-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
csabyka666
veterán
válasz Kernel #46499 üzenetére
Rendben. Akkor ha jól értem, itt is a névleges kapacitás tizedével kell tölteni, a manuálisban gondolom ezt adom majd meg.
12V/2A-es adapterem van az IMAX-hez, de persze, visszaveszem a töltőáramot.
Ha már itt tartunk, egy kérdés régóta foglalkoztat! Ez az IMAX töltő 11V-tól 18V-ig használható, mármint ekkora adaptereket lehet rárakni bemenetként. Én 12V-ossal használom, de az nem fér a fejembe, hogy hogyan tudja tölteni a 18V-os akksikat ekkora bemenetről? Bár ilyet nem töltöttem még vele, de igazából már azt sem értettem, hogy a 12V-os Pb akkumulátorokat hogyan tudja 14V fölött tölteni?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
And
veterán
válasz csabyka666 #46502 üzenetére
"[..] de az nem fér a fejembe, hogy hogyan tudja tölteni a 18V-os akksikat ekkora bemenetről?"
Pedig a megoldás viszonylag egyszerű: DC-konverzió. Az adatlapja említi, hogy legfeljebb 50W töltőteljesítmény áll rendelkezésre, és egy összefoglaló táblázatot is tartalmaz, amely megmutatja, hogy a kémia és cellaszám (végeredményben: a teljes pakk névleges feszültsége) függvényében mekkora lehet a legnagyobb töltőáram. Ahogy a névleges feszültség növekszik, a töltőáram maximuma egyre csökken. -
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #46502 üzenetére
Rajzon is látszik a VT13 és VT15 FET-ekkel megoldott kapcsolás, ami feszültségnövelésre és csökkentésre egyaránt alkalmas.
- Step-down módban a VT13 kap impulzusvezérlést, V15 szakadás.
- Step-up módban a VT15 kap vezérlést, a VT13 vezet.
- VT2 véd a betáp fordított polaritása ellen, GND-ágat megszakítja.Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
csabyka666
veterán
@ And, @ Kernel: Köszi a segítséget mindkettőtöknek!
Mindig csodálkozok, hogy vannak emberek, akik önzetlenül is segítenek a többieken...
Szerintem ma nem jutok el a töltésig, talán csak holnap, de ha megakadnék vele, szólok mindenképp!
Van itthon egy 12V-os fúrógépem, az is halott(nak látszik). Próbáltam korábban tölteni egy hozzá való töltővel, de el sem indult a töltés. Kérdezlek benneteket, hogy a NiCd akksikat (szerintem ebben is az lehet, 10 db sorban) lehet úgy éleszteni, mint a Pb-t? Jópár autó- és fűnyírótraki akksit felélesztettem már, valamelyiken 12V helyett csak 4V volt (volt volt...), aztán itt a PH-n kaptam azt a tippet, hogy 12V-os adapterrel kössek sorba egy izzót áramkorlátozás céljából, és így élesszem fel az akksit, hogy aztán az IMAX tudja majd tovább tölteni.
Szóval ez működik a NiCd esetében is?[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #46507 üzenetére
Lehet próbálkozni, lórugással is. Ilyenkor az akku sorban akad harmat gyenge, aminek a töltés tároló képessége töredéke az eredetinek.
(Talán egy 2,5-ös fúrót elvisz puha fába. )[ Szerkesztve ]
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #46507 üzenetére
Itt egyenként is hozzá lehet férni a cellákhoz, ezért először is állapotfelméréssel célszerű kezdeni, vagyis rámérni minden cellára egyenként, bármiféle töltés előtt.
Amelyik 0,9-0,8 V alá süllyedt, ott már valószínűleg gondok lesznek, nem fogja tartani a töltést hosszabb távon. Ez pedig a soros körben a szokásos kellemetlenséggel jár: az erősebb többi legyőzi a gyengébbet, terhelés hatására átfordul rajta a feszültség, átpolarizálódik, ami különösen káros.
Ilyenkor jól jön egy regeneráló töltő, amivel egyszerre csak egy cellára lehet csatlakozni, végeredmény is kétes.
Lehet közötte olyan 0 V-ra merült, többé-kevésbé zárlatos cella is, amit akár rövidre is lehet zárni, hogy ha már hasznot nem hajt, legalább ne is vesszen rajta semmi. Csak ezzel persze csökken a soros feszültség.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz Heimdallr75 #46512 üzenetére
Mennyire alapzajos?
-
Heimdallr75
őstag
válasz krisztianAMG #46513 üzenetére
Hétvégén tudok választ adni rá, jelenleg méteres lengőkábeleken log rajta minden, tv fejhallgató kimenetről próbáltam.
szerk: (lehúztam a bemenetet róla, 75%ra tekerve a potit hallható már ,de nem zavaró)
[ Szerkesztve ]
الغريبة في هذا الكوكب
-
Lompos48
nagyúr
válasz Heimdallr75 #46512 üzenetére
Használd egészséggel!
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a kínai halogéneknek tápellátást biztosító trafók esetében a kimenetnél a teljesítmény megjelölés az trükközés nem?
Érzésre egy ilyen apróság egy 60W-os fogyasztót nem tudom, hogy elbírna-e... Nekem B osztályú kommersz erősítőbe kellene, aminek jó a váltóáram is (elvileg van a kapcsolásba beépítve egyenirányítás)... De 12V2A kell neki... vajon elég oda a képen lévő csoda? -Kétlem, de hátha...
*lehet, hogy ők úgy értik, hogy egy 60W-os izzónak megfelelő fényességű halogént elbírna, ami gondolom közel sem vesz fel 60W-ot...
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz csubuka #46516 üzenetére
Egyik haver vett egy kínai powerbank-ot, az 5V-on 1000A-t tudott leadni. A leírás szerint legalábbis, de nem mertük kipróbálni!
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
válasz csabyka666 #46517 üzenetére
Sajnos ez is elég hasonló lehet, de egy B osztályú 2*15W-os erősítőhöz még jó lehet. Talán
-
Franticfox
tag
Sziasztok!
Rögtön a közepébe: barátnőm lába sikeresen beleakadt a laptopból kilógó fejhallgató vezetékébe, mégpedig oly módon, hogy rögtön ki is tört a jack aljzatból egy darab, így most már alkalmatlan is különféle ideiglenes támasztások nélkül audio jelek külvilágba történő közvetítésére.
A kérdésem az lenne, hogy tud-e valaki egy helyet/szakit, ahol/aki emberi áron új csatlakozót tudna forrasztani rá? (sajnos a letört darab nem lett meg, így a pillanatragasztó kilőve.)Előre is köszi,
Franticfox
[ Szerkesztve ]
''Monas apó legyintett. Két kézzel is.''
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #46510 üzenetére
A szokásos töltőáram többszörösével pár másodpercre és egyszerre csak egy cella.
mezis
-
csabyka666
veterán
-
mezis
félisten
válasz csabyka666 #46521 üzenetére
Azért pár másodperc csupán. Először melegszik, majd aztán durran.
Egyébként semmi értelme. Nincs gyakorlati haszna.[ Szerkesztve ]
mezis
-
orion1025
őstag
Üdvözlet!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy 9PIN-es RS232 csatolóról, le tudok-e venni fix 5V-ot? Találtam egy leírást, miszerint a 9-es érintkező ezzel az értékkel rendelkezik, de rutinosabb fórumtársaknál is érdeklődnék.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #46516 üzenetére
Annak lényegében a feltüntetett teljesítményű izzót (nem erősítőt) el kell bírnia, másképp még a kínaiak sem tudnák eladni. De egy ilyen elektronikus trafó különbözik a szokványos kapcsolóüzemű tápegységektől:
http://sound.westhost.com/lamps/elect-trans.html
Szintén kapcsolóüzemű, de például nincs benne szűrőpuffer, sem primer, sem szekunder oldalon. Ennek köszönhetően nem csak a mérete kicsi, de jelalakja az 50 Hz (pontosabban 100 Hz) hullámzását követi, ami egy izzólámpa szempontjából közömbös:
Nincs visszacsatolás a kimenetről, vagyis nem stabilizált a feszültség, az impulzusok szélességben nincsenek modulálva, kitöltési tényező 1:1.
Önrezgő oszcilláció alapján működik, vagyis a trafón elhelyezett tekercsekről visszacsatolva gerjeszti magát, frekvenciát az RLC alkatrészek határozzák meg. Alábbi rajz netről származik:
Utána kicsit átszerkesztettem, míg megkaptam egy nálam lévő példány rajzát:
Pár alkatrész, így nem tudtam megállni, hogy ne rajzoljam körbe. Tehát ebből kispóroltak még további néhány alkatrészt, amit a működéshez feleslegesnek gondoltak. A szerkezet ettől még működik is, legfeljebb jobban zavar a hálózatra.
Nem ajánlható viszont HF-erősítő táplálására, mert végeredményben a pulzáló 100 Hz-et kellene szűrni (mintha nem is kapcsolóüzemű, hanem sima vasmagos trafónk lenne). Viszont az ott megszokott 5000 - 10 000 mikrós szűrőkapacitások által okozott terhelésre, a töltőimpulzusokra valószínűleg érdekesen reagálna, 100 Hz zúgó hanggal például, terhelni sem lehetne rendesen.
Ohmos terhelésre van kitalálva.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Gyb001
senior tag
válasz orion1025 #46524 üzenetére
Üdv lenne egy kérdésem. (nem nagyon vagyok otthon elektronikai kérdésekben)
Van egy ehez hasonló 12V ventilátorom. Árthat e neki hosszútávon ha egy 5v 1000mAh os töltőről üzemel? És a töltőnek árthat e? (minőségi raspberri pi hez készült 0-24 töltő)A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz orion1025 #46524 üzenetére
Szükséges hozzá egy 7805, terhelhetősége pedig nem nagy. Pontosan nem emlékszem, de túlterheléssel állítólag nem lehet tönkretenni (áramgenerátoros jellegű).
Nemrég szóba került WinLIRC vevőt magam is építettem soros portra, működött:
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #46525 üzenetére
Emlékezetből írtam, de nem jól, mert nem a kimeneti trafóról van visszacsatolva az önrezgéshez, hanem egy külön kisméretű toroid van erre a célra, ami három tekercset tartalmaz, lényegében a kimenőáram visszacsatolásához.
Mint a fénycsőelőtéteknél is, ami ugyanígy működik, csak ott a Graetz-híd után egy puffer is van, másképp vibrálna a fénycső (alulméretezett pufferrel így is vibrálhat).
A visszacsatolást természetesen úgy értettem, hogy a PWM-tápoknál megszokott DC-visszacsatolás itt nincs (DC eleve nincs), de még csak amplitúdóban sincs szabályozva.
[ Szerkesztve ]
-
orion1025
őstag
válasz Kernel #46530 üzenetére
Ha emlékezetem nem csal, akkor anno RS232-es portról használtam egy noti ventijét, mert az alaplapi szabályzója tönkrement, így amíg megjött a csere alkatrész, addig direktre kötve használtam, csak már nem emlékszek rá, milyen porton keresztül.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #46525 üzenetére
Húha Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő válaszodat!
A szűrőkondi beépítése felmerült bennem is a pulzálás csökkentése végett, abban reménykedtem, hogy nem zavarná meg a működését, viszont a kimenetet rákötve az erősítő egyenirányítójára működhetne.
Akkor elfelejtem, ha eltanácsolsz tőle stabil alkalmazásra, de 350Ft-ért nem volt szívem otthagyni. Kicsit mélyebbre olvastam és 30W-ot tud stabilan elvileg (0.14A/220V az input max), ezt a 60W-ot kamuból írják, rá, időlegesen biztos bírja, amíg valami el nem durran benne, de huzamosabb ideig tuti nem célszerű terhelni.
A linkelt cikk például elég érdekes, itt csöves erősítőkhöz mókolták némi extra bővítéssel...
A nem stabilizált feszültség nem probléma igazándiból itt, a többi általad listázott viszont igen
*De akkor szerinted ha már spórolni akarok, akkor inkább LED-ekhez való egyenfesz kimenetes dolgokkal próbálkozzak?
*Vagy netán egy ATX táp szétbuherálásával? -Csak kíváncsiságból kérdezem, veszélyes szitut nem akarok csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Bocsánat, elég amatőr kérdések.
Fejhallgató erősítővel kapcsolatban kérdeznék. Már régóta használok itthoni zenélgetésre Class D erősítőt. nincs velük bajom, innen jött az ötlet, hogy nem e lehetne hasonló kedvező áron találni füleserősítőt is, mivel néha felmerül az igény egyszerre 2 vagy akár több füles használatára.
Hogyan működnek ezek a több kimenettel rendelkező erősítők? Mindhez külön "végfok" van illesztve csak közös házban, közös tápon?
Nem lehetne megvalósítani valami olcsó dolgot? pl.: ez vagy ez
Esetleg ez a 2*3W nem osztható úgy több kimenetre, hogy egy fülesnek pont elég meghajtást adjon?
Érdekes, hogy a 2*50W körüli Class D ugyanolyan árban van mint egy szimpla egy kimenetes füles erősítő. ... -
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #46534 üzenetére
A PAM8403 például nem alkalmas, mert hídba kötött végfokokat tartalmaz, vagyis földfüggetlen kimenet, 2 db hangszóró, 4 szál vezeték bekötésével. Nem lehet közösíteni egyiket sem.
Fejhallgatónál viszont egy közös GND van. (Nem mintha nem lehetne azt is kétfelé választani, ha nagyon akarná valaki, de egy Jack csak hárompólusú.)
Az LM4881 végfok 2 x 8 Ω impedanciájú fejhallgatót tud meghajtani, ebből következően 2 x16 Ω-osból kettő, vagy 2 x 32 Ω-osból akár három fejhallgató párhuzamos meghajtására is alkalmas lenne. Természetesen a hangerő ilyenkor nem szabályozható külön.
A linkelt SURE panel egy sztereó végfok, egy Jack bemenet és egy kimenet látszik rajta, valamint ugyanazok forrasztható pontjai is. Rá lehet forrasztani több fejhallgatót is, párhuzamosan:
Vagy lehet minden felhallgatóhoz külön végfokot használni, ami külön szabályozható.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz csubuka #46533 üzenetére
Biztonsági szempontból a primer és szekunder közötti szigetelés minősége lehet aggályos, arra oda kell figyelni. A cikkben említett barkácscélra azért is jó, mert a toroidra házilag könnyen rá lehet tekerni meneteket.
LED-szalagokhoz való 12V-os tápegység megfelel, kapható fémházas kivitelben is, vagy egy ilyen olcsóbb (ha 2A-est keresel):
http://www.ebay.com/itm/271719206584
PC-táp is alkalmas, annál szükség lehet egy kis műterhelésre is.
-
Franticfox
tag
válasz Franticfox #46519 üzenetére
Ó, apropó, Budapesten keresek ilyet.
''Monas apó legyintett. Két kézzel is.''
-
csubuka
addikt
válasz Kernel #46536 üzenetére
Köszönöm szépen
A biztonságtól kicsit félek én is, majd megvizsgálom alaposan a beszerzett csodát.
A PC táp esetében a hűtés hangos lenne (az alap zúgás egy erősítőnél nem lenne jó tán), persze, ha tudnám mennyi hőt termel, akkor okosba kiszámolnám, hogy elég-e csak a hűtőborda neki, de ha gyárilag kényszeráramlásúra tervezték, akkor lehet nem lenne jó ezen módosítani. Valamint ott tényleg több a buhera.
Viszont minél feljebb megy az ár, annál inkább egy hagyományos trafó is megérheti. Ezektől a falba-dugós csodáktól félek, a kínai telefonok beszerzésénél is az első dolog a töltőjüket falhoz vágni általában.
Mondjuk 1200 Ft körül 12V2A-es táp fémházban még jó is lehet.
-
szabifotos
senior tag
válasz Kernel #46535 üzenetére
Köszönöm a választ!
Akkor ezek szerint az EHHEZ hasonló erősítőkben 4ddb végfok található?!Jó lenne külön szabályozni mind a 4-et, de akkor nem biztos, hogy megéri nekem 4 ilyen végfokot venni külön.
Talán maradok a 4 párhuzamosan kötött fülesnél. Egy darabig az is megfelel.Mi történik ha paraszt módon a kimenetek elé külön-külön potmétert kötünk, úgy hogy csak 1 végfokot használok? Úgy nem lesz szabályozható a kimeneti jel egyenként? (bocsi ha hülye kérdés..)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #46541 üzenetére
4 db sztereó végfok és párhuzamosítva kétféle csatlakozó:
Négy potméterrel külön szabályozhatók.
Vannak potméteres fejhallgatók is, azt leutánozva lehet bekötni potmétert a kimenet és a fejhallgató közé, ami High End igényeknek ugyan nem felel meg, mert növekszik a forrásimpedancia, de a gyakorlatban működik.
Csak meg kell találni az optimális ellenállású potmétert, mert ha túl nagy, akkor nem fog rendesen szabályozni (például csak végállásban szól), ha meg túl kicsi, akkor növeli a végfok terhelését.
100 Ω alatt lehet próbálkozni, de nem mindegy a fejhallgató impedanciája sem.
-
Gyula84
veterán
hello
esetleg valakinek nincs ARO 320 D szerelési és javítási kézikönyve? villanyt újra kellene húzni
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Van valami ötlet kétoldalas vezető fólia javítására?
Cserélni és újat venni már nem lehet.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #46544 üzenetére
Az ART HeadAMP 4 12V-os tápegységről működik, minden bizonnyal további konverzió nélkül, közvetlen erről megy a végfok.
Elvileg kb. ugyanannyi teljesítmény hozható egy TDA2822M végfokból is, ha azt is DC 12V-ról járatod és ugyanannyi eredő impedanciával terheled, mint a másikat. (A linkelt panelon AC betáp is lehetséges, de a pufferelt DC a lényeg).
Kisebb minőségi különbségek lehetnek a végfokok között, hogy melyik éri el hamarabb a 10 % harmonikus torzítást (amire a max. teljesítményt definiálni szokás), de a kivezérelhetőséget alapvetően a tápfeszültség határolja be.
Áramterhelhetőség szempontjából annyi a lényeg, hogy előbbi 8 ohmmal terhelhető, utóbbi 4 ohmmal is.
A HeadAMP 4 esetében:
Maximum Input Level: +14dBV
Maximum Output Level: 20dB per channel
Output Impedance: 51 Ohms per channel
Power: 12V DC (Adapter included)A megadott 20 dB elvileg értelmetlenség (mihez képest 20 dB?), gondolom 20 dBV akar lenni, ami 10 V RMS-nek felel meg (1V referencia szorozva 10-zel), annak legalább van értelme, mert 12 V tápból reálisan kihozható 10 V RMS.
Eszerint 10 V RMS-ről beszélünk, amit terhelhetsz 32 ohmmal vagy 4 x 32 ohmmal is, ez már mindegy, de egy fejhallgató szétszakítására bőven elegendő.
-
mezis
félisten
válasz darvinya #46545 üzenetére
A régi, hibrid (elektroncső, tranzisztor, IC) "Ráduga" szines TV-m egyik nyomtatott áramköri lapjának (egyoldalas) elégett a negyede , akkor a rézfólia sávokat ugyanolyan nyomvonalon vezetett szigetelt réz vezetékkel pótoltam. Nem sodrottal.
Mégis pontosabban mit kellene javítani ?
[ Szerkesztve ]
mezis
-
kjani18
őstag
válasz szabifotos #46544 üzenetére
Ez talán ugyanannyiért komolyabb LINK
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robotporszívók
- Microsoft Excel topic
- Politika
- Formula-1
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- REpont és hulladékgazdálkodás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- HP ProDesk 400 G5 Mini PC, I5-9500T, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10, WIFI, SZÁMLA, GARANCIA
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest