Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• modder
    aktív tag

Még csak nemrég kezdtem el tanulgatni a Java nyelvet, de a tankönyv, amit olvasok már többször említette az "interfész" szót, és ezt is: "az osztály által implementált interfészek".
    Később persze ezt is tárgyalja majd a könyv, de már nagyon kíváncsi vagyok rá, beleolvasni meg inkább nem akarok előre.
    Csak egy rövid összefoglalóként mégis, mik ezek az interfészek, mire jók, és mit jelent az hogy egy osztály implementál egy interfészt?

Ha már a könyvben szó esett arról, hogy "az osztály implementálja az x interfészt", akkor gyanítom, hogy egy valós példa is szerepel az interfész alkalmazására.

Többek között azért jó egy interfész, mert elrejti az osztály konkrét implementációját (fordítási időben).

Egy egyszerű példa a Swing ActionListener interfész amit arra használhatsz, hogy gui eseményekre (pl. gomb megnyomása) valamit reagáljon a programod.
    A GUI komponens .addActionListener( ActionListener listener ) metódusának egy olyan objektumra van szüksége, aminek van actionPerformed( ActionEvent e ) metódusa. Tehát létrehoztak neki egy interfészt, amiben deklarálták ezt a metódust, ez lett az ActionListener interfész. Ezzel kényszerítik ki, hogy csak olyan objektumot adjál át ennek a metódusnak, aminek megvan a megfelelő actionPerformed( ActionEvent e ) metódusa.

Vissza a fordítási időhöz: Látható, hogy a Swing készítőket nem érdekli, hogy miután lefordították a Swing library-t milyen ActionListener objektumokat fog létrehozni a fejlesztő, lehet azoknak az objektumoknak hatszáz másik metódusa is, és mindegy, hogy mit csinál. Ami a fontos, hogy a fejlesztő által létrehozott listener objektumoknak meglesz az elvárható tulajdonsága: lesz neki actionPerformed( ActionEvent e ) metódusa.

• Davs
    tag

Még csak nemrég kezdtem el tanulgatni a Java nyelvet, de a tankönyv, amit olvasok már többször említette az "interfész" szót, és ezt is: "az osztály által implementált interfészek".
    Később persze ezt is tárgyalja majd a könyv, de már nagyon kíváncsi vagyok rá, beleolvasni meg inkább nem akarok előre.
    Csak egy rövid összefoglalóként mégis, mik ezek az interfészek, mire jók, és mit jelent az hogy egy osztály implementál egy interfészt?

Egy intefesz csak definialja a metodusok neveit. Ha az osztalyod implementalja az interfesz, akkor az osztalynak definialnia kell MINDEN metodust, ami az interfeszben volt. Ahogy az elottel szolo peldajaban is latod, a MyService interfeszben csak a metodusok neve van definialva. A MyServiceImpl osztaly implementalja a MyService interfeszt, ezert implementalnia kell a get/setSomething metodusokat.

Ez ez egesz iterfeszes dolog pl arra jo, hogy ellenorizni tudod, hogy egy osztaly implementalja-e az adott interfeszt, es ha igen, akkor biztosan tudod, hogy az osztaly tartalmazza az interfeszben definialt metodusokat stb.

• TBG
    senior tag

Pár szó akkor.

Interfész:

public interface MyService {

public void setSomething();
    public String getSomething();

}

public class MyServiceImpl implements MyService {

@Override
    public void setSomething(String something) {
    // Do something...
    }
    @Override
    public String getSomething() {
    return "Some String";
    }
    public void setFoo(String foo) {
    // Do anything else...
    }

}

public class Something {

public static void main(String[] args) {

// Ebben az esetben csak azokat a metódusokat látod, amiket a MyService interfész deklarál....
    MyService myService = new MyServiceImpl();
    myService.setSomething("Hehe");
    String something = myService.getSomething();

// Ebben az esetben látod az interfész által deklarált metódusokat és az egyebeket is.
    MyServiceImpl myServiceImpl = new MyServiceImpl();
    myServiceImpl.setSomething("Hehe");
    String something = myServiceImpl.getSomething();
    myServiceImpl.setFoo("Foo");

// Röviden...

}

}

• MrSealRD
    veterán

Türelem...Olvass tovább és akkor tiszta lesz. Nem véletlen nem tart még ott a könyv, hogy ezt tárgyalja.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés