- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós kamerák
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Savage2k
csendes tag
válasz
Nemfértkiaze #6 üzenetére
Film víziói már 6 évvel ezelőtt elkezdődtek
: [link]
-
ddekany
veterán
A szakmák megszűnése hosszú távon nem volt gond eddig, mert a valódi árú amit a dolgozó elad, az az emberi általános intelligencia (AGI, csak "A" helyett "N"), amit sosem tudtak gépesíteni, és igazából csak egyre több kellett belőle. Ezért tudsz átmenni új szakmára, ha van eszed, mert oda is kell. Az AI-s gigacégek ígérete viszont, hogy magát ezt a gondolkodást/megértés megoldják mesterségesen. Nem mondom, hogy nincs benne bőven befektető pénz begyűjtés, és gyenge lábakon álló fanatikus hit. De az is ott van, hogy az emberek nem tudják elképzelni, hogy ilyen lehetséges, hiszen még sosem láttak ilyet. Szóval vigyázni, ez is "elfogultság" ami vakít. Ennek köszönhető amúgy, hogy ilyen higgadtan reagálnak a hivatalosan kimondott törekvésre.
-
Dilikutya
félisten
-
borg25
senior tag
Tévedsz:
Visszatérve a szektor elmúlt 50-60 évéhez: a kelet-közép-európai szerkezetváltás úgy zajlott, hogy a 90-es években idejöttek a főleg német, osztrák, olasz és francia bérmunkáztatók, és jellemzően inkább a közepes árfekvésű termékeket gyártatták Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, később Romániában és Bulgáriában. Náluk erre már nem volt kapacitás vagy nem tudták versenyképesen megoldani, ezért kiszervezték a gyártást a régió már meglévő varrodáiba. „Az igazán olcsó termékek gyártására már akkor is inkább ázsiai vagy más, Európán kívüli célpontokat kerestek” – magyarázza Molnár.
Közvetlenül a rendszerváltás után viszont Magyarország még vonzó régiós célpont volt. „Az 1990-es években a kelet-közép-európai régió versenyelőnyét a ruházati iparban a nyugat-európai megrendelőkhöz mért földrajzi és kulturális közelség, a már meglévő gyártási kapacitások és a szakképzett munkaerő jelentették, valamint a helyi valuták leértékelődése az amerikai dollárhoz és az euróhoz képest”
Mondjuk az ár mellett egy másik komoly okot mond: Ma már nem nagyon akarnak az emberek varrónők lenni, mert az kemény munka. Ezáltal viszont szakmák tudnak kihalni, hogy nincs utánpótlás és végül elvész a know-how. A tervrajz nem elég. De ezt te is tudod. -
Mi a helyzet a rendszerváltáskor még remekül működő magyarországi textiliparral?
A rendszerváltás előtt nem éppen piaci alapon működő gazdaságunk volt...
Sorolni lehet, mi minden működött még "remekül" egy KGST tervgazdálkodásban, de gondolom Te sem bánod talán, hogy már nem kell hónapokat vagy éveket várnod a Trabant-Dacia-Lada szintű gépjárművekre például?Ez azért ennél egy "picit" összetettebb tehát ennél.
Ez meg a photoshop generatív AI alapú feltöltésére hajaz, hol kezdődik a szakember és hol csak egy kattogtató?
Ismét visszautalnék mondjuk egy zongorista és egy DJ hasonlatára például...
Mindkettőnek megvan a maga világa, az pedig a saját képességeidtől függ, hogy tudsz boldogulni. -
borg25
senior tag
Igen, viszont áttételesen meg is adtad a választ, hogy ma is vannak-e szabók?
Mi a helyzet a rendszerváltáskor még remekül működő magyarországi textiliparral? Halott. Vannak szabók, akik egyedi ruhákat készítenek a gazdagoknak, vagy vannak cipészek, akik egyedi cipőt csinálnak, ha valakinek olyan jellegű ortopédiai gondja van, de a 7 évvel ezelőtti 60-70eFt-os cipőt az ember inkább csak évente egyszer a TB terhére akarta megvenni.
Azok a szabók, akik a varrodákban dolgoztak a konfekciókészleten azok munkanélküliek lettek, mert ma már a ruházat keleten készül, ott tényleg vannak szabók. Még a Triumph gyártása is lassan 10 éve megszűnt Kőszegen. Szóval azok a művészek, akik favágó munkát végeznek, azokra rossz idők fognak jönni.
Így ddekany félelme, hogy lesz-e majd munkája érthető. Biztosra veszem, hogy csökkeni fog az ilyen jellegű grafikai munkák száma. Az AI alá fog vágni az áraknak, így vagy igényes megrendelők kellenek, akik meg tudják fizetni, vagy neki is alkalmazkodnia kell, és AI segítségével kell tudnia növelni a produktivitását. Aminek vannak határai, mert az erősége pont az, hogy ő egy kreatív ember, és nem egy gép, nem teheti meg, hogy csak bemondja a promptot és kész. Ez meg a photoshop generatív AI alapú feltöltésére hajaz, hol kezdődik a szakember és hol csak egy kattogtató? -
Ez a téma azért vicces kicsit, mert valahol arra hasonlít, amikor a sorozatban gyártott bútorok vagy ruhák tönkre teszik a bútorácsokat meg a szabókat. Ma is van szabóság, pedig az egyik példád pont erre vonatkozott. Nem túl valószínű, hogy holnaptól csak AI által tervezett ruhák lesznek a piacon. De esélyesen 100 év múlva sem.
Hogy akkor már a médiánál maradjunk, a zenészeknél is ezer éves vita, hogy zenésznek minősül az, aki számítógépen hoz létre patternekből valamit, és hogy Ő hogy viszonyul ahhoz, aki egy zongora elé ül le.
De oda is kitérhetünk, hogy művészet-e az abszrakt festészet ("színes pacák a vásznon").
-
borg25
senior tag
Nagyon remélem, hogy az AI-t túléli a művész szakma. Ha egyenrangú produktumként tekintenek rá egy ember által készített alkotásra és egy AI által készítettre, akkor nekem sincs kétségem afelől, hogy az olcsóbb mellett fognak dönteni.
Viszont ez egy lavinát indítana el. Most ugye arról beszélünk, hogy a grafikusok munkáit el tudják venni az ilyen generált képek. Viszont a ruhatervező is egy művész szakma. Nem hiszem, hogy komoly reszelést igényelne, hogy a gép tervezzen egy pólót. Akkor meg már ruhatervezőre sincs szükség, mindenkinek lehet saját ruhatervező AI asszisztense, hurrá vége a konfekció alapú ruháknak. :(
Ez előbb-utóbb felfalná az összes olyan szakmát, ahol kreativitás kell. Úgyhogy valahol megálljt kell neki mondani.
Ha értékeset állítasz elő, azt más mindig értékelni fogja. Nem hiszem, hogy valaha lesz olyan, hogy minek megtanulni rajzolni, mert azt más nem fogja értékelni. Valaki fogja. Ezt azért mondom el, mert Picasso festményeit nem értékelem, más igen. Viszont a rézkarcai nagyon tetszenek. Ez szerintem mindig megmarad, hogy a közönséged értékelni fogja.
Ami kérdés, hogy mennyire szán rá pénzt? Nézd, Amerikában most is divat elmenni fényképészhez a karácsonyi üdvözlőképekért, pedig mindenkinek van okos telefonja…
Pár száz képed alapján betanítható, hogy a te stílusodban dolgozzon az AI, de a nevedet nem rakhatja oda.
Erről az jutott eszembe, hogy a festők 10 éve se szerették, hogy a festményeiket jó minőségben lefényképezzék, mert a kicsi kínai előszeretettel küldte utána a nyomtatónak, nagy tömegben csináljon belőle festményt. Az ugyanolyan szellemi tulajdon lopás volt, mint mikor az AI csak a te stílusodban alkotna.
Szóval, ha csak a te képeiden van feltanítva, akkor plagizál, de ha 1000 más művészen? -
Nagyon egyszerű.
Én például egy honlapra generáltam pont most szabadságos képet, olyan koncepcióval, amivel az oldal tulajdonosa elképzelte.
Alaphelyzetben ilyenkor vagy nekiállsz keresgélni, hogy akad-e ilyen kép egyáltalán készen, vagy megbízol egy grafikust, hogy rajzolja meg.
Ez mindkét alternatívánál gyorsabb és mellesleg olcsóbb volt.
Mondjuk pont ezért nem értem, hogy az AMD zárt képgeneráló programja ugyan mit tud pozitívumként felhozni a már bejáratott kismillió alternatívához képest. Már az offline Stable Diffusion opciók is támogatják az arra alkalmas AMD GPU-kat...
-
D.Va
őstag
Nemsokára AI fogja hozni/írni PH-ra is a híreket, cikkeket...
-
D.Va
őstag
válasz
Dilikutya #35 üzenetére
Pedig már most van nagyon sok youtube csatorna, (hogy hogy nem, vannak sokan akik ebből szereznek bevételt...) amiket sokan hallgatnak, és van pár nagy, sok feliratkozóval rendelkező csatorna amik folyamatosan live-ban is gépi generált zenét tolnak.
Főleg chill zene, chill-hop, (zongora) meg ilyesmi.
Dunát lehet velük rekeszteni.
Igaz ezek ilyen nagyon minimál stílusú zenei beat-ek, így ezeket könnyű feladat generálni végtelen variációban.
Igaz elég unalmasak is.
Nem sok művészi van bennük.
De sokaknak tanulás, irodai munka közben pont ez kell... -
ddekany
veterán
Ez pedig könnyen vezethet oda, hogy hobbira/"önkifejezésre" túl drága lesz az AI, a cégeknek termelő eszközként viszont megérheti. Ha egy grafikus havi pármillióba kerül, és ha hasonló minőségű és mennyiségű kimenet előállítása AI-al csak fele annyiba, akkor nekik megéri. (Ismét, ez nem most van, csak el lehet játszani a gondolottal, hogy mi van ha tovább fejlődik.)
-
ddekany
veterán
Hogy mit tud kiváltani, a kimenetet tekintve, az az AI fejlettségétől függ. Ez a nagy kérdés, hogy meddig jut ez el sok év alatt. Nyilván ez a mostani még nagyon korlátos.
Persze rekreációs célból mindig kehet majd rajzolni, zenélni, programozni. Csak azt mondom, hogy eléggé demotiváló, ha már tényleg csak magadnak csinálod, és másnak már haszontalan az előállított kimenet.
-
borg25
senior tag
Ahogy mondtam, ezt én újfajta művészi ágnak, vagy lélektelen favágó (grafikai) munka kiváltásának tartom. Lehet, hogy valaki azt választja, hogy az ő rajzeszköze nem a ceruza, vagy az ecset, hanem a klaviatúra és a prompt pontos megfogalmazása. Azért itt is kell tanulni, hogy hogyan tudod rávenni a gépet, hogy azt csinálja, amit szeretnél, szóval itt is van gyakorlás, csak más az eszköz.
Lehet, hogy azért választja ezt valaki, mert ismeri magát, tudja milyenek a képességei, mennyi ideje van. Én se vagyok rajztehetség. De az tényleg fontos, hogy bárhogy is akarjon valaki alkotni, akkor magához mérten szánjon rá időt.
Szerintem művészetről és alkalmazott művészetről beszélünk. Utóbbi alatt azt értem, mikor azt mondom, hogy a saját honlapom elkésztésekor a grafikát nem valakivel megrajzoltatom, elkészítettem, hanem vagy egy stock fotót használok, vagy AI-al legeneráltatom. Mivel pénzt úgy se áldoznék rá, nem mondom azt, hogy most egy grafikus elesett egy bevételtől, és azt se hiszem, hogy egy művész eret vágna, hogy most megfosztom őt egy alkotási folyamattól. Pénztől igen, de azért mint mondtam nem áldoznék, meg akkor nem neki, hanem nekem van alkotási folyamatom. Ha a honlap elkezdene befutni, akkor elgondolkodnék rajta, hogy hivatásost bízzak meg vele. Ha befutna, akkor hivatásos, és nem érdekelne, hogy munkájához használ-e AI-t igen vagy nem, viszont legyen grafikus, designer valamilyen művész.
Arculat és logo: Nyilván tudom, hogy egy szakember jobb munkát végez, és utólag nem tudom azt mondani, hogy akkor a cég logója holnaptól teljesen más lesz, mert brand építés is van a világon. Az lenne a kérdés, hogy ér-e nekem annyit?
Ha művészetként tekintjük, akkor tényleg szánjon rá időt. De nem feltétlen csak a rajzképesség csiszolásáról beszélünk. Tanulható tárgyak: esztétika, színtan, művészettörténet. De a hangszer megszólaltatásán kívül is külön lehet tanulni zenetörténetet, zeneszerzést is. Ebben az esetben az AI megint csak egy lehetséges eszköz.
Szerintem ez itt inkább mennyiségi és minőségi kérdéssé kezd válni. Nem az a kérdés, hogy ki állítja elő az alkotást és mivel, hanem, hogy az érték-e? Ma minden önjelölt influenszer készíti a tartalmat, de a TV társaságok, filmstudiók is öntik a tartalmat. Aztán a mozikban úgy kell vadászni az értéket. -
traz75
tag
Teljesen off, de:
Sajnos úgy néz ki, Ryzen 5700G-n VGA kártya nélkül nem indul el (crashel a startnál).
-
ddekany
veterán
Ez erősen OFF persze, de gyanítom ez erősen attól függ, hogy mivel kapcsolatban jössz rá, akár valami véletlen élmény kapcsán, hogy az érdekes. Ahhoz hogy lerajzolj valamit, rendesen meg kell nézni, hogy hogyan "működik" (pl. egy kutya lába), miből áll, mi milyen formájú. Ez (potenciálisan) érdekes, nem csak "kézügyesség".
-
miqlas
őstag
Szerintem azt akarta mondani (írni), hogy ha valakit érdekel a dolog és nem rettenetesen antitálentum, akkor sok gyakorlással el lehet érni egy egészen oké szintet, ahogyan zongorával, gitárral vagy más hangszerrel. Csak gyakorlás és akarat kérdése.
Több ismerõsöm is belekezdett a festés tanulásába, de aki kért kikérte a véleményemet rajzolás / festészet témában, mindenkinek elmondtam, hogy elõször rajzolni tanuljanak meg, aztán kezdjenek festeni. Egy kezem megtudom számolni, hányan fogadták meg és jutottak is valamire ...
-
Chiller
őstag
Szerintem minden gyerek rajzolt/festett rengeteget. Legalábbis az én generációm még biztos. (nem volt se tévé (értsd: tartalom) nagyon, se szgép, mondjuk általános iskola végéig)
Volt viszont rajzóra, bőven, legalább heti 2 óra.Ehhez képest mégis megrekedtem a pálcikaember szintjén, és egy kutyát nem tudnék lerajzolni. Nem vagyok ezzel egyedül. Korosztályomból kb. a 25-30 emberből kb 5 tud szépen rajzolni/festeni. Van aki másban jó (virágkötés, stb), de tapasztalatom az, hogy a többség tehetségtelen volt ebben (rajz-festés).
-
ddekany
veterán
"akit nem áldott meg az ég művészi vénával, nem tud festeni, képet szerkeszteni stb"
Az tud, aki áldozott rá sok-sok időt, meg érdekelte. Persze lehet valaki nagyon tehetségtelen, de aki ezt mondja magára, az 90%-ban csak simán soha nem foglalkozott vele érdemben. Na most ha úgy vagy vele, hogy 10 év múlva úgyis lenyom a gép, akkor fiatalként valószínűleg már neki se állsz. Ez a gond ezzel, ha egy napon nem csak a munka utálatos részét veszi el, mint szövőgép, hanem a jó/kreatív részét is.
-
borg25
senior tag
Ezzel az erővel azt is mondhatnád, hogy a fényképkészítés az maradjon meg annál, mint ami megörökíti a pillanatot, hogy utána a művész elkészíthesse a festményt vagy a rézkarcot.
Szerintem a művészet lényege, hogy legyen valami mondanivalója. Ezen az alapon a megélhetési fotós, webdesigner stb, aki droid módra elkészíti a termékfotót, honlapot sajnos az se művész. Azért nem, mert meg van kötve a keze, ha szerencséje van, akkor bele tudja vinni a saját látásmódját, és nem a megrendelő kívánságát kell követnie, de ha nem, akkor lehet bármilyen nagyszerű művész, ha nem tudja kifejezni önmagát, akkor sajnos pont a lényeg veszik el. Nem sokban fog különbözni az AI-tól. Nem hiszem, hogy sokan büszke művészként tekintenek magukra, mikor digitális kőművesként építik a játékok, filmek világát.
Amit mondasz, abban én úgy látom a veszélyt, hogy ezekkel az eszközökkel lehet úgy produktumot létrehozni, hogy nincs semmi mondanivalód, önkifejezésed, egyszerűen a profitszerzés a célod.
Annak örülök, hogy ez által az is képes alkotást létrehozni, akit nem áldott meg az ég művészi vénával, nem tud festeni, képet szerkeszteni stb, viszont van értékes mondanivalója, amit így el tud mondani, viszont igen, hátrány, hogy sokan mondanivaló nélkül is tudják csak pénzszerzésre használni. -
miqlas
őstag
Ne vedd magadra ... izé ... de még is!
Még egy ember, aki meg akarja mondani, ki mit és miért és hogyan használjon!
A mûvészet egy definíció, de a mögöttes tartalom, az érték korról korra vagy népcsoportról népcsoportra változik.Az okfejtésed - szerintem - ott hibádzik, hogy azt sugallod, hogy csak az lehet alkotás, amibe az EMBER többet rak, mint egy parancssor leírása. Ilyet már a fényképezés hajnalán, majd a filmkészítés hajnalán, utána a hangos, színes filmnél, digitális fotózásnál is mondogattak a károgók!
A mûvész egy kreatív elme! Bármit, ami a kezeügyébe akad, fel tud használni, hogy egy mûtárgyat alkosson és ennek nem kell feltétlenül az örökkévalságnak készülnie!
A generatív algoritmusok önmagukban nem teremtenek mûalkotásokat, még azok imitációját sem!
A jelenleg elérhetõ „alkotások” szinte 100%-a digitális szemét! Persze ez nem jelenti azt, hogy minden százmillió generált képbõl nem keletkezhet egy, ami már megüti a szintet! -
HUNRobar
tag
Az a tragédiája a képi és zenei művészetnek hogy leírható a végeredmény egy egyszerű fájlban, amiben implicit benne van az emberi faktor, az az életen át tartó tanulás, küzdelem, tapasztalás, látásmód, érzelem, ember és kultúra ismeret amihez az AI-nak köze sincs, de nagyvonalúan "kölcsönveheti". Hiszen a végső fájl csak egy sornyi bit amit könnyű manipulálni, elemezni, vegyíteni és csak annyit kell elérni hogy egy illuzióhoz elég emberséget megőrizzen az alapanyagból, itt nem arról van szó hogy reprodukálná az alkotói folyamatot bármilyen szinten. A műveszetnek egyébként is az az éltető eleme, hogy kapcsolatot teremt alkotó és közönség között, az hogy valamilyen mélyebb, személyesebb élményt, érzést, látásmódot megoszthatunk egymással. Ennek az illuzióját gyártani puszta manipulatív content-ként csak értékválsághoz és kiüresedéshez vezet, az alkotók motivációját elveszik, a közönség pedig még cinikusabb és sekélyesebbé válik.. minimum totálisan hiányolom az alázatot az ai generálók irányából, ha már megadatott hogy emberek élete munkájával játszadozhatnak és még profitot is termelhetnek vele.
Én sokkal jobban szeretném ha ezeket inkább kreatív brainstorming-ra, vizuális keresőeszköznek, vagy megoldások egyéni igényekre szabására fejlesztenék és nem mindenáron "művészi produktum" generálás lenne a cél. Az egész iparág kb az instant gratification hajszolására lett belőve, nagyon nem egészséges szerintem társadalmi szinten sem.. Vagy fókuszálhatnának inkább valódi problémákra, helyi kihívások leküzdésére ahol kevés az erőforrás, a szaktudás -
-
D.Va
őstag
Értem
Napokban használtam Dallet, igaz a bingbe épített generálót, ott nem sok beállítási lehetőséget találtam, sem felskálázást.
Bár felskálázásra, egész jól tudtam használni a Corel Draw-ba berakott képet sikerül átkonvertálni vektorgrafikussá. Igaz ez sem mindíg lehetséges, csak egyszerű grafikai stílusnál, mint pl logo, stb.
És sajnos hiába póbálok akár egyszerűen fogalmazni, akár specifikusabban, részletesebben, sajnos 20-ból kb egyszer használható az, amit eredményül a begépelt szöveg alapján kidob a gépPl a konkrét "szöveg" et se tudja helyesen leírni, nem találja el a számokat, sem a színeket, hiába írom be pontosan mit hogy kérek.
Elég buták még ezek a vackok. -
Dilikutya
félisten
Szerintem az AI képgenerálás sose lesz olyan, ami a fejben megszületik. Zene még annyira se, végképp nem tudod promptba leírni. Aki meg zenét szerezni tud, annak van valamilyen hangszeres tudása is. Sőt, szerintem a zeneszerzés képessége a hangszeres tudással párhuzamosan fejlődik, ellenben olyan ember viszonylag kevés van, aki egy felvételre minden hangszert maga játszik fel. Hallottam már olyan zenét, amit elvileg AI generált, de tele volt ordító műfaji klisékkel.
-
nubreed
veterán
Bár Dall.E-t nem használtam, de az csak a bemenet amire te gondolsz. A végső képet felskálázod, (gondolom a Dall.E -nek is van ilyen része) nagyon jó algoritmusok vannak már ehhez, sok féléből lehet választani, észre sem veszed, hogy az input csak 512x512 vagy 1024x1024 volt.
-
D.Va
őstag
Miért van itt is meg Dalle-nél is ez az 1:1 képarány meg ezek a kis csicska felbontású limitek? Ennek így mi az értelme? Lassan profil képhez is kevés ez a felbontás.
-
borg25
senior tag
A nehézség benne talán az, hogy nincs olyan éles határ az AI által generált alkotás és egy emberi alkotás közt. Gondolok itt arra, hogy világos különbség van egy festmény, még egy hiperrealista Jan van Eyck festmény és fénykép közt. AI esetén nincs ilyen, sőt arra törekednek, hogy ne lehessen látni. A generáltatók se gondolnak magukra úgy, mint újfajta művész, mármint nem fotós vagy festő, hanem képgeneráló művész. Esztétikai élményt ezek is tudnak adni, csak tényleg ne akarjon becsapni, ne akarjon más lenni, hagy értékeljem abban a kategóriában ami. Ez hasonlít a képhamisítókra, érdekes, hogy ma van olyan képhamisító, akinek az ismert hamisítását milliókra értékelik, mert tudott valami olyat adni.
Azt már én se tekinteném alkotónak, aki két kérdést tesz fel az AI-nak: Milyen videót töltsek fel a youtubera, hogy sokan megnézzék, ami a most legfelkapottabb lózungról szól, és készítsd el.
-
ddekany
veterán
De ez attól függ, hogy mennyire lesz okos az AI. Még nem reszeltek, mert még igencsak korlátos. Ha netán sikerül kitörni általánosabb gondolkodás irányába, akkor bizony valószínű, hogy reszeltek ez embernek, mert elavult. Az ember nem tengeri malac, szóval demotiváló, ha már nem tud semmit érdemben hozzátenni, és csak eszik/b*szik. Akkor elbutulsz, aztán ha egyszer ottfelejtenek mint tengerimalacot a nyaraláskor, mivel már fingod nincs semmiről, csak kitartott voltál, megdöglessz. (De hát akkor már igazából nem is volt kár értünk?) És ez persze a békés forgatókönyv... sokféle lehet.
-
Robitrix
senior tag
Na ja végül is ma már rengeteg rajzfilmet számítógépes grafikával készítenek. Régen kézzel kellett megrajzolni minden egyes képkockát a filmhez. el is baszakodtak vele 3 évet mire elkészült egy 1,5 órás rajzfilm. Ma a képek 98%-t számítógépes grafika generálja le. Elvégezve a kuli munkát. Ettől persze még ember találja kia figurákat hogy mi történik a cselekményben és, hogy milyen lesz a kép. Ettől persze a két kép közti átmeneteket még számítógépes program készíti el. Ettől egyáltalán nem rosszabb egy számítógépes szoftverrel animált rajzfilm mintha 500 ezer képet egyesével rajzoltak volna meg kézzel.
-
nubreed
veterán
Én nyitott vagyok a párbeszédre, azt is elfogadom, ha valaki belefekteti az időt és energiát és megtanulja a prompt -ozás mélylélektanát és nem csak annyit ír be, hogy "black cat sitting on chair" és ettől egy sokkal művészibb és kreatívabb dolgot hoz/hozat létre.
Abban #9 miqlas -nak teljesen igaza van, hogy nagyon sok olyan grafikai rész munkában jól jönnek a generatív tool-ok, amik ez előtt túlságosan nagy erőfeszítést igényeltek és most ezeket automatizálni és/vagy sokkal könnyebbé, egyszerűbbé lehet tenni és mindezt sokkal rövidebb idő alatt.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Nemfértkiaze #4 üzenetére
Amúgy ez alapján az igazi művész az aki mondjuk festi a képet. Aki lefotóz valamit az nem az, hiszen egy gépet használ a dologhoz...
és mégis van különbség egy fotóművész és egy amatör turista alkotása közt.(függetlenül attól, hogy egy amatőr is elkaphat egy tökéletes pillanatot)
Pedig mégis csak akár ugyan olyan tipusú eszközt használnak. Az irodalmi alkotás se attól függ, hogy valaki kézzel ír lúdtollal, vagy erika irógépen vagy számítógépen. Nem az eszköz határozza meg a művészetnek tekinthető produktumot.
-
Robitrix
senior tag
válasz
a dolog azért ennél kicsit bonyolultabb.... attól, hogy valaki számítógépen szerez zenét még pont úgy lehet zeneszerző mintha egy zongorán pötyögve készít egy zeneművet kézzel beírva a kottába. a kreativitás nem az eszközön múlik. hanem az eszköz használón. Nem az eszköz határozza meg a művészetet, hanem a produktum minősége. Végül ha valaki 3D nyomtatóval alkot valami olyat, amit saját maga talál ki..... simán lehet szobrász. Az csak technikai részletkérdés, hogy nem vésőt használ és kalapácsot, hanem 3D nyomtatót.
-
miqlas
őstag
válasz
... nem azért, hogy védjem, de te még életedben nem használtál ilyen cuccot ...
Itt egy példa a random hangmintákra! Amúgy már mekkora ötlet volt, hogy a „Lorem Ipsum-ból” csinált valamit.
Én több, mint 32 éve grafikusként dolgozok és mégis felhasználom a generatív szoftvereket, még ha túlzás is AI-nak nevezni.
Ez egy szerszám. Ha így tekintesz rá, akkor feltudod használni, hogy megkönnyítsd az életed!Egy példa: eddig egy ruhákat áruló webáruházba ha a termékeket emberen akartad megjeleníteni, akkor vagy leszerveztél egy fotóssal + 3-4 manökennel egy stúdiófotózást (1–7 nap alatt) vagy reménykedtél benne, hogy olyan termékfotókat kapsz, amiken emberek viselik a ruhákat. Most ezt rosszab esetben egy nap alatt le lehet zavarni „AI” használatával ...
-
borg25
senior tag
Ez egy jó kérdés. Egy basszusgitáros aki torzítót használ, vagy egy szintetizátoros, aki hangeffektekkel is operál, az minek minősül?
Végülis, tényleg ahhoz, hogy értékelhető eredményt produkáljon értenie kell a prompt mélylélektanát. Ez alapján itt inkább arról beszélhetünk, hogy új művészi ágazat születik.
Nem fotóz, nem analóg módon manipulálja a fényképet, nem is digitálisan szerkeszti/manipulálja, hanem elmondja, hogy kellene a képnek kinéznie. Ezt akár evolúciónak is felfoghatjuk.
Szerintem máskép művész. Most is mondhatjuk, hogy aki nem képes elsőre jó fényképet csinálni, csakis úgy, ha photoshopban megszerkeszti, akkor az nem is igazi fényképész.
Én mondjuk hányok a képre rátolt effektektől, mikor már a képnek semmi köze nincs a valósághoz, mégis sokan dicsőítik, meg azt mondják micsoda művész, holott az miben különbözik a faketől ha mondjuk olyan naplementét ábrázolsz, ami a valóságban nem létezik, csak a photoshopban hozható össze?#7 joghurt:Ez is egy jó kérdés, hogy mikor neked van ötleted, leülsz egy művésszel, és ketten alkottok valamit, akkor ki a művész?
-
válasz
Egy übertrending Desh számot már simán legyárt a Suno.
A képek kapcsán pedig arról írtam, hogy valakinek lehet nagyon jó vizuális ötlete, amit aztán nem tud megvalósítani fizikai formában. Tölthetne napokat egy élő grafikussal, amíg elkészül valami olyasmi, mint amit elképzelt.
De lehet ugyanez egy zene is, ami a fejében megvan, csak épp nem olyan virtuóz x hangszeren, hogy fel is tudja játszani. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Dehogy reszeltek, csak alkalmazkodni kell.
-
Nemfértkiaze
kezdő
Magyarán, akad akinek nincs tehetsége pl a festészethez, de azzal akar foglalkozni?
Aki be tudja kapcsolni a 3d nyomtatót az szobrász? Aki összetákol mindenféle random hangmintát az lesz a zenész? Most meg már a témát is az ai fogja kiagyalni helyette.
Szép új világ! Asszem nekünk reszeltek. -
-
nubreed
veterán
Már Dunát lehet rekeszteni a különböző online és offline text2img megoldásokkal. Érdekességnek kb 3 napig érdekes, mert minden csoda 3 napig tart, utána viszont elgondolkozom, hogy ezt most mégis mire tudná amúgy használni az emberiség, azonkívűl, hogy deep fake tartalmakat gyárt vele. Persze lehet benne kreatívkodni is, nyilván az igazán jó képek generáláshoz meg kell érteni a prompt -ok mélylélektanát, ezt aláírom de ez attól még egy az AI algoritmus által generált kép lesz és nem egy valódi ember készítette fotó vagy 3D render. Ez utóbbi kettő kreatív és valódi, a text2img nem az.
-
Trailblazer
veterán
Letölthetetlen a program perpill, halottnak látszik a szerver.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- IBM THINKPAD T21 2647 retró notebook eladó
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest