- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen notebookot vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós kamerák
- TCL LCD és LED TV-k
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fauszt
senior tag
Aha, szóval ha van hosszabbik láb, akkor az a pozitív, ill. ha van fehér csík, akkor az ott kijövő láb a negatív. (Azt gondoltam lehet csak véletlenül esett a csík mellé a láb). Köszönöm a válaszokat
-
Fauszt
senior tag
-
Fauszt
senior tag
Haver askey adsl modemje beszart. Tünet: áram alatt az ADSL és az ethernet link is folyamatosan világított, még a telefonkábel és az ethernet kábel kihúzását követően is, de a power nem
, internetkapcsolat meg természetesen nem volt. Kiment benne egy ilyen [link] kondi, most azt kicserélte és működik. A NYÁK-on meg volt jelölve hogy melyik a pozitív és melyik a negatív csatlakozó, de a kondin ilyet nem láttam. A vásárolt kondi egyik lába hosszabb volt, mint a másik, de polaritásra utaló jelzést ezen sem láttam.
A kérdésem az lenne, hogy tudja-e valaki, hogy ezeknél a kondiknál mi alapján lehet megmondani, hogy melyik láb a pozitív ill. a negatív?
Egyébként mindkét variációval teszteltük még forrasztás előtt a kondit a NYÁK-hoz érintve és ígyis-úgyis helyesen világított a led, csak a power égett (a telefon- és az ethernetkábel ekkor még nem volt rádugva).
[Szerkesztve] -
zoleecool
tag
nekem is epp ez a gondom volt, fagyott a gepem rendszeresen es ket zold 1200uF-os kondinak ki is volt dudorodva a teteje, szal gyanakodtam rajuk, aztan egy nap egy fagyas utan elkezdett fustolni a gep
ez tegnap volt
rajottem hogy a ket kondi olyan forro volt hogy egette az alaplapot.... a kek nyak el is szinezodott szep zoldre... meg jo hogy nem gyulladt ki az egesz.... fel is robbanhattak volna a kondik! most aztan keresek megfelelo cuccot hozza es megprobalom beforrasztani, meglatom milyen sikerem lesz
-
TeeJay
félisten
Jólvan én csak érdeklődtem hogy kondihibák miatt lehet e instabil egy rendszer
fura dolgokat csinál a gépem és szerintem ez ennek tudható be
hiába már 4éves az alaplap és volt használva bőven azóta
de mam ár új alaplapom lesz szóval király nagyon -
TeeJay
félisten
Na faja
ma bementem megnézni a boltba hogy megjött e a memóriám meg az alaplapom
és mondták hogy sajna nincs a nagykerben alaplap de memóriát elvihetem mert az már jött
hazajöttem elébb beraktam a memóriát
most két darab 256MB 400MHz Hynix ram van a gépemben és megállt a zene ugrása semmi sercenés meg semmi
na fasza és az alaplap is meg van már rendelve pedig nem is kellene így már
na mindegy ez van most szívtam picit de azért jó lesz az az alaplap még 2-3évig szóval mégse baj az hogy megrendeltem
bár a fene se hitte volna hogy a Hynix meg a régi Samsung Ramom nem akar menni rendesen
oké még most sem az igazi mert a VGA el szokott ugrani meg most is megugrik néha a hang de nem annyit mint előtte
szóval mégiscsak jó hogy kicserélem a lapot.
elkértem nagybáttyám vinyóját rárakok mindent szóval formázva lesz az új vinyó és újra felrakom az új alaplaphoz az XP-t
nagyjából ennyi
ja és van valami haszna a dual chanell ramkezelésnek?
mert a lap tudja majd meg két egyforma ramom van szóval kíváncsian várom hogy mit fog hozni eredményben
a mostani alaplapommal Everestben csak 251MB-ot tud írni összesen a memóriába 1mp alatt
remélem az új lappal ez javulni fog
na mára ennyi remélem minden oké lesz
csavart is fogok kérni és penge lesz -
TeeJay
félisten
Alaplapcserénél kell újrarakni az XP-t???
Help hogy mi a teendő ilyenkor -
Hikvision
senior tag
Nekem is A7N8X-E Deluxem van és Tipushiba hogy ''SIPOLNAK'' rajta a kondik
Vélgülis Csak megkell SZokni
-
TeeJay
félisten
up
-
TeeJay
félisten
up
-
TeeJay
félisten
Megrendeltem az Asus A7N8X Basic+LAN verziós alaplapomat csütörtökre hozzák
hát 19ezerért mondta a srác de a leírásban mintha egy A7N8X Delux lett volna Sata Dual LAN meg ilyenek
na remélem a Prcimmal jól fog menni meg rendeltem hozzá még egy Hynix 256/400 Ramot aztán egy ugyanolyannal fogom nyomni párban
de frászt kapok majd ha nem alaplap hiba miatt ugrál meg recseg egyfolytában az SB hangkártyám mert most mást már nem akarok cserélni
remélem ez is bőven megteszi majd vagy 2-3évig aztán akkor majd egy nagy gépcsere lesz
Jól járok ezzel az A7V8X Basic+LAN verzióval? -
TeeJay
félisten
-
TeeJay
félisten
up
-
TeeJay
félisten
nem alaplapi hang ugrik épp ez az
hanem a slotban az SB hangja
minden töltés dologra szakad recseg meg zúg
de ha nem nyitogatok semmi ablakot akkor simán megy
ebből következtettem hogy szerintem alaplap lesz a baj
ma megszámoltam és 13kondi púpos meg azokon volt is ilyen kis rászáradt valami barnás anyag amit ütögetésse le tudtam kaparni simán
lehet itt lesz a baj
alaplapi hangkártya megy simán de az SB már nem
és azon felül csak ugye a VGA meg a Hálókártya van semmi más
múltkor mondta egy srác hogy próbálgassam pakolgatni a kártyákat
meg is találtam egy kombinációt amikor semmi baja nem volt már megörültem hogy hű de faja
VGA AGP slotba ugye
SB hangkártya a 3. PCI Slotba
Lan kártya pedig a 4. PCI Slotba lett téve és így ment 3htig minden hang recsegés meg ugrás nélkül
ma megint elkezdte és egyre jobban recseg újra
ja és mikor kikapcsoltam a gépet
leáramtalanítottam és kb 5percig ilyen szuszogás hang jött mintha a kondi gázd adott volna ki
nekiálltam nézni új alaplapot mert szerintem itt csak az segít
vagy van más tipp? -
Szalma
őstag
(Ha a proci beteg, nem a hang ugrása lesz a legnagyobb gond... Ha alaplapi a hangkártya, akkor a legritkább esetben segít a kártyák pakolgatása. Többnyire szűz driver install kell egy üres (kártyamentes és minden alaplapi basz letiltott) gépen neki, de a púpos kondik nagyon gyanúsak...)
Szeretettel:
Szalma -
TeeJay
félisten
folyamatosan ugrik a hang ha mozgatom az egeret vagy ha neten megnyitok egy oldalt és addig csinálja míg be nem tölti teljesen
fogalmam sincs mi a baj már
de alaplapra tippelek mert szarakodik itt nekem és hiába cserélgettem a kártyákat a slotokban mindenhogy ugrott a hang
szóval még az IRQ kiosztás sem befolyásolja
eddig a legjobb felállásban nem ugrott a hang csak többiben
lehet procihiba?
az nem lenne túljó sajna de inkább veszek alaplapot meg egy ramot és dual chanellbe fogom nyomtani és az úgy 2évig simán kitart mint netes gépem
remélem
szóval reménykedek -
TeeJay
félisten
aha lehet ebből inkább alaplap csere lesz
a régi thunderbird 1GHz procim meg a Geeforce 2 GTS AGP 32MB az belemegy pl egy olcsó Asus Nforce2 ultrába?
mert ha igen akkor megyek és veszek mert ez így szar
ahogy sejtem a lankártya meg a hangkáryta nem fér meg egymással
és elég gubancos így -
Bazsy
aktív tag
Sztem vegyél simán egy uj kondit, és forrasztasd be valakivel...
Lomexnél van szerintem sok fajta, vagy meglehet probálni a baross utcában is, ottis van egy jo elektro bolt... -
TeeJay
félisten
senki se tudja mit kell ilyenkor tenni?
új alaplapot vegyek vagy mi?
3hétig tök jó volt mert a kártyák cserélgetésével nem ugrált a hang most meg megint újra kezdte
már a fene se tudja mi a baja
csomószor van olyan hogy a VGA elmegy egy villanásra sötétképernyővel aztán újra visszajön
a hangról nem is beszélek mert szinte már megint ugrik mindig
pedig mikor kicserélgettem minden jó volt
ááááááá már a fene se érti
[Szerkesztve] -
TeeJay
félisten
most néztem az alaplapom ami már 4éves lesz
kb 13kondi tetején van valami barnás elszineződés bár még 1se robbant fel
de elég érdekes manapság már az alaplapom mert egyre furább dolgok vannak
múltkor a hang akadt mindig akármilyen procis dolgot futtattam
most meg hogy átraktam a kártyát 2hét után újrakezdi valahogy
a kondik miatt lesz ez a hiba? -
g@bo
nagyúr
válasz
steve@prhw #70 üzenetére
hát izé.... szalma kollega köcc.
-
DeciBELL
csendes tag
Na akkor egy kis apró szakmai érvelés. Csak úgy nagyjából. Szóval az 1200uF és 1500uF-os kapacitások értéke nem kritikus. Nyugodtan lehet cserélni az 1200uF-ot 1500-ra, viszont visszafele nem szabad ezt megcsinálni. A nagyobb kapacitással még jobban is jársz. Ezek a kondik stabilizálják a lap áramát. Simítják azt. Valamint növelik a lap zavarvédetségét a tápból jövő zavarok ellen. Tehát, nagyobb kondi több töltést raktároz. Tehát jobban tudja pótolni a táp áram ingadozását, hullámosságát. Durván ennyi.
-
Szalma
őstag
(Kondenzátor: mainapság az alaplapokon a nagyobb kapacitású kondenzátorok többsége a step-down DC-DC konverterek része. A többi egyszerű puffer. Nomármost a step-down konverterek jellemzően úgy működnek, hogy feltöltik a kimenetükön lévő kondenzátort a kívánt feszültségre, majd figyelik, hogy mikor csökken az alá. Ezért akár nagyobb értékű kondi is betehető a helyükre, legfeljebb kicsit ritkábban fog rátölteni. Viszont ennek a folyománya az, hogy a nagyáramú, alacsonyfeszültségű táplálást tulajdonképpen ezek a kondik végzik. A nagy áramfelvétel erősen melegíti őket. Az elektrolit, ami többnyire folyadék, profin tágul melegre. A háza púposodik. Majd egy idő múlva a burkolat nem bírja a mechanikai deformációt és keletkezik rajta egy kicsi repedés (vagy egyszerűen letolta magát a talpdugóról). Elkezd párologni a kicsorgó elektrolit. Csökken a kondenzátor kapacitása. A step-down konvertetnek már olyan gyorsan kellene töltögetni ezt a kiskapacitású kondenzátort, hogy nem bírja szinten tartani nagyobb áramfelvételek esetén... Bizonyos körülmények összejátszása esetén instabil lesz a gép.
Van olyan alaplap, ami sípol processzor nélkül is. (Mély, hosszú sípszó...)
Ne tegyél fixen jumert a ''power csatlakozo''-ra. Csak egy pillanatra kell összekötni. Rádugott jumpernél bizonytalan, hogy mit fog csinálni. (Valószínűleg ki fog kapcsolni.))
Szeretettel:
Szalma
szerk: Helyesírás és értelmezés.
[Szerkesztve] -
gumi
csendes tag
A sztorim zárásaként.A kondim puposak ez tény.De mióta
)
Lehet igy használtam két éve?Mert valaki irta hogy a kondik a hibás működést is eredményethetnek.Nekem xp alatt volt amikor kék halál volt.Lehet már az a kondinak tudható be.Lehet bele raknék egy procit ugy működne mint eddig?
Mindegy most a négy kondit aminek a teteje pupos és ki van folyva valami de az alja ép kicserélem és aztán valahogy veszek bele egy procit és megprobálom feléleszteni.
Kérdés---proci nélkül sipolni kelene az alaplapnak?
Memoria nélkül?Videokártya nélkül?
Ha csak rádugom a tápcsatlakozot és mondjuk jumperrel összezárom a power csatlakozot az alaplapon akor az direkt kötés és indulni kellene? -
g@bo
nagyúr
válasz
steve@prhw #66 üzenetére
működik, de nem tudjuk miért. végülis jó megoldás, de kiváncsi lettem volna egy szakmai érvelésre is.
-
Szalma
őstag
válasz
steve@prhw #60 üzenetére
(Mielőtt valaki nF-os kondenzátort vesz: uF, azaz mikroFarád a helyes mértékegység...)
Szeretettel:
Szalma -
g@bo
nagyúr
válasz
steve@prhw #60 üzenetére
1200-as helyére 1500-ast?
-
beeboy
addikt
pici OFF
ezeket az x rétegű nyákokat is lehet otthon forrasztgatni? -
gumi
csendes tag
Mert ha a lap nem ér már többet 6-8 k-nál.
És most ráköltök mondjuk 2k-t.
Akkor tárgytalan az egész.akor ki kell dobnom mert procim is tönkrement. -
gumi
csendes tag
Megéri vele szarakodni?
rosszul irtam a lap márkáját Epox 8K3a itt egy oldal.
http://www.epox.com.tw/eng/products_content.php?ps=101 -
gumi
csendes tag
Valaki
-
gumi
csendes tag
A lapomon ami Epox 3KHA négy kondi pupos és látni valami sárgás folyadékot a tetején..
A minap elszált a procim,okozhatta a pupos kondik?
Érdemes kicserélni akondikat?És betenem egy másik procit?
A proci bizti szar 2500barton 2800 üzemelt 1,5 évig.Más gépben kiprobáltam.Amikor össze van rakva melegszenek a kondig és az IC-k.A kondi alján pici világos barana árnyalat.Ha kicserélem a kondikat lehet jo lesz a deszka?
Bele merjek tenni másik procit?
Ötlet? -
User64476
őstag
1000u 6.3V vagy 50, vagy 150 darabja, most vettem 3at egy VH6-ba, nem emlékszem csak az 50re mert több midnent vettem.
A 7. kerület Király utcában van egy frankó bolt, ahol ha alaplaphoz kérsz kondit már vágják is.A pontos címet nem tudom, elindulsz a lövölde tér felé a körúttól, és a bal oldalon van, olyan 200m-re a kereszteződéstől....
-
stgellert
aktív tag
Nemtudom, idevaló probléma e, ha nem, elnézést.
Szal a gépem mükszik fél órát, aztán meghal 3 órára (szószerint, gépet bekapcs, se hang se kép, csak a ventik forognak).
Ezt a problémát okozhatja kondi (a dolog gyanús, mert nekem is ferdült el kondim, sőt, asszem fel le lehet tologatni a ''lábán'', mint a golyós számológépen a golyót)? A kondi melegedése? -
DeciBELL
csendes tag
Igen. A kondenzátor egyenfeszültség szempontjából ideális esetben szakadás. Azaz végtelen nagy ellenállás. Valós körülmények között egyenfesz alatt a kondenzátor először vezető (amíg töltődik a névleges feszültségére), majd ha ezt a feszt elérte onnantól szakadásként funkcionál.
Tehát amíg sípol a műszer (rövidzár) addig folyik áram a kondi, azaz tötlődik. Majd elhallgat, miikor eléri az adott feszültséget. Ilyen ECCERŰŰ!
TECCIKÉRTENI??? -
vottokar
senior tag
-
zottty
aktív tag
nekem van egy P4-es alaplapom ha kell levadászom róla a kondit..egyébként tényeg házilag meg lehet csinálni ha szerencséd van egy 25 ft-os kondi...vegyél föl msn-en elmagyarázom (gamezz@vipmail.hu)
-
DeciBELL
csendes tag
Hát a legegyszerűbben módszer szerintem az ha van a multiméteren szakadás/Dióda vizsgáló. Ez pedig már mindegyiken van! Szóval fogod a műszer két pólusát, és a kondi fegyverzetére rakod. Most két eset lehetséges! Végig sípol a kondi, ez rossz, ilyenkor teljesen zázletosra égett a kondi! A másik eset ha elkezd sípolni egy nagyon rövid ideig ( ez a kondi kapacitásával arányos idő, tehát minnél több farados annál tovább sípol), 2000uF-nál már egész sokjáig. Ez azt jelzi hogy a kondi töltődik, majd (mivel a műszer egyenfesszel vizsgál) a feltöltődést követően kuka lesz!
Amúgy nem nagy cucc kicserélni a kondit. Az egyik ismerősöm pisztolypákával cserélt egyett, és valamilyen csoda folytán nem égett szét az alaplap! -
zso73
veterán
-
Viktor77
titán
válasz
electrician #13 üzenetére
Nézzétek a dátumot is, sztem Zolcsikának már megoldódott a problémája.
-
electrician
tag
Zolcsika!
Nem láttam, hogy írta valaki (ha igen bocs)? de ha csak kicsíped a polaritását jegyezd meg. A negatív fele van jelölve egy ''-''-vel vagy egy hosszú csíkkal. Ha fordítva rakod be megint eldurran.
Külömben nem nagy dolog a csere.
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Nem akarok új topicot nyitni a kérdésnek, ide meg illik egy kicsit:
Hogy lehet megállapítani egy kondiról, hogy működik-e?
A következő miatt akarnám kideríteni:
Adott egy noname ház + Matsonic alaplap + ősrégi AOpen CD olvasó. Barektam a házba a lapot, és bepróbáltam a CD olvasót is. Az olvasót nem lehetett teljesen betolni a helyére, gondoltam, hogy gagyi a ház, akad valahol. Az akadásban igazam volt, de nem a házba, hanem az alaplap egyik kondijába akadt. Ezt sajnos már akkor vettem észre, amikor a kondi igen megferdült. Az a rossz, hogy a CD egység párhuzamos volt a kondi 2 lábával, nem merőleges. Így az egyik lábát igen csak kihúzta a kondinak. Nem jött ki teljesen. Megfogtam akondit, és visszahajlítottam.
Szóval mekora az esélye annak, hogy ezt túlélte a kondi? Vagy már attól is meghal, ha egy kicsit kijjebb jön a lába? -
Domike
tag
Én szétégett (tápmegszaladás) alaplapokból szoktam kivarázsolni.
Persze vehetsz is, csak minőségi legyen.
És, az adott csoportból érdemes az összes kondit kicserélni, ha nincs is kifolyva mind. )6-8 db általában).
Ha nincs gyakorlatod forrasztásban bizd szakemberre, mert könnyen szétégetheted a lapot. -
Zolcsika
csendes tag
sejtettem hogy picivel speckóbb kell, emg minősigébb
pont erre kérnék (többek közt) ajánlatokat
meg üzletre, ahol kapható -
vottokar
senior tag
Gyakorlatilag egy kis kézügyességgel és egy nem túl gagyi pákával könnyen kicserélheted saját magad is. A kondi beszerzése, ha nem vagy nagyvárosi egy kicsit macerásabb. Nem csak a kapacítás és feszültségértékre (pl. 2700mikro 6.3V) kell figyelned, hanem az alacsony ESR értékre is. Mivel elég durva kapcsolóüzemű táprészben müködnek általában, egy egyszerű mezei elkóval sajna nem sokra mész. Spec. kondi kell. Ha normálisabb helyen veszed meg és elmondod hogy hova kell, ajánlanak megfelelő típust. Az ára így is csak párszáz forint, úgyhogy szerintem megéri a csere....
-
Zolcsika
csendes tag
és konkrét elektronikai bolt javaslat?
lövésem sincs hol van ilyen Pesten, ahol kapható ilyen kodenzátor (1000uF 6.3V).. -
hun][er
csendes tag
szia!
en asrock k7vt2 on csereltem gyakorlatilag bemész egy elektronikai boltba fogod kondit en levagtam rola csipo fogoval meg mutatod neki ad egy hasonlo kategoriat vagy ugyan olyat szepen tu forrasztoval meg forasztod vagy elviszed egy tv szerelohoz es meg csinalja a kondi 200 ft a munakdij meg amenyit mond tv szerelo...
sok szerencset udv! -
L3zl13
nagyúr
-
Zolcsika
csendes tag
Hali!
minap az Epox 8rga+ (rev. 1.0) alaplapomat nem tudtam ''felébreszteni''
C1 ill. C3-as post code folyton, semmi kép, memóriák jók, más gépekben letesztelve tökéletesen müködnek..
netes keresés eredménye: kondenzátor probléma
és bezony találtam is egy szépséges zöld kondenzátort ami nem volt túl meggyőző állapotban (kidudorodott a teteje, kis barnás folt rajta..)
lehet vhonnan szerválni ilyen kondenzátort? ki lehet egyáltalán ügyesen cserélni?
vagy az egész nem ér annyit, egy új alaplap árába is benne lenne mindez?
ötlet? tapasztalat? bármi?
ui: ami a legidegesitőbb, hogy alig 3-4 hónapja lett kicserélve az alaplap, még épp a garancia lejárta előtt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen notebookot vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Átcímkézett TCL modellekkel nyit az Alcatel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest