- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces
addikt
na ez undorító! nem tudom, hogy sirjak vagy nevessek
na gyerekek megnéztem a kVfelhozatalt. találtam tesztgyőztes bellarom goldot. viszont csak kilós kiszerelésben. az ára elég baráti. 4,89 € az őrölt és 6,89 € a szemes.
aztán nézelődtem tovább és találtam helyi kvt:dátum alapján elég friss. szeptemberi pöri. illata isteni. 3 hete kotyogóson éltem. abból 2 hetet anyám főzött le valami 20 éves bialettin amin a tömitőgyűrű az első napokban nem volt 100%-os, de másnaptól már okés volt mikor megint megszivta magát nedvességgel. azt azért hozzátenném, hogy volt hogy lefött a kv és a muter még hagyta főni vagy negyed órát, mert 1xűen elfelejtette. de 2 cukorral és tejjel jó volt.
mától viszont itthon is nyugdijazom a moka expressemet. kell a francnak.most inditottam először a kicserélt graef cm800-at. picit hosszabb lett a dupla de egyszerűen összehasonlithatalanul finomabb ebből a mainzi kvból a kotyogóhoz képest. és persze spriccel a kosár. tuti hogy tampert kell cserélnem.
a graeffal ma 5-ösön őröltem. holnap reggel 3-ason megy az őrlés. tartok tőle, hogy továbbra sem vetem el a cseréjét. mikor lecsavartam üres babtartállyal menet közben 0-ra akkor kezdtett picit fémes hangja lenni. a belső finomállitó tárcsa is máshol van most mint az első gépnél. gondolom amikor kezdenek összeérni a kések oda állitják a gyárban. legalábbis remélem. de mondom, nagyon nem tűnik jobbnak mint az első darab. van egy olyan érzésem, hogy lesz még a pultomon fiorentano..
:)
-
verti1
tag
Nincsen valakinek egy kidobásra ítélt Gaggia Classic, Baby stb. bojlere? Jelképes összegért megvenném szívesen. Szeretnék valamit kipróbálni rajta. Nem fúrnám szét addig a jót.Köszi
-
egykori
őstag
Azután érdeklődnék, van-e valamilyen ismertető arra nézve, hogy egy adott zacskó szemes kávé mennyire sötétre van pörkölve. Ti miből tudjátok meg, akik profik vagytok e téren, vagy ti is csak akkor, amikor egy ismeretlen fajtát kinyittok?
-
mrhero
tag
Főleg fragola.6035-höz szólnék, de más se tartsa bent a véleményét. Egy ilyet, amit prandris árul, érdemes PID-del tuningolni vagy akkor inkább a Kalandor féle Gaggia Baby?
Írtad korábban, hogy Gaggiakkal nem foglalkozol. Ennek mi az oka? Vagy csak én olvastam/értettem félre valamit? Az általad linkelt facebook oldalon van bőven tuningolt Gaggia. Azokat nem te csináltad?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #44475 üzenetére
Köszönöm, így nyugodtabban állok neki. Ha nem haragszol, akkor itt kérdeznék tőled, hátha másnak is hasznosak az információk.
Szétszedéshez találtam egy - szerintem - jól használható leírást.
Elsőként a tölcsér: hol sikerült elfogadható áron beszerezned? Ha budapesti a cím, az sem gond, de webshopokban a 4-5e közötti nem rendelhető (vagy aliexpress), 7-8e között találtam csak.
Az arduino grind timer beépítésén még gondolkodom, de lehet megoldok egy nem fix bekötést. Ha az átalakítás után (a mikéntjéről lentebb) jól tudok vele adagolni, akkor elhagynám a mérlegelést is.
Antisztatikus rácsot raktál fel, vagy másképpen oldottad meg? Én arra gondoltam, hogy a tölcsér belső fele kaphatna egy megfelelő teflon bevonatot, és akkor még a garat is hozzáférhető marad. Illetve rács is szóba jöhet, mert a garat "kisöprését" nem ecsettel, hanem egy fix pumpaszerű szerkezettel kívánom megoldani (mint a beöntő labda, csak valami esztétikusabb).
Az alapozást és a fényezést mindenképpen szakemberre bíznám, viszont azt nem tudom, hogy a felpucolást merjem-e (homokfúvás elég durva, nehogy bejusson valahova). Azt magad végezted, vagy egy jó szakember megoldja?
Ahogy néztem a szűrőtartót is cserélni kell, Te melyik típusét választottad?
Továbbá még azon gondolkodom, hogy ha már ennyire szét lesz borítva a gép, akkor a csapágyazást érdemes-e bolygatni, újra cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz egykori #44506 üzenetére
Megkérdezzük a pörkölőtől (vagy eleve úgy rendeljük, ha van rá lehetőség). A boltban kaphatókról meg nem tudod, csak kipróbálás után.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #44473 üzenetére
Használtam Majort, és tényleg előfordul, hogy csak egy fél, negyed ricnit kéne arrébb tekerni, de ehhez elég nehezen jár. Segít ezen, ha a látványa nem zavar, ha egy hosszabb menetes rudat csavarsz a gyári tekerő helyére, vagy egy jól illeszkedő csődarabbal hosszabbítod meg. + 5 - 10cm is sokat számít a forgathatóságban.
-
soldier2
őstag
válasz SierraFox #44515 üzenetére
Szerintem az akciós kávék és a friss kávék halmaza nem metszi egymást Nagyon régit vsz nem kapsz, de pár napos pörkölést sem.
Egykori: természetesen nem, de sokkal jobban jársz, ha megmondod mibe kell, mennyit szánsz rá, és ajánlunk valami jót.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vtechun
veterán
Sziasztok! Jobb minőségű (Frei párizsi vanília) kávét szeretnék lefőzni - egyelőre kotyogóson. (tudom ez ellentmondás ) Kérdésem az lenne, hogy 4 személyes gépen szeretnék kétszemélyest főzni. Ilyenkor nem gond, hogy nincs színültig "megtömve"? Vagy simán mindegy meddig tömöm?
Ill. van az a kis szűrős fedelecske. Az kell rá? Mert van egy a felső részen is a gumitömítés alatt. Eddig is főztem vele, de valamiért eléggé zaccos lett, ez a túl finom őrlés miatt lehet?
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #44508 üzenetére
Eléggé hasonló útvonalat jártam be én is
A szétszedéshez én is ezt a leírást használtam, de mint láttad a motort már nem szedi ki, se a tengelyt. A tengelyen a ventilátor lapátjai beleakadnának a motorba, aminek a megoldása után rengeteget rohangáltam (porszórni akartam + csapágyat cserélni). Minthogy nem találtam sehol leírást és Simi/Fragola felvilágosítottak, hogy a tengelyt, meglévő csapágyat tönkre is lehet tenni + igazából semmi baja nem volt a csapágynak letettem róla.
A festést fényező végezte. A csiszolással nem érdemes bajlódni. 1, nagy meló 2, jobban megcsinálja 3, ugyanannyi pénzt fog kérni
A tölcsérrel nincs mit tenni meg kell venni a legolcsóbb helyen, amit találsz. Az én esetemben végül nem én vettem, de ahol akkor nézegettem már nincs raktáron.
A timerre én is itt találtam programot. Nem ezt, de biztos jó lesz ez is.
A teflon nem teljesen tiszta, hogy mit csinál a garat szempontjából. Én egyébként feltettem a rácsot és be is vállt. Elég nagy erővel lövi át a kv-t a major az meg szépen feldarabolja. Egyetlen baja, hogy drága.
Villának az eredeti major villát vettem a Danettiből
A maradék kv kifújására nekem is a labda adta az ötletet, de attól eléggé idegenkedtem, úgyhogy abból egy dugattyút csináltam. Itt azt kell eldöntened, hogy átlátszót akarsz -> plexi cső, amihez viszonylag nehéz hozzájutni (legalábbis 10cm-hez) és van egy bizonos méretpontatlansága, tehát a dugattyúra kell egy "tömítés" amitől légzáró lesz és fel tudja venni a cső pontatlanságát. Ez nálam filc lett. Vagy megcsináltatod az egészet (cső+ dugattyú) egy esztergályossal műanyagból és akkor teljesen pontos minden nem kell külön tömítés. Ez utóbbi ugyebár a fragola megoldása, ő biztosan többet is tud mondani róla, ha abba az irányba indulsz. Úy emlékszem egyébként hogy az ő tapasztalata is az volt, hogy kb. 7-8cm lökethossz kell.Remélem válaszoltam mindenre, de ha nem szólj nyugodtan.
-
bacskait
tag
válasz vtechun #44519 üzenetére
Nem feltétlen. Kotyogósban nem sok tapasztalatom van. A nyáron nyaraláskor megadta magát a kis főzőm termosztátja, akkor használtam. Az is az apartmanban lévő lemezből készült kotyogós volt.
Viszont P&Y GetUp!-ból, az Iberitallal frissen darálva. Én teleraktam a kosarat és forróvízzel készítetem. Iható volt, de hiányzott nagyon a megszokott. -
soldier2
őstag
válasz vtechun #44517 üzenetére
Ha van plussz fedél a kávéra, az vsz nem véletlenül van, bár lehet félreértem amit írni szerettél volna, tégy fel egy képet, meglátjuk miről van szó.
A négyszemélyes kotyogóval jól csak teljes adagot lehet. A frei kávé árából kijön egy kétszemélyes kotyesz, jobb lesz a végeredmény azzal. Darálod, vagy a boltban daráltatod? Ha otthon darálsz, mivel?Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #44520 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ. Így még a csapágyazáson sem töröm a fejem, a legtrükkösebb rész betöltés/pumpálás lesz Még azt szeretném megoldani, hogy valami leszorító erővel hasson a szemekre, de nem akarok tampert és dugattyút cserélgetni sem. Az a bizonyos mérnöki lustaság vezérel. Ha a pumpa és az időzítő jól működik együtt, akkor a betöltés sem kell adagonként. Meglátjuk még.
A tölcsért pedig megrendelem aliexpressről. Teflon bevonatok közül tudtommal létezik antisztatikus változat is, szerintem teszek egy próbát vele. A távoli jövőben még a frekvenciaváltóval való ismerkedést sem zárom ki, ott pedig már lehet fogná a rács az őrleményt. Ez a része még elég képlékeny.
A gratulációval eddig elmaradtam, nagyon szép, igényes munka! Most kiegyeznék hasonló végeredménnyel.(#44512) hifis50: állító kart nem kaptam a darálóhoz, de a tisztítás után már sokkal könnyebben mozog a tárcsa, pedig teljesen nem is sikerült most eltávolítani a kenőanyagot. A tippet pedig köszönöm, egyelőre dilemmázok, hogy rakjak rá gyárit, vagy ha már beindul az átalakítás, akkor kapjon egyedit, nagyobb erőkarral.
-
adp
őstag
válasz SierraFox #44515 üzenetére
Koszi
De ezt nem tudom ertelmezni: ''10%- erejéig ajándékba adjuk a megjegyzés rovatban általa megadott kávé fajtát'' miert kell beirni akarmit is miert nem adnak siman a vegosszegbol 10% kedvezmenyt?! Vagy en ertek felre valamit?De attol meg valaki csatlakozhatna rendeleshez
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz Bazsee71 #44523 üzenetére
Igen, alacsony fordulaton megfogná az őrleményt a rács. Ott már nagyobb szerepe van a garat hozzáférhetőségének. A teflonozással kapcsolatban is van némi tapasztalatom. Nem tudom milyen technológiával készülne az az antisztatikus bevonat, de gyanítom, hogy ugyan úgy mint a többi: égetéssel. Ettől a tölcsér külső króm része elszíneződhet. Én egy szűrőtartó kar belsejét és a kifolyó csőrt teflonoztattam ki, és nagyon enyhén annál is látszik némi elszíneződés. Nem zavaró egyébként.
-
Upo
addikt
válasz vtechun #44519 üzenetére
Nem biztos hogy jobb. A szokásos hatásvadász marketingszöveg az rajta van, a stílust a műsoraiból ismerjük. Nem tudjuk, mennyi kávé van benne, és mennyi széna/szalma/stb. Meg ugye az ízesítők/adalékok. Ezek azért elég jól elfedik az eredeti kávé ízét, még az is lehet, hogy a karavánból is lehetne némi ízesítéssel "jobbat" csinálni.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Bazsee71
őstag
válasz pacuha69 #44525 üzenetére
Köszi a megerősítést. Úgy sejtem ez a tölcsér kevésbé minőségi darab, mint egy szűrőtartó kar, így még jelentősebb elszíneződés várható. Ha kifog rajta, akkor legfeljebb kívülről is kap egy bevonatot, azzal sem lesz csúnya. Azt meg már most látom, hogy egy Dremelt muszáj lesz beszerezni.
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #44523 üzenetére
hát az a tölcsér igen vékony, szerintem 1mm vagy inkább alatta. Nyilván a célnak azért megfelel, de a teflonozásnál ezzel számolj. Az adagonkénti őrlés szerintem működni fog, ugyanilyenek a gyári megoldások is. Azzal viszont számolj, hogy akkor nem tudod majd a garatot pumpálással tisztítani.
Ez utóbbi esetben nekem jobb ötletnek tűnne a nem átlátszó műanyag cső használata, hogy ne kapjon fényt a bab, de igazából az ilyen babkezelési bölcsességek nem az én asztalom... -
Bazsee71
őstag
válasz mester6 #44530 üzenetére
Nem-nem, csak idő hiányában a nyáron nem haladtam vele semmit, és már az októberi hétvégék is be vannak táblázva. De már kezdi megadni magát a popcorn gép, szóval lassacskán össze kell állítani. Az alkatrészeket már begyűjtöttem, még a "dobozolásán" megy a gondolkodás, szeretnék egy praktikus, kompakt kialakítást. Házi CNC gép/3D nyomtató hiányában mindenre ki kell találni a polcról leemelhető, átalakítható megoldást.
-
vtechun
veterán
válasz soldier2 #44522 üzenetére
Ez a kis fedelecske(egy zaccos főzet után - nem én raktam fel) . De mitől függ, hogy 2 vagy 4 személyes lesz a kávé? Vagy a kis kávétartályból (amibe rakom a kávét) kellene kisebb és nagyobb is? Vagy nem rakok bele annyit, ha két személyre akarok? A Frei cafeban őrlik, elvileg kotyogósra...
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #44533 üzenetére
A kotyogóst többé kevésbé fix kávémennyiségre gyártják, ezért van 1,2,3 sőt 50 személyes is. A nagy kotyogóba kevesebb kávét rakni nem jár jó eredménnyel, hiszen ha nincs tele a kávétartály, akkor ott főzés előtt pang a víz, nem lesz jó a végeredmény. Ha két személyre készítesz kávét, kell egy kétszemélyes kotyogót venned, nincs más út. A kis fedél meg kell, mert ez tartja vissza a zaccot, hogy ne kerüljön zacc a kávéba.
-
vicces
addikt
Már kapizsgalom miről szól a topic..
Tegnap az első shot majdnem jó lett, de ma reggel a második kV ebből a német misung kvbol tökéletes lett. És nem spriccelt. Gondolom ennyit számít a frissesség. Bár gondolom ebben a robuszta résznek is volt szerepe.:)
-
adp
őstag
válasz soldier2 #44534 üzenetére
En koleszos eveim alatt foztem jo par szaz vagy inkabb ezer kavet mezei kotyogon.
De semmi kulonbseget nem vettem eszre azon hogy mikor milyen aranyokkal foztem. Max neha erosebb neha gyengebb lett..
foztem 3 adagoson is 1.5 adagokat jobb is volt mint ha teli toltottem volna mert ugy mar hig volt. Ez tokre kotyogo fuggo. Persze a nagy asszem 6adagoson nem foztem magamnak sose 1-2 adagot.
Aztan mikro beleastam magam a kvzasva foztem frisset is ( pacific rome, meg meg robis blendet de ihatatlan szarok voltak azok gondolom a robuszta szenne egett)
Legelfogahatobb ami aranylag jo volt a lidls bio kv, bolti kavekat nezve.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #44529 üzenetére
Arra gondoltam, hogy az itt található dugattyút csináltatom meg rozsdamentes acélból, amolyan köztes darabnak, csak az alsó része lenne meg, az pedig sűrűn lyuggatva, hogy a levegő át tudjon hatolni rajta. Ez nyomná lefelé a kávét, és efelett lenne a pumpát helyettesítő dugattyú. Egy 25 centis csőben ~5 dupla adag férne el így. Ha netán túl nagy ellenállást eredményez, és a légáram már nem képes a garat tisztítására, akkor egyszerűen rövidebbre vágom a csövet, és adagonkénti betöltés lesz. A napfénytől való védelmet egy egyszerű UV-szűrős fóliával oldanám meg. Nem kizárt, hogy több sebből vérzik az elképzelés, ez most csak hangos gondolkodás.
-
erik365
senior tag
Bialetti Moka-hoz van valami ajánlott kávé kezdőnek? Daráló még csak elektromos van, de idővel beújítok egy Hario Mini-t.
1.4 T-jet M32
-
adp
őstag
hohóóó mi találtam itt Köszi Bazsee hogy linkeltél az oldalról
[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
válasz erik365 #44539 üzenetére
Nekem a Segafredo Costa Rica bejött, darált verzióban is. Ha lesz darálód, akkor a Pacificaffetól a Panama, Pin-Up is egészen jó végeredményt ad. Ja, vagy P&Y GetUPot is belepróbáltam, az is jó, ha szereted a masszívabb cuccokat.
Forró vízzel töltsd föl a kazánt, ez fontos. A végét ne főzd bele.Cave canem!
-
kk831228
addikt
Megy lefelé az új GC ára, MM-be 85000...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
And06
aktív tag
feltankoltam Paljocnál most egy időre, kaptunk kostolót is a brazil yellow bourbonből, kiváncsi vagyok a gaggián milyen lesz a catlerhez képest, azon igen jó volt
más, van ugye egy utazós brikkám is, amit most használok is. ez is már román gyártású, de mégis sokkal jobb minőségü mint a családban levő másik brikka, ez még nincs egy éves. az enyém nagyobbat robban, a másik meg csak robbangat. és ez már cserélve volt, mert az első még sz.rabb volt. ezek után nem tudom jó szivvel ajánlani a brikkát többé...
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #44548 üzenetére
Nem károgás, ez valós probléma. Szerintem is túl nagy az ellenállás, de ha ez lesz a végleges változat, akkor teszek egy próbát, és hosszabbra hagyom a csövet első körben, a többi tartozék úgyis része mindkét verziónak.
Azon is gondolkodtam, hogy így okafogyottá válhat az arduino időzítő, de ha egyszer megunom az adagolást, és inkább sepergetek, akkor a babtartállyal jó szolgálatot tesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs