- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- TCL LCD és LED TV-k
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
Új hozzászólás Aktív témák
-
crab
senior tag
köszi a linket, mint mondtam nem vágom a témát de forrasztani tudok, ki is néztem egy aktív sub erősítőt:Bővebben: link
akkor ez ugye csak a mély hangokat ereszti át? remélem, hogy nem kell hozzá még egy szűrő szűrő is. (Bővebben: link)
ha jól gondolom, akkor csak elosztom az inputot, egyik a hifi erősítőbe másik a mélybe. igaz?egy ilyen stereo erősítőt néztem még ki:Bővebben: link előre is köszönöm a választ!
-
crab
senior tag
üdv, tudnátok mondani nekem valami olyan erősítőt, amire rá tudnék kötni 2 db 20 W-os hangfalat, plusz 1 db 100 W-os mélyet? eddig egy autós erősítőt néztünk, az rendeben is volna, 4 kimenetes, ebből kettőt hídba kötve 150 wattot tud 4 ohm-on,
a másik kettő pedig több mint elég a két hangfalnak. de ugye ez autós erősítő, ami nemigazán jó itthonra. kellene még valami olyan stuff ami leválasztja a mély hangokat, hogy a sub csak azt kapja. egyébként minden megoldás érdekel, kisebb teljesítményű erősítő + aktív mély, de kérlek adjatok valami tanácsot illetve linket a cuccra, mer nem nagyon értek a témához! előre is kösz.
-
BTO
őstag
nekem lelopta a nullát a végéről és valami oscillator ic-t hozott le ,pedig ez végfok ic,amugy jo az a lap mán el van téve a kedvenceim közé.más kérdésre konkrétan jo volt. csak a tegnapi napon majdnem ráment a javitásra.ha nem halt volna + a szervizes haverom már rég lett volna tán komplett mini-hifi rajz is kölibe.
igy kicsit szar vót keresgéni a hibát,met a MOS-FET -n keresztü ment a táp neki. -
Bubu79
addikt
Az jó, ha már megy!
Nekem mázlim volt a datasheet-tel, egy ismerősöm alaplapjának javításakor szerettem volna megnézni, hogy a szuper I/O IC-nél hova mennek a mért feszkók, és simán lehozta a komplett leírást, pedig nem gondoltam volna, hogy ilyesmit elérhetővé tesznek ( egyébként ITE 8702F volt ) -
Bubu79
addikt
Hali !
Bővebben: link
Itt mindenféle IC leírások vannak, csak üsd be a típust, és szedd le a pdf-et.
Ha ez nem segítene, akkor itt van mégegy:
Bővebben: link -
BTO
őstag
keresem a köv ic leirását esetleg gyári kapcs rajzot:AN17830A
a google nem segitett,philips mini hifi végfoka ,de kussol a lelkem. -
damatic
tag
Gyerekek, én 1szer akartam építeni (többször is) és 2 lehetőség:
Van az a ratyi műszerdoboz, ami 42 X 7 X 32 centi. At előlapjába könnyen rögzíthetők a potik, és még eggyel elé kell rakni egy remek kis aluprofilt (valamelyik barkácsáruházból - méteres darabokban lehet kapni).
Másik:
Veszel egy 1méteres alumíniumhűtőbordát SZÉPET! és abból csinálod az elejét-hátulját. Oldala telexsín (olyan perforált vaslemez, amin kábeleket szoktak vezetni üzemekben). Teteje-alja perforált lemez.
Ha még így is kevés lenne a hűtés, akkor belül rácsavarozol az egyik oldalára egy 8 centis hűtőt. Az egészet lehet csavarozni vagy popszegecselni. -
UL
csendes tag
válasz
Lczandris #674 üzenetére
Én az Alutechnika Kft-nél vettem lemezt. Úgy tűnt árulnak mindenfélét. Nekem akkor egy 30*40 cm-es 5mm-es lapot vágtak le. Tel.: 348-0860. Budapesten a XIX. kerületben van a cég.
... és még jut eszembe: Mindenféle készülékdobozok: http://www.mikroklub.hu/, az adekvát menüpont alatt.
Üdv!
UL
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz
Lczandris #674 üzenetére
A lomexben árult ótvarnak egy pozitívuma mindenképp van, ez pedig az ára. De amint elkezded a frontlapját konfekcionálni, még az is elenyészik.
Ha egy kicsit jobbat szeretnél -bár ez még mindig alulról súrolja a minimál dizájn kategóriát- akkor az elimexben fox kapni rack-es dobozt ( A viktor hugo utca elején vannak, most valami Stage Box a nevük). Ennek ha kicseréled az előlapját, akkor HiFi-szerü dobozod lehet.
Kapható még korrekt műszerdoboz pl a PM Hungáriánál is. Az áruk tetemes.
Ha meg magadnak akarsz gyártatni, valszeg 20-30 pénz alatt nem úszol meg egy végfok méretű dobozt, viszont úgy néz ki ahogy szeretnéd...
(Alulemezt kistételben darabolva eddig csak gravírosoknál találtam. Aranyáron.) -
-
Lczandris
csendes tag
Sziasztok!
Erősítőkhöz, műszerekhez és egyáb kütyükhöz szeretnék kb 2-3 mm es alulemezből dobozt készíteni vagy készítetni. A gond az hogy nem tudom hol tudnék alu lemezt venni, vagy hogy hol tudnék csináltatni dobozokat.
Segítséget előre is köszönöm. -
And
veterán
válasz
tetkoska #668 üzenetére
Azt írja, hogy a Vent mach érték a cső ''légzőképességét'' jelenti, és mindenképp érdemes 0.16 alatt tartani, ha el szeretnéd kerülni a káros mellékzöngéket (vagyis a csőben fellépő légáram zaját). Valszeg azért piros, mert Te azt meghaladtad. Az átmérő, vagy a csövek számának növelésével - meg a help szerint egyéb praktikákkal is - lehet a gondot orvosolni.
-
BTO
őstag
-
tetkoska
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok -e ebben segíteni nekem, hogy mit is mond ez?
Vent diameter 0,068 m Vent lenght 0.05m Ventmach 0,22(pirossal írva a WinISD-ben)
Hangláda tervezőben a reflexcső átmérő, hossz, aszem. De mi a piros?
Előre is köszi! -
And
veterán
Szerintem jól számolsz
, egy 1 cm^2 -es vaskeresztmetszetű lemezelt trafó 50Hz-en csak nagyon kicsiny (néhány VA) teljesítmény átvitelére elegendő. Táblázatok, számítási segédletek: Bővebben: link, nem csak hálózati transzformátorokhoz.
-
emitter
őstag
Az áramkör testjét a bemeneti jel testjéhez kösd, ill ha fémdobozba teszed, akkor a doboz falához.
szerk: ha a kimeneti jelnek is van a kapcsolási rajzon testjele, akkor ahhoz is hozzá kell kötnöd. A lényeg tehát: minden testjelet össze kell kötni és a dobozhoz is rögíteni lehetőség szerint.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
Bocs, utánanéztem itt: Bővebben: link
és nem a földhöz, hanem a - táphoz van kötve az ic füle. -
emitter
őstag
az szvsz nem szigetelő lap, hanem hővezető fólia. Ajánlottabb proci-hőpasztát kenni az IC-re a jobb hőátadás érdekében. Az IC hőátadó-felülete vagy nem érintkezik a belső alkatrészekkel, vagy - és ez a valószínűbb - a földre van kötve. Szal nem kell külön szigetelni a bordától (most jut eszembe, már csak azért se, mert akkot sokkal rosszabb lenne a hőátadás...)
-
Solt85
csendes tag
Hali !
Lenne egy kérdésem, a Hűtőbordát elszigeteljem az IC-től.... ? (Mármint a hőleadó felülete és a borda közé tegyek e ilyen szilikon lapot vagy mit, amivel a tranzisztorokat szokták szigetelni a hütőbordáktól) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az még a bajom, hogy sehol sem találok hozzá kapcsolási rajzot, a http://www.refit.ru -n a google talál, de ott csak valami egysoros ruszki ''На сервере ведутся профилактические работы!'' szöveg jön ki, akárhogy irom be...
[Szerkesztve] -
DDL
őstag
válasz
CPT.Pirk #653 üzenetére
Milyen tipusúak a végtranyók a hűtőbordán? Forraszdt ki mindet és utána nézd meg mekkora a táp. Ha nem változik semmi akkor a szalagkábeleket húzd ki a kondik mellöl. Ha így sem meg a adolog akkor vagy rossz a graetz, vagy a bekötése rossz. Az eredeti trafó túéterhelés miatt szállt el valószínű. Ennek meg nyoma kellet hogy maradjon.
Üdv: DDL -
LukE
veterán
válasz
CPT.Pirk #653 üzenetére
a kepek: Bővebben: link
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerbusztok!
Remélem jó fórumba irtam... Szóval az a problémám, hogy vettem a Pécsi vásárba egy pioneer A-103 -as 210Wattos esztereó erősitót, csak az előző gazdája leégette a trafóját valahogy... (én pótalkatrész cimszó alatt vettem meg 2800Ft-ért...) Nah, a trafót kicseréltem egy jófajta magyar trafóra, és kipróbáltam. Azt tapasztaltam, hogy ''van benne élet'', a fények világitanak, de pár másodper calatt elhalványodank, és nincs kimeneten jel... Méricskéltem, és a hiba a pufferkondenzátornál jelentkezik, (aszthiszem a pozitivköri puffer) a lábain elkezd csökkenni a fesz, és elsem éri a belső 50V-s feszt... A kondi jó, trafó jó, egyenirányitás megy, de a fesz mégis eltűnik...
Alap áramfelvétele: 110ma, mikor a belső relé is kapcsol, akkor 240ma...
itt van egy link tele képekkel az erősitő belsejéről... Bővebben: link
Ha valakinek van ötlete, az lécci segitsen rajtam! -
And
veterán
Lemezelt (E-I) magos trafóknál alkalmazott gyakorlati szabály:
P= (A / 1.1)^2 , ahol
P: transzformátor terhelhetősége [VA],
A: a - cséve által közrefogott - vasanyag keresztmetszete [cm^2].
Természetesen - más tapasztalati összefüggéshez hasonlóan - ez sem szentírás, és kizárólag a vasanyag méretét veszi figyelembe, a tekercselőhuzalét nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- OpenWRT topic
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch 2
- TCL LCD és LED TV-k
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Horgász topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest