- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- Milyen monitort vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Amazon Fire TV stick/box
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
Aktív témák
-
AMDKiller567
csendes tag
Akkor most én jövök be a képbe,aki már látta belülről is a cd-írót írás közben! Volt egy régi YAMAHA 8/8/24-es íróm,és már a végét járta,ezért arra az elhatározásra jutottam,hogy megnéztem,hogyan működik CD-írás közben. Levettem a fém burkolatot bedobtam a CD-t,és véstem! Alulról ír a kis büdös,de olyan szép piros lézer fénnyel,hogy láttam a tetején is a fényt. Amikor a bevezetőt írta,akkor a belsején kezdett,majd kiment a végére,majd elkezdte pörkölni az adatot,mikor a lezárás volt akkor a végén tökölt,majd beugrott a belsejére,és lezárta! szóval tévedés,hogy csak a végét zárja le,hanem ahol elkezdte,ott is odapörköl neki! Érdekes volt látni,hogy a lézer pötty kifele haladt...
-
warmaster
aktív tag
-
mojo
csendes tag
Mindössze meg 1.5 óra alatt meg volt a reinstall :)
3.13 is felment, egyelőre működik minden (kopp-kopp), bár cd-t még nem írtam. -
fokukac
nagyúr
milyen alaplapod van? AMD-s ? azon belül nforce2 lapkakészletű? mert akkor lehet, hogy drivert kell frissíteni... (3.13)
------------------------------
de ilyet még nem hallottam, hogy az sp1 nem enged cd-t írni...
esetleg próbáld meg a windows-update-et, ott van valami patch cd-írási problémákra...
legalábbis a legutóbbi win-telepítésemkor asszem volt... -
mojo
csendes tag
Leszedtem SP1-t az XP-ről, így tudtam pár lemezt írni :F
-
mojo
csendes tag
Help!
Bedöglött az otthoni cdíróm :(
Sebaj, gondoltam veszek egy másikat, de kettőt próbáltam (LG, Asus) és egyik sem érzékeli az üres írható cd-t...
Mennyire általános jelenség ez?
Vagy már mindenki lesz*rja a cd-t és DVD írót kell venni? -
Pharaoh
aktív tag
Legegyszerűbb egy Discman-ben megnézni hol a lézer, ott jól lehet látni.
-
Karex
senior tag
válasz
agrarfiatal #37 üzenetére
Easy pc-ből én is megvettem az első néhány számot. Aztán az összes többit, mert úgy gondoltam, összerakva majd jó pénzt lehet szakítani érte.:D
Azóta is itt áll a szekrény alján, és ha rossz napom van, előveszem, hogy röhögjek egy jót.:)) -
GuMipOkE
senior tag
Vannak kreativ elmék. :DDD
Szép az élet! :)) -
agrarfiatal
senior tag
unokatesóm annak idején járatta az easy pc-t
persze hogy tanuljon a gyerek - belenéztem és kész katasztrófa az az ''újság''
cd újraírónál pl azt írta hogy az újraírást egy olyan fej végzi mint ami a wincsikben van.
erre varjatok gombot -
e-biza
őstag
nem azért de számomra nem derült ki az elejéböl hogy a tanár a hülye :) vagy egyáltalán hogy lenne tanár :)
-
kapcs-ford
őstag
ha akartok igazi jégvirágot akkor dobjátok be a mikroba 15sec-re.... és látni fogja a tanárod hogy hova nem ìr az ìrò:))))
-
rATdrAgOn
senior tag
Lehet, hogy azt hitte hogy van diszk a '64-ben, mert eleg sok olyan '64-et lattam, aminek kellett 1-2 nap mire elfelejtette a ram a tartalmat... ugyanis gyarilag nem DRAM volt bennuk, hanem SRAM es azert a '64-ben voltak kondik szep szammal, tudta az tartani memoban levo adatokat (nekem is van egy ilyen made in usa '64-em, en tortem fel rajta a garos matricat es ugyanezt kepes megcsinalni :DDD)
-
pardoc
tag
válasz
Cathfaern #21 üzenetére
Hmmm...ami azt illeti én is informatika tanár vagyok :) Végzettségileg. De azért ennyire nem vagyok kontár. Egyébként ismertem nem egy nagyon jó infó tanárt, aki csípőből elvállalhatott volna 500-600e Ftos állást. De neki volt olyanja hogy hivatástudat, meg elkötelezettség, meg ideái...szegény :))
-
MasOyama
őstag
Ok. Köszi. Szétkaptuk, és a tanár veszített.
-
MasOyama
őstag
Én tudom, hogy alulról ír, de a haverom nem hisz nekem, ezért kérdeztem itt meg, hogy ő is lássa.
-
Cathfaern
nagyúr
Ja, csak azt nem tudom, hogy miért van az oktatásban az összes :( Várjatok, nem kell mondani, tudom magamtól is: Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja. Btw. nekem is nagyon értelmes infós tanárom volt, neki főleg a kiejtés volt az erőssége.
Pl. space: spész; Windows: vindovs, setup: szetöp (szép, erőteljes magyar ö-vel) -
pardoc
tag
válasz
Cathfaern #15 üzenetére
Nekem is volt egy olyan !informatika! tanárom aki arról beszélt, hogy a C64-ben 64k merevlemez van. Egyszer megkérdeztük tőle, hogy működik a napelemes metró, ezt egy óráig magyarázta nekünk. Jah meg egyszer pucoltam az egeret, és azt mondta hogy ne kaparjam le a görgőről a tapadássegítő gumiréteget.
Szóval hülyék mindenhol vannak :) -
MasOyama
őstag
Látom szinte mindenki félreértette a kérdést. Egy haverom azt mondja, hogy a cd-t a lézerfej felülről írja meg a szuper génius tanára is ezt mondja. Én meg azt mondtam, hogy alulról. Azt mi is kitaláljuk, hogyan kell behelyezni a cd-t.
-
erdoke
titán
Idézet az Írható CD GYIK-ból [L]http://delfin.klte.hu/~nagysz/cdrgyik/cdrgyik02.html#S2-1[/L]:
''Ken Pohlmann: The Compact Disc Handbook, második kiadás, 1992 (ISBN 0–89579–300–8) könyve nyomán:
„Az egyszer írható médiát a hagyományos – csak lejátszható – lemezekhez hasonlóan gyártják. A hordozó itt is – mint a hagyományos CD-k esetén – polikarbonát, ezt egy fényvisszaverő és egy felső védőréteg követi, azonban a polikarbonát és a fényvisszaverő réteg között van egy szerves festékből álló írható felület. … A hagyományos CD-kel szemben egy előformázott spirális barázdával vezetik az írólézert; ez nagymértékben egyszerűsíti az író hardver tervezését, és biztosítja a lemezek kompatibilitását.”
A CD-R alapvetően az alábbi rétegekből áll, fentről lefelé haladva:
címke [elhagyható]
karcolásálló és/vagy nyomtatható bevonat [elhagyható]
UV fénnyel kezelt lakk
fényvisszaverő réteg (24 karátos arany vagy ezüstötvözet)
szerves festékpolimer
polikarbonát hordozó (az átlátszó műanyag rész)
Igen, ez valódi arany a „zöld” és „aranyszínű” CD-kben, de ha a lemezt a fény felé tartjuk, akkor észrevehető, hogy az aranyréteg elég vékony ahhoz, hogy át lehessen látni rajta (a vastagsága 50 és 100 nm közötti). Érdemes megjegyezni, hogy az adatok a címkézett oldalhoz vannak közelebb, nem a tiszta műanyag oldalhoz, ahonnan az adatokat olvassák. Ha a CD-R-en nincs felső védőréteg – mint amilyen pl. a Kodak „Infoguard”-on van – , akkor elég könnyű megkarcolni a lemez felső felületét, és így használhatatlanná tenni a CD-R-t.
A nyomott CD-n alacsonyabb és magasabb területek vannak, melyeket „land”-eknek és „pit”-eknek hívnak. A CD-író lézersugara olyan jeleket hoz létre a lemez festékrétegében, melyeknek hasonló visszaverő tulajdonságaik vannak. A lemezen lévő pitek és landek váltakozása tárolja az információt, ami így visszaolvasható egy zenei vagy számítógépes CD-lejátszóval. Részleteket a (2-43)-as fejezetben olvashatunk.
A lemezek írása a közepüktől a szélük felé halad, ez látható is egy már megírt CD-R-en. A spirális sáv 22 188 fordulatot tesz meg a CD körül, ami durván 600 sáv/mm-nek felel meg. Ha ezt a spirált kiegyenesítenénk, kb. 5,6 km hosszú lenne.
A CD-RW szerkezete eltérő:
címke [elhagyható]
karcolásálló és/vagy nyomtatható bevonat [elhagyható]
UV fénnyel kezelt lakk
fényvisszaverő réteg (alumínium)
felső dielektromos réteg
felvételi réteg (fázisváltó film, az a rész melynek változhat a szerkezete)
alsó dielektromos réteg
polikarbonát hordozó (az átlátszó műanyag rész)''
[Szerkesztve] -
e-biza
őstag
a topic amúgy értelmes kérdés. hogyan irja fel? ahogy emélkszem, a fej beleirja egy ''festékbe'' és különböz mélyre éget, attol függ az adat. de mégis, hogyan olvassa ki utána hogy mivan ott? :)
-
pardoc
tag
válasz
kapcs-ford #7 üzenetére
Belülről kifelé. Nézz meg egy CD-t amit félig rax csak tele, lehet látni meddig írta, és ha összhasonlítod egy megíratlan CDvel, akkor már azt is el tudod dönteni, melyik a nem megírt és megírt része. (árnyalatban eltér)
Asszem óramutató járásával megegyezően forog a CD mikor írja (akkor is). De ez szerintem tök mindegy...vagy akarsz készíteni egy CD írót? :) -
fokukac
nagyúr
ez fájt....
-
kapcs-ford
őstag
hmmm... `és kívülr``ol befelé ìr vagy ellenkez´´oleg?? és óra járás´val megegyez´´o?
-
-
törölt tag
Alulról.
-
MasOyama
őstag
A kérdés egyszerű. Hogyan írható meg egy lemez? Alulról, vagy felülről írja meg a lézer?
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest