- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mini-ITX
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #11378 üzenetére
Változatlanul azt mondom, hogy 1,3V vCore és 1,3V QPI (IMC) -ről indítsd a tesztet, és fokozatosan csökkentve tapasztald ki a legstabilabb állapotot.
szerk: mondjuk a 89 fok a magnak nem gyenge...
Lehet h az alaplapi hőfokvédelem miatt áll le a teszt. (default valami 90 fok rémlik)
-
Madn!ght
addikt
válasz
Strix Aluco #11350 üzenetére
Nekem alapfeszen 3,52GHz-en ketyegett 2 éven keresztül gond nélkül. Magasabb fesszel lehet ment volna többet is, de ez így bőven elég volt nekem.
szerk: még annyi, hogy a hőfokok is rendben voltak így, léggel 50-65 fok között mocorgott, vízzel 35-45 fok között.
-
Madn!ght
addikt
válasz
HornedReaper #11117 üzenetére
A haver vertex 2-je meghalt, és cserébe kapta, de közben már vett egy másik 128Gigást.
Ennyit simán megért. -
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #11095 üzenetére
Persze, ez így van. Azért írtam, hogy első körben 15 kör linX jobb szűrő a stabilitás szempontjából, mint az élményindex. Ott is terheli egy rövid ideig a magokat, de kisebb a valószínűsége, hogy azon az 1-2 percen belül hibázik a proci.
Nekem is a játék közbeni stabilitás a cél. Hál' istennek a jelenlegi bclk-n használom már több, mint 1 éve a procimat, és (kopp-kopp-kopp) még sohasem volt egy fagyásom, ill egy kék halálom sem.
-
Madn!ght
addikt
válasz
L1ZRRR #11039 üzenetére
Hát jah. Nekem a 870-em a p55 UD3-ban sem hajlandó stabilan menni 200-as BCLK-n.
Egyébként azon gondolkodtam, hogy kipróbálom 21, vagy 22*200-on. Korábban mintha olvastam volna olyat, hogy valakinél 20-as szorzón nem működött a tuning, viszont másik szorzóval (akár magasabban is) hibátlan volt ugyanazon BCLK frekvencián.
-
Madn!ght
addikt
válasz
kicsiultra #11004 üzenetére
Én Arctic Cooling MX4-et használok teljes megelégedéssel. Csak ajánlani tudom.
-
Madn!ght
addikt
válasz
Motion_Blur #10974 üzenetére
Az se rossz!
-
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #10972 üzenetére
Süsd ki a "zsírját"!
Hány fokot produkált egyébként teszt közben?
-
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #10965 üzenetére
Zsír!
1,4V-ot adtál neki?
-
Madn!ght
addikt
válasz
lizRRR #10951 üzenetére
Az ismerősöm meg most rakatott össze egy gépet, és nem működött a zsír új Z77-es lapban a videokártyája. Másnap azt mondták garban, hogy a PCI-E 3.0-s foglalatban nem működik a radeon 5850-e, mert az PCI-E 2.0 szabványú. Taps!
Mind1 nem vitázom, csak próbálom elképzelni a gyakorlatban, hogy a láb alá van hajolva a proci alá. Azt nem lehet észrevenni beszereléskor?
A kitört láb már elképzelhetőbb, mert az lehet, hogy első ránézésre fel se tűnik.
-
Madn!ght
addikt
válasz
lizRRR #10948 üzenetére
Az alaplapon foglalat van. Abba - szésőséges körülmények között - max beletörhet egy láb.
Változatlan az álláspontom, szerintem el se indulna a gép, ha vmelyik lábbal lenne baj (abból az 1156 db-ból
)
Esetleg még a memófoglalatot kellene megnézni. Láttam már olyat, hogy a porcicák szépen eltakartak 1-2 érintkezőt.
-
Madn!ght
addikt
válasz
lizRRR #10946 üzenetére
az alaplap tüskéit nézze meg h nincs-e el görbülve - nem, még mindig a proci lábairól beszélünk. Az alaplap lábait ne is keresse...
Egyébként meg ha el lenne görbülve vmelyik láb, be se tudná tenni a foglalatba a procit, illetve le se tudná zárni a biztosító kart, ami a foglalat mellett van.
Szvsz vagy a proci memóriavezérlőjével történt vmi (habár ha tökéletesen ment Motion_Blurnál, ez kevésbé valószínű), talán szállítás közben, vagy a feszültségkiosztással lehet még vmi. Esetleg ne AUTO-n legyenek a modulok feszültségei, hanem állíts nekik 1,65 -1,666V-ot. (vagy ha 1,5V-os akkor annyit)
-
Madn!ght
addikt
válasz
Motion_Blur #10944 üzenetére
Sztem a proci lábaira gondol...
-
Madn!ght
addikt
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #10911 üzenetére
Szvsz az órajel-et igazából nem fogják tudni addig felpumpálni. Ha azt veszem, hogy 2007-ben az X2 4200+ -om 3 GHz-en járt, mostanság inkább a 4-4,5 GHz "dívik", akkor elég lassúcska az órajel emelkedése, ellenben a magok számának gyarapodása.
Kérdés, hogy lesznek-e progik, amik ki is fogják ezt használni. Nyilván a jelen számít, most pedig ami van, az elég arra, amire kell.
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #10907 üzenetére
Én FullHD-ban BF3-zok, ami azért igényli a teljesítményt. Sokat gondolkodtam rajta, hogy cseréljek-e platformot, de tulajdonképpen a jelenlegivel is megvan a 60-70 FPS átlagosan.
(pedig nekem csak egy minimális alapfeszes tuningom van)Abból a szempontból érdemes lett volna/lenne még most váltani, hogy valamelyes eladható a s1156. Persze a 40-50k-s felár nem feltétlenül éri meg azt a 10-15 fps-t, viszont hosszabb távra rendezkedhet be az ember.
Kár vitázni rajta, melyik éri meg. Mindenkinek a saját pénztárcája fogja eldönteni.
Az én pénztárcám úgy döntött, hogy marad a s1156, míg nem érzem azt, hogy kevés lenne a teljesítménye. A szendi biccs sztem kimarad, talán majd a 2nd gen ivy-k. (ha lesz olyan)
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #10828 üzenetére
"Ahol víz van, ott szivárgás is."
Ez az esetek 99%-ában nem igaz. Szivárgás akkor lehetséges, ha nem megfelelően húzod meg a csatlakozókat, esetleg használtan vásárolt blokk esetében elöregedett a tömítés, vagy ha nincs kitakarítva, és túlnyomás keletkezik.
Mindezek kiküszöbölésére feltöltés közben a tápot csak a vízhűtésre kötöd, míg feltöltöd. Eközben papírtörlővel kibéleled a kényes helyeket (csatlakozóknál) Kb mire feltöltöd a rendszert úgyis kiderül, ha vhol szivárgás van.
Ergo szivárgás csak "user error" esetén valószínű.
Ha új termékekből pakolod össze, akkor a szivárgás gyakorlatilag akár évekig kizárható. (úgyis hamarabb cserélsz alaplapot, procit, vga-t, melynek következtében le kell engedned a folyadékot a rendszerből, majd ismét összeraknod, feltölteni, etc.)
Szerk: még annyi, hogy én is csak a VGA miatt kezdtem bele a vízba, mivel nem találtam elfogadható áron normális léghűtőt rá. Nyári melegben, de még télen is beleszaladt a 80 fokokba a GTX 480. Ilyenkor az egész házat felmelegítette, pedig nem kis darab. Mire kiszámoltam mennyiből hozhatnám ki rá a vizet, úgy döntöttem, hogy a CPU-t is a rendszerbe kötöm.
Nem bántam meg, mivel most, hogy 30-35 fok közötti a szobahőmérséklet, játék közben sem megy a proci, és a VGA 50 fok fölé.
Korábban az Armageddonnal a proci 50 fok volt terheletlen állapotban, játékban kb 65 fok. A VGA terheletlenül 50 fok alá soha sem ment, míg játék közben 75-80 fokig forrósodott.
-
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #10825 üzenetére
A H80 2 ventivel szellős házban hozza kb a Noctua teljesítményét.
Egyébként az apróból használt+új alkatrészek összeválogatásával 30k-ból ki lehet hozni egy egyedi proci vízhűtést, amely sokkal hatékonyabb tud lenni, mint a Corsair kompaktok.
Én alkalmi árakon fogtam ki az apróból 1-2 alkatrészt, így 45k-ból levizeztem a VGA-t és a procit is.
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #10804 üzenetére
No, csináltam egy kis tesztet.
Tudom, nem egy tuningbajnok proci, de evvan'.1. KÉP: LinX közben (max 66 fok)
2. KÉP: Közvetlenül LinX után (43 fok)
3. KÉP: kb 5 perccel LinX után
Szoba hőmérséklete: 33 fok (
)
Hűtés: H2O
Víz hőfoka:
- teszt közben: 37 fok
- teszt előtt/után: 34,5 fokCPU: i7 870@3,52 (160 FSB) 1,175V
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #10804 üzenetére
Monitorozom az asztalon lévő minialkalmazással.
-
Madn!ght
addikt
válasz
dobobazsy #10773 üzenetére
Ki kell tesztelni először a legmagasabb, egyben még nem káros feszen. Ha stabil, akkor szépen lassan lehet csökkenteni a VCORE/VTT (IMC) feszt.
Ahogy írták a srácok a E1st, C1e, Turbo Boost funkciókat érdemes kikapcsolni, mivel csak bezavarhatnak.
Természetesen mindehhez elengedhetetlen, hogy a lap megfelelő bordákkal legyen ellátva, valamint a proci se menjen tartósan 80 fok fölé. (többen tapasztaltunk belassulást, ill. akadozásokat 80 fok fölött)
(de ha beirod a topik keresőjébe, hogy 20x200, vagy hogy 4GHz, elég sok korábbi tapasztalatot, ill. beállítást megismerhetsz)
-
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #10767 üzenetére
A droppolás csökkentéséhez pedig érdemes az LLC-t (load line calibration-t).
-
-
Madn!ght
addikt
válasz
Formaster #10762 üzenetére
Pár hsz-szal feljebb írta, hogy 23 fok volt a szobában.
(#10763) dobobazsy: nem törvényszerű, hogy menjen a proci 4GHz-en, még ha 10-ből 8 tudja is.
itt többen 4 GHz- fölötti teljesítményt ki tudnak préselni i7 860/870-ekből (akár 1,3V alatt) de pl az enyém már 170-es FSB-n is hibát dob.
-
Madn!ght
addikt
válasz
Motion_Blur #10733 üzenetére
Az úgy kellemes.
Nálam mostanában a kánikula szépen felmelegítette a lakást, és persze a szigetelt ház átka, hogy kihűlni sem akar egykönnyen.
32 fokos vízzel játék közben már néha 45 fokra is felmegy a proci.
-
Madn!ght
addikt
válasz
Motion_Blur #10717 üzenetére
Hány fok volt a szobában?
-
Madn!ght
addikt
válasz
ricshard444 #10707 üzenetére
Ugyanez a szitu nálam is, 1.35V-tal (vcore és qpi) sem stabil. 10 kör linX körül hibát dob. Meguntam a próbálkozást és hagytam 160-as FSB-n alapfeszen.
-
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10664 üzenetére
Most, hogy vízhűtés került a gépbe, nekifutottam ismét a 4GHz-nek, de nem akarta az igazat. 1,35V Vcore, ill 1,35V QPI mellett sem akart lefutni a linX.
Már beletörődtem, hogy egy antituningos 870-et fogtam ki.
A 160-as FSB-t alapfeszen hozza, az meg egyelőre elégnek tűnik.
-
Madn!ght
addikt
válasz
ricshard444 #10662 üzenetére
A p55 8x/8x-as Crossfire-ja 5%-kal gyengebb, mint a 16x/16x.
Korábban én is agyaltam ezért váltáson, de lebeszéltek róla.
szerk: mondjuk a 7970-nél egyébként is procilimit van, nem?
Szvsz x58-cal sem járnál jobban.
-
Madn!ght
addikt
válasz
SkyTrancer #10609 üzenetére
Igaz, megnéztem a hűtőt, tényleg elég soványka.
-
Madn!ght
addikt
válasz
SkyTrancer #10606 üzenetére
Sztem rosszul tetted fel. Nézd meg, hogy nem fekszik-e fel valahol a hűtő.
-
Madn!ght
addikt
válasz
SkyTrancer #10604 üzenetére
80-90?
Az nem túl egészséges! Inkább addig ne tuningolj, míg nincs rendes hűtőd. -
Madn!ght
addikt
válasz
ricshard444 #10561 üzenetére
1 másodpercet kiszúrsz?!
Nem gyenge.
-
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #10508 üzenetére
Na tessék...
-
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10480 üzenetére
Az ASrock tudomásom szerint az ASUS leányvállalata.
-
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10477 üzenetére
Az ASrockokról (főleg a magasabb felszereltségű) lapjairól elég jó visszajelzéseket hallok, ezért is az említett típus felé hajlok.
Sajnálom, hogy a Giga lapok ennyire leadtak a nívójukból, remélem összekapják magukat, és nem jutnak az Abit sorsára...
-
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10471 üzenetére
Mármint a giga p55 UD3-nál?
-
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10460 üzenetére
Sztem az lesz, hogy az alaplap+proci kombót 1:1 cserélem i7 2600-ra. i5 2500k-ra való cserére már most is lenne lehetőségem, de még gondolkodom kicsit...
-
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10458 üzenetére
Köszi srácok!
Még meggondolom, mi legyen. Igazság szerint csak játékra használom a gépet, nekem csak az fps számít. Alapvetően nem akartam platformot váltani, mert elégedett vagyok a gép teljesítményével. Csak gondoltam, ha már úgyis darabokra szedem a vasat, akkor lehet egyúttal fejlesztek is. 2 éve van nálam az alaplap, kiszolgált már egy i5-750 -et, illetve remek párost alkot a jelenlegi 870-emmel is.Az SB-re váltás ismét egy hosszabb "házasság" lenne. Egy ASrock Z68 E3 G3 lapot néztem ki, mellé pedig vagy egy i5 2500k-t, vagy egy i7 2600-at. Egyelőre megvárom a fizut, addig is alszom rá párat.
-
Madn!ght
addikt
-
Madn!ght
addikt
válasz
ricshard444 #10418 üzenetére
Még annyi, hogy ha 4 memóriamodulod van, akkor még a RAM-okat 2T-be érdemes beállítani.
-
Madn!ght
addikt
válasz
ricshard444 #10334 üzenetére
1,5V???
-
Madn!ght
addikt
Szia!
Jelenleg csak gyári hűtővel alapfeszen tudom használni, ami ennél a procinál 4Ghz-körül van a max. - Ezek a procik általában feszültségemeléssel tudják a 4GHz-et. Az alapfesz (ha jól emlékszem) 1,15V, visztont a 4G-hez már 1,3-1,4V közötti Vcore ill. QPI feszültség kell. A feszültségemelés sajnos a CPU hőmérsékletének emelkedését vonja maga után, ergo a gyárinál jobb hűtést célszerű használni. Alapfeszen (vagy minimális 0,02V feszemeléssel) szerintem a 160-as FSB-t el is viheti, így szuinkronban használhatod a RAM-jaid gyári maximális FSB-jével (1600MHz-en).
ez ki tidja hajtani a procit, vagy valami komolyabbat nézzek? Valahol olvastam hogy a memónak 4-csatornásnak kell lennie - a dolog fordítva működik, magasabb órajelű processzor jobban kihajtja a RAM-okat. Az 1600MHz-esek szerintem elegendőek egyelőre, ha pedig később még magasabb órajelen szeretnéd a procidat hajtani, akkor lehetőséged van visszaosztani a memóriák FSB-jét.
Valahol olvastam hogy a memónak 4-csatornásnak kell lennie, mert az i7-kihasználja. ezt honnan lehet tudni? vagy mindegyik 1600-memó már ilyen?
- A s1156 architektúra 4 csatornán képes kezelni a memóriákat, ergo párban érdemes a memóriákat használni. Részedről a 2x4 GB teljesen jó választás, így nagyobb eséllyel tudsz a memóriák időzítésén finomítani. (1t-ben hajtani)
Amennyiben "dual kit"-et veszel, ezek már előteszteltek, tehát biztosan megfelelően működnek párban. Ha egyessével szerzed be a modulokat, akkor érdemes pontosan ugyanolyan típust választani, elkerülve az esetleges inkompatibilitásokat.Jah és milyen hűtöt érdemes venni rá, nem akarok sok pénzt rááldozni max 7-8k-t majd nyár körül. - 7-8 k körül mondjuk egy Cooler Master Hyper 212+ -t javasolnék, 2 db ventillátorral felvértezve (1 van hozzá gyáéilag). Javaslom, hogy nézz szét itt az aprón, mert a boltinál jóval olcsóbban tudsz kifogni megfelelő hűtőket.
A teljesség igénye nélkül, ezeket tudom ajánlani:
- Alpenföhn matternhorn
- Prolimatech megahalems (ez már inkább felső kategória)
- CM Z600Alapfeszen ezek is remekül kordában fogják tartani a procidat.
A későbbiekben a tuning beállításokban majd külön hsz-ban segítenek a guruk.
-
Madn!ght
addikt
válasz
ittakary #10276 üzenetére
Én 212+ -ról váltottam. Ugyanúgy 1000rpm-es ventik mellett 5 fokot javult a magok hőmérséklete.
14-es ventikkel szvsz további pár fokot lehetne nyerni.
Negatívum, hogy 12-es ventikhez nem mellékel a gyártó felfogató kapcsot, így én is 2 oldalú ragasztószalaggal oldottam meg a swif2 120p-k rögzítését.(#10273) csucsbicep: bocs, rosszul fogalmaztam. Alapesetben (2D-ben) 50 fokig nem szokott felmelegedni a proci. Játékban melegszenek a magok 50 fok felé, a swif2-k is ilyenkor pörögnek fel. Elnézést a téves fogalmazásért.
-
Madn!ght
addikt
válasz
peetmaster #10272 üzenetére
Hamarosan lesz egy prolimatech armageddonom eladó.
50 fok alatt passzívan elviszi az i7 870-et. -
Madn!ght
addikt
válasz
csucsbicep #10187 üzenetére
1,35V felett nem adtam neki.
Sanszos egyébként, hogy nem minden beállítás volt a helyén. 10 kör linx után hasalt el mindig.
-
Madn!ght
addikt
válasz
ricshard444 #10185 üzenetére
Rajta vagyok a vízhűtés építésén, ha minden igaz a jövő hét végére össze is áll.
Majd írok egy kis összehasonlítást.
Lehet megint nekiugrok a 4GHz projektnek.
-
Madn!ght
addikt
Emlékeim szerint átlagosan mindkét típusra elmondható, hogy a 20*200-at viszik. A különbség max annyi, hogy hány volt QPI/VCORE-t kérnek mindehhez.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest