- TCL LCD és LED TV-k
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Micro Four Thirds
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rp526
aktív tag
-
PuMbA
titán
TV-n a legfrissebb firmware van? Nem kapcsol át PC módra a TV, tedd Blu-ray címkére a HDMI portot. HDMI-t érdemes a HDMI/DVI feliratúba dugni, ha van ilyen, illetve ha nem, akkor az 1-es vagy 4-es portba. RGB Only mód ki van kapcsolva a TV-n? Illetve Színtér auto-n vagy?
-
Rp526
aktív tag
Köszi a gyors választ először is.
HDMI UHD Color be volt kapcsolva, a madVR 10 bit vagy magasabbra volt véve.
Most átállítottam, a kép továbbra is fakóbb mint RGB, + a render time felugrott 100 ms fölé és továbbra sem írta a 10 bitet...
Vmit rosszul csinálok?
Az gondolom mind1 melyik HDMI Portot használom?
-
PuMbA
titán
"A tesztelt film a legújabb Bosszúállók HDR UHD verziója."
A film csak 2K-ban (FullHD-ban) lett elkészítve a bődületesen sok számítógépes effekt miatt, szóval ne ijedj meg, ha nem lesz teljesen éles 4K képminőséged.
"Ha beállítom NVIDIA-ban a YCbCr-re és 10 bitre, akkor vmi förtelmesen fakó képet kapok."
A TV-n bekapcsoltad a Képbeállításoknál a HDMI UHD Colort?
"A D3D11 fullscreen windowed (8 bit) --> ide lehetne bármikor is 10 bit írva?"
Igen, annak kell kiírva lennie
A madVR kijelző beállításoknál tudod megadni, hogy 10 bites a kijelző, ha a HDMI UHD Color-t bekapcsolva a TV-n és NVIDIA vezérlőpultban YCbCr 10bitet kiküldve nem lenne 10 bit kiírva oda.
"A kommentben miért volt a YCbCr?"
Mert RGB 2160p 60Hz-en nincs 10bit, csak 8.
"A 4:2:0 lehetne bármikor is 4:2:2 vagy 4:4:4?"
Nem, mert minden film 4:2:0-ban van, de érdemes 4:2:2-t kiküldeni az NVIDIA vezérlőpultban.
-
Rp526
aktív tag
Sziasztok,
kis stat értelmezésben kérnék segítséget.
Megcsináltam mindent eszerint: (#26645) PuMbA
Beállítottam a MadVr-t az összefoglaló szerinti legmagasabb értékekre. A tesztelt film a legújabb Bosszúállók HDR UHD verziója.
TV: 49KS7000, tudtommal ebben 10 bites panel van. De ha nem, javítsatok ki.A problémám a következő. Ha beállítom NVIDIA-ban a YCbCr-re és 10 bitre, akkor vmi förtelmesen fakó képet kapok. Ha RGB-re állítom, és Teljes Kimeneti Dinamikatartományra, akkor nagyon szép minden. A TV mindkét esetben HDR-re vált.
A kommentben miért volt a YCbCr?
A D3D11 fullscreen windowed (8 bit) --> ide lehetne bármikor is 10 bit írva?
A 4:2:0 lehetne bármikor is 4:2:2 vagy 4:4:4?Előre is köszi!!
Ui.:
Már volt Mad VR + Mpchc kombóm, és régen amikor kitettem TV-re akkor alul csak egy kis sávban mutatta hol jár a film, és nem az mpchc felületét láttam. Most igen.. ez baj? -
-
-
Kleroo
veterán
Kösszenet!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Kleroo #26685 üzenetére
1. Beszerzed a videó 4K SDR változatát. Többnyire minden HDR-es "anyagból" csinálnak utólag előre SDR-re konvertáltat is.
2. Médialejátszó. Ami tud HDR-t, az szinte biztos tud HDR->SDR konverziót is. Már ajánlottak itt típusokat. Neked lehet egy olcsóbb LE-s Amlogic-os Box is megtenné, az is tud szinte mindent. Van Topic-ja is.
3. BD lemezes lejátszó. Lásd feljebb, ha a HDR megy rajta, akkor SDR-re is tudja alakítani. De ehhez az eredeti BD lemez fog kelleni.
4. Ahogy írták keress fw frissítést a TV-d-hez. Ettől még semmiképp sem biztos, hogy tudni fogja, mondjuk csak, hogy azért van rá egy csöppnyi esély. A TV-k lejátszója nem túl jó "alap" úgy általában, mondjuk kb. csak egy plusz (marketing) "ficsőr", aminek aztán örülhetsz, ha az alap formátumokkal elboldogul. Persze TV-je válogatja, vannak azért használhatóbbak is.
-
Joshi
titán
válasz
Kleroo #26685 üzenetére
"Nekem mondjuk ez a HDR-ezés mókusvakítás. ahoz h igazán üssön , kegyetlen fényerőre is képes panelek kellenének, nem ad hozzá az élményhez, de így legalább "nélküle" borzalom a kép."
És ezt a következtetést miből vontad le? Egy nem HDR-es készülékből?(#26686) Fandango sajnos ez nem ilyen egyszerű, pont azért fakó a szín egy nem HDR készüléknél. Ott az a gond, hogy a tévé a HDR színteret nem ismeri és ezért SDR-nek veszi, így eltolódik minden. Ahhoz hogy ez ne így legyen a lejátszó szoftvernek kell visszaállítani a HDR-t SDR-re. Valószínű hogy annak a tévének a lejátszó szoftvere nincs erre felkészítve.
-
Kleroo
veterán
Köszi!
Na ja... 2015ös smart felsőközépkategória, azért nem őskövület, bővebőve elterjedt, kiforrott volt már a 4k világa.
Nekem mondjuk ez a HDR-ezés mókusvakítás. ahoz h igazán üssön , kegyetlen fényerőre is képes panelek kellenének, nem ad hozzá az élményhez, de így legalább "nélküle" borzalom a kép.Az mondjuk szerintem akkoris gáz, hogy így HDR képes TV nélkül kb nem élvezhetőek a hivatlos uhd lemezek. Vagy lemezről netán ez megoldott vhogy?
Megyek is át a TV topicjába, hátha...
-
PuMbA
titán
válasz
Kleroo #26682 üzenetére
" Csak én vagyok helikopter akit felháborít, hogy nincs ezekben egy default profile ami behúzza a helyére a gamma-kontraszt-színeket ha nem épp HDR képes eszközön nézem?"
Az a baj, hogy behúzni nem lehet, számításokat kell végezni, hogy a TV megjelenítési tudásának megfelelően képezze le a dinamikatartományt és színeket. madVR is ezt csinálja és ha megnézed, akkor nem egyszerű számításról van szó, mert azért láthatóan megugrik a GPU használat. Egy ilyet nem tudó TV elhasalna a folyamaton.
PC-n is fakó az összes HDR film alapértelmezetten, hiszen sok lejátszó még nem konvertál HDR-t SDR-ré alapértelmezetten
Minden technológiába egyébként inkább érdemesebb később beleugrani, amikor már minden szabvány kialakult és elterjedt, mert a 4K egyik baja volt, hogy az elején még senkinek se volt fogalma semmiről, hogy mi is lesz a végleges, de a gyártók már rakták bele így félmegoldásba.
-
Joshi
titán
válasz
Kleroo #26682 üzenetére
Nekem nem volt fakó a Sony 49X8505b tévémen, pedig az se volt HDR-es. Igaz hogy már nem emlékszem hogy mivel próbáltam meg hogy, meg aztán már kipróbálni se tudom mert nincs meg. Vagyis faternak adtam, esetleg holnap ki tudom próbálni nála hogy mit csinál a HDR filmmel.
Annyit megnézhetnél, hogy egy HDR demo is ezt csinálja a tévéd lejátszójával nézve?
Itt találsz 4K HDR anyagokat.A tévében milyen beállítások vannak a színtérre vonatkozóan?
-
Joshi
titán
válasz
Kleroo #26680 üzenetére
A Himedia Q5/Q10 Pro, Amlogicos médialejátszók és úgy általában a minőségibb lejátszók tudják a HDR-ről SDR-re visszaalakítást probléma nélkül. A menüben be kell állítani hogy a kimenet SDR legyen és kész, mehet neki akármilyen forrás.
Én nem hinném hogy ezt a MadVR-be ne lehetne beállítani. Ott is ugyan úgy SDR-t kell beállítani kimenetként.
-
Kleroo
veterán
Sziasztok!
Nagy nehezen kinyomoztam, hogy PC-n mit lehet kezdeni az UHD anyagok hányinger fakó-színtelen képével, hisz a madVR megoldja.
Viszont kérdem én: Csak én vagyok helikopter akit felháborít, hogy nincs ezekben egy default profile ami behúzza a helyére a gamma-kontraszt-színeket ha nem épp HDR képes eszközön nézem?
A TV-m ugyanis nem HDR képes, de 4k. Most az összes 4k TV kb kuka emiatt, pedig a HDR előtt elég sok széria kijött.
Vagy lemezről nézve létezne ilyen profil, amit a lejátszó értelmez; avagy a lejátszó megcsinálja amit a madVR?
Szóval a kérdés: bikább, smart LG 4k TV-n lehet e valahogy sakkozni hogy a vinyóra pakolt UHD rippeket normális kontraszttal vigye?
-
Joshi
titán
válasz
Crytek #26678 üzenetére
A NAS gigabit hálón bőven hozza a 4K HDR sebességhez szükséges tempót. Itt a kérdés az ismerősöd felé az lenne, hogy mivel akarja lejátszani a filmeket? Az előbb linkelt NAS-al? Vagy a tévé belső lejátszójával? Ugye azt írtad hogy nem érdekli a média lejátszó, akkor gondolom valamelyik verzió amit megkérdeztem.
-
Joshi
titán
válasz
Crytek #26676 üzenetére
Oké, de azért van a google hogy informálódj, ha meg te sem értesz hozzá akkor miért vállaltad el a dolgot? Vagy legalább kicsit is érdekeljen a téma különben megint csak ott van a kérdés hogy miért vállaltad el? Akkor miért nem ő jár utána a dolgoknak?
Egyébként én NAS-t biztosan nem használnék médialejátszónak, a NAS hálózati háttértár(fölhő) torrent kliens kiegészítéssel. A médialejátszást médialejátszóra kell bízni mert azok funkciói sokkal inkább erre vannak kihegyezve legyen az egy PC is akár.
-
Joshi
titán
válasz
Crytek #26672 üzenetére
"Nem tudom jó helyen kérdezem-e ,de nem találtam idevágó másik témát"
Mondjuk NAS topikok? -
Crytek
nagyúr
Nem tudom jó helyen kérdezem-e ,de nem találtam idevágó másik témát
4K-s videókat szeretne egy ismerősöm hálózaton nézni. Ezekről a szerkezetekről van tapasztalat?
(Ezek mellett természetesen adat tárolás, zene hallgatás stb.. Sima média player nem érdekli)Qnap TS-253B
Qnap TS-253Be
Synology Ds718+
Synology DS218 playVagy mit ajánlotok ami gyors, és tényleg 4k 60fps ot tudja stb..??
mac, iphone okkal nagyon kompatibilis.... -
Liner
aktív tag
Sziasztok. Csak reménykedni merek, hogy jó helyre írok.. Ha nem, elnézést. Valaki segítsen már ki legyen melyik lejátszón lehet legjobb minőségben UHD filmeket nézni? Vinyótartalomra gondolok nem lemezre. Szóval Sm player Bs player stb.. Melyik a legjobb fizetős illetve nem fizetős szerintetek amibe feliratot is lehet rakni!! Jódarabig potplayert használtam mert félkövér dőlt feliratot lehet használni és azt narancssárgára állítom.. Úgy tuti szerintem a felirat. Kirívó mindig látható végülis napszín.. Aztán egyszercsak a frászt hozta rám mert nekiállt akadni és az előző videokártyámnál ez volt az első jel... Halálé előtt. Úgyhogy gyorsan rákerestem és ott láttam, hogy Sm playerben ha akad akkor hardveres a hiba. Azóta nem is játszok mással filmet. Nagyon király az Sm szerintem. 2160 as filmekhez milyen lejátszót ajánlotok?
-
SunMount3r
nagyúr
Tehát, ha ezt megcsinálom, akkor csak attól függ, hogy az analógon vagy az SPDIF-en küldi a hangot, hogy éppen mi van bedugva, vagy egyszerre küldi mindkettőt? Vagy én nem értek valamit? JA: az audio kimenetnek akkor az SPDIF-et kell választani az analóg helyett és ennyi, utána rendesen átkonvertálja PCM-be (és csak a bitstreaming-eket kel kivenni)?
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #26667 üzenetére
Nézet -> Beállítások -> Belső szűrők -> Audió dekóder -> Bitstreaming rész alatt minden pipát eltávolítasz. Ha a Belső Audió renderelőt használod a Kimeneteknél, akkor pedig még pluszban az Audi renderelő menüben is ki kell venned a Bitstreaminget.
"És az 5.1-es PCM-re konvertálást hol kell beállítani?
Sehol, erre nincs beállítás, ugyanis ha nem pipálod be a bitstreaminget, akkor ez van, különben nem lenne hangja a felhasználók 95%-ának
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #26665 üzenetére
Ez az alapbeállítás
Nem emlékszel, mikor átállítottad?
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Szóval az lenne a kérdés, hogy ugye az MPCHC-n belül hogy lehet beállítani azt, hogy az 5.1-es DTS-t és DD-t a hangkártya 5.1-es analógján küldje ki?
-
PuMbA
titán
válasz
SunMount3r #26662 üzenetére
Igen, 4K 60Hz-en már csak 420 van, 24Hz-en van 422 is
-
SunMount3r
nagyúr
-
PuMbA
titán
LG leírásában benne van, hogy mi a PC mód, de játékoknál azt kell használni a késleltetés miatt
24Hz-et egyébként nem érdemes beállítani, mert a videólejátszó automatikusan vált, ha megmondod neki, tehát a Windowson belüli műveletek folyamatossága miatt érdemes 60Hz-et beállítani a TV-re és YCbCr422, 10bittel elég, mert úgy sem dolgozza fel a TV az ennél jobbat.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Fandango #26658 üzenetére
Pedig nem egy helyen olvasni, hogy akár egy 8bit-es videót is, ha 10bit-es kimenettel küldünk ki (akár egy 8bti-es TV-re), akkor az is javíthat a banding-en. Nehéz elképzelni amit írok, számos összehasonlító példát láttam már net-en 8bit vs 10bit viszonylatában. A HDR-nek pedig úgy tudom ez lételeme. Az eleve 10bit-ben lévő video pedig egy 10bit-es TV-n szignifikánsan kevesebbet kell, hogy banding-eljen, mint egy 8bit-es.
-
Fandango
veterán
válasz
SunMount3r #26655 üzenetére
A 10bites rendszer azért terjedt el, mert jobban tömöríthető. Ez ugye 4K HDR anyag esetében nagyon is fontos, ezt gondolom nem kell magyarázni. Különbséget nem fogsz látni, mert még a 8bit teljes színtartományát sem képes a szemed felfogni.
Tehát ami 10bites az valójában 8, ezért nem fogod észrevenni a különbséget. Valódi 10bites színinformációt a professzionális cuccok tudnak, a consumer szint nem, mert az drágítana rajta.Természetesen a 8bit úgy értelmezendő, hogy RGB csatornánként 8bit színinformáció, ezt szokás még 24bit colornak (true color) is hívni (3x8=24)
-
PuMbA
titán
válasz
Az én Samsung TV-m 60-ról 24Hz-re váltva kijön automatikusan a PC módból, hiszen megjelennek a TV adásnál tapasztalt képmódok és a több beállíthatóság
A leírás szerint csak 60Hz-en van PC mód és csak a PC móddal van 4:4:4-ed. Ezért van kevesebb értelme a madVR-nek, mert amit kiszámol 4:4:4-et, abból a TV csak 4:2:2-t fogad.
-
Srob
tag
válasz
NV vezérlőpultban bármire állítom(8,10,12bit)a tv-n megjelenik a hdr felirat és valóban nem látok különbséget!
sulu1701 (#26646) Fontos viszont a bemeneti cimke helyes megválasztása.Filmnézésre ezt haználom mivel a tv összes erőssége előjön. [kép]
Játekra meg ezt,itt mindent kikapcsol ami nem kell.[kép]
Ezután jöhet a kép üzemmód kivalasztása.[kép]
A samunál is hasonló beállítások lehetnek. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Fandango #26650 üzenetére
10 vagy 12 bit, nincs jelentősége, nem fogsz látni különbséget, sőt rendes 8 bitnél se látnál szerintem.-> Azt mire érted? 8bit-es TV is képes 10bit-es jelet fogadni és sok esetben javít a dithering-en, banding-on. Hát, ha még eleve 10bit-es a TV, pláne HDR-el. Vagy félre értek valamit?
(#26652) PuMbA: 24Hz-en nincs 4:4:4 Ezt sem értem? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- Synology NAS
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- TCL LCD és LED TV-k
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Politikai mémek
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mesterséges intelligencia topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Micro Four Thirds
- További aktív témák...
- Intel Core i9-10900 processzort keresek megvételre MA
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest