Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• shalafi66

veterán

válasz szazbolha #32567 üzenetére

Aha, ennek az SB-nek alacsony a rezonancia pontja biztosan, ha nagyon bejáratod, csak a középtartománya nem szép. Láttam olyan mérést, ahol 30 és olyat is, ahol 38Hz-en rezonált. Az utóbbi valószínű gyakoribb.

De nem meghatározó, felhasználás közben úgyis mindig változik.
    Mindenesetre, szerintem túl alacsony a 30Hz körüli hangolási frekvencia, főleg olyan TL-ben, amiben van rezisztív csillapítónyag (túl nagy membránkitérésre lehet számítani, és ekkora engedékenység mellett, ez nem lesz jó).

Zárt dobozzal jó az 50Hz, semmi baj nincs vele, egyébként lehet alacsonyabb alsó határt is csinálni, minden gond nélkül, csak akkor csökken az érzékenységed, és/vagy a max. hangnyomás. Igazából más baj nem történik bizonyos ésszerű határokon belül maradva.
    Én is szoktam zárt dobozhoz 310mm-es hangszórót készíteni.
    Name: 31r422
    Fs = 19,93 Hz
    Qms = 4,775
    Vas = 332,2 liters
    Cms = 0,833 mm/N
    Mms = 76,62 g
    Rms = 2,009 kg/s
    Xmax = 7,5 mm
    Xmech = 15, mm
    Sd = 530, sq.cm
    Qes = 0,546
    Re = 6,181 ohms
    Z = 8, ohms
    BL = 10,42 Tm
    Qts = 0,49
    2.83-V SPL = 89,93 dB
    Ezzel is összejön már 36-38Hz-es alsó határ, és nyilván lehet ezt még tovább fokozni. :)
    Meg ugye a teletömött TL sem lesz sokkal jobb. :)

Ilyen, hogy labirint, szerintem nem létezik, az legtöbbször nem TL, csak egy egyszerű, több részre osztott doboz.

Én nem látom, mit lehet tanulni problémás doboztervekből. :) Egyébként van értelme jó TL-t készíteni, ha sikerül fékezni a szükségtelen felharmonikusokat, és az alap negyedhullámút nem teszi tönkre az összehajtás, akkor széles sávban viszonylag alacsony membránkitérés várható jó alsó határ mellett.

Új hozzászólás Aktív témák