Új hozzászólás Aktív témák
-
Jocohun
tag
Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni. Légkompresszort szeretnék csinálni viszont egy problémába ütköztem amibe tanácstalan vagyok. A tartály egy klíma gáz tartály és eltávolítottam belőle a nyitó szelepet ami menetes és így a cső belseje is menetes. Ide szeretném becsatlakoztatni a nyomáskapcsolót viszont a gond az hogy a tartály cső nyílásánál a menet M14x1,2 5 és a nyomáskapcsoló bekötése pedig 1/2". Keresgéltem a neten ilyen közcsavart, adaptert, menetszűkítőt stb amivel meg tudnám oldani ennek az összekötését. Pl vettem egy 1/4 ről 1/2 re vezető közcsövet átalakítót viszont kotyog benne. Tudom hogy azért kotyog mert nem azonos a kettő menet de sajnos más megoldást nem találtam. Nem tudom ha pl menetragasztóval, rögzítővel bele ragasztanám ki bír e 5, 6 bár nyomást hogy ki ne nyomja. A csavart hozzá heggeszteni sem birom sajnos mivel réz. Esetleg milyen megoldást tudnátok javasolni erre.
-
bot1978
senior tag
Ha valaki PH-ról próbálkozna ilyesmivel fel tudom ajánlani ingyen a hűtőt. Egy feltételem van, hogy az egészet vigye egyben. Két kompresszor van benne. Az egyik 100% hogy megy (fagyasztó). A másik meg úgy 80%, hogy jó kompresszor csak a hőfokszabályzó nem kapcsolja be. Úgy tudom a "maradék" leadása, mint háztartási hulladék leadás ingyenes csak mindenkinek a lakhelye szerinti átvételi pontra kell vinni, mert általában a helyi önkormival szerződik a vonatkozó szemetes...
Nem akarom kitenni a netre ingyen elvihetőre, mert azt nem szeretném, hogy aztán
"egy kis vásád nincsen tesó? Ott mi ván?" -
balazs_t
tag
válasz
TESCO-Zsömle #117 üzenetére
...És hosszú várakozás után épp tegnap történt, hogy wilkyx kollégától elhoztam kipróbálásra a Prometeia Mach II gt kompresszoros hűtőt.
Esküszömö már megérte, végre láthatok egy ilyet élőben működés közben.
Egyelőre csak terhelés nélkül próbáltam járatni, és úgy tűnik tökéletesen működik. "Szabad fejjel" terhelés nélkül -71 fokig hül le a kb. 25 fokos szobában (és ezt tartja is szépen, fűtőszálak nélkül persze). Kezdésnek nem rossz, bár bevallom nem várok tőle túl sokat, félek, hogy a tuningolt i7 965 -vel nem tud majd megbirkózni
Hétvégén talán kiderül. -
balazs_t
tag
Sziasztok!
Él még ez a topik? Elég nagy a csend... úgy tűnik nem egy gyakori megoldás ez a kompresszoros dolog.
Csináltatni szeretnék egy kompresszoros procihűtőt de mostanság nem találok túl sok anyagot róla. Tudtok valakit aki ilyesmivel foglalkozik??
Kösz
B. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
goatrance #114 üzenetére
Hát, sok forrása lehet a hibának. A probléma, hogy a hűtőkör nem képes elszállítani az összes hőt a procitól. Ennek leheto ka, hogy nem képes leadni (kicsi, elégtelen kondenzátor) lehet a csövezés elégtelen (ilyenkor a cső hül a proci helyett), lehet a párologtató hibája, és lehet emberi hiba is, azaz rosszul van pasztázva/lefogatva a párologtató.
Fontos szempont, hogy ne egy fénykorában 150W-os hűtővel akarjunk 200+W-ot eldvonni a prociról.
-
goatrance
csendes tag
Sziasztok ! segítséget szeretnék kiérni !
Építettem házilag 1 kompresszor hűtést , amivel a következő gondom bajom van .tökéletesen működik alap beállításokon -15c-n
de amint nagyobb feszen használom(1.5v) elindul felfelé a hőmérséklet ,határ a csillagos ég.
lehet az hogy alacsony a forráspontja az r12 es gáznak egy Q9550 hőleadásához? Vagy esetleg kevesebb gázt tett bele nekem a klímás bácsi jó pénzért?Ezt abból sejtem ,hogy ha nincs semmilyen terhelés alatt , 1 óra használat után a szívó cső csak 3-4 cm t fagy fel .
A segítségeket előre is köszönöm !!! -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Daemon09 #112 üzenetére
Ha már egyszer hermetikusan le van zárva és szilikáttal páramentesítve, akkor nem lesz, ami lecsapódjon. A túloldalon meg szigeteléssel. Gépház oldaláért nem aggódom, mivel nem hiszem, hogy olyan egyszerű kompresszorral 300-700W-ot eldisszipálni. Ha meg mégis fennáll ez a veszély, szigetelést kap az oldallap is (belülről).
sz: Bár jó volna, ha fennálna ez a veszély...
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #111 üzenetére
A csöveken a páralecsapódást. Nemeg, ahogy mondod, mivan ha a gépház oldalán is.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Daemon09 #110 üzenetére
Melyik részét?? A hermetikus lezárást, vagy a szilikát kristály elhelyezését??
Én a hőcserélők miatt aggódom...
sz: Esetleg még az lehet a 'para', ha a gép kevesebb hőt termel, mint amennyit a rendszer elszív. Ekkor szép lassan a géptér lehül és a gépház falán kezdődik meg a páralecsapódás...
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #109 üzenetére
Erre én is kiváncsi vagyok. De nem tudom, hogyan lehetne szépen megoldani a páralecsapódás elleni dolgot...
-
TESCO-Zsömle
titán
Hali all!
Véleményt kérnék egy rendszer-tervről. Arra gondoltam, hogy a kompresszoros hűtést kombinálnám 2 vízhűtéssel. Az elsődleges vízkört, amiben glikor kering, a kompresszor hűtené amilyen hidegre csak tudja. Ez hűti az egész gépet, remélhetőleg 0°C alá.
A kompresszort teljes egészében a másodlagos vízkör hűtené. Cél a nagy hűtőteljesítmény elérése csendes üzem mellett.Mivel a teljes gépet lefedi a primer vízkör, nincs szükség légáramlásra. A főgépteret le lehet zárni hermetikusan, ahol némi szilikáttal megoldható a teljes páramentesítés, ezzel elejét véve a páralecsapódásnak és az ezzel járó kellemetlenségeknek.
Kérem a véleményeket!!
-
Bunker
tag
válasz
CollectoR #107 üzenetére
A párologtató fejbe belülre kell egy fűtőbetét(!), ezzel pont a pára kicsapódását előzöd meg. Ezen kívül a procifoglalat hátoldalára sem árt egy ugyan ilyen, mert a kicsapódott és megfagyott pára olvadás után okozhat nem kívánt zárlatot is.
Ha valakit érdekel esetleg akkor nekem volna egy eladó Vapochill XE- kompresszoros hűtőm 20K-ért. Lehet hogy kellene rá költeni pár ezer Ft-ot, de legalább olcsóbban kijönne mint egy házilag barkácsolt.
-
CollectoR
aktív tag
Tud valaki olyan progit, ami tud mínuszban mérni? Eddig mindegyik megbolondult, miután 1 fok alá esett a hőmérséklet. Meg furcsállom azt is, hogy most is le van fagyva az egész párologtató, ennek ellenére 15 fokot ír a processzorra. A hőmérő szenzor nem tudom hol van pontosan, lehet, hogy a proci alatt, azért lehetetlen normálisan hőt mérni.
-
CollectoR
aktív tag
Az én kompresszorom is alapból R600a-val menne. De a propánt sem bánja
A klímás csap nekem 3k-ba került. A tömlő 1200 körül volt. A drága a forrasztó volt, ami 12k, de jó kis Rothenberger, szóval megérte. A párologtatót viszont ez is csak több, mint 5 perc alatt fűtötte csak fel forrasztáskor. A legjobb az acetilén+oxigén lenne, vagy indukciós hevítő. Meg fogom még próbálni szénnel+wolframmal ívhúzással melegítést, az is iszonyú gyorsan fel tudja melegíteni.
-
gerg0
aktív tag
válasz
CollectoR #103 üzenetére
Közben elolvastam a honlapodon lévő írást is. Jólett! Eddig hiányoltam a magyar nyelvű leírást.
Én is egy másik hűtőgép kompresszorrával akartam vákumozni, ugyanígy. Szelepeket is beterveztem. Én R600a-val akartam feltölteni, mert a többi gázhoz képest alacsonyabb nyomáson párolog. Van is belőle egy bontatlan palackom, de ehhez a palackhoz kéne még egy csap, amit külön 5-6k-ért árulnak. Meg még kéne vennem legalább két klímás tömlőt. A vákumozáshoz a csapot pedig házilag is meglehetne csinálni, csak egy csap két végére kell szelepeket forrasztani és kész.
Valamint én folyadékot akarok vele hűteni, fel is tekertem 6-os rézcsőből olyan 1,2-1,5m-t elpárologtatónak. Mindjárt dobok fel képet hőcserélőről egybeforrasztva a szűrőpatronnal meg a kapilláris csővel és az elpárálogtatóról.
mod: #104: látom te is olvasod az XS phase change részét
mégse tudok képet feltenni, nincs itt a fényképgépem
-
CollectoR
aktív tag
Ha lesz több pénzem, tervezem, hogy R507-el csinálok egy hűtést. Az annyiban jobb, hogy -70 fokig 1 lépcsőben le tud menni szobahőmérsékletről. Ide viszont nem jó a sima hűtőgép kompresszor ide speckó kell, pl ilyen : link
300-400W-ot tud hűteni kb. Ezzel viszont ha az ember procit akar hűteni tényleg szét kell tuningolni, mert ha nincs elég nagy hő közölve a párologtatójával, akkor szétfagy az egész. Bár egy speckó kialakítású párologtatóval meg lehet oldani ezt is végülis.
Akit érdekel jobban a hűtéstechnika, vagy akar pofi brutkó kaszkádokat látni, nézzen szét itt :[link]
Itt is van példának egy kétlépcsős kaszkádhűtés : [link] -
CollectoR
aktív tag
A kerti slag métere olyan 50 forint, és 20 barig lazán bírja
Persze ha fagy, akkor nem szabad mozgatni, de így látszik ha folyékony gáz áramlik benne. Ha megnézed a linket : [link] itt leírtam, hogy lett a gáz beletöltve. Nem egyszerű feladat, mert : a rendszert előtte vákumozni kell ugyebár, és a kompresszor feltöltő csonkjára mindenképpen forrasztani kell egy szelepet. Erre a szelepre jöhet a klímatechnikai csap. A csapra jön egy vákumozó tömlő, ami a vákumszivattyúra (vagy nálam egy másik hűtőgépkompresszorra) megy. Csap kinyit, vákumozás pár percig, csap elzár, kompresszor leáll. Majd tömlőt át kell rakni a pb palackra, pb palack megnyit, klímatechnikai csap megnyit, meg kell várni míg történik nyomáskiegyenlítődés. Majd a pb palackot fejjel lefelé kell fordítani, és folyékony gáz fog áramolni a kompresszorba. Ha túl kevés nem fog hűteni, ha túl sok akkor lefulladhat a kompresszor, illetve nem tud elpárologni elég gáz. De ha többet rakunk bele, le lehet ereszteni a szelepen keresztül belőle, úgyhogy több mehet bele nyugodtan. Töltés végén pb palack elzár, csap elzár, majd a tömlőt nagyon lassan le kell tekerni, ami ontani fogja a gázt magából, mert folyékony formában még maradt benne. Ezután csap leteker, vissza a kupak a szelepre, és indulhat a kompresszor.
A párásodás még nem probléma rövid időknél, én csak néhány percre kapcsoltam be, majd lehet most rajtahagyom több időt. Igazából fűteni kéne a környékét, de lehet elég a sima hőszigetelő hozzá.
-
gerg0
aktív tag
válasz
CollectoR #100 üzenetére
Ez tetszik, gratulálok!
Főleg a házi "sunction line"-od (a kerti slag, amin a gáz jön vissza a kompresszorba)
Nemrég találtam erre pont megfelelő hajlékony acélcsövet a baum@x-ba, 4-7k között van az ára.
Én is akartam egy ilyet házilag építeni, szinte majdnem minden megvan hozzá. Lehet nekiállok megint.A gázt hogyan töltötted bele? Én itt akadtam el.
Én azt javaslom hogy a processzor körül a szigetelést csináld meg rendesen, úgy kell elszigetelni, hogy a hideg részek ne érintkezzenek a levegővel, így nem tud a pará lecsapódni.
mod: a szigetelést úgy is megcsinálhatod szerintem, hogy abból a szigetelőcsővől vág kis darabokat és több rétegben "körbepakolod" vele a processzor környékét, én így csinálnám.
-
CollectoR
aktív tag
Hi mindenkinek, most rádobtam a kompresszoros hűtőt az egyik netezős gépemre. Sima hűtégépkompresszor, 20grammos szűrőpatron, klíma párologtató mint hőcserélő, saját készítésű párologtató, PB gázzal feltöltve. Jöjjön néhány kép:
[link]
[link]
Everest 1 fokig bírta:
[link]
Aztán eltűnt a proci hőmérsékletet jelző rész:
[link]
Leszaladt mínuszba a hőmérséklet, csak egyetlen egy programmal sem bírtam ezt nyomon követni. A proci AMD duron, szóval csak próbaképp dobtam rá valamit.
Terhelés nélkül:
[link]
[link]
Hóbagolynál vettem hozzá sok dolgot. A kompresszort vastelepről hoztam, kb 500 forintért.
Bővebben leírtam, kicsit több képpel itt : [link]
Még a gáz mennyisége problémás, mert szétfagyasztja a procit, aztán a párologtatóban folyadékként van jelen a propán, a kompresszor nem tudja beszívni, így leáll a gázcsere, csak több perc után indul be ismét.. -
MPowerPH
félisten
Senki?
Jön a nyár, most lenne időm erre is.
-
MPowerPH
félisten
Valaki, aki hozzáértő?
-
rsx
aktív tag
Üdv
Esetleg vele probálj meg beszélni Core 2 Duo. -
MPowerPH
félisten
Hy!
Van egy régi Gorenje fagyasztónk, abból szeretnék egy kompit csinálni/csináltatni. Az alkalmas lehet rá, vagy túl gyenge a célra?
Itt a PH. -n kit lehet megkeresni kompresszorkészítés ügyben?
-
proper
őstag
jó lenne egy magyar nyelvü szájbarágos leirás a felépitésről és egyéb hasns dolgokról
engem inkább a hütőblok szigetelése érdekelne
xar hütő van otthon majd szolok uncsitesonak hogy jöhet forrasztgatni (klimaszerelő)
cane szakmai topikot nem up-olunk -
Cane
őstag
sziasztok!
Lenne pár kérdésem a témában:
1. Milyen alkatrészekre van szükségem a házi-kompresszor megépítéséhez? (listával ha lehet, aki esetleg tudja, odaírhat a tételek mellé egy sacc/kb. árat is!)
2. A kompresszor hőleadóradiátorában milyen anyag kering? Illetve annak keringetését a kompresszor megoldja?
1000 köszönet!
üdv, Cane -
Cefet
aktív tag
Teljesen jó az a kis hűtőegység (UNB1116Z), a listában egy nagyobb kerül 27k bruttóba.
Ezzel semmi dolgod nem lenne, csak a párologtatót kellene megcsinálni és rárakni. Olajjal, gázzal általában előre fel vannak töltve.
Hűtőteljesítménye -30 fokon 136W, -25 fokon 178W +32 fokos környezeti hőmérséklet mellett. Ez a 65W-os TDP-jű C2D procikhoz szerintem elég. Áramfelvétel kb 1.2A, tehát kb 250W-ot eszik. Hangja alig van, de azt is lehet még csökkenteni jó burkolattal. Ami még elgondolkodtató, az az, hogy ezek a gépek ipari célra készülnek, élettartamuk 10 években mérhető folyamatos üzem mellett! Az unokád is ezzel fogja hűteni 256 magos prociját...
A biztonsági cuccok lehet, hogy külön pénz, de egy házilag barkácsolt ''fagyigépen'' ilyenek tuti nincsenek is. Legfeljebb leég az 500 Ft-os guberált kompi, a procidat megvédi az alaplapi hőmérő.
Próbára lehet, hogy én is barkácsolok egy ''lehel''-es változatot, de aki komolyan gondolja, és nem akar 3-4 x ennyit költeni vapochillre, az mindenképp ilyet vegyen.
Üdv mindenkinek: Cefet -
deter
aktív tag
Lehet, hogy elsőnek kedvezőnek tűnik, de ehhez valszeg se hűtőolaj, se termosztát. Mondjuk ez a legkevesebb. Nem találtam pontos méreteket, de teljesíményéből kiindulva (ami megközelítőleg kétszer nagyobb mint a Prometia Mach GT II-é vagy Asetek-é) jó nagy lehet. Illetve iszonyat hangos, és rohadt sokat fogyaszthat... Nem tudom, milyen gáz van benne, de ezzel még terhelés alatt is -40°C fok környékén tarthatnád a CPU-t
Keress kisebbet SZVSZ. Én nyáron rendeltem egyet, egy hűtés technikával foglalkozó cégtől de azóta se sokat tettek a megvalósítás érdekében...
üdv_
deter -
Hack3er
őstag
L]http://www.hobagolyaruhaz.hu/[/L] /aggregátorok/ Embrako-Aspera/R404a LBP és itt az első megoldás jó lenne proci hűtésnek?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Hack3er
őstag
válasz
Achill3uS #87 üzenetére
Én nem tudom nekem is gyanus hogy ijen ''''olcsó'''' az eredeti árhoz képest.
A nagyon maximalisták meg veszik a kompit, ha megtehetném én is vennék egyet.
Amit kb 35 K-ért árultál anno annak mi volt a márkája vagy házi készítésü volt?
Tudsz szerezni száraz jeget?
Látom privit irtál neki, nem tán venni akarsz egyet?
(#86) Convex Hát igen, de garit nem ad ám rá,
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Hack3er
őstag
Látom motanába kendioxid nem látogatja a topikot pedig érdekelne hogy halad a kompi hűtéssel. Engemet is érdekelne ilyen hűtési megoldás. Már tudom is, kimegyek és szétkapon a hűtőládánkat
lehet hogy anyámék megölnének
Egyépként itt a ph-n is lehet venni kompis hűtést 70k-ért[link]
-
Hack3er
őstag
Látom motanába kendioxid nem látogatja a topikot pedig érdekelne hogy halad a kompi hűtéssel. Engemet is érdekelne ilyen hűtési megoldás. Már tudom is, kimegyek és szétkapon a hűtőládánkat
lehet hogy anyámék megölnének
-
Zewa
senior tag
Sziasztok! Szerintem ha valaki házilag akar ien hűtést csinálni az a legegyszerűbb ha egy kiszuperált kamionos hűtőt használ.. Ezt már nem olyan nehéz átalakitani!
-
ap666
csendes tag
Helló!
Figyelgeti még valaki a topikot?
Adbszorpciós hütéssel foglalkozott már valaki?
Talán egyszerübb és halkabb megoldás mint a komresszoros. Egy elvi felépitést tudna valaki adni? -
macilaci78
nagyúr
Szvsz kösd ki az eredeti hőmérőt és tegyél a helyére egy újat (, akár digitálisat), vagy egy használtat másik hűtőből, vagy köss be egy kapcsolót potival a motornak, ezt még az alaplapról is vezéreltethetnéd...
Jó ötlet lehet vizet keringtetni? Vagy nagy nyomás kell, vagy 0°C alá nemigen tudsz majd menni... -
Rolci
tag
Itt a Kép!
[link] -
Rolci
tag
Hali!
Ide is raknék egy képet!Szóval ilyen hőleadó kellene Srácok(csak a felépítés a lényeg nem a méret)! Ha tud valaki infót, hogy hol menyiért lehet ilyet beszerezni megköszöném!
Előre is Thx!
Ja ill. kapilláris csövet sem tudom, hogy hol lehet venni! Please HELP!
[Szerkesztve] -
gerg0
aktív tag
Már több mint egy éve gondolkodom egy ilyen hűtésen, azóta elég sokat olvastam erről a témáról.
Ezt a forumot javaslom, vannak egészen jó guide-ok:
[link]
[link]
A processzor blokkját vörösrézből szokták csinálni, ebbe megy bele a kapilláris cső, a kapilláris cső fel van tekerve egy flexibilis csőre (vagy pedig a flexibilisben van a kapilláris), ebben a csőben ''jön'' vissza a gáz a kompresszorba. Az egészet keményforrasztani kell és nyomásállónak kell lennie. Aztán ezt az egészet le kell szigetelni, amit általában fekete armaflex-el szoktak.
Elvi felépítés: [link]
Most szedtünk szét egy ***-os hűtőgépet a haverommal, azzal vizet szeretnék hűteni és ezt a vizet keringetném egy proci blokkban. De véletlen eltörtem egy nagyon vékony réz csővet, ami a hűtőgép szabályzójától ment a hűtő ''blokkjához'', szerintem ez lehetett a hőmérséklet érzékelője. Azóta a kompresszor nem hajlandó beindulni.A hűtő belső lámpája világít rendesen, meg a ki-be kapcsoló is működik. Csak nem hajlandó elindítani a kompresszort.
Ha valakinek van valami ötlete hogy hogyan lehetne beindítani a kompresszort a szabályzó nélkül azt megköszönném.
Nemsokára teszek fel képeket, a kapcsolási rajz is köztük van.
MOD: Én egy ilyen blokkot csinálnék: [link]
Viszonylag egyszerű a felépítése, de a keményforrasztáshoz nem értek.
[Szerkesztve] -
xdragon
tag
up
-
xdragon
tag
Arról ki tud infót mondani hogy a fekete cső ami csatlakozik a procihoz azt hogy kell megcsinálni, illetve azt a részt ami közvetlen csatlakozik a procihoz hogyan kellene megcsinálni? Milyen alapanyagok szükségesek? Kompi meg radi már van.
Köszi mindenkinek. -
relic
tag
válasz
TESCO-Zsömle #71 üzenetére
Dodótól! HWSW-n megtalálod a nickjét és ott vannak az adatai is asszem. Én tőle vettem 60k-ért egy full komplett rendszert. 12 cm3 kompi R404A-val és -60-at is elérte már üresjáratban.
-
TESCO-Zsömle
titán
Történt már valami, vagy felhagytál a dologgal??
Nekem is megfordul mostanság a fejemben számtalan extrém hűtésimód, az ezek között ''mezeinek'' mondható vízhűtés volt az első, amit ennek a Peltier-es és kompresszoros változata követett! Jelenleg a vízkűtés & compressor tűnik nyerőnek, amit úgy képzelek, hogy egy ''A'' kategóriás Zanussi mélyládába egy az egyben belerakom a nyákot, vágok egy akkora lyukat a tetejére, hogy az összes kábelt ki tudjam hozni, azt szevasz! A mechanikus dolgoknak + csinálok egy kis fabódét!
--Azért viccesen nézne ki, mikor a proci mellől kivenném a Risztránte gyorspizzát...
Érdeklődnék, hogy kitől lehet ötős home-maid kompihűtőt venni??
Cél: Pentium D930 (3.0GHz) ----->> (5GHz) Öt, mert szeretem a kerek számokat! -
relic
tag
Nos, vmi eredmény?
-
kovilac
tag
Műxik a frrezer system kéndioxid?
-
kendioxid
csendes tag
válasz
kendioxid #67 üzenetére
közben a vastelepről szereztem egy nagy kondenzátort. mindössze 1.2kból egy igen nagy teljesítményűt.
kompi: ingyen vagy 300-500 ft
kondi: 1200ft
szűrő/dryer:200ft (bolti)
kapilláris: 780ft (3m)
rézhenger: 1050 (átm:40mm, magas:5cm)
Tehát 4-5kért már igen szépen le lehet fagyasztani a procit! -
kendioxid
csendes tag
-
kendioxid
csendes tag
na, megvaN A KOMPI, LEVÁGTAM A TETEJÉT, MERT UGYE MÁSHOGY NEM TUDUNK HOZZÁFÉRNI A BELSŐSÉGEKHEZ flex-szel, és..
... végtelenül egyszerű szerkezet, egy dugattyús pumpa az egész, tehát nem nehéz megcsinálni, bármilyen rossz kompit ha beszerzel, pl. a vastelepről...
nálam annyi volt, hogy a szorult dugyattyút kiütöttem egy seprűnyéllen keresztüli kalapálással és megtísztottam és megkentem.
indítás is remekül ment indítórelé nélkül is.
Bár 10s után igaz nagyon szépen és súrlódés nélkül járt, de el kezdett gőzőlögni ki az egész kompi, ez normális?
nem leégésről van szó, csupán az olaj gőzölgött..
végül a hűtőnk kompija 20 perc járás után a burkolatnál süt, akkor a belső részei még melegebbek.
pillanatok ala felnyomta 10 barig a nyomásmérőmet (1-2 másodperc), de kikapcsoltam, mert ment lendületesen 10 bar felé, és nem akartam, hogy leköpje a műanyag csövet.
tehát kompit akár ingyen is lehet szerezni és megcsinálni, nem érdemes pénzt kidobni rá. Érdeklődtem, de 13 000 Ft egy 1m3/h kompi, hát nem túl drága a gyári vapochillhez képest a házi új kompival se , sőt enyhén szólva, nem -20-(-30) a ''véghideg'''et kapod, ha nem vagy rest magad csinálni, hanem -50 alatt leszel..., mégis ajánlom a vastelepet!
nyomást álló radiátort érdemes megint csak vastelepről, vagy bontóból vízcsöves fűtőredit szerezni én 5000 ftért láttam egyet, de nekem ez sok. -
bandiras2
senior tag
Mi szóltunk neki hogy nem kéne, de valahogy túlélte. Se mérgezés, se tűzvihar nem volt, mert bejelentkezett a PHra, amíg újra ki nem vágták.
-
bandiras2
senior tag
Re: (#60) kendioxid
RGB mínuszfokos procikúlere palackos PB gázból -10 C ig sikerült lejutnia
Nyitott rendszer:
Palack tökig kinyit, Dekompresszió= hőmérsékletcsökkenés: rővid úton elérte hogy cseppfolyós PB jött a tartályból. Aztán ezzel öntözte a vízhűtőblokkot.
RGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGBRGB
[Szerkesztve] -
kovilac
tag
Én is kíváncsi vok a kompi barkácsolás részleteire!
-
g4dg3t
senior tag
válasz
kendioxid #58 üzenetére
Ha nem erted az csak jo
Regen volt itt egy arcz, aki a home-made topicjaival az oruletbe kergette a nepet...igaz neki ''picit'' veszelyesebb tervei voltak (pl. home-made gaz-turbina, hogyan robbantsuk fel a napot...stbstb)
Nah varom a beszamolot + a teszteredmenyeket...jo barkacsolast -
kendioxid
csendes tag
1.2 duron!
nem akarom húzni, a hűtés érdekel, nem a procitunning, minnél alacsonyabb hőmérsékletet akarok elérni. mondom -100 a cél ill alá...
kizárólag ahogy mondod: ''barkács-feeling'' miatt.
a kompit ingyen is lehet szerezmi, megjavítani nem nehéz,
[/L]http://www.tar.hu/norbimagan/pneumatika02.htm[/L]
radiátorral is ez a helyzet, tehát akár 150Wnyi hőt is lehet elvonni, és tolni lefelé -100ig, ha kapsz egy nagyteljesítményű kompit. az egész project árban 10kból bőven kijön, szvsz pénzkidobás 55k megcsináltni, és még nem is az igazi, mert ha te csinálod, akkor olyan lesz amilyenként akarod és ha kicsit barkácskedvelő vagy az home-made érzés sem marad el.
még ha azt a vacak r134a közeget használod is a magas forrpontjával (25c), és megint vacak forráshőjével(215kj/kg), akkor se -25c lesz a vége, mert kísérleteim mutatják, hogy jóval forráspont alá lehet hűteni az adott közeggel, ha porlasztjuk, ezáltal növejül a párolgó felületet. r134et ha csak befolyatod, akkor tényleg -25C alá nem mész, mert ennyin forr, ez alatt megszűnik a forrás, de a párolgás nem. porlasztással kb -60 ig lehet menni. De én inkább nagyobb forráshőjű és alacsonyabb forráspontút keresek. -40C forrpont kb 500 kj/kg forrhőjű közeg lenne jó, amivel -100C se utópia. lényeg, hogy ne égjen, nem tudtok vmit ajánlani.
[Szerkesztve] -
kendioxid
csendes tag
Bővebben: link
na találtam vmit.
értem akkor a működését. sorba van kötve a relé tekercse a motor folyamatos üzemű tekercsével, amikor még nem pörgött ki induláskor a motor, akkor nagy az áramfelvétel és a relé behúzva áramot ad az indítótekercsnek. amikor kipörög a motor az átfolyó áram leesik és a relé ezért lekapcsol, és megszakad a indítótekercs áramellátása... -
bandiras2
senior tag
www.tuningnet.hu
Fordulj Ordasi barátunkhoz bizalommal.
OFF
Remélem nem párologtatta el magát a napkollektorával, mert már régen nincs frissülés az oldalán -
kendioxid
csendes tag
válasz
kendioxid #50 üzenetére
kompi:
[Szerkesztve] -
kendioxid
csendes tag
amúgy honnan veszed, hogy 150W-os a procim, az enyém kb 40W terhelés alatt...
-25C az lótúró, ha ennyi lesz, a kompresszor repül, mint a vadliba...
szereztem kompresszort, ill kaptam.
három tű van rajta, az ellenállások
1-2: 22ohm
1-3: 18.5ohm
2-3: 15 ohm
testzárlat nincs.
melyik lehet a 0?
hogy működik az indítása? egy indítótekercs kap indításkor egy rövöd ideig áramot, és ha kipörög, akkor a normál tekercs?
nincs indítórelém, hogy indítsam?
[Szerkesztve] -
kovilac
tag
A kiépítést most egy picit halasztom. A 7800GTX+A643500+ páros kicsit megcsapolta pénzmag állományomat
-
kovilac
tag
A kiépítést most egy picit halasztom. A 7800GTX+A643500+ páros kicsit megcsapolta pénzmag állományomat
-
kendioxid
csendes tag
én is akarok csinálni, de házilag, nem holmi gyári kompresszorral, ami eleve hűtőhöz van.
kb 5kból ki lehet hozni egy -40 körüli procit, veszel egy használt hűtőszekrészt és ott van készen a kondi, komprsszor, még 1k és esztergáltatsz egy blokkot és kész is.
persze ettől jobbat is lehet és kb ennyiért ha magad csinálod a kondit és a kompit stb. én íígy akarom saját közeggel ÉS -70c A CÉL.... -
kovilac
tag
ok!
Várom az infókat! -
relic
tag
Csá!
Nekem Dodo csinált anno 60ból 12 cm3 aspera kompival. Elég jó, szigetelt dobozban -55re is lehűlt. A proci biosban -32 fok volt, aztán tuninggal már 2800 mhz-ig jutottam egy mobil bartonnal 1,9V-on, 400 fsb-vel. Ekkor a mag -20 fok volt és full terhelésen -16. A blokk meg -49ről -40re melegedett.
Ha mindenképp ilyet szeretnél, akkor Dodonál érdeklődj, mer magadtól nem fogsz olyan teljesítményűt kihozni. Legjobb esetben eléred, h a proci lehűljön kb 0 fokra, de lejjebb nem nagyon. Sok minden szükséges ehhez. Én azt ajánlom gyűjts 70k-t kb. és akkor lesz egy frankó high-stage kompid. Amúgy a fogyasztásról annyit, hogy 400W-ról indul a kompi és -50nél kb. 190W. Majd később megadom Dodo számát, mer most nem otthon vagyok. Ha tőle rendelsz, akkor kb 2-3 hónap mire kész lesz, de az is lehet, h csak 2-3 nap. Kamionos a csávó és szinte csak hétvégén van otthon, leginkább külföldön van anyagbeszerzésen. További infók majd később. -
kovilac
tag
Nehéz lesz, de szeretnék már végre olyan emberrel beszélni, aki esetleg hasonló elven hűti prociját
-
Sky-Zetor
csendes tag
A sz.....gep.hu-n volt egy cikksorozat erről.
-
kovilac
tag
Okés! (burkolt up!
-
Florida
tag
(lenne egy szerény javaslatom,miszerint ne upolj naponta ennyit.miért?annyira speciális a téma,hogy ha valaki direkt erre keres rá,az úgyis megtalálja,de az egyszerű átlagjúzerek,mint én,nem tudnak neked segíteni,hiába látják mindig a listában)
-
kovilac
tag
up
-
kovilac
tag
UP!
-
kovilac
tag
Up!
-
kovilac
tag
de szerintem játékok alatt nem
Na mind1. Továbbra is várom az ötleteket, esetleg tapasztalatokat vagy website címeket.
-
kovilac
tag
Amúgy SZVSZ az AMD esetében +200Mhz is rengeteget jelent. Sokkal hatékonyabb órajelciklussal rendelkezik mint az intel.Így elméletileg egy 2400Mhz-s AMD egy 3.6 Ghz-s intel szintjén van......sőt.......játékokban simán meg is veri.
Felkészültem az újabb támadásokra -
kovilac
tag
A hangproblémára már én is gondoltam, aza, hogy hangos lenne az egész system. De mire van a hungarocel és egyébb zajszintcsökkentő anyagok
A már felépített rendszert egy saját ízlésnek megfelelő ''dobozba
'' kell tenni, és azt megtámogatni egy kis zajcsökkentéssel. De ugassatok le nyugodtan, ha hülyeséget mondok. Már felkészültem a támadásra
-
Router
őstag
válasz
Overlocker #21 üzenetére
a szárazjeges dologban nem vagyok igazán otthon csak annyit tudok róla hogy a szárazjég nagyon gyorsan szublimál azaz hirtelen szilárd halmazállapotból légneművé alakul át és ez jó sok hőt von el.... amúgy azthiszem a szárazjég szén-dioxidból van és nem tudom honnan lehetne beszerezni és milyen áron de biztos nem olcsó mulatság
-
Florida
tag
válasz
Overlocker #19 üzenetére
Azért a 8 fokos levegő anno az A64-emnek +300Mhz-et hozott.
Pedig az még első szériás s754-es volt.
Az enyémhez érdemes lenne ilyet építeni?
2600mhz stabil 1.9v-al,2700 fölött is jártam már windowsban,mindezt sima léggel.Meglehetne stabilan a 3000,kompival? -
Router
őstag
válasz
Overlocker #14 üzenetére
Na igen... ez a nagy probléma vele és az hogy nem is valami halk megoldás...
Engem most a régi ammónia alapú hűtők ragadtak meg eléggéazoknak nulla hangjuk van és nem is kell sokat várni hogy üzemkész legyen.. a lényege annyi hogy egy adott pontját melegíteni kell és a másik fele erősen lehűl... kb olyan mint a peltier elemek csak ehhez nem kell annyi áram
-
kovilac
tag
A64-hez miért felesleges? Up!
-
kovilac
tag
up! Látom még rengeteg erős fejtörést fog okozni a rendszer kiépítése. Honnan, mennyiért, mibel..........stb. De ha már sikerült emberkéknek megéíteni, akkor másnak miért ne sikerülhetne?
UP! -
kovilac
tag
nekem is mondták, hogy azt érdemesebb lenne megpróbálni, mert 5-8perc ''előmelegítés'' kell a kompinak és utána lehet startolni a gépet. Ezért szeretném olvasni a tapasztalataitokat, de sajna nem hiszem hogy sok mindenkinek lenne ezzel kapcsolatban
-
bastya
csendes tag
SZVSZ valami bontott klíma-hőcserélőt lenne érdemes beszerezni.
-
kovilac
tag
esetleg ki milyen hőleadó egységet ajánl hozzá?
-
kovilac
tag
Köszönöm szépen az eddigig hozzászólásokat. Én személyszerint saját kompresszoros hűtőt szeretnék készíteni szakemberek segítségével, hisz az általatok megemlített fiatalember nem hiszem, hogy csak a kellékek árát számolja fel
Értesültem egy kidobandó hűtőről
aminek remélem, hogy a kompresszoros hűtése tökéletesen működik, csak esetleg a ''vázzal'' lehetnek problémák. Továbbra is számítok a hozzászólásaitokra, hisz úgy érzem, hogy egyedül nem csak engem foglalkoztat ez a dolog.
-
rnagy
tag
Ilyenre gondoltál ?
[Szerkesztve] -
kem
addikt
Hé emberek! Nem az a topic címe,h hol lehet venni negyedannyiért mintaza másik, hanem,h hogy építsünk...
-
kem
addikt
Én is vállalkozó szellemü vagyok, és a tuning is vonz, de nincs 200k-m gépre, nemhogy még hűtésre. Én is bennelennék egy ilyen projektben, bár még vizem se volt
-
Fade_Away
őstag
biztos vanmár erről topic.
egyébként hwswn árulja vki a saját kompis megoldását 55ért ami állítólag jobb mint a vapo ''éscsak'' 55. -
kovilac
tag
up
-
kovilac
tag
Valamelyik nap a szemem elé került egy cikk, ami a vapochill LS kompresszoros hűtés leírását tartalmazta. A hűtő fantasztikus. Fantasztikus tuningeredményekre képes az ember ennek felhasználásával. Azonban az oldal végére érve láttam, hogy ára kb. 200ezerFT.
Ezt nem sok magyar ember teheti meg, hogy megveszi. Így hát arra gondoltam, hogy miért nem építhetném meg házilag egy ilyesfajta hűtőt. Ha valaki ismer esetleg egy magyar leírást tartalmazó oldalt, vagy van valamilyen tapasztalata, annak szívesen olvasom sorait.
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest