Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ziyan

aktív tag

válasz emvy #41350 üzenetére

Tudom, hogy a Java egyáltalán nem lassú, nem is mondtam ilyet, de tény, hogy ehhez sok RAM kell neki. Nálunk is ment Spring cucc 0.25 CPU-val vígan :) de a kolléga azt szeretné, hogy minél kevesebb erőforrásra legyen szükség, és tény, hogy a Java nem igazán memóriabarát, ehhez nehezen talál jobbat a Go/Rust vonalnál. Ráadásul egy bizonyos szintig inverz összefüggés van a CPU és RAM mennyisége között.
    Valószínűleg a trading platformok sem azért választották a Java-t, mert az a leggyorsabb - hanem mert a különbség annyira elenyésző arra a workload-ra, főleg, ha van RAM, hogy összességében jobban megéri a Java. Egy annyira kritikus cuccnál, mint a trading, nem az a fontos, hogy spóroljunk a memóraköltségen.

Nyilván alkalmazásfüggő, de simán beéri a Go/Rust 20-30%-nyi memóriával, és biztos, hogy ha jól vannak optimizálva, egy nagyon picit gyorsabbak, mint a Java/Spring - főleg CPU intenzív feladatokra, multimédia, hirtelen nagy mennyiségű adatfeldolgozás... egy CRUD cuccnál tök mindegy, hogy 1 helyett 0.8ms alatt dolgozod fel a DB adatokat, még ha havi 100 millió request is van... Erről számtalan teszt van, a különbség időben nem radikális, RAM-ban igen.

De ahogyan fentebb is írtam, nagyon kevés olyan eset van, ahol tényleg megéri emiatt a Rust/Go vonal, egy nagyobb framework-hoz képest (akár Python, akár Node, akár Java).
    Egy kicsit sajnálom is, mert szívesen elmélyülnék a Go-ban, csak nem találom hozzá az ideális feladatot :)

Új hozzászólás Aktív témák