, jó, csak mire teljes sebességhez közeli fordulaton visszahűt teljes terhelésnél is, van hangja. Rátettem egy arctic 12 pwm pst ventit, ami méretben azonos, de 25mm vastag, ezáltal a lapátok feülete is nagyobb, ez van rajta saccra egy éve, 1000-1200-as fordulat között szokott menni, 1400 körül már ugyanazt a hatást elérem vele, mint az ugyanekkora méretű, de kisebb felületű lapátokkal rendelkező gyári ventivel. Ha ott megy, a kontronnál is működnie kell.
Asszonynak ugyanilyen ház, ugyanilyen hűtő ugyanezzel a venti megoldással ugyanilyen házban, csak ott egy i5-10600-ast hát, mindenféle problémától mentesen működik.
Tehát nem a légmennyiség kevés, a hang sok hozzá. A legegyszerűbb megoldás egy átalakító, ha nem válik be, van itthon, 6-7 olyasmi hűtő, ami erre jó lehet.
-
Rick4
félisten
Én már egy éve gondolkodok, mi legyen (igaz a lapból kettő is van itthon, és mindkettő a szekrényben pihen), az egyikről már lekaptam a bordát, és kapott egy pasztázást, de ennek ellenére még mindig nincs jónak tűnő megoldásom a borda cseréjére, ezért az eredeti elhatározásom mellett tartanék ki, vagyis csináltatnék valakivel egy 50mm-ről 80mm-re átalakító kis 3d nyomtatott műanyag közdarabot, és nem kellene változtatni semmit, a másik, hogy 2-3mm-es plexiből kivágni az kicsi venti helyét, és ráfúrni a nagyobb venti lyukait, és már össze is lehetne csavarozni...
Ilyen nyomtatást nem vállal valaki? [link] Gondolom itt eladható lenne 6-8-10 db azonnal, mert a gyári borda nem rossz, de a venti a megfelelő légszállításnál már hangos, ezért kell egy 80-as venti rá, ami visszahűtésnél is közel néma..
-
Rick4
félisten
válasz
< DominuS > #227 üzenetére
Le kell cserélni egy olyanra, ami eleve halk.
A topicban megírt módon beállítva menet közben csendes, de a kezdeti felpörgéssel nekem se sikerült mit kezdeni. Másik ventivel viszont jobb lesz. -
Rick4
félisten
válasz
felora:) #223 üzenetére
Köszönöm!!
Nem tudom, ki hogy próbálta a gyári hűtőt levenni, nálam eljött a pillanat, levettem a ventit a bordáról, lehúztam a csatit, kicsavaroztam a kis csavarokat, amíg el nem kezdtek kattogni, majd bekapcsoltam a lapot. Biosban néztem, 2-3 perc alatt felment 99°C-ra a proci hő, kikapcsoltam, odanyúltam, hogy majd most jól megtekerem, erre szó szerint a kezemben maradt. Meg is lepődtem, de annyira, hogy hirtelen nem tudtam eldönteni, volt-e már leszedve, és már pasztázták is, vagy csak jól meg lett melegítve, és így tényleg ennyire könnyen leesik-e...
-
Rick4
félisten
Srácok, tudja valaki, biosban a WOL merre van elrejtve?
-
Rick4
félisten
válasz
felora:) #220 üzenetére
Egy sima WD purple 175MB-/s adatátviteli sebességet tud, ami jóval több, mint a gbit, azaz az kb mindenre elég, mivel nem kis fájlokról van szó, a sebességgel úgyse lesz gond, az is furcsa, hogy raidről minek lementeni bármit is, ha azért van a tárhely, hogy oda mentsd?
A folyamatos kameraképnek mondjuk 1-2 óra timeshift biztosan nem igányel 6-10TB helyet..
Míg a dedikált eszköz max 15W fogyasztás mellett tudja kezelni a 16 kamerát, tehát egész biztosan teljesen megfelel arra a célra, amire megalkották, és nyilván valamiért a biztonságtechnikai végeknél kapható 300-400K-s eszközök is debian nélkül oldják meg ugyanezt a feladatot a legkomolyabb elvárások esetén is, nyilvánvaló, hogy neked azért a debian a favotit, és mindenki más helikopter.
Ennek a legszigorúbb követelménynek a legfontosabb eleme, hogy mint írtam, égetett rendszerrel rendelkezik, azaz merevlemezre nincs semmi telepítve, a rendszer maga nem támadható, nem írható felül, nincs rá vírus és semmi egyéb sem, míg debian esetében van pár olyan tényező, ami egy ilyen mindig működő rendszernél okozhat gondot, a tripla- négyszeres fogyasztás lesz a legkisebb gond.Nem tudom a 25 fps honnan jött, ha már azt se érted amire válaszolsz, meg olyat írsz amit nem olvastál, (senki se írt se 30 pfs-t, se 25-öt, ezt csak lázálmodban láthattad valahol) akkor inkább lapozzunk, tőle azt csinálsz a lapoddal, amit akarsz!
Elég nehéz úgy társalogni, hogy tök más dolgokat olvasol... -
Rick4
félisten
válasz
felora:) #218 üzenetére
Simán be lehet egy ilyet rakni otthonra, amiket itthon vagyonvdelmi cégek ide oda bepakolnak, azok ezeknél alig komolyabbak, persze dupla- tripla áron. Nem tud a rendszer tönkremenni, egy restart után mindig jó, és elég sok kamera kell, hogy azt a 100 mbit sávszélt elfoglalja, mivel 4K 20fps-sel 4 mbit/ kamera, 16 kamera kemény 64 mbit. És még mindig 10W-ot fogyaszt, na jó, legyen 15 a 65W helyett.
8MP-es kamera helyett lehet simán más biztonsági elemre kötni, pláne nem debiant futtató, nem passzív hűtéses gépre.. -
Rick4
félisten
válasz
felora:) #215 üzenetére
Javaslat, ha valaki kamerákat akar használni, akkor vesz az alin egy ilyen 32 csatis NVR-t: [link]
a lap áráért házzal, tápegységgel együtt, és a fogyi kb 10W lesz a lap féle 50W körüli értékéhez képest.
Azért annyi kamerával már van olyan drága a rendszer, hogy megengedjen a tulaj egy dedikált eszközt, gondolom. -
Rick4
félisten
Srácok, van valakinek bios gyűjteménye vagy letöltési forrása a lapocskához?
-
Rick4
félisten
Srácok, a húgom ilyen lapot használ az asztali gépében, most azt mondja, winben leállítja, de fogja magát és 1 másodperc múlva újraindul a gép. Jumpert, biost, bekapcs gomb csatlakozót nem bántott.
Van tipp, mi lehet a bibi? -
Rick4
félisten
Ja, hát persze, ezt már ismerem, kell a minimum 8GB ram, meg a sokgenerációs proci, merthogy alatta nem garantálnak semmit, hát ez eddig semmi más, csak marketing.
Mivel egy 6-7 genről nem sok értelme van frissíteni 10-11. genre, mert minek, jó a régi is, de eladás meg forgalom kell, ehhez elég elhinteni az ilyen infókat, ha csak 10% plusz bevétel lesz, már milliárdokat kerestek.
Olyan ez, mint ahogy egy win aktiválást is nyűgös, mert hogy a vállalati felhasználók keményen fizetnek érte, aztán vérpisti otthon 3 perc alatt megoldja. Nem csak hogy erőből elbírrná, de a 11-es gyorsabb, mint a 10-es, és minden hardvert ugyanúgy ismer, jönnek a frissítések, driverek, én inkább mmások helyett magamnak hiszek...Nálam ezeken hiba nélkül teljesít:
asroock H110M chipset, i7-6700+16GB DDR4
asrock H370M chipset, i7-8700+16GB DDR4
asrock H410M chipset, i5-10600+16GB DDr4
amiről írok: asrock B550M chiset, ryzen7-5700G+32GB DDR4
Lenovo yoga 520-14 ISK i3-6006U+16GB DDR4 (jól forgatja a kijelzőt, érintős, az is megy)
asrock q1900B+8GB DDR4
giada i37 nettop intel celeron 1007u+4GB DDR3 (ez különleges cucc, chiefriver platform, valami QM77-es chipsettel, de nincs hiba benne)
amiről szó van: kontron ktqm87 itx + 8GB DDR3 (nem tudom, milyen chipset)
Ma jön egy gigabíyte h470i aorus + i7-10700 arra is ez megy majd...És megy mind, akadás, röccenés, hiba nélkül.
-
Rick4
félisten
Bizttosan "kompatibilis", ha úgy akarjuk ugyanis ma raktam fel a w11-est egy intel celeron dualcore 1037u-s gépre, amiben 4GB RAM van, pár napja egy j1900-as lapos intergrált procis gépre ment fel. A titok annyi csak, amit a képen kékkel jelöltem, a full hivatalos telepítőfájlt a 3.16-os rufussal pendrive-ra kiíráskor tartalmaz egy plusz lehetőséget, ennek segítségével a 8GB RAM korlátot, és a tpm 2.0 ellenőrzést is megkerüli a telepítő, de a harmadik opcióval akár használható, pendrive-ról bootolható rendszert is tudsz csinálni belőle.
Érdekesség, hogy a 3.17-esben már nincs benne a 8GB korlát:
Ja, és mindkét gépen elég jól szalad, összességében okosabb, ötletesebb, mint a 10-es volt, probléma, macera nélkül lehet használni, szóval érdemes feltenni.
-
Rick4
félisten
Szia, az én lapom megint nincs használatban, mozgósítható erre is, 5 perc alatt üzembe tudom helyezni, de lent vagyok a Balaton távolabbi csücskében, szóval inkább nekem kellene csinálnom. Ha mondod, mit és hogy, és nem fél napos művelet, szerintem meg tudom oldani.
Hét végén lesz erre időm. -
Rick4
félisten
válasz
kissdani #126 üzenetére
Szerintem nem maradiság kérdése, van akinek napi 1500-értvelefér a cigaretta, még 1500-ért sör, és panaszkodik, hogy nincs pénze. Én is inkáb bilyenre költök, az árak nem túlságosa érdekelnek, ha valamit szeretnék, akkor megveszem, szerencsére nem kell ilyemsmikre spórolom, meg félretenem.
Ha ilyet szeretnél, vedd meg, és örülj neki.Amúgy elmondok valamit, én rengeteg dolgot vettem ettől a cégtől, nem ok nélkül, mindig minden olcsóbb, mint máshol, de a fő szempont, hogy sűrűn járok arra, van a bolt előtt parkoló, és 5 perc alatt el tudom intézni. Ez szerintem tök ugyanaz, mint ami amott van, csak itt 28 ezerrel olcsóbb.
ugyan nem rendlehető, de egy mailt, telefont megér. -
Rick4
félisten
Oké srácok, köszi, akkor nézem ezeket, remélem mSATA-n belül már nincs olyan, hogy mellényúlok, mert rémlik, hogy vannak itt slotok, pinek, amikre amúgy figyelni kell..
-
Rick4
félisten
Srácok, nézegetek a lapocskám slotjába való ssd-t, mit tudok ebbe belerakni? mPCIe odáig oké, az is tudom, hogy a csatisoron a vgést kell figyelni, meg a wafer két szélén legyen a rögzítőcsavar helye, ne a közepén, de van valami még, amire figyelnem kell?
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
Ha érdekel valakit, megoszto a friss infót, kotorásztam kicsit a neten hűtő ügyben, szerencsére a kontron lapon a méret szabványos mobilprocihoz való, minden más felforrasztott inteles mobilprocin is ugyanilyen a hűtő mérete, szerverekben elég sokat használnak belőlük, itt van pl ez: [link]
A kulcsszó a "Socket PGA988 cooler heatsink", és jön egy csomó találat. -
Rick4
félisten
skacok, ssd csere van, és nem akar sehogyse a win teleptés elindulni. Mit csinálok rosszul? A múltkor sikerült, úgyhogy nem lehet nagy dolog, de nem írtam le, volt-e trükk...
-
Rick4
félisten
válasz
Oxydavid #110 üzenetére
Valójában minden pc-s dolognak felment az értéke az utóbbi egy évben, egyrészt a vírushelyzet miatt a home office, másrészt az otthon tanulás, és harmadrészt az új dolgoknál az ellátási problémák miatt drágult minden, ezáltal minden ma napig is használható használt pc alkatrész is drágult a lapotól kezdve a vinyókig, a vga-kat már nem is említem....
-
Rick4
félisten
Én az utolsók egyikét tavasszal 35-ért vettem, azóta nem nagyon bukkan fel, de jelen pillanatban ennyiért semmi sincs, majdhogynem proci árában volt, ha egy i5-6400-at és egy i5-6500-az nézek, ez az i7-4860EQ a kettő között van képességekben, és egy ilyen proci most 26-28 ezres, a lap még + minimum 15, ha ennyiért találsz egyáltalán bármit, de van 39-ért is, emiatt én is csak tarcsiba vettem.
-
Rick4
félisten
A bios az általánosan használt, az a pár apróság van, amit már mindenki tud, szerintem a power switch gomb jó helyre dugása a kulcs. Itt van két kép, innen a topicból való, az elsőnél is indul a gép, viszont nem indul újra, ha leállítom.
Ehhez képest ha a kábel a hosszanti éllel párhuzamosan van feldugva, akkor jól működik.
Még tesztelgetem, majd ma kap egy osszabb szünetet, de elvileg ez lesz a baj csak.
-
Rick4
félisten
Srácok, minden frankó, megy a lapocska, viszont ebben a másik házban valamit rosszul dughattam rá, mert ha tápot adok, és bekapcsolom, minden frankó, de napokal később csak akkor indul, ha kihúzom a tápot, és újra bedugom. Rémlik valami csatlakozó, vagy jumper, de se a szerveremen, se itt a topicban nem találom.
Ja és monitorral megy rendben mindjárom displayport... -
Rick4
félisten
Naszóval hogy kerek legyen a történet, mert látom kimarad pár fontos részlet:
Srácok, megint elővettem ezt a lapot, egy samsung TV-vel kellene egy win10-nek futnia, de az istennek se akar menni.
Ez egy Kontron KTQ87M ITX lapocska 3 db displayport kimenettel. A másik két gép (Asrock H370M-itx + i7-8700 és Asrock H470M-itx + i5-10600) alaplapi vga-val, alaplapi hdmi kimenettel tökéletesen megy a monitoron és a tévén is, ez a Kontron lap a monitoron oké, a tévével nem akar menni. -
Rick4
félisten
Srácok, megint elővettem ezt a lapot, egy samsung TV-vel kellene egy win10-nek futnia, de az istennek se akar menni.
Mindhárom DP aljzat jó, a párom monitorán van DP, oda dugva win10 betöltés után (már be volt kapcsolva, mikor dugdosni kezdtem) minden kimeneten van kép, DP-DP kábellel, DP-hdmi kábellel, DP átalakító- hdmi kábellel is jó.
Az én samsung 65"-os 4K LED tévémen ugyanezekkel a kábelekkel nem akar menni, másik lap, amit fixen itt használok (ez a tévé a monitorom) gond nélkül megy, az előző is ment hiba nélkül. Van ötlet, vagy infó, mi lehet a nyűgje? Elveszne némi infó a DP- HDMI átalakítás során, ami miatt nem tudja a tévé, milyen jelet kap? Vágja ezt valaki? -
Rick4
félisten
Oké, fontolgatom a dolgot, de egyelőre nem bántom, mert jelenleg 8-15-ös érték között mozog a cpu venti beállítás, ez 1300-1400, és kb 1800-2000-es fordulat közötti értékeket ereddményez, 45°C-ra van állítva a határ, és szépen tartja is 45-ön.
Bár ugye itt a 15%-os terhelés már csodaszámba menne, szóval feleslegesen tekerném le róla a hűtőt, sokkal hűvösebb amúgy se lehetne. -
Rick4
félisten
Biost is frissítettem, már a 4-es van fent, minden beállítást nagyon alaposan átnéztem, manualt átolvastam, megint vettem egy ilyen és egy olyan dp- hdmi és dp- dp kábelt, nincs változás.... ez a lap ilyen. Cserébe a cpu hűtő thermal beállítást egész levettem 3-15-re 45°C határral, hangja semmi. Szóval jó ez így.
Nézem ezt a Tibor- féle Janus hűtőt a képeken, ott kellett alakítani a lábakon? Az ID cooling IS 60-asa a megszólalásig hasonlít erre a hűtőre, még a láb kialakítás és a hűtőre felszerelés módja is szinte ugyanaz, csak 5mm-rel alacsonyabb, majd látjuk, ha nem bírná, akkor csere a venti, de egyelőre rendben.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
Srácok! A vastagított réz a lényeg, idemásolom még egyszer:
"Az az érdekes, hogy akármelyik kábellel akármelyik eszközbe dugom a lapot, (nyilván a megfelelő aljzatba a megfelelő dugó kerül) nálam nem megy, csak a középső DP kimenet."
vagyis akármelyik tévé, erősítő, monitor a megjelenítő, akármelyik kábel viszi át a jelet, csak a középső displayport kimenet ad képet. Jól van ez így, vagy van bios- jumper beállítás, ami mindhárom kimenetre ad képet? Pl bios szinten használt eseteket vegyük alapul, mert szervernek van használva a lap, nincs megjelenítés, de a biosban kotorászva csak a középső kimenet megy. Természetesen nincs VGA kártya dugva bele, bios reset is volt természetesen.
De kérdezhetem másképp is, hogy tud működni egyszerre két vagy három megjelenítő?
-
Rick4
félisten
A kontron lap videokimenetét próbálgattam, nem mint ha számítana, de mégis, szerintem valami nem kerek nálam.
Van itthon DP bemenetes monitor, HDMI-s TV, HDMI-s erősítő+ projektor, ugye ezek egymástól független, különálló eszközök,
van itthon DP-DP kábel, valamint egy kis rövidke DP- HDMI átalakító és HDMI kábel, ezek is egymástól függetlenek.
Az az érdekes, hogy akármelyik kábellel akármelyik eszközbe dugom a lapot, (nyilván a megfelelő aljzatba a megfelelő dugó kerül) nálam nem megy, csak a középső DP kimenet.Van esetleg valami beállítás, ami ezt szabályozza?
-
Rick4
félisten
Köszi srácok, én lementettem, ha mindenkinek eltűnne, itt akkor is megvan már duplán.
-
Rick4
félisten
Ha valaki a hűtőventikkel szeretne variálni, itt elég sok olyan dolog van, ami a sarki pc boltban nem kapható, ha már nem, ötlet szinten jó tudni, miket ki nem találnak.
[link]
-
Rick4
félisten
Ez a gép nekem most egy backup szerver funkcióját tölti be, minden munkanap utáni nap 2:00-kor bekapcsol, 2:15-kor pedig kikapcsol. Ezalatt valójában felmelegedni se tud, sem időben, sem terhelésben nem kap olyat, amitől kevés lenne a borda, hang se számít, mert nem hálószobában van, és nem leszeretném a procit lesarkazni, ezért is maradtam a gyári hűtőnél, tesztelgettem, mi a jó neki, jelenleg 1500-2000-es fordulat között dolgozik, nincs hangja, de egy adapterrel meg tudnám oldani mindazt, amire a gyári venti már kevés, több levegő, és akkor jutna a cpu foglalat körülötti dolgoknak is a levegőből. Elég egyszerű és olcsó megoldás lenne, akár még egy sima műanyag lemez is elég az egyik patternről a másikra lyukasztva.
-
Rick4
félisten
Tud itt valaki 3d nyomtatást csinálni? Lecserélném a gyári hűtőről a kis 50X50-es ventit egy 80x80-asra, és kellene egy ilyen adapter, többet is nyomna, halkabb is lenne [link]
-
Rick4
félisten
A gyári bordára pakolt valaki nagyobb ventit?
-
Rick4
félisten
Erre elég az is, ha csak leszeded a hűtőventit, tegnap éjjel próbáltam egy 120-as ventit beapplikálni a házba, nem kavar rosszul, viszont nem lesz meg az az egyenletes légmozgás a hűtőventin keresztül, ami a rendes hűtéshez kell, úgyhogy visszaraktam a gyári ventit, levettem a sebességet, egyelőre marad. Amíg nézegettem, hogy kellene legyen odabent minden, ment a gép, de nem volt hűtő a bordán, simán elvolt úgy is, igaz ment 55-60°C fölé is.
-
Rick4
félisten
Srácok, igaz, nem hűtés, de van valakinek rajza hova lehet bekötni előlapi usb-ket, power/ reset gombot, hdd ledet, ilyesmiket? Ugyan látom a manualban, mi hova kell, de nem világos, hogy a sorcsatira hogy dugok rá egy olyan csatlakozót, ami komplett 2 usb portot vezetékel be, nem tudom, a kábelen mi a kiosztás. És akkor még az előlapi jack-ek is hátravannak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Gurulunk, WAZE?!
- Milyen egeret válasszak?
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Hegesztés topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Ubuntu Linux
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest