- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
Új hozzászólás Aktív témák
-
K0vasz
aktív tag
szvsz nincs olyan, hogy "otthoni/általános felhasználás". otthoni "számítója" csak a gamereknek van, mert tartalomfogyasztásra, facebookra, instára, whatsappra stb. nem kell külön számítógép, bőven elég egy telefon, vagy ha valaki nagyobb képernyőre vágyik, akkor egy tablet
-
Decske
senior tag
A válasz egyszerű. Mert MacOS fut rajta.
Gondolkodtam, hogy melós gépnek vennék egy MacBookot, pont az akksi idő miatt. Meg kíváncsi vagyok, szeretek kísérletezni. Aztán végiggondoltam, hogy a fele alkalmazást amit használok újra meg kellene venni, a másik fele meg nem érhető el vagy kereshetek alternatívát, ami rohadt sok idő lenne. Plusz kollégákat elrettentő példaként látom, hogyan szenvednek vele, ha kilépnek a böngésző - office kombóból. Mindezt fél millióért, 8 GB memóriával és 256 GB háttértárral, amit nem is tudok bővíteni.
A másik ami viszont számomra botrány bármelyik modern MacBookot próbáltam, az a billentyűzet. Ótvar sz@r gépelni rajta, mintha OSB lapot ütögetnék. Semmi út, nem érzek ellenállást, nem érzem, hol éri el az útja alját a billentyű, ha lenyomom. És a gépelést kísérő hang is olyan nekem, mint amikor összenyomom a joghurtos poharat.Samsung Galaxy Z Fold 3, Asus Zephyrus G14 (2020)
-
Sidorovich
senior tag
Lassan 2 éve használok egy M2 Mac Minit itthon, pont ezek miatt figyeltem fel rájuk, amit te is írsz. Egy teljes értékű erős számítógép ilyen pici dobozban, hangja 0, az alumínium ház konkrétan hideg, fogyasztása meg mint egy LED-es spotlámpáé.
Sok szerethető tulajdonsága van, de azért van 2 dolog, ami hátráltatja a terjedését szerintem.
Az egyik az upselling ár. Alapáron elég versenyképesek, az alap Mac Mini, Macbook Airek mind olyan gépek olyan áron, amire nincs versenyképes válasza senkinek szerintem. De! A bővítés ára, ha valaki normális mennyiségű memóriát és tárhelyet szeretne (mondjuk 32GB RAM és 1-2TB tárhely), akkor az alapár több mint a duplájánál járunk. Egy alap Mac Mini M4 16GB RAM 256GB SSD-vel: 300.000. Ugyanez a gép 32GB RAM és 1TB SSD-vel: 700.000 !!!A másik pedig a Windowsal való problémás kompatibilitás. Az, hogy a világ jelentős része megszokta és berendezkedett Windowsra. Olyan alap dolgok nem működnek Macen fizetős külső program nélkül, mint egy NTFS fájlrendszerű küldő SSD használata. Bitlockerről nem is beszélve. Dobták a 32 bites visszafelé kompatibilitás, egy csomó régebben működő játék már nem működik Macen Rosetta-val sem, a Valve be is rágott emiatt az Apple-re. A gaming általános helyzete bár javul, de még mindig siralmas.
A Windows futtatása csak virtuális gépen megoldott, azokból a normálisabb (Parallels) szintén fizetős és baromi drága, évi 50.000 HUF kb.
Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még pár dolog.De eközben igen, az M1-M4 chipek annyira hatékonyak, hogy egyszerűen az Intel/AMD stb. köpni nyelni nem tudnak azóta. Emiatt próbáltam ki és bocsátok meg nekik túl sokmindent. Lehet jönni azzal, hogy egy 9700X vagy 14900K, meg az RTX 4090 erősebb valamelyik benchmarkban, csak nem passzív hűtéssel, 10-20W fogyasztással.
[ Szerkesztve ]
-
Waikiki
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garanciális Intel Core i5-10400F
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest