- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Döbbenetesen sok energia kell az érkező Nova Lake működéséhez?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samott
addikt

Az utolso darabok jo dragan mennek majd el.
-
parandroid
félisten
válasz
Synthwave
üzenetére
13 éve konzolozok, gyakorlatilag most van a legszarabb időszak konzolosnak lenni, akkora a szakadék hardverben egy aktuálisan top tier konzol, és egy középkategóriás gamer pc között. Nagyon látstik, hogy ebben a generációban nem volt félidős hardveres ráncfelvarrás, mint pl az xbox one után a one x.
p -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"Konzol csak játékra jó, meg egy csomó cím nincs rajta,"
Meg ugye FPS-ek + kontroller + max. 60 fps az elég trololo. Még akkor is, ha bill/egeret köt rá, mert nem olyan reszponzív, mint a PC, plusz a frame rate nem változik.
tl;dr: Nem mindenkinek alternatíva a konzol, még akkor sem, ha csak játszik.
-
KROK640
nagyúr
válasz
muxi-muxi
üzenetére
Persze, a top tier gép nem csak azért jó, mert minden szépen megy, és nem kell nézegetni a gépigényeket, de adott esetben ritkábban kell fejlessz.
A 2000-es évek elején egy haverom ezt úgy oldotta meg, hogy épített egy top tier gépet, és 3-6 havonta eladta az alkatrészeket amiket cserélt és kis pénz rádobásával megvette az újat. Folyton top tier up to date gépe volt, relative kis ráfektetésével. Mondjuk hátránya az volt, hogy 3-6 havonta szerelt meg telepített.Én is sokáig építegettem másoknak gépeket, és igen, engem is zaklattak utána a szoftverekkel is.
A 2000-es években ebből konkrétan megtudtam élni. De aztán a sok laptop, meg most a HW ár para miatt ez gyakoprlatilag megdöglött most.Elszoktam mondani, hogy aki nem arra vesz laptopot, hogy hordozgassa az a saját hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot. Mert a hordozhatóság nem kevés kompromisszummal és felárral jár.
Konzol csak játékra jó, meg egy csomó cím nincs rajta, meg gamepass előfizetés ... nekem nem igazán jön vbe, volt egy konzolom de már nagyon rég eladtam.A sima RTX 3080 10 meg 12GB-os nemrég még 120-140 ezerért volt, na azok igazán bestbuy megoldások voltak.
-
muxi-muxi
senior tag
A konfig up-to-date való helyzetben tartását igen, ilyen mutatkozik meg, h nem is annyira elvetendő ötlet top tier gépet építeni. Mire begyűrűzött a memóriagate, addigra már volt 3 terányi SSD a gépemben.
Sokáig építgettem másoknak is gépeket, de az volt velük a baj, hogy rengetegszer zabráltak az amúgy szoftveres problémák miatt. ("nem megy a CoD2 - ja bocs most már megy bedugtam egy jacket a mikibemenetbe és most már megy", stb) Az utolsó gépösszerakás supportja egészen a küszöbig tartott.
Az ezer helyről való gépösszarakósditól már nagyon prüszkölök, mert az utolsó konfigom is bőgésig feszítette a húrt némelyik upgrade-nél. Nem indul-nem indul, aztán egyszercsak nekilódul, először masszírozom az UEFI-t, aztán szép lassan belakni/letiltogani, stb - már elegem van. Némelyik alkatrészem rom szerelhetetlen, a legeklatánsabb példa a lapomon való pocsék M2-ehelyezés, konkrétan a VGA alatt van. Akkoriban a gyorsoldású PCI-E foglalat még nem volt divat, szó szint KI KELL TÉPNEM a vga-t, ha elsődleges SSD-t cserélnék (foglalata szerencsére fémerősített, de így is istenkísértés). Aztán ott van a nagynevű Dark Rock Pro 4-esem, aminek a középső ventijéhez valami szerencsétlen kupakok levételével lehet hozzáférni csupán.
Nem kell mostanában uppolni, na, ezt a réteget egész egyszerűen kivéreztetik, vagy mit mondottam volt plebejus megoldások felé terelik (amik ugye erősen kompromisszumosak, vagy dependensek - választható). A mérvadó szórakoztató IT oldalak már a 5080 beszűntetésével riogatnak, az sem volt már értelmes alternatíva, de hogy a 2100 ojrós beszálló '90-esek is szépen elporladjanak, az nálam nonszensz. Laposakban nem bízom, ott ezek a rettenet hőt disszipáló, nagy teljesítmény csipek egyszerűen degradálják az alkatrészeket. És ahol van hely egy 38"-os monitornak, ott legyen már egy desktop towernek is. A konzolt élhető kompromisszumnak tartom, nálunknál fejlettebb országokban 150 euróért hozzádhajítanak egy használt Series S-t, és azon már néha lehet egér-bill párossal is zúzni (tapasztalat, mint ahogy az is, hogy ilyeneket ne hagyj a hotelszobában napközben, mert az alja személyzet ellopja).
Ami most élhető megoldás LEHET az egy 3080 Ti a használtpiacról, repadozva. Lehet h a legújabb szukkumukkukat nem tudja, de 1080p-re még azért mindig overkill, és feltörli a padlót a hasonáron mért 5060Ti-vel (igaz, az meg garis).
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
parandroid
üzenetére
Nem azt írtam, hogy ezért olcsóbb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
muxi-muxi
üzenetére
Látom akkor te is élvezed a PC építést és avariálást. Sokszor én is, bár abban éltem ki magam, hogy két és fél évtizede másoknak (is) építek variálok gépeket.
Egyébként nekem is van itthon RTX 3080 10GB, és hiszed vagy nem, pont azon gondolkodok, hogy lehet, gyorsan venni kéne még egy VGA-t ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Synthwave
üzenetére
Ez bizony igaz. A nagy áttörés, mikor hirtelen kezdett minden háztaratásan számítógép lenni, az tapasztalatom szerint 1999 körül kezdődött.
Aztán egy még nagyobb hullám jött 2003-ban a sulinet programmal, majd a második sulinet programmal, ami kb a 2000-es évek végére csengett le, miközben 2005-2010 között az otthoni internetek száma is megugrott (és sok helyen ez húzta magával, hogyha már lehet net, akkor legyen egy gép is).
Szerintem a legtöbb asztali számítógép (nem gamereket is belevéve) valamikor 2009 és 2012-3 körül volt az otthonokba. Utána már kezdtek jönni a telefonos, tabletes, laptopos módik sok helyen, a régi asztali gép fejlesztés helyett ezekre cserélődött
-
HantekDSO
aktív tag
Na jó, abbahagyom... Nem bírom már röhögés nélkül!
Csak kíváncsi voltam, ki mennyire veszi komolyan!
Amivel viszont nem vicceltem, az ez:
"- de számomra úgy a számítástechnika, mind a repülés egy csoda... Tisztában vagyok mindkettő elméletével, sok belefektetett évem is van mindkettőben - de úgy vagyok velük, hogy a mai napig rácsodálkozok:
"Hogyan marad ez a levegőben?"
"Ok, hogy benzin, de mi hajcsa?
"
"Hogyan lehet, hogy egy program azt csinálja, amire terveztem?" -
HantekDSO
aktív tag
Ne használhasson senki egy olyan gépet, aminek nem ura! Ha hozzá nem értők nyúlnak valamihez, abból csak a baj lett idáig! Legyen egy réteg (felhasználók), ami leírja, mit akar - és legyen egy réteg, (mi, programozók), akik ezt jó pénzért megvalósítjuk...! Sutyerák Manáger és Idiot Befekető fizessen!

-
HantekDSO
aktív tag
"Mit nem tud egy felhasználó a számítógépével végrehajtani, ha ezekkel nincs tisztában?"
Kb. semmit... Sem C++ -ben, sem assemblerben, sem bármilyen más nyelvben nem képes programozni. Az ikonokra való kattintgatásra pedig bármelyik főemlős képes, akinek a hüvelykujja szembefordítható a tenyerével!
-
xtremist
őstag
válasz
HantekDSO
üzenetére
A tankolás az autó használatának része, nem felső fokú matematikai vagy fizikai ismeret. Vagy számodra egy tankolás annak tűnik?
Kérlek világosíts fel, hogy milyen helyzetben szükséges a számítógép felhasználónak a
"Boole algebra alapjai és a félvezetők fizikájának" ismerete. Mit nem tud egy felhasználó a számítógépével végrehajtani, ha ezekkel nincs tisztában? -
HantekDSO
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Pontosan! Gondolom nem kell statisztikákat keresgélnem, hány millióra tehető a nem megfelelő mobilhasználathoz köthető haláleset, végzetesen kisiklott élet, vagy "csak" egyszerű lelki trauma?
-
HantekDSO
aktív tag
-
HantekDSO
aktív tag
válasz
HantekDSO
üzenetére
Ne vessetek meg - vagy nevessetek ki - de számomra úgy a számítástechnika, mind a repülés egy csoda... Tisztában vagyok mindkettő elméletével, sok belefektetett évem is van mindkettőben - de úgy vagyok velük, hogy a mai napig rácsodálkozok:
"Hogyan marad ez a levegőben?"
"Ok, hogy benzin, de mi hajcsa?
"
"Hogyan lehet, hogy egy program azt csinálja, amire terveztem?"
Szóval lehet (sőt valószínű!) hogy én vagyok az egyenlet rossz végén - de fizikai fájdalmat okoz, ha valakitől azt hallom, hogy nemcsak sötét úgy a HW-hez, mind a SW-hez - de még egyenesen büszke is rá! ("Én csak felhasználó vagyok, nem érdekel, hogyan működik") Az ilyeneknek javasolnám, hogy egy olyan epikázs mögé üljenek be, akiknek ugyanez a felfogásuk!
-
xtremist
őstag
válasz
HantekDSO
üzenetére
A jogosítványnak semmi köze a autó fizikai, kémiai, mechanikai stb működési elvének az ismeretéhez, az autó szabályos használatának az ismeretével kapcsolatos. Ahogy a boole algebra és a félvezetők fizikájának sincs semmi köze a számítógép használatának az ismeretéhez, ezt az is bizonyítja hogy a számítógépfelhasználók 99,99 százaléka tökéletesen boldogul felső fokú matematikai és fizikai ismeretek használata nélkül, végül is nem tervezik, hanem használják a számítógépet. Ami pedig a CT MR gépet illeti, ne keverjünk már össze egy orvosi diagnosztikai eszközt egy háztartási szórakoztató elektronikai eszközzel.
-
HantekDSO
aktív tag
Ez a baj! Ahogyan én sem használhatok egy MR, vagy CT készüléket megfelelő vizsga nélkül, valamint autót sem vezethetek jogosítvány nélkül (kivéve persze, ha a "vírembe van a vezetís") - mi több, már a WC-s néninek is vizsgát kell tennie - úgy elvárható lenne, hogy a számítógépet is csak megfelelő ismeretek elsajátítása után vehesse birtokba valaki.
-
HantekDSO
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Így igaz... És ez sajnos magával hozta azt is, hogy minden hülyegyerek, aki még talán a Boole algebra alapjaival és a félvezetők fizikájával sincs tisztában, szert tehet rá. Az eredményét (sajnos) látjuk...

-
muxi-muxi
senior tag
VGA-ban most semmiképp nem szabad gondolkodni, vagy ha vki iszonyat elszánt most tegye még meg, mert közelg' az análgeddon. Igazából amúgy vmivel mindig riogatva vagyunk, hogy be legyünk csicskítva a sarokba. Az előző VGA-gate-nél volt úgy h kétezer euró volt kinn az ablakban a Caseking-nél, meg az NBB-nél, mert messiásként vártam a 3080-ast, és rettenet kellett volna a közelgő Cyberpunkhoz.
Szösszenet. 2019 nyarán beugrottam a helyi Media Marktba, és leemeltem egy 2070 STRIX-et 549 ojróért, ami akkoriban beszálló top-VGA volt. Kövi év novemberében már a 3080-asomért remegtem, amiből egy Eagle, meg egy Aorus került a kosárba, vasárnapi halászatból, és még egy Suprimot is lőttem volna, annyira sóvárogtam azért a sorozatért, de ablakfrissítésre az utóbbi eltűnt. Folyamat' ilyen narkós sztorijaim vannak, annyira addiktív a gépépítés.
Olvasgatok külfi szórakáztató IT oldalakat, meg az észosztás, hogy most mit is lehet uppolni, de kb. (számomra) semmi értelmeset. Monitor? 38 collon terpeszkedik (hátamon hoztam el, zuhogó esőben, lefóliázva, 15 km-ről, sötétben), szikinti-fikinti Hertzek nem érdekelnek (így sem hatvanat tud). Táp? platina Corsair megint a Media Markt legalsó polcáról, ahová "senkinek sem kell" hardvereket rakták (azóta a német MM-nek is csak a laptopválasztéka maradt értékelhető). Ház, NZXT torony, impulzusvásárlásból.
Jelen esetben, nincs impulzusvásárlás, mert egyrészt szegény az eklézsia, másrészt egyre turbulensebb árviharok vannak, csak várd meg mikor vehetsz ippeg valamit (amit persze csak akkor tudsz megmondani, amikor megint felfelé megy az adott cikk ára). A fogyasztásunk, akár a mostani természet: szeszélyes kilengések által okozott hatalmas gazdasági károkkal tarkított időben megszeppenve várunk, h mit "kéne" lépni. Hát megmondom, Csákányi László után szabadon:
"Állítsátok meg a Földet, le akarok szállni róla"
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
parandroid
üzenetére
Csak azt felejted el, hogy MENNYIVEL több számítógép van már azóta az otthonokban. Szerintem nem csak egy nagyságrend a változás. Persze, hogy régen arányaiban drágább volt, de nem is találtál mindenféle vasakat úton, útfélen, de még akár a nagyinál is.
-
parandroid
félisten
válasz
HantekDSO
üzenetére
KSH archív vs retro hirdetések.
Az tény, hogy diákként, egy egyedülálló pedagógus szülővel nem álltam túl fényesen anyagilag. KSH szerint az átlag bruttó 67e volt, szóval talán nettó 40 körül lehetett az átlagbér, de pedagógusok akkor sem kerestek nnyit, nekem meg csak alkalmi melóim voltak. Azt tudom, hogy eleg sokáig kellett rá gyűjteni, 150e körüli ár rémlik. És ez még a 3D-s VGA-k előtt volt!
p
-
HantekDSO
aktív tag
válasz
parandroid
üzenetére
Talán '98 körül kerestél túl keveset, most pedig túl sokat!

-
parandroid
félisten
Azért arra pontosan emlékszem, hogy az első saját konfigom 98 körül a pentium mmx 166-tal már akkor sem számított kurrens hardvernek, de ennek elkenére is több havi fizetésnyi pénzt kellett adni érte… Most meg egyhavi béremből megveszek egy középkategóriás pc-t. Ok, itt hanyatt lovak vannak nyugaton, otthon legyen kéthavi nettó átlagbér az ilyesmi. Most a rampara ezt kicsit tényleg megkeverte, de ez ilyen periodikus dolog amúgy is, hogy néha ez-az megdrágul.
p
-
KROK640
nagyúr
válasz
muxi-muxi
üzenetére
Nemtudom, hogy te hogy vagy vele, de én azért is szerettem régen up to date gépen lenni, mert az azt jelentette, hogy akkor egy ideig nem kell költenem rá. Ugyanakkor átérzem, mert én is abban szocializálódtam (1997-től), hogy a gépet állandóan fejleszti az ember, és izgalmas gondolatmeneteket tud szülni, hogy most éppen mire lenne érdemes upgradelni?
Nos ez utóbbi mostanában teljesen leölődött
előbb a lelassult fejlődéssel, majd most a különféle vélt és valós piaci vészek miatti áremelkedéssel. 
Mára nagyon elszalad a "középkategória" ára, ahogy mondod, én is így gondolom. Fejlődés ide vagy oda, manapság érezhetően kezdenek drágulni a hardverek.
Egy abszolút kiragadott példa : 2015-ben 60 ezer ft-ért lehetett venni GTX960 4GB-ot is akár. Ez ma kb az RTX 5060Ti 16GB-nak felelne meg. Ez ma nagyjából 250 ezer ft-nál kezdődik, de simán van 290 ezerért is. Az azonos kártáyk különféle modellei között is nyílt az olló, de alapvetően meg kell nézni, hogy REÁL áron mekkora melekedés ez. Elkeserítő
(A fizetés nagyjábl duplázódott, miközben egy közepes kártya közel ötször annyiba kezdett kerülni).Nem tudom mi és mikor lesz ennek a vége, de abban biztos vagyok, hogy pár hónapon belül a konzumer alaplap, CPU, VGA stb. piac résztvevőei elfognak kezdeni panaszkodni, hogy 20-30 éve nem látott forgalom visszaesés és alacsony számok vannak

-
parandroid
félisten
39 találat, abból 19 out of stock, a legolcsóbb meg (ami kapható is) 1265 eur, ami 20% drágulás egy hónap alatt. Jó a buli. Amúgy engem szerencsére nem érint, nem adok ennyi pénzt vga-ért. Kicsit örülök is, hogy így alakult, október-november körül épp fontolgattam az 5080-ra váltást, akkoriban be-be nézegettek 1000 euró alá, 800 körül meg egész normális 5070ti-k is voltak. De lebeszéltem róla magam, mert így is alig van időm játszani, a forzában meg a 7900xt-vel is megvan a 165fps. Azt meg valami 650 euróért vettem egy éve.
p -
.LnB
titán
válasz
VoltanIgor
üzenetére
Ez igaz. De a Ph! főoldalról lehetne hozni rögtön vagy négy-öt hírt is a témában, ami szintén nem öregedett jól az elmúlt napokban.
-
hokuszla
senior tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Why is RTX 5080 better than RX 9070 XT?
640 MHz faster GPU clock speed
2300 MHzvs1660 MHz7.64 TFLOPS higher floating-point performance
56.34 TFLOPSvs48.7 TFLOPSSupports DLSS
119.7 GTexels/s higher texture rate
880 GTexels/svs760.3 GTexels/s10000 MHz higher effective memory clock speed
30000 MHzvs20000 MHz320 GB/s more memory bandwidth
960 GB/svs640 GB/s6656 more shading units
10752vs4096 -
Alogonomus
őstag
Hát azokon az árakon nem is csoda, hogy megmaradtak azok a kártyák az elmúlt sok hónapról, amikor még tudott rendelni a nagyker.
Első "in stock" 5080 bő 1200 euro, és Palit. Első valóban nevesebb "in stock" 5080 pedig szűk 1400 euro, és MSI.
Közben szintén náluk egy Sapphire 9070 XT alig több, mint 700 euro. -
Apollyon
Korrektor
Dawn of the Planet of the APUs.
-
hokuszla
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
itt van 39 féle 5080 egy német ws-ban
rendelj bátran
https://www.caseking.de/en/pc-components/graphics-cards/nvidia/rtx-5000/geforce-rtx-5080 -
HUN_Sector
őstag
Na most sajnálom igazán, hogy nem vettem meg az alza kínálatában két hónapja futtatott oem 10 gigás rtx 3080-as kártyáját 114000-ért
-
podtibi
senior tag
Elég lesz az a 8gb, ha játékosként megfelelően hangoztatjuk, hogy mennyire nem tetszik a játékoknak a gépigényük. [link]
-
hokuszla
senior tag
-
muxi-muxi
senior tag
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Timespy is jöhet, megvan.
-
Én a BF idejére próbáltam időzíteni a váltásomat, de már akkor drágábbak voltak a memóriák, mint amennyit adtam volna érte; úgyhogy el lett halasztva a váltás.
Gondolkodtam PS5-ön is, de aztán elvetettem, amikor rájöttem, hogy a játékaim PC-n vannak meg, és nem vagyok hajlandó még PS-re is megvenni újra. -
válasz
Alogonomus
üzenetére
Az AMD nem gondolt erre - mint ahogy tulajdonképp senki. Annyi helyet foglalt magának, amennyit bírt, de azon sem mind csak GPU készül, hiszen a konzolok lelkét is ők adják (és még procikat is készítenek). Most meg pláne nem fognak tudni plusz helyet lefoglalni, ha akarnának sem. És mivel a GDDR6 memória csipeket is érinti az áremelkedés (mert azokból is jelentősen kevesebb készül), pláne nem lesz működőképes az elméleted.
Szerintem. -
Alogonomus
őstag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
"mert muszáj lesz a játékfejlesztőknek 8 GB-ra készíteni a játékokat"
Majd nagyjából március vége környékére derül ki, hogy:
- ezt az ölébe eső ajándékot az AMD ki tudja-e használni párszor 10 milliónyi Radeon BOM-kit leszállításával,
- vagy álmában sem gondolt a piaci és technológiai viszonyok ekkora bemákolására, és egyszerűen nem tud(ott) akárhányszor 10 ezernyi TSMC wafert erre áldozni 2025 Q4 és 2026 Q1 során, mert messze nem volt talonban annyi még semmire sem lekötött 4 nm-es opciója a TSMC gyártási ütemtervében.Amennyiben az RX 90-es kártyákkal a kieső RTX 50-es kártyákat pótolni tudja a piacon, akkor viszont egyáltalán nem kell a memórián spórolniuk a játékfejlesztőknek, mert lesz elég 16 GB-os kártya a játékosok gépében.
-
Busterftw
nagyúr
1 eve megjelent a Blackwell. A tobbseg, meg aki akart mar vett kartyat.
-
JulianSinulf
őstag
Az áremelkedés így is a levegőben lóg. Nem fog mindenki örökké a GTA6 árazására várni. Előbb-utóbb valaki elkezdi emelni az árakat a rockstar nélkül is.
Ami azt illeti, már most meg lehet nézni itt-ott, hogy egy early access játék mennyivel többe kerül ma, mint jó pár évvel korábban. A normál megjelenéseket nem tudom, mert jelenleg nincs olyan, amit árban is követnék.A csúszások meg mindig jelen vannak. Ha meg nem csúsznak, akkor egy bughalmazt kap az ember a pénzéért és béta tesztelhet.
Tisztelet a kivételnek. -
muxi-muxi
senior tag
válasz
Sontir Fel
üzenetére
Sajnos az a baj, h az AMD kokainmérlegen porciózza ki ugyanazt az ár/értékarányt a VGA-inál. Raszterben király a 9070, RT-ben meg nagyjából 5070Ti szintet hozza. Élmosási megoldása nem oly' támogatott/marketingelt mint az nVidiának, és akkor meg is érkeztünk.
Látom a konfigodat, PM-ben küldhetnél egy Superposition 4K optimized eredményt, persze csak ha fenn van a gépeden, érdekelne a 4080/5080 difi miatt... -
Sontir Fel
őstag
Hasonló cipőben vagyok, csak 5080assal. Sokat matekoltam egy 9800ra váltáson, de végül elengedtem. Adok még 2 évet az 5800x3dnek, aztán megörökli a kisebbik gyerek és majd megnézzük akkor mit kínál az AMD. Nem bánom, ha kimarad az AM5 az életemből - a nagynak most raktam össze 8600G-t, bőven elég volt... ilyen VGA árak mellett asszem marad is ez a konfig neki jó ideig
Egyébként lehet venni 9070est is lényegesen olcsóbban. Ha akkor lett volna, amikor vettem az 5080ast, szerintem abba az irányba indulok el
-
VoltanIgor
aktív tag
Én ´23-ban újítottam gépet, i713700k, 32 gig DDR5, és tavaly májusban vettem 5080-at. 2027 közepéig-végéig nem terveztem eddig sem semmi fejlesztést - az új gpu generáció függvényében majd elgondolkodok rajta - egyelőre minden fontos alkatrész még évekig garis, és nagyon remélem, hogy addigra majd rendeződnek a dolgok, mert ami most van, az vicc.
-
muxi-muxi
senior tag
Nem, valóban nem kell aggódnom, de jelenlegi értelmes upgrade-ben sem tudok gondolkodni. 5080-ra uppolni nincs értelme, mert a jelenlegi beszálló 1200 ojrós árak mellett, a mostani VGA-m talán elmenne 750 euróért, éshát 450 euro különbözetből megvan egy egyterás használt Xbox Series X, amivel azért el lehet már pötyögni FullHD-ben, pláne úgy h a kedvenc címeim támogatják az egér-bill. kombót. Amire még lőhetnék teljesítményben, az az 5090, de az meg pofátlan messze van árban, könyörgöm, abból egy nagyon pöpec kis gépet lehet összerakni 1440p-re.
Mára nagyon elszalad a "középkategória" ára. Egy tisztességes felső kat. kártya pedig az elmúlt évek turbulenciái 1200-1300 euróra dagasztották, pedig már a 850-900 euró is zsebbenyúlós volt. Igazából most csak vinnyogok, hogy minden milyen pofátlan drága,de meg fogom venni, max nem mondom ár el senkinek a környezetemből, mert nagyon-nagyon kiülne a megvetés a pofákra, h mégis mire baxom el a nehezen megkeresett pénzem. Enyém, tótágast állhat akinek nincs befolyása felette.
Amin csodálkozom, h a különféle gyártók nyakhajlásig jelntgetik befelé top alaplapjaikat, amire ugyebár DDR5 híján szerintem kereslet sem lesz, ihihi-hahaha. Oszt' ott leszünk majd megint, hogy néznek, mit a lukinyúl, mert senki sem akar félkilónyi alutönbökért 5-700 ojró pluszt fizetni (gémer szempontból marginális haszonnal jár B650 helyett X870-be tüffenteni a megfelelő X3D-t). Haladgatnának marketing szempontból, a "vedd-meg-a-csicsásabbat" felé, de mint mondottam, engem a nettó teljesítmény, nem pedig a csiccsanat bordák érdekelnek. -
KROK640
nagyúr
válasz
JulianSinulf
üzenetére
"mert muszáj lesz a játékfejlesztőknek 8 GB-ra készíteni a játékokat" --- ami majd csúszásokat jelent, meg némi áremelkedést

-
KROK640
nagyúr
válasz
muxi-muxi
üzenetére
Azért szerintem 5800X3D, 64GB DDR4, RTX 4080-al neked még nem nagyon kell aggódnod.
Én még jókor vettem egy Ryzenes laptopot 32GB RAMmal, meg gyorsan egy 2TB-os M2 SSD-t, aztán most ez van.Az árak meg lassan PC szinten olyanok lesznek, hogy ráfordulhatok az Oldtimer autózásra, már lényegébe véve pénztárca szemopntból mindegy lesz.

" a plebset már eddig is a konzol felé terelték, meg a dependens szolgáltatások felé (ELŐFIZUK: GP, GFNow), abban a modellben pedig sokkal nagyobb zsarolási potenciál van" ---- Pontosan, és ez rohadt nagy baj, de nagyon sokan nem értik, nem érdekli őket.
Nekem mindenesetre saját azstali PC-m is lesz, ameddig csak lehet. -
KROK640
nagyúr
Én sem váltottam DDR5-re idáén januárban tudtam volna (már tavaly nyár óta láttam, hogy csak most ment volna) de az áremelkedés miatt ez nyilván elúszott
de a mostani gépemmel még simán kibírok 2-3 évet. Sőt, ha megtanulnak optimalizálni (csúszó, és drágább játékokat jelent majd
) akkor akár még tovább is 
"Nem lesz többé olcsó PC" --- ezt nem tudhatjuk, de tény, hogy az eddigi legnagyobb válságnak nézünk elébe
Eddig általában 1-1 komponens ára ment fel, most pedig legalább négynél tartunk 
-
JulianSinulf
őstag
1300€-ért vettem anno a 6800XT-t.
Nem egész 1 évre rá gariztattam, mert meghajlott. A gari eltartott egy darabig, mikor már nem akartam tovább várni az eredményre, vettem 1100€-ért egy 3080 Ti-t. Nem telt el 1 hónap és egy hírlevélben szembejött egy 4080 1400€-ért. Meg is csodáltam, de jó lenne. 1 órával később kaptam az üzit, hogy visszakapom a 6800XT árát. Mindjárt meg is rendeltem a 4080-at és elindítottam a 3080Ti visszaküldését. Lényegében egy százassal többért lett egy sokkal erősebb kártyám, mint eredetileg volt.
Azóta is a 4080 van. Szerintem egy darabig elég lesz.
Adott esetben még kedvezhet is a 16 GB-os kártyák hiánya, mert muszáj lesz a játékfejlesztőknek 8 GB-ra készíteni a játékokat, ha azt akarják, hogy az emberek meg is vegyék és ne lázongjanak. -
muxi-muxi
senior tag
Játékos szemmel rettenet' szomorú. Osztrák Alza árakat nézvén, ma a legolcsóbb 5070 Ti 900 ojró volt, a sima 5070 meg 600. Ezt a difit nem indokolja semmilyen teljesítménynövekmény, azért na...
Semmilyen jó hír nem vár ránk az idén, maximum kevésbé rosszak. Be vagyok tárazva hardverből (konfigom az adatlapomon), de ha ez ilyen nyögvenyelős lesz ezentúl (a kriptobalhé meg a szuezi öböl már tízelte, mi vár ránk) akkor annak örülünk majd ha csak kevésbé sz@r híreket kapunk. Pöttyet visszanézve, tavaly nyáron kellett volna kinyögni a 9800X3D árát,64 GB RAM-mal, oszt' most nem lenne nyíkódás, késő bánat. Talán a megnyírbált választékra lesz pozitív válasz is (játékoptimalizáció pl.), de nem kell reménykedni. Az egész PC-játszadozás úri hóbort, a plebset már eddig is a konzol felé terelték, meg a dependens szolgáltatások felé (ELŐFIZUK: GP, GFNow), abban a modellben pedig sokkal nagyobb zsarolási potenciál van. Ennyi, emberi természet, ha tápláléklánc tetején lennék, és is sanyargatnám az alattam levőket, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk kérem... -
Benhill
őstag
válasz
HantekDSO
üzenetére
Ez valóban így van, én például egy jó fél éve küldtem garizatni a banyaszezon csúcsidejeben vásárolt 3080am, és visszakaptam az árát
Így haladunk újra annyi lesz majd az a kártya. Nem lesz többé olcsó PC. Én még mondjuk még nem váltottam DDR5-re sem, amit picit sajnálok, már nem is fogok valószínű.
-
Rukongai
csendes tag
Brutál ami most megy a GPU piacon, a használt árak is kúsznak feljebb. Egy hónapja szereztem be egy RTX 3080-at, ma már 40 ezerrel többért kínálják, ez kb 25% emelkedés...
-
Holee21
tag
Mekkora szerencse, hogy egy hónapja beruháztam egy Asus dual rtx 5060ti 16 GB-ra. Pedig még azon is vaciláltam egy ideig. Azóta már ment is feljebb az ára.
-
xavix13
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
És a rengeteg selejt chipet mire fogják elhasználni ami nem elég jó 5080-nak?
-
xtremist
őstag
Lekerült a kesztyű meg az álarc az eddig is alig leplezett technofeudalizmusról.
-
Alogonomus
őstag
Ez a hír is az 55 dolláros GDDR7 sztorit erősíti.
Innen már csak egy lépés az az állapot, hogy "sub RTX 5080 effectively cancelled", hiszen ha már a 800 dollárért eladható 5070 Ti-t sem éri meg gyártani, pedig abban az eladási árnak "csak" a felét teheti ki a memória beszerzési költsége, akkor egy 350 dollár körüli 8 GB-os 5060 Ti még kevésbé éri meg a gyártóknak, hiszen abban már a bolti ár 2/3-át csak a memóriára kell elhasználniuk, és persze nem ingyen van a GPU, a hűtő, a PCB, a szállítás, meg persze még hasznot is szeretnének az egészből.
-
Samott
addikt
Akkor meg jokor vettem. Mar most dragabb.
-
KROK640
nagyúr
Előre megyünk, nem hátra!
Nyilván most lennék nagyon ASUS 5070Ti 16GB tulaj ...
-
Franklin
addikt
Jöhet hokuszla tapsolós smiley-ja
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER WINDFORCE OC 8GB GDDR6 Videokártya
- Gainward GTX 1050 Ti 4GB GDDR5 128bit!!! Beszámítok!!!
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3060 V2 OC LHR videókártya eladó
- GIGABYTE RTX 5070 12GB GDDR7 WINDFORCE OC SFF - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÚJ ASUS TUF GAMING Geforce RTX 5080 OC Edition 16GB VRAM Ray Tracing DLSS4
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xbox Elite Series 2 Core kontroller
- Apple iPhone 13 Mini 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Csak kíváncsi voltam, ki mennyire veszi komolyan!