- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
scarbantia
aktív tag
válasz
hibavissza #48 üzenetére
Amúgy ha jól sejtem, az XDR monitort leszámítva az Apple is csak 8bit+FRC-t tud minden más termékben, mondjanak a sajtóanyagok akármit is.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
hibavissza #48 üzenetére
FRC és FRC között is van különbség. Hidd el, egy ilyen EIZO-n nem fogod látni az FRC-t, a régi CG-k sem valódi 10bit-ek, de teljesen papírszerű a látvány. Ellenben láttam olyan 6bit + FRC-t, ahol 256bit R - G- B gradienseket nézve szabad szemmel látszik a vibrálás egyes sávokban.
-
hibavissza
veterán
8 bit FRC. Villog. Sokan programozni is inkább egy kisebb Macbookon szoktak, mert natív 10 bit. Hiába 60 Hz, de nem villog. Nem vagyok monitor fejlesztő mérnök, de a személyes tapasztalatom visszaigazolására ezt a magyarázatot találtam.
Inkább ülök egy matt, 6bit 60% srgb gémer 240 Hz-es monitor előtt egész nap, mint egy ilyen Eizo előtt. Olyan, mintha egy rajzolt papírlapot néznék. Alig fáraszt. Nyilván, nem színkritikus munkáknál. A 240 Hz a kadenciahelyes lejátszáshoz kell.
Másik része a PWM "mentesség" megvalósítása. Azt gondolom egy 240 Hz-es monitorba vagy Apple termékben sokkal korrektebb módon valósítják meg. Mivel a gyártó és gyártmánya dedikáltan olyan célra készült, hogy emberek egész nap előtte üljenek. Persze lehet, h tévedek az elmélettel kapcsolatban, de a szemem így látja. -
scarbantia
aktív tag
Alapvetően az IPS glow ellen van, de jobb vele a fekete. (érzetre és mérve is) Volt SX2762w, ott egyértelmű a különbség az újabbak javára, az vitatható, hogy most a polarizátor miatt, vagy amúgy is jobb lett a panel, de a mélyebb fekete bizonyos feladatoknál számít.
Egyébként ma már nem tudom mit használnak, mert az a halvány zöld-vörös felfénylés is eltűnt az újabb Eizo CG-kből -
ddekany
veterán
válasz
scarbantia #43 üzenetére
Az A-TW nem csak a monitor széle felé látható (amikor pont szembe ülsz vele) szürke derengést szünteti meg? Gondolom ettől még középtájon ugyanolyan marad a kontraszt, mint nélküle.
-
scarbantia
aktív tag
Az Eizonak számos más professzionális monitorcsaládja van, nem csak vizuális tartalomgyártóknak. Ipari felhasználáshoz pl. a DuraVision, ahol a folyamatos üzem, az extrém láthatóság, vagy a fizikai ellenállóképesség is lehet szempont. (biztonsági megfigyelőrendszerek, felügyelőszobák, ipari berendezések, navigációs központok, vagy akár fedélzeti rendszerek). Vagy ott van orvosi felhasználásra a RadiForce, ami nagy bitmélységet és felbontást tud, akár speciális monokróm panelekkel.
Szóval a grafikus vonal csak egy a többi közül, és nem is a legdrágább. -
scarbantia
aktív tag
Már a CG276/CX270 is tudott mély feketéket, pedig csak 1:1000 a kontrasztarány, sőt, talán már a CG275W-n is volt A-TW polarizátor, ott 1:850 a max kontrasztarány, de nem ezen múlik. Grafikánál szerintem kevésbé kritikus, de fotófeldolgozásnál a szintek feketepont meghatározásához nagyon jól jön, konkrétan munkaidőt spórolsz, hogy magabiztosan tudod, hogy amit látsz az stimmel, nem csak az inverz kiemeléssel pipettázod be a határt, hanem vizuálisan is pontosan látod, ha ettől el akarsz térni.
-
ddekany
veterán
Ez akkor lenne gond, ha felváltva lennének világosabb és sötétebb képkockák, de ilyen anyag a gyakorlatban nincs. A mozgás egyenletessége kapcsán számít, hogy a monitor frissítési frekvenciája a felvételéhez képest egésszámú legyen. Persze ahhoz elég lenne FreeSync kb. 47-60 Hz tartományban, már ha szofterver oldalról támogatott a változó frissítési frekvencia.
-
Alaaf Pi
senior tag
Grafikus felhasználásra inkább a kép egyenletessége miatt lehet hasznos a magas frissítés, ha refresh rate = N*fps, így a képkockák között nem lesz olyan, hogy világosabb, sötétebb lesz egy-egy képkocka, változik a kép fényessége, és így esetleg más árnyalatnak látunk egyes színeket.
-
ddekany
veterán
válasz
hibavissza #37 üzenetére
Miért folyna ki 60 Hz-nél a szemem? Elvégre nem villog 60 Hz-en, mint egy CRT tenné. 240 Hz meg extrém magas, nem tudom mire nem elég a 144 (eltekintve talán nagyon magas szintű e-sportolóktól).
-
Komplikato
veterán
-
hibavissza
veterán
Ott inkább a meghibásodási ráta érdekes. Annak aki 24/7-ben üzemelteti fontos. Nem tudom az Eizok ebben hogy teljesítenek, de biztos jól, ha irányítótornyokban is ezeket választják. Consumer felhasználáskor érdektelen. Jó lenne ez a monitor, ha legalább 240 Hz-es lenne. Ha már filmkészítés meg profi (azaz egész napos előtte ülés) a fő csapás. 60 Hz-nél kifolyik a szemed estére.
-
icp1970
senior tag
Jó cucc,de meg is kérik az árát rendesen.
-
BlindMind
tag
"ezért használják előszeretettel a filmesek, egészségügyben is ott vannak"
És nem utolsó sorban a repülőgép irányítók is, elég sok irányító toronyban láttam már EIZO-kat, ott sem lehet túl nagyokat tévedni...2db Eizo-m van itthon mind2 1920x1200 -as bár különbőzőek , tökéletesen elegek mindenre (is).
Amíg tehetem csak ilyet veszek. Akik hitetlenkednek próbáljanak ki egyet és meg fogják érteni! Peace -
ddekany
veterán
válasz
scarbantia #29 üzenetére
Ja, hát ezek a True Black IPS-ek, a kb ~1600:1-el. Nyilván jó dolog, de nem tudom mennyit ad a jobb "sima" IPS 1300:1-hez képest. De hogy nem megy tőle jobban a munka, az valószínű.
-
copass
veterán
válasz
Patrik.Varga #31 üzenetére
te hol éltél az elmúlt 20 évben?!
ideböfögsz egy közhelyet, ez nem a tiktok... -
scarbantia
aktív tag
válasz
#59524192 #27 üzenetére
Totál alma-körte, de ha demagóg akarnék lenni, akkor pixelsorra számolva az Apple olcsóbb mint ez a 24-es.
Máskülönben annyira nem is rossz a kisebbik almás ár/érték arányban, az egy CS2740 szintje kb. az Eizo lehet valamivel pontosabb, de nem gondolom, hogy az Apple szar lenne, viszont kapsz plusz 1280 pixelt széltében és 720-at magasságban.
Ettől még nem veszek, de nincs itt akkora különbség.Nekem nem azzal van a bajom, hogy drága az Eizo, tényleg pontos és jó cucc, nagyon szeretem, de egy ideje nem sok újdonságuk van, csak a legfelső kategóriába került ez-az, millió fölötti áron. Ha most utódot akarnék a CX271-nek, akkor választhatok, hogy ragaszkodok a mély feketékhez(CG2700s 890e Ft), vagy kapok nagyobb felbontást(CS2740, 656e Ft), a kettő együtt 1.200e Ft (CG2700x), ami baromi sok. Valahol 450e a lélektani határ, és az se kevés, akkor se ha épp szalad a bolt. Arról nem beszélve, hogy anno a CG277 volt 600e körül. (csak 300e Ft a drágulás...)
-
hibavissza
veterán
24 col FHD+, 60 Hz, Freesync nélkül, 8 bit+frc, 300+ ezres. 2023-ban Eizo matrica nélkül mindenki röhögőgörcsöt kapna ettől a spectől. Én így is. Picivel többért egy LG UltraFine 5K inkább. A fix 60 Hz azért mókás ott is.
-
törölt tag
Annyira nem drága. Nézzétek meg az Apple monitorait, amik hasonló célra vannak.
-
scarbantia
aktív tag
Szerintem meg baromi rossz az ár/érték arány. Mondom ezt egy CX271 mellől. De most komolyan, adnál 300e Ft-ot egy 1920x1200-as monitorért? Eleve akarunk egy ilyenen dolgozni? Ezt max. a laborgép/szkenner/nyomdagép mellé színellenőrzésre(ahhoz viszont drága, de határeset), de hogy nem akarok rajta dolgozni, az tuti. Szóval igen, szerintem is, egy halom pénzért nem adnak semmi újat, lényegében egy 10+ éves Eizo is tudta ezt. Miközben már egy rendes VESA szabvány talp se jár hozzá, csak valami hülye Eizo-s.
-
A monitorok királya.
-
h-yle
addikt
Pontosan.
Ez nem "otthoni felhasználásra" vagy egyéni vállalkozóknak készül, hanem olyan helyekre, nyomdák, filmek, nyomdai előkészítés...stb. ahol ha valami mellémegy és újra kell csinálni az több milliós bukta lehet.
Legjobb esetben több az utómunka (extra költség), rosszabb esetben újra kell vmit csinálni, ami ha kiszámolod mennyibe kerül akár egy órás csúszás egy forgatáson... lehet belőle venni pár monitort.Ilyen feltételek mellett elvárt, hogy az a piros az mindenhol az a piros legyen, és ne kb olyan.
Vannak azok a munkák, ahol fontos a színhelyesség, oda elég a Dell/ProArt és van ahol kritikus. Ott jelenik meg az EIZO. -
Zanik
addikt
"Grafikusoknak és videósoknak szánt" - szerintem a cím elég egyértelműen utal arra, hogy ez egy speciális munkamonitor. Úgy is van árazva. Teljesen felesleges kiakadni ezen.
-
hokuszla
senior tag
eizo v lg
rofl -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Luck Dragon #9 üzenetére
Fogyasztói oldalról közelítve nyilván van egy sznobéria faktor az EIZO-ban, de pont szoftveresen elég nehéz közelükbe jutni. A ColorEdge monitorokhoz jár vagy egy tucat házon belüli kalibráló, nyomtatási képet meg fényviszonyokat szimuláló program amiknek egy része nyomdászatban és fényképészetben széleskörűen használt. De ennek a monitornak az elődjéről (CS2420) 7 évvel ezelőtt volt teszt itt, -ahhoz képest ha jól látom annyi változott, hogy kapott USB-C csatlakozást és frissítették a panelt - ott a végén meg is van jegyezve, hogy a CS-széria a belépő grafikus monitor az EIZO-nál, e fölött van még a CG, azok már filmgyártásban is népszerű Panasonic panellel három-négyszeres áron (bár azt hiszem már AUO néven futnak azok a panelek).
Ha van a munkahelyen vagy ügyfélnél egy Eizo CG amin a végső retusálás vagy vágás fog készülni akkor lehet ugyan mellé Benq vagy ASUS monitorokat szerezni kicsivel olcsóbban, de sokkal könnyebb lesz összehangolni azonos márkájú Eizo CS monitorokkal, hogy nagyjából hasonló eredményt mutassanak.#12 Chaser: Ha eltekintünk attól, hogy a 42 colos monitor nem fér el a grafikus asztalán - egy munkaállomáshoz lerakott OLED 10.000 óra múlva is ugyanazt fogja mutatni anélkül, hogy hetente újra kéne kalibrálni? Mert ha nem, akkor az OLED egyelőre felejtős tartalomgyártásra.
Szerk.: Utánanéztem, elvileg léteznek OLED referenciamonitorok, úgyhogy mea culpa - bár a szkepticizmust fenntartom.
-
-
MLaca
őstag
kár, hogy nem karóra méretben adják. ki grafikus melózik 24 colon?
-
-
copass
veterán
válasz
Luck Dragon #5 üzenetére
látom átment lényeg!
minőséget képvisel, minden téren. azért annyi amennyi, ha neked elég egy ócó akármi akkor hajrá. -
copass
veterán
válasz
Komplikato #4 üzenetére
Philips Brilliance?! az mi a tök?!
EIZO képes nagyon sok szabványnak megfelelni. ezért használják előszeretettel a filmesek, egészségügyben is ott vannak,stb. -
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Luck Dragon #2 üzenetére
A BenQ-et megnézve állíthatósága szűkebb tartomány, nem derül ki, hogy natív 10 bit, vagy csak 8 bit+FRC, 14bit LUT vs. 16, nem tud tölteni, 250cd/m² vs. 410, normál vs. Wide Gamut IPS panel. Lehet kérdés az összeszerelés és a talp minőségében is.
Ha az Asus ProArt szériát nézem, akkor ami felbontásban, egyéb paraméterekben hasonló, Asus szemszögböl nézve:
+
75Hz
5ms GtG
HDR10 támogatás
HDR módban papíron jobb kontraszt-
8bit vs. 10bit
max 400cd/m²
3 év garancia 5 helyett
talp állítási lehetőségei rosszabbak
csak 60W töltés. -
-
copass
veterán
válasz
Luck Dragon #2 üzenetére
kábé minden!
10 bit, adobe rgb 99%, kalibrálót is kapsz...
plusz ez egy EIZO...etalon. anno használtan is egy vagyon volt, 300K ez szinte ingyen van. -
Töredék áron az Asus ProArt vagy a BenQ SW & PD szériájában is található megegyező tudású monitor. Hozzá tartozó drivert nem is nézve.
PL . BenQ SW240Mi az ami indokolja ezt a magas összeget?
-
Zoltn
senior tag
Csak én nem tudom megszokni ezeket a HW árakat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Érkezik a CS2400S, amely kiemelkedő színgazdagsággal és színpontosságal kecsegtet.
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Riasztó topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- ASUS VZ27EHF-W 27coll full hd 100hz monitor 1ms
- Dell 27" U2722D IPS panel 2560x1440 2K / QHD Pivot HDMI USB-C 1 év gari több db!
- 34" Samsung Odyssey OLED G8 (G855D)
- Újszerű Dell 34 -es hajlított kijelző - 3440x1440px / 100Hz / USB-C 65W töltéssel (S3423DWC)
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest